5天前 0 瀏覽
今日落好大雨,出左去深水埗避雨嘅時候行經過一間古早蛋糕店,比佢啲蛋糕既蛋香味吸引到,有好多種唔同口味,同埋望落乾淨企理。我買左四個口味反屋企食先,有原味,流心朱古力味, 黑森林朱古力味同埋脆皮咖啡軟心蛋糕都好好食,各有特色。原味,蛋味香濃又夠鬆軟。流心朱古力味,朱古力味香濃帶點甜味,同埋裏面有少少流心。食落唔太漏。黑森林朱古力味,食咗面層有啲朱古力碎碎,而且裏面朱古力味都好香濃。脆皮咖啡軟心蛋糕,面層有少少微脆同埋咖啡味夠香濃,有啲軟心咖啡喺裏面,而且唔會太過甜。食過咁多古早蛋糕之中,佢真係好足料。
原味,蛋味香濃又夠鬆軟。
5天前 0 瀏覽
♥ 開心果古早味蛋糕!💚🍰厚身綿密濕潤有蛋香♥ ✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧
喜歡的話記得like & follow我喔♥竟然連古早味蛋糕也有開心果口味,作為開心果控當然要試下啦!這款蛋糕由兩大塊的原味蛋糕中搽上開心果醬,蛋糕上灑滿了開心果,蛋香比開心果更加突出~整體來說,古早味蛋糕出色,超級厚身,糕體軟綿綿,口感濕潤,吃起來感覺輕盈不會滯。👍🏻🙌🏻私心排行榜:黑森林流心朱古力,這款最濃味! $40/半件脆皮咖啡軟心,明顯咖啡香~ $40/半件海苔肉鬆 $38/半件開心果 $40/半件📍 經典古早味蛋糕
深水埗福榮街126號地舖
.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.#古早味蛋糕 #開心果 #深水埗 #蛋糕 #香港美食 #黑森林 #脆皮咖啡 #海苔肉鬆#深水埗 #深水埗餐廳 #深水埗美食 #深水埗必吃 #深水埗必食 #經典古早味蛋糕 #深水埗美食 #香港蛋糕 #香港甜品 #深水埗 #香港旅游攻略 #食在香港 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港生活
♥ 開心果古早味蛋糕!💚🍰厚身綿密濕潤有蛋香♥

✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧
喜歡的話記得like & follow我喔♥

竟然連古早味蛋糕也有開心果口味,作為開心果控當然要試下啦!

🙌🏻私心排行榜:
黑森林流心朱古力,這款最濃味! $40/半件

脆皮咖啡軟心,明顯咖啡香~ $40/半件

海苔肉鬆 $38/半件

開心果 $40/半件

📍 經典古早味蛋糕
深水埗福榮街126號地舖
.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.
6天前 0 瀏覽
去左買古早味蛋糕🍰 蛋糕蓬鬆濕潤如雲朵,入口即化,係純粹既雞蛋與奶香,禁一禁個蛋糕 係有細密氣孔與顫動既抖臀質地,好正🤗🤗😬🌰栗子夾心杏仁脆片味道,栗子泥香甜濃郁,杏仁脆片增添堅果焦香👍👍🟤海苔肉鬆蛋糕就特別啲,鹹甜交織,海苔鮮味與肉鬆鹹香,沙拉醬微酸提味😳😳😬😬🍫黑森林流心朱古力,上面有傳統黑森林的現代演繹,流心設計🤗🤗濃郁甘納許外層包裹濕潤蛋糕😳🍋檸檬流心芝士蛋糕,清新檸檬酸香與芝士奶香交融,流心檸檬醬銳利解膩,酸甜味道岩岩好👍

濃郁甘納許外層包裹濕潤蛋糕😳

2025-07-08 0 瀏覽
食過好多間古早味蛋糕,食落蛋糕的質感同味道,我覺得深水埗 #經典古早味 就係最簡單幸福的味道❤️ 蛋糕可以放三日,蛋糕隔左一晚係未有翻熱的情況下,依然能夠保持古早味蛋糕綿密濕潤嘅口感。而且多款口味選擇,最好就係可以半件咁買,選擇困難症可以一次買到兩款。❤️蛋糕上手好輕盈,咬落軟綿綿,好軟塾,濕潤度適中,入口滿滿蛋香味,味道又唔會太甜膩。#流心朱古力頂層有粒粒朱古力🍫,中間夾層有爆漿朱古力,一叮熱食好暖笠笠。#流心芝士中間夾層滿滿芝士🧀,芝士濃厚配上蛋糕的蛋香味,啖啖芝味。#脆皮咖啡軟心頂層微微香脆,而每一口充滿咖啡香,咖啡味超級濃郁,夾層咖啡軟心比芝士還要厚,咖啡濃而不甜,食落唔會覺得膩,叮熱食,仲有另外一番風味。#栗子杏仁夾心頂層佈滿杏仁脆片,中間就有香甜軟糯栗子🌰蓉,加上軟綿綿蛋糕真係超正。

#流心朱古力

#流心芝士
中間夾層滿滿芝士🧀,芝士濃厚配上蛋糕的蛋香味,啖啖芝味。

#脆皮咖啡軟心

#栗子杏仁夾心

2025-07-08 0 瀏覽
重回深水埗昔日黃金商場人氣時代旺區,由砌電腦到而家來瘋狂掃散貨,時代變幻莫測,唯一不變的就係呢間開業多時仍保持水準的「經典古早味蛋糕」。由港鐵深水埗站 D2 出口行約3分鐘來到福榮街就見到佢地。🥧古早味蛋糕熱潮已過,但店主仍堅持制作唔同新口味陶蛋糕比街坊,值得支持!👍🏼長期特價超值古早味蛋糕有10多款選擇,每次來要貪心咁食,一定要一款味道買半件咁試下。今次就入左4款味道返屋企同親朋好友開心share,🍫流心朱古力 特價 $50/件 朱古力醬在夾心內湧流,係朱古力控飯重誘惑滋味! 🍘海苔肉鬆 特價 $50/件外面灑滿海苔肉鬆緊貼著蛋糕表面,加上白芝麻份外香口帶咸點之選。 🍵綠茶蛋糕 特價 $45/件 非常香濃綠茶味道完美滲入蛋糕而且綠色蛋糕顏色搶眼吸引,🍯夾心杏仁脆片 特價$55/件外脆內軟栗子夾心蓉,香脆香口微甜最值得試的一款! 同場見到超過10款經典味道之外還有檸檬流心芝士、黑森林流心朱古力等,特別一讚, 最抵的食法可以自備餐盒裝蛋糕,買半件更可以減$10!行開深水埗掃貨不妨行多個街口來買地道手信返家嘆啦! 😋

重回深水埗昔日黃金商場人氣時代旺區,
由砌電腦到而家來瘋狂掃散貨,時代變幻莫測,
唯一不變的就係呢間開業多時仍保持水準的「經典古早味蛋糕」。
由港鐵深水埗站 D2 出口行約3分鐘來到福榮街就見到佢地。

長期特價超值古早味蛋糕有10多款選擇,
每次來要貪心咁食,一定要一款味道買半件咁試下。
今次就入左4款味道返屋企同親朋好友開心share,
🍫流心朱古力 特價 $50/件
朱古力醬在夾心內湧流,係朱古力控飯重誘惑滋味!
🍘海苔肉鬆 特價 $50/件
🍵綠茶蛋糕 特價 $45/件
非常香濃綠茶味道完美滲入蛋糕而且綠色蛋糕顏色搶眼吸引,
🍯夾心杏仁脆片 特價$55/件
外脆內軟栗子夾心蓉,香脆香口微甜最值得試的一款!

行開深水埗掃貨不妨行多個街口來買地道手信返家嘆啦! 😋

2025-07-07 0 瀏覽
深水埗尋寶後,經過福榮街呢間古早味蛋糕店,飄出陣陣蛋香味,原來有蛋糕出爐店面唔大但整潔企理味道選擇種類頗多,價格親民好多款都想試,好在可以半件半件咁買,啱晒有選擇困難症嘅我最後揀咗開心果味、黑森林、脆皮咖啡及流心芝士開心果蛋糕,足料開心果碎,蛋味香濃,堅果的香脆與軟綿綿的蛋糕結合,讓你在甜蜜中感受到開心果的香醇與細膩的平衡流心芝士,鹹香嘅芝士醬唔會太膩,新鮮出爐個陣仲有拉絲效果,芝士嘅鹹香配上微甜嘅蛋香,食落雙重享受!另外兩款脆皮咖啡和黑森林,前者濃郁的咖啡香味,后者流心朱古力稍為甜咗啲,面層的朱古力碎,中間流心的搭配,層次感十足,整體口感豐富
店面唔大但整潔企理
味道選擇種類頗多,價格親民
好多款都想試,好在可以半件半件咁買,啱晒有選擇困難症嘅我
最後揀咗開心果味、黑森林、脆皮咖啡及流心芝士

• 芝士蛋糕
古早味蛋糕雖然外貌樸實,但系憑著濃郁蛋香及獨特濕潤綿密口感,曾經風靡一時,直到而家都仲有好多麵包店,將佢列入恆常推出產品之一。深水埗黃金廣場後面原來有間專門賣古早味蛋糕嘅蛋糕店,經過見到有成12種口味,有啲口味好特別,幾吸引,可以半件半件咁買,仲做緊限時特價,買半件減$10 。我成家人都鐘意食蛋糕,買咗四種口味(半件)返去開心share!入到鋪頭店員一對一serve顧客,顧客唔使走來走去揀蛋糕,喺櫃台落好order,戴上即棄膠手套嘅店員就會手起刀落,半件半件咁切完蛋糕,再將蛋糕入盒,然後再收錢,所以整體好乾淨衛生。✔️流心芝士蛋糕(半件)(原價$40)(特價$30)芝士味喺經典中的超人氣變種!在柔軟濕潤的古早味蛋糕體中,隱藏著濃郁的流質芝士內餡,隱約食到芝士的咸香奶味,甜中帶微咸。✔️流心朱古力(半件) (原價$38)(特價$28)鐘意朱古力味嘅首選!朱古力味香濃,內裡包裹著流淌的巧克力醬心,用可可粉製成嘅蛋糕質感略顯扎實一點點。✔️開心果蛋糕(半件) (原價$40)(特價$30)最近開心果味道嘅朱古力、糯米糍、麵包都好具人氣,所以我都點咗半份開心果蛋糕。蛋糕面層鋪上厚厚嘅開心果碎,散髮堅果

✔️流心芝士蛋糕(半件)(原價$40)(特價$30)

✔️流心朱古力(半件) (原價$38)(特價$28)

✔️開心果蛋糕(半件) (原價$40)(特價$30)
最近開心果味道嘅朱古力、糯米糍、麵包都好具人氣,所以我都點咗半份開心果蛋糕。蛋糕面層鋪上厚厚嘅開心果碎,散髮堅果香氣。蛋糕中間夾著一層開心果醬,加強呈現開心果香氣!

✔️栗子夾心杏仁脆片(半件) (原價$40)(特價$30)
在經典蛋糕體中加入栗子泥夾心,並喺表面鋪上香脆的杏仁片,杏仁片塗上蜜糖烤焗過,十分可口,整體形成「脆——軟——滑」豐富口感。
2023-08-27 1133 瀏覽
好耐無黎深水埗啦,今日約左朋友去深水埗食野,食飽飽無野做周圍行,經過呢間古早味蛋糕店。店內環境唔錯,吸引我去望下啲蛋糕,呢間店嘅古早味蛋糕口味都幾多種,有朱古力,肉鬆,芝士……見到廚櫃有5-6款。見到門口貼左古早味蛋糕有優惠,感覺都幾抵食。由於我未試過呢間嘅蛋糕,有折扣嘅話當然要試下,原味古早味蛋糕一個$30,其他口味都有小折扣、好似幾抵,不過原味賣晒,於是入去問職員仲有無啦,好彩仲有一盒、比錢前職員會比我望下蛋糕先封盒,服務到位。原來都幾大件喎,好抵食。蛋糕質地好軟屬,而且唔算好甜,岩哂我唔食咁甜,蛋香味都合格嘅,呢個價錢可以喎,一定會再回䐟

2022-10-28 1219 瀏覽
非常好食古早味蛋糕,咁啱企喺櫥窗前面睇緊,就啱啱新鮮出爐,出哂煙熱辣辣,即刻買件芝士嚟試吓,食落非常鬆軟好有蛋香味,中間夾心有芝士,芝士味好濃味,鍾意食芝士既就唔好錯過!
2022-10-28
2022-10-13 824 瀏覽
一直也有買開這間小店的古早味蛋糕, 佢蛋糕質素非常好,性價比高。尤其朱古力味蛋糕非常抵食,完整一條只售$45。 雖然價錢平但,但絕對不會馬虎,仲好過好多其他古早味蛋糕店。佢非常足料, 除咗蛋糕朱古力味濃, 蛋糕面頭舖滿朱古力粒,中間朱古力醬仲要爆餡🍫, 真係大件夾抵食,非常超值。 老闆娘話小店依家經營困難,請大家多多支持 呢間良心蛋糕店 🎂🍰
2022-06-15 874 瀏覽
原味特價超值古早味蛋糕系香港都好多年,我都未食過,一系多人排隊,一系幾貴,系哩年好似便宜D,都好想試下。今日去阿明買完,經過哩間,鋪面黃色吸引左我,上openrice 睇下,估吾到居然100%系好,咁吾試都對吾住自己啦。佢有大概8種味道,例如朱古力,大部分系70/35蚊,但原味今日系$35,最抵亦系我要試得。個盒鮮黃色,送禮都OK咖,好穩陣,打開都吾容易。個蛋糕好軟熟,幾香,但比較甜d,都值得再買其他味道食咖
原味特價超值

個盒鮮黃色,送禮都OK咖,好穩陣,打開都吾容易。

個蛋糕好軟熟,幾香,但比較甜d,都值得再買其他味道食咖

2022-06-15
2022-02-24 765 瀏覽
以前成日經過見到好多人排隊,今次經過嘅時候見到冇乜人排隊所以就走咗入去叫蛋糕食啦!我自己最鍾意食嘅都係呢度嘅原味蛋糕,望住佢即叫即整嘅蛋糕真係好吸引,而且真係遠遠就已經聞到蛋糕嘅香味!熱辣辣嘅時候擺入口真係好正,口感好軟綿綿,而且呢度嘅蛋香味真係十足!鍾意食鬆軟蛋糕嘅一定要試吓

2021-12-08 861 瀏覽
間店門口寫全條流心芝士味$65,半條$40。上面仲大大隻字寫「每盒減$10」。入到去要半條芝士,個男店員含糊地問我要唔要多半條/另一隻味可以減$15。我話唔洗,點知佢攞件已經係人地舖頭「半條」size嘅蛋糕再切一半,仲要「唔係中間切」,跟著快快手俾咗細件啲嘅我,仲話買半條冇得減$10,收咗$40。俾完錢覺得唔對路,覺得冇減$10,又俾唔等同一半size嘅我,感覺俾人呃咗!返去問佢,佢話買一盒等於買一條,買半條唔係買一盒冇得減$10。問題係,出面張紙話每盒減$10,冇寫一條定半條。如果我買你所謂嘅「半條」冇得減,你又點解問我買唔買多一半減多啲減$15?切嘅時候又唔係中間切?!同佢對質嘅時間,有位長者又係唔明點計。最後佢話退錢俾我。我覺得要老實做生意,唔好用文字取巧呃人!大家小心呢間舖!之後去隔離轉角另一間舖買,人哋$40係賣緊佢俾嘅double size! 同佢提起頭先遭遇,間店都認同唔可以唔老實銷售!以上絕冇虛言,否則天打雷劈!

同佢對質嘅時間,有位長者又係唔明點計。最後佢話退錢俾我。

以上絕冇虛言,否則天打雷劈!
2021-12-07
2 分鐘 (外賣自取)
2021-07-20 834 瀏覽
如果唔係屋企人為食,見到個樣真係冇想試嘅意欲,因為又唔覺得有乜嘢特別, 試過一次之後已經回頭再買兩次 最好嘅係可以一次過選兩款口味☺👍👍口味唔算多,但係我試咗幾款都覺得好食, 尤其係脆皮咖啡味 同流心朱古力。脆皮咖啡+流心朱古力 - 呢兩個都滿分, 前者面層微脆,咖啡味適中, 唔飲咖啡嘅我都好鍾意呢個咖啡味。而朱古力香濃但唔會太甜, 同埋係真流心, 放入焗爐焗五分鐘已經好似新鮮出爐咁。流心芝士 - 呢個係我第一次試嘅口味,亦都令我對古早蛋糕完全改觀, 流心芝士原來配古早蛋糕係一個幾夾嘅組合👌海苔肉鬆 - 味道唔錯,但係同以上三款比,我都係鍾意甜味👌綠茶 - 若果食厭咗以上幾款呢個都可以試下👌黑糖 - 其實唔係特別鍾意黑糖,不過有合桃配襯下又唔錯
最好嘅係可以一次過選兩款口味☺👍👍

👌海苔肉鬆 - 味道唔錯,但係同以上三款比,我都係鍾意甜味
👌綠茶 - 若果食厭咗以上幾款呢個都可以試下
👌黑糖 - 其實唔係特別鍾意黑糖,不過有合桃配襯下又唔錯

流心朱古力 + 黑糖蛋糕
流心朱古力 + 黑糖蛋糕
2021-06-26 619 瀏覽
一向有周圍試古早味蛋糕,可惜有唔少鋪頭都要成條先賣,唔太啱我地呢啲屋企人少少、又關注血糖嘅人士⋯⋯今日行深水埗,見到呢間可以買半條,so good!黑糖合桃、咖啡味都想試,頭痕緊,原來有黑糖合桃咖啡口味,即刻買半條試吓!雪凍左夜晚當宵夜。呢間D蛋糕比其他鋪頭嘅高身,切落去好挺身,但食時都唔會硬,口感綿密。咖啡味好濃,面頭合桃增加口感⋯⋯黑糖部分係夾蛋糕中間嘅兩小條cream,少少「漏」但令蛋糕更香更滑。整體嚟講算高水準!賣蛋糕嘅姨姨好nice。半條$40,如果買2種口味只係加$25!多人開心share會抵好多!下次經過會試其他口味。