2021-05-19 323 瀏覽
同朋友好耐冇見,佢哋又食素,揀咗呢間餐廳。首先點咗幾杯特色果汁,材料非常新鮮,冇任何添加,非常好。之後嗌左幾張車,當中包括有兩個土耳其卷:一個係精選,另外一個係雜菜,我哋揀咗veggie cheese,所以味道係淡咗少少,但味道好清新。另外叫一個Pizza,好多材料,味道好好👍🏻再加上一個松露意粉,一上菜已經好香,食落去發覺佢嘅意粉軟硬都好適中。仲試咗一個餡餅,一個黃薑飯,全部都好好味,係一間好值得試嘅素食餐廳,高度推介。睇返評論,我覺得好多人誤解左老闆,佢係有心做餐廳的,而且都好有心做素食,不過大家好奇怪咁希望佢係一個公關高手!大家可能放錯重點了😉
同朋友好耐冇見,佢哋又食素,揀咗呢間餐廳。
首先點咗幾杯特色果汁,材料非常新鮮,冇任何添加,非常好。
另外叫一個Pizza,好多材料,味道好好👍🏻
大家可能放錯重點了😉
2021-05-18
2020-11-07 1100 瀏覽
今日無咩靈感去邊開餐,所以就求其搵一間有素食提供既餐廳~所以我就搵到呢間係OPENRICE都好似幾多好評既餐廳經過門口其實同隔離間餐廳都好類似,不過隔離既感覺係會坐得舒服啲但可能素食既選擇未必好似呢間咁多,畢竟呢間係全素食.入面只係有3張枱,幸好我今日去既時間都唔係繁忙時間,所以一入去就有位座今日我地點左2個套餐,一個套餐會有沙津/ 果汁*細/湯$148 另一個餐就只係湯或果汁.咁我就選左湯沙津幾清新,但份量就真係好細.而果汁就正常,因為係新鮮即榨呢個磨菇湯較稀但都有濃濃既菇味.我個人會比較鐘意飲比較CREAMY啲既磨菇湯呢個就係$148 既黑松露餐, 其實同我個餐既分別在於, 只係多左個薯蓉同少左牛油果呢個係黑松露大磨菇炒扁意粉, 由於味道偏啖既關係我落左一次鹽

咁我就選左湯

沙津幾清新,但份量就真係好細.
而果汁就正常,因為係新鮮即榨

呢個磨菇湯較稀但都有濃濃既菇味.
我個人會比較鐘意飲比較CREAMY啲既磨菇湯

2020-08-09 963 瀏覽
潮流興食得健康,我地又試下搵d素食餐廳蛋白奄列入面係菇炒意粉有雜菜同吾同種類嘅菇😂素漢堡有大大舊煎豆腐其實素食餐廳係香港吾多吾係講緊舊時d酸齋,芋頭魚,多油一啲都吾健康呢間嘅素食係健康版全部都係用吾同嘅菇,豆腐去配搭一定夠protein又夠特別
潮流興食得健康,我地又試下搵d素食餐廳

蛋白奄列入面係菇
炒意粉有雜菜同吾同種類嘅菇😂
素漢堡有大大舊煎豆腐

其實素食餐廳係香港吾多
吾係講緊舊時d酸齋,芋頭魚,多油一啲都吾健康
呢間嘅素食係健康版
全部都係用吾同嘅菇,豆腐去配搭
一定夠protein
又夠特別
香草雜菌松子仁意大利粉
香草雜菌松子仁意大利粉
2019-12-17 2152 瀏覽
如不是陪友人食素,我很少食素。可是,這一家大大改變我對素菜看法,原來素菜可以煮到完全原像素菜,很惹味很有感覺。首先是蘑菇湯,味濃又易入口很鮮味,再配上二三種水果混成的飲料很開胃。沙律更正,甜酸味係開胃之選,加上甜甜的水上果帶起蔬菜味道! Taco 🌮 上的素芝直牛油果好食到不得了,一定要再食😍最後risotto 算中上! 整體是好食到停不了口🤭
2019-11-24 1353 瀏覽
-位於大坑既《素食微調》🙇🏻‍♀️今次係由一位極度注重飲食既朋友仔帶我嚟,話今日食健康d喎💁🏼‍♀️🌯清新素卷 ($53)入面有牛油果,蕃茄仔,青瓜,雜菜配左莎莎醬,姐係點nachos食果d個清新卷真係非常清新下,食完同冇食個感覺係冇分別😆sor 我真係好餓!🌯豆腐蘑菇卷 ($53)食完上面嗰個其實開始冇咩期待感,但呢個又出奇地好食,包左有機豆腐,烤蘑菇,烤南瓜🎃同羅馬生菜🥬佢係甜甜地既烤南瓜好啱我口味!🤤同埋我覺得可以講下個皮,佢係比平時既卡巴皮簿身一半同脆身,口感正個卡巴皮!🍳蛋白奄列 ($58)入邊有啲菇,有啲豆腐,冇乜特別自己幻想下蛋白加菇加豆腐係咩味就諗到㗎喇😃總之就係健康版嘅奄列啦🧐🥗烤雜菜 ($78)有菜有茄子有蘿蔔絲有青瓜有菇,唔知點解比出邊嘅烤雜菜好食🤭甜甜地,同行嘅朋友話因為佢哋係用靚油煮!總括嚟講嘢食係幾好食,但煮得都幾慢下🤣好有屋企飯feel,係得兩公婆顧店,一個煮一個落order,性價比唔高,同埋野食有點偏細份!但有機會會再嚟食過南瓜豆腐卷!🤗
位於大坑既《素食微調》🙇🏻‍♀️
今次係由一位極度注重飲食既朋友仔
帶我嚟,話今日食健康d喎💁🏼‍♀️

🌯清新素卷 ($53)
入面有牛油果,蕃茄仔,青瓜,雜菜
配左莎莎醬,姐係點nachos食果d
個清新卷真係非常清新下,食完同冇食
個感覺係冇分別😆sor 我真係好餓!

🌯豆腐蘑菇卷 ($53)
食完上面嗰個其實開始冇咩期待感,
但呢個又出奇地好食,包左有機豆腐,
烤蘑菇,烤南瓜🎃同羅馬生菜🥬
佢係甜甜地既烤南瓜好啱我口味!🤤
同埋我覺得可以講下個皮,佢係比平時既
卡巴皮簿身一半同脆身,口感正個卡巴皮!

🍳蛋白奄列 ($58)
入邊有啲菇,有啲豆腐,冇乜特別
自己幻想下蛋白加菇加豆腐係咩味
就諗到㗎喇😃總之就係健康版嘅奄列啦🧐

🥗烤雜菜 ($78)
有菜有茄子有蘿蔔絲有青瓜有菇,
唔知點解比出邊嘅烤雜菜好食🤭
甜甜地,同行嘅朋友話因為佢哋係用靚油煮!

總括嚟講嘢食係幾好食,但煮得都幾慢下🤣
好有屋企飯feel,係得兩公婆顧店,一個煮一個
落order,性價比唔高,同埋野食有點偏細份!
但有機會會再嚟食過南瓜豆腐卷!🤗

豆腐蘑菇卷
清新素卷
烤雜菜
豆腐蘑菇卷
去親港島區都會睇下有冇機會食呢間素食店,因為實在太好味!每次來必叫lavash roll,今次食芝士素卷,有🧀🍆慢乾🍅南瓜同火箭菜。所有材料都係新鮮烤熱,所以水份比較多,配埋溶咗嘅芝士,口感好smooth,好彩有慢乾🍅中和咗,唔會得個甜字,同埋加咗火箭菜係畫龍點晴,令味道豐富咗😍香草雜菌松子仁意大利粉,雜菌堅係用咗幾款唔同嘅菇菌類炒,誠意十足,好有層次嘅口感!附送嘅雜菜全部幼切,有椰菜、燈籠椒、蟲草花,配搭新穎。黃薑椰香印度飯,真係用咗印度長米,而且食到啖啖椰香,又唔會太搶味,黃薑味道非常温和,上面仲有提子乾,配搭埋一齊有小小似食甜品哈哈,好味嘅!今次個雜菜同頭先嗰個唔同,係翠玉肉、茄子、紅蘿蔔同椰菜,原來配飯食係幾好味!舖頭細細,位唔多,所有嘢都認真製作,調味輕手,所以一定食到食材原味,非常欣賞,價錢又唔貴。誠意推薦畀大家!
去親港島區都會睇下有冇機會食呢間素食店,因為實在太好味!

• 黃薑椰香印度飯
2019-06-16 1531 瀏覽
最近轉咗去大坑住,唸住試下呢間評分唔錯既餐廳,點知激到成肚火🔥老闆(?)/店員態度極差!12點間店一個人都冇,我同男朋友2個入去比人黑哂面,想2個人打橫坐比人罵要轉翻打對面咁坐,但重點宜家一個人都冇。明白可能1點係放飯高峰期要做定準備,但唔洗罵人咁既態度⋯到落單時唔明menu 問下十問九唔應,就算覆都語氣極差,都好似同佢有仇咁,大佬成間店得我地2個跟本冇野忙。個態度咁唔休做,冇唸過價錢成百幾蚊一個餐,想食齋行出天后大把選揀,真係永遠冇下次。
2019-05-04 1371 瀏覽
想食漢堡,塊肉又太heavy, 所以想搵素漢堡食。呢間舖門面唔大,得十零個位,已經坐到出門口。叫左個素漢堡餐同黑松露雜菌意粉,仲有沙津,磨菇湯,同蕃石榴+紅菜頭+蘋果汁。個磨菇湯真係好磨菇,哈哈好濃,因為冇cream, 感覺幾清。素漢堡黎到,以為係似Green Cxxxx嗰d 素漢堡扒,點知...佢入面係夾住 豆腐,菇菇,蕃茄,素芝士等等。。好特別,真係未試過咁樣既配搭。個黑松露意粉都幾香口,黑松露味唔算濃,但感覺幾清新,唔錯 。驚喜係旁邊既薯蓉,有咬口又香,好味道!最喜歡佢既果汁,紅菜頭有助抗氧化同排便,係好有益既蔬果,亦都好鮮甜,唯一既係呢杯比較重蕃石榴味,可能有d人未必太接受,我就OK既健康一餐,下次再食!
想食漢堡,塊肉又太heavy, 所以想搵素漢堡食。

個磨菇湯真係好磨菇,哈哈
磨菇湯

黑松露雜菌意粉

健康一餐,下次再食!
2019-03-16 1126 瀏覽
心血來潮,放工後同朋友黎「素食微調」食飯聚會。其實已經係第二次黎喇,最鍾意小店由落單到煮食都係one man band,唔會有大集團嗰種商業味道。☺️我哋叫咗份黑松露野菇意粉、一份土耳其卷同埋蘑菇湯。個蘑菇湯雖然份量細細,但味道極為濃郁,入口又係每喺都有蘑菇碎,實在係非常足料。不過每啖都係蘑菇碎嘅口感可能唔係個個鐘意喇。蘑菇湯有粒粒菇碎同黑椒碎,小心食完啲牙會攝嘢😉份量唔多,意粉帶少許偏硬嘅口感,雖然味道未算超好食,但係多種食材夾埋都係相當和諧嘅味道,亦算上上之選。喺素食微調入面最值得推介嘅有土耳其卷,印象中有幾個唔同口味,我哋揀咗個有烤蔬菜嘅黎試。呢個土耳其卷入面包住略略烤過嘅茄子、車厘茄同埋蕃薯蓉,仲有濃郁嘅半溶芝士,加埋真係超級好味🤤同朋友一人食一半完全唔夠皮!哈哈!呢個卷好食到飛天,最重要嘅元素肯定係芝士!老闆喺落單時會問埋客人走唔走芝士,食全齋嘅朋友都冇有怕。另外叫咗杯火龍果加蘋果同紅菜頭嘅鮮打果汁「紅寶石」,即叫即打非常新鮮,飲落去仲覺得自己即刻健康咗添☺️☺️☺️哈哈哈雖然小店好早閂門,同朋友聚會會覺得唔夠喉,但係食物整得用心又好食,加上價錢真係幾平(每人先$101),真心推介畀

蘑菇湯

蘑菇湯有粒粒菇碎同黑椒碎,小心食完啲牙會攝嘢😉

黑松露牛油果雜菌意粉

土耳其卷

雖然小店好早閂門,同朋友聚會會覺得唔夠喉,但係食物整得用心又好食,加上價錢真係幾平(每人先$101),真心推介畀想食素嘅朋友!
2019-03-13
黑松露牛油果雜菌意粉
土耳其卷
2018-12-17 1254 瀏覽
清清地之選路過大坑,決定食清淡啲,揀左依間素食餐廳。餐牌選擇唔少,我試左雜菜蕃茄意大利飯,質素有驚喜,味道豐富。有機會會再幫襯!意大利飯軟硬度適中,處理得好好。蕃茄口味味道自然,配上少少菌類同椰菜,好清新。
清清地之選

2018-12-11 772 瀏覽
個人定期都會一星期食幾日素體內環保ma要找好味又抵食的素食店不易呢~今次來到素食微調~下午茶時段來 店內冇人~清靜店內就是老闆一人打理一坐下就叫了素漢堡包餐 和跟餐送的磨菇湯蘑菇湯非常足料 但味道淡口 就好像蘑菇打成的蓉一樣可以自己加胡椒或鹽~素漢堡包 主要由豆腐,茄子,南瓜等等作餡料出奇地好食 多汁 加上旁邊的薯仔和什菜令整份套餐飽肚感非常足本來心思思想吃他們新推出的純素蛋糕~但太飽吃不下~希望下次可以試一試
個人定期都會一星期食幾日素

體內環保ma
要找好味又抵食的素食店不易呢~

今次來到素食微調~
下午茶時段來 店內冇人~清靜
店內就是老闆一人打理
一坐下就叫了素漢堡包餐
和跟餐送的磨菇湯

非常足料 但味道淡口
就好像蘑菇打成的蓉一樣
可以自己加胡椒或鹽~

素漢堡包餐

主要由豆腐,茄子,南瓜等等作餡料
出奇地好食 多汁
加上旁邊的薯仔和什菜
令整份套餐飽肚感非常足

本來心思思想吃他們新推出的純素蛋糕~
但太飽吃不下~
希望下次可以試一試

• 素漢堡餐
2018-11-03 852 瀏覽
我減肥一年,這𥚃的食物幫我許多,少醬汁丶少油少鹽,全部新鮮味道 😋尤其午間飲蔬果汁,(我搜尋過銅鑼灣至炮台山,只有這裡有小麥草汁🌟)是我主糧,豆腐丶磨菇土耳其卷更是我至愛,沙律🥗每天不同顏色,不要以為素簿餅很green, 但老板娘手勢使我停不到口,所以減肥不會悶 😆素食微調使我認識到什麼是vegan 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼 响天后除了茶餐廳,這裡也不收加一 🌟🌟我尚有10磅就達標,謝謝你們!我的健康靠你們 😍😍
素食微調使我認識到什麼是vegan 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
响天后除了茶餐廳,這裡也不收加一 🌟🌟
我尚有10磅就達標,謝謝你們!我的健康靠你們 😍😍
2018-11-03
聖誕節
  • 沙律
  • 意大利素飯餐
  • 小麥草汁
2018-10-21 797 瀏覽
When we first came into the restaurant the male worker gave us the most disgusting looks, and as we asked for a place to sit, the waiter denied. The waiter had made us wait for ONE HOUR - even when there were seats available for us to sit in and also allowed people who arrived after us to sit but still would not let us go in! After we were given a seat, we were served the WORST dishes ever, even if you gave it to a dog, they would PUKE it out.   Everything from the burgers, tacos, potato wedges or even spaghetti, HAD NO TASTE and completely not worth the price it was offered in!  Dishes may look good but they are absolutely deceiving. Moreover, although the dishes were not good, the least you would have expected was good service right? But unfortunately, this cafe had failed to achieve that as well, they had no respect for customers!
2018-10-21
  • DO NOT GO HERE
2018-06-13 1417 瀏覽
過去的星期天與老公出城,過一個悠閒的星期天,更選擇了美食集中地一大坑,很喜歡這個地方,人流不太多,加上有很多特色食店,令我食指大動。由於剛過了午餐時間,又不太餓,與老公行下行下就到了"素食微調",之前有幾個食齋的朋友也有推介,今次行過也想一試。店子裡雖不大,但枱與枱之間不會很擠迫,啱哂假日放鬆心情,於是選了近門口的位置坐,侍應奉上餐牌,當中最感興趣就係土耳其卷,之前係一些西式素食店也嚐過,印象不錯。不久,滿心期待的土耳其卷到了,嘩,包裝得很細心,因為卷面少不免也會有少少粉,一個店主用了張紙包住土耳其卷,好像一顆被人偷開了半邊的糖果一樣,此時我已經一手拿起品嚐,嗯,果然係正,一般既卷會落好多醬來滿足囗感,不過呢個冇咁做,反而用新鮮的食材征服你的味蕾,令你不想說話,只想吃東西,悠閒生活就是這樣了。

2018-06-10
2018-05-07 1247 瀏覽
朋友中意食素,佢決心要改變我呢個只愛食肉既肥婆,估唔到今次佢帶我食呢間又幾正🤣對於食素又有左新想法,應該會慢慢愛上👉🏿✨素漢堡包 HKD88 💸📌呢個入面有南瓜蓉,蘑菇,蕃茄、食冇肉架啦,不過食落口感又非常之好,清清地,冇肉既油膩,飽肚又清新😚👉🏿✨微調流心餡餅 HKD128 💸📌呢個簡直開正我個飯😊入面係蕃薯蓉同素芝士,好愛佢個餅皮👍🏿係有驚喜既!👉🏿✨土耳其卷-清新素卷 HKD53💸📌又一另眼相看之作,本身食牛蓉果都食到厭,諗住都係個啲味啦,點知係完全相反!牛油果一啲都唔硬,熟到岩岩好😭最愛呢個👉🏿✨薯蓉堡壘 HKD60/3件💸📌入面可以俾自己配搭要咩薯蓉,我就要左紫薯,黑松露同芋頭!個人最愛黑松露,佢上面仲灑左啲蕎麥,食落好有咬口呢😳👉🏿✨番可榴+紅菜頭+蘋果 HKD30💸📌可以抗氧化的果汁,可能因為紅菜頭都太青了所以有啲飲唔慣,但朋友是愛到爆呀!👉🏿✨羽衣甘藍+香蕉+菠蘿+波菜 HKD45💸📌反而呢個就對我口味了!淡淡的香蕉味,簡單一杯健康又飽肚,正😀

👉🏿✨素漢堡包 HKD88 💸

👉🏿✨微調流心餡餅 HKD128 💸