Dining at Murasaki
2018-08-13 562 瀏覽
尚未踏進生日月,食指已經蠢蠢欲動,每年生日飯我都會選擇日本菜或法國菜,愛吃前者魚貝的鮮甜,亦喜歡後者精緻的配搭,因此法日菜的創意料理,正中下懷,得知 Dining at Murasaki 紫 正與恒生信用卡做推廣,中午及晚市套餐全部七折,並且推出了我看中的創新八道菜會席料理,原價每位$880,七折後$616,等不及下個月了,先嚐為快! 八道菜當中,烏冬及主菜有二揀一的選擇,幸好我們有二人,各選其一然後分吃最理想。 餐前麵包 新鮮自家製造,香脆鬆軟,更配合特製的昆布牛油及迷迭香牛油,是吃過的餐前麵包中數一數二的好吃! 開胃前菜-蕃茄薄片配牛油果醬 延續浪漫的紫,蕃茄薄片配牛油果醬,顏色紫得好看、綠得青亮,口感與顏色同樣對比明顯,香脆及幼滑的矛盾層次,成功醒胃。 墨魚烏冬與香菇烏冬 以充滿仙氣的派頭出場,怎會不令人眼前一亮,相機馬上先吃,短片更要出台。 真係唔識唔知佢係咩!看來以為是米或麥做的兩款普通烏冬,其實只是形態如烏冬,實際上,白色的墨魚烏冬是真正墨魚切條而成,而淺啡色的,來自雞髀菇,真是神乎其技,咁都諗得到! 墨魚烏冬配合自家製香蒜墨魚汁吃,食落墨魚味香郁,口感軟韌有

開胃前菜-蕃茄薄片配牛油果醬

墨魚烏冬

墨魚烏冬配合自家製香蒜墨魚汁吃,食落墨魚味香郁,口感軟韌有力非常好嚼,特別的美食,正是我的至愛,心水推薦!

雞髀菇烏冬

雞髀菇烏冬相比味清,口感較柔及脆,配上和麻醬,有着不同的風味,各有千秋。

兩者相比,我較喜歡墨魚烏冬。

啤酒雪茄

轉眼過來,怎麼送上啤酒及雪茄,難道我冇為意今晚是 man’s nite,咁快就中場休息麽?可要我迴避一下!

真盞鬼,這套啤酒雪茄,其實完全沒有啤酒或雪茄成份!不只延續玩嘢創作,仿真度更是極高,若非近距離看,絕對騙到人!

啤酒雪茄

以凍鎮番茄清汁做的啤酒,更做到充滿泡沫,真的一樣,原來是分子料理的功勞。這道湯必須大淡喝,想不到,味道非常清甜,完全是無添加蕃茄汁之香,好得!

雪茄

輪到雪茄,真身是水牛芝士煙肉脆卷,煎至焦香金黃,畫龍點睛在於黑色的燒焦煙咀及煙灰,歸功於黑芝麻及黑炭粉,入口香脆味美,吃得好玩開心。

香焗大蝦

返回現實世界,依然矚目,香焗大蝦,漂亮無比。

香焗大蝦

金黃色的祕製芒果咖哩醬,浸泡著誘人的越南大蝦,還要披上炸蒜麵包糠的金縷衣,華麗盡顯,見者垂涎。

香焗大蝦

食落辛香鮮甜,香脆肉彈的對比,十分滋味!

香煎法國珍珠雞

選用法國珍珠走地雞,肉質唔會腍啤啤,反之,有雞香而有力,見到皮下黃油豐富但不過量,肉有色澤,入口雞肉果然非常嫩滑,雞皮香脆。

香煎法國珍珠雞

伴菜不馬虎,有雨衣甘藍脆片、藜麥、香草醬、甘荀醬的配襯,既健康亦有助飽肚。

香焗黑毛豬肩骨

材料是西班牙黑毛豬肋骨,已經冇得輸!

香焗黑毛豬肩骨

最特別是以自家製的肉桂鳳梨果醬炒香藜麥,烹調真用心,額外的鳳梨果醬與芥辣汁配備在旁,如此調搭,找不出可投訴之處。

安琪梨冷素麵

本來簡單就是美,但這個安琪梨冷素麵一點也不簡單!細心如此,用冰碗載著冷素麵,然後簡單地配上韓國安琪梨子及紫蘇花,清新脫俗的形象。

安琪梨冷素麵

吃前倒進梨汁,食落真是清甜,素麵不樸素,可以很出色!

薰衣草

薰衣草香撲鼻,頭一道甜點,可能就是為了讓鼻子吃進這芬芳。

薰衣草

面頭漂亮的構圖,是由蛋白糖霜、佛手柑及紫蘇花造成;裏面的美食,就以天然薰衣草浸成的紫色葛粉絲及自製薰衣草雪糕配白玉主場,貫徹始終,又來紫色的漂亮,亦怪不得清新香氣四溢。

花生芭菲

主甜品不及之前的薰衣草嬌艷,但四四方方、金色耀眼,同樣奪目。

花生的鹹香味道異常濃郁,配合雪糕及竹炭碎粒,亦軟亦脆的對比,美味無窮!

開心的時間總是過得很快,不經不覺已經兩個半鐘,八道菜會席料理,"創意、美感、高質"完全做到,配合寬敞型格的環境,殷切有禮的服務,更適逢與恒生信用卡合作可享七折推廣優惠,性價比實在超高!唔知就話啫,有興趣的話值得馬上行動!
2018-07-24
墨魚烏冬
雞髀菇烏冬
2018-06-10 1827 瀏覽
Finally I have time to write this review. I really wanna spend some time to write this as I enjoy this dinner night a lot.Simon Rogan, 2 Michelin Star guest chef. Darius Allen, court of master sommeliers. Purple champagne as welcome drink, match with the name of the restaurant “purple” in Cantonese.Pumpkin Leaf, fermented juice. Lightly sweet and sour to open up our appetites. Pork and eel with lovage emulsion. Perfectly deep fired in a tempura like batter, Japanese cha-siu texture pork, tender

Pork and eel with lovage emulsion. Perfectly deep fired in a tempura like batter, Japanese cha-siu texture pork, tender soft, great flavour of pork. Mixed with eel, for me could add more eel in it, can’t barely taste it. I love the lovage emulsion and does bright up this course.

Sea urchin and caviar seaweed custard. Super silky steamed egg custard, won’t go wrong with good quality uni and caviar.

Master of sommelier Darius show his magic at this course, served Domaine Tissot Chateau Chalon 2009, take this to a whole new level, the flavour of ocean and creaminess just exploded that I cannot resist my emotion and gave a big hand to both Simon and Darius.

Raw aged veal, sorrel anchovy. As I don’t eat beef, mine was changed to tuna, onions and mayo. Fresh sashimi that you won’t have chance to complain.

Jerusalem artichoke, truffle ragstone, served with goat cheese. The contrast of soft artichoke and crunchy ragstone with Truffle and goat cheese, both my favourite, classic.

Turbot and oyster, kalibos gooseberry. Turbot served with lobster foam, nicely cooked fish.

Oyster wrapped by cabbage marinated with gooseberry. My focus was stolen by the cabbage. That was so good, very good, really good. Is the best coleslaw like cabbage(chef may not like how I describe this) I’ve tired.

Dry aged duck, celeriac. Wow, the flavour is amazing, super rich aroma of duck. Bouncy meat, tender and juicy. I love this duck!

Signature dish of Mirasaki, abalone rice, abalone soup. Pure, clean and refresh. Just simply beautiful.

Liquorice with sea buckthorn. Icy, lightly sweet, fun effect and taste with liquorice in your mouth.

Pear, butter milk, dandelion seed and hazel nut. I’m not good at desert, but I love fruits, and is not too sweet, so I’m good with this course.

Anvil. Sorry I really forgot this(after all the drinking). What I remember is this is the logo of the chef restaurant or farm?

Wine are paired with the courses impressively, was really amazed by Darius’s professional. And of course the passion of chef Simon too. Most of the ingredients are send from Simon’s farm in the UK, even some of the tableware.

Thanks to Mirasaki inviting Simon and Darius!
矜貴金箔下午茶 焦點食評
2018-05-13 3895 瀏覽
今天是母親節,先祝天下間媽媽(包括我自己)母親節快樂!母親節也是接機的日子,感恩手頭上的 buffet 文順利清光,今天可以分享輕鬆又甜蜜的親子下午茶~   下午茶地點是銅鑼灣信和廣場的 Dining at Murasaki 紫,這裡的下午茶一向又抵食又出色,今個母親節又聯同日本高級護膚品牌 Sassou Japan 推出又美又好吃的【矜貴金箔下午茶】($288/位),凡兩位惠顧還可免費獲價值$698禮品包,當中包括金箔潔膚美顏石鹼100g,十分超值! 下午茶內容實在非常豐富,包括五款矜貴美味鹹點、七款精緻美味甜點(包括 scone),加上自選咖啡/茶或果茶,食完會相當之飽,還有禮品帶走,真心好豐富吸引! 先分享鹹點,包括有:柔軟富肉汁的和牛漢堡、香脆不油的日本紫薯薯條(點有金箔的茄汁來吃,份外矜貴!)、妹妹至愛的日式蛋奄列、十分足料鮮甜的北海道海膽魚生飯,以及用上自家製法包製作的雞肉法包三文治。每一款都好好吃! 甜點則主要置放在金屬架上,很喜歡面層清甜鬆軟、負擔超輕的 Beetroot Cake,也從來喜歡這裡的 Homemade Canelé Cake,貼上金箔更添貴氣;柚子

甜點則主要置放在金屬架上,很喜歡面層清甜鬆軟、負擔超輕的 Beetroot Cake,也從來喜歡這裡的 Homemade Canelé Cake,貼上金箔更添貴氣;柚子味的 Purple Macaron 也很好吃。

其他甜點還包括清香滑溜的 Panna Cotta、芳香迷人的 Lavender Jelly、小巧輕脆的 Crème Brûlée,以及金光閃閃的美味 Scone,配以香濃凝滑的 Clotted Cream 及果醬,十分令人滿足。飲品方面,這天點了非常 fruity 的果茶,又美又清甜好喝,十分推介啊!

吃完下午茶,還有價值$498的金箔潔膚美顏石鹼,以及$200的購物禮劵帶走,可以到 Sassou 銅鑼灣皇室堡一樓/尖沙咀K11地庫 B2 的專門店盡情 shopping,超開心!
由於性價比太高,因此下午茶一早爆滿,其實,這裡的午餐及晚餐都一樣出色值得一試,相信不久後又會重來了!
2018-05-12
兩個紫迷去食TEA~ 焦點食評
2018-04-08 3582 瀏覽
好耐冇去食TEA喇... 今日終於出動...點解揀呢間?  因為先前睇到介紹話有個海膽飯仔喎~咁咪黎試下, 又唔係貴~唔係因為叫紫呀... 雖然我地兩個真係紫迷黎~ 之後先發現呢間餐廳叫"紫" 哈哈~~MURASAKI WEEKEND TEA SET $218/位~ 下午3-6pm... 如果冇野做... 入到黎呢度, 二人台既私隱度幾高~一入黎就見到有個架, SORRY 我明知係要黎放食物都我都忍唔住想羅黎影一影我D 仔仔呀! 話咁快就上菜喇~甜品架就梗係放甜品啦~~咸點就用碟上~咸點有:和牛漢堡 HOMEMADE WAGYU BURGER -- 呢個都OK既, 食到有牛味同係嫰既~炸甜薯條 SWEET POTATO FRIED WITH TOMATO SAUCE -- 我係咁話係咪JACABI 黎~不過佢係新鮮炸出黎既~XD玉子燒 JAPANESE EGG OMELETTE-- GOOD 既~迷你雜錦丼 CHIRASHI-- 為左呢個黎試既, 好味係好味, 不過唔夠喉~雞肉三文治 CHICKEN SANDWICH --呢款咸左D~不過我不嬲都中意食三文治, 朋友就覺得麻麻地~呢個有

入到黎呢度, 二人台既私隱度幾高~

話咁快就上菜喇~甜品架就梗係放甜品啦~~咸點就用碟上~
咸點有:

呢個有好多唔同種類既魚生, 如果可以大返少少就好喇.WAKAKAK 不過都幾SURPRISE, 其實未食過日X 西既TEA SET.
好少會係TEA SET 見到有飯嘛~

甜點:
個人覺得甜點失色D~
HOMEMCAE CANNELLE CAKE --喂..呢件真係唔掂, SUPPOSE 應該係外脆內軟家係咪呀? 呢舊野係好韌呀!!!柴皮咬唔開咁....差D WOR~
SCONES --有原味同提子味, 配肥仔CREAM 同玫瑰紅桑子醬~  呢個OK, 靠佢塞飽左個胃XD

TIRAMISU --係竹筒入面~OK 啦~~~
PEACH GUM WITH SOY MILK -- 豆漿桃膠~ 呢個暖食既, 好味 幾啖冇左~~~

PURPLE MACARON -- 終於有返D 同店名配合既野喇.. 紫色呀紫色~係香既~

CREAM CAKE --呢個好味, 好香既士多啤梨味~

PURPLE MOON --我估佢係橙色個粒, 好似係有D南瓜既成份, 不過呢粒SORRY, 我唔識欣賞~~~ 呢粒我係唔喜歡的~
飲品我地揀左普通茶~Berry blush infusion, Peach black tea 都係一壺上既, 會REFILL 熱水~

整體黎計, TEA呢個價接受到, 環境都好好~
咸點一定出色過甜點~~~
我都唔係咀叼既人, 不過甜點真係要改進~
以呢個環境黎講, 二百蚊坐3個鐘都OK丫~
2018-02-15 5376 瀏覽
說起來,囝囝已有好一段日子沒跟契爺契媽飯聚了,反正就快到新年,當然是要來個團年飯吧! 地點不作他選,就是地理位置極佳,又是太太喜歡的 Murasaki。 中午時段的自然光透入,感覺良好,尤其是可以欣賞到鐵板師的手藝,更是賞心樂事。 囝囝已經不是第一次到訪,只是上一次品嚐了下午茶,而今次是店方名物之一鐵板燒。 鐵板午市定食 基本上有海鮮及牛肉選擇,牛肉亦細分兩個等級及厚薄,悉隨專便。 海鮮鐵板燒($388) 太太近日皮膚有點敏感,只能點了海鮮類。 有機野菜沙律 清新爽脆又多汁,微酸的感覺,令人胃口大開。 日式蒸蛋 熱辣辣的原盅上,一不小心,隨時會燙傷咀角,小巧的一一盅,已包含蟹肉、三文魚籽及冬菇片,蒸蛋香甜滑溜,水準極高,三扒兩撥便見底了。 廚師推介海鮮 是帆立貝及日本蠔,煎得恰到好處,帆立貝外層微焦,但內裡依然嫩滑,日本蠔味道濃郁,是同樣的吸引。 特色炒飯 雖然是幾位飯量一齊炒,但不論加材料或是蛋漿,在時間上都恰到好處,蛋漿把飯粒緊緊包裹,而且粒顆分明,帶少許焦香及蔥香

鐵板午市定食

海鮮鐵板燒($388)

太太近日皮膚有點敏感,只能點了海鮮類。

有機野菜沙律

清新爽脆又多汁,微酸的感覺,令人胃口大開。

日式蒸蛋

廚師推介海鮮

特色炒飯

雖然是幾位飯量一齊炒,但不論加材料或是蛋漿,在時間上都恰到好處,蛋漿把飯粒緊緊包裹,而且粒顆分明,帶少許焦香及蔥香,三文魚肉混和在飯粒之中,增添了口感,真係諗起都想再食。

紅麵豉湯

很久沒喝了,比起一般麵豉湯更濃稠及馥郁,簡單的加點海帶豆腐,已經鮮香十足,好味。

甜品

囝囝是雪糕迷,店方有自家製雪糕,當然是不會放過,今次是難得的咖喱味,結果係我一啖都食唔到。

牛肉鐵板燒($328)( 薄燒或厚燒)( 美國牛肉)

如果選用 A5 和牛,則要($580

囝囝喜歡啖啖肉,當然是厚燒,最難得佢竟然接受到 medium rare 的質感,考取豪奪了一件,就算不是 A5 和牛,肉味依然濃郁,又有嚼口。

自己點了薄燒,加入蔥花卷起,簡單的炙一下,充滿了肉汁及蔥香,又是一道令人欲擺不能的美食。

再過兩日就是情人節了,慶祝又不一定要晚上,中午在陽光之下共渡都是一個上佳的選擇。

P.S : 餐廳每天中午都有第二位半價優惠,算起來連加一都不過$300/位,相當划算,問過餐廳負責人,就算是情人節當天都會如常,實在是好消息,只是年30晚至年初三會休息,大家可要注意啊!
2018-08-13 56 瀏覽
第一次到紫食午餐,食物一般,與千兩差不多,侍應生不足,主菜到咗沙律都未到,四份午餐,兩個食完,第四個都未到,未達到高級餐廳水平,但收高級餐廳價錢。炸豬扒有筋,無法食。失望。

2018-08-10 184 瀏覽
因為上網睇下好多好多post 所以抱住超興奮的心情去食Omakase,但最後嗰日食到咩都係要睇廚師心情。。。由螺、蟹肉jelly、鮑魚打頭陣。螺好入味,其他都唔錯刺身的toro超級好食,但係期待的蠔就冇出現。帆立貝一般、其他都好好食,但期待已久的海膽三文魚子飯就冇出現。不得不說呢個真心好食,食到紫菜同蛋的脆,魚亦都好香。成個餐食物就係得咁多,甜品冇影,野食係超水準,但作為一個細食女仔完全唔夠飽。唔飽的情況下呢一餐原價$2xxx, 7折左都要$16xx 就好貴喇,比個炒飯我食下返到屋企都唔洗食杯麵呀。。其實omakase 上網睇人食咩真係睇下就好,睇下唔一定有,令自己期待太多就會有失望。
由螺、蟹肉jelly、鮑魚打頭陣。
螺好入味,其他都唔錯

刺身的toro超級好食,但係期待的蠔就冇出現。

不得不說呢個真心好食,食到紫菜同蛋的脆,魚亦都好香。

2018-08-09
紀念日
2018-08-09 114 瀏覽
咁岩上網見到murasaki今期下午茶主題係桃🍑 好似好吸引咁,拿拿林約埋閨蜜去試下環境來講普普通通,唔會有風景睇,偏暗對港女黎講影相真係好考功夫一坐低,侍應會幫你擺好餐巾,仲有濕毛巾抹手服務幾好我哋兩個每人叫一個set,等左大約5分鐘就上喇!侍應會逐樣食物講下係咩,不過其實佢講得好快、d英文又好快lur過其實都唔太知係啲乜鹹點有漢堡包、蟹肉cracker、蛋沙律包、鵝肝酥同埋魚生飯d包類認真麻麻、burger同個baguette都好乾不過其他鹹點都好出色魚生飯好味呀至於甜點,全部都係同桃有關全部都好好味呀甜點就唔逐一介紹喇就嚟食完時,侍應會每台送上日本空運黎既山梨縣桃比客人拎返屋企食食左喇好清甜呀!期待下次又再試下murasaki

環境來講普普通通,唔會有風景睇,偏暗
對港女黎講影相真係好考功夫

一坐低,侍應會幫你擺好餐巾,仲有濕毛巾抹手
服務幾好
其實都唔太知係啲乜

d包類認真麻麻、burger同個baguette都好乾

不過其他鹹點都好出色
魚生飯好味呀

至於甜點,全部都係同桃有關
全部都好好味呀

甜點就唔逐一介紹喇

就嚟食完時,侍應會每台送上日本空運黎既山梨縣桃
比客人拎返屋企食

食左喇
好清甜呀!
期待下次又再試下murasaki

2018-08-05 135 瀏覽
期待已久嘅下午茶,一啲都冇令我失望,絕對令人有意外驚喜🤗首先食物賣相已經好精緻、擺設好靚,鹹點居然有一個Mini魚生飯,mini burger,sandwich…etc. 當然仲有英式鬆餅,每一樣都好好味。甜點主要用白桃果肉,因此味道都非常清甜,有別於其他afternoon tea嘅糕點,特別係一款好似水晶(其實係份子料理),裹面湯汁非常可口,另外有一小杯水晶粉,配上白桃汁做湯底,好清新,真係好想再去食多一次
期待已久嘅下午茶,一啲都冇令我失望,絕對令人有意外驚喜🤗

White  peach  set  甜點
Mini魚生飯
水晶粉
份子料理
2018-07-30 179 瀏覽
好難得的假期因為本人窮到日日都要開工只有公眾假期嘅紅日先可以休息一下所以安排去食一食AFTERNOON TEA 呢間見到一位Afternoon tea達人強力推薦所以一早放左係WAITING LIST今日就約埋阿媽同細佬去食啦 日式下午茶之前都試過泰式下午茶所以對於嘗試日式下午茶都冇咩問題 我地叫左一人一SET, 再加左個CURRY RICE嘅甜品 先講個SET咸點:一口和牛漢堡和牛嘅牛味濃但個包唔係咩特別野 雞肉三文治呢個個包就好味道雞肉就正常野 玉子燒正常的甜甜玉子燒也好有厚道 鬆餅正常野, 冇咩特別 重點海膽魚生飯達人強烈推介的重點雖然好細碗, 細碗到我阿媽唔食生野都照食左佢而冇肚痛但食得出魚生是新鮮的海膽也是鮮的(因為我食過唔新鮮嘅恐怖海膽) 炸紫薯條UM……淋嘅都幾油下啦試下新野咁啦 甜點桃膠豆奶有微微黑糖味道桃膠量也不少 TIRAMISU普通野日式餐廳的意式甜品唔會有太多期望 CANELE CAKE我一向唔多食呢款蛋糕所以唔識得評論 MACARON我個人覺得唔算死甜都鬆脆的 蛋糕伴脆脆鑑於我太喜歡脆脆所以好喜歡蛋糕都好鬆軟, 一鬆一脆就好味 南瓜糕印象中是軟熟的 另加的CU
好難得的假期

今日就約埋阿媽同細佬去食啦

日式下午茶
之前都試過泰式下午茶
所以對於嘗試日式下午茶都冇咩問題

我地叫左一人一SET, 再加左個CURRY RICE嘅甜品

先講個SET

鬆餅
正常野, 冇咩特別

重點海膽魚生飯
達人強烈推介的重點
雖然好細碗, 細碗到我阿媽唔食生野都照食左佢而冇肚痛
但食得出魚生是新鮮的
海膽也是鮮的(因為我食過唔新鮮嘅恐怖海膽)

炸紫薯條

都鬆脆的

蛋糕伴脆脆
鑑於我太喜歡脆脆
所以好喜歡
蛋糕都好鬆軟, 一鬆一脆就好味

南瓜糕
印象中是軟熟的

另加的CURRY RICE
我地唔小心叫左個特別野
咖哩味雪糕, 伴了椰漿
個咖哩味都幾辣架
那個飯就是少甜的脆米

整體係OK嘅
$2XX一位, 正常價
可以一試, 但可以留quota試其他野
2018-06-18
2018-07-22 447 瀏覽
香港人經常會用「筍」來形容物超所值的物品或服務,若然我以「筍」來比喻 「Murasaki」,相信了解 「Murasaki」的朋友一定會覺得有點牽強,因為「Murasaki」素來專注質量,坦白講要在香港享用一定水準的日本食材,現實是沒有價廉物美這回事。 但我這一次確是為了「筍」,應該是為「真筍」而再踏進 「Murasaki」! 曾多次到訪「Murasaki」的我,當然對這裡的環境不會感陌生 ,不過,還是首趟坐到壽司吧去,跟師傅有著近距離的接觸! 究竟有幾「筍」? 細心留意下文吧! 或者您會間會不會將貨就價,根據親身體驗後,可以跟大家講,「Murasaki」依然是一貫的「Murasaki」,質量與美感並存,所以是真的「筍」啊~ 我選了四款刺身及四款壽司的組合,事不宜遲開飯去,Itadakimasu! 首先是精緻又高雅的前菜! 穿上小竹籤的是東京灣的太刀魚天婦羅,漿粉細薄,恰好的火喉帶出乾爽而不油的口感,大廚加進點點咖喱粉吊味,令香氣更加誘人! 小碗裡是蟹肉啫喱,融入紫蘇葉與洋蔥,酸酸的味兒蘊含清香,格外醒神! 而左手邊的是鮑魚日本茄子啫喱,利用鰹魚高湯製作的啫喱與鮮味的鮑魚來得特別合拍!

究竟有幾「筍」? 細心留意下文吧!

首先是精緻又高雅的前菜!

見大廚馬不停蹄地準備下一道菜,得知我們快要品嚐刺身了!

第一道刺身是來自鹿兒島的石垣鯛魚,石垣鯛魚薄切後 ,入口爽彈、富有清新的魚香,蘸上柚子酸汁,更令人胃口大開,作為第一道刺身最適合不過!另外,千萬別錯過「Murasaki」為客人準備的漬物,亦相當有水準!

第二道刺身是岩手縣夏天盛產的岩蠔,巨大的體形相當吸睛, 加上豐盈的蠔肉,好想一口把它吞掉。一口? 其實真的沒可能,於是決定先嚐最滋味的蠔肚。岩蠔超級爽滑及鮮香,配上酸汁啫喱和鮮海苔,簡直是夏天的蠔吃首選!

第三道是我至愛的北海道牡丹蝦。

北海道的牡丹蝦果然甜美綿滑,大廚更將藏在蝦頭的蝦羔製作了蝦羔醬油,令牡丹蝦更顯不凡!

隨著紅紅的火光,揭示我們第四道的刺身有多精彩!

大功告成的愛媛縣養飼大拖羅,賣相新穎時尚,賣點是沒經過冰鮮,那味道如何呢?

先將紫菜把大拖羅包好,一咬經火炙的大拖羅,脂香滿溢,混和炸大蔥的鹹香和紫蘇的清香,令滿嘴生香,但香而不膩,正是它耐人㝷味之處!

嚐過四款刺身後,我們來到壽司環節。首先為我們送上東京灣小柴墨魚,小柴黑魚一點也不柴 (冷笑話),相反質感是十分軟糯黏彈,釋出一口新鮮的滋味!

再來的是銚子港地金目鯛,經常碰到金目鯛,但地金目鯛則從沒所聞!

通透粉紅的地金目鯛,原來代表著更高的層次,與及擁有更豐盛的魚脂。大廚更預先以霜造的處理方法鎖死魚脂,使地金目鯛的豐盛滋味盡現!

第三款刺身是醬油漬中拖羅。

恰好的醬油香與中拖羅,入口就是那種不溫不火、令舌尖懷著溫馨感的味道!

大廚先將馬糞海膽鋪上。

隨後將三文魚子如水傾注。

對著滿瀉的三文魚子,即時垂涎萬分!

甜美的馬糞海膽拼上新鮮的醬油漬魚子,同時與軟糯日本米飯入口,令快樂指數瞬間飇升,一試定會明白箇中真義!

廣東有邪惡,但偏偏令人舌亂情迷的豬油撈飯。

「Murasaki」卻有蘊含超級奧米加3的無敵拖羅魚油坐鎮,此恩物要比豬油撈飯來得健康多了,看一滴滴的魚油正往壽司飯內滲透!

這邊廂備有拖羅蓉、黃瓜、香蒽和炸洋蔥等,看來絕對不是魚油撈飯這般簡單。

魚油壽司飯捲上拖羅蓉、黃瓜、香蔥和炸洋蔥等,頓變身成為香氣洋溢、口感層次豐富的大拖羅蓉炸洋蔥手卷,趁紫菜還脆身,趕快品嚐既健康又美味超凡的魚油手卷吧!

繼精彩壽司過後,喝一碗味噌湯溫暖腸胃及清清口腔,跟著便是甜品時間!

甜品備有 Charcoal Crumble 和 Purple Moon。

Charcoal Crumble 是可愛的小盆栽,炭灰的泥土裡並不是燒焦的味道,而是令人喜上眉梢的芒果和香蕉雪葩,還混著班蘭忌廉,香滑濃厚!

至於充滿紫色浪漫的 Purple Moon, 則是由南瓜布甸、紫薯脆片和椰子沙冰組成,味道較 Charcoal Crumble 清怡!

上述以質取勝的 Omakase 套餐優惠,絕對是「Murasaki」史無前例的創舉,限定七、八、九,三個月方可獨享,快快在至筍季度採取至筍行動吧!
2018-06-12
試食活動
2018-07-15 986 瀏覽
天氣太熱,再豐富的東西放在眼前,都會無咩胃口食,頂多只想吃些刺身或壽司等。 去到呢個年紀,唔好虧待自己,一係唔好食,要吃就吃有質素的,倒不如去Dining at Murasaki? 已到訪過這間高級日本餐廳好幾次,對其出品信心十足,費事傷腦筋諗食乜(太多好嘢食,選擇困難症會發作),吃Omakase最好不過。 坐在壽司吧前,看師傅表演,猜猜佢會為我準備些什麼食物,從來治癒。 先整個前菜拼盤,蟹肉啫喱滿載清新氣息;鮑魚顯矜貴,但日本茄子才是重中之重。再吃件香脆不油的天婦羅,好,我已經準備好品嚐刺身了! 刺身以石恒鲷打頭陣,薄切的鯛魚口感爽身,醮以柚子酸汁同吃,清爽醒神。 大分縣的岩蠔,個子巨大又漲卜卜,以精緻器皿盛載,身價更顯高貴。配酸汁啫喱與鮮海苔吃,肥美爽身又開胃,真想請師傅開多隻俾我。 再來是北海道的牡丹蝦,師傅將蝦頭的蝦羔也塗在蝦身之上,吃起來鮮甜之餘,又多一份甘香,實在正斗。 師傅再拿肥美的大拖羅出來,睇見口水流,這款來自愛媛縣的極品,就咁食可能會太重油份太漏,所以師傅將之火灸過。 以紫菜包裹著來吃,整件事外脆內甘香,而又入口溶化,精彩絕倫。 店員收起大拖羅的碟子,師傅正為我們準