2018-10-22 553 瀏覽
轉咗嚟北角返工之後,帶飯多咗,搵食少咗🤣,難得星期五,同幾個同事係公司附近食咗呢間newyork diner~~lunch set around $80-$100 偶爾食貴少少都無所謂啦🤭.#海蜆配辣肉腸忌廉牛油汁意粉$73 跟餐湯:#甘筍湯 & 餐飲(有Honry lemonade !)首先辣肉腸係碎粒上同啲意粉炒埋一齊都好驚喜,食意粉嘅同時仲可以食到辣肉腸,味道唔會太咸,帶帶牛油香味,海蜆都大粒肥美,overall 好滿意!
#海蜆配辣肉腸忌廉牛油汁意粉

• 凍蜂蜜檸檬水
  • 海蜆配辣肉腸忌廉牛油汁意粉
2018-10-07 442 瀏覽
本來係想叫Pizza外賣不過入到餐廳見到呢個餐,店員又好熱烈咁樣介紹呢個抵食餐牌,所以就決定堂食!DIY Combo 自由選 $228+10%,有2小食+2主菜+2杯餐飲,十分抵食嘅二人晚餐,最後覺得份量多嘢食到其實兩個人一個餐都夠🤣小食叫咗一份薯條同一個雜菜湯,薯條都幾好味,湯有勁多蔬菜🍕辣肉腸Pizza足料熱辣辣,大大塊有成10吋大,仲鋪滿洋蔥青椒紅椒等材料,但個人覺得Pepperoni Pizza應該係簡而精,放太多材料只會令原本嘅味道變質。比較港式Pizza Feel🍚拿破崙海鮮燴意大利飯,蕃茄汁香濃但飯就偏硬,最後食唔晒帶咗返屋企,第日再煮下佢反而更入味更軟熟有時唔想煮飯簡簡單單食一個飯,都係一個不錯嘅選擇!

小食叫咗一份薯條同一個雜菜湯,薯條都幾好味,湯有勁多蔬菜

有時唔想煮飯簡簡單單食一個飯,都係一個不錯嘅選擇!
在北角,鰂魚涌上班的人如果一到午餐時間就會相當頭痛,因為到處人頭湧湧,比較好吃和出名的餐廳一定大排長龍,等位都等到傻。因為同事和小弟食farewell 飯的關係,當日有成十三,十四人一齊出去食飯更加頭痛,幸好有同事建議不如到這家空間較大的餐廳New York diner, 才可以在這繁忙的午餐是段容納我們14人!勁👍其實這家餐廳的格局是比較西式餐廳和酒吧類型,從名字new York diner 就知比較合適晚餐慢慢嘆,晚上在這裏鋸扒飲酒氣氛應該相當不錯👍 但在中午正常只有1小時的午餐時間,來這裏吃午餐的話未免就有點趕了,並非快靚正之選。我們差不多點了全部menu的午餐一同分享,煙鴨胸忌廉汁意大利飯($88),美國牛肉漢堡($88),海鮮配鮮蕃茄茸扁意粉($93),香辣肉腸薄餅($103)和龍蝦扁意粉($98)等,整體賣相算精緻,味道都正常。其中最推介係新西蘭肉眼牛扒($108), 七成熟肉質軟林得來有咬口,切開中間粉紅有肉汁,而且牛味甚濃,配上即炸薯條,正吖喂!😋不過塊扒唔算厚,係好味不過我食完不飽😂但lunch 可以咁悠閒鋸件靚扒真的不錯。👍😋雖然這𥚃環境幾好,但是如果lunch t

雖然這𥚃環境幾好,但是如果lunch time 來食
有點趕,上菜也不算快,午餐加一後大概都要過百元一份,有點小貴,因份量也不算大,所以我們吃完也不算很飽,尤其是男生,如果晚上過來這裏食環境食氣氛,也是一個不錯的選擇!👍

—————————————

2018-07-04
新西蘭肉眼牛扒
香辣肉腸薄餅
2018-05-05 1617 瀏覽
本來用另一個app 訂位(50% off),去到發現下午茶餐仲抵食。 要係附近搵間又平又坐得舒服既西餐廳真係唔容易,以茶記既價錢,享受高級餐廳既服務。叫左個beef submarine, 牛肉岩岩好,不太熟不太生,口感幾好,肉汁都多。另外叫左個煙三文魚沙律, 同預期一樣,正常無乜特別。最後,老闆介紹左星期六日既二人晚餐(原價$468),話會減一百蚊再送coupon。 感覺好抵食,好多選擇,決定下次黎試下個晚餐。

另外叫左個煙三文魚沙律, 同預期一樣,正常無乜特別。

煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚凱撒沙律
2018-04-16 1384 瀏覽
今日係北角食個同事生日飯先原本都唔係諗住食呢間但由於另一間book唔到位 所以黎咗呢間唔駛等就入得 冇乜客入到去環境都幾舒適幾寬敞嘅餐牌上價錢唔算平呀真係唔知係咪咁所以客量唔多正當我地分刀叉嘅時候發現咁欂啲刀同叉都冇洗乾淨囉好影響觀感所以我冇用呢套刀叉嘅先黎個湯稀稀地咁我都已經唔記得係咩湯啦只記得冇乜味 幾稀下咁芒果海鮮香草扁意粉呢碟意粉價錢都算幾貴但味道唔算好好味汁比較多 芒果同意粉好似唔多夾咁份量都唔算多但質素唔差只係百幾蚊食呢個意粉就唔太抵配料算多 幾多蝦下一杯好奇怪好難飲嘅餐飲唔知點形容 小小藥水味咁酸酸地咁好怪但最重點都係餐具太污糟百幾蚊個午餐 但餐具洗唔乾淨就拎出黎都幾失望下
今日係北角食個同事生日飯先

都幾失望下
2018-03-26
生日
2018-03-31 1183 瀏覽
行經北角,找一間環境舒適的餐廳享用午膳,便選了這間。這家環境非常舒適,播著音樂,氣氛相當輕鬆。而且裝潢漂亮,令人相當放鬆。 Lunch Set的價錢約$80-$100,要收加一。我們一行三人各點了不同的食物。Lunch Set還會附送餐湯及飲品。餐湯為南瓜湯,味道很淡,及太稀,欠缺南瓜味。美國牛肉漢堡($88)評分:7/10擺盤吸引,中間的牛肉部份挺大,薯條香脆,不錯。蒜片蝦扁意粉($78)評分:6/10味道很一般,蒜味重,蝦無鮮味,份量少。紅菜頭汁意大利飯配大烤菇及薯蓉($95)評分:6/10賣相有心思及特別,但味道一般。
而且裝潢漂亮,令人相當放鬆。
 Lunch Set的價錢約$80-$100,要收加一。

餐湯為南瓜湯,味道很淡,及太稀,欠缺南瓜味。
美國牛肉漢堡($88)
評分:7/10
擺盤吸引,中間的牛肉部份挺大,薯條香脆,不錯。

蒜片蝦扁意粉($78)
評分:6/10
味道很一般,蒜味重,蝦無鮮味,份量少。
紅菜頭汁意大利飯配大烤菇及薯蓉($95)
評分:6/10
賣相有心思及特別,但味道一般。
2018-02-06
2018-03-26 944 瀏覽
偶然去北角做野,行經渣華道見到間美國餐New York Diner,星期日都做緊35%off ,即刻決定試一試!2點鐘,餐廳唔算多人,環境好大坐位又闊令人好放鬆普普通通既南瓜濃湯Jumbo fish burger配墨西卡脆片感覺上脆片同茄汁唔多夾魚柳好厚好juicy香煎法國鵝肝焦糖蘋果配安格斯牛肉漢堡 配薯條問侍應有無得揀幾成熟,告知會整到5成熟,但食落唔似5成熟,似乎係7成最後點左珍寶雞翼(6隻),有幾種口味選擇,我地揀左honey lemon 味道唔差,外皮脆,而且肉嫩多汁

2點鐘,餐廳唔算多人,環境好大坐位又闊令人好放鬆

普普通通既南瓜濃湯

Jumbo fish burger配墨西卡脆片
感覺上脆片同茄汁唔多夾
魚柳好厚好juicy

Jumbo  Fish  burger

香煎法國鵝肝焦糖蘋果配安格斯牛肉漢堡 配薯條
Beef  burger

味道唔差,外皮脆,而且肉嫩多汁
Honey  lemon  wings

Jumbo  Fish  burger
Honey  lemon  wings
2018-03-06 660 瀏覽
🍻前幾天,去了北角的紐約客New York Diner跟朋友聚一聚,大家喝喝啤酒,聊聊天,過了愉快的晚上。-🍗美國部隊雞翼挑戰賽 (9隻紐約雞翼/9隻水牛城雞翼) 出乎意料,雞翼超級大隻,懶咪喜歡水牛城雞翼,辣辣的很惹味,配上啤酒吃真的是人生一大樂事啊!-🍔華盛頓特厚魚柳漢堡(配墨西哥片)同樣地漢堡包也很足料,十分巨型,魚柳炸得很脆,不油膩,但醬汁略嫌不夠多,吃著吃著有點乾。-🍖🍟美式醬燒豬肋骨(配薯條)中規中矩,醃得頗入味,但如果肉質肥美一點會更佳。
🍗美國部隊雞翼挑戰賽 (9隻紐約雞翼/9隻水牛城雞翼)
🍔華盛頓特厚魚柳漢堡(配墨西哥片)
🍖🍟美式醬燒豬肋骨(配薯條)
中規中矩,醃得頗入味,但如果肉質肥美一點會更佳。
2018-02-17 495 瀏覽
啤酒烤雞🍺🐔食落少少啤酒味 就連平時唔飲酒既我都接受到🙈雞皮香脆 唔會有油膩感😋伴菜有燒茄子🍆翠玉瓜🥒粗薯條🍟一班朋友share食好有氣氛另外食左豬手/Pizza🍕/雞翼/黑松露薯條👍🏻全部都幾好味
啤酒烤雞🍺🐔

北角尼間好大既酒吧西式餐廳🍴地方夠大夠舒適途經過來吃午餐🥣點左2款set lunch美國牛肉漢堡 $83薯條夠脆夠長但主菜漢堡樣子不行之外連味道都不行太乾肉汁又沒有芝士都無溶完全無水準Set餐包茶或咖啡但另外點其他飲品就要加錢配,原先問店長牛奶咖啡係咪會有拉花 點知最後係無牛奶咖啡☕️普通無特別另外點左個紅蔥頭大蘑菇薯蓉意大利飯($80~90)滿心期待點知落空 飯又硬又無汁賣相又求其價錢午餐來講又貴食過最難食既意大利飯原本有餐湯都吾知見隔離桌有先知道無俾到湯我地感覺服務態度也一般整體來說不會再來吃了
北角尼間好大既酒吧西式餐廳🍴地方夠大夠舒適途經過來吃午餐🥣

點左2款set lunch

美國牛肉漢堡 $83
美國牛肉漢堡配薯條

薯條夠脆夠長

但主菜漢堡樣子不行之外連味道都不行太乾肉汁又沒有芝士都無溶
完全無水準
牛奶咖啡☕️普通無特別

另外點左個紅蔥頭大蘑菇薯蓉意大利飯($80~90)
滿心期待點知落空 飯又硬又無汁賣相又求其價錢午餐來講又貴
食過最難食既意大利飯

原本有餐湯都吾知見隔離桌有先知道無俾到湯我地
感覺服務態度也一般

整體來說不會再來吃了
紅蔥頭大蘑菇薯蓉意大利飯

2017-11-05 731 瀏覽
聽講北角有一間美式餐廳,所以我同朋友都過咗去時諗住一齊慶祝生日,好都發現個裝修都幾靚好有美國嘅感覺。之後我哋叫咗個啤酒雞,不過當呃like就好啦,隻雞超鹹又乾完全冇啤酒味, 跟餐嗰個湯完全係味精。黑松露燴飯,竟然沒有黑松露味,而且飯好硬。我哋叫咗兩支手工啤酒,但好苦。本身諗住帶蛋糕過去慶祝但係佢哋竟然話收$100,但係OpenRice明明寫明十蚊一位,去到竟然開獅子口咁我哋唯有喺嗰度叫個芝士蛋糕當慶祝,點知芝士蛋糕沒有芝士未,蛋糕偏硬完全唔掂!

2017-10-09 572 瀏覽
New York Diner All day breakfast評價:好一般的all day breakfast...黑色嗰塊係竹炭麵包:普通一塊包,唔係特別美味。雞扒:幾好幾滑!有少少汁,好味!腸:唔係白色嗰條幾辣下😖 要留意下~炒蛋:麻麻地。。冇特別香同滑煙肉:煎到少少脆口,唔錯。薯角:薯皮有少少脆,不過俾雞扒既汁整淋左d..以$10x 既質素黎講 爭少少 有很多很多進步空間後記:下午時間坐近窗口位 太陽曬入黎曬到好熱

評價:好一般的all day breakfast...
黑色嗰塊係竹炭麵包:普通一塊包,唔係特別美味。
雞扒:幾好幾滑!有少少汁,好味!
腸:唔係白色嗰條幾辣下😖 要留意下~
炒蛋:麻麻地。。冇特別香同滑
煙肉:煎到少少脆口,唔錯。
薯角:薯皮有少少脆,不過俾雞扒既汁整淋左d..
以$10x 既質素黎講 爭少少 有很多很多進步空間

後記:下午時間坐近窗口位 太陽曬入黎曬到好熱
2017-01-26
2017-07-28 450 瀏覽
I really enjoyed my double cheeseburger, it was well seasoned and was well cooked. The calamari we ordered was ok but quite expensive for what you get. My partner's seafood risotto was nicely seasoned but it tasted like it was more of a seafood rice dish with tomato sauce rather than a true risotto. I would go back again for the burger but I'm not sure if the rest is worth the price. On the plus side the beer was reasonably priced.
  • Double  cheeseburger
2017-07-08 411 瀏覽
北角係平時係晚上接女友收工先來,今日同同事係呢頭開會,所以問左女友食晏有乜介紹,女友介紹左呢間,所以就同同事一行八人來,由於時間仲早,唔洗等位就入得。呢到環境好寬敞舒適,有落地玻璃,裝飾佈置好有心機!角落位有高身枱凳迎合不同客人的喜好。自己選擇左set lunch 個 B.LT. Burger Set 配Potato Chips. ($83+10%)先來一個南瓜餐湯,味道清甜,好味。終於等到burger來到,由於是即整,所以都等左d時間。漢堡牛肉很大塊而且厚身,亦有肉味,煎得又香又保留到肉汁,整體這個Burger好好味。跟餐薯條也炸得很好脆,水準之上。唯獨凍奶茶不太好,太多奶,沒有什麼茶味。整體而言,是不錯的美國漢堡lunch set。同事們都叫左不同既set, 聽說佢地都覺得不錯。$90個set lunch 有呢個水準都不錯,下次會同女友來食晚餐。

先來一個南瓜餐湯,味道清甜,好味。

唯獨凍奶茶不太好,太多奶,沒有什麼茶味。

美國牛肉漢堡set  lunch
2017-07-03
美國牛肉漢堡set  lunch
2017-04-18 511 瀏覽
我係第一次寫食評因為真係難食到令到我想比意見本身諗住去一間環境好少少嘅餐廳食生日午餐點知又難食又中伏 價錢與食物質素不成正比1.煎銀鱈魚Lunch 3塊煎魚凍哂又乾又韌最後食晒啲配菜 魚肉食唔落2.黑松露薯條超級Hea之選諗住都會有個黑松露醬點下點知好小嘅黑松露粉起面頭之前麥當勞個shake shake black truffle 薯條仲好食Shelter @cwb 價錢一樣 好食好多。有誠意好多3.美國辣肉腸pizza好似係街邊麵包舖買嘅Pizza完全晒quota之選自己看圖吧

我係第一次寫食評

2.黑松露薯條
超級Hea之選
諗住都會有個黑松露醬點下
點知好小嘅黑松露粉起面頭
Shelter @cwb 價錢一樣 好食好多。有誠意好多

3.美國辣肉腸pizza
好似係街邊麵包舖買嘅Pizza