2021-05-30 495 瀏覽
早排疫情嚴峻嘅時候發現左一間好抵食嘅茶記盒飯嘅份量好大 如果係女仔食可以2個人share 一盒添😂但係都只係$38 (外賣盒加$2)仲有餐飲附送☕️.🌟時菜排骨炒河粉 ($38)呢個粉河粉比較似濕炒所以冇咁乾身同有汁而且都幾足料 有足夠嘅菜🥬同排骨個人覺得味道唔錯.🌟菠蘿海鮮炒飯 ($38)呢個炒飯就係用左西炒飯做底 所以食落多d蕃茄味🍅而且亦都有幾多料不過略嫌唔係好夠鑊氣但係呢個價錢同份量我已經會收貨😌
早排疫情嚴峻嘅時候發現左一間好抵食嘅茶記

盒飯嘅份量好大 如果係女仔食可以2個人share 一盒添😂
但係都只係$38 (外賣盒加$2)
仲有餐飲附送☕️

🌟時菜排骨炒河粉 ($38)
時菜排骨炒河粉

呢個粉河粉比較似濕炒
所以冇咁乾身同有汁
而且都幾足料 有足夠嘅菜🥬同排骨
個人覺得味道唔錯
🌟菠蘿海鮮炒飯 ($38)
菠蘿海鮮炒飯

呢個炒飯就係用左西炒飯做底 所以食落多d蕃茄味🍅
而且亦都有幾多料
不過略嫌唔係好夠鑊氣
但係呢個價錢同份量我已經會收貨😌
外賣自取
2021-05-24 187 瀏覽
午餐叫左個「日式海鮮炒烏冬」,連埋杯熱檸茶,$54先講個烏冬,我等左20 mins 先黎,食左一啖,發覺竟然有一條包裝袋的膠條喺碟野度,嚇一嚇,好噁心,原來我叫左「日式海鮮膠袋炒烏冬」,跟住叫佢換其他野比我食,我揀左另一碟野$57,佢要我補錢,算,我比!杯熱檸茶難飲到不得了,又苦又澀,衰過飲涼茶!哩間野我已經比左幾次機會佢,之前黎,又滴水又熱,而家黎,啲卡位張張都好多不明嘅碎,好污糟食物差,衞生差!
午餐叫左個「日式海鮮炒烏冬」,連埋杯熱檸茶,$54

杯熱檸茶難飲到不得了,又苦又澀,衰過飲涼茶!

食物差,衞生差!

2021-05-21
午餐
2021-04-17 236 瀏覽
住係附近 去過幾次 只有焗飯可接受 其他食物質素奇差 雞扒雪味濃郁 豬扒硬度十足 牛扒味道清淡 唔知自己食緊咩 飯麵經常乾過木乃伊 野飲幾次試左奶茶 華田 咖啡, 奶茶咖啡有莫名奇妙既奶味 華田同水一樣 唔知樣咁簡單既野先可以搞成咁重點係 職員大部份都串串共 無禮拜 寫野講快d聽唔到 講慢d嫌你慢 其中一個貌似男經理既呀叔最差 仲有大半個鐘先收舖入去既話 呀叔會望住你 唉唉聲 表示你阻住佢收工咁 食幾次都係咁 仲有未收舖早早用漂白水拖地 聞住漂白水味食飯 全新享受.
2020-12-24 368 瀏覽
80年代銀禧小食店形式嘅雞髀沙律豉油雞髀滷水完再炸 隻雞髀有冇偷棄舊肉 比較有良心沙律畀死咁多沙律醬同煉奶只係得雜菜菠蘿同埋椰果 好明顯係地滿嗰罐椰果再加啲雜菜落去撈埋一堆屋邨地方冇得要求
80年代銀禧小食店形式嘅雞髀沙律
雞髀沙律

豉油雞髀滷水完再炸 隻雞髀有冇偷棄舊肉 比較有良心
沙律畀死咁多沙律醬同煉奶
屋邨地方冇得要求
雞髀沙律
2019-10-14 989 瀏覽
今日晏晝,好肚餓行去樂富商場,去咗紅蜻蜓買咗個外賣,買咗個星洲炒米,買返嚟食咗幾啖真係好友鑊氣啊,賣相當不錯呢,辣都有夠喎,價錢相當便宜呢,份量又唔少喎,都幾抵,值得推介
2019-09-16 530 瀏覽
星期日上晝同小朋友去遊戲室玩完 ,諗住再行下樂富商場。去到商場 發現原來裝修緊,本身已經對商場唔係好熟。仲要裝修緊周圍為曬板,帶住小朋友,完全唔知食乜好。 搭𨋢上三樓,行出嚟見到幾間餐廳,睇過門口餐牌後,呢一間種類算最多。就決定食呢間紅蜻蜓, 一入去已經有位坐,仲原來已經到咗下午茶時段,可以叫下午茶。 入到去座位唔迫,仲有電視睇,客流量都正常,但星期日下午茶時段唔使等位真係會諗係唔係伏 。 我哋叫咗三個餐, 分別係乾炒牛河福建炒飯 同埋 蜆肉雞絲火腿飯。 先講上菜速度,非常快,基本上叫完都唔駛五分鐘 就已經上菜,可能因為咁,客流快就唔駛等位。食物方面就麻麻,始終咁快上菜,肯定煮定,飯比較爛,河粉又冇乜味,一d都唔香。普通茶餐廳品質不能要求太高,睇下想要咩,如果唔想等位可以試,如果想食好味既可以試下其他

乾炒牛河
2019-05-06 745 瀏覽
不嬲都好少幫襯紅蜻蜓 新裝修之後就更加冇食過 今次幫襯純粹係因為朋友想試下坐低冇對餐廳抱太大期望 望下下午茶餐牌都幾多選擇 價錢都係一般茶餐廳價位事關我哋都幾肚餓 就嗌咗個A23安格斯牛排飯同A25海南雞飯 黎到既分量拍得住午餐架想重點講下個A25海南雞飯 因為佢真心嗌得過!!海南雞香滑嫩口 雞唔會太肥 而且大大隻 食落啖啖肉 有幾條菜心係底 加上大大碗雞油飯 非常惹味 三兩下就俾我食哂嚕個海南雞飯高質過出面唔少鋪頭 黎紅蜻蜓可以一試

想重點講下個A25海南雞飯 因為佢真心嗌得過!!

個海南雞飯高質過出面唔少鋪頭 黎紅蜻蜓可以一試

2019-04-19 535 瀏覽
得罪講句呢間嘢真係好垃圾茶餐廳都要等超耐樓面得一個睇全場叫凍檸茶就整熱檸茶原先諗住加$8轉個紅棗茶真係難飲到嘔明明加咗錢轉出前一丁但係我 有理由相信呢個唔係一丁就算係一丁都食唔出啦煮到勁淋絕對冇下次
得罪講句

但係我 有理由相信呢個唔係一丁
就算係一丁都食唔出啦煮到勁淋

絕對冇下次
2018-10-05 786 瀏覽
午市在樂富揾食,以快為主。午市選擇也頗多,主餐送飲品,而加$6有湯飲。看到旁邊的碟頭都頗大,所以便放棄叫湯了。日式海鮮炒烏冬,應有成2個烏冬,餸有魷魚、蝦為主,炒得有些濕。干炒牛河,唔算太油都幾乾身,牛肉都有8-9塊,也有肉味。焗鮮茄豬扒飯,雖是焗飯,但也約10分鐘便熱辣辣上枱,醬汁畧鹹,撈埋炒飯吃還可以的,豬扒也醃得入味。

干炒牛河,唔算太油都幾乾身,牛肉都有8-9塊,也有肉味。

2018-08-19 512 瀏覽
樂富中心大裝修完我都好少再行,🤔但我知道個到多好多食肆。所以今日就黎呢到explore 下😎,佢有好多大型連鎖餐廳嘅分店。🙈咁黎到呢到就梗係唔想再食呢d啦,見到呢一間幾多人食😏仲佔左兩個鋪位 ,就入左去試。果然冇伏👍🏼。環境幾好,座位寬敞,野食方面種類都多,碟頭飯咁。👍🏼我地叫左個咖喱雞扒飯同西炒飯。西炒飯嘅料都夠,有蝦、有腸、火腿、雜豆等等 ⋯⋯乾濕度岩岩好,整體黎講係幾好食嘅。👍🏼咖喱雞扒都ok。咖喱夠香小小辣,😋至於個雞扒就煮得有d老🙈。我覺得係抵食嘅因爲都幾大份👍🏼👍🏼。

環境幾好,座位寬敞,野食方面種類都多,碟頭飯咁。👍🏼

我地叫左個咖喱雞扒飯同西炒飯。
西炒飯嘅料都夠,有蝦、有腸、火腿、雜豆等等 ⋯⋯

乾濕度岩岩好,整體黎講係幾好食嘅。👍🏼
我覺得係抵食嘅因爲都幾大份👍🏼👍🏼。
2018-06-26 390 瀏覽
我已經嚟食過幾次喇,係地道茶餐廳的味道👍🏻食物選擇多,種類又多,最鐘意佢個海南雞飯,雞肉好嫩,油飯好入味😋 不過就冇影到到相片,下次補返張先📸📸入到餐廳嘰環境,會諗起香港啲舊式扒房,好有童年嘰回憶🤗價錢方面,非常抵食,好少茶餐廳仲keep到呢個價😍 而且服務又好,下單上菜都好快,伙記又貼心,又有禮貌,可能係因為我係常客 哈哈總而言之,啲嘢非常啱食,有家的感覺,一定會經常返嚟食嘢🤩👍🏻
我已經嚟食過幾次喇,係地道茶餐廳的味道👍🏻

入到餐廳嘰環境,會諗起香港啲舊式扒房,好有童年嘰回憶🤗

價錢方面,非常抵食,好少茶餐廳仲keep到呢個價😍

2018-06-26 262 瀏覽
來過幾次,每次都覺得好食!這次叫了一份海南雞飯,來的雞都很軟好滑,配給的辣椒醬 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 雞飯有配湯,好好喝!食这个雞飯一定要配油飯,真的好食又低食。朋友叫了個黑椒法式羊排配飯,有湯,餐包,主菜同一杯野飲。落左單之後,湯同包好快就到。羅宋湯蔬菜配料充足,味道不鹹。主菜的羊肉不乾,朋友都滿意!環境mm錯,服務也快。 餐廳服務員都好忙,但是還有禮貌。會繼續來!有很多選擇,慢慢試 👍🏻👍🏻
來過幾次,每次都覺得好食!

環境mm錯,服務也快。 餐廳服務員都好忙,但是還有禮貌。

會繼續來!有很多選擇,慢慢試 👍🏻👍🏻
2018-06-26
15 分鐘 (堂食)
2017-10-08 855 瀏覽
外表麻麻睇上去好似伏伏地 食洛個焗飯又幾正喎 cheese 同肉 雖然一般般 芝士冇話好多 肉有d硬但有點好surprise 咖喱焗飯少可會有青椒紅椒 佢地調和芝士濟感 感覺唔會一味似食咖喱汁😊一流但勝在大份呀嘛 👍拉麵方面就地表現一般 份量比較小 吉列豬扒還好 麵質就唔ok 粉粉 一個餐有咁大份同野飲 只係50幾蚊(細食小小既朋友仲可以同人share🤗) 絕對係窮人恩物!🙌🏻
2017-06-14 578 瀏覽
一個人食飯,唸咗好耐,最後決定食呢間!一入去就有人帶我坐低,坐咗陣唸下食乜,就叫咗個「時菜排骨飯多飯」+「凍檸水少冰少甜」!先講講個飯,叫咗多飯食咗都係唔飽(可能我大食啦),排骨夠「林」,但好少,飯就軟硬適中,汁就多到你食唔哂,整體味道算可以!杯「凍檸水少冰少甜」我真係唔覺有做以上的要求,少冰我可以羅返1/3杯冰出黎,少甜就要我加返1/3水都覺甜!我又唔明羅!服務就幾好,都算係唔錯!講到呢度,到底咩係鬼打鬼?我入黎時,有個帶位帶我坐低,之後一直入的都是我附近行數,做呢行會知,一個侍應係會管幾行,只要入哂同一區,果個人就會做死,d人一路入,做我個行既侍應就話「駛唔駛隊哂過黎呀」,唔知帶位的是有心定冇意呢?冇人知道啦!整體來說:味道ok,服務ok,抵食就一般
一個人食飯,唸咗好耐,最後決定食呢間!

服務就幾好,都算係唔錯!

整體來說:
味道ok,服務ok,抵食就一般
時菜排骨飯
2017-05-02 479 瀏覽
知佢裝修完 即刻去食個黎紅蜻蜓必食既早餐(牛奶麥皮+香脆豬扒飽)!新裝修完個餐牌有少許分別 個餐無左香脆呢兩個字 我心諗希望唔好有太大變化喇 點知個豬扒飽黎左個下 灰左😡飽皮依舊系脆 不過啲涵少到無朋友 個豬扒得番昔日既三份之二都無 由吉列轉左香煎 🙁啲配菜仲崩潰 蕃茄一塊都未必有 個千島醬一匙根都比多你 昔日牛油 青瓜通通消失晒😡成個飽勁dry!環境系靚左 但系個出品同以前完全無得比😞(應該系轉左班廚)