2021-08-14 94 瀏覽
青衣呢間港式茶餐廳,係青衣城商場入面,比較新式企理D既,當然比出面街既茶記會貴少少,但坐得舒服D。入面既裝修都好有港式味道,水準亦唔差,我通常黎食早餐都會叫沙爹牛肉公仔麵+火腿炒蛋餐飽($42),仲有飲杯茶走(香滑甘甜),咁耐都keep得住水準!抵讚👍服務快速到位亦不失禮貌,可見訓練有數💕大家如果係附近唔知食乜野都可以黎試下!

服務快速到位亦不失禮貌,可見訓練有數💕

大家如果係附近唔知食乜野都可以黎試下!

早餐
2021-05-07 588 瀏覽
係青衣城,早餐有得食沙嗲牛肉麵既地方唔多,羅麥記係其中一間。食返個沙嗲牛肉麵 配 火腿炒蛋火腿炒蛋,個炒蛋整得幾好,係有厚度,外面望落去熟熟地,但內裡係滑蛋。火腿都正常,唔係油淋淋。沙嗲牛肉麵,先係個公仔麵,煮得岩岩好,唔會太淋或太硬,沙嗲牛肉個汁唔係一patpat ,沙嗲味一般,啲牛肉都夠淋。湯底都唔咸,所有野加埋好食。熱檸檬茶,哩杯茶,我鍾意呀!夠茶味,檸檬唔澀,係茶餐廳既靈魂之一呀!成份早餐,整體既水準都係幾好。

食返個沙嗲牛肉麵 配 火腿炒蛋

成份早餐,整體既水準都係幾好。
2021-03-18 680 瀏覽
無骨海南雞飯 $65蝦多士(5件) $60推薦指數:6.5/10海南雞飯不過不失😂份量都算多 雞肉都嫰滑👍不過就無乜味 好在有3種醬料點 特別推薦泰式甜酸醬 點完惹味好多!🤩💕 蝦多士就真係一般般 雖然望落去幾大舊 但係面包佔左九成😅而且蝦餅既部份又薄又冇味 係炸得幾脆口既 但係就好油😳😳所以5推薦點呢個都係周記既蝦多士最正😻😻👍👍🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
無骨海南雞飯 $65
蝦多士(5件) $60

推薦指數:6.5/10

都係周記既蝦多士最正😻😻👍👍
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
2021-03-08 571 瀏覽
🎬戲院重開,終於可以入場睇戲啦!星期六場次好Full,所以今次就來到人流較少的青衣城。第一次來這個商場,原來都有不同的餐廳,今次試吓聽聞已久的羅麥記。☕飲品 (5/10):熱菜蜜、熱奶茶微暖,如果更熱就好。🍚白汁焗雞球飯 (6/10):白汁偏淡,雞球軟身易咬算大件,白飯份量剛好,整體味道一般,不會太膩。🍝煎蛋肉醬焗意粉 (6/10):意粉用茄汁撈過,可能因為沒有芝士一起焗,口感與普通肉醬意粉分別不大。🏞️環境設施 (7/10):室內設計走懷舊香港電影風,燈光微暗用以營造氣氛。🤵服務質素 (7/10):店員態度有禮,上菜速度正常。😋回頭率 (6/10):比一般茶餐廳貴少少,但環境尚算舒服。
☕飲品 (5/10):熱菜蜜、熱奶茶微暖,如果更熱就好。
熱菜蜜、熱奶茶
白汁焗雞球飯
煎蛋肉醬焗意粉
🤵服務質素 (7/10):店員態度有禮,上菜速度正常。
2021-02-27
2021-02-20 435 瀏覽
港產片為主題的茶餐廳。🥢紅豆蜂蜜西多($32):牛油在剛炸好的多士上融化,配上蜂蜜好好味,只是紅豆饀偏甜。🥢瑞士雞脾煎蛋飯($65):雞脾滷得入味,但整個飯欠汁,所以有點乾。🥢小忌廉紅豆奶茶($38):一大堆忌廉放在奶茶,加上茶味夠濃,撈埋幾好飲。由於紅豆同忌廉本身甜,所以奶茶可以走甜,咁就唔會太甜lu~
港產片為主題的茶餐廳。

2021-01-29 536 瀏覽
位於青衣商場的羅麥記以特色戲院裝修茶餐廳為賣點, N年前食過, 今日去開青衣, 順便跟朋友來食個下午茶餐。全院滿座全餐廳以香港電影海報及電影主角海報作裝飾, 似向本土電影界致敬, 特式餐廳。一般茶餐廳嘅美食都有, 另加大排檔小炒, 晚市的大排檔小炒比較多款式供選擇。xo醬炒腸粉呢碟師傅落得好重手, 越食越鹹, 頗油膩, 腸粉係好食嘅, 彈滑, 不過真係好鹹同好油, xo醬本身已經有味道及油份, 炒時可以減返下油及有鹹味的調味品比較好。乾炒牛河牛肉分量可以, 唔會話得兩三片咁搶錢, 入口有牛味及咬口, 冇話用梳打粉醃到腍滑但冇曬牛肉味, 牛河炒得乾身夠鑊氣, 好香口, 調味不錯, 鹹甜適中, 唔太鹹, 河粉亦爽微彈, 整體不錯。跟餐奶茶朋友話冇茶味, 我覺得可以接受, 不過就唔夠茶香及濃滑。
全院滿座

xo醬炒腸粉

乾炒牛河
乾炒牛河

2020-12-28 435 瀏覽
餐廳冇嚴格執行限聚令,任由人客四個,六個一枱,冇隔離1.5m... 有隔板亦沒有作用,人客直接靠在旁邊親人或朋友耳邊,除低口罩高談闊論,令其他人有不安感覺。☹️☹️
今日去咗青衣城,想快快趣趣食個簡簡單單嘅午餐,行咗一圈,就揀咗呢間餐廳。入到去自己揀位坐低,冇人帶位,冇問題。想落單,員工行過五、六次,叫佢哋係完全冇反應。終於有個員工肯停響我面前,我落單,佢一粒聲都冇出過😅。我後加一個奶茶,同樣遭遇😳叫咗「椒鹽豬扒飯」,豬扒好鹹,味道一般;米飯乾身冇黏性,醬汁好少,難食。味道較好應該係杯熱奶茶,幾滑。咁呢間餐廳有冇優點?有:1. 我坐近水吧位,聽到廚房員工一邊工作一邊傾偈,全程炒蝦拆蟹粗口滿天飛,氣氛熱烈熱鬧溫馨,讚👍2. 門口收銀姐姐好好禮貌,佢可能係全間餐廳唯一有禮貌嘅員工,讚👍

味道較好應該係杯熱奶茶,幾滑。

咁呢間餐廳有冇優點?有:

2020-09-11
2020-09-09 414 瀏覽
因為疫情關係,又唔可以多個兩個人一齊食嘢,所以外賣返屋企食。有好多餐廳都食過,所以試吓羅麥記。好像周圍都有店舖,好像好出名,價錢比一般茶餐廳貴都唔介意。買返去試試看,好像有點中伏,炒飯是炒到一粒粒的,但沒有什麼味道,蛋炒到好鞋,叉燒就有數啦,比較少,同價錢不符。炒河甜甜地,唔乾,但係每條河粉仍然一條條黏埋一齊,有點兒失望,比一般茶餐廳還要差,牛肉也不硬,但沒牛味。只此一次,下不為例。
因為疫情關係,
又唔可以多個兩個人一齊食嘢,
所以外賣返屋企食。
有好多餐廳都食過,
所以試吓羅麥記。
好像周圍都有店舖,
好像好出名,
價錢比一般茶餐廳貴都唔介意。
買返去試試看,
好像有點中伏,
炒飯是炒到一粒粒的,
但沒有什麼味道,
蛋炒到好鞋,
叉燒就有數啦,
比較少,
同價錢不符。
炒河甜甜地,
唔乾,
但係每條河粉仍然一條條黏埋一齊,
有點兒失望

比一般茶餐廳還要差,
牛肉也不硬,
但沒牛味

只此一次,
下不為例。
外賣自取
2020-07-07 642 瀏覽
青衣城餐廳選擇唔多,想食平d嘅話,羅麥記不失為一個好選擇。佢成個裝修走復古冰室風格,都幾有型,不過個冷氣實在太凍,坐得麻麻地舒服。我叫左個常餐:雞翼撈通粉配羅麥記炒蛋多士+凍檸茶,$55蚊。炒蛋不錯夠滑,個通粉就口感剛好,但個汁就甜左d,我覺得咸d會好食d。整體來講都唔錯,菜式選擇都好多
青衣城餐廳選擇唔多,想食平d嘅話,羅麥記不失為一個好選擇。

整體來講都唔錯,菜式選擇都好多
  • 羅麥雞翼撈通粉
2020-07-03 510 瀏覽
好想試呢間嘢好奈架嗱,今日終於試到嗱,不過我覺得唔算有驚喜,又唔算普通,一試無防既餐廳囉,星期日無tea set,只有全日lunchset & 常餐,叫咗兩個常餐:set A+凍奶茶(少冰小甜) ;set D+茶走點解會話呢間餐廳有D普通呢,唔係佢個餐牌唔夠特色,而係佢既配搭好似有D問題,變咗大打折扣set A瑞士雞翼蕃茄烏冬,其實烏冬+瑞士雞翼食過千萬次,係無問題,但當瑞士雞翼遇上蕃茄,就突顯咗烏冬獨有既酸味,攪到好有違和感。至於set B喇沙豬扒火粉,個豬扒係爽口彈牙,但個湯頭雖然有椰香味但偏淡,喂唔到D火粉入味,所以好似食緊椰香米粉甘,同埋米粉好難入味,除非煮好奈,所以以我個人見解將兩個底換轉佢就perfect成餐飯最好既就應該係杯奶茶,有奶香,有茶味

成餐飯最好既就應該係杯奶茶,有奶香,有茶味

2020-06-24 316 瀏覽
今日要在青衣城附件身體檢查,早上未夠10點去到青衣城一期,見好多餐廳未開,又想食茶餐廳,所以揀左哩度叫餐時,我同侍應一落單,侍應一再同本身在電腦落緊單的侍應2轉述,但其實侍應一同我本身已經隔左兩個多身位,而又要再聽侍應二覆單(真係好奇怪),成件事我要好大聲,anyway,最後佢地真係落錯單,不過算數,因為嚟錯嘅野我都食,眼見附近的人落單,侍應大多一句「轉頭」,無尾音,無嗰可唔該,無眼神交流,感覺幾差點左火腿絲仿鮑通粉+腸仔蛋多士(但最後嚟錯左火腿),通粉軟硬度ok,蛋ok,火腿絲ok但跟餐的火腿(原塊),好難食,好爛肉,咬左一啖無食,想飲熱華田,但無熱華田叫做食完我就去埋單,去到收銀,收銀都係一樣,黑口黑面,講完,下次情願行遠d食老麥好過

2020-06-24
$43 (早餐)
2020-06-19 273 瀏覽
羅麥記避風塘雞翼一向有習慣一星期和仔仔出去吃晚飯兩三晚, 近來我們也很喜歡吃這個羅麥記。 羅麥記有很多間分店, 我們去了位於青衣站的分店。 青衣地鐵站一出就到,佔盡地理優勢。去過很多家羅麥記,這家特別寬敞。 由於疫情關係枱與枱之間更多空位,就更多私人空間和仔仔談心了。這裏的餐牌地道香港美食為主, 我們特別鍾情吃雞,所以點了避風塘雞翼和炸雞髀。避風塘雞翼的辣粉材料可以分開上,因為仔仔不能吃辣, 但我就十分喜歡吃辣的。 服務員很好人 給我double分量~雞翼外型金黃香脆 ,而入口非常脆口入味。加上避風塘材料, 有蒜蓉加避風塘留香再炒起, 非常吸引。而且個炸雞髀很大件, 我們等了大概15分鐘, 估計應該是即叫即炸的,所以上菜的時候熱到要攤凍一點才能吃 。外脆內軟, 而雞皮香脆仔仔最鍾意吃。 旁邊有少許配菜, 有椰菜蕃茄 ,但因為太少真的不夠吃~🤣埋單80多元, 也跟市場價格差不多,不算抵食~
羅麥記避風塘雞翼

埋單80多元, 也跟市場價格差不多,不算抵食~

2020-06-18 217 瀏覽
一嚐下午茶既干炒牛河,肉丁炒公仔面接近50蚊既價錢,約10分鐘後2碟一齊上干炒牛河暖,未至於凍,但無煙出肉丁炒公仔面,有煙熱,不過成碟唔知有無4粒肉丁,似齋面雖然叫下午茶,份量一般,不過依個質素未必符合依個價錢,有待改善最後叫一杯凍檸茶,一杯熱咖啡,,凍檸茶,茶底似水族館,咖啡無乜問題。以上觀點只係個人感受。
一嚐下午茶既干炒牛河,肉丁炒公仔面
接近50蚊既價錢,約10分鐘後2碟一齊上
干炒牛河暖,未至於凍,但無煙出
肉丁炒公仔面,有煙熱,不過成碟唔知有無4粒肉丁,似齋面
以上觀點只係個人感受。
2020-06-05 213 瀏覽
行完街有啲肚餓,經過呢間裝潢懷舊氣息嘅餐廳,入去睇到餐單覺得有啲昂貴,但一次半次試下先。好多種類提供,見隔離枱小朋友食緊呢個,就決定試吓,呢個係「羅麥汁牛河」,等咗一段時間先上餐,如果真係太肚餓就可能要食快餐。因為上菜速度比較慢🤷‍♀️醬汁有啲特別,味道好似甜版嘅瑞士汁。牛肉嫩滑,冇乜雪味,食完牛河覺得唔夠飽,叫咗蜂蜜雞翼。外皮脆脆地,但係有啲乾,蜂蜜味就唔係太夠,少醬汁。有啲失望,雞翼一啲汁都冇。
行完街有啲肚餓,
經過呢間裝潢懷舊氣息嘅餐廳,
入去睇到餐單覺得有啲昂貴,
但一次半次試下先。

好多種類提供,見隔離枱小朋友食緊呢個,
就決定試吓,
呢個係「羅麥汁牛河」,

等咗一段時間先上餐,
如果真係太肚餓就可能要食快餐。
因為上菜速度比較慢🤷‍♀️
醬汁有啲特別,味道好似甜版嘅瑞士汁。
牛肉嫩滑,冇乜雪味,
食完牛河覺得唔夠飽,
叫咗蜂蜜雞翼。

外皮脆脆地,但係有啲乾,
蜂蜜味就唔係太夠,少醬汁。
有啲失望,雞翼一啲汁都冇。