2024-04-21 144 瀏覽
尖沙咀寶勒巷,位置靜中帶旺,尖東站行5分鐘就到。餐廳光猛,雖然餐具都要抹吓先可以用😅。如果改善埋呢樣就好好了。食物質素OK,員工態度都不錯,好helpful。抵食過連鎖快餐店。炸雞髀幾大隻,好脆,開埋邊食得好方便,最正係熱辣辣👍🏻,仲可以配沙律👏🏻👏🏻,檸檬茶底也不錯。埋單$41連凍飲,滿足滿足。下午茶時間2:00開始,實在太好😂其實想試埋乾炒牛河,$42好抵,不過太飽了,留返下次先試吧。
尖沙咀寶勒巷,位置靜中帶旺,尖東站行5分鐘就到。
食物質素OK,員工態度都不錯,好helpful。
抵食過連鎖快餐店。
👏🏻👏🏻,檸檬茶底也不錯。埋單$41連凍飲,滿足滿足。
下午茶時間2:00開始,實在太好😂
2023-12-26 618 瀏覽
今日boxing day, 去睇燈飾前食飽飽先。系尖沙咀搵有晚飯小菜茶餐廳吾多,之前食過幾間最多都系中規中矩,希望哩間OK啦!6點去到,都有9成滿,可能下午茶未走,環境光猛,系垃圾桶系客人座位附近,有D感覺吾好,夥計一般茶餐廳服務態度,吾好希望親切,所以D 人咪越來越多返大陸做大爺嘍。咕咾肉($68)4分- 粉薄,都算炸得脆- 豬肉吾系比肥肉或者骨頭,有肉味- 配菜充足,酸甜味適中。- 肯定比大部分茶餐廳好。鼓汁蒸大鱔($118)4分- 大鱔有10塊,咁價錢算好抵- 魚算幾有鱔味,可惜吾系太爽,可能同厚度吾夠亦有關係。- 醬汁有豆鼓,蒜子,蔥等,算充足例湯系送,但做得吾錯。

咕咾肉($68)4分
- 粉薄,都算炸得脆
- 豬肉吾系比肥肉或者骨頭,有肉味
- 配菜充足,酸甜味適中。
- 肯定比大部分茶餐廳好。

鼓汁蒸大鱔($118)4分
- 大鱔有10塊,咁價錢算好抵
- 魚算幾有鱔味,可惜吾系太爽,可能同厚度吾夠亦有關係。
- 醬汁有豆鼓,蒜子,蔥等,算充足

例湯系送,但做得吾錯。
鼓汁蒸大鱔
2023-12-26
鼓汁蒸大鱔
1K
2023-12-13 350 瀏覽
假日係尖沙咀行下順便食晚飯,想平平地茶記,諗返網上介紹嘅平價鐵板餐,即去試下,19:30去到,食飯時段都幾多人,但都仲有位即入去。牆上見到綠冰室的分店分佈圖。餐牌面積頗大,茶記格局,我哋3人坐卡位。餐牌,有好多選擇。之前睇介紹係長沙灣分店$38鐵板餐,可能因為幾個月前加上地區問題尖沙咀係$48,貴$10。冰室懷舊雜扒,$48。要了洋蔥汁,有豬扒、雞扒、雞翼、腸仔、火腿、煎蛋及薯角等,份量十足,每樣都係肉,家下集合埋一齊,問你飽未!豬扒同雞扒都好大件,豬扒少鞋,雞扒味道較好點,基本都係正常水準。凍咖啡,凍飲+$3,正常水準。紅豆冰,友人的。以呢區來計$48食個鐵板餐真係抵到爛,味道正常水準,平價之選。

牆上見到綠冰室的分店分佈圖。
餐牌面積頗大,茶記格局,我哋3人坐卡位。
餐牌,有好多選擇。
冰室懷舊雜扒
冰室懷舊雜扒,$48。
凍咖啡,凍飲+$3,正常水準。
紅豆冰,友人的。

#foodielagblah尖沙咀 ⚠️長期糧尾❓❗️$48大大塊鋸扒+飯或薯菜+湯或飲品⚠️由於間茶餐廳係新開,所以整體環境又乾淨又舒服,個裝修都幾靚。🥩食物:有兩塊大扒,食落雞肉一啲都唔鞋,配薯菜或飯。薯菜嘅份量感覺少啲,但都炸得好脆!大食嘅話可以叫飯~📍位置:綠冰室 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷3-7A號地舖(位置好方便,好近K11 art mall )係尖沙咀嘅糧尾好選擇!!🔥快啲召喚你嘅食肉獸朋友啦🤤🥩.....#foodie#hongkong#tsimshatsui#taimshatsuifood#meatlovers#meat#窮遊#茶餐廳#茶餐廳美食#抵食
#foodielagblah尖沙咀
⚠️長期糧尾❓❗️$48大大塊鋸扒+飯或薯菜+湯或飲品⚠️
🥩食物:

📍位置:
綠冰室 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3-7A號地舖
(位置好方便,好近K11 art mall )
係尖沙咀嘅糧尾好選擇!!🔥
快啲召喚你嘅食肉獸朋友啦🤤🥩
2023-09-27
  • 鐵扒雞扒
2023-11-11 324 瀏覽
開心的茶記,晚餐唔貴又好食快餐,麵餐,炒飯樣樣有,足料絕不求其。午餐肉夠厚先有口感,去過咩快活樂樂,就知薄切定義。炒蛋唔係得太陽旦,炒蛋選,仲可以生或熟太陽旦,炒旦有冇蔥或芫荽。就一定加芫荽啦夠香。蕃茄湯叉燒麵/粉/烏冬都可選,當然係烏冬啦,有口感。仲要超痴顛唔駛加錢。就知街坊好嘢,值得去啦。仲有雞煲外買,真心好開心,一定要再去食其他嘢。#HongKongfoodie#又係小店介紹#青山道#永基商業大廈地下#冰室
開心的茶記,晚餐唔貴又好食
快餐,麵餐,炒飯樣樣有,足料絕不求其。

午餐肉夠厚先有口感,去過咩快活樂樂,就知薄切定義。

#HongKongfoodie
#又係小店介紹
#青山道
#永基商業大廈地下
#冰室
2023-09-13 613 瀏覽
睇完9Bothew,一心想嚟食佢嘅$38鐵板餐唔知係咪因為我用QR code落單我淨係見到一個$58嘅餐,不過喺6:00嘅時間order都已經售罄…so sad其實佢有好多其他選擇嘅,好似例如係小菜類見到佢嘅蒸魚飯都唔貴$60即叫即蒸嘅關係,要等大概20分鐘盲曹都幾適合一啲食魚低能嘅人去食主要得中間一條大骨條魚好滑,配埋啲豉椒汁好好送飯🉐️尖沙咀呢個地段呢個價錢,我覺得都算係咁啦下次有機會經過都可以試吓佢其他嘢食
睇完9Bothew,一心想嚟食佢嘅$38鐵板餐
唔知係咪因為我用QR code落單
其實佢有好多其他選擇嘅,好似例如係小菜類
見到佢嘅蒸魚飯都唔貴$60
即叫即蒸嘅關係,要等大概20分鐘
盲曹都幾適合一啲食魚低能嘅人去食
主要得中間一條大骨
條魚好滑,配埋啲豉椒汁好好送飯🉐️
尖沙咀呢個地段呢個價錢,我覺得都算係咁啦
下次有機會經過都可以試吓佢其他嘢食
2023-09-07 535 瀏覽
我們叫了:1)咖喱薯仔雞腿飯(下午茶)~ 雖然賣相一般,可是咖喱味道也不錯,雞腿也不太乾,都幾好食;最重要的是價錢夠「平」!!只是$30,還送熱飲一杯。2)至於豉油蒸盲鰽魚~ 魚的賣相不俗,但肉質就可能蒸得過熟,所以,肉有點鬆。不過,在外面食飯,能以這個價錢真的很抵的。3)至於白灼蝦味道也不錯,有鮮味!4)腸仔牛扒餐~ 這個餐要晚上6點後才有供應。所以,趁時間吻合,就叫了。 ~ 牛扒雖然不大,味道和肉質以這個價錢也不可以說什麼了。 ~ 整體來說: 冰室的價錢相宜、食物方面也可以說是中、西都有。
我們叫了:
1)咖喱薯仔雞腿飯(下午茶)

2)至於豉油蒸盲鰽魚

3)至於白灼蝦味道也不錯,有鮮味!

4)腸仔牛扒餐
~ 這個餐要晚上6點後才有供應。所以,趁時間吻合,就叫了。
~ 牛扒雖然不大,味道和肉質以這個價錢也不可以說什麼了。

鐵板牛扒腸仔
咖喱薯仔雞髀飯
2023-09-05 496 瀏覽
#綠冰室꧁ 平價海鮮餐,即炒鑊氣小炒꧂“簡潔茶餐廳裝修,勝在夠多位即叫即抄,上菜速度快“老闆娘收碟嘅時候問我地食物質素如何等依到食野除咗平靚正仲有既係人情味“#KakaEat食在香港#KakaEat尖沙咀#KakaEatX家常便飯#KakaEatX茶餐廳—- —-✄—- —- —- ✄—- —- —-“✿冰室咕嚕肉 $48外酥脆內嫩滑,醬汁酸甜可口“✿椰香咖喱牛根腩飯 $68大大碟,超抵食椰香偏淡,牛筋充滿骨膠原腩肉肉汁豐富,有嚼勁“✿冰室白灼蝦(半斤) $42大大隻鮮蝦,肉質彈牙配上辣椒豉油,有提鮮作用“😋味道:4/5✨環境:3/5👍🏻服務:3/5❤️‍🔥抵食:5/5👧🏻回頭:5/5
#綠冰室
꧁ 平價海鮮餐,即炒鑊氣小炒꧂

簡潔茶餐廳裝修,勝在夠多位
即叫即抄,上菜速度快

老闆娘收碟嘅時候

#KakaEatX家常便飯
#KakaEatX茶餐廳
—- —-✄—- —- —- ✄—- —- —-

✿冰室咕嚕肉 $48
外酥脆內嫩滑,醬汁酸甜可口

✿椰香咖喱牛根腩飯 $68
大大碟,超抵食
椰香偏淡,牛筋充滿骨膠原
腩肉肉汁豐富,有嚼勁

✿冰室白灼蝦(半斤) $42
大大隻鮮蝦,肉質彈牙
配上辣椒豉油,有提鮮作用

😋味道:4/5
冰室白灼蝦
冰室咕嚕肉
冰室白灼蝦
2023-07-24 430 瀏覽
好聲好氣問你拎餐牌唔得嘅,戴眼鏡哥仔攞個餐牌都可以用扔嘅,然之後劈低一句: 嗱畀咗架啦!(燥底語氣做乜?你打開門口做生意,整得早餐session預咗人食早餐㗎下話?自己朝早忙將啲脾氣發洩落顧客度係咩意思?可以唔使食直接走架啦
好聲好氣問你拎餐牌唔得嘅,
戴眼鏡哥仔攞個餐牌都可以用扔嘅,
然之後劈低一句: 嗱畀咗架啦!(燥底語氣
可以唔使食直接走架啦

2023-07-24
2023-07-08 461 瀏覽
今日返工喺尖沙咀食晏晝飯 …去咗一間未試過嘅餐廳~~~冰室小菜館~~地方都幾舒服,唔會好窄…店員態度都好親切,有禮貌..叫咗一個鮮蝦叉燒滑蛋飯餐廳好好肯幫我多汁成為$60 ~~尖沙咀食午餐都好似差唔多咁上下首先滑蛋的確真係好滑 !仲有啲蛋液喺度>~<入口真係非常絲滑~~ 叉燒份量都幾多!肥瘦適中~~唔會好硬!鮮蝦嚟講都OK!成個味道都幾Juice!因為叫咗多汁,同埋本身蛋液都有好多 另外叫咗杯凍奶茶味道都唔錯下次可以再食..
今日返工喺尖沙咀食晏晝飯 …
去咗一間未試過嘅餐廳~~~
冰室小菜館~~
地方都幾舒服,唔會好窄…
店員態度都好親切,有禮貌..
叫咗一個鮮蝦叉燒滑蛋飯餐廳好好肯幫我多汁
成為$60 ~~尖沙咀食午餐都好似差唔多咁上下

首先滑蛋的確真係好滑 !仲有啲蛋液喺度>~<
入口真係非常絲滑~~

叉燒份量都幾多!肥瘦適中~~唔會好硬!
鮮蝦嚟講都OK!

味道都唔錯下次可以再食..
2023-05-16 443 瀏覽
去尖東附近,對附近有什麼餐廳完全沒有概念。原本打算去老麥,幸好在旁邊看到這茶餐廳的下午茶餐牌。 看到$28 炸雞脾 我就入左去lu。😆點餐要 QR code 自行落單 😥隔離枱有個男食客找職員R水吹問有咩好食,個職員都只係答左幾句就叫佢自行 QR code 落單。無晒以前舊式茶餐廳的人情味lu。*不過其實喺尖沙咀一向都無* 😅落單前看到餐牌寫加$12 可以有餐蛋公仔麵!正好肚餓就一起點了。QR code 自行落單有到好,睇到晒有咩嘢飲揀,在杏霜 & 檸蜜 之間爭扎了一下 😆最後點了檸蜜。 餐蛋公仔麵 & 檸蜜好快就上枱了。餐肉厚厚的有質感,只可惜那個蛋黃在上枱時就想要是破的了 😥不能親手篤開個蛋黃…… 感覺唔夠爽(? 😅炸雞脾口感有點硬,但好好食 🥰埋單$40 好抵! 👍

點餐要 QR code 自行落單 😥
無晒以前舊式茶餐廳的人情味lu。
*不過其實喺尖沙咀一向都無* 😅

落單前看到餐牌寫加$12 可以有餐蛋公仔麵!
正好肚餓就一起點了。
最後點了檸蜜。

叫下午茶後加$12 餐蛋公仔麵

餐蛋公仔麵 & 檸蜜好快就上枱了。
餐肉厚厚的有質感,只可惜那個蛋黃在上枱時就想要是破的了 😥
不能親手篤開個蛋黃…… 感覺唔夠爽(? 😅

下午茶炸雞脾 (連熱飲)

炸雞脾口感有點硬,但好好食 🥰

埋單$40 好抵! 👍
2023-05-15
叫下午茶後加$12 餐蛋公仔麵
下午茶炸雞脾 (連熱飲)
  • 下午茶炸雞脾
2023-05-06 620 瀏覽
香辣雞柳+芫荽炒蛋 早餐係呢間餐廳的賣點我地和身邊朋友每星期刻意來食已經keep 住半年今日去到突然發現已下架!於是反映感受點知哥仔串我話我唔鍾意食咪唔好食囉我邊走 邊串我其實人哋係欣賞你啲食物先來開心來唔切啦乜嘢態度一定唔會再幫襯👎🏻👎🏻👎🏻香辣雞柳+芫荽炒蛋 早餐係呢間餐廳的賣點我地和身邊朋友每星期刻意來食已經keep 住半年今日去到突然發現已下架!於是反映感受點知哥仔串我話我唔鍾意食咪唔好食囉我邊走 邊串我其實人哋係欣賞你啲食物先來開心來唔切啦乜嘢態度一定唔會再幫襯👎🏻👎🏻👎🏻
香辣雞柳+芫荽炒蛋 早餐係呢間餐廳的賣點
我地和身邊朋友每星期刻意來食
已經keep 住半年
今日去到突然發現已下架!
於是反映感受
一定唔會再幫襯👎🏻👎🏻👎🏻
香辣雞柳+芫荽炒蛋 早餐係呢間餐廳的賣點
我地和身邊朋友每星期刻意來食
已經keep 住半年
今日去到突然發現已下架!
於是反映感受
開心來唔切啦
乜嘢態度
一定唔會再幫襯👎🏻👎🏻👎🏻
2023-04-23 409 瀏覽
一條友等老婆成粒鐘,冇嘢做搵嘢咬,茶餐廳就最啱攞嚟打躉磨時間!求其入咗間茶餐廳未食過,最好就試吓佢啲炒嘢,趁佢下午茶時段仲有幾分鐘就完嗱嗱聲嗌咗一個豉椒牛河。5分鐘就嚟晒嘢飲同嘢食,一嚟到就覺得個份量超大已經超出咗我預計嘅下午茶份量,炒出嚟啲顏色又靚汁又多,牛肉又唔會靭,配料都好足。唔會食到有炒到燶味(試過食炒河炒到燶咗一餅嘢 🥹)總括嚟講CP都OK高
總括嚟講CP都OK高

豉椒炒牛河
豉椒炒牛河
2023-04-09 349 瀏覽
Oh my lord! The price here is crazy! I don't know how they manage to run the restaurant, the price is so cheap! The restaurant is even in TST.Just like every HKgers, you would like to wait till 2pm for tea set when you visit a local ice house,  for an money saver option, but you don't need to do it here, because the food is so cheap already, but of course you could wait too if you want to save even more.Look at my chicken leg curry rice , the chicken leg is not tiny, and they are not stingy on p

Look at my chicken leg curry rice , the chicken leg is not tiny, and they are not stingy on pouring the curry sauce! The chicken leg is freshed deep fried, and the sauce tastes reasonable, Hong Kong curry not Thai nor Indian. My dad is happy about his noodles too, he said there're many prawns.

The environment is up to standard and I quite like the design, you see them writing words on the mirror, and there's an fake MTR map with their other stores highlighted on it.

The waiter have made some mistakes, but it is ok, they are very busy, better take it easy HKgers right?
2023-01-28
  • curry chicken leg rice
2023-04-04 293 瀏覽
牙仔約咗人飲嘢,諗住是但搵啲嘢食呢個係即煮叮叮餐,可以揀出前一丁,辛辣麵,通粉等等,佢哋嘅餸選擇都幾多,係雞扒豬扒雞翼,炒蛋煎蛋等等,佢哋會分開上,所以麵嘅湯就唔會影響到$46 acceptable
牙仔約咗人飲嘢,諗住是但搵啲嘢食

$46 acceptable