2024-01-21 26 瀏覽
撇開繁華煙火,嚟到這間餐廳簡直係味蕾嘅驚喜發現之旅🎉。首先,我試咗碗雜菜湯,湯底醇厚得嚟又唔膩,每啖湯都飲到滿滿嘅蔬菜新鮮味道,真係暖笠笠真心滿足。跟住,那份黑椒西冷扒吖,中心啲粉紅色嘅牛肉嫩滑得嚟微微嘅黑椒辛香,咬落真係有種嘆為觀止嘅感覺!翠綠嘅翠玉瓜同香脆薯仔片簡直係完美拍擋,加埋一起,味道係咁滋味,唔真食都嫌得可惜。粟米汁龍利柳就真係一碟清新味美嘅好菜,魚肉彈牙,汁香魚滑,盡顯廚藝精湛。唯一嘅遺憾,就係個白汁可能要再下啲工夫喇,湊得上汁味濃郁啲就更加完美。服務呢,員工態度友善得滯😊,整晚食飯嘅過程中,真係覺得好舒服。而且餐廳氛圍靜悄悄,啱哂想搵個安靜角落好好嘆飯嘅朋友。過嚟呢度,真係覺得好抵食,下次仲想再嚟試其他菜添🍴!
2019-09-22 287 瀏覽
受到最近一連串事件影響,酒店業生意大受影響,連帶每晚的房價都大跌。最近發現原來紅茶館有早餐食,都係3x蚊就有交易,不過就唔係自助嘅。嘢飲就可以任斟。餐廳地方唔大,有好local餐廳嘅感覺。
2019-09-12
2013-08-14 2570 瀏覽
給那些美美的相片吸引,加上又沒來過這裡就買來團購嚐嚐嚕~田園什菜沙律很健康,挺新鮮的鮮蟹肉忌廉湯湯很CREAMY,但料很少,只有2顆蟹肉煙三文魚伴黑魚籽釀蛋不錯的前菜,這個我挺愛的嘛煙三文魚的味道很合我胃口,嫩嫩的那顆蛋上面的東西,有點晴的作用我的主菜 ~ 黑松露燴海鮮寬條麵看起來,滿豐富,有很多海鮮帶子、青口、蝦子都很鮮甜,讚寬條麵是偏硬的口感,我很喜歡份量不多,所以一下子就ko了男朋友的 ~ 西冷牛扒伴鵝肝衝著鵝肝才點這個的,鵝肝做得不錯外香脆,內嫩滑,好好吃不過底下那塊牛扒呢,就......太老了,都咬不開甜點, Haagen-Dazs 雪糕窩夫這算什麼窩夫嘛,根本就是格仔餅來的騙人,而且是塊 冰、乾、硬的格仔餅這晚突然轉冷,所以就乖乖點了杯熱的飲料這裡食物質素很普普,算是吃個粗飽~
給那些美美的相片吸引,加上又沒來過這裡
就買來團購嚐嚐嚕~

田園什菜沙律
很健康,挺新鮮的
鮮蟹肉忌廉湯
湯很CREAMY,但料很少,只有2顆蟹肉
煙三文魚伴黑魚籽釀蛋
不錯的前菜,這個我挺愛的嘛
煙三文魚的味道很合我胃口,嫩嫩的
那顆蛋上面的東西,有點晴的作用
我的主菜 ~ 黑松露燴海鮮寬條麵
看起來,滿豐富,有很多海鮮
帶子、青口、蝦子都很鮮甜,讚
寬條麵是偏硬的口感,我很喜歡
份量不多,所以一下子就ko了
男朋友的 ~ 西冷牛扒伴鵝肝
衝著鵝肝才點這個的,鵝肝做得不錯
外香脆,內嫩滑,好好吃
不過底下那塊牛扒呢,就......
太老了,都咬不開
甜點, Haagen-Dazs 雪糕窩夫
這算什麼窩夫嘛,根本就是格仔餅來的
騙人,而且是塊 冰、乾、硬的格仔餅
這晚突然轉冷,所以就乖乖點了杯熱的飲料
這裡食物質素很普普,算是吃個粗飽~

用餐優惠
團購
我們已經來過嘗試這間餐廳好幾次, 感覺這裡環境乾淨和很安靜的好去地方.最近, 某大團購網站提供紅茶館2 人日特選 5 道菜晚餐, 在極吸引力的半價下購買了.這絕對是有質量和超值的二人晚餐. 我們提前一天預定了星期天下午6點去使用此優惠券.主菜(3選2), 有黑松露海鮮寬條麵, 法式小羊架和西冷牛扒伴鹅肝. 我們選擇了羊排和牛排. 煙三文魚伴黑魚籽釀蛋 : 新鮮和美味.. 但是, 感覺量太少, 如果多一點, 會更好 鮮蟹肉忌廉湯 : 湯是非常熱的, 味道很不錯 田園什菜沙律 : 沒什麼特別的, 只是普通的生菜沙拉 主菜(3選2) : 法式小羊架 : 過多脂肪... 但是,肉很多汁, 味道燒烤到好好 主菜(3選2) : 西冷牛扒伴鹅肝 : 鵝肝像黃油融化在你的嘴... 好好吃, 美味無窮 西冷牛扒-Medium Rare四分熟 : 肉汁多到令人牙齒頰留肉香... 但是, 有些部位的牛肉是很難咬 Häagen-Dazs™ 雪糕窩夫 : 太普通了...華夫太軟 這團購優惠券是沒有飯的. 所以, 我們也叫了一個A-la-carte晚餐...咖喱雞扒飯

鮮蟹肉忌廉湯 : 湯是非常熱的, 味道很不錯
田園什菜沙律 : 沒什麼特別的, 只是普通的生菜沙拉

2013-01-13
用餐優惠
團購
2012-06-19 1069 瀏覽
經過好多次,今日終於有機會入去食吓嘢,喜出望外。環境好清靜,我們三個人幾乎係包場,咁少人有些疑慮莫非質素很.....叫了兩個焗海鮮飯晚餐和煎龍脷柳晚餐,有頭盆蝦沙律,蝦有蝦味菜新鮮,開始有驚喜。繼續.....湯夠creamy、麵包夠香脆,水準之作。而且分量很足,湯的分量在一些高檔西餐廳算是兩人分量,食量細的人要預一下。來到主菜,龍脷柳煎得好靚,應說是我咁大個仔見過煎得最靚的一次,兩面金黃微微燶,魚肉不乾剛剛好。可惜焗海鮮飯芝士味不夠濃,但有四隻中蝦、帶子、青口....,好好味又唔講得,但都算有海鮮味。甜品、咖啡質素比較一般。大佬,98蚊個餐食六樣嘢仲想點呀?簡直係超值。上星期去過煤X廳餐,近四百蚊個人落樓論質素都唔及這裏。只係可能因為太少人,待應亦少,經常都唔見人。想要胡椒粉等好耐都見唔到一個人,要自己走出去搵人。但服務態度仍算幾好,有幾會定會再去。
經過好多次,今日終於有機會入去食吓嘢,喜出望外。

大佬,98蚊個餐食六樣嘢仲想點呀?簡直係超值。
上星期去過煤X廳餐,近四百蚊個人落樓論質素都唔及這裏。
2012-06-19
2010-06-08 830 瀏覽
今日下午六點幾經過紅堪,見番一座好耐冇見的建築物,真係十年人事我以前細個成日黎紅勘.這區真的變了很多.一座不起眼的唐樓今天已變成為一間餐廳.一入到去好有風味,因為現時有好多食店都雕龍雕鳳整到鬼咁豪.但這間好有特色好乾淨,好像外國D小形西餐廳,紅茶館我不是第一次去,但這一間我是第一次黎.感覺好唔同.坐底後我仍周圍望下.之後開始叫野食,先叫左蝦多士(如果鍾意食蝦多士的人,一定要叫,一句講晒"正"),湯係蜆肉忌廉湯,但個湯飲得出個廚係用左心機去煮,飲得出有煙肉的鹹香味,洋蔥的甜味仲有D薯仔粒添,另外主菜係磨菇配牛柳(五成熟)碟牛柳黎到已聞到好香既燒烤味,我係中間切落去個心係紅色有血水....之後我用尾指掂落個心到,夠燙手"好野",好林,我無加到任何汁都已經好好食.今晚我好滿足;我必定會再黎.
2010-06-01
  • 蝦多士
2010-05-15 637 瀏覽
今晚有事要去紅磡, 對附近環境不太熟悉, 見到紅茶館, 就決定試吓, 因為食評都幾多「笑樣」.晚餐可揀雜菜湯或忌廉湯, 跟牛油多士, 鴨胸沙律, 主菜(有幾款供選擇, 可跟飯, 天使麵或薯蓉)及餐茶.雜菜湯 - 我和朋友都揀了雜菜湯, 湯是用白色有耳大杯盛著, 感覺幾特別, 份量都幾多, 亦很濃味, 唔錯. 牛油多士 - 雖然只是微暖, 但都幾脆.鴨胸沙律 - 碟底有些少生菜及蕃茄等, 上面放了2-3片薄胸肉, 咸咸哋, 不過不失.雞扒腸仔天使麵 - 雞扒微煎了, 味道雖然未見突出, 但總算是我出街食飯預期應該要有的水準, 食天使麵的口感好似食緊米粉, 幾得意喎.豬扒天使麵 - 一塊算幾大塊的厚切豬扒, 豬扒本身味道是唔錯的, 不過肉是硬了一點, 用刀鋸到手軟. 熱檸水及凍檸茶 - 正常味道和份量. okay喇餐廳不是很大, 不過由於人不多, 加上侍應走了去樓面另一邊, 感覺都幾free, 是二三知己傾計吃飯好地方.

牛油多士 - 雖然只是微暖, 但都幾脆.

熱檸水及凍檸茶 - 正常味道和份量. okay喇

2010-05-14
2010-04-01 464 瀏覽
之前黎過幾次紅茶館,都覺得呢度d食物質素幾好同價錢幾便宜!!!特別係個豬手拼德國腸簡直一絕,果皮燒得脆脆地,very good!!!^^不過今日想講既係係琴日我地一行五人諗住又過黎食lunch啦,點知入到黎餐廳,就有侍應走過黎同我地講話無哂位,咁我地話等下都無所謂嫁,但佢就講話【你地唔等啦,d人全部都係岩岩坐低,有排都無位嫁啦!!】,其實餐廳生意忙,無位,我地都可以體諒既,但係個服務態度可以好番d lo,畢竟我地都係過黎消費嫁ma!!!唔駛咁惡呀?!另外,我地臨走既時候仲咁岩睇到有人埋緊單走人,我覺得咁樣講大話好唔得lo!!真心講句,就算你d野食幾得,價錢幾便宜都好,如果d侍應既服務態度咁差既話,我自問唔會再黎光顧lo!!!希望佢地會更進下,改善下啦!!!!
2010-03-31
2010-03-05 405 瀏覽
我一向都有去開紅菜館食飯, 因為價錢不貴,食物不錯, 我跟客行過紅磡蕪湖就入去食,自動門一開,就有一個真是幾靚仔的男服務生說歡迎光林, 哈哈....有禮加上聲線都好聽啊!我點了1份牛仔骨, 感覺比較一般,不過不失 (60分)客點魚扒他說好食的真是想叫他比我試下 (75分)湯幾好味 (80分)最後的甜品-蛋糕.....女生會覺得好清淡(正) (60分)紅茶館奇怪的是每間分行的質數都不同,餐單都不同, 我都住過他們的酒店,他們的櫃台服務真的比較差,服務員的回應口是不好的,希望他們是用心工作吧, 多野做都要保持客氣.最後結帳是一佰五十元有找...在結帳時我不禁問一下..那個服務生叫什麼名字和讚他服務不俗,他只是笑笑的說多謝...還有點害羞
....有禮加上聲線都好聽啊!

我點了1份牛仔骨, 感覺比較一般,不過不失 (60分)
客點魚扒他說好食的真是想叫他比我試下
(75分)
湯幾好味 (80分)

2010-03-03
紀念日
  • 魚扒
  • 牛仔骨
  • 蛋糕
2010-01-02 332 瀏覽
今晚又同朋友黎食飯,肉眼+咸豬手,我最捧場的咸豬手依然無令人失望....其實今次再寫,就係想講以前我0係鴨"月利"州飲過,好好味既酥皮龍蝦湯點解會無左嫁??????問過佢地既職員,佢地話唔再出喎.......實在非常失望......真係好好飲嫁.......
今晚又同朋友黎食飯,肉眼+咸豬手,
我最捧場的咸豬手依然無令人失望....
其實今次再寫,
就係想講以前我0係鴨"月利"州飲過,
好好味既酥皮龍蝦湯點解會無左嫁??????
問過佢地既職員,佢地話唔再出喎.......
實在非常失望......真係好好飲嫁.......
2009-08-23 267 瀏覽
週末到紅茶館食個tea, 入到去個waiter 好好service 的招呼已令我覺得好warm, 加上間餐廳無乜人, 好靜, 就算我食完坐响到都無趕人之意, 又有柔和的音樂聽, 環境一流。食物方面個海鮮炒意粉都幾有鑊氣, 不俗; 雞扒意粉個塊雞扒都好大塊, 廿多元的下午茶確係抵食, 仲即場申請做會員, 下次食有八七五折 (個折好零丁)。想舒舒服服咁進餐這確是不俗的選擇。

想舒舒服服咁進餐這確是不俗的選擇。

2009-06-19 237 瀏覽
我的飯堂----紅茶館紅茶館,一直以來,對這店子的印象是冷冰冰,經過都不會入,但係一次之後,令我改觀,坐下,侍應招呼周周,點餐後,食物送上,熱騰騰,我在這裡,可以花掉一個下午,沒有繁忙,沒有催趕,所以由鴨脷洲一直支持到紅磡,容我作個小推介:1.咸豬手拼肉腸本人不二之選,由司華力腸轉至牛肉腸我都係最捧場,食過你就知2.醬燒豬仔骨燒既程度剛剛好,而且入味3.彩虹魚唔係我點的,朋友仔話超正喎4.炸魚薯條&餃子雞翼被我譽為紅茶館金牌小食,正5.肉眼扒肉腍,有口感,唔識形容在餐廳申請成為VIP可享有875折優惠,我早已申請左,而且另一面的地下VIP ROOM,可以預訂作私人用途,可以打牌添,當然會有最低消費,我都BOOK過,除返每人百鬆蚊,抵玩不過有點失望同改善既地方,就係以前0係鴨脷洲有酥皮湯飲,宜家既餐牌上已經無左,仲要無左好耐添,希望紅茶館可考慮加返;第二,地下VIP ROOM個冷氣真係好曳&弱,就算校到最凍,依然唔掂,職員都好用心調校,但都唔得,可能係個罩擋實哂掛,希望佢地諗諗辦法,因為我再想BOOK呢度玩,但如果咁熱就咪攪就係因為紅茶館既服務同美食,宜家已經成為我既飲堂,值得我介紹比我
我的飯堂----紅茶館

紅茶館,一直以來,對這店子的印象是冷冰冰,
經過都不會入,但係一次之後,令我改觀,
坐下,侍應招呼周周,點餐後,食物送上,熱騰騰,
我在這裡,可以花掉一個下午,沒有繁忙,
沒有催趕,所以由鴨脷洲一直支持到紅磡,
容我作個小推介:

1.咸豬手拼肉腸
本人不二之選,由司華力腸轉至牛肉腸
我都係最捧場,食過你就知
2.醬燒豬仔骨
燒既程度剛剛好,而且入味
3.彩虹魚
唔係我點的,朋友仔話超正喎
4.炸魚薯條&餃子雞翼
被我譽為紅茶館金牌小食,正
5.肉眼扒
肉腍,有口感,唔識形容

在餐廳申請成為VIP可享有875折優惠,
我早已申請左,而且另一面的地下VIP ROOM,
可以預訂作私人用途,可以打牌添,當然會有最低消費,
我都BOOK過,除返每人百鬆蚊,抵玩

不過有點失望同改善既地方,就係以前0係鴨脷洲有酥皮湯飲,
依然唔掂,職員都好用心調校,但都唔得,可能係個罩擋實哂掛,

就係因為紅茶館既服務同美食,宜家已經成為我既飲堂,
值得我介紹比我既朋友,而我0係朋友心目中既推介都唔會差得去邊,
所以約朋友時,我會話:〔今晚7.30,飯堂等〕
餐飲陣
  • 炸魚薯條&餃子雞翼
BBQ
2009-06-18 143 瀏覽
紅磡呢間餐廳都黎食過幾次,都算不過不失啦,前幾日同成班朋友黎book 個vip房BBQ, 估唔到幾ok ,個vip房係天台, 裏面有麻雀打及 有karaoke,室外就bbq, 我地order左一些bbq食物,丸, 腸,雞亦,串燒, 豬扒,雞扒,粟米,蕃薯, 大蝦, 凱撒沙律平均每人都係一百蚊左右,都唔算貴, 值得一贊係d 豬扒及大蝦好好味, D大蝦好大隻,啖啖肉!不過天氣真係好熱, 燒到一半又要入番去個房度嘆嘆冷氣,如果室外多幾個風扇就好好多!
紅磡呢間餐廳都黎食過幾次,都算不過不失啦,
個vip房係天台, 裏面有麻雀打及 有karaoke,
平均每人都係一百蚊左右,都唔算貴,
值得一贊係d 豬扒及大蝦好好味, D大蝦好大隻,啖啖肉!
不過天氣真係好熱, 燒到一半又要入番去個房度嘆嘆冷氣,
如果室外多幾個風扇就好好多!
燒大蝦
BBQ室外
BBQ室內房
2009-06-14
燒大蝦
BBQ室外
BBQ室內房
2009-06-16 36 瀏覽
周日下午, 無所事事, 同朋友相約到呢度來個 "懶飯", 店內環境不錯, 座位不多, 所以唔會有好繁忙既感覺, 可以坐得好舒服. 服務員態度真係唔錯, 唔會黑面, 點左兩個餐, 豬手+腸同西冷扒, 非常大碟, 豬手外脆內軟, 好有咬口. 腸非常巨大, 食腸都夠飽了 , 唯獨配菜茄子唔多得, 好多油.. 另餐湯味道都很不錯, 呢個價錢有呢個服務同份量, 真係好超值, 一個餐都係五六十元左右. 仲可以申請會員卡, 下次來有折扣呢. 值得一去, 一定會再來
, 唯獨配菜茄子唔多得, 好多油..
餐湯 麵包
哇... 大碟到呢!!!
牛扒~~
仲送甜品
好大杯
2009-06-14
餐湯 麵包
哇... 大碟到呢!!!
牛扒~~
仲送甜品
好大杯
  • 豬手
2009-01-29 28 瀏覽
我聽到這餐廳名字 叫 紅茶館 , 腦海中便聯想起陳慧嫻的名曲"紅茶館". 這餐廳 位於 紅磡蕪湖街 的 十字路口街角, 只要 從紅磡火車站 往 黃埔方向的行人天橋 一直走, 約15-20mins 便 可 見到 一幢 “紅茶館” 酒店 (上面是酒店; 下面是餐廳) , 挺容易找到. 當晚Honey 介紹 我到 紅茶館食 dinner, 因為環境夠 romantic , 而且他試過 d 甜品 cake又美味. 進入 餐廳, 我便被一片 粉紅色燈光所吸引住, 又 聽到 柔和 的音樂, 果然 適合 情侶 一起 來食 二人世界蠋光晚餐...我們 要了 兩個 set dinner, 價錢 是 $70-90 之間, 也有 5-6 款set dinner選擇. 餐湯: 忌簾湯 + 法飽 ~ 用大湯杯盛載. 味道香滑, 又好creamy! 法飽比較硬.前菜: 鴨胸 ~ 凍冰冰的 吃 三片鴨胸 , 好似有 d 單調, 如果是香煎鴨胸 加 點 sause 會更 attractive!主菜:1) 大虾 併 黑椒牛仔骨 + 薯蓉 -大虾 很大隻, 煎得很香脆; 牛仔骨 剛好好有8成熟, 口感 煙un 又夠

主菜:

牛仔骨 剛好好有8成熟, 口感 煙un 又夠腍!

配菜可選薯蓉 或薯菜. 我們 怕 熱氣, 要了薯蓉. 但是 薯蓉 吾夠 牛油, 口感欠 幼滑.

2) 長腳蟹 併 龍利柳 + 天使麵 - 龍利柳煎得好香口, 肉質彈牙! 但長腳蟹 太 熟 又 唔夠味! 天使麵 夠 幼滑, 不會太腍.

甜品: 是日蛋糕 ~ 今次的是日蛋糕 教人失望. 沒有味道 又硬

餐茶: 有冷/熱飲~ 要了熱檸水 & 熱奶茶

服務 & 食物質素一般, 但價錢合理!
環境很好~ 奇怪的是 餐廳 客人唔多 (可能位置較為偏遠), 餐廳 環境十分清靜, 是 很好的二人世界 dinning place~ 粉紅色燈光, 柔和 的音樂, 情侶一邊食蠋光晚餐, 一邊談心, 情人節來的食dinner 也會很sweet 呢!

另外, 我見到餐廳 有 辦 婚宴服務, 由於 上面是酒店; 下面是餐廳, 都幾方便.
餐廳 有 室內/ 室外 位置, 最多約可 容納 30-40人, 可包場. 難怪餐廳 佈置成 pink color & romantic 啦!
大虾 併 黑椒牛仔骨 + 薯蓉
長腳蟹 併 龍利柳 + 天使麵