餐廳: 緻素坊
資訊:

讚1.素食黎講都好多選擇,同埋味道好足,唔會碟碟啲味都差唔多,素鵝夠脆身,麻辣豆皮既辣味好入,夠麻香,唔似得好多素食店係兜一兜就上檯2.雖然唔太夠侍應,兼夾全場爆晒,但呢度係既服務係幾好,一問啲嘢食就答到噃3.環境係幾舒服彈1.呢點係我地錯,碟碟嘢都係炸物,好滯

3.環境係幾舒服

1.呢點係我地錯,碟碟嘢都係炸物,好滯
等位和入座安排 一家大細在星期日中午一時在這店門口超級細小的電梯大堂等位,由於午市在10月6日起沒有訂座服務,如果少人,星期六日繁忙時間就要有心理準備要搭檯,入面一張大檯要分幾張二三人檯。 一個識講廣東話的印度人係呢間店老闆,但老闆同職員態度認真麻麻,等緊位的人亦好難得知要等幾耐,仲有幾張檯。加上個電梯大堂細,有啲食完的食客走時,又會撞到等緊位的人。餐牌 因為屋企人食素,素食朋友建議我攜老扶幼黎,我見到呢度有全素特式點心,所以就心思思來試下。除點心紙,仲有個大餐牌係ala carte menu,但係午市大部分人都係叫素點心。食物食左咁多間素食,點心味道黎講,呢間叫左十分好,同埋新鮮製造。開放式廚房以見到師傅係即叫即蒸,腸粉亦不像平時酒樓那樣雪到硬曬先攞返出黎蒸。呢個蝦餃好有驚喜,雖然預左係素蝦,但味道同平日酒樓蝦餃差不多,而且皮薄不硬。素菜餃造了金邊,變成了金邊帝苗餃,皇帝菜切得好有咬感,不是機製,餃形大小不一,每一件是手功之作。食到一半, 對面的食客竟然問老闆入面係咪有肉的元素, 可能入面味道同平時無咩分別。呢碟乾炒素叉燒河先勁, 味道係平炒牛河,素叉燒脆邊,十分有口感~咸水角入面係
等位和入座安排

餐牌

食物

蝦餃

金邊菜餃

素菜餃造了金邊,變成了金邊帝苗餃,皇帝菜切得好有咬感,
不是機製,餃形大小不一,每一件是手功之作。

乾炒素叉燒河粉
咸水角入面係香菇粒,外形吸引,像個小紅籮白,但味道一般。
唯有好處就係見到係即叫即炸~
籮白咸水角
紅油抄手味道同咸水角好似,不過皮是軟的,
好多辣油,喜歡吃辣的素食朋友不要錯過。
紅油炒手

總括黎講,呢度食物美味,難得有心做的素食點心店。
但不要預期有服務,繁忙時間服務員見你差不多食完就收曬碟,始終門口等位人數不少。
題外話/補充資料: 星期六日最好早點到,我地星期日中午1點到,等完位仲要搭檯。
2021-10-17
40 分鐘 (堂食)
蝦餃
金邊菜餃
乾炒素叉燒河粉
  • 金邊帝苗餃
  • 春風得意腸
2021-10-15 1240 瀏覽
小編間唔中都會去食下素菜, 而香港嘅素菜餐廳越嚟越多, 今次畀小編喺尖沙咀發掘到一間非常唔錯嘅餐廳, 新開張不久, 環境同埋座位都令人坐得好舒適, 店員親切有禮, 非常適合一家大細去🤩🍄咕嚕猴頭菇: 鍾意食甜甜酸酸嘢嘅人必點, 非常開胃, 如果唔係入咗素食店我仲以為自己食緊真嘅咕嚕肉😂, 佢仲比平時古嚕肉炸得更加香口, 睇相已經令人垂涎欲滴 👏🐟鮑參翅肚羹: 真係好好奇點解個味會同平時食嘅鮑參翅都冇分別😝😝 究竟我係咪食緊素菜? 🤣 但係真係好好味, 食完個胃暖笠笠。🐽秘製叉燒: 素叉燒幾可亂真, 成色同埋味道都屬高水準之作, 配一碗白飯一啲都唔多🤤~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 19/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 9/10💎性價比: 8/10💲人均:$150⏪回頭率:80%~~~~~📍緻素坊尖沙咀廣東道120號海威中心7樓~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
📍緻素坊
尖沙咀廣東道120號海威中心7樓
~~~~~
2021-10-01 1423 瀏覽
今日1:30半到店,服務員話無book枱暫時都無位,只可等位。我問可否現在留名等,佢話唔可以,而且好多都係剛入座,叫我2:30再返來。之後2:15回去,外面已坐6,7個人等緊位? 再問一下疑似老闆娘,態度好差,話你鍾意等可以 繼續等但係其實都唔會有位,因為佢地閂3:30,而且刻意擋開之前幫我們的那個服務員,話乜嘢都係由佢自己安排,唔需要再搵第二個人講。之後再有一家三口,帶著小朋友到來, 疑似老闆娘又是講同一番說話, 叫佢可以等但係等都唔會有位,聽到個女人都爆佢話頭先打電話來問,叫佢可以過嚟walk in等,所以先揸車嚟,嚟到同佢講可以等但唔會有位,呢個係咩玩法?

傳統的廣東手作點心已經少之又少,找到願意花工夫做全「素」的「即叫即做即蒸」精製點 心 簡直要張燈結彩 大事慶祝! 🥳🎉🥂🏮緻素坊 完全滿足色香味俱全的要求。從開放式廚房親歷大廚們 👩🏻‍🍳🧑🏻‍🍳👨🏻‍🍳 用心的製作點心過程,一絲不苟。感受到店主及團隊對素食🍀的熱誠🔥,感恩他們為素食者硏製出美味佳餚 😋Tasty vegetarian 🌱 dim sum freshly made (yes handmade 🙌🏻 onsite!) on Canton Road - visited Veggie Kingdom during their soft launch 🆕 and immediately fell in love ❤️with their dedication after witnessing the skilful chefs 👨🏻‍🍳 curating this Canton delicacy to perfection. Recommended dishes 必吃金邊帝苗餃 Golden Vegetable Dumplings 🤴🏼🌱🥟 筍尖蝦餃皇 Bamboo Shoot

Recommended dishes 必吃

筍尖蝦餃皇 Bamboo Shoot Shrimp Dumpling 🎍🍤🥟
香菇燒賣 Mushroom Siu Mai 🍄🔥🥟
黑松露野菌餃 Black Truffle Mushroom Dumplings ⚫️🍄🥟
靈芝菇素腸 Mushroom Rice Rolls
甘荀鹹水角 Carrot Fried Dumplings🥕🥐
秘製素叉燒 Special Recipe BBQ Pork 🔥🍖
雪山叉燒包 Snow Mountain Char Shiu Buns 🏔🔥🍖🍞
美味手作點心  ❤️
2021-09-25
5 分鐘 (堂食)
美味手作點心  ❤️
2021-09-22 587 瀏覽
3人食了$6xx .叫左3個送.份量非常少. 唔會再去. 叫左水煮魚($248)完全無素魚得支竹芽菜茹都係得一舊茶錢加一2碗白飯已經佔左100蚊. 只可以講價錢太進取.食完無人飽
2021-09-13 530 瀏覽
本人未遇過 要求辣椒士油 要6元碟, 主動提供房間 當然有最低消費 也可以接受! 但上菜的食物好奇怪 份量第一次柯打和 repeat 柯打 份量截然不一, jar鹵味 40幾元 份量不會有10件 (我計是半邊面筋尺碼), 前后柯打 的炒飯,麵 份量有別! 致於所謂房間,也不要想太多了…. 總之感覺不良好! 算吧 不會有第二次🙏🏾
自問未能食素,但好友推介,今日就到新開業的緻素坊飲茶,一行三人叫到成枱都是素點心,款款超好食,估唔到無肉不歡的我,都超讚,據朋友話這裡所有點心都是手工製,外皮更厚薄適中,而且絕不黐牙,每日現場新鮮製作,所以入口嘗到那份新鮮的口感。飲茶唔少得蝦餃、燒賣及叉燒包,這裡做到原汁原味,幾可亂真,重點是一點都唔油膩,好好味。筍尖蝦餃皇 $42蝦餃皇皮薄餡靚,內裡是彈牙的素蝦,還用了筍子,和真蝦餃皇的做法一樣,只是內裡全是素材料,賣相和味覺都和真蝦餃一樣,必試呀!香菇燒賣 $42入面好似吃到豬肉的口感,其實是新豬肉及煮好耐的菇,咬落去味道口感和真燒賣無異,值得一試。黑松露野菌餃 $46個人至愛之一,入口那黑松露香全數湧入口內,食一啖即愛上,點算好呀!一籠四粒要留肚,只能食住兩粒,所以話下次一定會再來就咁解。手撕杏鮑菇 $62我愛吃香口食物,簡直好食到令人無法自拔,全部人手撕,入口脆口到不得了,若不是要留肚食其他點心,一定會encore。靈芝菇素腸 $40晶凝通透的腸粉,內裡全是雜菇餡料,脹卜卜的好足料,配埋自家製豉油,都是果句超好味呀!雪山叉燒包 $42每日12點前新鮮出爐,每日限量,入口與平時高
筍尖蝦餃皇 $42
香菇燒賣 $42
黑松露野菌餃 $46
手撕杏鮑菇 $62
靈芝菇素腸 $40
雪山叉燒包 $42
每日12點前新鮮出爐,每日限量,入口與平時高級酒樓吃到的口感一樣,不講是素食都幾可亂真。
甘荀鹹水角 $36
脹卜卜的外型超可愛,鹹水角皮加了甘筍汁來搓皮,餡料有榨菜絲、素肉、雜菇等,入口糯香煙韌,足料夠味,真是色香味俱全。
秘製素叉燒 $118
咬落去口感似肥叉燒,真是好味到無得彈,叉燒好香脆呀! 一點也不像是麵筋的素肉。
蘿蔔絲酥餅 $42
鬆化的外層,內裡是蘿蔔絲及菇絲,入口蘿蔔絲全數的送進口內,滿口都是清甜的蘿蔔絲。
秘製水煮魚 $238
除點心外,水煮魚都是無得彈,將杏鮑菇切薄成魚片,口感嫩滑,又帶點辣,好啱無辣不歡的我,非常惹味呀!
金奬紙醉金迷 $39
曾是得奬的甜品,入口紫薯綿滑軟腍,仲好清甜。
齋滷味(三寶) $48
三寶齋就有「酸齋」、「蠔油齋」和「咖哩齋」每日新鮮做好,入口不算多汁,但幾夠味,入口多汁又腍軟,口感不錯。
特色芒果布丁$48
以花盆的造型,集合了芒果及布丁,用鏟子代替匙羹,入口又香又滑又好食!
緻素坊不難找,在尖沙咀廣東道,看到 apple store 再行前少少,便是在新金島粉麵小廚樓上。
2021-09-09
  • 秘製水煮魚
  • 雪山叉燒包
  • 甘荀鹹水角
  • 手撕杏鮑菇
  • 筍尖蝦餃皇
  • 香菇燒賣
  • 黑松露野菌餃
自從食素之後都無乜機會飲茶,所以見緻素坊午市有點心食就好興奮上去試下!點心全部每日新鮮製作,蝦餃燒賣同真既一樣口感和味道,黑松露餃、腸粉和叉燒都勁好食,是我在香港吃過最高質素的素點心。緻素坊在尖沙咀廣東道,過左 apple store 再行前少少就見到,搭地鐵可以在九龍公園出口出再行過去。佔據七樓全層,不過餐廳面積比想像中細,這天兩點來到坐無虛設,非常熱鬧。平日都咁多客,又幾受歡迎喎!開放式廚房可以睇到師父包點心。餐廳都係4人、6人檯為主,窗邊和靠牆都做卡位,感覺幾舒服。角落仲間左間房仔,可以做小型聚餐。好耐無劃過點心紙,首先當然係剔左蝦餃燒賣先啦!雪山叉燒包每日限量,太晏來到就吃不到。大廚話每日12點前新鮮出爐,因為即焗的關係賣晒就無,可以早點來吃或電話預訂(不過預訂都有限量架)。大廚致力將經典川粵菜式變做素食版,並以少油少糖少鹽無味精健康方式烹煮,很多菜式也別具特色。素食酸菜魚我真係無見過!大廚話個湯底要做八種菇菌熬六小時以上,並將杏鮑菇薄切扮魚,口感仲嫩滑過真魚,聽完都幾想試下喎!手撕杏鮑菇 HK$62非常受歡迎的一道香口小食,杏鮑菇全部人手撕,我聽到都覺得好花時間 XD 想有脆

平日都咁多客,又幾受歡迎喎!

開放式廚房可以睇到師父包點心。

餐廳都係4人、6人檯為主,窗邊和靠牆都做卡位,感覺幾舒服。

角落仲間左間房仔,可以做小型聚餐。

好耐無劃過點心紙,首先當然係剔左蝦餃燒賣先啦!

手撕杏鮑菇 HK$62
非常受歡迎的一道香口小食,杏鮑菇全部人手撕,我聽到都覺得好花時間 XD 想有脆口野咬下可以叫。

靈芝菇素腸 HK$40
試試布拉腸粉的水準,晶凝通透幾靚喎,最神奇係用筷子夾起餡料也不會漏出來,入面的菇菇餡也非常好吃!

筍尖蝦餃皇 HK$42
非常期待的蝦餃皮薄餡靚,入面彈牙的是素蝦,但帶出鮮味原來要用筍子,食落同真蝦餃係一模一樣架!

這裡所有點心的外皮都手工優秀,唔太厚唔大薄又唔會黐牙又唔易爛,每日現場新鮮製作係唔同。

香菇燒賣 HK$42
燒賣中間係用新豬肉,而入面似肥豬肉口感係要煮好耐的菇,咬落去味道又係同真燒賣一模一樣,非常神奇!

金邊帝苗餃 HK$36
這個有金色邊的蒸餃賣相幾fancy,中間係滿滿的綠色菜,吃起來很健康的一個餃。

黑松露野菌餃 HK$46
喜歡吃黑松露的話一定不能錯過!一啖咬落去好似咬黑松露醬咁樣,香氣在口內爆發,但又唔會過火喎,我可以一個人食晒成籠!

上菜速度都幾快,好快就擺滿成個檯面,開心!

鮮蟲草花蒸猴頭菇
鍾意食猴頭菇所以點這個,不過佢好似得四舊猴頭菇,下面全部都係芋頭,蒸得夠味入味又夠腍。

秘製叉燒 HK$118
去中式素菜鋪梗係要試下素叉燒水準,咬落去口感係肥叉燒,味道略甜但幾清爽唔會膩,最正係外皮夠脆口。

特色芒果布丁
看花盆造型加上小鏟子已經夠吸睛,入面仲竟然用左兩種芒果製作,布丁個糊又要過濾三次,難怪咁滑咁香咁好食!工序咁多真係聽到都唔想自己整,手工美食都係要出街食既。

這次來緻素坊吃多款點心都好有驚喜,完全滿足香港人鍾意飲茶的點心癮!下次要再約朋友來食先得,仲要試埋晚市的特色川菜呢!
2021-09-06
自從食素之後,很久也沒有飲茶食點心,期望能遇上一間有點心又早開的餐廳。緻素坊真的沒有令我失望,蝦餃、燒賣、珍珠雞、小籠包,真的非一般「急凍」的貨識,材料很足,味道各有特別,滿足口感,令我和家人一試難忘。雞紮是用猴頭菇所做,非常入味,又有口感。手撕杏鮑菇外脆內軟,非常香口。布拉腸又滑又軟,加上醬汁,簡直是絕配。一定會再次到訪。溫馨提示:點心做到下午三點半,有興趣試的朋友,要預時間啦。還有午市好好時候都較多人,訂左位就安心啲。

一定會再次到訪。
溫馨提示:點心做到下午三點半,有興趣試的朋友,要預時間啦。
還有午市好好時候都較多人,訂左位就安心啲。
2021-08-09
$150 (早餐)
  • 蝦餃、燒賣、小籠包、手撕杏鮑菇、四寶雞紮
2021-08-07 882 瀏覽
新店試業中 服務態度非常好要贊 驚多人要等位 可以試下呢間 人流暫時唔算多 靜靜岩哂我 懷舊布拉腸$36滑、薄、soft帶點煙韌 好味 素翅灌湯小籠包$48隔左陣就凍左 皮有d硬 所以要親熱食香菇燒賣$42暫時食過最好食既素燒賣 必食 打緊文都想再食特色珍珠雞$39一籠2大個 有d似叉燒包餡 無驚喜叉燒包$39甜既我一般 我鐘意食咸多d茶位10@1賣單$250

懷舊布拉腸$36
滑、薄、soft帶點煙韌 好味

素翅灌湯小籠包$48
隔左陣就凍左 皮有d硬 所以要親熱食