2024-02-01 309 瀏覽
係 outlets 買完野之後睇呢間係 openrice 評分好高,又近,就去咗呢度食。結果,將我哋兩個人同其他兩個人安排坐係同一張四人台,逼到爆,想傾偈又唔係好好意思,食飯手踭貼手踭,用餐體驗太差。嘢食方面,算可以接受嘅水平,點咗個個炒丁同埋個咖喱飯,我覺得個炒丁還算 OK,咖喱飯我個 friend 話差強人意。食到一半催埋單,(不過唔知道係咪呢度嘅規矩,假如係就當我冇講過),但點講都好,都抵唔個用餐環境本身。

2024-02-01 157 瀏覽
難得嚟東涌,揀啲平時都唔會遇到又唔太貴嘅餐廳,時間關係,結果選擇了呢間餐廳。不過因為一個人食。所以食個普通嘢算,點了常餐。雞翼撈通粉,不過見有得轉公仔麵,就轉了😂瑞士雞翼係正常嘅,好入味。不過撈麵就唔得👎🏻太多汁了,over左,有一刻想同餐廳譩講可唔可以轉,但趕時間放棄了。常餐還有煎蛋同多士,呢兩樣就好正常 無乜特別。另外餐飲點了凍奶茶,唔會太甜,不過就無乜茶味。整體來說,呢個常餐唔值$68。未試過食完會想寫差評⋯無下次

瑞士雞翼係正常嘅,好入味。
常餐還有煎蛋同多士,呢兩樣就好正常 無乜特別。
另外餐飲點了凍奶茶,唔會太甜,不過就無乜茶味。
整體來說,呢個常餐唔值$68。
未試過食完會想寫差評⋯
無下次
2024-02-01
2023-12-12 295 瀏覽
Lunch hour 難得唔使排隊,終於有機會來試一試,聽講佢啲炒公仔麵唔錯港式快餐店形式,飲水落單全自助,不過喺商場收得呢個價錢,都預咗係咁,人手好似嚴重唔夠,不過快食唔緊要啦等咗大約唔使10分鐘,所以嘢食已經上齊個黑松露carbonara 撈公仔麵,雖然知道伏味超級濃,但都想試吓,結果😬😬不過都預咗個焗豬扒飯,豬扒係林嘅,因為用咗爽肉粉,不過就太多汁最好食嘅係炸雞髀撈公仔麵得閒食吓呢啲港式茶餐廳其實都唔錯嘅

等咗大約唔使10分鐘,所以嘢食已經上齊

個焗豬扒飯,豬扒係林嘅,因為用咗爽肉粉,不過就太多汁

最好食嘅係炸雞髀撈公仔麵

得閒食吓呢啲港式茶餐廳其實都唔錯嘅

2023-12-08 241 瀏覽
今早諗住如果出到市區才食嘢會有點晏,所以決定先去東薈城食少少嘢才返工,因為很久沒去羅茂記食早餐了,印象中是不錯。今天去到,已改了用QR code 落單,但掃了3次都去不到,不是大問題,店員借她的手機給我,終於掃到了。選擇了沙爹牛肉麵套餐,等了一陣,麵到了,麵和牛肉都很少,麵煮得太林,牛肉是不熱的。過了很久,其他配菜和飲品都到,但遲過我到的幾張枱也全部到了,要問他們及過了一陣才到了餐飽和抄蛋,餐飽有點硬,未有飲品真是難入口,抄蛋是可以的,但份量很少。又要再問他們,飲品才到。食物繼繼續續才都,這樣的質素,$46真是有點貴,我在天后食一個同樣的早餐,只要$37,但質素和服務都要好,以後不會再來了。
2023-11-19 245 瀏覽
由於時間緊迫, 要趕去看演唱會, 所以在東薈城隨便選間餐廳用饍, 朋友稱荃灣分店不錯的, 反正我未吃過就儘管一試, 沒想到會是一個錯誤 🫠 餐廳門前非常繽紛, 招牌用一個個燈泡包圍, 十分搶眼!軟殼蟹卡邦尼意粉 $75一上碟看到忌廉像漿糊般杰身已心感不妙, 意粉亳無味道, 而且口中吃到大量碎粉, 多得有點不舒服。 碎粉大概是芝士粉, 說起來也奇怪, 怎麼連芝士粉都沒有味道 😵‍💫 軟殼蟹炸過卻不脆口, 整碟意粉都在水準以下!!羅麥雞翼撈丁 $68另外朋友點了這個, 我吃了一口, 麵質太淋, 由於要加入瑞士汁, 所以本身煮淋了的麵底變得更淋, 師傅應該煮得太久了, 至於瑞士汁則屬正常味道, 未有驚喜 😶這個味道卻座無虛席確實費解 🤨 雖然朋友說荃灣分店不錯, 我已經對此餐廳完全無信心了, 從未吃過如此難吃的卡邦尼意粉, 自己煮的反而更好 😮‍💨

軟殼蟹卡邦尼意粉 $75

軟殼蟹卡邦尼意粉

軟殼蟹卡邦尼意粉

羅麥雞翼撈丁 $68

2023-11-18
2023-11-19 142 瀏覽
我對這次的用餐體驗感到非常不滿。雞排明顯未熟,而侍應對此問題的反應卻非常不理想。加上carbonara意粉淋上過多的汁水,整個菜餚都變得湿濕濕的,真的讓人失望透頂。儘管菜單上的創意有所吸引,但這樣的食物質素根本不值得這個價錢。這家餐廳以香港情懷為主題,我對他們的管理和對香港懷舊美食的呈現感到非常失望。他們應該更加注重菜品的質量,確保食物的烹調過程達到高標準。同時,服務員應該對客人的反應給予足夠的重視與解決方案。作為一個消費者,我對這樣的體驗感到非常失望和沮喪。我希望餐廳能夠嚴肅對待我的意見,改進他們的食物質量和服務水平。同時,我也希望其他人能夠知道這次的糟糕體驗,避免他們也遇到同樣的問題。下次,我會選擇其他餐廳,尋找更好的食物體驗。對於以香港懷舊美食為主題的餐廳,我希望他們能夠更加專注於保持這份傳統的品質和美味,而不是讓我們感到失望和沮喪。

2023-11-19
2023-10-08 326 瀏覽
1.唔抵食: 佢寫常餐,$68一個常餐,原來常餐唔似平時咁,個餐係唔跟蛋同麵包,得一碗野,主食定咗唔可以轉米粉米線通粉,包熱飲但凍飲要加$6… 中環尖沙咀都係+$3 +$4😞2.第一次食雞翼仲有毛,4隻雞翼3隻都有幾條大大條雞毛,係街市買急凍平雞翼都唔會咁大條雞毛啦😞😞大條到跌落湯度3.服務差,明明有位但唔安排入坐,好似唔想招呼人咁,又唔俾餐牌,地方迫都算始終香港租貴,睇返食評先知原來其他香港非打手食客都話服務好差😞4.味道一般無特別,無咩好講未試過咁差嘅冰室茶記,呢間只岩遊客一次性幫襯填飽個肚…點解太古地產會租俾佢趕客…依間餐廳係Citygate入面係平價,但性價比差,寧願俾多少少錢食好d服務好d。
4.味道一般無特別,無咩好講

2023-07-30 548 瀏覽
提起outlet,大家一定要諗到喺東薈城嗰度無論係大人細路返工服飾,包包,首飾定係運動,應有盡有想快快填飽個肚,跟住繼續去瘋狂購物㗎呢,依間茶餐廳係一個幾好嘅選擇佢嘅價錢其實同food court差不多,但係真係有人serve,又會包埋嘢飲啦食物選擇方面都有好多,有啲午餐、常餐可以揀粉面小炒呀小食呀都有👍見到menu有一個幾特別㗎呢係磚頭麵包焗飯,個賣相好適合打卡,哈哈哈😆整體嚟講啲位嘅流動性都好高,唔使等好耐就有位我試咗個常餐,雞翼蕃茄濃湯烏冬我覺得幾好,雞翼好林好滑,湯的確係好濃烏冬都OK

食物選擇方面都有好多,有啲午餐、常餐可以揀
粉面小炒呀小食呀都有👍

整體嚟講啲位嘅流動性都好高,唔使等好耐就有位

我試咗個常餐,雞翼蕃茄濃湯烏冬

我覺得幾好,雞翼好林好滑,湯的確係好濃
烏冬都OK
2023-07-02 460 瀏覽
今日食評✍🏻羅麥記@東薈城試食指數⭐⭐⭐⭐店舖衛生NA侍應態度NA((每項5⭐️為滿分)) ·外賣點咗1️⃣雞翼撈麵外賣🥡預咗會乾「憎憎」雞翼4隻都係偏乾同硬味道算合格印度撈麵幾本上都冇乜可以出錯2️⃣肉醬意粉咁汁唔夠多撈唔勻啲意粉🍝味道正常兩者都夠熱價格相宜全單加2蚊外賣盒$158·無論大鋪小店我哋都會盡試盡講Follow我哋bw.foodie
今日食評✍🏻
羅麥記@東薈城
試食指數⭐⭐⭐⭐
店舖衛生NA
侍應態度NA
((每項5⭐️為滿分))
外賣點咗
1️⃣雞翼撈麵
外賣🥡預咗會乾「憎憎」
雞翼4隻都係偏乾同硬
我哋都會盡試盡講
Follow我哋bw.foodie
外賣自取
2023-05-22 543 瀏覽
今日去咗青衣城試吓羅麥記之前網上食評對佢嘅食評都唔錯 ~.「老干媽牛肉炒河粉」(下午茶 $53 + $3 凍檸茶)乾炒牛河整體都好食嘅唔會話好似有啲餐廳炒完出嚟都係勁濕而且帶有少少辣味都唔錯牛肉食落都淋嘅唔會好韌 (^_^)不過唯一美中不足嘅係佢啲河粉有啲會黐埋咗同埋啲汁就唔係幾均勻有啲河粉都上唔到色如果改善埋呢個問題就更好 V(^_^)V.「凍檸茶」佢個茶底唔錯唔會太淡亦都唔會太濃襯埋檸檬一齊都好夾 (*^_^*)
今日去咗青衣城試吓羅麥記
之前網上食評對佢嘅食評都唔錯 ~
「老干媽牛肉炒河粉」(下午茶 $53 + $3 凍檸茶)
老干媽牛肉炒河粉

乾炒牛河整體都好食嘅
唔會話好似有啲餐廳炒完出嚟都係勁濕
而且帶有少少辣味都唔錯
牛肉食落都淋嘅唔會好韌 (^_^)

不過唯一美中不足嘅係
佢啲河粉有啲會黐埋咗
同埋啲汁就唔係幾均勻
有啲河粉都上唔到色
如果改善埋呢個問題就更好 V(^_^)V
「凍檸茶」
佢個茶底唔錯
唔會太淡亦都唔會太濃
襯埋檸檬一齊都好夾 (*^_^*)
老干媽牛肉炒河粉
带着老大和老二看完电影,便选择在这家茶餐厅解决午饭啦~等我吃完午饭,发现我放在门口的两把新伞被人偷了🥴原本是想着,座位拥挤,伞又很长,不要影响其他客人用餐,以及不要影响工作人员走动,我才把伞挂在门口的。看到门口很多人排位,我还一直在催孩子们赶紧吃完走人……那种明明是好心,却被现实打了一巴掌的感觉实在是很糟糕,不过…这也不能怪店铺,权怪我自己太大意,没有看好自己的财物。.🐝关于环境:传统茶餐厅的格调,座位相对紧凑一些。💁关于服务:门口自助取号排位,我们十二点半到的,排了一会儿就有位了。上餐的速度很快,总体感觉ok。‼️‼️但是,当天没有纸巾,服务员还不错,帮忙看了好几桌的抽屉……隔壁桌的也在问有没有纸巾,后来,服务员说:“今天纸巾还没送来”🤣我儿子后来跑洗手间拿了三张擦手纸过来…….🍜关于出品:份量非常大‼️点了三份,儿子和女儿都没吃完……🍝 鲜茄杂果鲜虾意面 虾的个头很大,面的份量很足,总体Ok🐮 美极生炒牛肉饭 早知道,给他们两个孩子点这一份炒饭就够了,份量超级大,味道也不错,后来没吃完还打包回去了,晚上儿子又把它吃光了~.总体ok,经常会去东荟城,属于还会想再去的那种,只是下次我会记得自
带着老大和老二看完电影,便选择在这家茶餐厅解决午饭啦~
等我吃完午饭,发现我放在门口的两把新伞被人偷了🥴
🐝关于环境:
传统茶餐厅的格调,座位相对紧凑一些。

💁关于服务:
门口自助取号排位,我们十二点半到的,排了一会儿就有位了。
上餐的速度很快,总体感觉ok。

我儿子后来跑洗手间拿了三张擦手纸过来……
🍜关于出品:
份量非常大‼️点了三份,儿子和女儿都没吃完……
🍝 鲜茄杂果鲜虾意面
虾的个头很大,面的份量很足,总体Ok

🐮 美极生炒牛肉饭

总体ok,经常会去东荟城,属于还会想再去的那种,只是下次我会记得自己带上纸巾🧻。
2023-04-29 405 瀏覽
羅麥記Total:💲191羅麥雞翼撈通粉配炒蛋多士 佢個醬汁就係瑞士汁!首先啲雞翼每隻個size都唔細隻 煮得好入味 唔會只係得個外皮有浸瑞士汁味 雞翼嘅肉質亦都好嫩滑 熟度啱啱好佢嘅通粉,最主要係靠個汁調味 份量都好多夠晒飽肚 甜甜哋好開胃 亦都唔會覺得好膩炒蛋多士就係普通嘅寒底牛油多士配炒蛋冇乜特別炸雞髀拼薯條炸雞髀亦都做得好出色!雞髀嘅size都好大隻 唔會揸到好柴 做到外脆內嫩薯條份量好多 同普通茶餐廳嘅一樣,唔算太特別椒鹽魷魚炒麵 呢一碟炒麵都唔錯 炒麵係幾夠鑊氣同埋都夠味 可惜魷魚唔夠脆口上到嚟嘅時候,已經比啲蒸氣焗冧左~紅豆冰粒粒奶茶紅豆好大粒好甜好味,而且奶茶亦都好香滑不過可能紅豆本身浸咗糖水,再加奶茶嘅糖水會有少少甜,所以如果大家唔鍾意咁甜嘅記住嗌少甜或者走甜 ~整體體驗都舒服座位唔會太迫,而且侍應都十分有禮貌同埋親切,算係商場入面平價之選嘅好選擇!食完成餐都覺得好滿足!推介大家去的~
羅麥記
Total:💲191
羅麥雞翼撈通粉配炒蛋多士
佢個醬汁就係瑞士汁!
炒蛋多士就係普通嘅寒底牛油多士配炒蛋冇乜特別

炸雞髀拼薯條
薯條份量好多 同普通茶餐廳嘅一樣,唔算太特別

椒鹽魷魚炒麵

紅豆冰粒粒奶茶
紅豆好大粒好甜好味,而且奶茶亦都好香滑

推介大家去的~
2023-03-12 502 瀏覽
我之前已要求坐側邊位, 侍應不理我,之後我有一個手推BB車內有一個男孩睡着,侍應走過來不斷質問我為什麼不同佢一早講,不斷問我,毫無同情心地,現在我湊著兩個幼童,各位親子媽咪:千祈不好再來此餐廳。之後這個女侍應更不斷怒望我!這個女侍應更不斷同其他同事講這些壞話,我非常無助地喂
2023-02-19 477 瀏覽
📍羅麥記 (東薈城)東涌達東路20號東薈城名店倉5樓510號舖試過幾間羅麥記,食物質素都不錯。今次在東涌呢間食晚餐,食飽再行吓outlet,滿足。餐廳裝修都算令人感覺舒適,特別喜歡坐卡位位置,因為牆壁上畫上康樂棋圖畫,添加氣氛。凍奶茶($20-HKD),紅豆冰粒粒奶茶($38-HKD)。焗豬扒飯($68-HKD),味道很不錯呀,飯上面舖滿芝士,個飯係炒底,豬扒又啖啖肉😋。乾炒牛河($68-HKD),河粉炒得亁身唔油膩,香噴噴,係乾炒牛河嘅味道。😄😆
📍羅麥記 (東薈城)
東涌達東路20號東薈城名店倉5樓510號舖

2023-02-06 423 瀏覽
搭車去到東涌,想搵地方食個下午茶,見到呢間羅麥記好多人幫襯,應該唔會中伏,咁啱仲有張枱,於是試吓。呢度好就腳,鄰近東涌地鐵站,又係巴士站上蓋,真係幾方便。我哋去到已經係下午茶時間,有$50下午茶餐,不過常餐有一份湯/粉之餘,仲有炒滑蛋同牛油厚多士,仲包埋嘢飲,都只係$58 ,當然係不二之選啦!塊多士外脆內軟,牛油查得好均勻,好重牛油香味,成塊食晒!炒蛋都做得好滑,滑嘟嘟,有蛋香味,高於一般茶餐廳水準!蕃茄濃湯真係好重蕃茄味,湯底都可以飲晒😋😋😋😋

呢度好就腳,鄰近東涌地鐵站,又係巴士站上蓋,真係幾方便。

塊多士外脆內軟,牛油查得好均勻,好重牛油香味,成塊食晒!

炒蛋都做得好滑,滑嘟嘟,有蛋香味,高於一般茶餐廳水準!

蕃茄濃湯真係好重蕃茄味,湯底都可以飲晒😋😋😋😋
蕃茄濃湯豬扒湯粉
2023-02-03