2019-08-02 2224 瀏覽
我與同事們飯堂😆😆😆我哋如返尖沙咀公司更會去美利茶餐室旣快餐店😆小店經營👍🏻所有客人多數熟客士頭婆同姐姐侍應好好人架又好記性🥰雖然小店比較細,但有好多選擇👍🏻有湯粉麵.........有炒野 ,下午茶😊每日都有唔同午餐供應❤️❤️❤️我多數叫干炒豬扒公仔麵😋😋😋好味道😋麵唔太淋身炒得夠乾身👍🏻又夠鑊氣😋凍O T 唔多講😊睇相好似咁細碟🧐🧐🧐其實係我要求炒一個麵😆😆😆唔想做大曬鬼 一個麵剛剛好👍🏻你可以落單前講多飯多汁都得架🥰不另外收費❤️
我與同事們飯堂😆😆😆
我哋如返尖沙咀公司更會去美利
茶餐室旣快餐店😆

小店經營👍🏻所有客人多數熟客
士頭婆同姐姐侍應好好人架又好記性🥰

雖然小店比較細,但有好多選擇👍🏻
有湯粉麵.........有炒野 ,下午茶😊
每日都有唔同午餐供應❤️❤️❤️

一個麵剛剛好👍🏻

你可以落單前講多飯多汁都得架🥰
不另外收費❤️

2019-05-18 1089 瀏覽
在繁華的尖沙咀,想搵間餐廳食個午飯閒閒地都要💲6️⃣0️⃣-8️⃣0️⃣,大部份都係大集團,連鎖快餐。位於漆咸圍既呢間美利茶餐廳近住街尾,鋪仔細細,呢間餐廳好受司機歡迎,因為門口可以泊車,午餐份量亦都好夠。平,靚,正。今日午餐有芙蓉蛋飯,芙蓉蛋最重要係蛋入面既材料,美利既芙蓉蛋絕不馬虎,分別有叉燒絲,火腿絲,芽菜,蔥,洋蔥等。。。圖片可見絕對無誇張,真係鋪滿成個碟,可想而個份量幾勁。先將蛋切開再加一啖飯,真係十分滿足。午餐仲有中式湯送,凍飲加💲2️⃣。餐廳仲有其他公仔麵特餐可以選擇,下次再黎試下下午茶。
餐廳仲有其他公仔麵特餐可以選擇,下次再黎試下下午茶。
2019-04-23 667 瀏覽
想係尖沙咀搵間好食得黎又平平地的茶餐廳真係好難, 而家係尖沙咀茶餐廳食個lunch 閒閒地都要$60-$70, 仲要未必好食。。。最近行過漆咸圍發現左美利茶餐廳, 快餐$45就有, 已包埋例湯同飲品了, 碟頭飯size 夠我食2餐, 下次一定要記得少飯, 唔好浪費先得呀 , 味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️, 絕對係良心製作, , 我叫左蘿蔔牛腩飯, 蘿蔔好入味, 牛腩又"林", 汁唔會太多變湯飯。 另外有老火湯跟 ( 老闆話無味精的), 啱晒我呢d 平時少湯水之人。 推介呀!

2019-01-23 542 瀏覽
美利其實算係我地既飯堂, 近近地快靚正既茶餐廳第一時間都會諗起佢😂😂😂 算係比較舊式細細間既茶餐廳, 位子不多, 經常都會坐滿人, 要留意返星期日會放假。唔好睇佢舖仔細細, 食物既水準都有返咁上下架, 除咗平時諗得到既碟頭飯, 每日都有幾個選擇既午餐供應跟例湯同飲品。而我差唔多每次都會叫叉燒煎蛋飯, 看似簡單, 但而家既茶餐廳都唔係間間有, 重點係燶邊流心蛋⭐⭐⭐仲要係兩隻😋 豉油加色唔會過咸撈埋蛋汁同飯一齊食啱啱好, 雖然叉燒係一般貨色, 但所有野加埋食哂成碟都唔過份啦~間唔中懷舊一下都唔錯👍

間唔中懷舊一下都唔錯👍
叉燒煎蛋飯
叉燒煎蛋飯
2018-04-26 648 瀏覽
走進這間餐廳有四款午餐供應, 其中一款係醬爆雞丁飯, 之前食過話佢好有鑊氣, 今次都唔例外, 一樣咁有鑊氣, 因為店舖冇位所以我們外賣, 打開飯盒仍然熱辣辣, 味道好食到,出邊我未食過咁好味嘅茶餐廳,讚。還有他的例湯,好正,又多料,食完又晤會口渴,一定冇味精唯一希望佢可以擴充營業,座位太逼,太少。我們一食就知㕑司用嘅係新鮮食材。正

味道好食到,出邊我未食過咁好味嘅茶餐廳,讚。
還有他的例湯,好正,又多料,食完又晤會口渴,一定冇味精
唯一希望佢可以擴充營業,座位太逼,太少。
我們一食就知㕑司用嘅係新鮮食材。正
5 分鐘 (外賣自取)
2018-04-12 154 瀏覽
撞岩見到小店逼滿人潮,午餐經過,又試下,要撞運气先可以食到牛腩羅白飯,夠哂“獲“氣。靚湯,熱辣辣。㕑司應該好夠料,係食品上,食到有好的食材。不以一般茶餐廳求其。

靚湯,熱辣辣。

2018-04-02
2016-06-06 919 瀏覽
喜歡食濃味嘅我點日式炒烏冬呢個烏冬好滑,有嚼頭,有炒蛋,叉燒,瘦肉,火腿絲,豆芽,增加口感,加左蒜蓉辣椒醬,好正,好惹味,雞蛋好有嚼頭,好滑,叉燒絲好煙韌好有嚼頭,好夠火候好正
喜歡食濃味嘅我點日式炒烏冬
2016-06-06
2016-04-22 648 瀏覽
lunch時間,黎左呢間茶餐廳諗住食個快飯黎到呢d舊式茶餐廳,突然想食免治牛肉飯個飯黎到,同我心目中預期一樣,有雜豆,好多汁個汁食落少少甜,唔會太酸而最令我驚喜係,原來d牛肉唔係用機攪碎的免治牛肉,而係鮮牛肉粒D肉好有咬口,有牛味以$45連埋飲品黎講,仲有咁多牛肉,我覺得好抵食!
lunch時間,黎左呢間茶餐廳諗住食個快飯
黎到呢d舊式茶餐廳,突然想食免治牛肉飯

個飯黎到,同我心目中預期一樣,有雜豆,好多汁
個汁食落少少甜,唔會太酸
免治牛肉飯
D肉好有咬口,有牛味

以$45連埋飲品黎講,仲有咁多牛肉,我覺得好抵食!
例湯
檸水
2016-04-22
免治牛肉飯
檸水
2015-06-21 619 瀏覽
我是一個愛吃雞蛋白質的人,更曾經連續超過大半年每天都有雞蛋白質下肚,不同部位的雞肉、雞翼、雞脾和雞蛋,總知就是無"雞"不歡。而我與這家店的邂逅,卻是在五年多前開始。我在五年半前開始在現在的公司上班,起初沒有固定食早餐的習慣,一來為了慳錢,亦為了嘗試控制身型;但是過了幾個月,真的不行了,沒有食早餐會手軟腳軟,單吃麵包又兩頭唔到岸的,而位於公司樓下的店家便成為我魔鬼般的存在。起初我只在星期六上班時才會外賣回公司吃,因為上司不在,可以慢慢品嚐;但隨著越吃越多下,次數亦漸漸變多亦變得頻密,到現在,我甚至已是每天都會堂食光顧的熟客了。店家的早餐有四款,但我五年來所吃的,都是獨沽一味的「炒雙蛋、沙爹牛肉麵/通粉、走湯、走包」,甚至一入到店內,店家就會說「飲咩?」而不用問我吃什麼,我想這就是食店和熟客之間的默契,亦是一家店能令熟客再三光顧的原因。本來早餐應是雞蛋加配西式三寶 (當然是三選一) 的,但由於我對雞蛋的瘋愛,我只會選炒雙蛋。一顆炒蛋,最重要是令到它有炒過的油香蛋香的同時,仍保有雞蛋的半熟滑嫩口感,而店家的炒蛋就能完完全全做到這一點,加上雙蛋的份量則可更進一步的確保內裡蛋汁的熟度,令人一試傾

本來早餐應是雞蛋加配西式三寶 (當然是三選一) 的,但由於我對雞蛋的瘋愛,我只會選炒雙蛋。一顆炒蛋,最重要是令到它有炒過的油香蛋香的同時,仍保有雞蛋的半熟滑嫩口感,而店家的炒蛋就能完完全全做到這一點,加上雙蛋的份量則可更進一步的確保內裡蛋汁的熟度,令人一試傾心。

因為我走牛油方包,所以店家會順便的將炒蛋放在牛肉麵/通粉之上,豐盈的蛋汁亦因此會流到麵/通粉上,令下面的麵/通粉昇華。千萬不要以為這代表店家的沙爹牛肉不好吃啊,店家的牛肉是沒有用鬆肉粉醃製的,加上濃濃的真正沙爹醬,極品~~!!! 而走湯後的汁醬,我會混入少許辣椒油、以拌麵/通粉的方式來吃,香濃的味道正正是每一天的新開始。

看著店家由舊址到開分店,再關掉舊址到現在的唯一舖面,我深深地相信只要我上班的地方沒有離開尖沙咀、而店家又一直經營,我們的關係將會繼續延續下去!
炒雙蛋、沙爹牛肉麵 / 通粉、走湯
後記:我過去吃過不下一百家店的炒蛋作早餐,拜託,未能提供這質素的九十九家或以上的店,你們以後請不要再賣炒蛋了,免得為這平凡但美味的食材蒙上污點...

$28 (早餐)
炒雙蛋、沙爹牛肉麵 / 通粉、走湯