2018-09-25 677 瀏覽
己有一段時間沒來過,依舊清靜舒服。窗外的陽光射入顯得室內更加優雅,坐得輕鬆自在。主菜加20元可包餐湯和飲品。羅宋湯看似清淡但清甜可口,有好多蔬菜餸料。蒜茸飽外鬆脆內軟。焗肉醬意粉賣相ok。肉醬調味方面可再濃一點,芝士也可多一點,那就更加完美。咖啡比起以前質量差了,少了濃郁芳香的味道。
己有一段時間沒來過,依舊清靜舒服。
窗外的陽光射入顯得室內更加優雅,坐得輕鬆自在。

主菜加20元可包餐湯和飲品。

羅宋湯看似清淡但清甜可口,有好多蔬菜餸料。

蒜茸飽外鬆脆內軟。

咖啡比起以前質量差了,少了濃郁芳香的味道。

2018-09-25
2018-03-30 1190 瀏覽
今日午膳同朋友特然想食紅茶館,所以去左鴨脷洲間紅茶館,館下一聚,好不自在。午餐有八款選擇,我們一行 N人一齊叫左 F餐 美國自然豬。其實這正正是我地黎紅茶館的主要目的。紅茶館裝橫令人舒服,而且有電視睇。蒜蓉包跟餐送上,夠香味濃,餸湯一流。忌廉磨菇湯,清清地,都算 Creamy 。菜湯,似羅宋湯,可入口。主角自然豬,豬肉厚身而軟熟,不鞋不硬,好食。因為飼養豬隻的飼料是天然食材,沒有化學成份,相對健康啲。奶茶色澤合格,味度可接受。

紅茶館裝橫令人舒服,而且有電視睇。

蒜蓉包跟餐送上,夠香味濃,餸湯一流。

忌廉磨菇湯,清清地,都算 Creamy 。

菜湯,似羅宋湯,可入口。

奶茶色澤合格,味度可接受。
2018-02-23 747 瀏覽
年初一冇咩食肆開,附近淨係見到呢間餐廳,就入咗去喇。不過佢淨係得兩個menu,就係嗰個特選2人餐同埋廚師推介,我地4個人就叫咗一個2人餐同埋2個在廚師推介入面嘅餐首先講2人餐:就包一個前菜就係煙三文魚沙律,之後兩個湯,可以揀忌廉湯或者羅宋湯,仲有配兩塊蒜蓉包,咁主食就可以揀兩個,我地就揀咗一個忌廉湯一個羅宋湯,紐西蘭肉眼扒(8安士)拼炭燒豬仔勒骨三支骨,同埋澳洲m5和牛臀腰扒(8安士)拼法式燒蒙古小羊架一件肉眼扒同和牛叫咗6成熟,羊架就7成熟首先個忌廉湯偏傑,但係都幾濃味好飲嘅,跟著個紐西蘭肉眼扒就燒d唔錯但冇乜調味,我覺得可以落少少鹽做調味,而豬勒骨就個汁做得唔錯,甜甜地幾好味,幾配合嗰個豬勒骨,而m5和牛就超級有牛味,牛味簡直濃到有dd騷,但係就偏生,下次應該要熟少少,不過宜家都夠淋嘅,都係落dd鹽好d,雖然去有個牛扒汁嘅,但佢個汁唔太配合個牛扒,總括黎講呢兩個餐都係好食嘅,包埋野飲凍飲唔洗加錢,而另外我地都叫咗個黑松露忌廉汁鴛鴦魚柳,佢係比目魚同埋三文魚嘅,可以配飯/薯菜/意粉,我地就揀薯菜,跟著最後一個餐都係紐西蘭肉眼扒嘅,配薯菜嘅,嗰個就唔多講了黑松露忌廉汁鴛鴦魚柳,佢個汁超有黑松露味,攞黎點薯條/撈意粉都好夾(如果揀意粉的話)跟住佢個比目魚同埋三文魚都大塊嘅,但係都係欠d鹽,如果落dd鹽去調味會好d,佢煎得幾脆。佢另外都切咗個檸檬同埋有檸檬汁夾,幾貼心所以呢間都係好食嘅,不過價錢偏貴
2018-02-21 535 瀏覽
自南港島綫既開通後,各同事都係公司附近既站尋覓新野食!經同事既推介下,黎左試下紅茶館。望完餐牌後,被上面嘅美國自然豬所吸引!晏晝時間Set Lunch包餐湯(紅/白)、蒜蓉包、餐飲及甜品都只係$128,性價比高!跟餐仲可以揀配意粉、白飯或薯菜,雖然意粉份量唔多,但配咁大塊豬,以女士黎講已經好夠食!有同事揀咗配薯菜,薯條都好香脆,值得一試!而塊自然豬都算大塊同夠厚,燒得亦算靚。雖然佢厚,但都唔會韌,而仲有幾多肉汁!而隨碟亦會有黑椒汁/燒汁可以選擇,但個人認為,唔好將汁倒晒落塊豬到食會較好,因為就咁食已經好有佢本身既「豬」味!

美國自然豬

2018-02-20
美國自然豬
2018-02-20 364 瀏覽
筆者本身嗜肉,時不時會吃扒餐,依次是牛扒、雞扒才到豬扒,因緣際會下碰上一道名叫「自然豬」的菜,挺有發現新大陸之感。故名思義,看到以「自然」作菜名,不禁在腦海中浮現甚麼穀飼牛、走地雞等一類泛濫的名詞。當然,筆者的好奇心不致大到主動去問餐廳「自然」一名的由來。說回食物本身,總的來說,自然豬是一塊在烤架上烤得外香內嫩的厚切豬扒,將肉切開後放入口,熱乎乎的肉滲著肉汁,沒有過多的調味,配上隨碟的黑椒汁作點綴,味道不會太複雜卻感到很滿足,回想起自然一名,也許我明白了。順帶一提,跟餐都是可選配白飯、意粉及薯菜,個人傾向選擇配炸得香脆可口的薯條;餐飲選的是熱奶茶,無他的,茶濃而奶的比例恰到好處,值得一讚。

題外話/補充資料: 「自然豬」烹調時間相對其他菜式長一些,或可提前通知餐廳方面,以縮短等候時間。
2018-02-20
2017-09-16 978 瀏覽
成日以為紅茶館得住宿,原來有間西餐廳,見到經常滿座又大人細路都會食,就入去試下喇有二人set, 唔算貴,但我無揀。晚餐餐牌,我地叫左三文魚柳$148同埋肉眼扒 $168另外要加$25 先有埋餐湯同飲品仲有小食餐湯叫左雜菌忌廉湯,比想像中淡味,蒜蓉多士相對好味,牛油都重手,食完隻手都令令地。三文魚扒,有兩大塊,食得出都係雪藏魚,但份量搭夠,配上薯條,雜菜同忌廉汁,不過不失啦。肉眼扒相對正路,叫左五成熟的確唔錯。埋單$400左右,以呢個價錢食呢個質素唔算抵食,感覺食間真正的西餐廳會好d.

有二人set, 唔算貴,但我無揀。

晚餐餐牌,
我地叫左三文魚柳$148
同埋肉眼扒 $168
另外要加$25 先有埋餐湯同飲品

仲有小食

肉眼扒相對正路,叫左五成熟的確唔錯。

2017-05-05 902 瀏覽
愉快的午餐✌️🤣 今天很忙,忙都無時間煮飯。隨便找間食lunch.想地方企理又不太貴,食物有水平,去咗大街紅茶館。 食咗香煎龍脷柳天使麵套餐,包湯,蒜蓉包及飲品。 食物水平有80分,食完一碟侍應問一問先9秒9收碟,就食完即送上牙簽筒。 又唔貴,套裝$78。
愉快的午餐✌️🤣

食咗香煎龍脷柳天使麵套餐,包湯,蒜蓉包及飲品。
又唔貴,套裝$78。
香煎龍脷柳天使麵
香煎龍脷柳天使麵
2017-03-12 775 瀏覽
忌廉磨菇湯用鮮菇打成,唔係鑵頭貨,好味,跟蒜蓉法包,仲熱既(最怕餐包係凍既)美式什扒(跟飯) 有豬,有牛,有羊架,有腸,全部都唔錯,係牛扒差少少檸檬撻麻麻,上層蛋白太甜,檸檬mousse無檸檬鮮味,撻底唔脆即磨咖啡香濃,跟一塊牛油曲奇令好感度提升
忌廉磨菇湯
用鮮菇打成,唔係鑵頭貨,好味,跟蒜蓉法包,仲熱既
(最怕餐包係凍既)

美式什扒(跟飯)
有豬,有牛,有羊架,有腸,全部都唔錯,係牛扒差少少

檸檬撻
麻麻,上層蛋白太甜,檸檬mousse無檸檬鮮味,撻底唔脆

即磨咖啡
香濃,跟一塊牛油曲奇令好感度提升

美式什扒
檸檬撻
2017-03-08
美式什扒
2015-10-31 2190 瀏覽
晚上家中無煮飯,到附近紅茶館用膳。餐廳擁有一般西餐廳的裝潢,整潔度不俗。晚餐定價由數十元到二百餘元皆有,計及份量與質素,都算合理。 餐包既硬且凍不太討好。羅宋湯過鹹。忌廉湯厚身,味道普通。 主菜炭燒巴西原條豬仔肋骨,醬汁調味佳,豬仔肋骨亦見入味腍身幾好食喎!配上的薯條略為走氣較實。加拿大銀鱈魚扒口感幾滑,魚香合預期。卡邦尼意大利粉醬汁濃香,意粉富質感,建議增加火腿雜菌等份量更佳。熱咖啡奶感重,滑度十足,合筆者口味。
晚餐定價由數十元到二百餘元皆有,計及份量與質素,都算合理。
餐包既硬且凍不太討好。羅宋湯過鹹。忌廉湯厚身,味道普通。
羅宋湯
忌廉湯
炭燒巴西原條豬仔肋骨
加拿大銀鱈魚扒口感幾滑,魚香合預期。
加拿大銀鱈魚扒
卡邦尼意大利粉
熱咖啡奶感重,滑度十足,合筆者口味。
熱咖啡
[30/10/2015; Fri]

題外話/補充資料: 優惠情報:會員咭有九折。
2015-10-30
炭燒巴西原條豬仔肋骨
熱咖啡
2014-08-24 1858 瀏覽
行開香港仔,冇乜心水食店,於是碌去一海之隔既鴨脷洲試紅茶館餐廳。紅茶館餐廳其實係紅茶館酒店既其中一部份,全港九都有分店,只不過我經開呢頭先試呢間。紅茶館酒店只係三星,所以都唔expect佢會有咩服務架啦,但佢竟然係令到我覺得失望(陣間講)十二點幾入到去一個人都冇,有啲擔心中伏,好彩後來都有啲人,可能呢間分店位置始終係隔涉,都係做番街坊生意。我叫左個全日任選三款tea set,可以揀湯、三文治同小食,$98(加一)。於是我揀左周打蜆湯、芝士火腿多士同egg benedict。waiter仲問我周打蜆湯加唔農夫包,我勁鐘食包所以加左,問題就黎啦!周打蜆湯+農夫包+類似墨西哥脆脆既物體。"墨西哥脆脆"味道唔錯的,湯份量少左啲但係好多蜆肉。正當我覺得唔夠喉,就上個egg benedict....我以為egg benedict得一隻蛋,點知有好多薯條同"墨西哥脆脆"…我開始驚,仲有個多士黎緊…個量多到一個都食唔哂,即刻覺得個waiter好冇良心,一個女仔叫咁多野食唔會溫馨提示下仲要叫人加野。不過egg benedict唔錯,我諗選材都好重要,佢揀既蛋黃好大隻,而且好黃,味濃,荷蘭醬我個人唔太鐘意

不過egg benedict唔錯,我諗選材都好重要,佢揀既蛋黃好大隻,而且好黃,味濃,荷蘭醬我個人唔太鐘意佢個味,所以試過一次就好了。
多士既芝士太咸,而且當下已經食得太飽,又浪費食物,下世應該冇得做人…

其實呢個份量夠兩個人share食,味道都中規中舉,不過service真係有待改善。
2014-08-23
2012-12-10 1300 瀏覽
紅茶館响鴨脷洲大街都好多年,啲食物同價錢都好大眾化,見佢剛剛裝修完,就試下有冇特別咗。首先舖面改大左,加左梳化位,望落寬闊左同高級左。晚餐價錢由$68到$138,同以前無乜分別。頭盤:蟹棒什菜沙律預先溝了酒醋,無乜特別餐湯:南瓜忌廉湯南瓜味幾鮮甜,整個湯稀稠適中,改左用大的湯碟,比以前靚左主菜:法式小切羊架香味十足,未上枱已經嗅到羊的香味,三枝骨,羊肉唔算多,有蕃茄、瓜豆伴碟,由圓碟改左方碟。我自己比較大食,所以問待應攞個飯,但佢話送俾我食唔收錢甜品:細杯芒果布丁細細抔一啖食晒飲品:咖啡佢地杯熱咖啡一路都係即磨咖啡,唔駛加錢總括:佢地裝修完,地方靚左,用具都高級左,食物質數都好左啲,但價錢又無乜加。一個晚餐又送頭盤又送甜品,百幾元食羊架都算抵。
首先舖面改大左,加左梳化位,望落寬闊左同高級左。
新裝修
晚餐價錢由$68到$138,同以前無乜分別。
dinner menu
頭盤:蟹棒什菜沙律
預先溝了酒醋,無乜特別
餐湯:南瓜忌廉湯
南瓜味幾鮮甜,整個湯稀稠適中,改左用大的湯碟,比以前靚左
南瓜忌廉湯
主菜:法式小切羊架
法式小切羊架
我自己比較大食,所以問待應攞個飯,但佢話送俾我食唔收錢

甜品:細杯芒果布丁
細細抔一啖食晒
飲品:咖啡
佢地杯熱咖啡一路都係即磨咖啡,唔駛加錢
總括:
2012-12-08
用餐優惠
其他
南瓜忌廉湯
法式小切羊架
  • 即磨咖啡
12 月 23 號, 星期五晚, 阿媽去左飲, 冇人煮飯, 就去左就近的紅茶館吃個西式晚餐~本來都只是好像平時吃個扒, 來個焗飯意粉等, 但因為都已經 23 號, 聖誕餐牌已經就緒, 那就看看有什麼新意.今次的聖誕餐似乎是新嘗試, 而且也不是普通西餐廳也會供應的, 就連 Outback, Ruby Tuesday 都沒有, 是8安士的 21天熟成的澳洲安格斯西冷,肉質非常淋,好似牛柳咁淋,而且肉味好濃,但我諗14天熟成可能會更好,會有多點西冷的口感價錢是比平時貴上不少, 或許是聖誕節期間吧, 要三百多, 但始終是 dry-aged, 就試試吧.另外叫左虎蝦拼澳洲帶子,來個 pre-christmas dining今次來,發覺到餐廳內環境改善了不少,以前用上透明膠板放在餐檯上,現在轉用了淺灰色的軟身膠檯布,加上電子蠟燭....格調感覺好左好多呢~

當然要來杯紅酒吧, 好像是 $25, 不錯的
即焗蒜蓉包, 又熱又脆
龍蝦湯, 幾香濃
巴馬火腿伴火雞沙律, 那片載著火雞粒的一片菜, 非常完整, 是有心思的揀過, 兩碟都一樣
虎蝦拼澳洲帶子, 虎蝦十分大隻, 蝦頭好多膏....帶子煎得幾香
主角....21 days dry-aged Australia Angus Sirloin....
好似牛柳咁淋,能媲美美國牛的肉味.西冷來講可能太淋,14天可能會更好,佢個烤爐燒出來有炭香,五成剛好
栗子冧酒吉士醬配蛋榚....吉士醬幾香滑
2011-12-23
即焗蒜蓉包, 又熱又脆
栗子冧酒吉士醬配蛋榚....吉士醬幾香滑
龍蝦湯, 幾香濃
  • 21天熟成澳洲西冷
  • 虎蝦拼澳洲帶子
2011-11-08 341 瀏覽
週日到鴨脷洲紅茶館午膳,發現食物水準有進步喎!餐湯餐包水準都係差不多,無乜特別,但至少羅宋湯不會過鹹。主菜試了夏威夷菠蘿燒雞扒及西班牙厚切豬扒。前者灑上酸酸甜甜的菠蘿汁,挺醒胃,配上的燒雞扒肉質亦幾白滑。後者豬扒確是厚厚的,但肉質比預期鬆軟,幾好食噃。餐後一杯凍奶茶,份量依舊,茶奶調配恰宜,OK喇!

週日到鴨脷洲紅茶館午膳,發現食物水準有進步喎!

餐湯餐包水準都係差不多,無乜特別,但至少羅宋湯不會過鹹。主菜試了夏威夷菠蘿燒雞扒西班牙厚切豬扒。前者灑上酸酸甜甜的菠蘿汁,挺醒胃,配上的燒雞扒肉質亦幾白滑。後者豬扒確是厚厚的,但肉質比預期鬆軟,幾好食噃。餐後一杯凍奶茶,份量依舊,茶奶調配恰宜,OK喇!

[6/11/2011; Sun]
2011-11-06
夏威夷菠蘿燒雞扒
西班牙厚切豬扒
2011-08-04 250 瀏覽
紅茶館一向給我印象怪怪。沒裝潢、只有一片白底紅字,想想吓,銀杏館都似是這image。親戚生日,包場。我第一次品嚐紅茶館之食物,確是給我驚喜!雖然全部都是一般大食會食物,例如有單式三文治、醋汁生菜沙律、春卷、煎雞翼、煎雞扒、咖哩牛腩、茄汁豬扒、吞拿魚長通粉、炒飯、茄汁米粉、芝士西蘭花、炒椰菜、等等。味道好good!拍得住快餐店/茶餐廳水準。加上在寬敞,開心的氣氛下,絕對很滿意!甜品有麵包布甸、燉蛋,兩個都普普通通。紅豆沙,很足料,而且有椰奶香。經過今次,對紅茶館加分了。睇埋大家的食評,真是打破偏見了吧!
親戚生日,包場。我第一次品嚐紅茶館之食物,確是給我驚喜!
沙律, 三文治
乳豬
洋蔥豬扒,芝士西蘭花,炒椰菜,煎雞扒
茄汁豬扒,炒飯,茄汁米粉
2011-03-04 147 瀏覽
鴨脷洲返工咁耐, 一路都無試過呢間紅茶館咁啱同事生日話叫倒會返公司食, 所以就試下因為唔係我點菜, 所以我都唔知total有乜嘢食, 但我食左幾樣嘢都好好味包括:雞翼 (唔知係瑞士定老水呢?),d雞翼係入哂味架!!好正, 唔會得個皮有色, 入面就無黎味道咖喱角 / 春卷:其實呢d咁簡單的嘢都好難唔好味煙三文魚:好味呀, 感覺好新鮮 (雖然都估計係冰鮮嘢)仲有個炒意粉,我估係豬扒炒意粉啦,又係好好味....其他d菜等等就無乜特別, 不過不失咁啦仲有個炒飯,係鰻魚炒飯,我個人其實好怕腥,少少都受唔到,食左入口先知係鰻魚....我覺得都幾腥下 (不過唔太可以用我做準,因為我真係好唔受得腥同穌味)其實我都唔知幾錢,聽同事講就唔貴,最緊要仲送到門口吖嗎!!下次有機會會試下堂食,睇下係咪真係咁正再報道過啦
鴨脷洲返工咁耐, 一路都無試過呢間紅茶館
咁啱同事生日話叫倒會返公司食, 所以就試下

包括:
咖喱角 / 春卷:其實呢d咁簡單的嘢都好難唔好味
煙三文魚:好味呀, 感覺好新鮮 (雖然都估計係冰鮮嘢)
仲有個炒意粉,我估係豬扒炒意粉啦,又係好好味....

其他d菜等等就無乜特別, 不過不失咁啦

其實我都唔知幾錢,聽同事講就唔貴,最緊要仲送到門口吖嗎!!

下次有機會會試下堂食,睇下係咪真係咁正再報道過啦
2011-03-01
外賣自取