2017-08-04 612 瀏覽
最近晚上總係心緒不靈,經常訓唔著教,唔知咩事所以夜晚經常睇下文章,消磨下時間,亦都會打下文.回憶下自己做左D咩事上星期就約左D舊同學食飯,原來好多舊同學都仲係單身,可能好自由自在依個世代又唔一定要結婚既去左食印度餐,由於我地女仔多,所以叫左好多唔同花款既野首先叫左2杯玫瑰幻昔,2杯一齊黎好有夢幻既感覺飲落雖然甜甜地,不過幾開胃,而且唔太多冰,幾抵飲之後食左3種唔同既咖哩白咖哩味道較香,配雞肉幾好味,咖啡唔太膩,所以可以好清楚咁食到雞味黃咖哩味道濃小小,而且傑身D,不過配印度薄餅食會幾好食紅咖哩比較辣,食得辣既人先好叫,好在我地當中都有唔小高人係可以食辣組薄餅都好大塊同好厚,點咖哩上去會好食D香D另外仲叫左D小食,不過都係咖哩好食D,印度始終都係出名咖哩
最近晚上總係心緒不靈,經常訓唔著教,唔知咩事

依個世代又唔一定要結婚既

去左食印度餐,由於我地女仔多,所以叫左好多唔同花款既野

首先叫左2杯玫瑰幻昔,2杯一齊黎好有夢幻既感覺

飲落雖然甜甜地,不過幾開胃,而且唔太多冰,幾抵飲

之後食左3種唔同既咖哩

黃咖哩味道濃小小,而且傑身D,不過配印度薄餅食會幾好食

薄餅都好大塊同好厚,點咖哩上去會好食D香D

另外仲叫左D小食,不過都係咖哩好食D,印度始終都係出名咖哩
2017-07-31 506 瀏覽
早一個星期已經約好食飯,已經期待左好耐,因為真係太耐無見依位朋友啦佢係外國返黎,可以傾好多佢既生活話題,外國真係自由好多,所以好鍾見到佢不過今晚竟然落大雨,仲要係一出街即濕果種原本約一個遠小小既地方食飯,我地都頂唔順,即刻改去一間近地鐵站既餐廳最後去左羅勒印度餐廳,近近地穩陣D見到面緊係飲杯野傾下計先,我飲左青檸梳打,解喝之餘又唔會太甜.而且氣既份量幾重,幾好飲食左個印度糊椒餅,薄薄地好脆口幾好咬,個味道又香,2個人SHARE食黎依度食野好處就係可以慢慢坐,唔會催另外食左個咖哩角,同我地中國既口感完全唔同,個皮硬D同脆D食完已經有小小飽啦印度咖哩雞又係必食,咖哩真係好香好夠味但個雞又唔會好林,肉仲係好滑,味道唔錯傾左成晚計,之後先返屋企

不過今晚竟然落大雨,仲要係一出街即濕果種

最後去左羅勒印度餐廳,近近地穩陣D

食左個印度糊椒餅,薄薄地好脆口

幾好咬,個味道又香,2個人SHARE食

黎依度食野好處就係可以慢慢坐,唔會催

另外食左個咖哩角,同我地中國既口感完全唔同,個皮硬D同脆D

食完已經有小小飽啦

印度咖哩雞又係必食,咖哩真係好香好夠味

但個雞又唔會好林,肉仲係好滑,味道唔錯

傾左成晚計,之後先返屋企
2017-07-28 433 瀏覽
有朋友前排係團購買左coupon 食一個兩人套餐,因為知道佢地係米芝蓮之一,所以都比較有期望。我本身已經係一個咖哩控,佢哋既咖哩羊不禁令我經常回味。其他每一個菜式都好好味,水準平均,由其係薄餅掂咖哩真係完美配搭👍🏼因為一啲溝通上既問題,佢哋本身話我哋張coupon 用唔到,但最後經一番既身體語言溝通下,我哋最終解決左個。不過我哋出門口之後,見到個門口banner 既special set on mon to thur night , 係同我哋團購餐卷既套餐係大同小異的,即時優惠仲要係smoothie 🤔傷左我個心💔
2017-07-27 324 瀏覽
早一個星期已經約好食飯,已經期待左好耐,因為真係太耐無見依位朋友啦佢係外國返黎,可以傾好多佢既生活話題,外國真係自由好多,所以好鍾見到佢不過今晚竟然落大雨,仲要係一出街即濕果種原本約一個遠小小既地方食飯,我地都頂唔順,即刻改去一間近地鐵站既餐廳最後去左羅勒印度餐廳,近近地穩陣D見到面緊係飲杯野傾下計先,我飲左青檸梳打,解喝之餘又唔會太甜.而且氣既份量幾重,幾好飲食左個印度糊椒餅,薄薄地好脆口幾好咬,個味道又香,2個人SHARE食另外食左個咖哩角,同我地中國既口感完全唔同,個皮硬D同脆D食完已經有小小飽啦印度咖哩雞又係必食,咖哩真係好香好夠味但個雞又唔會好林,肉仲係好滑,味道唔錯傾左成晚計,之後先返屋企

不過今晚竟然落大雨,仲要係一出街即濕果種

印度咖哩雞又係必食,咖哩真係好香好夠味

但個雞又唔會好林,肉仲係好滑,味道唔錯

傾左成晚計,之後先返屋企
2017-07-09 462 瀏覽
同朋友出街,特別係假日,一定預早諗定行程,例如去食咩同去邊度行街,因為放假日子香港實在太多人今次我地會去太古,但太古食野實在太貴,所以去隨幾個站既北角,食個平平地既LUNCH,先再入太古坊朋友話唔想食魚蛋麵河粉果D平野,所以我就帶左佢去依間羅勒印度餐廳好多年前買過COUPON,食過唔差,今次所以都有信心朋友會食得開心首先食左個NANN,姐係印度薄餅,食落好香口同好脆,而且咁大份都係$28,幾抵食配小小咖哩食會係唔錯既配搭之後飲左杯MANGO LASSI,印度芒果乳酪幾解喝幾抵飲,不過可能太口喝,黎到無耐就飲曬天多羅烤雞比想像中好吃,熱辣辣但唔會燒到雞肉好乾,肉質好滑,口感唔錯LUNCH黎講幾大份,好快已經食飽,下次會試下晚餐,因為真係幾抵

配小小咖哩食會係唔錯既配搭

2017-07-09 416 瀏覽
今次遠少少,過左海黎到北角呢間印度餐廳。一入到黎就聞到淡淡既香味,好吸引。坐低後望下個環境,再加上甘特別既香味,真係令人好舒服。環境好高貴幽雅既感覺。瑪沙拉蠔(醬上有少許芫茜,可以衡量下食唔食)算幾大隻,勁香!而且唔會蠔同醬分開左個味道,整得好入味 。食到蠔中又帶點辣辣地酸酸地既味道。黑松露薄餅+牛油雞開頭以為甘樣係一款食物,薄餅跟個醬,因為一齊上菜既,我地就好順手甘將薄餅點醬黎食。後尾先知原來係分開兩款食物,個醬就係牛油雞。一齊上係有原因,因為個薄餅點牛油雞既醬真係好夾薄餅好鬆脆,食落一d都唔油。牛油雞望落顏色似辣,但甜甜地唔太辣,入面仲有好多大舊既雞肉,而且好嫩。最後唔係幾夠候嗌多碟Chicken tikka同樣雞肉好嫩,佢配左有2種醬一隻有薄荷葉 一隻酸酸地好似梅甘 我會鐘意食酸酸地既,因為開胃,食到尾唔覺漏呢間餐廳食物價錢可能有少少偏貴,但食完完全覺得係值甘既價

瑪沙拉蠔(醬上有少許芫茜,可以衡量下食唔食)

黑松露薄餅+牛油雞

薄餅好鬆脆,食落一d都唔油。

最後唔係幾夠候嗌多碟Chicken tikka
同樣雞肉好嫩,佢配左有2種醬
一隻有薄荷葉
一隻酸酸地好似梅甘
我會鐘意食酸酸地既,因為開胃,食到尾唔覺漏

呢間餐廳食物價錢可能有少少偏貴,但食完完全覺得係值甘既價
  • 黑松露烤餅
  • Chicken Tikka
  • 瑪沙拉焗蠔
  • 牛油雞
2017-07-07 371 瀏覽
今日與同事到北角附近工作,踏出地鐵站幾步之遙路經一間印度餐廳。平常食日本/韓式菜就食得多,印度菜因選擇不多,相對不常去。餐廳門口富印度特色,一行4人續決定在工作前先來這醫肚。餐廳内燈光柔和,裝修以簡約木質陳設和褐紅色色調為主,有少量民族特色的布藝作裝飾,具濃濃的印度風情。吊燈華麗;橙黃燈光營造浪漫氣氛。很有feel 的水Bar。我們4人點了Happy Meal for 4($548), 分量剛好平分。飲品:我們都點了Mango Lassi, 很濃稠而且很重芒果味。主菜:咖喱角。旁附兩款醬汁:綠色的有點像是羅勒醬,紅色的猜想是BBQ醬吧。咖喱角外皮酥脆,內餡的薯仔和蔬菜咖哩味香濃。主菜:串燒鷄。鷄肉很滑嫩,以獨特的印度香料烤成,非常惹味。主菜:咖哩羊、皇牌奶汁咖喱雞、椰菜薯仔、印度白飯、印度薄餅鷄與羊都非常滑嫩,醬汁香濃,很正宗的印度風味。薯仔食得出來是以燒或炸處理,所以特別香。價錢不算太貴,加一後埋單總共$602.8,能以這個價錢食到這麽有水準正宗的印度菜,非常值得和滿足!

吊燈華麗;橙黃燈光營造浪漫氣氛。

很有feel 的水Bar。

咖喱角外皮酥脆,內餡的薯仔和蔬菜咖哩味香濃。

主菜:串燒鷄。鷄肉很滑嫩,以獨特的印度香料烤成,非常惹味。

主菜:咖哩羊、皇牌奶汁咖喱雞、椰菜薯仔、印度白飯、印度薄餅
2017-07-05
  • 咖哩羊、皇牌奶汁咖喱雞、椰菜薯仔、印度白飯
2017-07-06 254 瀏覽
我同個姊妹想試這間米芝蓮的印度餐廳 我們訂了HoKo buy coupon $199 兩人餐我們星期日打電話去訂位 6-8點晚餐這間餐廳不是太大 初時去到可能早到 所以無乜人 但都見好多枱有訂位牌 今日晚餐有湯加脆脆餅兩個醬各有特色 綠色的是甜甜涼涼的;另一個是酸酸辣辣 好好味;個脆脆餅好簿好香口 同湯一齊食好夾這是前菜,有印度薯仔角、羊肉卷同烤雞、焗蠔我覺得4個都好好味道,不過最喜歡薯仔角;羊肉好香好軟;雞好大件3個咖哩主菜,有牛、雞及雜菜 同黑松露薄餅一齊食好味道 我覺得牛肉好香好有牛味薄餅好好味, 不會太油雜菜是3個中最辣的,但我喜歡蔬菜及薯仔最後有印度拉茶或咖啡我們叫了拉茶 同港式不同味道 比較淡一點好滿足的晚餐晚上來有2/4人餐 有半價 下次再來食先
我們星期日打電話去訂位 6-8點晚餐
今日晚餐有湯加脆脆餅

這是前菜,有印度薯仔角、羊肉卷同烤雞、焗蠔
3個咖哩主菜,有牛、雞及雜菜 同黑松露薄餅一齊食
好味道 我覺得牛肉好香好有牛味
薄餅好好味, 不會太油
雜菜是3個中最辣的,但我喜歡蔬菜及薯仔
團購
  • 黑松露烤餅
  • Samosa
2017-07-04 189 瀏覽
星期2公司有要事要外出,可以離開公司可以話係一大樂事,出去抖下氣人都精神好多今次仲可以自己一個人,唔駛同阿姐外出,自由好多去見客之前,首先緊係食個飯先,個客人係北角,我都係去北角食左飯先穩陣D去左羅勒印度餐廳,近近地唔駛太麻煩呢間印度餐廳已經拎左幾年米芝蓮.平日午餐有好多款選擇.可配飯或薄餅.價錢都唔算太貴架!茄汁咖哩雞配飯 $60細細兜但咖哩都幾多.香料味重同只是微辣.蕃茄味夠酸所以送飯好夾.雞有4大舊好夠曬送飯.同埋都幾滑身.如果配薄餅有4-5大塊都會好飽肚架!印度脆餅好脆身,咬一咬已經碎,口感好正,好脆滑印度咖哩角味道好特別,入面材料好豐富,入口好多味道食完已經好飽肚,又要開始工作啦

今次仲可以自己一個人,唔駛同阿姐外出,自由好多

去左羅勒印度餐廳,近近地唔駛太麻煩

茄汁咖哩雞配飯 $60

印度脆餅好脆身,咬一咬已經碎,口感好正,好脆滑

印度咖哩角味道好特別,入面材料好豐富,入口好多味道

食完已經好飽肚,又要開始工作啦
2017-06-30 172 瀏覽
星期三難得約了朋友,便放半天假陪她吃飯和走走,很久沒有在平日放假啦我地打算食個LUNCH再去銅鑼灣行街,於是就係我公司附近餐廳一齊食LUNCH最後去左羅勒印度餐廳,依度食午餐價錢區內算平,野食又唔會太差下午開始多人,好在我地早左黎,先有位首先飲左杯青檸梳打,幾解喝,無乜落冰所以唔會淡食左個印式煎餅,煎餅煎得好脆,仲有小小香料味,食落好香口點埋印式醬汁會更加惹味而且真係幾大塊,又唔會油膩,好抵食咖哩雞唔算太辣,不過辣辣地先好食,配埋印求薄餅會仲好食雞肉好香滑,幾好咬口,感覺唔錯

下午開始多人,好在我地早左黎,先有位

首先飲左杯青檸梳打,幾解喝,無乜落冰所以唔會淡
食左個印式煎餅,煎餅煎得好脆,仲有小小香料味,食落好香口
點埋印式醬汁會更加惹味

而且真係幾大塊,又唔會油膩,好抵食

咖哩雞唔算太辣,不過辣辣地先好食,配埋印求薄餅會仲好食
雞肉好香滑,幾好咬口,感覺唔錯

2017-06-26 236 瀏覽
今天放工同老公去北角探望住在老人院的叔婆,叔婆身體不適,都是因為年紀大了,行動有些不便,希望她早日康復!探完叔婆已經晚上九點,我們還未食晚飯,就在附近睇下食乜?剛剛經過一食店好熱鬧,客人來來往往,原來是一間食印度菜的羅勒印度餐廳,我們都很好喜歡食印度咖哩,所以就入座食晚餐了!餐廳佈置雅潔。餐牌都有好多款式食品,但我們比較喜歡食套餐,乜都有吾洗煩,因為我們喜歡一人套餐的食物,所以我們要了2個一人套餐。套餐包括飲品,但老公喜歡啤酒,所以另外叫給他!咖哩角:餡料是薯仔和碎肉,咖哩味道不是很濃。香燒雞:雞肉入味,燒得香,味帶辣!香草咖哩羊肉:羊肉好林又入味,沒有羶味,很香的咖喱帶香草味,味道帶點辣。配印式烤餅和印度白飯,十分美味!瑪沙拉雞:雞肉入味又嫩滑,印度式的烹調,多種香料煑成,濃味十足,配印式烤餅和印度白飯,十分惹味!

餐廳佈置雅潔。

套餐包括飲品,但老公喜歡啤酒,所以另外叫給他!
咖哩角:餡料是薯仔和碎肉,咖哩味道不是很濃。
香燒雞:雞肉入味,燒得香,味帶辣!
2017-06-23
  • Happy  Meal
2017-06-24 84033 瀏覽
幾年前仲讀緊大學嘅時候,經常來呢度附近補習,次次放咗工之後,都經過呢間餐廳覺得好香,但係就冇機會食到。直至上星期,我朋友為咗慶祝佢返新工,就叫咗我去佢附近食一餐飯。相約嘅地點,原來就係幾年前我一直想吃嘅呢一間印度餐廳。呢一間餐廳,淨係睇佢門面,就知道佢嘅價格比一般餐廳貴。裏面每一張枱,都鋪左枱布,格調適合一班朋友輕鬆傾計。雖然係印度餐廳,但係我哋就冇特別叫印度咖喱。反而叫左個2人餐,食佢比較吸引嘅烤羊同薄餅。另外再叫走左個雜錦印度燒烤,食埋烤豬、烤雞同烤魚。先來就係個特飲,有個芒果乳酪同埋印度啤酒,芒果乳酪比較傑身同埋甜,而印度啤酒,容易入口,酒精濃度不是太高而且唔係太有麥味。首先嚟嘅係咖喱角同埋香燒雞,咖喱角比較軟身,但裏面有超多材料,一咬落去啲材料就會跌晒落隻碟度,好漲卜卜。至於香烤雞用上好多香料,味道濃烈,食完要飲冰水先可以中和,不過非常開胃。個馬沙拉羊好好食,基本上唔會有羊嘅騷味,加上獨特嘅印度漿料,令我一試難忘!配上原味嘅印度薄餅,頓時令口內的味蕾得到舒緩。而且印度薄餅大大塊又好飽肚,偶然食一兩塊好有新鮮感。個印度炒飯係我第一次係香港食到!印度人炒飯嘅功力真係唔可以睇小,佢哋

個印度炒飯係我第一次係香港食到!印度人炒飯嘅功力真係唔可以睇小,佢哋用嘅米,應該係印度米,外型同香港食嘅泰國米有啲唔同。米身比較長,而且比較幼小,炒出來的飯,唔會變成一團團,而係一粒粒,乾爽俐落,無聊嘅時候我諗我真係會喺度數到自己食咗幾多粒米。
2017-06-08
米芝蓮推介印度餐,一定要黎試下喇,仲要必點咖哩同炸餅,坐下坐下都FULL哂,平日都幾多人食。原來大埔都開左,環境應該都幾靚下次要再去試埋。成間餐廳既佈置都好有印度既感覺,掛左好多好靚既裝飾同埋勁正既吊燈。座位都幾寬敞唔會坐得好迫,侍應生都係印度人,一入去就極有印度風味。小食叫左雜菜薯仔餅($38)入面夾雜左好多雜菜,成塊幾厚身食落有少少辣辣地同埋真係好多薯仔,仲有醬可以點,甜甜地點埋薯餅更加香口。黎到印度點可以唔叫咖哩呀!一定要叫既香草咖喱羊肉($96),羊肉已經煮到勁淋身,咖喱唔算好辣但勁香,有少少蓋過左羊既羶味。瑪沙拉牛肉($88),瑪沙拉係用左勁多香料整成,所以食落已經勁多香料煮成既味道超惹味,牛肉都係勁淋勁入味,最緊要可以拎黎點烤點食一流。點會少得蒜蓉烤餅($26),煙煙靭靭加上勁多蒜蓉超好味,拎埋黎點咖哩同瑪沙拉真係超惹味。餐飲有好多酒類可以揀,當然要點特別既香料奶茶($30),先有一壺裝住俾你再自己倒落杯,有香草既味道,茶味唔係太濃,記得呢度樽裝水係要收$10架。Kulfi($40)印度都有雪糕食,煉奶味幾重再點啲藏紅花汁更好食。店名: 羅勒印度餐廳地址: 北角七姊妹道7號

香草咖喱羊肉

2017-06-14
香草咖喱羊肉
香草咖喱羊肉(
2017-06-18 109 瀏覽
細妹放左學之後約我去北角朋友屋企幫手整電腦,最近無返工,當係小小入息去到都整左3個鐘,有D麻煩好在最後都整到,過到關跟住就食小小野先返屋企,我地去左北角羅勒印度餐廳,去到時候尚早,所以好易搵位去到羅勒卯度餐廳,緊係要食個牛油NANN啦,牛油NANNV好香好脆,口感豐富,味道,一流咖哩類先最精彩,咖哩牛肉好惹味,撈埋NANN一齊食好好食牛油雞好滑,食落好香,肉質都滑辣雞就辣左小小,不過都唔錯我飲左草莓LASSI,好甜好好飲,味道好似乳酪,好開胃
去到都整左3個鐘,有D麻煩

好在最後都整到,過到關

咖哩類先最精彩,咖哩牛肉好惹味,撈埋NANN一齊食好好食
牛油雞好滑,食落好香,肉質都滑
辣雞就辣左小小,不過都唔錯

我飲左草莓LASSI,好甜好好飲,味道好似乳酪,好開胃
2017-06-15 120 瀏覽
最近返工非常忙碌,都小左寫食評,香港真係生活迫人呀好在今日唔駛返大陸工作,可以係公司安靜咁做野到6點,原來已經好幸福收工後約左朋友去食飯,之後再去睇戲由於時間緊迫,我地去到餐廳食左小小野咋首先飲左杯MANGO LASSI,芒果味好鮮甜,但唔會話好甜,清涼解喝,味道一流我地大家一齊飲左個磨菇湯,磨菇湯好足料,好夠味,熱辣辣好好飲燒菠羅好鮮甜多汁,而且唔會燒得太濃,燒得好入味份量都算幾多,又唔會好濃,幾好食最後食左個雙層烤餅,烤餅好香好脆,又唔會太油食完要去睇戲,時間好急呀
最近返工非常忙碌,都小左寫食評,香港真係生活迫人呀

收工後約左朋友去食飯,之後再去睇戲

由於時間緊迫,我地去到餐廳食左小小野咋

燒菠羅好鮮甜多汁,而且唔會燒得太濃,燒得好入味

份量都算幾多,又唔會好濃,幾好食

最後食左個雙層烤餅,烤餅好香好脆,又唔會太油

食完要去睇戲,時間好急呀