叫左兩個撈麵餐,一個炸醬撈麵,麵係凍的,炸醬變壞了,一個雲吞撈麵,雲吞勁難食,杯凍奶茶是苦澀,仲要聽住個勁粗口嘅女店員同其他人背後閙老闆,嘈到爆炸,以後都唔會再幫襯
2022-10-09
2021-02-09 668 瀏覽
剛剛調職此區,搵地方食午餐係一個大難題,幸好,友人介紹此平民餐廳...地方尚算整齊,女待應很勤快...點叫: 魚蛋酸辣米線,份量不算大,味道出乎意料之外的好。酸辣味道適中,易入口。魚旦魚片ok ,米缐尚算滑溜溜...附送熱檬茶,$52 ! 在區內算平價!

地方尚算整齊,女待應很勤快...

附送熱檬茶,$52 !

在區內算平價!

2019-04-09 830 瀏覽
早兩晚去開跑馬地,隨意地揀咗呢間食店,叫咗一碗水餃𧐢油撈麵($48),我以為人流唔多,食物會好快上枱,結果等了10幾分鐘左右,湯水餃同撈麵係分開上,水餃大概有4-5隻,味道麻麻,而且碗湯味道好怪,色水亦唔開胃。撈麵都好強烈梘水味,整體來說,一定唔會再幫襯,食物感受得出完全無heart。
2018-11-11 834 瀏覽
跑馬地好多都係高級食市,想揾間平平地嘅茶記都比較困難,高級住宅區,啲人都非富則貴,平民比較少,可能就係呢個原因所以平民茶記都比較少選擇,但我依個平民又點會放棄呢,到處尋找"平"靚"正"嘅食物,為求同大家分享。今次就黎到依間維港魚蛋麵小㕑。需然佢個名係魚蛋麵,但我地又無諗過叫麵食喎,記得之前係麥兆記嘅慘痛經歷,所以我地當然係叫飯食喇。最後叫左個快餐,黑椒牛脷飯,份量都算大碟,有5塊牛脷,但一啲都唔薄,咬落去爽口,辣度適中。再送個例湯,不過味精重手左啲,飲到好口乾。兩個人食,係跑馬地區,一人50埋單都可以了,當然可能還有更好的,等我們慢慢發掘啦。
今次就黎到依間維港魚蛋麵小㕑。
再送個例湯,不過味精重手左啲,飲到好口乾。
2017-10-15 847 瀏覽
這間食店是跑馬地其中一間食店,裝修普通、食物普通、服務都好普通。其實我經常會光顧,因為這間食店如果外賣自取,可以有九折,變相就比其他食店平很多,除有飲品送外,還會額外多一個例湯,那就更抵食。所以我一直覺得就算唔太好食,都唔介意,因為平價飯餐,唔可以要求太多。但今次真係好難唔令我寫食評,這間食店每日都有唔同款的例牌午餐,今日本人想食一點酸味的食物,所以就選擇了鎮江豬軟骨,本來本人都非常期待,外賣返公司後,一打開飯盒,那股醋味真是轉播到公司每個角落,同事都話很難想像,一定好酸,我吃了幾口,自己都頂唔順,最後都掉左,這間食店落酸醋,太重手。豬軟骨又一點都唔軟,石頭一樣,我決定以後到這間食店都唔會選擇重口味的食物,太恐怖。
2017-10-11
15 分鐘 (外賣自取)
2017-06-12 433 瀏覽
今日八號風球,諗住近近地落街食個快飯就閃人,於是入咗呢間野。睇完一輪menu後嗌咗個豉汁蒸鯇魚。個例湯正正常常,魚同飯望落都靚靚仔仔,但食食下個口感就開始怪,啲魚肉脆嘅喂。望真啲,勁呀,成半舊魚都係完完全全生嘅。個人對於一間餐廳最基求嘅要求係將食物煮熟,然後先係好味。 呢間餐廳成功令我食到成世都未食過、咁生嘅蒸鯇魚,仲要一句唔好意思都冇。好想有相比大家睇下,但太震驚唔記得影,希望今晚唔會肚屙。呀仲有,呢間野味精好重手,依家好頸渴。
2017-02-07 558 瀏覽
嗌左個外賣,同餐廳都唔係話好遠路程,我諗3分鐘左右,等左大半個鐘到問下伙計出左鋪未,想知大約要幾耐到,接電話果個一開始同我遊花園,講話「佢出左去啦,要幾耐唔知呢~」我追問之下,聽到佢地對答知到佢未出去,你水我都唔緊要,最火係佢上到黎燥我話唔洗打黎吹單,我平心靜氣話想了解下,佢又燥我話唔洗黎了解,我曬左個冧,佢轉個頭口噏噏左幾句,價錢又唔係平,食物就真係一般啦,嗌左個公司三文治同魚蛋麵,外賣盛惠$89,三文治仲係暖👍🏼魚蛋麵就鹼水味幾重,麵質一般,冇下次
外賣送餐
2015-02-24 899 瀏覽
午膳於維港魚蛋麵小廚,茶記格局,餐桌餐具衛生情況OK,但地面明顯有垃圾,需留意。一碗雲呑麵,有五粒雲吞,調味稍鹹,蝦肉鮮彈度普通。麵質口感稍腍彈性可加強。凍奶茶茶香奶味未見特別出色,口味稍甜。
雲呑麵
凍奶茶
[24/2/2015;Tue]

2015-02-24
2013-11-11 500 瀏覽
這天和男朋友行逛一下跑馬地,到7:00便找間食肆晚飯。但大部份於跑馬地的食肆一個人$100好基本,但我們想經濟一點,便來到成和道下方的茶餐廳,在2選1下,我們選擇了維港小廚。一看到門口有個易拉架寫著"經濟晚飯小菜套餐"便吸引了,停下來看看有什麼小菜選擇,男朋友一看到梅菜扣肉煲便選了這間。這裡的小菜套餐包括1人套餐$52, 2人套餐$118,2人套餐比1人套餐多1個油菜。套餐有廿多款小菜可以選擇,包飯及湯或茶。另有4人套餐,會多一個湯羹。我們點了2個1人套餐,點了梅菜扣肉煲及西蘭花炒鮮魷。先來碗餐湯,是西洋菜煲豬骨。都幾甜,個味算濃,不太喝到有味精味,但味道這麼濃應有味精吧。但都足料,有大舊豬骨,喝完也不口渴,都OK。之後上了西蘭花鮮魷。西蘭花吸了汁,很好味~ 但有數舊西蘭花有點苦,可能來貨不太靚。而鮮魷味道較淡,而且有點韌,應是不夠新鮮。但整體味道OK。而梅菜扣肉煲則有驚喜。扣肉肥瘦比例適中,入口即溶,感覺不算很膩。吸哂梅菜汁,很好送飯。它是一層扣肉一層梅菜,底層有西蘭花墊底,份量剛好吃哂。底層的汁可能因為梅菜出了水? 所以不算杰,感覺又不是太油.... 連我這個不吃肥膏的也吃了一舊,

西蘭花炒鮮魷
而梅菜扣肉煲則有驚喜。扣肉肥瘦比例適中,入口即溶,感覺不算很膩。吸哂梅菜汁,很好送飯。它是一層扣肉一層梅菜,底層有西蘭花墊底,份量剛好吃哂。底層的汁可能因為梅菜出了水? 所以不算杰,感覺又不是太油.... 連我這個不吃肥膏的也吃了一舊,這是送飯的滋味之選!
梅菜扣肉煲
他們的飯也頗大碗。可能因為是茶餐廳吧,我本身對小菜的質素也不是太有期望,打算簡單的吃吃便算。相比起其他地方的茶餐廳,這間的小菜質素是很捧的! 加上價錢真的很實惠,卡位也坐得很舒服,又沒有加一,2口子簡單的晚飯是很好的選擇喔!
2013-11-10
梅菜扣肉煲
2012-05-28 415 瀏覽
到跑馬地與友人摸酒杯底,因為時間關係,決定買點外賣就成,美女友人I說成和道的那茶餐廳的墨魚波河好好吃,好吧,一同買個4人份,最後一碗魚蛋河,2碗墨魚波河,一碗墨魚波雲吞麵,一客淨雲吞還有2份菜就成點了墨魚丸河,鮮蝦雲吞,魚旦河和菜等食物我點的!腐乳通菜,太少腐乳,不過吃下去沒有過熟,好味的前面是墨魚丸河,後面是鮮蝦雲吞;墨魚丸不是丸,比較似一件墨魚滑湯底用上了奶白色的魚湯,沒有很濃的魚味,但很鮮味,不錯的一道鮮蝦雲吞不是很大粒,但一碗7-8粒,皮不是太厚,一咬下去有豬肉和鮮蝦,鮮蝦彈牙,加上一點辣椒油,吃下過很過癮的一道可惜,侍者沒有給我們辣油,最後還是友人跑回店問要的!跑馬地這個價位吃到這樣美味的墨魚丸河和鮮蝦雲吞,真滿足
點了墨魚丸河,鮮蝦雲吞,魚旦河和菜等食物
我點的!
腐乳通菜,太少腐乳,不過吃下去沒有過熟,好味的

可惜,侍者沒有給我們辣油,最後還是友人跑回店問要的!

跑馬地這個價位吃到這樣美味的墨魚丸河和鮮蝦雲吞,真滿足
2012-05-24
15 分鐘 (外賣自取)
2010-11-20 201 瀏覽
好老實-..-跑馬地食肆真係愈來愈少...睇住呢1-2年執左好多間...以前都話有少少宵夜時段開門既店舖...而家就得番老麥..夜少選擇都好少其實...多人都話可以上下市政大樓..or 小菜館...2個人唔想食老麥 真係r晒頭...冇計啦...唯有食茶餐廳喇..本身想去旁邊個間...但阿媽鍾意呢間有魚湯既魚蛋粉麵食 所以入左去....入到去個陣 冇乜人..但見侍應好忙碌...原來做緊好多外賣...我地選左卡位座..舒服d...拿起餐牌都見好多野食.....而阿媽馬上諗到食魚蛋麵 + 多個剩水餃, 個d係廣東水餃 黃皮個隻..我唔太鍾意...我鍾意北方水餃多d而我呢 不嬲唔係幾鍾意 魚蛋粉麵, 所以我選飯餐食..晚市飯都好多選擇..而我少食煲仔..於是叫左個梅菜扣肉煲....魚蛋麵先上..魚湯關係所以奶白食..老媽子急不及待 加醋加辣醬食...d味傳過來都好可怕...水餃接著上... 佢話魚蛋幾蛋牙魚片都好香...我試一試又ok 既...個水餃就同出面d差唔多--唔覺得有咩特別...d餡我就真係麻麻...再來飯既例湯, 赤小豆粉煲仔就等左10分鐘先上...一上當然滾熱..打去都好香...

煲仔就等左10分鐘先上...一上當然滾熱..打去都好香....d泡泡滾起來好正, 但一食第一口-0-好似怪怪的..唔知點解食到d
南乳味...我驚係我錯覺 所以叫我阿媽試 佢都話有少少..而且食落去好鹹...碗白飯幫手中和左..否則真係頂唔順...

可能今次失手...下次等我再試下其他野食....
好鹹 而且有南乳味..
水餃...
湯唔錯
魚蛋麵 都幾好
2010-11-19
湯唔錯
魚蛋麵 都幾好
2010-01-08 118 瀏覽
於附近找地方吃晚飯,由於想有較多不同的選擇,經過這裡見到好像頗多種類選擇,所以便進去坐了。進去初的時候客人不多,不過再夜點就有頗多附近的住客來吃了。這餐廳有多款選擇,茶餐廳應有的它也有,它有很多一人二人小菜套餐和炒飯麵等等。我們叫了兩個小菜,分別是咸蛋蒸肉餅和芥蘭炒魚崧。它的小菜套餐跟飯或魚湯米線,然後還有一個例湯或茶。例湯是西洋菜煲豬骨,相當大碗。而且它有很多材料,那些材料還可做餸呢! 感覺這湯是真材實料煲的,絕不是味精湯,因為味道很清,不過喝完已飽了一部分了。魚湯米線感覺它的魚湯真的挺好,超鮮魚味,不過就比較少,如果湯再多些就好了。小菜是家常般的,但味道非常不錯。咸蛋蒸肉餅感覺很滑,而且很有肉味,內還有馬蹄等等,吃落特別爽口,不過感覺油多了點點,但是好吃的,不會只有鹹味。芥蘭炒魚崧相反是較清淡的一味菜,芥蘭算很青綠,既爽口也不苦。魚崧味口偏淡,一點腥味也沒有,炸過的有少少香口,也是不錯的。這裡的份量也不少,而且味道也不差,大家可以一試呀。

這裡的份量也不少,而且味道也不差,大家可以一試呀。
例湯
咸蛋蒸肉餅
芥蘭炒魚崧
例湯
咸蛋蒸肉餅
芥蘭炒魚崧
2008-07-09 80 瀏覽
兩個晚餐,$45@有一湯, 一餸, 一飯/米線牛腩煲and栗米班塊味道普通.另叫左一個雲吞魚蛋面, $25份量唔多.味道普通, 因為佢話係招牌食品, 所以覺得失望.
兩個晚餐,$45@
有一湯, 一餸, 一飯/米線
牛腩煲and栗米班塊
味道普通.

另叫左一個雲吞魚蛋面, $25
份量唔多.
味道普通, 因為佢話係招牌食品, 所以覺得失望.

2006-10-24 93 瀏覽
「Openrice星期五」的最後一餐,就是跟眾食友去畫山水畫前的晚餐,因為要爭取時間落筆畫畫,所以就求其就手選了這間茶餐廳來吃,最緊要快同就手。又因為遲到,食友已打點了吃的,一坐下就有得吃。打頭陣的是兩個米線,魚腐及蠔油秀珍菇,不過主角還是那個魚湯底。看了這裡的單張才知,原來這裡的魚湯也是招牌菜色之一,喝落偏鹹了一點,席上食友打趣說可能「聚火」一點,都有魚鮮味,比早前在魚米家喝到那個淡淡的魚湯還好。魚腐也不錯,口感剛剛好又有魚的味道;再來是兩個煲仔菜,分別是沙爹牛肉粉絲煲及魚雲煲。沙爹牛肉是平平無奇,不過在座食友卻喜歡其下了菠蘿,沙爹牛肉加了菠蘿,又真的有點奇怪;魚雲煲就幾香,有大量的蔥段墊底,魚雲走過油再炆,都幾香口,但可吃的部份不多,還好我喜歡啃骨,也不錯。埋單145蚊,5個人都夠食,都幾經濟。

埋單145蚊,5個人都夠食,都幾經濟。