2021-05-11 1103 瀏覽
今晚帶爸爸出街食返餐好既,之前問爸爸想吃什麼,他竟然跟去說咩都想食下,又講到自己咩都想食,又話好耐冇出街食飯。所以就諗到同爸爸去食火鍋放題,因為咩野食都有,又多選擇,唔洗煩。呢間放題都幾抵食既,入座分唔同時段,有不同價錢。今晚我地就7點入座,可以任食120分鐘。$228一位再加一。如果早點入座,價錢會仲平點。不過要就返放工時間,所以決定呢個時段入座。餐廳座位數目好多,主要以卡位為主,座位闊落,又乾淨。坐得好舒服,而且檯面都好大,放完大大個火鍋湯煲,檯面都仲有好多位放食物。正呢間餐廳以手機點餐下單,好方便,又有好多唔同野食,雞、牛、豬、丸、餃呢d當然實有啦,仲有海鮮架,蠔、蝦、貝。。。而且牛都有好多唔同款肥牛、牛舌、特級牛肉。如果想食再靚點高質牛肉,仲可以加錢upgrade....手機下單後,食物都好快送上好快又會放到一檯面滿滿另外都要一讚呢度既waiter服務好好,一見載食物既碟清光,便會好快收走。是日我同爸爸都不停下單,食材好新鮮好靚。湯底都有好多款。我們點了豬骨濃湯,入面仲有豬骨、粟米等等食材。除了可手機下單外,餐廳仲有好多位置放滿了不同食材,行了一圈已覺好吸引有菜區,放滿了不同款
手機下單後,食物都好快送上

好快又會放到一檯面滿滿

有菜區,放滿了不同款既菜,連羽衣甘藍、冰菜都有,正,唔係好多火鍋店有呢d菜類提供

仲有日本區,有刺身壽司、冷麵。質素仲要不差
又有麵區,多款不同麵料,烏冬、刀削麵、出前一丁、米線。

熟食區,有春卷、三文魚等等,多款餐前小食

甜品區,可自製朱古力噴泉,雪糕diy,加配不同配料

好多好多唔同區,任飲任食,正正正
所以真係記得要留肚,因為我同爸爸都吃到好飽好滿足
2021-05-03
有時心大心細唔知食咩好,又想食日本菜又想打邊爐荃灣呢間緣聚鮮鍋完全可解決到我呢個選擇困難症嘅人😜餐廳有壽司、刺身、熟食、甜品等,仲有主角任食火鍋!餐廳裝修環境走現代摩登風格,有霓虹燈同貨櫃做裝飾,坐位以卡位主角打邊爐🌟今次試 芫茜皮蛋湯底鍾意食芫茜嘅人一定要叫呢個湯底,因為芫茜超多成座山咁! 芫茜味非常濃郁,皮蛋入口鮮香,湯底愈煮愈濃🌠牛肩胛打邊爐個人就比較鍾意食牛肩胛,因為肥瘦適中,鐘意薄薄一片,涮幾十秒就食得,夠嫩滑🌠花甲打邊爐有點可以唔食花甲,食落肉味鮮甜,粒粒都新鮮無沙🌠牛舌涮約幾秒,剛熟嘅牛舌入口彈性,鮮嫩,repeat order 😆係等湯底滾嘅時候,可以食下出面嘅熱食、壽司、刺身等~駐場壽司師傅即場切刺身,刺身有三文魚、吞拿魚、 希靈魚等,刺身算新鮮而且三文魚厚切,壽司師傅絕不吝嗇!旁邊就有壽司選擇,有幾款選,另有冷盤 中華沙律、八爪魚等!單係食刺身、壽司已經好多款選擇😆推薦! 天婦羅有炸蝦炸矮瓜等選擇,炸到金黃色,外脆內軟,微油而不膩甜品方便,單係雪糕已經有差唔多十種味道,另有幾款口味嘅奶凍,打完邊爐個陣食咗2 杯,口感冰爽而軟滑 ,作為呢餐完結非常完美😆飲品方面,一行
有時心大心細唔知食咩好,又想食日本菜又想打邊爐

荃灣呢間緣聚鮮鍋完全可解決到我呢個選擇困難症嘅人😜

餐廳有壽司刺身、熟食、甜品等,仲有主角任食火鍋

主角打邊爐🌟今次試 芫茜皮蛋湯底

🌠牛肩胛
🌠花甲
打邊爐有點可以唔食花甲,食落肉味鮮甜,粒粒都新鮮無沙
🌠牛舌

係等湯底滾嘅時候,可以食下出面嘅熱食、壽司刺身等~

駐場壽司師傅即場切刺身刺身有三文魚、吞拿魚、 希靈魚等,刺身算新鮮而且三文魚厚切,壽司師傅絕不吝嗇!旁邊就有壽司選擇,有幾款選,另有冷盤 中華沙律、八爪魚等!單係食刺身壽司已經好多款選擇😆

飲品方面,一行出去見到飲品選擇種類非常震撼,有花茶、啤酒、韓式飲品、 汽水等,基本上你諗到嘅都有!

整體:餐廳夠大,火鍋配料選擇多,刺身壽司都可以食番夠本😜適合朋友、家人聚會,人人都岩食! 人均二百幾蚊就可以食到咁多嘢,真心抵食

緣聚鮮鍋🌟
荃灣眾安街55號大鴻輝( 荃灣)中心3樓
  • 壽司
  • 特級牛肩胛肉眼
  • 雪糕
最近發現網上好評如潮 位於荃灣的緣聚鮮鍋 推出了芫茜點心😍身為芫茜控嘅我😋梗係要趁住熱潮即刻去朝聖一下啦😌全新創意製作 包括以下11款爆茜點心( 芫茜腸粉 芫茜肉片粥 芫茜芫蝦燒賣 芫茜菜苗餃 芫茜蘿蔔糕 芫茜紅油炒手 芫茜鹹水角 芫茜蝦春卷 芫茜荷葉飯 魚湯芫茜鮮竹卷 上湯芫茜金翅灌湯餃)🤤另外仲有 午市精選2人套餐 風味煲仔任選一款 精美點心任選三款 特價$88 免2位茶位 都幾抵食🤭 不過記得留意(星期六日及公眾假期+$20)🤔 店舖燈光明亮 座位寬敞 雖然今日係星期日 但店舖面積都幾大 所以唔使等位好快就可以入座啦👍。芫茜蝦春卷(HK $36)即叫即炸蝦春卷 外皮超脆可口 蝦肉爽口彈牙 唯獨芫茜餡料不夠多🤭。芫茜蝦燒賣(HK $36)成堆芫茜遮住咗粒燒賣😅仲有好大粒蝦添 不過芫茜味太重 搶咗燒賣原有味道 個人認為原始燒賣比較好食🤗。假日點心二人餐(HK$88+$20)煲仔鳳爪排骨飯屬於二人份量 所以比平時嗰啲大煲 不過啲飯完全冇鳳爪排骨香味 似係飯煮好之後先添加上去😟 如果可以米連排骨鳳爪一齊煲熟 咁會好食好多😑。鯪魚釀尖椒尖椒味道較辣 能夠滲透喺鯪魚肉當中 味道不錯。 緣聚蝦
最近發現網上好評如潮 位於荃灣的緣聚鮮鍋 推出了芫茜點心😍
身為芫茜控嘅我😋梗係要趁住熱潮即刻去朝聖一下啦😌

店舖燈光明亮 座位寬敞 雖然今日係星期日 但店舖面積都幾大
所以唔使等位好快就可以入座啦👍

芫茜蝦春卷(HK $36)

芫茜蝦燒賣(HK $36)
成堆芫茜遮住咗粒燒賣😅仲有好大粒蝦添 不過芫茜味太重
搶咗燒賣原有味道 個人認為原始燒賣比較好食🤗

假日點心二人餐(HK$88+$20)
煲仔鳳爪排骨飯屬於二人份量 所以比平時嗰啲大煲

緣聚蝦餃王
外皮較厚 唔煙韌 蝦肉有雪藏味道 🥺

鮮竹牛肉球
鮮竹牛肉球係我食過最差嘅一次👎 冇牛肉味不特止
一夾落去仲要散曬 完全吾彈牙 如果合埋眼食 都唔知自己食緊咩😱

整體而言 緣聚鮮鍋嘅點心水準比較參差 下次都未必會山長水遠再嚟食😵
另外衛生問題須要注意 因為侍應俾我嘅所有碗碟匙羹 都係有污漬 油立立😰
叫佢更換咗幾次 都同樣有呢個問題 最後揀咗好耐先搵到套比較乾淨啲
我再用熱水洗乾淨 先敢用😢 溫馨小提示 所以大家係呢度用餐
《記得 記得 記得 留意清楚呀 》😓

食物:2/10
價錢:3/10
環境:2/10

緣聚鮮鍋
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心3樓
2021-04-29 783 瀏覽
無窮無盡的加班,放工後跟同事到荃灣吃一個遲來的晚餐,他們食量大又喜歡飲啤酒所以選擇了 Together。一個價錢 可以任食任飲,認識有點像酒店的自助餐,火鍋加料理,CP值高,真係幾吸引。我們先選好湯底,店員帶我們到卡位,可以望街景幾開陽, QR code 下單方便又唔怕漏單,彩色照片方便易明。麻辣鴨血精選湯底我們選擇了刺激的麻辣鴨血,有我最近很喜歡吃的鴨血、豆皮、京蔥、指天椒乾、小米辣椒,味道很濃厚,食物不需要醬料已經很夠味,真係辣得特別開胃。自助區最吸引我們的都是刺身,三文魚、希靈魚、赤蝦、帶子,每次揀三款,都幾新鮮,三文魚厚切有口感,赤蝦有光澤又彈牙。我仲食咗幾件壽司,有我最愛的鰻魚。選擇多不勝數,還有後生仔最愛的炸物、沙律、飲品、甜品。我見到喜歡的食物就攞一件,感覺上好豐富,色彩繽紛!同事任飲生啤,我就喜歡花茶💕汽水和包裝飲品 必有一款啱心水。火鍋配料可以無限追加,也有一些特別款式需要額外收費,只是免費的部份我都已經試不完,款式實在太多了。我覺得有些配料很有創意,推介芋香鴛鴦薯、火鍋麻薯,麻辣火鍋配上有點像湯圓的甜品,有咸有甜,味道幾得意。本來仲想食榴槤水晶丸,可惜售罄。可特別的
無窮無盡的加班,放工後跟同事到荃灣吃一個遲來的晚餐,他們食量大又喜歡飲啤酒所以選擇了 Together。一個價錢 可以任食任飲,認識有點像酒店的自助餐火鍋加料理,CP值高,真係幾吸引。

麻辣鴨血

自助區

火鍋配料

可特別的高湯小籠包,湯汁爆棚。我一向都係餃子皇后,所以食咗好多粟米餃子、高麗菜肉餃子,很滿足!

海鮮我要讚一下海蝦,大隻生猛,蝦肉新鮮又彈牙。扇貝鮮甜有彈性。

任食靚牛肉我點了美國穀飼肥牛、特級牛肩胛,牛味重,色澤光亮,油花均勻,肉質飽滿,入口柔嫩,牛魔王最愛。

最後甜品,幾款不同口味的雪糕球,綠茶味雪糕我要 encore, 仲有新鮮即製乳酪雪糕。

總括而言,有驚喜的火鍋自助放題,食飽飽開心滿意的離開,下次加完班之後可以再來幫襯。

• 壽司
  • 甜品區
  • 特級牛肩胛肉眼
  • 朱古力噴泉
  • 餐前小食
2021-04-06 2398 瀏覽
以往曾經係荃灣大鴻輝中心唱k同食過日式放題,都知呢到一向幾旺場,餐廳都算多。今次試下呢間號稱有火鍋又有自助餐嘅餐廳,連加一$200幾就食到,又真係幾吸引。今次揀咗$188任食自助餐(升級刺身)+火鍋,以呢個親民價錢而言,餐廳嘅刺身同壽司選擇比想像中豐富。刺身有三文魚、魷魚、玉子、赤蝦、帶子等,每次可以揀三款。新鮮度不俗,而且切得尚算厚身。特別推介赤蝦,有光澤又啖啖肉。壽司水準亦不過不失,值得一試。創意火鍋配料揀咗芋香鴛鴦薯同火鍋麻糬,兩款都係主打甜味嘅丸類。前者食落似有餡版芋圓;後者則夾以黑芝麻餡,同湯丸有異曲同工之妙。意外地我又幾接受到呢兩款火鍋配料。另一款驚喜火鍋配料有高湯小籠包,坊間火鍋店較少見,可惜外皮厚身咗少少。肉類主要揀咗美國穀飼肥牛同特級牛肩胛肉眼,兩款肉嘅牛味較重,脂肪比例偏多,適合一眾牛魔王。海鮮方面揀咗沙白同蠔肉,兩款肉質都偏結實,蠔肉算係幾肥美。App內選擇唔算好多,反而自助區域選擇較多,有炸物、沙律、各式火鍋配料同甜品等。炸物分別揀咗薯格、薯餅、薯條、麥樂雞同鹽酥雞,一次過滿足炸物控嘅幾個願望,如溫度上再熱啲會更好。甜品同飲品區選擇亦不少,甜品有唔同雪糕款式、奶

今次揀咗$188任食自助餐(升級刺身)+火鍋,以呢個親民價錢而言,餐廳嘅刺身壽司選擇比想像中豐富。刺身有三文魚、魷魚、玉子、赤蝦、帶子等,每次可以揀三款。新鮮度不俗,而且切得尚算厚身。特別推介赤蝦,有光澤又啖啖肉。壽司水準亦不過不失,值得一試。

海鮮方面揀咗沙白同蠔肉,兩款肉質都偏結實,蠔肉算係幾肥美。

甜品同飲品區選擇亦不少,甜品有唔同雪糕款式、奶凍、啫喱同配料,推薦乳酪同綠茶味雪糕。

整體而言都係一間性價比唔錯嘅火鍋放題店,令人食火鍋都有食緊自助餐嘅感覺。
2021-03-27
2021-06-05 0 瀏覽
相信大家也十分清楚香港的疫情不斷好轉,各行各業也開始回復正常,荃灣大鴻輝也是出名吃好東西的地方.這食店種類的選擇十分之多,也有長長的吧枱,各式各樣的美食可供大家選擇包括,有蔬菜,甜品生蠔刺身雪糕等,種類之多和酒店並沒有半點分別,但價錢只是酒店的一半,性價比十分之高.打邊爐最重要是肥牛的質素,有各式各樣的牛肉部位給我們選擇,性價比十分之高.這個陳皮魚蛋回起了兒時的回憶.新鮮的海蝦十分之爽口回味無窮.

這個陳皮魚蛋回起了兒時的回憶.

新鮮的海蝦十分之爽口回味無窮.
2021-06-02 0 瀏覽
黎到荃灣,打邊爐是常識吧。除了打邊爐,還想放題呢?那這間餐廳沒介紹錯。餐廳類似自助餐形式,出面bar枱放滿各類食飯任君選擇。火鍋首先選了火鍋湯底,之後可選不同食物打邊爐。食物種類也挺多的,加上新鮮,滿足了打邊爐的朋友。放題之後就到放題的朋友,雖然魚生種類不多,但勝在新鮮,能珮上幾件新鮮壽司,確是一件樂事。更吸引人的,就是它有生蠔吃,真是不是間間餐廳能提供的呢。飲品雖然甜品不多,但勝在飲品種類多,基品上市面有的都能找到,如果甜品種類多一點的話就更完美了。

火鍋

放題

飲品

2021-05-31 19 瀏覽
荃灣大鴻輝美食多多,好出名,今日黎到緣聚鮮鍋試下火鍋放題呢到環境寬敞,都坐得好舒服,而且係QR code落單,完全可以任點任食出面自助吧都有唔少野食可以拎有唔同既疏菜、公仔麵以及烏冬,估唔到連淮山麵都有,山根炸魚皮、響鈴都keep住有保溫燈,唔需要擔心會唔會擺到淋晒唔止食物,呢到連飲品既選擇都好多,基本既汽水啤酒齊備,黑啤都可以任飲,認真少見最開心既係有Somersby 生啤任飲野食未熟,拎左d小食試下有薯格、麥樂雞同炸雞粒,金黃色,好脆叫左沙嗲湯底,好濃郁,鹹香味出眾,但唔會油膩。選擇多,有豬牛雞肉應有盡有,雞肉嫩滑,丸類彈牙,海鮮亦新鮮扇貝鮮甜,蝦都好大隻食完美味既火鍋後,甜品區都一樣出眾見到色彩繽紛既啫喱真係好治癒仲有得自助拉雪糕,好清甜!
荃灣大鴻輝美食多多,好出名,今日黎到緣聚鮮鍋試下火鍋放題

出面自助吧都有唔少野食可以拎

最開心既係有Somersby 生啤任飲

野食未熟,拎左d小食試下
有薯格、麥樂雞同炸雞粒,金黃色,好脆

扇貝鮮甜,蝦都好大隻

食完美味既火鍋後,甜品區都一樣出眾
見到色彩繽紛既啫喱真係好治癒
仲有得自助拉雪糕,好清甜!
2021-05-25
2021-05-30 0 瀏覽
這次在荃灣覓食,去了一家位於大鴻輝的火鍋店。店舖位於三樓,環境挻大挻舒適涼快☺。我們吃的是特級牛肉海鮮套餐,平日晚市去價錢為HKD$228/位,另有自助吧食物/飲品供應,包括:有沙律吧/前菜/壽司/火鍋配料/熟食/炸物/飲品/甜品/雪糕。湯底有10款可選擇,也可加HKD$9轉為鴛鴦鍋。我們選擇了麻辣鴨血湯底。這個麻辣味道十分濃烈,味道是小辣的感覺🤤。裡面還有鴨血,口感煙韌嫰滑,而且不易夾散。我們點了這些火鍋食材:前菜:中華沙律/蒜味螺肉刺身:三文魚/帶子/吞拿魚肉類:極上黑豚肉/西班牙梅頭豬/特級牛肩胛/魚皮餃其他:高湯小籠包/腸仔/豬紅/蠔肉/南瓜天婦羅另有自家製菊花蜜,味道甜甜的,吃完火鍋飲這個可以降火😆。火鍋食材新鮮,肉類口感煙煙韌,吸入湯底已不用加醬油😆。食物質素不錯,價錢一般,我們也吃到飽飽的。

我們點了這些火鍋食材:

前菜:中華沙律/蒜味螺肉

刺身:三文魚/帶子/吞拿魚

肉類:極上黑豚肉/西班牙梅頭豬/特級牛肩胛/魚皮餃

其他:高湯小籠包/腸仔/豬紅/蠔肉/南瓜天婦羅

2021-05-26
2021-05-28 227 瀏覽
今天到電話公司處理合約事宜,順道約了朋友在附近下午茶,但未決定食乜之制,順口問電訊公司那店員,附近有乜好吃,店員介紹對面大鴻輝三樓。緣聚鮮鍋~ 日間可以分火鍋及點心,由於我們二時許到達,決定點心下午茶。細看餐牌之際,原來有爆茜點心,荽茜控必然大樂。下午茶餐牌好簡單,點心由$6.8 起⋯⋯沙律明蝦角~當端上枱熱騰騰已大樂,驟眼看以為是炸韭菜餃,又像波菜餃⋯⋯一咬之後,原來是爆茜明蝦角,荽茜比例多於蝦,筆者又覺得相當唔錯。緣聚蝦餃皇$6.8~越來越多酒家有兩粒裝,很喜歡這份量,尤其二人共聚,可以吃多些不同類別,$6.8 抵吃。紅油抄手$18.8~醬汁感覺不像一般的紅油,感覺像豆瓣醬多一啲。排骨蒸腸粉$6.8~排骨入味唯腸粉未夠滑,但以$6.8嚟講,真係無話可說。原蝦燒賣皇$23.8~肥美大大粒。整體來說:由於多卡位,適合二人共聚。

細看餐牌之際,原來有爆茜點心,荽茜控必然大樂。

下午茶餐牌好簡單,點心由$6.8 起⋯⋯

沙律明蝦角~
當端上枱熱騰騰已大樂,驟眼看以為是炸韭菜餃,又像波菜餃⋯⋯

緣聚蝦餃皇$6.8~

紅油抄手$18.8~
醬汁感覺不像一般的紅油,感覺像豆瓣醬多一啲。

排骨蒸腸粉$6.8~
排骨入味唯腸粉未夠滑,但以$6.8嚟講,真係無話可說。

原蝦燒賣皇$23.8~
肥美大大粒。

整體來說:

由於多卡位,適合二人共聚。
2021-05-26 0 瀏覽
好耐冇打邊爐放題啦,一次過可以食咁多款食物,會好滿足。今日就黎呢間試下。一直都有行開荃灣,但都冇發現呢間餐廳。我哋一早book左位,去到要揀湯底先,揀左番茄湯底同壽喜燒。打邊爐既食物可以掃code自肋落單,其他飲品、沙律、刺生、雪糕等,就要自己出去拎啦!好多款韓式飲品,仲有暖櫃,有暖既薑母茶同維他奶。扇貝幾好味,清甜。芫茜陳皮魚蛋,幾得意,好重芫茜味。仲有好多款肉可以揀,質素唔錯。菜類都係自助形式拎,有好多選擇。仲有刺生,太正啦!刺生質素正常,新鮮。我就最中意食螺肉,幾好味!最後食埋個豆腐花就滿足了。
一直都有行開荃灣,但都冇發現呢間餐廳。

好多款韓式飲品,仲有暖櫃,有暖既薑母茶同維他奶。
扇貝幾好味,清甜。芫茜陳皮魚蛋,幾得意,好重芫茜味。
仲有好多款肉可以揀,質素唔錯。

菜類都係自助形式拎,有好多選擇。

仲有刺生,太正啦!
刺生質素正常,新鮮。我就最中意食螺肉,幾好味!

最後食埋個豆腐花就滿足了。
2021-05-20
2021-05-26 43 瀏覽
朋友生日想請佢食好啲所以揀咗邊爐任食緣聚鮮鍋 在荃灣美食集中地大鴻輝的三樓搭電梯就上到去 唔使等長龍既𨋢先揀價錢和湯底 再入去坐成層三樓都係佢既環境開闊又舒服各種類食材,有常備的火鍋配料蔬菜瓜果,有各式熟食沙律、飲料、甜品、刺身壽司 井井有條地放在餐廳的左邊 另外牛肉 美味海鮮就要用手機落單叫每碟份量也是兩人份 想食多啲就叫多幾份落單上菜效率高 無漏單 抵讚特級美國牛肉鮮味十足,對得起個價我哋當然盡力叫來食哈哈🤭 海蝦,牛柏葉、蜆也很有水準熟食包括刺身、泡菜青瓜鳳爪、沙律都好好食一邊聊下天一邊拾下拾下舒暢的過2小時消消疲勞朋友表示喜歡各類小甜品滿足女人第二個胃,我們成功吃曬,yea~🙌🏻✌🏻😆 enjoy it~
朋友生日想請佢食好啲所以揀咗邊爐任食
緣聚鮮鍋 在荃灣美食集中地大鴻輝的三樓
搭電梯就上到去 唔使等長龍既𨋢

先揀價錢和湯底 再入去坐

成層三樓都係佢既
環境開闊又舒服
各種類食材,有常備的火鍋配料蔬菜瓜果,有各式熟食沙律、飲料、甜品刺身壽司 井井有條地放在餐廳的左邊

另外牛肉 美味海鮮就要用手機落單叫
每碟份量也是兩人份 想食多啲就叫多幾份
落單上菜效率高 無漏單 抵讚

特級美國牛肉鮮味十足,對得起個價
我哋當然盡力叫來食哈哈🤭
海蝦,牛柏葉、蜆也很有水準
熟食包括刺身、泡菜青瓜鳳爪、沙律都好好食

一邊聊下天一邊拾下拾下
舒暢的過2小時消消疲勞