2023-10-25 102 瀏覽
居酒屋滿滿和風氛圍,裝潢以木系裝修,座位闊落,空間感充足,感覺舒適。更設有露天雅座和VIP房間,包箱唱K,一同聚會,非常悏意。蟹籽青瓜沙律蟹籽、青瓜絲、蟹柳絲味道清新爽甜,青瓜已去皮,除袪了青瓜皮的澀味,開胃前菜清新之選野菜豚肉鍋物豚肉肥瘦適中,絕無羶味,肉味香濃,鍋內滿滿野菜,湯底清甜不油不膩,午市定食配日本珍珠米或烏冬串燒八串(雞軟骨 雞皮 雞心 雞腎 雞肝 雞腿肉 七里香 雞中翼),串燒整體非常惹味,火喉剛好雞軟骨 帶有嚼勁,口感十足雞肝 惹味,口感帶軟,入口慢慢溶化,甘香鮮味雞中翼:肉質嫩滑,外皮香脆雞頸:雞頸肉質緊實、口感Q彈有驚喜雞心:雞心口感彈牙有嚼口,不會有腥味雞腿肉:肉質嫩滑,肉汁豐富,口感一流燒魷魚筒魷魚帶有炭烤既焦香,肉質非常新鮮,爽口彈牙,沾上燒汁,更添惹味月見雞肉鍋飯 午市惹味推介!面層放上嫩滑雞肉,伴匀蛋汁食用,入口更順滑、雞肉鮮味大提升,飯粒和飯焦沾上蛋汁,味道更豐富萬聖節快到喇,居酒屋將會舉辦Halloween 服飾派對,鍾意扮鬼扮馬既朋友仔可以約埋朋友一齊玩,隨時係幸運大抽獎中獎,贏走居酒屋既神秘禮物啊🎁 @kizunatst絆 (尖沙咀店)📍尖沙咀漆

蟹籽青瓜沙律

野菜豚肉鍋物

串燒八串
雞軟骨
帶有嚼勁,口感十足
雞肝
惹味,口感帶軟,入口慢慢溶化,甘香鮮味
雞中翼:肉質嫩滑,外皮香脆
雞頸:雞頸肉質緊實、口感Q彈有驚喜
雞心:雞心口感彈牙有嚼口,不會有腥味
雞腿肉:肉質嫩滑,肉汁豐富,口感一流

燒魷魚筒

月見雞肉鍋飯

萬聖節快到喇,居酒屋將會舉辦Halloween

@kizunatst
絆 (尖沙咀店)
📍尖沙咀漆咸道南53-55號嘉芙中心4樓

2023-10-24 71 瀏覽
相約妹妹食晚飯, 佢話今日做野超忙,同佢飲下🍶清酒放鬆一下啦。餐廳做緊$288任飲清酒3小時😍🌸呢支越後櫻容易入口,味道香甜。鹽漬魷魚薯仔魷魚鹹香,配蟹子及薯仔,送酒一流。🐟炸池魚BB脆卜卜非常香口。🍣壽司:鰻魚、金目鯛、油甘魚、墨魚及三文魚,壽司幾新鮮,最喜歡油甘魚肉質嫩滑。🐲🐉金龍卷表面有好多蟹子同沙律醬,中間包住炸蝦好香脆彈牙❤️😋🍡串燒:🍆燒茄子,明太子豆腐,🍗雞肉丸子及雞翼,配清酒good。店員好友善,同客人打成一片,不少客人都三五成群來聚會。
相約妹妹食晚飯, 佢話今日做野超忙,

同佢飲下🍶清酒放鬆一下啦。

餐廳做緊$288任飲清酒3小時😍

🌸呢支越後櫻容易入口,味道香甜。

鹽漬魷魚薯仔

魷魚鹹香,配蟹子及薯仔,送酒一流。

🐟炸池魚BB

脆卜卜非常香口。

🍣壽司

🐲🐉金龍卷

表面有好多蟹子同沙律醬,中間包住炸蝦好香脆彈牙❤️😋

🍡串燒:

🍆燒茄子,明太子豆腐,🍗雞肉丸子及雞翼,配清酒good。

店員好友善,同客人打成一片,不少客人都三五成群來聚會。

2023-10-24
2023-10-20 36 瀏覽
我最近去咗尖沙咀嘅絆餐廳,試咗佢哋嘅雜菜牛肉鍋、絆炒烏冬、燒豆腐同自家制明太子玉子燒,仲點咗一杯清酒。首先係雜菜牛肉鍋,份量好足夠。鍋裡有好多蔬菜同嫩牛肉,湯底味道好濃郁。喺入秋嘅天氣下,呢種鍋物正好可以溫暖胃。然後係絆炒烏冬,呢個係一道以烏冬為主要食材嘅經典菜式。烏冬經過炒煮,吸收咗醬汁嘅風味,口感彈牙。加埋雞肉,增添咗菜色嘅豐富度,令整道菜嘅味道平衡。燒豆腐係另一款特色菜式,價格平宜但味道唔馬虎。豆腐經過火烤,外皮烤得微微焦香,而內裡仍然軟滑。豆腐嘅口感同燒烤嘅香味完美結合,帶比人一種濃厚嘅滿足感。自家制明太子玉子燒係我喺絆餐廳嘅一個驚喜。呢個係一個結合咸味嘅明太子同甜味嘅玉子嘅菜式。明太子嘅鹹香同玉子嘅甜美相互呼應,形成咗絕妙嘅口感。如果你鍾意咸甜結合嘅料理,呢個一定唔可以錯過。我仲點咗100ml嘅清酒,非常易入口,好啱同飯菜一齊享用。清酒嘅口感清新,酒香細緻,為整餐帶嚟咗更好嘅飲食體驗。而且餐廳仲有提供任飲清酒套餐,鍾意飲酒嘅話一定唔可以錯過。

2023-10-19 567 瀏覽
位於尖沙咀既樓上木系既日式料理居酒屋🎏裝修木系日式傳統,富有格調充滿日本風情,環境寬敞,感覺舒適👍🏻 並設有indoor 和outdoor, 室外感覺好chill👍🏻 餐廳有心思,落地玻璃設計,彩光度十足,更可以欣賞夜景,並設有適合團體聚會嘅包廂🤩另外,員工有禮,會介紹合適食物和飲料給我們,餐廳主打任飲清酒套餐‼️另外食物選擇多,有多款刺身、小食等等,係兩三人小聚聯誼chill下談心🍶和回味旅行去日本居酒屋的既地方刺身sashimi 🐟✔️ 高布魚〔真心推介😋〕$198/條👍🏻 美觀👍🏻 新鮮👍🏻 擺盤精緻👍🏻 一魚兩食👍🏻 外皮輕輕火灼過👍🏻 煙靭小食🥠✔️ 豆腐魚餅〔真心推介😋〕$28👍🏻 外皮酥脆👍🏻 餐前小食👍🏻 伴酒必食👍🏻 唔油膩👍🏻 口感特別燒物🍢✔️ 七里香〔真心推介😋〕$38👍🏻 香氣撲鼻👍🏻 惹味👍🏻 外層蕉香👍🏻 不油膩✔️ 雞肝〔真心推介😋〕$38👍🏻 軟淋👍🏻 惹味✔️ 雞肉棒(付雞蛋 - 提燈)〔真心推介😋〕$38👍🏻 蛋香👍🏻 juicy👍🏻 嫩滑提燈是由母雞的輸卵管、卵巢及未成熟未有殼的雞蛋黃所組成✔️ 三文魚牛油果反卷〔真心推介😋〕$128👍🏻 新鮮👍🏻 fusio

刺身sashimi 🐟

✔️ 雞肉棒(付雞蛋 - 提燈)〔真心推介😋〕$38
👍🏻 蛋香
👍🏻 juicy
👍🏻 嫩滑
提燈是由母雞的輸卵管、卵巢及未成熟未有殼的雞蛋黃所組成

✔️ 三文魚牛油果反卷〔真心推介😋〕$128

✔️ 生啤 🍺 〔真心推介😋〕$68
👍🏻 微甜
👍🏻 香濃小麥味

✔️ 白桃🍑梳打〔真心推介😋 〕$38
👍🏻 清涼,適合夏季
👍🏻 香甜
👍🏻 果味濃

慶祝紀念
生日
2023-10-17 28 瀏覽
好耐冇同家姐食飯🥹難得今次大家都得閒,所以去左間可以坐得耐嘅居酒屋飲下野吹下水🥰✨蟹子青瓜沙律有好多蟹子係頂🤩最鍾意就係多蟹子嘅沙律🤣沙律係青瓜做底,所以食落好fresh😂口入味太多味嘅時候可以食啖refresh 一下!✨炸池魚BB做下酒菜一流🤣要有少少小食去送下酒,佢又唔會好乾,又有少少魚肉👍🏻✨螢光魷魚第一次試😂幾特別,有少少似食緊冇咁韌嘅魷魚,但又係成條食✨免治雞肉棒雞肉棒唔乾,雞肉味好出,加埋個蛋黃真係唔錯,肥米幾鍾意✨雞翼串燒燒雞翼唔會好咸同好柴🤣啱啱好✨牛舌芯個牛舌都燒得好𣺉👍🏻✨豚肉酸薑卷呢個夠特別,食到酸薑嘅應該會鍾意,因為個味係特別,好似食緊豚肉丼飯咁加左啲酸薑一齊食嘅感覺🤣✨ 軟殼蟹卷軟殼蟹炸得夠香脆🤤同埋加左勁多蟹子,正!✨流心蛋燒飯團呢個好正🤤熱辣辣咁食,外脆內軟🤩飯焦香口,飯啱啱好夠軟😍加上個蛋汁🤭正!✨閃燿太陽 菠蘿酒因為想飲果酒,甜甜地🤣所以叫左菠蘿酒。聽到我地話唔想飲咁重酒味,店長同我地加左舊冰🥰整體黎講成個環境氣氛都好好👍🏻仲有房可以book🤣店員都好nice,食物方面都唔錯,以家夜晚仲要全單88折#絆 📍尖沙咀漆咸道南53-55號嘉芙中心4樓

✨蟹子青瓜沙律

✨炸池魚BB

✨螢光魷魚
第一次試😂幾特別,有少少似食緊冇咁韌嘅魷魚,但又係成條食

✨免治雞肉棒
雞肉棒唔乾,雞肉味好出,加埋個蛋黃真係唔錯,肥米幾鍾意

✨雞翼串燒
燒雞翼唔會好咸同好柴🤣啱啱好

✨牛舌芯
個牛舌都燒得好𣺉👍🏻

✨豚肉酸薑卷

✨ 軟殼蟹卷
軟殼蟹炸得夠香脆🤤同埋加左勁多蟹子,正!

✨流心蛋燒飯團

✨閃燿太陽 菠蘿酒

#絆
📍尖沙咀漆咸道南53-55號嘉芙中心4樓
今晚同朋嚟得位於尖沙咀嘅「絆」居酒屋🏮呢度有室外露天位置可以飲酒夠哂Chill🥰以及一間可供12位朋友聚會唱k既VIP房🥰真係空間感十足👍今晚我地點左送酒既鮮嫩帶咸香既螢光魷魚外層炸得金黃酥脆椒鹽雞軟骨😊串燒方面點左滑嫩豆腐🥰鮮香冬菇🍄超有嚼勁既牛舌😍 香脆五花腩🥰口感清脆翠肉瓜及我最鍾意既月見雞肉軟骨串😋 雞肉軟骨經炭火燒烤後表皮香脆且內部嫩滑🙂點埋濃郁蛋黃醬提升了整體味覺享受🥰野菜豚肉鍋豚肉鮮嫩有咬口搭配豐富野菜😋湯底鮮香濃郁🤗野菜吸收哂湯汁食落特別鮮甜😊令人回味無窮😋(呢個鍋午市會包左飯及烏冬🙊份量一定夠飽👍)月見雞肉鍋飯以熱辣辣石窩呈上😍炒飯底上面擺滿左嫩滑雞肉及玉子🤤將玉子吉穿滲透入珍珠飯粒中🤗入口口感豐富且富層次😂味道好正🥰梅酒威士忌🥃清甜梅酒Sada搭上陣陣香味威士忌🥃一邊傾偈嘆美食就最開心😎呢度仲有$288清酒生啤任飲😍 黎緊Halloween 仲會大攪扮野派對🥳一於約埋班朋友去飲酒🍻食野玩下啦‼️

今晚我地點左送酒既鮮嫩帶咸香既螢光魷魚
外層炸得金黃酥脆椒鹽雞軟骨😊

野菜豚肉鍋豚肉鮮嫩有咬口搭配豐富野菜😋

月見雞肉鍋飯以熱辣辣石窩呈上😍

• 月見雞肉鍋飯
  • 椒鹽雞軟骨
  • 豆腐串燒
Cozy Izakaya in Tsim Sha Tsui🏮..日本菜係我既愛菜之一,今次黎到尖沙咀一間樓上日式家庭風居酒屋🏮,格外溫馨又滿有人情味💕。仲設有露台室外位置,更顯開揚舒服,入秋來戶外吃飯聊天更顯捨意。更有包廂,私穩度高呢。🔸芥末八爪魚 配紫菜 (新鮮 帶微微攻鼻 爽)🔸蟹籽青瓜沙律 (清新爽嫩 滿滿蟹籽很足料)🔸蟹肉玉子燒 (蟹肉咸香鮮味 蛋滑有蛋汁)🔸大阪燒 (糯米煙韌 & 椰菜 面層芝士很芝味)🔸串燒拼盤:豬腩串、七里香、免治豬肉丸、炸鵪鶉蛋、油揚豆腐最特別係炸鵪鶉蛋🥚 平日少有😍,炸得香脆香口又帶粉糯口感,加上燒汁木魚絲很滋味。油揚豆腐亦同樣好吃喔。另外亦試咗數款壽司🍣餐廳仲有任飲清酒套餐,鐘意飲下Sake 既你唔好錯過喔!..×××××ש尖沙咀漆咸道南53-55號嘉芙中心4樓..

更有包廂,私穩度高呢。

🔸芥末八爪魚 配紫菜 (新鮮 帶微微攻鼻 爽)

🔸蟹籽青瓜沙律 (清新爽嫩 滿滿蟹籽很足料)

🔸蟹肉玉子燒 (蟹肉咸香鮮味 蛋滑有蛋汁)

🔸大阪燒 (糯米煙韌 & 椰菜 面層芝士很芝味)

🔸串燒拼盤:豬腩串、七里香、免治豬肉丸、炸鵪鶉蛋、油揚豆腐

另外亦試咗數款壽司🍣

餐廳仲有任飲清酒套餐,
鐘意飲下Sake 既你唔好錯過喔!

×××[絆 -Kizuna]×××
©尖沙咀漆咸道南53-55號嘉芙中心4樓
星期五梗係要精神身體,四肢都要盡情地放鬆一下!今日嚟到呢一間位於尖沙咀嘅樓上居酒屋!👍🏻螢光魷魚🦑前菜鹹鹹香香最適合佐酒,魷魚內裡爆汁,香口至極~👍🏻吉列炸蝦炸物同樣係日本居酒屋不可或缺嘅一個食物,咬落去香脆不油膩,蝦肉滿滿~👍🏻錫箔燒野菜什錦用上錫紙去焗份外熱辣辣,帶點牛油嘅香氣,蔬菜嘅爽脆亦相當有口感。👍🏻火牛卷一份卷蘊藏住不平凡嘅味道,先有黑松露點綴,加入海苔碎,包住七成熟嘅牛肉,旁邊伴有芝麻同沙律醬,一卷一口非常實淨。👍🏻燒泡菜豚肉鍋巴小編特別喜歡呢道菜式亦係誠意推薦之一,而且混入咗飯素加上口感脆脆的,泡菜帶微量嘅辛口襯上爽嫩嘅豬腩肉,令人一試難忘。👍🏻串燒分別叫左牛舌心、五花肉、雞翼、丸子每款一串:牛舌頗juicy ;五花肉肥瘦相間,調味適宜;丸子口感好飽滿,啖啖肉的感覺。👍🏻甜品職員誠意拳拳推介我試sake 嘅雪糕,一試就愛上,清酒味唔會太濃,牛奶味為base,但噴一噴氣就感受到清酒嘅韻味,襯入雪糕原有嘅幼滑,頗為特別。焦糖菠蘿亦係滋味之選,甜絲絲嘅味道一擁而上。👍🏻飲品餐廳有一個清酒任飲嘅套餐,但小編最後點選左生啤、奇異果大吟釀、菠蘿大吟釀。推薦果汁一系列,甜甜又不失水果

👍🏻螢光魷魚🦑
前菜鹹鹹香香最適合佐酒,魷魚內裡爆汁,香口至極~

👍🏻吉列炸蝦

👍🏻錫箔燒野菜什錦

👍🏻火牛卷

👍🏻燒泡菜豚肉鍋巴

👍🏻串燒

👍🏻甜品

👍🏻飲品
餐廳有一個清酒任飲嘅套餐,但小編最後點選左生啤、奇異果大吟釀、菠蘿大吟釀。推薦果汁一系列,甜甜又不失水果嘅香氣,搭配呢一餐果然係完美(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

💡餐廳3:00開始更加有一個crazyhour, $168啤酒任飲!小編決定要搵一個唔使返工嘅下晝戰鬥一次~

餐廳裏面更加有一個VIP Room,而且仲包含一個戶外空間,私隱度高裏面裝修到好靚
2023-10-10 25 瀏覽
2023.10.09Blue Monday 放工去完行街緊係要食好啲😉久違的日本餐🇯🇵盡在呢間尖沙咀樓上居酒屋🏮全因餐廳有私隱度又坐得舒適又多美酒美食選擇🤗另外店員服務態度良好👍🏻確實係居酒屋需要嘅窩心感覺🥰嚟日本餐廳🇯🇵當然要先飲為敬🍶Sake 100ml只需$88今次店員揀咗枝靚酒名叫降雨☔️味道清新容易入口好舒暢☺️之後就先食三色刺身$238分吃有三文魚➕帶子➕油甘魚🐟全部都好鮮甜又厚身😍再者就係必食串燒🍢鳥之提燈🟡 $68/1串 💁🏻‍♀️由於賣相睇落似燈籠🏮所以因以命名😆而粒提燈🟡其實就係雞卵巢同未成熟嘅雞蛋結合而成🤝🏻所以口感方面係非常特別😀而配上雞肉係幾夾🐔接著就係壽司五貫🍣 $128 由廚師發板👩🏻‍🍳所以每次嘅組合都唔一樣🙈會有驚喜🙊然後因為下雨天有點涼意🥶就叫咗個雜菜牛肉鍋🍲 $148 暖暖身❤️‍🔥湯底好濃郁❤️除咗有嫩滑牛肉🐃仲有大量新鮮蔬菜🥬好似椰菜➕金菇➕冬菇🍄➕紅蘿蔔🥕🤟🏻最後當然唔少得鰻魚炒飯 $148超大碟又色水好💗利用珍珠米口感好好👅加上鰻魚粒同鰻魚汁炒出嚟嘅比例確實係好食到停唔到口😋
2023.10.09

Blue Monday 放工去完行街緊係要食好啲😉
久違的日本餐🇯🇵
盡在呢間尖沙咀樓上居酒屋🏮

全因餐廳有私隱度又坐得舒適又多美酒美食選擇🤗

另外店員服務態度良好👍🏻確實係居酒屋需要嘅窩心感覺🥰

今次店員揀咗枝靚酒名叫降雨☔️味道清新容易入口好舒暢☺️

2023-10-09 32 瀏覽
🐔提燈 $68串燒界嘅珍品「燈籠」,有食過嘅應該就知其實係雞嘅卵巢同未孵化嘅蛋,食落雞蛋口感又有肉質嘅香👍🏻👅牛舌芯 $68一串有三件,咬落中間好juicy, 好淋一啲都唔韌,鹽燒嘅牛味好出,咸少少🐂露筍牛肉卷 $38加左露筍一齊食,比起牛舌牛味冇咁濃,反而多左種清甜,唔會溜🐡雞泡魚干 $58呢個佐酒一流,上台仲要熱辣辣,煙煙韌韌🐔大蔥雞肉 $38雞肉都幾大串,啖啖肉,咬落有肉汁🍣壽司五貫 $128有火炙三文魚,火炙油甘魚,火炙左口魚,蟹子蟹肉沙律同兩個鰻魚小卷,每件嘅魚肉都好厚好肥美,蟹肉好多🐟Sashimi $238兩片厚切凡立貝,好鮮甜,三片鱆魚,4片劍魚腩,魚油味鮮🦀軟殼蟹反卷 $148一碟6小卷,蟹子超多,軟殼蟹肉即炸脆卜卜,蟹肉都唔少🍶Sake 100ml譽池月純米吟醸無過瀘生原酒,超易入口,帶少少果味,帶透明感米酒
🐔提燈 $68

👅牛舌芯 $68

🐂露筍牛肉卷 $38
加左露筍一齊食,比起牛舌牛味冇咁濃,反而多左種清甜,唔會溜

🐡雞泡魚干 $58
呢個佐酒一流,上台仲要熱辣辣,煙煙韌韌

🐔大蔥雞肉 $38
雞肉都幾大串,啖啖肉,咬落有肉汁

🍣壽司五貫 $128

🐟Sashimi $238
兩片厚切凡立貝,好鮮甜,三片鱆魚,4片劍魚腩,魚油味鮮

🦀軟殼蟹反卷 $148
一碟6小卷,蟹子超多,軟殼蟹肉即炸脆卜卜,蟹肉都唔少

🍶Sake 100ml

2023-10-08 37 瀏覽
這間位於尖沙咀的樓上居酒屋,裝潢簡約,乾淨企理,最近推出多重優惠,包括晚市全單88折,以及每晚六點後,$288 任飲生啤清酒,跟朋友痛快暢飲,不醉無歸的天地。🌸時令鯖魚刺身煙燻處理過的鯖魚,帶來一份煙燻的獨特風味,再配上酸汁,去腥提鮮,魚味濃郁,令人回味。🌸鹽辛魷魚薯仔沙律平平無奇的薯仔配搭鹽辛魷魚,加上蟹籽及沙律醬,味道出奇地有驚喜。串燒🌸帶子煙肉卷🌸七里香🌸豚五花🌸雞肉丸子燒居酒屋絕對不能錯過的串燒,邊吃串燒邊喝酒,人生一大樂事。🌸喜知次一夜干油香豐富的喜知次,燒香過比刺身口感更滑身,魚肉細嫩鮮甜,肥美嫩滑。🌸燒原條明太子燒過的明太子,不帶腥味,保留了海鮮的咸香,佐酒一流。🌸壽司這裡除了串燒及各類佐酒小食外,也有多款壽司選擇,喜歡澱粉質的朋友最合適。

🌸時令鯖魚刺身

🌸鹽辛魷魚薯仔沙律

串燒
🌸帶子煙肉卷
🌸七里香
🌸豚五花
🌸雞肉丸子燒
居酒屋絕對不能錯過的串燒,邊吃串燒邊喝酒,人生一大樂事。

🌸喜知次一夜干

🌸燒原條明太子
燒過的明太子,不帶腥味,保留了海鮮的咸香,佐酒一流。

🌸壽司

被廣告裏$288任飲3小時生啤或指定清酒所吸引,上到來這家隱藏在商業大廈中的家庭式居酒屋。餐廳不大,大概只有五六桌,但是他們擁有一個party Room,和很開揚的大陽台,晚上掛上東京經常見到的掛燈裝飾,很有旅行感覺😙還沒點菜,熱情的店員已經不停和你聊天,和討論對清酒的喜好,這種家庭式的經營概念真的很棒!更想不到的是,他們對食物用料和配搭也很考究,以下是我們點了的美食:🥢牛油果田園沙律菜非常新鮮,沙律汁酸酸的很開胃,good starter🥢炸池魚很地道的一款佐酒小食,也是開胃的小品🥢時令壽司盛今天吃到的有赤羽太、池魚、蜜柑鯛、關綪魚和秋刀😃蜜柑鯛很罕見,肉質非常緊緻又很甜很清爽!之後再吃初秋時令的秋刀魚,濃濃的魚油香在口裏盡情爆炸,非常大滿足!🥢刺身拼盤有深海石爪、鰤魚和劍魚腩。全部都很新鮮甜美,八爪魚片比平時吃的更爽脆,沒全沒渣,推介!🥢串燒拼盤有雞翅、牛脷芯、豚肉和雞皮。新鮮烤出來又熱又香🥢軟殼蟹卷軟殼蟹炸得很脆不油膩!而且份量很大, CP值很高🍶最後我們沒有點到任飲,經店員推介嘗試了雨降清酒。後來老闆和廚師也一起出來交流清酒和美食心得,吃着美食、聽聽故事,就渡過了一個完全放鬆的

🥢牛油果田園沙律
菜非常新鮮,沙律汁酸酸的很開胃,good starter

🥢炸池魚
很地道的一款佐酒小食,也是開胃的小品

🥢時令壽司
今天吃到的有赤羽太、池魚、蜜柑鯛、關綪魚和秋刀😃

🥢刺身拼盤

🥢串燒拼盤
有雞翅、牛脷芯、豚肉和雞皮。新鮮烤出來又熱又香

🥢軟殼蟹卷
軟殼蟹炸得很脆不油膩!而且份量很大, CP值很高

🍶最後我們沒有點到任飲,經店員推介嘗試了雨降清酒。後來老闆和廚師也一起出來交流清酒和美食心得,吃着美食、聽聽故事,就渡過了一個完全放鬆的晚上👍🏼

2023-10-04 351 瀏覽
位於尖沙咀漆咸道南的樓上日本料理店 「絆 Kinzuna 」之前已經幫襯過,喜歡這裏的環境,地方不大,但甚有日本式家庭風味,另設有VIP 房和Outdoor 坐位,兩個人或者一大班人哋食都可以,佢哋最近又轉左新Menu,又上去睇吓有咩食先🥔▪️鹽辛魷魚薯仔沙律軟軟腍腍嘅薯仔,再伴上口感煙韌既醃漬鹽辛魷魚,明太子醬、沙律醬和蟹籽,味道豐富,非常好食,推薦🐠▪️燒鯖魚、池魚剌身這個孖寶刺身,一定要試,鯖魚經輕輕炙燒,帶出魚油香,沾上香蔥、薑蓉和醬油,好鮮味,另外池魚刺身切成粒狀,伴上香蔥、芝麻再用海苔包住食,池魚口感彈牙煙靭,美味🍢▪️點咗幾款不同嘅串燒,燒得甚有水準,尤其係七里香😏外脆香脆,油脂滿滿好香口,另外手打雞肉丸子燒,肉質軟腍中又帶爽口的軟骨👍🏻✨明太子帶子豚肉燒✨七里香✨鹽燒豚肉✨豚肉腸✨雞肉丸子燒🍙▪️明太子三文魚燒飯團飯團燒至外層香脆,有點點飯焦香,內𥚃餡料非常豐富,有大量既三文魚和明太子,外脆內軟,熱辣辣,美味又溫飽🍣▪️牛油果三文魚反卷傳統就是好食,大大件的三文魚,卷住加入咗牛油果的加州卷,健康又好食🍹▪️High Ball 這裏的High Ball 威士忌好重手,不會像飲梳打水般

🥔▪️鹽辛魷魚薯仔沙律

🐠▪️燒鯖魚、池魚剌身

✨明太子帶子豚肉燒
✨七里香
✨鹽燒豚肉
✨豚肉腸
✨雞肉丸子燒

🍙▪️明太子三文魚燒飯團

🍣▪️牛油果三文魚反卷

🍹▪️High Ball
這裏的High Ball 威士忌好重手,不會像飲梳打水般,非常唔錯
  • 鹽辛魷魚薯仔沙律
  • 燒鯖魚、池魚剌身
2023-10-04 11 瀏覽
今晚放工想飲sake, 又要環境舒適。朋友推薦我去呢間居酒屋,做緊free flow 啤酒/sake, 而且有個露台,啱晒食下野,傾下計,飲下酒 🍺 雜錦魚生沙律$68先叫個沙律醒醒胃先,三文魚下面有青瓜絲,青瓜絲好新鮮,配埋厚切粒粒三文魚同粒粒蟹籽,好夾好清新👍刺身盒$238厚切刺身,油甘魚、吞拿魚、三文魚…切到好厚身,食落鮮味濃,必叫👍忌廉芝士鰻魚卷$108呢個超好食,鰻魚卷內有cream cheese, 咬一啖將3樣食材融為一體,軟軟嘅忌廉芝士同壽司飯一齊食,好味又特別高野觸魚受腐$68呢個係觸魚夾住荳腐再炸,食落好香荳味,鐘意食炸荳腐嘅,一定要試呢個☺️炸池魚BB$68呢個送酒最好,呢間居酒屋做緊任飲清酒套餐,我今晚叫咗枝sake, 經理推薦,超清甜,易入口,配合呢個炸池魚,真係好易會飲多咗酒串炸鵷鶉蛋$18炸槳好薄好脆,包住鵪鶉蛋,一食落口,外脆內軟,正👍**第一次嚟,覺得呢間咁好居酒屋價錢公道,經理同老闆娘都好nice, 唔怪之得咁多熟客

雜錦魚生沙律$68

刺身盒$238

忌廉芝士鰻魚卷$108

高野觸魚受腐$68

炸池魚BB$68
呢個送酒最好,呢間居酒屋做緊任飲清酒

串炸鵷鶉蛋$18
炸槳好薄好脆,包住鵪鶉蛋,一食落口,外脆內軟,正👍

2023-09-27 224 瀏覽
陪男友到尖沙咀剪頭髮再四處逛逛,還未有吃午餐的我們決定來到髮型屋附近一家樓上的日式居酒屋來享用下午茶後再出發 三文魚多士(兩件)+ 廚師發辦壽司(四件)$78鹽辛魷魚薯仔沙律 + 烤雞肉丸子 $78日式煎薄餅(泡菜豚肉)+ 厚燒明太子油揚 $78由於我倆實在餓得很就來點三個下午茶餐來吃,這三款都來得有點特別因為都是帶有fusion菜的感覺啊!原來都是店家精心設計想帶為客人帶出新鮮感~這天的廚師發辦壽司分別有三文魚、八爪魚、北寄貝跟帆立貝,刺身新鮮甜美,壽司飯size剛好;而三文魚多士則是在烘烤過的法包上加入已調味的三文魚肉跟三文魚籽,再用火槍炙後呈到客人面前,上檯時還有幾分火燒過的味道,入口還是暖暖的帶半生熟的口感,配搭很可以,帶點焦香好吃啊!另一款同樣是有火炙過的不過卻是薯仔沙律!超香口的說,表面鋪了一層以鹽辛魷魚沙律醬跟三文魚籽,同樣在上檯前用火槍燒過,鹹鮮的味道香氣撲鼻,配薯仔來吃很好吃很惹味~ 而雞肉丸子也是要讚一下味道很好肉味濃郁,帶少許軟骨令口感層次更豐富,再加上廚師一直在烤製過程中不斷塗上燒汁滲透到丸子之中令味道更出色不會太鹹就剛剛好的感覺!來到最後一款是男友很感興趣的日
三文魚多士(兩件)+ 廚師發辦壽司(四件)$78
鹽辛魷魚薯仔沙律 + 烤雞肉丸子 $78
日式煎薄餅(泡菜豚肉)+ 厚燒明太子油揚 $78

來到最後一款是男友很感興趣的日式煎薄餅啊~ 其實店家提供3款食材有三文魚、牛油蒜香雞肉跟泡菜豚肉,最後我們聽從店家建議選擇最後者,這個薄餅入口有點像點心煎薄罉但會再扎實一點不會太油,又不會像意大利薄餅的麵粉感很重,是介乎兩者的口感,也很喜歡這個薄餅厚度適中,再搭配微辣少酸感的泡菜豚肉,吃起來有種清爽!至於厚燒明太子油揚絕對是我倆心目中的pick,首先又是我倆最喜歡的火炙美食,油揚烤得乾身表面脫水,但咬開又會充滿水份;明太子的鹹香剛好,火燒過有令明太子變得更香口更味道豐富,配襯油揚更是突出,惹味度絕對是這幾款食物之中排行最高!大推這個~

SAPPORO生啤 +$28

每一個下午茶餐都會附送一杯青檸梳打,假若想喝啤酒的話也只要額外加不到三十塊的價錢就可以有一大杯生啤咯~ 炎炎夏日吃著下午茶餐再配一杯冰凍的啤酒實在悠閑之至、賞心樂事!
店家位於鄰近尖東附近的樓上日式居酒屋,鋪面面積不算大,裝潢佈置予人一種溫暖窩心的感覺,還有一間VIP房間和室外露台位置,店員也是熱心好客的與客人聊天,就如身在日本當地的居酒屋一樣,地方小小的但整間店的員工和顧客都打成一片氣氛超好的樣子,想夜繽紛一下下次可以來到這裡邊品嚐美食邊嘆著美酒盡量輕鬆玩樂啊!
2023-09-18