餐廳: 素之樂創意蔬食料理
資訊:

2024-04-21 60 瀏覽
4.19我同好友一起上到素之樂晚飯,佢地的餐食得兩種可撿,一係一人198蚊一位的輕套餐,一係一人398蚊的私房菜套餐,我哋撿咗198,最後埋單共計467蚊,但兩餸一湯一飯一甜品的份量係超級揾笨且求其,食物係味精湯,無味寡料炒飯,兩餸係唔同名但一樣加工素料熱炒,又係味精濃郁味道差唔多的餸菜,我心諗兩個大男人,你哋好意思端出來兩碟好似餵猫的份量的餸嗎?我即場反映咗點解個portion咁細既?個阿嬸服務員話:可以再嗌多個餸架(盛惠98蚊),老實講味道麻麻但揾笨的低級cp值餐廳絕對唔會再幫稱第二次!最後我老友話,不如再去大快活食個飯來
2024-04-19
  • 千企唔好去食
2024-03-25 249 瀏覽
阿媽話帶我去食素點心,佢食過幾次話味道唔錯,環境都唔錯,價錢就比一般茶樓貴少少,我試過都覺得唔錯,怪不得會座無虛席,所以想去就最好訂位。🥢珍珠蝦餃 $30 ⭐️⭐️⭐️蝦餃口感ok,有啲爽口,但味道就一般,因為比較清淡。🥢松露水晶包 $39 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢個好好味,𥚃面超多菇,松露味又夠出夠香濃。🥢香煎蘿蔔糕 $32 ⭐️⭐️⭐️⭐️好多蘿蔔好足料,仲有粗條口感,好味。🥢香酥春卷 $33 ⭐️⭐️⭐️⭐️春卷都好足料,食落外脆內爽,都唔錯。🥢羅漢齋腸粉 $39 ⭐️⭐️呢個麻麻地,雖然腸粉算滑唔厚身,但我覺得餡料有啲少。🥢叉燒餐包$36 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢個一定要訂,限量供應,叉燒口感好似,再加上好味嘅叉燒醬,還原度好高。🥢茶 $16/位三人共消費:$262

🥢珍珠蝦餃 $30 ⭐️⭐️⭐️
蝦餃口感ok,有啲爽口,但味道就一般,因為比較清淡。

🥢松露水晶包 $39 ⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個好好味,𥚃面超多菇,松露味又夠出夠香濃。

🥢香煎蘿蔔糕 $32 ⭐️⭐️⭐️⭐️
好多蘿蔔好足料,仲有粗條口感,好味。

🥢香酥春卷 $33 ⭐️⭐️⭐️⭐️
春卷都好足料,食落外脆內爽,都唔錯。

🥢羅漢齋腸粉 $39 ⭐️⭐️
呢個麻麻地,雖然腸粉算滑唔厚身,但我覺得餡料有啲少。

🥢叉燒餐包$36 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢茶 $16/位

三人共消費:$262
2024-03-10
2024-03-18 208 瀏覽
好一段時間沒來這店,會員咭也不知放了到那裡。店員說講電話號碼都可以,亦不需補領會員咭。經開飯喇訂坐,也同享會員九折優惠。今天中午約友人品嚐健康素食,點心加麵食,整體滿意。服務周到。只是枱與枱之間的距離實在太密,不然會加分。素菜包:包皮鬆軟,菜饀充足。羅漢齋腸粉:👍🏻👍🏻用料十足,腸粉晶盈薄身,豉油點小小不用多。蒸芋頭糕:👍🏻跟一般酒樓不同,有芋頭粒,入口鬆化,味道也好。五穀迷你糭:👍🏻👍🏻健康有益,軟熟有口感。番茄湯麵:蕃茄湯底,麵身幼滑。奉送餐後甜品馬蹄糕。
素菜包:包皮鬆軟,菜饀充足。
五穀迷你糭:👍🏻👍🏻健康有益,軟熟有口感。
番茄湯麵:蕃茄湯底,麵身幼滑。
奉送餐後甜品馬蹄糕。
2024-03-18
2024-01-28 568 瀏覽
相隔多年後再一次回頭光顧。食品質數無變,味道也保持到,職員禮貌一如以往的好,親切有善,面上充滿笑容,每度菜上菜時也細心介紹,善意提醒小心熱,因為有輪椅,職員善意提醒應那個位置較好。值得讚!中美中不足是電梯要行幾級樓梯才可到達。如果電梯能直接由地下上到去舖面樓層就更好。扣佢十分總結今次光顧體驗,值九十分。
總結今次光顧體驗,值九十分。
2024-01-28
  • 彩虹壽司
  • 餐前小食
  • 四式拼盤
2024-01-17 530 瀏覽
比較少留意到有點心為主的素食餐廳。本人喜歡吃點心而親戚吃素,所以便去了這間午市接近飲茶為主題的素食餐廳。一直很喜歡吃他的脆膳,另外收銀處旁邊有小超市,可以買一些素食產品回家
比較少留意到有點心為主的素食餐廳。
  • 餐前小食
  • 糖醋咕嚕
  • 蜜汁脆鱔
2024-01-14 490 瀏覽
走入素之樂,空氣中既有股清新感喺度,一家人濟濟一堂嚟個素食盛宴,真係開心到爆!一開始個三文魚頭盤已經震撼到我,色彩繽紛又閃閃發光,食落去鮮甜得嚟唔油膩,真係創意爆燈💡!到咗主菜,個素鮑魚同芒果蝦就更加出彩,賣相掂過鋼鐵俠嘅盔甲,色澤亮晶晶嘅!邊個話素菜無滋味?呢啲菜譜絕對擊中你嘅味蕾,令你愛上呢個綠色嘅饗宴。嗰個仿蝦,韌味又惹味,真係做得啱啱好!而且佢嘅小食都唔係蓋嘅,講到蝦餃嘅皮,透明得嚟又得嘅彈性,簡直可以頂天立地。最後,個蘋果批(應該係酥?)唔算太甜,鬆化得黎又冇過於油膩,一啖一啖嘅幸福感,就好似食一雲咁輕盈。只係喺湯品同芝麻糊稍為鹹咗少少,不過總體嚟講,呢餐飯,簡直係素食界嘅驚喜箱🎁!啱哂想享受清新健康生活嘅你我佢。下次一定要記得早啲book位,因為好嘢,人人都想嚟啖!

今日踩界去咗間好有名嘅素食餐廳,試吓佢哋嗰套 Colorful Veggie Delight Set,真係一個令人驚喜又滿足嘅體驗😍!頭盤係那個 "順滑苦瓜杯",啖啖清新唔苦膩,過後嗰個"爽口蘆筍湯"暖笠笠,入喉順滑之餘還勁夠味,真係暖你心窩!緊接可以話係亮點嘅 "素海中寶",潤口得滑嘅 "菇菇伴侶" — 紮實口感同濃郁香氣嘅豆製品俾人一種好食落肚嘅質感。呢啲菜式,實話實說,都係平平無奇嘅素菜做唔到嘅🌱。"金黃椰香飯" 最出彩,米粒分明得嚟還保持住椰子嘅鮮甜,呢個真係叫做一絕。最後吃到 "蜜糖焗蘋果",甜度啱啱好,唔會過甜,蘋果啲酸酸甜甜好適合做收尾。今次嘅素食之旅,完全顛覆咗我對素菜嘅認知,發現居然可以有咁多變化同滿足感。下次再嚟,一定要叫埋多啲親朋好友一齊分享呢份健康同美味!🥗🍴🎉

2023-12-10 465 瀏覽
呢間素食夠哂驚喜!一坐低,就上咗幾款開胃小食,首先係嗰啲醬油口味嘅素肉和脆脆嘅海苔餅,簡直系人間美味😋,素肉嘅口感真係幾似豬肉片呢!之後係壽司拼盤,淨係話素,但個味同擺法都夠曲高和富,搞到人食指大動!而家仲記得嗰啲味道鮮美嘅羊角豆、吃落去爽口酸甜嘅蕃茄、夠晒勁辣嘅海帶同嗲味豆腐片。飯後仲有芝士菇菌酥皮點心,啖啖肉味,好食到停唔到口!每道菜嘅份量都啱啱好👌,仲唔會太飽,留低位置嚟試下蒸白蘿蔔,又軟綿綿,口味清新。食晒成晚,連肉都唔掛念,真係正!最緊要嘅系,一路食都覺得健康!下次聚會我一定再帶啲朋友來過嚟試!🌿🥢🍣#素食界嘅新星#味蕾嘅旅行#食得健康又開心
平時係北角返工,呢一間係同事口中都經常聽到既素食餐廳。位置比較偏僻,基本上唔係北角人都可能未必知有呢間咁出色的素食餐廳!我同同事係5月既時候去食Lunch Set! 一般都建議大家去叫平日既lunch set(平均120蚊一個人)! 佢有2人set4人set,如果你係一行3人,餐廳仲可以幫你做3人份,價錢都係按平均既計返^^ 超級貼心當日我地就叫左二人餐 (再轉三人份)✿餐前小食 (★3.8/5)未上set 之前係有餐前小食!! 係花生同素既肉乾,都係好好食既! 大家唔好食曬先,之後既野食仲吸引!✿燉湯 (★4.0/5)set 會先上一個燉湯,燉湯好足料,好清甜,入面有腰果、鹿茸菇、龍眼肉等等,菇既香味味道突出,味道同一般以肉燉湯無分別! 值得一試。✿糖醋咕嚕 (★4.8/5) (必試!) 必試! 每一次黎素之樂都必食既糖醋咕嚕! 食落去同真正既咕嚕肉好似! 而且色香味俱全,連旁邊既菠蘿都好甜! 想無限encore! 送飯絕配✿野菌雜菜 (★3.8/5)同一般雜菜相若,無咩特別✿點心拼盤 (★4.0/5)點心拼盤有燒賣、蝦餃同春卷燒賣食落有少少粉絲係入面,正常蝦餃出色,似真正有一隻鮮蝦

平日既lunch set
(平均120蚊一個人)! 佢有2人set

當日我地就叫左二人餐 (再轉三人份)

✿餐前小食 (★3.8/5)

✿燉湯 (★4.0/5)

燉湯

✿糖醋咕嚕 (★4.8/5) (必試!)

糖醋咕嚕

✿野菌雜菜 (★3.8/5)
同一般雜菜相若,無咩特別

✿點心拼盤 (★4.0/5)

點心拼盤有燒賣、蝦餃同春卷

燒賣食落有少少粉絲係入面,正常

蝦餃出色,似真正有一隻鮮蝦係入面;

春卷比較出色,入面都係韭黃、高麗菜、紅蘿蔔等等

點心拼盤

✿素魯飯 (★4.0/5)
素魯飯:係比較甜既素魯飯,飯身比較乾身D,但同咕嚕肉或者雜菜一齊撈飯食就好美味

素魯飯

✿是日甜品 (★3.8/5)
馬蹄糕比較普通,無特別。
2023-05-29
燉湯
糖醋咕嚕
點心拼盤
素魯飯
2023-06-17 1257 瀏覽
已經係今年1月頭去食嘅餐廳,平日去可以選擇叫套餐或者散叫,當日去到我哋選擇散叫,選擇只有10個餸以下,係食素菜,做得精掛。枱同枱之間有一定距離,坐得幾舒服,環境幾靜。大多數家庭客。我哋叫咗大部份選擇,菜式大部份都係用不同菇類或豆類副製品造,每個都好好味。最特別係個炒河粉嘅餸原來係菇切片,炒得好野味,真係唔似素菜。個咖喱好香椰汁味道,裏面啲菜入曬味,撈飯食一流。下次要試吓佢哋個dinner set ,更加多新穎菜式可以試。
2023-05-24 1134 瀏覽
跟隊友一行七人到北角找素,「素之樂創意蔬食料理」出品正路樸實無華,沒有太多花巧反而更令我們接受,私房菜晚餐每位$298,經openrice預訂享有九折優惠,價錢亦算公度。是是日晚餐首先來一個燉湯,鹿茸菇味道突出。精選拼盤中的紫薯沙律顏色吸睛,但現實是蓮藕片的柚子味道最令人回味。牛油果壽司吃的是芥辣味道,白玉藏珍就是節瓜莆上加了一大粒杞子皇。青木瓜沙律像真度很高,小菜上檯時我都差點忘了這個是素食,素蝦是有點彈牙的口感,沙律是酸酸甜甜的,很適合夏天的胃口。京都燒茄其實就是一些芝士醬汁燒茄子,茄子完全沒有吸收到醬汁的味道,賣相也略為失色。金枝玉葉的賣相就比較吸引,白灼過的波菜澆上南瓜汁,這比較像是西式的烹調方法,南瓜汁也是受大眾歡迎的口味。XO醬香煎菇扒的扒很大,一看就知道是模擬牛扒的素食,我很喜歡。紅麴燉飯就有點DRY了,我只是試味般呎吃了一口。飯後附上SOD酵素,酸得我邊喝邊打顫。最後還有甜品豆乳奶凍,我超喜歡那清香豆腐味道,如沒有上層酸酸的草莓醬會更合我的口味。

是是日晚餐首先來一個燉湯,鹿茸菇味道突出。

紅麴燉飯就有點DRY了,我只是試味般呎吃了一口。
飯後附上SOD酵素,酸得我邊喝邊打顫。
2023-05-16
2023-04-10 1231 瀏覽
298位計的晚餐,埋單要351位。普通的坊間素食,稱什麼“私房菜”,!當然真正的私房菜,351位很難辦到呢。4位朋友共餐,看餐牌引人垂涎!真上菜的是平常不過的素料!味道一般,附圖都是四位用,每款一件或两口,份量小得可憐,吃完也没飽的感覺!如果你不是什麼會員,沒有什麼四送一免茶等優惠……這一餐簡值是……
298位計的晚餐,埋單要351位。
2023-04-08
2023-04-04 1011 瀏覽
清蒸獅子頭 ($26/ 3件)一品水晶餃 ($30/ 3件)皮薄,餡料爽脆,主要係菜、冬菇同紅蘿蔔,有緻素坊帝苗餃嘅口感。香煎蘿蔔糕 ($32/ 3件)香酥春卷 ($33/ 3條)春卷好香脆,唔油膩,餡料主要係冬菇同紅蘿蔔。叉燒腸粉 ($39)口感同真嘅叉燒腸好似,素叉燒切成一粒粒,有一絲絲素肉嘅口感,有別於用麵筋整成嘅素叉燒。腸粉皮好滑。羅漢齋腸粉 ($39)奶香脆皮淮山 ($82)我哋見隔離枱叫呢樣菜式,賣相唔錯,所以我哋就叫咗。幾有驚喜,淮山外面有層脆皮,有淡淡嘅煉奶味,外皮脆口得黎帶有黏性。豉油皇乾炒牛河 ($85)送: 馬蹄糕
清蒸獅子頭 ($26/ 3件)
清蒸獅子頭

一品水晶餃 ($30/ 3件)

一品水晶餃

香煎蘿蔔糕 ($32/ 3件)

香煎蘿蔔糕

香酥春卷 ($33/ 3條)
春卷好香脆,唔油膩,餡料主要係冬菇同紅蘿蔔。

香酥春卷

叉燒腸粉 ($39)

叉燒腸粉

羅漢齋腸粉 ($39)

羅漢齋腸粉

奶香脆皮淮山 ($82)

奶香脆片淮山

豉油皇乾炒牛河 ($85)

豉油皇乾炒牛河

送: 馬蹄糕

送: 馬蹄糕

2023-03-12
一品水晶餃
奶香脆片淮山
2023-02-16 1085 瀏覽
地點算就腳,地鐵站直行,跟幼稚園共用樓梯,頗有趣。食物是好評的,不會吃得口渴已經是很好表現,沒有太多味精而又做得可口,就是用心製作表現。服務到位,座位舒適,枱之間的間距合適。
地點算就腳,地鐵站直行,跟幼稚園共用樓梯,頗有趣。

服務到位,座位舒適,枱之間的間距合適。
2023-02-11 826 瀏覽
好朋友生日,想試新嘢,所以就嚟咗呢間係北角渣華道素之樂創意素食館,如果只睇佢哋個菜牌,唔睇英文,應該唔知道係乜嘢嚟嘅,只知道係新派素菜,因為之前都食過,對佢哋嘅食物都非常之有信心,所以就帶埋朋友,總共兩家人一齊去食。先來一個禦品燉湯,個湯雖然冇肉,但係好味好多菇。清哂。跟住就係頭盤四小碟:柚子苦瓜,柚子味同苦瓜冇衝突,將苦瓜嘅味減輕咗,容易入口。醃蘿蔔,爽口,味道正常。蜜汁燒雞,呢個正,非常似雞。仲有椒鹽鮮魷。火炙三文魚壽司,外型討好,好味。跟住一個木耳炒四季豆同雜菌嘅雜菜,豆邊都清理得非常之乾淨,完全冇渣。釀冬瓜係一個心機餸,靚,味清甜。因為我哋有芋頭lover,所以老闆特別安排咗一碟煎厚切芋頭糕,唔油,好香。得。我超鍾意佢哋嘅咕嚕肉,所以特別要求加大,冇令我失望,大家係清碟嘅。10穀養生燉飯,顏色啡啡哋色,裏邊好多菇,好味。不愧係佢哋王牌嘅產品。心思思想試佢隻西西里雜菌燉飯,所以要求老闆做一個,飯係黃色,裏面好多雜菌,入口有濃烈嘅香茅香味,好正。甜品係紅棗糕,糖水係果皮綠豆沙,唔係好甜,應該係自家製嘅。因為慶祝朋友生日,所以要求左壽包,老闆又好貼心咁安排咗水果。完美嘅一餐。
先來一個禦品燉湯,個湯雖然冇肉,但係好味好多菇。清哂。
火炙三文魚壽司,外型討好,好味。
釀冬瓜係一個心機餸,靚,味清甜。
甜品係紅棗糕,糖水係果皮綠豆沙,唔係好甜,應該係自家製嘅。
2023-02-11
生日