2024-04-15 0 瀏覽
銅鑼灣食嘢出咗名貴,好彩最近發掘左呢一間<緣味小聚>,價錢方面都算係幾實惠!同埋呢間餐廳嘅口味都好啱我,主打以辣為主。難忘酸菜魚❤️朋友好鍾意食酸菜魚,試過幾間酸菜魚餐廳都唔及呢間出色,廚師睇控制酸同辣上面落足心思,完全唔會有其中一隻味蓋過咗另一味,而且啲魚肉又滑 乾煸四季豆❤️乾煸四季豆好有鑊氣,菜式又鹹又香又辣,色香味俱全。小心流沙奶黃包❤️超級鍾意食呢度嘅奶皇包,一啖咬濃郁嘅奶黃就流出嚟,真係而家諗返起都想食。蟹子燒賣皇❤️燒賣都大大粒,師傅都整得唔錯。今次嘅用餐好滿意,食得好滿足❤️遲啲再嚟食過!太掛住佢哋嘅點心啦🥰
難忘酸菜魚❤️
乾煸四季豆❤️
乾煸四季豆好有鑊氣,菜式又鹹又香又辣,色香味俱全。
小心流沙奶黃包❤️
蟹子燒賣皇❤️
燒賣都大大粒,師傅都整得唔錯。

2024-04-10 0 瀏覽
今日lunch同事話想食下點心,喺網上面搵到呢一間比較傳統嘅點心店,我哋就一齊去食😽▶️黑金流沙包◀️外皮黑紋紋,一口咬下去,瞬間就被濃郁的流沙餡料湧出來💥餡料口感滑順,入口即化,充滿著濃郁的奶香味🧡▶️小心流沙奶黃包◀️外表上和黑金流沙包有些相似,但內餡則是奶黃餡。這款點心的外皮同樣軟腍,但內餡則更加濃郁,奶香味十分突出🤩▶️緣味鮮蝦餃皇◀️鮮嫩的蝦肉包係晶瑩剔透的餃皮,蝦肉🦐鮮嫩多汁,配合餃皮的口感,讓人愛不釋手💋▶️蟹子燒賣皇◀️外觀好似金色的小寶石,好香嘅蟹子味,滿滿嘅蟹子同豬肉的味道完美結合,口感細膩🫦
▶️黑金流沙包◀️
▶️小心流沙奶黃包◀️
▶️緣味鮮蝦餃皇◀️
▶️蟹子燒賣皇◀️
2024-04-02 129 瀏覽
成家人今晚就係慶祝細妹生日▫️已經決定好去食緣味小聚▫️今次都算係第二次食▫️最初期真係隔咗好耐▫️今次第二次▫️今次食厚肉龍蝦海鮮蒸鍋▫️所以就方便咁順便慶祝埋生日▫️呢度既質素愈做愈好▫️出面一樣有咁多選擇▫️食蒸鍋仲有勁多海鮮▫️成血都放到滿晒好整齊▫️海鮮有龍蝦、鮑魚、蟶子、生蠔、生蝦、扇貝、蜆,全部都好有光澤勁新鮮▫️呢度都係用電話落單好方便▫️再加上上菜速度好快▫️龍蝦蒸鍋係要讚下除食海鮮之外▫️都有食吓小食既▫️酸辣脆蘿蔔就要試下啦▫️佢既酸酸味道令人食到好開胃▫️仲有脆蘿蔔食得好有口感▫️食去塊之後係無咁濟▫️仲可以繼續食多D之後就有食埋呢個客家先咸雞▫️佢既雞肉好滑身▫️又容易咬▫️味道帶上鹹鹹地▫️好特別▫️平時無出面都好小食到▫️呢種整法都係第一次▫️又幾特別好岩口味▫️有時侯食下蒸鍋都唔錯
2024-04-02 70 瀏覽
🐦紅燒乳鴿乳鴿皮脆肉嫩,汁多味鮮,大小適中,炸到金黃通透,表皮十分香脆,乾身唔油膩,肉香肉嫩,非常好食!🐮野生椒炒牛肉牛肉係鮮嫩既,唔會炒到好老好鞋口,肉質好好,牛味香濃,用花椒辣椒去炒,加上香蔥咸菜,味道咸香,惹味好食!🫛乾煸四季豆四季豆加上肉碎,用佐啲豉椒去炒,全部一齊爆炒,加埋啲辣椒,色香味俱全,四季豆又夠爽脆,口感好好!🐟難忘酸菜魚酸菜魚好大盆,4-5個人食都夠,酸菜金湯鮮明奪目,一睇就知用魚煲出黎,飲得出魚既鮮味,再加上酸味咸味辣味都較得岩岩好,非常適中,魚片就大大塊,唔會好薄,厚得黎滑嫩,魚香十足,真係一食難忘!
🐦紅燒乳鴿

🐮野生椒炒牛肉

🫛乾煸四季豆

🐟難忘酸菜魚
2024-03-22 116 瀏覽
❤️👨🏻👩🏼❤️👩🏼見朋友極力推介呢間海鮮蒸鍋set,一於走去試試。間餐廳好就腳,地鐵站行沒耐就到。我朋友大贊呢度嘅嘢食好多元化,難怪咁有人氣。🌟 ▶️▶️ 安格斯肥牛,肥牛紋理清晰,肥瘦比例岩岩好,牛肉肉質夠新鮮,一口牛的肉質好彈牙肉味濃,易燒易熟。 ▶️▶️ 牛丸,全部都好彈牙,燒熟之後仲會爆汁。 ▶️▶️蝦丸,個皮好脆口,味道幾特別,鹹香鹹香。 ▶️▶️ 海鮮蒸鍋set,生蠔好嫩滑,鮑魚好彈牙,大蝦好新鮮。 總體來說,呢間真係性價比非常之高值得推介! 💯💯呢度既服務都幾好,食物質素高,全部食材都新鮮,如果你都中意食海鮮,快d黎試下啦!

▶️▶️ 牛丸,全部都好彈牙,燒熟之後仲會爆汁。

▶️▶️蝦丸,個皮好脆口,味道幾特別,鹹香鹹香。

2024-03-20 92 瀏覽
早幾日係Stanley行山🙋🏻♀️🙋🏻♀️,之後就出翻市區食夜晚,呢度夜晚幾有feel,環境舒適,又多選擇。間嘢有好多唔同種類的食物,可以讓我地一家人都選擇自己喜歡的食物。🍽️ 乾煸四季豆 🐂其中比較特別的就系呢個,四季豆好夠鍋氣,肉粒油花比例完美,入口松化。 黑金流沙包 🐥都好好味,流沙餡好足料,甘香甜美。 蟹子燒賣皇 🐖一口一舊,口齒留香。以鮮黃色的薄皮包裹,上面加上蟹籽或紅蘿蔔點綴。一上臺已經非常吸睛!味道更系沒得彈。😬難忘酸菜魚 🌞真心難忘。魚肉都好新鮮,入面有好多配菜。 食物評價:☀☀☀☀☀環境評價:☀☀☀☀☀總體評價:☀☀☀☀☀

乾煸四季豆 🐂

黑金流沙包 🐥
都好好味,流沙餡好足料,甘香甜美。

蟹子燒賣皇 🐖
難忘酸菜魚 🌞
真心難忘。魚肉都好新鮮,入面有好多配菜。

食物評價:☀☀☀☀☀
環境評價:☀☀☀☀☀
總體評價:☀☀☀☀☀
2024-03-18 99 瀏覽
放假去遠d,呢排過左港島南區享受陽光與海灘🙀🙀試過呢間餐廳覺得好食好正,所以我都係第一次打食評,有好野食當然要開心分享。☺️海鮮蒸鍋set😍😍😍😍😍以清蒸作為主要烹調方法,食材包括:扇貝,蜆,龍蝦,鮑魚,生蠔,大蝦等等,因為夠新鮮,所以無需花巧的調味已經好正,食到食物既原味道!另外有加上自家製作調味醬,口感甘香滋味。都幾有水準!☺️澳洲M5 和牛 任食😍😍😍😍😍超級中意呢個和牛, 🤩味道十分豐富,而且切得好薄,每淡都好滋味,肥牛既脂肪比例岩岩好,呢個做得唔錯!☺️玉米,蘿蔔😍😍😍😍😍打邊爐新鮮蔬菜都好緊要,可以幫助解膩,玉米好新鮮,蘿蔔都好多汁。一直想食!讚不絕口!桂花蜜糖鮮奶咖啡都好好飲。
☺️海鮮蒸鍋set😍😍😍😍😍
☺️澳洲M5 和牛 任食😍😍😍😍😍
☺️玉米,蘿蔔😍😍😍😍😍
2024-03-15 55 瀏覽
服務是不錯的,有職員幫你計時蒸海鮮.點心種類大多是包和甜點,不過蝦餃燒賣質量不錯。但火鍋就一般般...芫茜皮蛋湯底偏水,沒有什麼味道。蒸海鮮龍蝦是挺好的,但除此之外, 其他海鮮新鮮程度都是一般般。火鍋配料較少選擇,當天有幾款都沒有供應例如芝士腸, 但配料的質素都是一般般,感覺雪藏了很久。肉類同樣有雪藏了很久的感覺,雪藏味較多,每一碟份糧較少,每一片肉都很薄。其他丸類都是結哂冰。蒸氣火鍋相對失望。點心可以接受吧
服務是不錯的,有職員幫你計時蒸海鮮.

點心種類大多是包和甜點,不過蝦餃燒賣質量不錯。

蒸氣火鍋相對失望。點心可以接受吧
2024-03-13
2024-03-14 56 瀏覽
😍厚肉龍蝦🥳🥳厚肉龍蝦,顏色上好鮮艷,專登為左食龍蝦,聞名而來的,絕對值得可以一試,龍蝦肉好鮮嫩,好有海鮮既風味,夠晒新鮮。😍芝士腸🥳🥳我地食到好飽,因為真係食太多,亦都有數不盡既菜式,呢個係其中一款芝士腸,咬一口之後入面有勁多芝士,加上做火鍋配料,味道世一😍小心流沙奶黃包🥳🥳一共有三個奶黃包,外面都係金黃色,咬入去熱辣辣,成個包都好軟棉棉,裡面有好多流沙出來,小心流沙奶黃太過熱😍麻辣貓耳朵🥳🥳食完咁熱既,就食返凍既涼伴,都係第一次食到,原來佢係酸辣既味道,好好食,好開胃,係呢度食既話不論四季都一樣咁開胃🔜🔜🔜同男朋友就一定要出街食,😊事關我地唔係成日見面,剛剛拍拖就要周圍去,去下唔同地方,今日係我同男朋友第一之食海鮮既蒸野,都好特別,😊平時就連同朋友都少食呢種,原來呢種方式好特別又好食,我地今日食成個套餐都係放題任食,另外仲有埋點心,整體好滿意
😍厚肉龍蝦
😍芝士腸
😍小心流沙奶黃包
😍麻辣貓耳朵

2024-03-13 47 瀏覽
打完風天氣開始凍,係時候可以打邊爐,所以放工就同男朋友黎試下呢間蒸氣海鮮火鍋放題。蒸氣海鮮既海鮮有幾款,入面最最最難忘就係果隻超大既龍蝦😍龍蝦勁大隻,真係有成隻手板咁長,仲要估佢唔到係有膏,龍蝦膏好creamy,龍蝦肉就夠晒鮮嫩,蒸得岩岩好,超級鮮味!!火鍋跟住就黎,任食火鍋真係慢慢食到飽,入面連澳洲M5和牛都有🤩和牛肉質超級嫩滑,軟嫩無比,牛味又濃,雪花紋岩岩好,勁抵食!火鍋另外一啲蔬菜都好好食,蔬菜都好新鮮,好清新,夠晒fresh!食緊火鍋途中仲試埋佢地既點心,點心即叫即蒸,都係任食,試埋就岩🤪試佐黑金流沙包,濃香既奶黃一咬就流晒出黎,香甜美味,奶黃餡奶香十足,仲有少少咸蛋黃,多佐份咸香,熱辣辣好好食!
2024-03-11 64 瀏覽
好耐冇食過點心,相約朋友一齊到銅鑼灣,見到OP緣味小聚 (金百利廣場) 好多好評,十分期待😚睇完Menu,二話不說立即拍板😆上菜速度好快👍🏻 店員好有禮貌。一吃難忘小籠包試問又有邊個唔鍾意食呢?!全鮮肉製造,皮薄餡靚,湯汁豐盈鮮香。這個絕對是驚喜之一,熱騰騰的小心流沙奶黃包,裡面流出金黃的奶皇,太美味喇!咬開後香甜的奶黃餡流出,超Enjoy細膩綿滑的滋味。緣味鮮蝦餃皇新鮮大尾蝦仁用料滿滿,皮薄餡靚、鮮蝦鮮美爽口又富有彈性。蟹子燒賣皇大大粒有口感,表皮薄透,四邊如同花邊般的黃色皺褶,搭配頂頭鋪上蒸熟的是橘紅色的亮麗蟹籽,光是外型的配色就令人食指大動。整體來說,這一餐讓我們大飽口福,絕對值得推薦。

整體來說,這一餐讓我們大飽口福,絕對值得推薦。
2024-03-11 48 瀏覽
蒸氣海鮮係今晚既重點,今晚就係黎食蒸氣海鮮火鍋放題,海鮮蒸得岩岩熟,保留晒啲精華原味😙除佐龍蝦仲有鮑魚大蜆海蝦扇貝,款款都好新鮮,全部都好鮮甜,鮑魚好爽嫩,大蜆又無沙,海蝦好彈牙,扇貝都爽口,重點係夠新鮮唔駛點豉油,食番本身鮮甜味就最岩😚蒸氣海鮮食完就打邊爐,邊爐唔同配料任食,丸、菜、肉、海鮮都係任食,佢地既花枝丸特別好食,係台灣的味道,墨魚味濃,又夠彈牙😋芝士腸都係由細食到大既芝士腸,真係爆準芝士,芝味十足,唔會好霉好散,有口感好食😛另外仲有小食同點心都可以任食,好似拍青瓜咁就唔錯,青瓜爽脆清甜,酸酸辣辣,涼拌方法非常開胃!
2024-03-11 31 瀏覽
我好鍾意食點心嘅,但係因為我住喺港島呢邊,所以就搵下附近有冇啱食嘅點心。呢間餐廳啱曬我,可以食返夠本。👏🏻 食物的種類實在太多👍,大量各式點心,小菜🌽。真系滿足曬我呢個大胃王。其中佢既小心流沙奶黃包特別出色,直接咬著吃,咬一口,濃鬱、香口的奶黃在嘴裡慢慢融化開,像吃巧克力那樣,盡情享受那份濃鬱的口感;一吃難忘小籠包肉的原味道得到保留,我食左好多!🤟🏻 黑金流沙包都好鮮,,油香滿溢。點心控的我還食左好多其他點心,香口脆奶卷甘香可口。全部都系我的最愛!🫶🏻 手拍爽青瓜同埋麻辣貓耳朵都好好味! 呢度既服務都幾好,👅食物質素高,全部食材都新鮮,🤝快d黎試下啦!

2024-03-01 119 瀏覽
今晚收工做無飯主婦去搵食,見到有間打邊爐,裝修是是正正,😀望落去又好企理,就決定試試新野。一入到去見到d位全部都好闊落。我哋兩個人食都係安排我哋去坐四人座位,唔使逼住逼住甘。食完龍蝦🦞,食鍋底。龍蝦連蝦頭都膏,白雪雪嘅龍蝦肉超級吸引。扇貝 生蠔 🦪 鮑魚,海鮮種類繁多🌈超好、鮮甜、爽脆 、大大隻!隻隻索晒所有汁🥰 另外,湯底嘅配料都好食!配料都好多份量,好足料!龍蝦丸🌈真心有龍蝦味,冇雪味,食落都好彈牙!仲嗌咗一碟小菜,客家先咸雞🌈味道好濃。令到雞肉嘅表皮有微微嘅香氣。雞肉肉質好滑身,一啲都唔鞋😋!而且雞片切得好細身,保留到肉質嫩滑!香芒雪米糍🌈糯米糍十分嬌小玲瓏!一啖扯开,糯米皮居然咁薄,烟烟靭靭的感覺相當正。🫰🏻招牌蒸鍋亦都令我留下深刻印象,令我同老公都回味無窮。

一入到去見到d位全部都好闊落。
我哋兩個人食都係安排我哋去坐四人座位,唔使逼住逼住甘。

食完龍蝦🦞,食鍋底。
龍蝦連蝦頭都膏,白雪雪嘅龍蝦肉超級吸引。
扇貝 生蠔 🦪 鮑魚,海鮮種類繁多🌈
超好、鮮甜、爽脆 、大大隻!
龍蝦丸🌈
真心有龍蝦味,冇雪味,食落都好彈牙!
仲嗌咗一碟小菜,客家先咸雞🌈
味道好濃。令到雞肉嘅表皮有微微嘅香氣。
雞肉肉質好滑身,一啲都唔鞋😋!
而且雞片切得好細身,保留到肉質嫩滑!
香芒雪米糍🌈
🫰🏻招牌蒸鍋亦都令我留下深刻印象,令我同老公都回味無窮。
2024-02-26 121 瀏覽
難得放假,同爸爸媽咪去食下點心,餐廳係金百利廣場,食飽仲可以去行街街😎我哋點咗個一吃難忘小籠包,小籠包皮薄餡多,一口咬下去,湯汁四溢,好鮮美嘅味道❤️‍🔥再來,緣味鮮蝦餃皇🦐,鮮嫩多汁,每粒餃子都有大鮮蝦,味道非常鮮美,絕對是海鮮愛好者的最愛😻我再點咗個 難忘酸菜魚,湯底酸辣開胃,魚肉鮮嫩多汁,配酸菜的清爽口感👅讓人回味無窮。份量好多,仲要愈食愈辣🫦絕對是辣味愛好者的最愛🧡最後,紅燒乳鴿是我們的最後一道菜,乳鴿肉質鮮嫩,外皮好脆,紅燒汁入味,有豐富的口感😆✨餐廳嘅店員好好,會提醒我小心熱,上菜速度快,仲要每一道餸都好美味👍🏻