#辣椒紙吃在尖沙咀 #辣椒紙吃日餐-___________🏖店鋪狀況🏖___________ 店舖位於帝國中心的樓,裝修主要為木系,富有日式味道,座位跟座位之間距離寬闊,就算和朋友暢談都不會擾攘其他客人,餐廳提供不少卡座,整體感覺舒適😊- _____________🍽食物🍽_____________🐮 和牛肉壽喜燒定食 $178推介指數 ■■■■□份量超級足的壽喜燒定食 💯定食包含了鍋物、前菜、漬物、溫泉蛋、麵豉湯及白飯,和牛份量有十多片😳下面墊著野菜豆腐❤️大滿足! 男仔都一定夠曬飽-🐟 豪華海鮮丼茶漬飯 $178推介指數 ■■■□□刺身有三文魚子、三文魚、吞拿魚、帶子和赤蝦🦐味道新鮮,沒有任何雪藏味😋配上濃蝦湯,鮮味十足。不過因為飯底很熱,所以刺身都變得温暖了,但🦐湯卻又不太熱😂所以這些位有點奇怪-🐣 和風炸雞盛合(雞件/雞全翼) 跟餐+$35推介指數 ■■■■□分別有兩件炸雞塊及兩件雞中翼連尖😉是日式的調味,外皮香脆但內裏還充滿肉汁🍖 雞翼是新鮮辣口的,但雞件卻有點冷掉了。跟餐加35元有四件,整體不過不失😊-鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 跟餐+$35推介指數 ■■■■■這款甜品🌶📝超推
#辣椒紙吃在尖沙咀 #辣椒紙吃日餐

🐣 和風炸雞盛合(雞件/雞全翼) 跟餐+$35
和風炸雞盛合

鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 跟餐+$35
推介指數 ■■■■■
這款甜品🌶📝超推薦!跟餐只需要加35元😳口感超綿滑,入口即化,完全不會死甜😋頂層蓋了一層滿滿的抹茶粉,甘香不苦💖令人想一口接一口。

鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 $75
推介指數 ■■■■□
這是一道能滿足你所有願望的甜品🩷有軟雪糕、丸子、紅豆、抹茶啫哩、忌廉etc.每一層都有驚喜🤤 店家完全不吝嗇,每個配料都給到滿滿的💫份量非常大,吃到最後有點膩。 (順帶一提 : 今次的軟雪糕是限定的夕張蜜瓜🍈口味喔☺️)

鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲

_____________🥂飲品🥂_____________
果茶類

🍊 冰雜莓&香橙紅茶 (跟餐+$20
推介指數 ■■■■□
味道酸酸甜甜😉有不少果肉,充滿雜莓香橙味,超級refresh🌶📝最欣賞的位置是可以自己放糖漿,適合喜歡少甜健康的朋友們。
冰雜莓+香橙紅茶

🥭 冰芒果&西柚紅茶 (跟餐+$20
推介指數 ■■■□□
西柚味道濃郁突出,帶有一點點甘苦☺️相反芒果味較淡,不覺得有芒果味存在。幸好紅茶味香醇,清爽不混濁👍🏻
冰芒果&西柚紅茶

________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶🌶
衛生:🌶🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總結,這是🌶📝 第一次吃紅葉茶屋,想不到竟然有意外驚喜☺️在尖東地區最平只需要百多元已經可以有齊前菜、湯品、主菜、飲品和甜品,而且食物味道普遍好😳 連漬物🌶📝也吃光光。💖喜歡和食的朋友一定要來試試。
📍 紅葉茶屋 (帝國中心)
尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖
平均晚餐消費:~$280/人

#和牛 #壽喜燒 #刺身丼 #日式炸雞 #抹茶控
#提拉米蘇 #夕張蜜瓜 #芭菲 #和食 #尖沙咀美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
豪華海鮮丼茶漬飯(配濃蝦湯
2023-11-20
和風炸雞盛合
果茶類
冰雜莓+香橙紅茶
2023-12-01 57 瀏覽
11月係紅葉嘅季節, 去唔到日本睇紅葉就黎左紅葉茶屋頂住先😂 有2人套餐$488, 但散叫有好多選擇~♡豪華海鮮丼茶漬飯 $178有鰹魚湯同香濃蝦湯二揀一,蝦湯好似特別啲, 蝦味好濃,個飯偏乾少少, 所以加埋個湯岩岩好, 海鮮好豐富, 有三文魚、三文魚子、吞拿魚、帶子&赤蝦。♡和牛肉壽喜燒定食 $178牛肉壽喜燒平啲, 和牛仲有款豪華版壽喜燒, 揀左款中等,和牛肉質唔錯, 不過已經煮熟曬, 如果生牛肉上可以自己選擇熟度會更好。溫泉蛋撈飯好正, 套餐配麵豉湯。♡紅葉甘之三味 $88一次滿足曬3個願望~ 分別有藍莓提拉米蘇、牛奶布甸&夕張蜜瓜軟雪糕, 提拉米蘇好好食, 唔會太甜。蜜瓜雪糕好滑好香~

♡豪華海鮮丼茶漬飯 $178
豪華海鮮丼茶漬飯

♡和牛肉壽喜燒定食 $178

♡紅葉甘之三味 $88
2023-11-28
豪華海鮮丼茶漬飯
紅葉甘之三味
適逢週末,相約了朋友到尖沙咀閒逛,順道到尖沙咀一間來自日本鎌倉的餐廳「紅葉茶室」品嚐一頓滋味豐盛日本菜作是日晚餐❗餐廳裝修精美,座位寬敞,以和風日系風格為主調,有紅葉🍁點綴,店員殷勤有禮。我們一人二人惠顧了二人晚餐 $4881️⃣龍蝦沙律新鮮的龍蝦肉質鮮嫩,搭配蔬菜沙拉和特製醬汁,口感豐富。沙律的配料與龍蝦完美結合,帶來豐富的口感和多層次的風味。2️⃣紅葉四點盛菜品中包括多種食材,有生魚片、芥末墨魚、炸蝦及枝豆等。每一個小點都經過精心製作,味道鮮美,色彩鮮豔。3️⃣日本產米飯日本產米飯以其質地細軟和香氣四溢而聞名。米飯煮熟後,粒粒分明,口感滑順。4️⃣麵豉湯它以醬油和味噌作為基礎,配以豆腐、海帶和蔬菜等食材。湯的口感豐富,味道醇厚。5️⃣一本原條鰻 +$48鰻魚經過特殊的烹調技巧,使得肉質鮮嫩多汁。它通常以照燒的方式烹飪,搭特製鰻魚燒汁。鰻魚的肉質和醬汁的甜味相互融合。6️⃣吉列豬扒及廣島蠔吉列豬扒經過特殊的處理方式,肉質鮮嫩多汁。廣島蠔則是鮮美的海鮮,口感豐富。這道菜品結合了豬肉和海鮮的風味,帶來豐富的口感和美味。7️⃣冰芒果西柚紅茶冰芒果西柚紅茶結合了芒果、西柚和紅茶的香氣和風味。芒果的甜味和西柚的酸爽相互平

我們一人二人惠顧了二人晚餐 $488

1️⃣龍蝦沙律

2️⃣紅葉四點盛

3️⃣日本產米飯

4️⃣麵豉湯

5️⃣一本原條鰻 +$48

6️⃣吉列豬扒及廣島蠔

7️⃣冰芒果西柚紅茶
冰芒果西柚紅茶結合了芒果、西柚和紅茶的香氣和風味。芒果的甜味和西柚的酸爽相互平衡,紅茶的淡雅香氣使整個飲品更加豐富。

8️⃣奇異果雜莓茶
奇異果和雜莓的結合帶來豐富的果味,茶的淡雅氣息使整個飲品更加平衡。奇異果和雜莓的酸甜味道相互融合,帶來愉悅的口感。

9️⃣黑蜜抹茶蕨餅
黑蜜抹茶蕨餅以抹茶和黑蜜為主要味道,搭配蕨餅的軟滑口感。抹茶的苦甜和黑蜜的濃郁帶來了平衡的味道,蕨餅的質地豐富了口感。

1️⃣0️⃣鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 +$10
鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇以抹茶和提拉米蘇為主要元素,味道濃郁而香甜。抹茶的苦甜和提拉米蘇的濃郁奶油與鬆軟的蛋糕相互融合,帶來豐富的口感。
2023-11-18
5 分鐘 (堂食)
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
2023-11-26 21 瀏覽
今日到TST 食飯,選了這間日式餐廳。餐廳環境非常闊落,坐得舒服。我們叫了最新的二人套餐。有哂我們最想食的東西,當然有部分要加錢。紅葉茶屋二人前($488)(附送龍蝦沙律,紅葉四點盛,日本產米飯及麵豉湯)龍蝦沙律:新鮮爽口。紅葉四點盛;有支豆、芥末魷魚、刺身、炸蝦,非常豐富1.二人前北海道味噌叉燒野菜拉麵湯底不太咸,麵條爽口彈牙,叉燒大大塊,流心蛋。2.二人前牛肉壽喜燒壽喜燒嘅汁甜甜香香,不是用形式上菜,但味道搭夠。牛肉份量多,內有大量蔬菜,非常入味,好滿足3.雪糕白玉抹茶拿鐵(+$8)作為抹茶控,當然必叫他們的抹茶。配上煙煙韌韌的白玉,正4.軟雪糕抹茶拿鐵(+$8)跟餐可以加$8就有得飲, 雲尼拿雪糕好creamy,抺茶味濃決餅5.鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇(+$8)用方盒盛載,非常特別,抺茶味濃郁,裡有一層層的CREAM及浸潤的蛋糕,為今天畫上完美句號。自選炸物盛合($88)1.蝦2.廣島蠔3.豆腐魚餅即叫即炸,非常新鮮
今日到TST 食飯,選了這間日式餐廳。
餐廳環境非常闊落,坐得舒服。
我們叫了最新的二人套餐。
有哂我們最想食的東西,當然有部分要加錢。
紅葉茶屋二人前($488)
(附送龍蝦沙律,紅葉四點盛,日本產米飯及麵豉湯)

龍蝦沙律:新鮮爽口。
紅葉四點盛;有支豆、芥末魷魚、刺身、炸蝦,非常豐富
1.二人前北海道味噌叉燒野菜拉麵
湯底不太咸,
麵條爽口彈牙
,叉燒大大塊,流心蛋。
2.二人前牛肉壽喜燒
壽喜燒嘅汁甜甜香香,不是用形式上菜,但味道搭夠。
牛肉份量多,內有大量蔬菜,非常入味,好滿足
3.雪糕白玉抹茶拿鐵(+$8)
作為抹茶控,當然必叫他們的抹茶。配上煙煙韌韌的白玉,正
4.軟雪糕抹茶拿鐵(+$8)
決餅
5.鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇(+$8)
用方盒盛載,非常特別,抺茶味濃郁,
裡有一層層的CREAM及浸潤的蛋糕,為今天畫上完美句號。
自選炸物盛合($88)
1.蝦

2.廣島蠔
3.豆腐魚餅
即叫即炸,非常新鮮
2023-11-18
2023-11-25 25 瀏覽
茶屋以簡樸的木系為主,環境優雅舒適。主打日式和洋風料理,有各式定食、和洋菓子、甜點、抹茶飲品等等。豪華和牛肉壽喜燒定食牛肉油脂豐富軟嫩,吸收野菜的甜味和關東風味醬汁,口味鮮甜美味。定食包含白飯、味噌湯、醬菜、茶碗蒸。芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬每條烏冬都掛上香濃開胃的蕃茄汁,加上嫩滑雞肉和拉絲芝士超邪惡。鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇內餡奶香濃郁,口感細緻滑順,餘韻有抹茶的清香,吃起來清新爽口。和風庭園藍莓慕斯可以自己設計的甜品佈置,自家製白玉軟熟煙韌,️藍莓慕斯軟綿絲滑。抹茶拿鐵香淳的抹茶,醇厚的牛奶,兩者搭配不甜不膩。柚子茶酸甜香氣,熱水或冷水沖調都超美味。餐點都很講究,很有日式風味,而且內容相當豐富,鹹點、甜點都有,也很推薦。
茶屋以簡樸的木系為主,環境優雅舒適。
豪華和牛肉壽喜燒定食
定食包含白飯、味噌湯、醬菜、茶碗蒸。
芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬
和風庭園藍莓慕斯
抹茶拿鐵
香淳的抹茶,醇厚的牛奶,兩者搭配不甜不膩。
柚子茶
酸甜香氣,熱水或冷水沖調都超美味。
2023-11-24 38 瀏覽
🔸 豪華原條鰻魚茶漬飯 $ 198 配香濃蝦湯蒲燒鰻魚整條上,鰻魚仲大個成個碗呢個丼飯係用山葵配上熱湯嚟做茶漬飯,餐廳畀咗個多一個細碗,可以分三碗仔嚟自製泡飯:第一碗用山葵和有蛋絲嘅飯跟燒鰻魚一起吃第二碗把適量的飯和香蔥放在小碗裏,放入熱湯,然後按喜好加入一點山葵享用,口味清新美味。第三碗以自己喜歡的方法,再自創一次。足以三碗飯食飽飽又好味。味道:8/10性價比:7/10🔸 和牛茶漬飯   $148  配香濃蝦湯+味玉把適量的飯跟燒香嘅和牛放在小碗,裏再加入熱湯,然後加一點山葵 一齊享用。蝦湯就係愛嚟浸飯嘅味玉就係一個剝咗殼嘅鹵蛋,近似醬油蛋,鹹鹹地好有蛋味另外前菜有兩小杯睇落好精緻嘅漬物,一個係酸青紅蘿蔔絲,唔係好酸,有啲西柚味,好清爽。另一個就係牛蒡師, 甜甜地鹹鹹地,好味又健康,我中鍾意。啲和牛就偏瘦, 係燒香咗嘅,滿有牛脂鮮甜味。這裡的山葵芥辣勁辛辣, 落多啲配埋牛肉食, 十分刺激。蝦湯係用一個鐵壺仔溫住嘅, 可以保持到湯嘅熱度,鍾意幾時自己炮製茶漬飯都可以🤪味道:7/10性價比:7/10🔸 鎌倉特製軟雪糕芭菲   $75呢個飯後甜品可以吩咐職員上餐先至即場炮製,所以雪糕同啲配
🔸 豪華原條鰻魚茶漬飯 $ 198 配香濃蝦湯
蒲燒鰻魚整條上,鰻魚仲大個成個碗
第一碗用山葵和有蛋絲嘅飯跟燒鰻魚一起吃
第三碗以自己喜歡的方法,再自創一次。
足以三碗飯食飽飽又好味。
味道:8/10
性價比:7/10

🔸 和牛茶漬飯   $148  配香濃蝦湯+味玉
蝦湯就係愛嚟浸飯嘅
味玉就係一個剝咗殼嘅鹵蛋,近似醬油蛋,鹹鹹地好有蛋味
另一個就係牛蒡師, 甜甜地鹹鹹地,好味又健康,我中鍾意。
啲和牛就偏瘦, 係燒香咗嘅,滿有牛脂鮮甜味。
這裡的山葵芥辣勁辛辣, 落多啲配埋牛肉食, 十分刺激。
味道:7/10
性價比:7/10

🔸 鎌倉特製軟雪糕芭菲   $75
呢個飯後甜品可以吩咐職員上餐先至即場炮製,所以雪糕同啲配料都保持新鮮。
巴菲配料主要係:忌廉、寒天、玉米片、銅鑼燒(班戟)
由上到下係一個雪糕球(抹茶味) 呢個雪糕十分特別,唔係好甜但係味道甘甜,一定要試吓。
係下面配料仲有: 蕨餅(日本草餅)、士多啤梨、藍莓芝士、忌廉、抹茶軟朱古力、黑蜜、焦糖同雜莓醬,最底係啲啫哩粒,一大杯就食曬多重口味,唔會過甜。
味道:7/10
性價比:6/10
9 分鐘 (堂食)
  • 豪華原條燒鰻魚茶漬飯
CP值好高嘅日本過江龍餐廳,本店位於日本鐮倉,原來香港都有唔少分店。日系西式格局,沉木色系嘅室內設計環境有一種溫暖舒服嘅感覺。餐廳餐點多款式選擇,價錢相宜,絕對係抵食又有質素。汁煮法國黃金螺 $68好大隻既黃金螺總共有4大隻,醬汁係有d酒香,味淋香,醬油香,加上鮮味既海鮮味。螺身好大隻撩出黎之後肉身都好飽滿。入口爽身,味道好有鮮味,直頭感覺似係新鮮螺咁。和牛肉壽喜燒定食 $178精緻日式定食,份量唔少,一整個定食仲包括埋兩款小食同麵豉湯。和牛牛肉好多片,唔會太多肥,好有牛香香味。新鮮嘅野菜同香菇亦都有唔少,另外加入豆腐同香蔥好好食。壽喜燒個汁唔會太過甜同鹹,味道適中,碗上白飯一齊食愈食愈有胃口。雪糕抹茶拿鐵 +$25太香太濃既抹茶味啦掛,個茶香香味入口之後簡直係留住左係口腔入面一大段時間。雪糕係雲尼拿味,慢慢溶入杯抹茶到反而仲有驚喜,增左個少量甜味同滑身既口感,好好飲。芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬 $88紫菜 (3片) +$10點餐個陣另加左3片紫菜,紫菜好脆身連埋d烏冬食好好食。呢個烏冬絕對係芝士控既福音,因為成碗都係芝士汁撈起個烏冬。個汁醬好香好濃,少少地既蕃茄酸甜味,加上芝士既鹹味,成個

汁煮法國黃金螺 $68

和牛肉壽喜燒定食 $178

雪糕抹茶拿鐵 +$25

芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬 $88
紫菜 (3片) +$10

點餐個陣另加左3片紫菜,紫菜好脆身連埋d烏冬食好好食。呢個烏冬絕對係芝士控既福音,因為成碗都係芝士汁撈起個烏冬。個汁醬好香好濃,少少地既蕃茄酸甜味,加上芝士既鹹味,成個醬汁都好碗合到個烏冬。

自選特製芭菲 $75

勁打卡,大大杯既雪糕芭菲!點左朱古力雪糕球,擠埋個朱古力醬,配點點左自家製白玉好煙韌,另外食到中間有藍莓芝士蛋糕同忌廉,食到最底仲有埋蒟蒻粒增加下個口感,成杯兩個人一齊share都好滿足
2023-11-21
10 分鐘 (堂食)
有時食飯食到好食嘅甜品真係會為嗰餐飯畫龍點睛 就好似呢日食嘅紅葉茶屋 !!啲丼飯喺水準之上 甜品有surprise 到我唔錯🫶🏻 難怪都幾多人推介餐廳喺幾間酒店嘅附近 尖東站行過嚟5分鐘左右 馬路對面就見到商場外有大大個招牌坐位同空間感都幾舒適Qr code落單會見到啲嘢食有套餐價 👍🏻定食套餐會包咗幾款漬物成個餐上枱好精緻(ㅅ´˘`)♡👨🏻‍🍳🤳🏻豪華和牛肉壽喜燒定食 $218會有埋麵豉湯同埋日本生雞蛋湯底溫和 啲菜同豆腐唔會浸到好鹹👍🏻薄片和牛肉做到入口即融 😍唔係豪華嘅定食肉好似都唔少 所以都可以揀細一個scale 😛🫶🏻👨🏻‍🍳🤳🏻豪華海鮮丼茶漬飯 配鰹魚昆布湯 $178❤️有三文魚、吞拿魚、大蝦、帶子、(有2款😳)三文魚籽 海鮮新鮮彈牙 😛個茶漬湯可以揀魚湯或者蝦湯 我想食清啲所以揀咗鰹魚昆布湯 🥣上枱嘅時候會俾埋張教學 話你知可以點食啲首先可以就咁食下啲刺身~然後將飯、刺身、Wasabi加落個細碗 再加茶 變做茶漬飯咁食我係湯飯愛好者 所以都幾鍾意後者|• •๑)"加咗wasabi有好微嘅辛感再好食啲❤️👨🏻‍🍳🤳🏻 炸餃子 +$25❤️‍🔥呢個小食好好食 餃子皮微微香脆 但係唔
有時食飯食到好食嘅甜品真係會為嗰餐飯畫龍點睛
就好似呢日食嘅紅葉茶屋 !!
啲丼飯喺水準之上 甜品有surprise 到我

薄片和牛肉做到入口即融 😍

👨🏻‍🍳🤳🏻豪華海鮮丼茶漬飯 配鰹魚昆布湯 $178❤️
上枱嘅時候會俾埋張教學 話你知可以點食啲
首先可以就咁食下啲刺身
然後將飯、刺身、Wasabi加落個細碗
再加茶 變做茶漬飯咁食
我係湯飯愛好者 所以都幾鍾意後者|• •๑)"
加咗wasabi有好微嘅辛感再好食啲❤️

👨🏻‍🍳🤳🏻 炸餃子 +$25❤️‍🔥
呢個小食好好食
餃子皮微微香脆 但係唔會太燶太厚
餃子餡有汁同微咸 點個醋食落多咗層次

👨🏻‍🍳🤳🏻 鎌倉紅葉茶屋抹茶Tiramisu +$35 ❤️‍🔥
必嗌 !!
甜品上枱好精緻可愛( ´▽`)🍁
個小紅葉配Tiramisu都幾好食😳
👦🏻覺得抹茶粉好多 但我覺得一啖食到底都岩岩好💚
個tiramisu個奶香味好重 又夠綿密 我好鍾意🥹
  • 豪華海鮮丼茶漬飯
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶Tiramisu
2023-11-23 26 瀏覽
正席日本紅葉季🍁個個飛晒去日本☹️Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️依D窮L無得飛,唯有係香港食日本野頂住先啦😍 Openrice見到依間餐廳有紅葉🍂依2個字,ok,決定就是你了😌必試: 紅葉四點盛🍁、牛肉壽喜燒🐮、鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉🍡、雪糕白玉抹茶拿鐵🍵🍨是但總結: 日系裝潢 好似真係係日本咁 野食都好食😍 尤其甜品同飲品都好正 😍是但食評🌟💬✰環境😍 和式 闊落 舒服😍木色為主🪵好日式感覺⛩️仲要有D紅葉既decoration舒解下我地睇唔到紅葉既心情位與位之間夠寬敞➡️🪑坐得都舒舒服服🕶️侍應都好好禮貌🏪 ✰二人餐 - 2個前菜 2個主食 2杯餐飲 2個甜品 ($488) 人均二百幾蚊 價錢都合理😍✰龍蝦沙律🦞🥗龍蝦肉好食,入邊仲有D蟹子,加左卜卜脆既口感,成個層次豐富左😋D菜都新鮮🥬加埋生洋蔥🧅有小小辣辣地🌶️沙律汁酸酸甜甜成件件好夾👍🏻✰紅葉四點盛-有4個小菜 好豐富 剌身新鮮好食三款刺身 – 三文魚 吞拿魚 帶子 🍣三文魚好肥美 ,好好食,無雪味,油香十足 吞拿魚難得唔會好硬成舊膠咁,好有魚味而又唔會腥🐟帶子好厚肉,好鮮甜又肥美,唔會有雪味😋山葵章魚拌貢菜🐙章魚唔韌,小小wasa

是但食評🌟💬

成件件好夾👍🏻

✰紅葉四點盛-有4個小菜 好豐富 剌身新鮮好食
紅葉四點盛
三款刺身 – 三文魚 吞拿魚 帶子 🍣
三文魚好肥美 ,好好食,無雪味,油香十足
吞拿魚難得唔會好硬成舊膠咁,好有魚味而又唔會腥🐟
帶子好厚肉,好鮮甜又肥美,唔會有雪味😋

山葵章魚拌貢菜🐙
章魚唔韌,小小wasabi唔會太多,小小刺激感,幾正
貢菜都好好食,好爽口,有小小滑溜溜
成個口感上味道上都好有層次

枝豆
暖暖地,加左小小鹽,簡單但好食

炸蝦仔🦐
炸得夠透,可以連殼食,好有蝦味,如果送酒一流🍶完全停唔到口😍

✰牛肉壽喜燒 🥩 唔太甜 牛味濃 正😍
牛肉壽喜燒
呢個牛肉壽喜燒真係好豐富好飽肚!
牛肉片好有牛味,煮得剛剛好
加上壽喜燒湯,味道香甜又入味
壽喜燒湯唔會太甜🥘
個湯撈埋加左溫泉蛋嘅白飯一齊食,啖啖都超級滿足
入邊仲有豆腐同蔬菜🥬
食落同壽喜燒湯嘅組合真係好正😍

✰吉列豬扒和廣島蠔 🐷🦪脆 唔油膩 入邊唔會乾巴巴😋
吉列豬扒和廣島蠔
豬扒炸得夠脆,肉味好濃
豬扒本身唔會肥,唔會食到成口油,無油膩感🐖
而且一d都唔會柴,好食😋
廣島蠔同樣炸得好好,鎖住D肉汁🦪
入邊好juicy 但唔會腥

✰黑蜜抹茶蕨餅🍵
黑蜜抹茶蕨餅
抹茶蕨餅顏色翠綠,口感煙煙韌韌,加上淡淡苦澀味既抹茶粉,令抹茶既味道更深濃更突出

✰鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉🍡
鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉
本身白玉無咩味道,但淋上抹茶醬之後即刻變得香滑左,啖啖都充滿濃郁抹茶香,而且白玉Q彈有嚼勁,配上甜甜日本紅豆蓉,一口咬落去就能感受到濃郁既紅豆抹茶風味

✰抹茶白玉雪糕拿鐵抹茶🍵🍨
抹茶白玉雪糕拿鐵抹茶
拿鐵沒有死甜感,奶同茶比例剛好,不是太creamy,所以仲飲得出茶味甘香,回甘味濃。不過下次可以餐後上,雪糕就唔會溶左🫠
2023-11-16
黑蜜抹茶蕨餅
鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉
抹茶白玉雪糕拿鐵抹茶
  • 雪糕白玉抹茶拿鐵
Savor some Japanese flavors with me at 紅葉茶屋 Momiji Chaya @momijichayahk , a Japanese cafe originated from Kamkura. The cafe features various Japanese dishes, including sukiyaki, donburi, udon and desserts🇯🇵🍁To kick off, the deep-fried beef croquette is a delicious appetizer given its light airy and crispy texture. The filling (potato and beef) creates a rich and creamy sensation.For the mains, the wagyu beef sukiyaki set meal comes with white rice, miso soup, and snacks. The wagyu beef is juicy

For the mains, the wagyu beef sukiyaki set meal comes with white rice, miso soup, and snacks. The wagyu beef is juicy and pairs well with the warishita, which isn't too sweet.

The seared salmon & ikura rice bowl + ochazuke is a signature. You can either enjoy it as a sashimi donburi or pour the broth over the rice, and I strongly recommend the shrimp broth!

The mentaiko cream udon is delicious and very creamy. The amount of mentaiko is right on point, ensuring the umami flavors.

As for the desserts, the matcha tiramisu is a must-try. Topped with matcha powder, the layers are infused with matcha flavors, which is very satisfying.

The simple wooden design of the cafe creates a relaxing atmosphere and is perfect for gathering🤎

𝐎𝐮𝐫 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞𝐬:
▫️炸牛肉薯餅 Deep-fried beef croquette
▫️和牛壽喜燒定食Wagyu beef sukiyaki set meal
▫️火炙刺身三文魚茶漬飯Seared salmon & ikura rice bowl + Ochazuke
▫️明太子忌廉烏冬Mentaiko cream udon
▫️鎌倉紅𦭓菜屋抺菜提拉米蘇 Momiji-Chaya matcha tiramisu
▫️雪糕抺茶拿鐵 Matcha latte with ice cream

🏷𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐑𝐚𝐧𝐠𝐞: HKD150-250 pp

****

📍 紅葉茶屋 (帝國中心) Momiji Chaya (Empire Centre)
尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖
Shop 50-57, UG/F, Empire Centre, 68 Mody Road, Tsim Sha Tsui

****
  • 牛肉壽喜燒定食
2023-11-21 23 瀏覽
/紅葉茶屋🇭🇰/#sa尖沙咀篇 ➖➖➖<日本鎌倉過江龍人氣cafe 🍁>➖➖➖未去得日本睇紅葉🍁 weekend去住紅葉茶屋先佢哋餐牌上都多選擇 主打壽喜燒、丼飯、拉麵同甜品 都好抵食🙌🏻其實之前見唔少人食過tiramisu 都bookmark 過但今次最後都食左其他🤣有機會再食! 環境方面 尖沙咀店都坐得幾舒適 有卡位 亦可以睇到街景🫶🏻➖➖➖1️⃣芝士雞肉番茄忌廉烏冬 $88 🌟呢個汁都幾creamy~建議share 🙆🏻‍♀️雖然番茄味唔算好重 但整體都幾好食嘅雞肉上面鋪上左半溶芝士🧀️ 烏冬都索晒啲汁 有彈性 盡快食會較好 會好食啲🫶🏻🫶🏻➖➖➖2️⃣香辣燒牛肉定食 $118 牛肉唔會好乾 都幾有肉味 加左少少辣油同蒜片調味 微辣 食落唔會好油膩~ 亦有沙律伴碟🙌🏻另外配上麵豉湯同前菜見都多人食壽喜燒 再多少少其他配料 ➖➖➖3️⃣抺茶蕨餅新地 $68 🌟呢個甜品大滿足 有驚喜個窩夫筒好脆 有牛奶雪糕同抹茶雪糕兩者都夠軟滑 牛奶雪糕真係好濃奶味 抹茶有回甘😆 蕨餅大大粒好q彈紅豆份量十足 同抹茶雪糕一樣大 ➖➖➖4️⃣芒果焦糖窩夫 $68 Waffle 可能需時15-20 分鐘 較
/紅葉茶屋🇭🇰/
#sa尖沙咀篇
<日本鎌倉過江龍人氣cafe 🍁>
未去得日本睇紅葉🍁
weekend去住紅葉茶屋先
佢哋餐牌上都多選擇
主打壽喜燒、丼飯、拉麵同甜品 都好抵食🙌🏻
但今次最後都食左其他🤣有機會再食!
環境方面 尖沙咀店都坐得幾舒適 有卡位

芝士雞肉番茄忌廉烏冬

2️⃣香辣燒牛肉定食 $118
牛肉唔會好乾 都幾有肉味
加左少少辣油同蒜片調味
微辣 食落唔會好油膩~
亦有沙律伴碟🙌🏻另外配上麵豉湯同前菜

傳統抹茶

6️⃣泡沫咖啡 $35 | 7️⃣雜莓香橙果茶$38
提神唔錯 幾夠啡味🫶🏻
其實果茶都好足料 有橙肉同莓果
不過沉晒㡳睇唔到~
泡沫咖啡

📍紅葉茶屋 @momijichayahk
芝士雞肉番茄忌廉烏冬
香辣燒牛肉定食
抺茶蕨餅新地
傳統抹茶
泡沫咖啡
2023-11-20 29 瀏覽
環境幽靜,唔多人,餐廳裝修好新。食物種類都幾多,睇圖就好吸引🍱和牛壽喜燒定食 $178第一次食煮好嘅壽喜燒,本身擔心牛肉會過熟。結果入口好嫩,配上蛋液好滑,份量足,配上飯吃完已經8成飽🍜🐖黑麻油濃湯厚豚骨拉麵 $118聞上去濃濃黑蒜味🧄超香,加上大片叉燒,肥瘦相間唔會油膩🍵餐廳好多抹茶口味嘅甜品,抹茶控一定超愛。抹茶提拉米蘇係濃郁芝士奶油+回甘的抹茶粉,唔會過甜。哈密瓜🍈芭菲,配料很足,幾正餐廳無限時可以慢慢坐,慢慢食

🍱和牛壽喜燒定食 $178
和牛壽喜燒定食

🍜🐖黑麻油濃湯厚豚骨拉麵 $118
聞上去濃濃黑蒜味🧄超香,加上大片叉燒,肥瘦相間唔會油膩
特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵

特製軟雪糕芭菲

餐廳無限時可以慢慢坐,慢慢食
和牛壽喜燒定食
特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵
特製軟雪糕芭菲
2023-11-16 33 瀏覽
來自鐮倉嘅紅葉茶屋係香港都開咗一段日子,今日先有機會去咗尖沙咀帝國中心試下食個晚餐。餐廳係木系裝修,有卡位,都寬敞舒適。有實體餐牌,可以係個餐牌座掃code手機落單。餐廳主食有丼飯、茶漬飯、烏冬等定食,另外抹茶同甜品都係主打。火炙刺身三文魚&鰻魚茶漬飯茶漬飯一般都係用烘焙茶、玄米茶或綠茶加入白飯一齊食。現代部份會改用熱湯代替。呢度就有鰹魚湯同蝦湯可以揀。我就揀咗蝦湯特別啲。另外再可以加上少少wasabi令味道更加清新。和牛肉壽喜燒定食佢哋都有普通牛肉壽喜燒,見價錢差唔多就昇級和牛嚟食。配埋溫泉蛋味道都好好。抹茶提拉米蘇呢度必試嘅甜品.Tiramisu質地幼滑,加埋抹茶粉比起傳統咖啡版囗味就好和風。抹茶白玉呢個就真係傳統日本甜品,白玉丸子同埋紅豆沙加入濃抹茶醬,丸子好Q彈,再配一碗熱嘅抹茶食個口舒服曬。

火炙刺身三文魚&鰻魚茶漬飯

抹茶白玉
2023-11-12
  • 牛肉壽喜燒定食
2023-11-16 33 瀏覽
尖沙咀日本鎌倉cafe 和風裝潢,有沙發椅推茶漬飯和芭菲(要訂位,或一早食)🔅火炙刺身三文魚茶漬飯 (鰹魚昆布湯) $148 🔅海鮮四色茶漬飯 (香濃蝦湯)$148溫泉蛋 額外加$10 茶漬飯是熱飯配上茶或高湯,卻在日本流傳已久,更成為大眾喜歡的原始美食。隨著時代變化,食法、配方就有更多變化。今日前住的餐廳提供了2種食法。1.)刺身配飯2.)刺身和飯放入碗中,加入熱湯,配上山葵調味。不論是鰹魚昆布湯,還是濃蝦湯味道都特出,但卻不油膩。湯頭的味道清甜,不影響刺身原有的鮮味。有時配上牛蒡絲或酸蘿蔔,口味就更加豐富。海鮮四色是指三文魚、吞拿魚、蝦和魚籽。火炙刺身三文魚就是兩款各半。厚切刺身色澤誘人,新鮮。火炙三文魚可以燒久些,想聞到更多油香味。溫泉蛋另上,配飯一流。🔅紅葉甘之三味 $88最近推出的限定款,兩人叫一款就已經好飽。三味是指藍莓提拉米蘇/夕張蜜瓜軟雪糕 /牛奶布甸。最喜歡是蜜瓜軟雪糕。果味比奶味更濃,口感順滑。清新的蜜瓜,不死甜。🔅非常雜莓芭菲 $非常雜莓芭菲 $68柔軟的牛奶雪糕、脆脆的玉米片、爽甜的草莓……塞滿了杯子,組成了「非常雜莓芭菲」。雪糕溶化於口中,奶香四散,口感軟滑,
尖沙咀日本鎌倉cafe
和風裝潢,有沙發椅
推茶漬飯和芭菲
(要訂位,或一早食)

🔅火炙刺身三文魚茶漬飯 (鰹魚昆布湯) $148
🔅海鮮四色茶漬飯 (香濃蝦湯)$148
溫泉蛋 額外加$10

1.)刺身配飯
2.)刺身和飯放入碗中,加入熱湯,配上山葵調味。

🔅紅葉甘之三味 $88
最近推出的限定款,兩人叫一款就已經好飽。

🔅非常雜莓芭菲 $
非常雜莓芭菲 $68
柔軟的牛奶雪糕、脆脆的玉米片、爽甜的草莓……塞滿了杯子,組成了「非常雜莓芭菲」。雪糕溶化於口中,奶香四散,口感軟滑,滋味無窮。以這道甜品作結,無疑是錦上添花。

🔅(熱)焙煎茶
🔅冰雜莓&香橙紅茶
都幾大杯,杯內真的有雜莓&香橙。
[ 紅葉茶屋 ]之前食過呢間日本過江龍餐廳,今日收工嚟咗尖東分店食野,14:30-18:30時段做緊Happy Hour優惠,任何生啤及啤酒第二杯半價,忍唔住同朋友叫翻杯chill吓🍻。✿ 和牛肉壽喜燒定食🐮 $178和牛份量幾足,食落牛味香濃,配上壽喜燒汁,咸甜配搭唔錯。隨餐有溫泉蛋、白麵豉湯,日本漬物等等。✿ 柚子香蔥叉燒拉麵🍜 $98湯底清新,帶點柚子香味,混合胡椒味,食落唔會覺膩,麵條爽口。✿ 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58打卡又好味Tiramisu,啖啖抹茶&Cream,口感豐富。✿ 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 $75期間限定軟雪糕北海道夕張哈密瓜🍈,味道香甜,芭菲由抹茶啫喱、抹茶奶油、蛋糕等組成,一層一層,餡料豐富🥰。✿ Sapporo Premium Beer 340ml $58✿ Yebisu Draught Beer 380ml $68兩款來自日本七寶札幌生啤及惠比壽生啤,色澤金黃,飲落啖啖泡沫🫧,入口細緻爽滑🍺🍺,宜家做緊第二杯半價好抵飲👍🏻。✿ 抹茶拿鐵🍵 $38來自日本京都老字號抹茶粉沖製而成,甜度適中,隨餐附送石頭朱古力🍫一併享用,幾特別。總結🫦喜歡日式Ca
[ 紅葉茶屋 ]

✿ 和牛肉壽喜燒定食🐮 $178

✿ 柚子香蔥叉燒拉麵🍜 $98

✿ 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58

✿ 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 $75

✿ 抹茶拿鐵🍵 $38

總結🫦
喜歡日式Cafe嘅朋友值得一試,環境舒適闊落,食物以至甜品選擇豐富,Happy Hour更可以優惠價享用日本產啤酒🍻。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
紅葉茶屋