餐廳: 羊滋味
資訊:

2024-06-04 25 瀏覽
太子港鐵站出口不遠的地方有這間專吃羊的餐廳在香港吃羊10分奢侈一來價錢貴二來不夠新鮮朋友推介這間餐廳,價錢平民也很地道可是今次朋友不吃羊,我們先試試他其他菜舖頭座位寬敞,適合打邊爐坐低喺枱第一時間被枱面嘅酸蘿蔔吸引🤩真的很喜歡吃酸蘿蔔這裏的酸蘿蔔帶點辣而且是歡迎隨便任食店主真大方店員為我們端上熱辣辣的麥茶再加上酸蘿蔔,醒胃十足首先前菜來一個涼拌魚皮$58魚皮爽脆,彈牙夠滑溜再配上開胃的青瓜絲酸酸辣辣而且炸魚皮份量絕對不少再加上花生芫荽等等配料性價比非常之高佢坐下先點我們細鮮雞煲$168麻辣調味剛剛好怕辣的可以預先夾幾件火鍋會越煮越辣配料是大葱紅椒青椒🫑土豆蒜頭雞件真的要讚一讚每件雞件也很有肉而且雞味濃郁 果然是鮮雞煲這一間餐廳更加是生酮飲食友善絕對是keto friendly 吃飽飽之餘,又好吃😋雖然今次朋友因為不吃羊,所以沒有嘗試有機會會再來,性價比CP值高的一間餐廳

太子港鐵站出口不遠的地方有這間專吃羊的餐廳
在香港吃羊10分奢侈
一來價錢貴
二來不夠新鮮
朋友推介這間餐廳,價錢平民也很地道
可是今次朋友不吃羊,我們先試試他其他菜

舖頭座位寬敞,適合打邊爐
坐低喺枱第一時間被枱面嘅酸蘿蔔吸引🤩
真的很喜歡吃酸蘿蔔
這裏的酸蘿蔔帶點辣
而且是歡迎隨便任食
店主真大方

店員為我們端上熱辣辣的麥茶
再加上酸蘿蔔,醒胃十足

首先前菜來一個涼拌魚皮$58
魚皮爽脆,彈牙夠滑溜
再配上開胃的青瓜絲

每件雞件也很有肉
而且雞味濃郁 果然是鮮雞煲

這一間餐廳更加是生酮飲食友善
絕對是keto friendly
吃飽飽之餘,又好吃😋

雖然今次朋友因為不吃羊,所以沒有嘗試
有機會會再來,性價比CP值高的一間餐廳

2024-06-04
2024-06-03 23 瀏覽
羊滋味地址:太子界限街20號地舖哇!今日朋友帶我去呢間野真係平靚正嘅😍孜然羊肉🐑 $138呢份孜然羊肉真係好正味😝!羊肉鮮嫩多汁,每一口都帶嚟濃郁嘅孜然香氣!加上啲大量薑蔥洋蔥同啲醬汁😜,真係令人拎人食唔停口,正🤤👌凍檸茶🍋 $4呢杯凍檸茶真係解渴又開胃!清新嘅檸檬味,微酸微甜,一飲就令人神清氣爽😋蟲草花羊排湯🍲 $68呢碗蟲草花羊排湯真係暖心啊🤤!湯底鮮甜入味,羊排軟嫩,令人心滿意足😌!加上啲蟲草花,營養豐富😎,真係滋補又美味,正!清蒸黃花魚飯🐟 $60呢碗清蒸黃花魚飯真係美味又營養😏!黃花魚鮮嫩滑嫩,清蒸保持咗魚嘅鮮甜😜,而且一食已經食得出絕對唔係冰鮮,再搭配嘅米飯,一口一口都好享受,正!😍梅菜扣肉飯🐷$65呢碗梅菜扣肉飯真係一絕😝!扣肉軟糯多汁,梅菜酸甜入味,兩者結合嘅滋味真係絕配😊!加埋香氣四溢嘅米飯,真係讓人欲罷不能,正。#nicefoodie太子
羊滋味

蟲草花羊排湯🍲 $68

清蒸黃花魚飯🐟 $60

梅菜扣肉飯🐷$65

#nicefoodie太子

🎀太子。全年供應藥膳滋補滋味羊腩煲🐑🎀🪄店名* #羊滋味🔮地址* 太子界限街20號地舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$457 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_太子剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_蒙古菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵終於比我搵到身邊系有朋友同我一樣中意食羊😋今次去左太子呢間幾出名既羊肉專門店 炎炎夏日都走去食羊腩煲 應該我地系佔少數人😂😂一入到舖頭已經聞到超香既藥膳味道 就知道一定超補😍舖頭裝修就比較簡約 整體都坐得幾舒服 而且都keep住好多人黎食😆🍽️食物質素🍽️呢一間羊肉專門店選擇好豐富 除左有普通既湯飯,湯麵,麻辣燙選擇可以適合一人簡單食用外 仲有各式各樣滋補羊肉食品 例如羊腩煲,羊蝎子煲,石燒羊肉,羊排等等 全部都係好地道既東北蒙古菜😋中意食羊既真係唔好錯過啊😍👀評分💖💖💖💖💖🪄枝竹羊肉煲(細) $338➕加單➕🪄出前一丁$15🪄生羊肉餃$48我對呢個枝竹羊肉煲真係超贊賞😍因為我地得兩個人 所以叫左個細既開心share 味道十分正啊😍一上煲已經聞到陣陣羊肉香味 大火滾後一打開蓋 見到真
🎀太子。全年供應藥膳滋補滋味羊腩煲🐑🎀

🪄店名* #羊滋味
🔮地址* 太子界限街20號地舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$457 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🪄枝竹羊肉煲(細) $338
➕加單➕
🪄出前一丁$15
🪄生羊肉餃$48
我對呢個枝竹羊肉煲真係超贊賞😍因為我地得兩個人 所以叫左個細既開心share 味道十分正啊😍一上煲已經聞到陣陣羊肉香味 大火滾後一打開蓋 見到真係流曬口水 入面既料都係超足 羊腩大舊又肥美 羊肉皮系做到爽脆彈牙 少許脂肪連肉好有口感 湯汁完美滲入肉到超滋味😋😋佢地羊肉無咩騷味 另外蘿蔔清甜無渣 支竹都完美吸入湯汁✨另外鍋內仲有竹筍,馬蹄,冬菇 所以都超夠飽!
我地另外再加多個邪惡既出前一丁做主食 佢可以完美索曬羊肉汁精華 超級正😍而羊肉餃子如果餡料再飽滿啲會更好食😙

👀評分💖💖💖💖💖
🪄可樂 $16/2
估唔到實店既飲品可以甘平價😍竟然$8一罐可樂 值得讚賞👍

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
🎈服務態度*💌💌💌💌💌

• 支竹羊腩煲
  • 公仔麵
2024-02-24 873 瀏覽
係蒙古菜呀🇲🇳竟然係香港食到依啲特別嘅菜式🤩 未去到蒙古🥲就食住蒙古菜體驗下先啦🤣蒙古菜大部分都係烹羊入饌,所以今餐係全羊宴🤣😋 🐏🥢 沙鍋羊肉粉 $58好大鍋🤣細食的話,一個人未必食得曬。先講湯底,好濃肉味但係係好平和同清淡個款,同埋我覺得冇羊臊味。配料有豆卜、木耳、腐皮、蘿蔔同埋羊肉片。特別係個麵底🍜雖然我揀咗米線,但係同平時食開個啲好唔同,佢比較粗少少,食落口好煙韌,有啲似薯粉,好特別🤩🤩🐏🍚 爆炒羊雜飯 $68依款就好惹味,辣辣地🌶️送飯一流👍🏻羊雜其實我覺得同牛雜差唔多🤣不過因為羊內臟,臊味都會比較重,朋友話特別係個肝,有啲臊🤣🍲🍲 肚包肉湯2個 $68大概係羊肚包住羊肉,依款個湯係再濃味啲,不過因為我地已經好飽🤣就冇再飲個湯了。包住係入面嘅羊肉,好腍😆記得要沾佢個韭菜醬,超濃韭菜味,有啲驚喜🫢🤭🫑🥚 燒椒皮蛋 $38推薦大家一定要嗌❗️好食❗️調味岩岩好,仲有啲熟蒜撈埋🧄可以自己揀辣或唔辣。重點係佢係冰凍的🧊,不是室溫,好清涼😋😋
蒙古菜大部分都係烹羊入饌,所以今餐係全羊宴🤣😋

🐏🥢 沙鍋羊肉粉 $58

🐏🍚 爆炒羊雜飯 $68

🍲🍲 肚包肉湯2個 $68

🫑🥚 燒椒皮蛋 $38
2024-02-22
2024-02-01 827 瀏覽
作為一個愛吃羊的羊癡,我對所有號稱專做羊肉料理的餐廳絕不放過。今天,我發現了太子一家專門做蒙古菜和東北羊肉的餐廳,立即入去品嚐了幾道招牌羊肉菜餚,味道不錯,不加味精,價錢親民。砂鍋羊肉米線($58)砂鍋存熱,吃到尾還是熱辣辣,暖身又暖胃。羊肉切成薄片,肉質鮮嫩。米線可選普通的或是粗糯米粉,我們選了後者,煙韌軟滑,久煮不爛,吸入了羊肉的湯汁,變得更加美味。湯頭濃郁,香氣撲鼻,讓人忍不住一口接一口,最後一滴不剩。枝竹羊腩飯($78)在東北菜餐廳吃的枝竹羊腩飯竟然比廣東餐廳更正宗,真的有竹蔗、馬蹄、冬菇。這道菜選用黑草羊腩,肉質嫰滑帶彈性。枝竹吸收了羊腩的湯汁,變得軟糯可口。肚包肉羊肚包肉是蒙古知名小食。羊肚經過精心處理,沒有腥味。將羊腿肉餡塞入羊肚中,加清湯燉煮。用小刀切開後吃,羊肚的爽脆和羊肉的鮮嫩完美融合,加上鮮美的羊肉湯,讓人欲罷不能。燒椒皮蛋($38)第一次吃這道菜,驚為天人,樣子不好看卻非常好吃。青椒用火燒過,加大蒜粒、辣椒和皮蛋兩隻,放入搗盅,客人自己動手用棍將皮蛋搗碎,拌勻後就可以吃了,辣椒與糖芯皮蛋交織出的美味,鮮香有餘韻。

砂鍋羊肉米線($58)

枝竹羊腩飯($78)

肚包肉

燒椒皮蛋($38)
2024-02-01
3天前 0 瀏覽
今次要介紹嘅係呢間係太子羊滋味,舖頭仔似係家庭式經營嘅,但係真係好適合一大班人過嚟聚餐,因為碟碟份量都確係唔細😎😎蔥油餅 ($36)大大塊蔥油餅,估唔到2個都係36蚊,份量勁足,抵食😝😝個蔥油餅好鬆脆,配羊肉一齊食,味道好夾👍🏻👍🏻孜然羊肉 ($138)羊肉肉質好咬口,保留左少少羊肉騷味,用孜然香料整個味好出好濃,好食😋梅菜扣肉飯 ($65)肉質勁腍,炆得勁好食😋食到舔舔脷😍😍牛大力土伏苓燉雞湯 ($68)不得不提嘅係佢嘅牛大力燉湯,勁足料,湯頭濃郁醇厚,一飲落就知道滋補養顏,對於湯怪嘅我簡直係我至愛啊❤️❤️🙌🏻🙌🏻🏠環境:7/10🌟味道:8/10💰性價比:8/10🙇🏻服務:8/10羊滋味📍 太子界限街20號地舖#hkfood#hkfoodie#852food#foodahoilc007#太子#太子美食#界限街#羊滋味#yummy#相機食先#牛大力土伏苓燉雞湯

蔥油餅 ($36)

孜然羊肉 ($138)

梅菜扣肉飯 ($65)
肉質勁腍,炆得勁好食😋食到舔舔脷😍😍

牛大力土伏苓燉雞湯 ($68)

🏠環境:7/10
🌟味道:8/10
💰性價比:8/10
🙇🏻服務:8/10

羊滋味
📍 太子界限街20號地舖

2024-06-06 0 瀏覽
#20240605 📝📍 羊滋味 @lamblicious 太子界限街20號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#砂鍋羊肉米粉 $58 🥢 #可樂 +$5💭 尼到見個湯好清咁以為佢係一個清湯,飲落有陣羊味先知原來佢係每朝熬煮整成既羊骨湯,標榜絕對唔加味精,所以係咁飲都唔會頸渴,入面有好多羊肉,似係羊𦟌果啲位,同埋有啲蘿蔔襯底索左啲甜幾好味,但係碗粉確實係大碗,一個人完全唔知點食得晒,起碼要兩個人share食先得😂.#手抓羊排 $258💭 好香好香好香羊味🐑呢個既羊味係比起碗粉要種十萬倍,鐘意食羊既朋友實會好鐘意🤩羊排每舊都連住舊排骨,可以用手揸住好原始咁扯啲肉出尼食,好似體驗緊做蒙古大漢既感覺,嫌得羊味有得寡既話,佢仲有兩個醬跟可以點,點腐乳醬好似瞬間變左食羊腩煲咁,好正🇲🇳.#涼拌青瓜 $28💭 睇得出佢啲青瓜係拍出尼,而唔係切出尼,所以青瓜味先可以出到🥒有得揀辣同唔辣,酸酸地瞬尼開胃一流,配埋芫荽同花生係絕配咁濟啦🥜.#炸南瓜餅 $28/4個💭 老闆勁好咁送左兩塊南瓜餅,外面脆口但內裡保持軟熟,食落煙煙韌韌咁,連唔太食南瓜既🐷就食左成塊,甜甜地做飯後甜品very good👍🏼見Q
#20240605 📝
🥢 #可樂 +$5

#手抓羊排 $258

#涼拌青瓜 $28

#炸南瓜餅 $28/4個
💭 老闆勁好咁送左兩塊南瓜餅,外面脆口但內裡保持軟熟,食落煙煙韌韌咁,連唔太食南瓜既🐷就食左成塊,甜甜地做飯後甜品very good👍🏼見QR code menu都可以叫,$28有4塊都食得過,下次尼要再嗌先得😎

#太子美食 #🐷在太子 #🐷_食
2024-06-02 0 瀏覽
一向都好鍾意食羊嘅自己,好開心搵到呢間以羊肉主食嘅餐廳,羊滋味招牌喺太子界限街好容易就會見到。羊肉餃子 $48餃皮厚薄適中,唔影響口感。雖然餡料雖然好飽滿,但羊肉味食落一啲都唔蘇,而且我幾因為佢餡料其他配菜,咬落啖啖都有少少爽口。涼拌魚皮 $58涼拌魚皮最近容易咗搵到,但好食就唔係咁,有時一係就腥,一係就唔爽。呢個麻辣夠哂味,麻度適中。食落爽口,無煮到過淋。當歸羊排湯 $68一打個燉盅出有好濃烈嘅當歸味湧出嚟,當歸燉羊肉本來以為太燥過頭,但飲落又幾舒服,口味都唔太大負擔,最適合就係女仔飲,補補佢。燉湯真係比起煲湯感覺順滑好多。羊肉炒飯 $68鑊氣100分嘅炒飯,因為可以炒到粒粒分明,無多餘嘅油掛係飯粒,羊肉味好強烈,屬於一個偏重口味嘅炒飯,愈食愈多之選。份量方面亦都好足夠4個人食。黃牛薯仔飯 $78配菜顏色令到整個食欲大開,蔬菜嘅味提供到更多層次,羊肉亦都大大舊,肥瘦都齊全,十分抵食

羊肉餃子 $48

涼拌魚皮 $58

當歸羊排湯 $68

羊肉炒飯 $68

黃牛薯仔飯 $78
  • 羊肉餃子
2024-05-26 9 瀏覽
主打食羊既餐店😂🥔 酸辣薯仔絲 🥔酸辣薯仔絲係我地嗌嚟開胃嘅,🥒 酸酸辣辣好開胃,薯仔絲夠爽脆!本身係酸辣,但叫左走辣,唔想前菜個口就辣到冇知覺😜💥 孜然黃牛肉 💥呢道孜然黃牛肉超正!🍖 牛肉嫩滑,孜然香味好濃郁!😋菜式都加左大量芫荽、青椒,夠哂惹味。🍲 砂鍋羊肉米線 🍲砂鍋羊肉米線係我最愛!🐏 米線煙韌,羊肉超嫩,湯頭濃郁,食到尾都仲係熱辣辣!🐟 魚腩片豆卜湯米線 🐟 豆卜同魚腩片好夾,湯底清甜,米線煙韌!👌
主打食羊既餐店😂

🥔 酸辣薯仔絲 🥔
本身係酸辣,但叫左走辣,唔想前菜個口就辣到冇知覺😜

💥 孜然黃牛肉 💥
呢道孜然黃牛肉超正!🍖
牛肉嫩滑,孜然香味好濃郁!😋
菜式都加左大量芫荽、青椒,夠哂惹味。

🍲 砂鍋羊肉米線 🍲
砂鍋羊肉米線係我最愛!🐏
米線煙韌,羊肉超嫩,湯頭濃郁,食到尾都仲係熱辣辣!

🐟 魚腩片豆卜湯米線 🐟
豆卜同魚腩片好夾,湯底清甜,米線煙韌!👌
2024-05-24 7 瀏覽
一入到舖頭已經聞到超香羊味🐑舖頭裝修簡約,坐得幾舒服~作為一間羊肉專門店,佢嘅選擇超豐富!有水餃、湯麵、麻辣燙、小菜之外,仲有各式各樣滋補羊肉食品,例如羊腩煲,石燒羊肉,羊排等👍🏻全部都係好地道既東北蒙古菜,中意食羊既真係唔好錯過啊🐑🐑✨羊肉餃子($68)可以選湯、煎或蒸,每一隻都好大隻餃子味道幾有驚喜‼️咬落去超多肉汁,騷得來又唔油膩,調味唔會太重,唔錯喎!✨孜然黃牛肉($138)除咗羊肉之外,都有好多牛肉選擇~炒牛肉好有鑊氣,超級重孜然粉同其他香料味,配菜仲有大量洋蔥、唐芹,偏重口味🤪✨涼拌羊肉($68)呢個價錢,羊肉嘅份量比得真心多,好抵食👍🏻好夠味,羊肉一啲都唔騷,配埋啲青瓜同埋芹菜一齊伴,清爽唔油膩😌✨椰菜花配飯($58)小菜套餐都係好抵呀👅大大兜椰菜花炒豬腩肉,好有鑊氣!孜然香料勁惹味送飯一流,仲包杯嘢飲

一入到舖頭已經聞到超香羊味🐑舖頭裝修簡約,坐得幾舒服~
全部都係好地道既東北蒙古菜,中意食羊既真係唔好錯過啊🐑🐑

✨羊肉餃子($68)
可以選湯、煎或蒸,每一隻都好大隻

✨孜然黃牛肉($138)
除咗羊肉之外,都有好多牛肉選擇~

✨涼拌羊肉($68)
呢個價錢,羊肉嘅份量比得真心多,好抵食👍🏻

✨椰菜花配飯($58)

2024-05-23 6 瀏覽
同朋友去呢間食羊,好少餐廳專做羊嘅食物,確實要試一試!都幾多人幫襯,店員態度好親切。首先嚟個當歸羊排湯,非常滋補,有重重嘅紅棗同龍眼味,都幾大碗,2個人Share都得!涼拌魚皮大大碟,味道都幾辣幾刺激,開胃!朋友嗌咗個爆炒羊雜飯,佢話羊雜嘅份量好多,炒得好香。我嗌咗個砂鍋羊肉粉,啲配料都多選擇,湯底有羊味,冇乜味精,食完唔頸渴,啲粉份量好多,我嗌咗手工麵幾特别。跟套餐仲送咗2塊薄撐,係好豐富嘅一餐!

涼拌魚皮大大碟,味道都幾辣幾刺激,開胃!

朋友嗌咗個爆炒羊雜飯,佢話羊雜嘅份量好多,炒得好香。

跟套餐仲送咗2塊薄撐,係好豐富嘅一餐!
2024-05-22
2024-05-21 14 瀏覽
🛖阿豬媽好鍾意食羊,熊妹知道太子近期開咗間專食羊嘅地道小店《羊滋味》,就滿足下阿豬媽嘅羊慾啦!📌門面大大隻招牌《羊滋味》三隻字,真係無戴眼鏡都睇到👀。話就話係小店,但係地方都唔算細喎,都有好幾張四人枱同埋六人枱,枱與枱之間都有好有空間,唔算好壓迫。📌牆上有掛上充滿蒙古氣息嘅吊飾,有葫蘆、羊角等等,好特別喎!📌餐牌📋都幾多款式揀,有砂鍋米線、小菜跟飯、水餃、羊扒、炒菜、燉湯、涼拌小吃,仲有羊腩煲添,係一間羊肉小菜館!燒椒皮蛋,$48餐前小食梗係點個涼拌菜啦,燒椒皮蛋真係不二之選。一個木盅裝住一大兜皮蛋,仲配上一個木樁,好特別嘅方式呈上。皮蛋嘅份量係超級多,一般皮蛋起碼切成8至10件以碟上,呢個木盅皮蛋,只係切半,大大件,仲要有好多件,切半可以保留住入邊嘅溏心,路上好多蒜蓉粒同椒皮,味道係帶少少甜味嘅辣,大大件皮蛋咬落口真係好滿足,又足料又抵食,認真推介。羊肉餃子,$48餃子可以以湯餃煎餃或者蒸餃嘅形式烹調,阿豬媽話試吓清湯餃,可以好出羊肉嘅味道。份量有七大件,先飲一啖湯,清湯嘅味道有羊肉味,幾有驚喜!羊肉餃子咬落去,泌出羊肉汁,騷得來又唔油膩,加上芫荽同蔥花🌱,多一重草青味又可以解一解羊
燒椒皮蛋,$48
餐前小食梗係點個涼拌菜啦,燒椒皮蛋真係不二之選。
一個木盅裝住一大兜皮蛋,仲配上一個木樁,好特別嘅方式呈上。
羊肉餃子
羊肉餃子,$48
份量有七大件,先飲一啖湯,清湯嘅味道有羊肉味,幾有驚喜!羊肉餃子咬落去,泌出羊肉汁,騷得來又唔油膩,加上芫荽同蔥花🌱,多一重草青味又可以解一解羊騷味,好唔錯喎!
內蒙酸菜餃
內蒙酸菜餃,$38
食完羊肉餃子未夠喉,想試多款餃子,就揀咗呢款內蒙酸菜餃。有六件湯餃,Size好大一粒,比起羊肉餃子,酸菜餃嘅餡料比較紮實,啖啖豬肉撈埋剁碎的酸菜,酸菜濃烈嘅味道用上淡味嘅豬肉,呢個配搭唔錯,反而如果用上都係濃味的羊肉就應該冇咁夾啦!
肚包肉湯,$68
好特別嘅一款湯包小食,一碗有兩大件,貴精不貴多✨,用羊肚包裹住好紮實嘅羊肉餡料,真係成舊湯包都係羊肉,羊騷味出晒嚟,又有羊肚的煙靭,好似食緊成隻羊落肚,熊妹認為呢碟菜式絕對係鎮店之寶🏵,真係值得一試!
水煮羊肉飯,$78
食咗咁多款小食,都要叫返款主食嘅!平時水煮牛水煮魚都食得多啦,水煮羊真係好少食。
水煮羊肉飯
好大兜鍋呈上,份量唔少喎!入邊有好多芽菜、木耳、迷你豆腐卜、黃花,仲有生菜做底,配料都已經夠吸引,當然唔少得主角羊肉片啦!用上好多花椒八角爆出嚟嘅水煮辣湯汁🌶,辣得來帶少少麻味,不過都係蓋過唔到羊肉嘅騷味,但係味道又好夾喎,咁惹味嘅餸菜配飯真係一流,仲要價錢咁平民,成件事真係街坊抵食價。
📌食咗五款嘢都唔使$300 ,仲要唔使加一,真係頂住個肚離開。喺香港地真係好少食到咁地道嘅羊肉味,仲要價錢唔貴,下次嚟一於要試吓個羊腩煲🍲!
2024-05-13
羊肉餃子
內蒙酸菜餃
2024-05-15 9 瀏覽
最近我去了這間主打吃羊肉的蒙古餐廳吃晚飯。這間店位於太子,食物平靚正,非常推介。我們點了:金菇肥牛飯 $78這個飯的份量比我想像中大很多,根本就是一個鍋,金菇和肥牛的份量夠兩人吃,底下有面。另外有一碗白飯。味道有少少辣,十分好吃。這個餐還會附上飲品,凍飲加$2,我們叫了一杯凍奶茶 👍🥤蒜泥白肉 $68豬腩肉配上蒜蓉青瓜,很惹味開胃。 🥒🧄羊肉水餃 $48/7個水餃可以選擇湯或蒸或煎。我們選擇了湯餃,可以連着湯一起喝。 🥟🥣 牛大力土茯苓燉雞湯 $68適合大部份人,益氣健脾,祛濕排毒這壺燉湯很足料,味道濃厚,又健康,很推介。 🥣💆‍♀️黃金饅頭 $38/6個作為甜品,饅頭配上煉奶,真是絕了! 🥖🥛內蒙酸菜包這是餐廳新鮮出爐,送了兩個給我們試試。味道十分正宗,裡面的肉和菜餡多到快要滿瀉。 🥖🥓🥬💰總共: $302 兩個人 (沒有服務費)。

金菇肥牛飯 $78
這個餐還會附上飲品,凍飲加$2,我們叫了一杯凍奶茶 👍🥤

蒜泥白肉 $68
豬腩肉配上蒜蓉青瓜,很惹味開胃。 🥒🧄

羊肉水餃 $48/7個

牛大力土茯苓燉雞湯 $68
適合大部份人,益氣健脾,祛濕排毒
這壺燉湯很足料,味道濃厚,又健康,很推介。 🥣💆‍♀️

黃金饅頭 $38/6個
作為甜品,饅頭配上煉奶,真是絕了! 🥖🥛

內蒙酸菜包

💰總共: $302 兩個人 (沒有服務費)。
2024-05-13
心血來潮想羊肉😮嚟咗呢間食蒙古菜嘅羊肉餐廳想講哩間餐廳係整羊肉方面真係好犀利好多菜式整出來嘅羊肉一啲都唔騷所以就算係羊啲肥膏都唔怕騷可以食 😮👇🏻👇🏻👇🏻📌紅燒羊腩飯 餐跟野飲🧀🧀🧀🧀佢嚟到真心嚇親😮初初以為佢呢個價錢係碟頭飯會得好少羊肉🤔但上到嚟份量係一份小炒咁大份嘅紅燒羊腩🤤而且羊腩真係一啲都唔騷,好夠味!📌羊肉蒸餃 $48/7隻🧀🧀🧀🧀可以揀水餃蒸餃或者煎餃🤔因為比較少地方有蒸餃食就嗌咗蒸餃🤤皮薄而且餡好juicy羊肉份量足👍🏻老細勁好見我哋剩返一兩嚿未食問洗唔唔整翻熱比我哋😮📌涼拌羊肉 $68🧀🧀🧀🧀+0.5呢個涼拌真係好好食🤤我完全冇諗過涼拌嘅份量都可以咁大😮而且好夠味個羊肉又係一啲都唔騷喎加埋啲青瓜同埋芹菜一齊伴勁match🤤📌砂鍋羊肉寬粉 $58 跟野飲🧀🧀🧀🧀如果唔食辣嘅可以揀呢個嚟食😆湯底會有淡淡的羊肉味 羊肉嘅份量都唔手軟😮超級大碗真係可以同人share!仲要可以免費轉寬粉我覺得超值😆而且轉其他粉都唔使加錢😮💬 想講佢哋嘅羊肉除咗好食唔騷之外,價錢都勁貼地價😮價錢唔貴而且份量大,套餐有飯有餸仲包杯嘢飲,兩個人嗌咗五樣嘢仲包兩杯嘢飲(想講佢杯凍檸茶都好好飲😂),食到最
心血來潮想羊肉😮
嚟咗呢間食蒙古菜嘅羊肉餐廳
想講哩間餐廳係整羊肉方面真係好犀利
好多菜式整出來嘅羊肉一啲都唔騷
所以就算係羊啲肥膏都唔怕騷可以食 😮

👇🏻👇🏻👇🏻
📌紅燒羊腩飯 餐跟野飲
佢嚟到真心嚇親😮
而且羊腩真係一啲都唔騷,好夠味!

📌羊肉蒸餃 $48/7隻

加埋啲青瓜同埋芹菜一齊伴勁match🤤

📌砂鍋羊肉寬粉 $58 跟野飲
如果唔食辣嘅可以揀呢個嚟食😆
湯底會有淡淡的羊肉味 羊肉嘅份量都唔手軟😮
超級大碗真係可以同人share!
仲要可以免費轉寬粉我覺得超值😆
而且轉其他粉都唔使加錢😮

💬 想講佢哋嘅羊肉除咗好食唔騷之外,價錢都勁貼地價😮價錢唔貴而且份量大,套餐有飯有餸仲包杯嘢飲,兩個人嗌咗五樣嘢仲包兩杯嘢飲(想講佢杯凍檸茶都好好飲😂),食到最尾仲送鍋巴俾我哋食,真係食到勁飽先$300賣單,真係超抵!🤤

📍 羊滋味 (太子) 太子界限街20號地舖
涼拌羊肉
2024-05-08
涼拌羊肉
2024-05-13 14 瀏覽
🔸內蒙古 手抓羊排  $258一大盤羊排,羊肉已經過烚腍脫骨,再經火力燒乾,餐廳已做好將骨和肉手撕,方便手起口落,啖啖鮮羊肉,本身蒙古大草原出品嘅 黑頭羊鮮羊肉就不帶難聞嘅騷味,又經過鮮果炮製,羊肉肥美肉厚,滿嘴鮮羊肉味道,可以大快朶頤,認真滋味😚味道:8/10性價比:7/10🔸黃牛薯仔飯   $78係用好嫩嘅黃牛肉炒😋 配咗好多 紅椒、洋蔥同埋京蔥, 仲有好多薯仔,薯仔炆得好淋 、成個餸炒得好香,味道有菜蔬嘅鮮甜,呢個餸飯真係大份👍又好食,汁都撈埋。味道:7/10性價比:7/10
🔸內蒙古 手抓羊排  $258

味道:8/10