餐廳: 美心皇宮 (屯門大會堂) (屯門大會堂)
資訊:

餐廳: 美心皇宮 (屯門大會堂) (屯門大會堂)
資訊:

2019-01-02 703 瀏覽
12月31日,公司下午有得早放工,番左屯門,同媽媽去左美心皇宮嘆下午茶!等左二十分鐘,終於拎到位,不過茶樓明顯唔夠人手,周圍茶客都舉晒手,得兩至三位侍應。叫左一陣先有侍應沖茶俾我地。勁肚餓,即刻叫野食,叫左XO醬炒腸粉,有少少辣,有瑶柱、蝦米,炒得乾身好味!另外媽媽鍾意食腐皮蝦卷,叫左一碟俾佢,哩碟又真係幾脆又爽口!仲有叫左鳳爪,春卷,金錢肚河,樣樣都好入味。
叫左一陣先有侍應沖茶俾我地。
仲有叫左鳳爪,春卷,金錢肚河,樣樣都好入味。
2018-09-28 1274 瀏覽
一家人外出吃飯大多也會選擇中餐, 因為老少咸宜. 所以這天連同爸爸媽媽一起選擇了屯門區的美心皇宮. 也是媽媽最愛來飲早茶的地方. 幸好不用等位. 這天叫了三款菜式. 第一款, 客家釀豆腐煲, 本以為只有豆腐和菜的煲. 誰知有蜆和魚. 也是很喜出望外. 湯底清清淡淡不算太濃. 也很好吃. 第二款, 蠔油杏鮑菇扒菜遠, 菜心灼得洽道好處, 不算太老也不會很生剛剛好. 杏鮑菇扒也很美味, 不會很UN. 第三款, 蒜子生炆斑頭腩, 很夠獲氣, 入面有冬菇, 豆腐和魚. 加上蒜香, 十分惹味.

客家釀豆腐煲

蠔油杏鮑菇扒菜遠

蒜子生炆班頭腩
2018-09-23
蒜子生炆班頭腩
2018-09-11 1121 瀏覽
跟家中長老慶生,千揀萬揀最終於都是選了這間,不求有驚喜,只求四平八穩。結果亦合乎期望:不錯的員工服務、餸菜的烹調水準亦佳,尤其推薦那個炸子雞、咕嚕肉、南瓜松子燴蟹肉及荷葉蒸飯,C P 值頗高。
2018-09-11 854 瀏覽
過到屯門美心皇宮同阿爸飲茶, 大約兩點鐘之後就係下午茶時間 ,等咗唔係好耐就可以入去。 茶錢其實都係一樣十三蚊一位 ,今次嗌咗鐵觀音,味道都係比其他嘅酒店樓濃郁而且有茶香,所以十三蚊茶為貴少少我哋都會嚟美心皇宮食。 大中小點下午茶價錢就平五蚊六蚊七蚊, 今次我哋嗌咗幾個點心,最後每人80多元。(但掛住食忘記影頭二個點心。 鴨腳扎 醬汁味道唔錯,而且芋頭都好入味,鴨掌都好淋身,唔會好硬 。棉花雞 味道就偏淡,同埋比較柔油,雞冇乜味。 雞包仔 入面嘅雞肉好少,有失望,幸好包都算 軟熟 。雙皮奶 唔好食,因為首先係凍咗,而且食落去比較老, 食多兩啖見到有洞洞出嚟,代表真係煮得太耐,味吾夠濃。 芋頭糕 都係唔好食,因為芋頭肉太少, 而且粉味道都係偏淡。 因為這類推車仔形式,唔係每款都有得即睇有冇,幸好這裏的侍應服務態度不嬲都很好,如果沒有的時候他們也會幫我哋落單看看有沒有。

2018-07-22 960 瀏覽
今日一早去飲早茶,平時好多人等位,今早8:30到,唔洗等,坐一樓,總覺得坐下面個層開心D🤣。好鍾意呢間美心有點心車,有兒時回憶。呢間美心,樓底好高好舒服,好乾淨!正!北菇棉花雞呢個係我最愛既點心之一,D魚肚非常入味,吸囇D汁,雞肉好重薑味,不過都好好味😍鮮竹卷,其實我只愛腐皮,入面既肉唔係好肥,唔錯。腸粉係每次必點,今日吃牛肉腸粉腸粉唔會好硬或太軟,剛剛好,不過D點心姐姐次次都落好少豉油,每次都叫佢落多D。一見到架放滿炸嘢嘅點心車就興奮,樣樣都想要🤣 叫左春卷同炸雲吞(個汁好好味)好味到食左幾舊先記得影相。叫左牛肉腸粉都要叫山竹牛肉,一定要多喼汁下面D腐竹好味但太小,牛肉唔會好似有D茶樓有一陣味。芋茸包,個包好軟,芋茸唔係太甜,都有好多餡
好鍾意呢間美心有點心車,有兒時回憶。

呢間美心,樓底好高好舒服,好乾淨!正!

北菇棉花雞

鮮竹卷,其實我只愛腐皮,入面既肉唔係好肥,唔錯。

腸粉係每次必點,今日吃牛肉腸粉

叫左牛肉腸粉都要叫山竹牛肉,一定要多喼汁
下面D腐竹好味但太小,牛肉唔會好似有D茶樓有一陣味。

芋茸包,個包好軟,芋茸唔係太甜,都有好多餡

2018-06-14 800 瀏覽
點心車係好多人細個嘅童年回憶, 依家好少地方仲會用點心車推點心, 每次嚟到美心皇宮 就會有一份親切感, 環境都幾好 嘢食一定係唔錯最愛係食佢嘅蝦餃蝦餃新鮮彈牙, 仲有就係佢個鳳爪係好好味, 酒樓你講服務算係幾好 起碼佢人手足夠 每當睇你唔到, 不過個人認為啲茶就淡咗少少, 整體嚟講 呢間係我嘅飲茶首位
2018-06-13
  • 蝦餃
2018-06-14 582 瀏覽
咁先叫放假😍😍😍謝謝波士💑食左勁多野沙律明蝦角錦鹵雲吞北菇棉花雞百花釀魚肚百花紫菜卷芋角叉燒腸美心飲茶最開心,食嘅係回憶的味道!獨欠西米焗布甸,但有遺憾才有下次
咁先叫放假😍😍😍謝謝波士💑

芋角
叉燒腸
2018-06-10
2018-06-03 478 瀏覽
這次來吃原桶豆腐花,很少茶樓可以吃。一桶能弄出很多碗,視乎侍應的手勢,豆腐花弄得夠薄可以很滑的,但是如果弄得不好,口感就會很粗糙了。整體上豆味香濃,灑上黃糖和糖醬更美味。
這次來吃原桶豆腐花,很少茶樓可以吃。
2018-06-03 261 瀏覽
今天喝的是普洱茶,合格。叉燒包,一籠只有兩個,味道不錯。蒸排骨,份量很多,蒜味很香。棉花雞,一般,肚餓吃會覺得好味。豬腳仔,八角味太重太甜,一般。炒米粉,不油膩,很大碟。炒芥蘭苗,鮮嫩,好味。
今天喝的是普洱茶,合格。

叉燒包,一籠只有兩個,味道不錯。

蒸排骨,份量很多,蒜味很香。

棉花雞,一般,肚餓吃會覺得好味。

豬腳仔,八角味太重太甜,一般。

炒米粉,不油膩,很大碟。

炒芥蘭苗,鮮嫩,好味。
2018-05-31 259 瀏覽
今天茶友自備茶葉,是生茶,即是沒經炒過的茶葉。芋頭包,咸咸甜甜的,有芋香,好味。叉燒腸粉,不夠滑,叉燒也怪怪的。灌湯餃,加醋後好味道,很大碗。杏仁茶,超級好味,自家磨,不會死甜,有蛋白,讚。又有懷舊點心車。
今天茶友自備茶葉,是生茶,即是沒經炒過的茶葉。

芋頭包,咸咸甜甜的,有芋香,好味。

叉燒腸粉,不夠滑,叉燒也怪怪的。

灌湯餃,加醋後好味道,很大碗。

杏仁茶,超級好味,自家磨,不會死甜,有蛋白,讚。

又有懷舊點心車。
2018-04-09 796 瀏覽
  龍蝦尾+花膠+吉品鮑魚宴$2,363每席12位用(原價$2,780) 只有部分分店係呢個價錢如果有興趣記得CHECK左先薑蔥上湯焗加拿大龍蝦尾 (配烏冬)真係全部都龍蝦尾 味道都好鮮甜 烏冬分量比一般伊麵多12個人食每人一碗都可以松露醬翡翠炒吉品鮮鮑魚松露味好香 吉品鮑切皮後咬落口感不足 但係份量都好多百花釀玉環個蝦膠十分好食 係我最鐘意食既其中一樣花膠濃湯雞煲 或 花膠竹笙海皇羮當日我選左花膠濃湯雞煲每人有一片花膠 花膠質量未算好好但一分錢一分貨呢個價錢我覺得CP值都好高蠔皇鮑螺片呢個就冇咩特別 同平時食開既都一樣 下面生菜上面係鮑螺片清蒸沙巴花尾躉魚都好大條 蒸過火左少少 不過整體尚算ok蟲草花老鼠耳浸時蔬個人覺得呢個麻麻地 我食左好少東江鹽香雞雞味好香 肉質好嫩 我地成家人食哂隻雞芋蓉珍珠露呢個都唔錯 唔會太甜飲品係橙汁2 JAR但係俾12個人每人得半杯 略為小家希望店家可以留意一下俾多少少飲品整體既用餐環境唔錯 值得推薦只係有個經理好鐘意SELL野食已經叫左個餐12人用仲一直要我地加炒飯炒麵 甜品等等其他既野都唔錯
  龍蝦尾+花膠+吉品鮑魚宴
如果有興趣記得CHECK左先

薑蔥上湯焗加拿大龍蝦尾 (配烏冬)
真係全部都龍蝦尾 味道都好鮮甜 烏冬分量比一般伊麵多

仲一直要我地加炒飯炒麵 甜品等等
其他既野都唔錯
2018-04-08
2018-02-20 746 瀏覽
由於外公住在屯門區,我們每月都會到美心皇宮晚飯至少一次,有時6-8位,有時9-12位都會。以前質素非常一般,直至2年前裝修了再轉了餐牌 (有點像同集團八月花的風格)味道提升了,選擇也多了,我們一家人都很欣賞。但本星期的到訪實在令人失望,而且決定不會再去。我們是星期六晚上 7:30 入座,大約8時落單,我們落單時好幾款已經賣完,倒如乳鴿,炸雞,豆腐煲都沒有。當日小吃連主菜我們點了8個。鹵豬手,不入味,皮很硬。燒腩,尚可。煎年藕餅,很鹹,只有很少年藕粒,一碟8-10塊,每塊只有一個籌碼的大小。沙律蝦球,最正常的一味。節瓜粉絲煲,配飯吃也很鹹,節瓜份量少。胡椒豬肚雞煲,$128 雞完全沒有味,像白烚,當然也沒雞味。魚腩煲,魚皮上還有魚鄰。最後一道蒸牛肉餅,上枱時已經覺的顏色深到怪,結果是鹹到一啖都吃不到,退掉了。由於大家都吃不太飽,便加甜品,大約9點叫了。最奇怪是賣完但員工又擺晒位告訴我們上甜品,等了15分鐘,蛋散賣完,豆腐花賣完。我們7位吃了 $850 左右,雖然是不是高價錢,但這樣令人失望的質素,實在很浪費。
當日小吃連主菜我們點了8個。
鹵豬手,不入味,皮很硬。
燒腩,尚可。
沙律蝦球,最正常的一味。
節瓜粉絲煲,配飯吃也很鹹,節瓜份量少。
魚腩煲,魚皮上還有魚鄰。
2018-02-17 2061 瀏覽
好姊妹為寶貝女在屯門大會堂 <美心皇宮> 設宴 6席擺百日宴!恰巧!當晚,同一層另有一個百日宴,一個壽宴及一個宴客!我跟媽咪一起出席到賀!這裡的食物上菜有效率,而且每款小菜都有水準!入座之前,我們先嚐薑醋,甜與辣平衡,薑煲得夠腍又入味,不算好辣!相信這個 BB 女好乖又好湊!好姊妹的朋友做了可愛精緻的 cup cake!媽咪見得意,帶了雞仔 cup cake 回家!大紅雞蛋子孫薑子薑取其諧音,『子孫薑』好意頭!先上紅雞蛋及子薑,不過我們沒有食!琵琶金珠滿盈門乳豬皮脆肉鮮,美心出品的乳豬是有水準!金鑽貴妃脆蝦球 脆蝦球外層金黃香脆,內裡的蝦肉爽口彈牙!至於伴碟的則是鮮奶球,外脆內軟而甜美!這是一道鹹甜交集的菜式!蘭花彩鳳鮮蚌片西蘭花炒雞球及蚌片,把雞美其名為鳳!西蘭花也見清爽,蚌片帶嚼勁,整體鹹度適中!翠玉環釀瑤柱脯剛剛嚐過濃味的菜式,來一道清淡的小菜正好,可中和味蕾! 節瓜脯及瑤柱炆得軟腍入味,個人卻喜歡豆苗芽帶出清新感覺!竹笙海皇燕窩羹燕窩是後下,女侍應以湯匙舀燕窩放在湯羹上,賣相很得體!味清而夠味,是養顏佳選!翡翠蠔皇海螺片以蠔油汁扣螺片是最佳配搭,生菜吸收蠔皇醬汁
我跟媽咪一起出席到賀!
這裡的食物上菜有效率,而且每款小菜都有水準!

薑醋

可愛精緻的 cup cake
大紅雞蛋子孫薑
子薑取其諧音,『子孫薑』好意頭!
先上紅雞蛋及子薑,不過我們沒有食!
大紅雞蛋子孫薑
琵琶金珠滿盈門
乳豬皮脆肉鮮,美心出品的乳豬是有水準!

金鑽貴妃脆蝦球
脆蝦球外層金黃香脆,內裡的蝦肉爽口彈牙!
至於伴碟的則是鮮奶球,外脆內軟而甜美!
這是一道鹹甜交集的菜式!
蘭花彩鳳鮮蚌片
西蘭花炒雞球及蚌片,把雞美其名為鳳!
西蘭花也見清爽,蚌片帶嚼勁,整體鹹度適中!
蘭花彩鳳鮮蚌片
翠玉環釀瑤柱脯
剛剛嚐過濃味的菜式,來一道清淡的小菜正好,可中和味蕾!
 節瓜脯及瑤柱炆得軟腍入味,個人卻喜歡豆苗芽帶出清新感覺!

翠玉環釀瑤柱脯
竹笙海皇燕窩羹
燕窩是後下,女侍應以湯匙舀燕窩放在湯羹上,賣相很得體!
味清而夠味,是養顏佳選!

翡翠蠔皇海螺片
以蠔油汁扣螺片是最佳配搭,生菜吸收蠔皇醬汁精華,口感微爽又食得滋味!

翡翠蠔皇海螺片
清蒸沙巴花尾斑
沙巴魚魚肉鮮滑可口,最喜歡酒樓落滾油的蒸魚豉油,有效提升魚鮮味!
清蒸沙巴花尾斑
當紅一品脆燒雞
這隻雞其實都幾肥,見雞皮可略知一二!
 夾雜脂肪的雞皮,食落更香滑甘香!
雞肉嫩滑多汁!是好一隻皮脆肉嫩的大肥雞!
當紅一品脆燒雞
美滿幸福炒飯及蠔皇銀芽炆伊麵
我選了炒飯,更飽肚!簡單加入蝦肉、叉燒、菜莖粒、蔥粒,口感豐富又美味!

美滿幸福炒飯及蠔皇銀芽炆伊麵
美滿幸福炒飯
連生貴子紅蓮露
紅豆沙很綿滑甜美,蓮子亦夠粉腍,證明火候充足!

連生貴子紅蓮露
雙喜美點映生輝
分別有笑口棗及迷你老婆餅!
我恐怕紅豆甜,所以先淺嚐一件甜點,迷你老婆餅外層好鬆化,內裡是冬瓜蓉餡,內外兼備!

雙喜美點映生輝
祝好姊妹寶貝女:健康快樂!快高長大!
2017-11-19
紀念日
2018-02-02 709 瀏覽
其實食左美心好多年..之前天水圍天耀果間..咩宴會都會係果度食..3xxx..12位用..但佢既分量14位都食到..真係抵食..第一次係屯門呢間食..都一樣抵食..條魚真係好大條...樣樣野都冇挑剔架....最正係..鴛鴦飯..好耐未試過飲宴有呢道..通常飲宴到雞之後大家都停手..但呢個飯係清曬🙈🙈..真係好正呢間飲茶都好特別..係推車仔架..好少地方有架喇...不過等位就有啲耐..用電話apps拎好啲既..
其實食左美心好多年..
之前天水圍天耀果間..
咩宴會都會係果度食..
3xxx..12位用..
但佢既分量14位都食到..
真係抵食..
第一次係屯門呢間食..
都一樣抵食..
條魚真係好大條...樣樣野都冇挑剔架....
最正係..鴛鴦飯..好耐未試過飲宴有呢道..
通常飲宴到雞之後大家都停手..
但呢個飯係清曬🙈🙈..真係好正

呢間飲茶都好特別..係推車仔架..
好少地方有架喇...不過等位就有啲耐..
用電話apps拎好啲既..
2018-01-26
  • 鴛鴦飯
2018-01-08 779 瀏覽
以前在天水圍成日同事在美心皇宮飲茶,後來酒樓搬了,好在能於附近有屯門區之美心皇宮食。蝦餃皮薄在入面的蝦夠大隻,蝦肉質鮮美。煎腸粉有蔥粒非常香,舔甜醬非常配合,夾完再食。

蝦餃皮薄在入面的蝦夠大隻,蝦肉質鮮美。

煎腸粉有蔥粒非常香,舔甜醬非常配合,夾完再食。