2022-08-29 442 瀏覽
去金魚街買完野行去隔離街搵餐廳食下午茶,無意中發現呢間喺花墟出名價格親民嘅西餐廳喺度開咗分店😳下午茶款式偏向西式,大多數都配有牛角包🥐🔸日式豚肉炒烏冬最衰我今朝食早餐食過牛角包,所以唔考慮有牛角包嘅餐啦🥲呢度用Qr code 落單,可以自選走洋蔥🧅或者椒,烏冬質地煙韌,頗入味但鹹左少少 ,食到底會見到好多油。🔸酥炸軟殼蟹漢堡配薯角男朋友叫😁平時去cafe食個漢堡包都百幾蚊,呢度唔使$100就食到 ,好似$71 ,軟殼蟹大隻呢!🔸忌廉濃湯稻庭烏冬配蜜糖豬仔骨牛角包男朋友媽咪叫。佢大讚呢度嘅下午茶唔貴而且配搭幾特別,下次會再嚟!

下午茶款式偏向西式,大多數都配有牛角包🥐

🔸日式豚肉炒烏冬
最衰我今朝食早餐食過牛角包,所以唔考慮有牛角包嘅餐啦🥲

🔸酥炸軟殼蟹漢堡配薯角

🔸忌廉濃湯稻庭烏冬配蜜糖豬仔骨牛角包
2022-07-31
下午茶
2022-08-12 184 瀏覽
今日去到旺角,兩點幾先至搵嘢食,咁就行到旺角天橋下面有一間紅橋餐廳,見入面應該都幾舒服咁就同朋友一齊入去食遲來的晏啦,坐落原來都係用手機落單嘅,咁就好快噤點咗兩個午餐同埋一些小食加飲品,朋友就點咗個忌廉濃湯稻庭烏冬配蒜香蜜糖豬扒加牛角包,再加20蚊嘅煙三文魚蜜桃沙律,西湯;我就點咗墨魚汁海蝦燴意大利飯,西湯,加18蚊點咗芝麻蝦多士,再加22蚊點咗蜜椒單骨雞翼,重有兩杯熱檸蜜送!啲餐嚟曬嘅時候,真係兩張枱都擺到滿曬。首先個西湯係忌廉蘑菇湯,飲落都好creamy,唔錯!至於個墨魚汁海蝦燴意大利飯,啲海蝦超爽口,每粒飯都索滿墨魚汁,如果啲墨魚汁濃味一啲,就真係完美啦!芝麻蝦多士跟煉奶,食落爽脆,蝦膠淋滑,值得推介;而那個蜜椒單骨雞翼,都外脆內軟,仲有肉汁,做得很好!至於煙三文魚蜜桃沙律都算新鮮,如果多幾片煙三文魚就更好!忌廉濃湯烏冬嘅烏冬爽滑彈牙,十分之合我口味,值得一讚!蒜香蜜糖豬扒,睇落乾咗啲,但食落都算淋滑,仲有少少脆面!個牛角包就中規中矩!全部埋單,二百蚊有找,真係超抵食!餐廳坐落舒服,冷氣好夠,服務亦相當之好,值得一試再試。

見入面應該都幾舒服咁

就同朋友一齊入去食遲來的晏啦,

忌廉濃湯稻庭烏冬蒜香蜜糖豬扒牛角包

,再加22蚊點咗蜜椒單骨雞翼,
蜜椒單骨雞翼

重有兩杯熱檸蜜送
熱檸蜜

!啲餐嚟曬嘅時候,真係兩張枱都擺到滿曬。
食物放滿兩張枱面

蜜椒單骨雞翼
食物放滿兩張枱面
蒜香蜜糖豬扒
2022-08-12 130 瀏覽
同阿女去花園街買嘢,經過紅橋餐廳,見到門口餐牌精選套餐好抵食,咁啱我哋未食晚飯,一於入去食返餐!套餐有前菜、餐湯、主菜、熱飲。用QR code手機點餐好方便。前菜係巴拿馬火腿雜菜沙律,沙律菜新鮮夠爽甜。忌廉蘑菇湯,口感順滑,味道濃郁。黑松露忌廉汁海蝦帶子燴意粉,海蝦大隻爽口鮮美,還有好多帶子粒,黑松露忌廉汁,香濃惹味,用來伴意粉十分美味! 凡惠顧主食或套餐可以優惠價食小食,蜜椒單骨雞翼,雞翼皮脆肉嫩,沾滿蜜汁甜甜的,越食越好味!餐湯除咗西湯,重有中湯選擇,節瓜湯夠火喉,足料香甜。西班牙汁芝士雞扒焗飯,雞扒超大塊,肉質鮮嫩,芝士多到可以拉絲,西班牙汁伴飯好惹味!經典紅豆冰,紅豆夠多又林甜。奶茶紅豆冰,多咗奶茶香味。

前菜係巴拿馬火腿雜菜沙律,沙律菜新鮮夠爽甜。
忌廉蘑菇湯,口感順滑,味道濃郁。

餐湯除咗西湯,重有中湯選擇,節瓜湯夠火喉,足料香甜。

經典紅豆冰,紅豆夠多又林甜。
奶茶紅豆冰,多咗奶茶香味。
2022-08-11 100 瀏覽
今次晚餐 想試新餐廳大約晚上八點入座 不用等位也蠻多人的——價錢方面:蒜香蜜糖豬扒伴蛋包飯$86西班牙汁芝士豬扒焗飯$78蜜板單骨雞翼(6 隻)跟餐加$22熱杏霜跟餐$0凍檸水跟餐加$3——評分:包括(味道、價錢、環境)蒜香蜜糖豬扒伴蛋包飯3.5/5分西班牙汁芝士豬扒焗飯2.5蜜板單骨雞翼(6 隻)4/5分熱杏霜2.8/5分凍檸水3.5/5分價錢性價比4/5分環境3/5分地理位置方便度4.5/5分服務4/5分——整體不錯喔
今次晚餐 想試新餐廳
蜜板單骨雞翼(6 隻)跟餐加$22
熱杏霜跟餐$0
凍檸水跟餐加$3
——
評分:包括(味道、價錢、環境)
蒜香蜜糖豬扒伴蛋包飯3.5/5分
單骨雞翼
2022-08-10
單骨雞翼
2022-08-11 74 瀏覽
經常去旺角,都唔知有間咁抵食嘅餐廳!呢度食嘅野同一般Cafe差唔多,但係價錢就差好遠。同樣係意粉/意大利飯個D,呢度一百蚊內已經有一個餐,包飲品之餘,仲包餐湯同沙律!平時cafe加杯飲品都起碼$30!環境方面,餐廳空間感十足,枱與枱之間都分得幾開架!食物方面,我地兩個人就叫咗兩個餐:黑醋蜜糖豬扒配蛋包飯、黑松露忌廉汁海蝦帶子意粉,一個中湯,一個西湯。兩個湯都覺得好足料,唔會飲落覺得咸同多味精,感覺好健康。西湯入面仲幾多蜆。豬扒超大塊又厚身,加左黑醋少少酸酸地唔油膩。黑松露意粉黑松路味好香濃,見到都有唔少黑松路痴喺意大利粉上面😍🥰 海蝦都好大隻好爽口。小食方面加咗蜜椒單骨雞翼,好好味!即叫即整,好脆,熱辣辣,蜜糖味好正😍😍再加左$10叫左紅豆冰,嚟到嗰陣嚇親,因為好大杯!奶味濃郁,椰奶好香。值得加$10食左咁多樣野都係$200有找,食到好滿足🥰
環境方面,餐廳空間感十足,枱與枱之間都分得幾開架!
食左咁多樣野都係$200有找,食到好滿足🥰
  • 黑松露忌廉汁海蝦帶子燴意粉
  • 經典紅豆冰
位於旺角嘅紅橋餐廳主打西餐 晚市時段套餐除咗餐湯同飲品之外仲會跟埋一份前菜Parma ham salad雖然係餐前小食但份量都唔細份沙律菜新鮮 如果雪凍食會更好喇Parma ham係厚切 油香不錯意式茄茸帆立貝蟹肉意大利飯係超大size嘅帆立貝表面有少少炸脆皮另有蟹肉同蟹籽 拌勻食鮮味十足意十利飯嘅口感係屬於軟身少少茄汁底酸味突出 整體食落唔係好creamy太漏嘅質感平時食意大利飯細細份已經好濟依碟口感清爽 羅勒醬蝦球膏燴軟殼蟹意大利粉賣相好靚喔 擺盤有心思軟殻蟹大份 炸得脆卜卜而且入面都大淡肉醬汁方面 羅勒味好出 蝦球膏唔算好突出以為只係伴下碟嘅蘑菇食落出奇juicy香口好大件餐廳空間都幾闊落坐得舒服晚餐有齊前菜湯品同飲品性價比高之選

位於旺角嘅紅橋餐廳

坐得舒服
晚餐有齊前菜湯品同飲品
性價比高之選

2022-08-02 1160 瀏覽
今天和朋友行旺角 而我仲未吃早餐 ☕️見到紅橋剛開舖 索性在那裏食brunch🤗🤗我叫了一個精選套餐D餐 🤤朋友叫了全日餐😜怕唔夠醫個五臟廟 我們又點了蜜椒單骨難翼🍗三文魚蜜桃雜菜沙律🥗同埋芝麻蝦多士🍞首先來了最緊急需要的特飲🧉 在這個悶熱的天氣飲 特別解暑🧊 跟著送來了我們點的二個餐 😚見到後心諗:😳,份量咁多嘅?點食埋那些小吃?🤣🤣我點的精選套餐D餐包了 稻庭烏冬🍜 煙煙靱靭好好易入口👏忌廉湯底濃香帶有龍蝦的味道 加上蜜糖牛仔骨二件對我已很足夠 但來了四件🤤好抵食 簡直食未停口已飽到心口☺️不想浪費美食 唯有割讓一件牛仔骨給朋友🤣點知他的全日餐又是甚豐富😻是包左 忌廉湯意粉🍲再加上大大份的蜜糖雞扒連黑松露炒蛋和牛角飽🥐(我的特餐都有🥐) 味道很好 這個價錢都是$65😁真的是物超所值💯份量多到令我地真擔心會浪費另叫的小吃但太好食既關係 會努力食得哂!🍤蝦多士一面沾滿黑芝麻 見到裡面舖上一層厚厚的蝦肉 再沾些煉奶來吃 脆脆地很吸引🤤也真的很脆口好味 朋友讚口不絕😁單骨雞腿每件都很大好有肉 單是觀賞都覺得很好味😜雜菜沙律🥗食材極之豐富 仲有得最愛既煙三文魚$20 有咁正既沙律真係食到偷笑 🤤

首先來了最緊急需要的特飲🧉 在這個悶熱的天氣飲 特別解暑🧊

我點的精選套餐D餐包了 稻庭烏冬🍜 煙煙靱靭好好易入口👏

份量多到令我地真擔心會浪費另叫的小吃
但太好食既關係 會努力食得哂!

單骨雞腿每件都很大好有肉 單是觀賞都覺得很好味😜

雜菜沙律🥗食材極之豐富 仲有得最愛既煙三文魚
$20 有咁正既沙律真係食到偷笑 🤤cp 值好高

食左咁多野 埋單$200都有找🤤這餐也足抵得我今日三餐的份量🤣真係名副其實的物超所值!😋很抵食!😚💯
2022-07-30 53 瀏覽
今日在旺角開會,開會前跟同事在位於旺角西洋菜南街西洋大廈地下的「紅橋」西餐廳吃lunch 🤗之前朋友介紹的,說餐廳高質但價格親民🥰「紅橋」裝修簡潔,牆壁有幾幅畫作裝飾,地方寛躺舒適..午市套餐$68起,就算散叫,餐飲和餐湯也只是加$12 ,重點免收加一餐湯粟米蜆肉忌廉湯,料多夠creamy !蜜糖單骨雞翼,雞翼沾滿蜜糖十分惹味,甜而不漏,和雞翼好嫩滑⋯⋯跟餐加$22就有6隻,好抵!芝麻蝦多士,跟餐加$18,有2件,白芝麻的酥脆麵包夾住蝦漿足,配上練奶香脆可口!明太子菠菜忌廉汁蟹肉燴意粉蟹,份量十足,有滿滿的蟹籽蟹肉和醬汁,味道濃郁🤭龍蝦汁海鮮意大利飯,料多有青口,蜆,蝦🦐,帶子粒,蟹肉等…醬汁豐富入味。意大利飯口感剛剛好,不軟不硬!

餐湯粟米蜆肉忌廉湯,料多夠creamy !

2022-07-28 47 瀏覽
同媽咪去完旺角見到呢間餐廳, 好耐冇黎過於是想上下,主要都係我食所以唔算揀好多,一坐低佢就俾個QR code我哋掃描,全程都用電子落單,好方便而且可以幾個人化。主食揀左個黑松露忌廉汁野菌海蝦帶子意粉🍝,我叫左佢份量少啲費事食唔晒,同埋我唔鍾意食洋蔥,可以揀走洋蔥($65),蝦都有幾隻,size中等,雖然唔係新鮮蝦,但都幾爽口嘅,質感唔梅。食落都幾creamy 嘅,黑松露味都幾足。另外想食啲蔬菜,揀左份橄欖油炒野菌什菜($55),好少食呢啲西式炒菜,感覺都幾新鮮嘅。雖然叫左2份食物,但2個人都夠食,埋單大概$100左右,又唔洗加一,都幾滿意! 幾年前好似都食過一次,仍然保持到水準。
2022-07-23 62 瀏覽
舖頭喺花園街同埋金魚街附近,都算幾四通八達容易搵到,鋪面唔算好大,就係一般會見得到嘅餐廳咁樣,我同屋企人行行吓街有啲肚餓就求其入咗去。我哋都係求其揀咗少少嘢食,揀咗海南雞半隻加咗碟油飯兩個人share,海南雞食到少少麻油香味,上面審咗少少應該係乾蔥嘅物體,都幾香,而分量都OK,不過碗飯都幾大碗,裝到滿一滿咁,兩個人食一碗,唔係好大食嘅話都夠食。我哋仲一人嗌左一碗湯飲添,都只係$12一碗,一碗係中湯(木瓜花生眉豆湯),另一碗係西湯(忌廉蜆肉湯),味道都OK,而且價錢一啲都唔貴,有咁嘅質素都唔錯👍

2022-07-21 595 瀏覽
I like Hong Kong styled cafe (港式茶餐廳). Tonight I had dinner at Rosa Bridge Restaurant (紅橋),a Hong Kong styled cafe at Sai Yeung Choi South Street, Mong Kok after work. This is my first visit. As noted from Openrice, there are plenty favourable comments on its pricing and food. There are branches at Prince Edward and Tai Po. So I decided to give it a try.According to the menu, there are many good and economical choices. Dinner sets from $78 to $98 are provided, including appetizer, soup, main

According to the menu, there are many good and economical choices. Dinner sets from $78 to $98 are provided, including appetizer, soup, main dish and drink. Add-on snacks from $18 to $22 are attractive. Above all, no 10% service charge is required.

Being hungry after a long meeting, I decided to reward myself and order my favorite main dish, a full rack of honey barbeque pork ribs ($150). I also ordered daily soup($12), iced lemon tea, sesame shrimp toast ($18) and honey pepper single bone chicken wings ($22). What a feast!

Cream soup is a good appetiser, creamy and filling.

The full rack of honey barbeque pork ribs is huge. It is more delicious than I expect. It is made upon order and worth the wait of 30 minutes. The pork ribs are well seasoned, juicy and savoury. The vegetable side dishes and fries are nice, too.

The sesame shrimp toast is a must try. It tastes better than those I tried in some Chinese restaurants. The single bone chicken wing is easy to eat.

I am totally satisfied to finish my dinner with the iced lemon tea.

On the whole, a satisfying dining experience at $202 only. Though I am a big eater, I have to take away some of the ribs as the portion is generous. I'll certainly encore when opportunities arise.
  • sesame shrimp toast
  • honey barbeque pork ribs
2022-07-21 71 瀏覽
一到月尾糧尾就要周圍搵性價比高嘅餐廳食,放工去旺角就發現咗呢間紅橋。先講總結,兩個人埋單$230,好味不得止,份量仲多到要打包,大力推薦俾糧尾打工仔🫶🏻餐廳環境乾淨,侍應服務態度好nice,遞水收碟好快手。我哋叫咗兩個晚市套餐,包前菜沙律、餐湯、主菜、飲品,全部唔過$100。沙律竟然有三文魚,有成2至3塊,估佢唔到。我哋叫咗一個中湯一個西湯,中湯係節瓜湯,勁大嚿節瓜同肉,幾清甜。西湯就係忌廉蘑菇湯,裡面有粟米同肉,正常味。西班牙汁芝士雞扒焗飯($78)一上枱俾佢個份量嚇親,大過部iPhone 11,連男人都食唔晒。個汁好特別,唔係平時大x樂嗰種,芝士畀得超足料,啖啖都有,雞扒都幾林,呢個價錢絕對收貨。羅勒醬軟殼蟹意大利粉($98)擺盤勁靚,同出面高級餐廳有得揮,記得食嗰陣一定要撈匀,有超多汁喺底,好creamy。總共有3嚿軟殼蟹,炸得好脆。由於太大份,變埋我聽日Lunch,翻叮一樣咁好食。芝麻蝦多士 2件($18)呢個一定係招牌菜!炸得好脆,蝦肉又多,配埋煉奶我可以一個人食幾嚿,好邪惡。蜜椒單骨雞翼 6隻($22)雞翼有成6隻,整體味道不錯,唯獨覺得蜜糖太多,有小小heavy。紅豆冰

西班牙汁芝士雞扒焗飯($78)

羅勒醬軟殼蟹意大利粉($98)

芝麻蝦多士 2件($18)

蜜椒單骨雞翼 6隻($22)

紅豆冰 ($10)
跟餐轉紅豆冰只係$10,唔係唔轉啊嘛?佢唔會死甜,飲到底有好多紅豆淨,好豐富!

• 芝麻蝦多士
今日咁啱下午要去旺角做嘢。旺角咁多好嘢食,當然想來點不一樣嘅體驗,咁啱就比我搵到呢一間西式化嘅茶餐廳食。咁我入去之前簡單咁上網搜尋下,發現佢每日個午餐餐牌都要d唔同,變相可以成日有新鮮感。而佢今日嘅餐單都非常豐富,又有西式燴飯、又有焗飯、意粉、蛋包飯、牛角包、稻庭烏冬,真心樣樣野都睇落咁吸引,選擇困難症又發作啦😂最後揀咗以下嘅菜式,真心值得逐一講吓😋龍蝦汁蟹肉帶子燴意大利飯($68): 點會估到一間平民嘅西餐廳會有咁高貴嘅食物😂。雖然佢嘅貴價食材分量有限 (絕對唔係彈緊,一分錢一分貨),但係出嚟效果賣相得、味道好、分量大,睇得到餐廳非常用心研究新菜式,絕對係物超所值。黑松露忌廉汁煙肉蘑菇燴意粉($62): 同行友人非常喜愛卡邦尼意粉類型,每次去餐廳都必食,今次當然都唔例外。而今次嘅黑松露味道非常突出,友人非常喜愛,絕對大推。芝麻蝦多士($18): 本人喜愛蝦多士,由於一碟只有兩件,所以點咗兩份以免唔夠食😂。結果餐廳竟然一份以白芝麻上、另一份以黑芝麻上,心思細膩同一道餸竟然做到兩份驚喜。味道方面真係好好食,芝麻味香、蝦滑口感彈牙而且炸/焗得好香口。不是說笑,點多兩碟都食得落😂蜜椒單骨雞翼

最後揀咗以下嘅菜式,真心值得逐一講吓😋

蜜椒單骨雞翼($22): 相對而言雞翼並不是我們的頭號食品。但這碟單骨雞翼亦是物超所值,甜甜辣辣非常入味,仲要上枱後一段時間都仍然非常熱 (凍哂嘅食物口感同味道都會差一大截)。也是值得推薦

西湯 (黑松露忌廉蘑菇湯?)(跟餐$0): 黑松露味非常重,餐廳用心之作,並唔係求其俾罐忌廉湯你飲。

紅豆奶茶 ($10): 好神奇嘅組合,紅豆冰同奶茶都係香港嘅特色飲品,估唔到仲可以合併一齊飲。奶茶底非常好飲,加上紅豆亦係一種新嘅體驗。

呢間餐廳價錢唔貴,但質素完全在線,甚至有點超越咗佢價錢應有嘅質素。😌

仲要個餐牌成日會有update,如果我住附近/喺附近工作,呢一間餐廳應該都會成為我嘅日常食堂。😎

2022-07-15 76 瀏覽
每次出嚟旺角搵嘢食,都會有選擇困難症,但今日好有西式mood,😌路經呢度,見到門口餐牌都幾吸引,❤️一於坐低試下。餐牌有好多嘢都想食,但當然試吓人哋推介嘅菜式啦QR code落單, 今日有啲肚餓,所以叫咗個龍蝦汁海鮮意大利飯,加$12升級做套餐有湯及飲品,另外再加$18叫咗個芝麻蝦多士😋👏🏼落單後2分鐘餐湯就送上,速度非常快😆👏🏼今日餐湯係蘑菇粟米忌廉湯,每一啖飲入口都有一粒粒嘅蘑菇碎,nice👍🏼 芝麻蝦多士上枱嗰一下已經聞到好香嘅芝麻味,多士外面鋪滿黑芝麻,麵包中間夾住一大塊蝦餅,另外配上煉奶,好香脆可口,呢個價錢冇得輸啦😛最後隆重登場嘅係龍蝦汁海鮮意大利飯,賣相相當吸引,有蝦、蟹肉、蜆、青口同元貝肉,用龍蝦汁做醬汁,唔會好重味道,幾清淡,咁先可以帶出其他海鮮鮮味,意大利飯煮到剛剛好。每一啖入口都有豐富嘅龍蝦汁意大利飯,口感非常豐富,由上碟擺盤、食物賣相去到食物質素,呢個價錢, CP值相當之高最後埋尾要咗杯餐飲熱齋啡☕️,令呢一餐畫上一個完美嘅句號

餐牌有好多嘢都想食,但當然試吓人哋推介嘅菜式啦

龍蝦汁海鮮意大利飯

最後隆重登場嘅係龍蝦汁海鮮意大利飯,賣相相當吸引,
最後埋尾要咗杯餐飲熱齋啡☕️,令呢一餐畫上一個完美嘅句號
龍蝦汁海鮮意大利飯
2022-07-15 473 瀏覽
🔺 紅橋 (旺角)放假搵間餐廳食個午餐,呢幾日都勁熱,見到呢間餐廳menu較多選擇就入去坐低慢慢揀~🔻黑醋蜜糖豬扒伴蛋包飯($62)豬扒大大塊,面頭淋阻黑醋蜜糖汁酸酸甜甜好開胃,好岩咁熱既天氣冇乜胃口既時間食~蛋包飯都整得唔錯,蛋夠滑,飯偏濕係日式蛋包飯口感~🔻忌廉濃湯稻庭烏冬配蜜糖雞扒及牛角包($58)烏冬湯底濃厚好似牛奶湯咁好香滑好清~蜜糖雞扒係用炸既方式,個人覺得如果係煎會好d, 另外仲有個熱脆牛角包~🔻蜜椒單骨雞翼(跟餐+$22)一份有6隻單骨雞翼,滿滿既蜜糖,惹味既黑椒,如果怕辣可以少黑椒,呢個超推介!!下次再黎我都會加購😍😍🔻煙三文魚蜜桃雜菜沙律(跟餐+$20)沙律跟芝麻醬,$20個沙律好抵食,仲有3-4片煙三文魚,食落都幾大份,抵食👍🏻🔻餐湯跟set 既,有中西湯揀,次次都唔同既,中湯冇味精,西湯飲落夠creamy🔻餐飲-紅豆冰奶茶+$10佢既紅豆冰底係紅豆泥質感,mix 埋奶茶好順滑好夾,奶茶底都好出~-凍檸蜜+$3好抵飲,平時檸蜜係特飲價錢,篤埋檸檬酸酸甜甜好解渴。
🔺 紅橋 (旺角)

🔻黑醋蜜糖豬扒伴蛋包飯($62)

🔻忌廉濃湯稻庭烏冬配蜜糖雞扒及牛角包($58)

🔻蜜椒單骨雞翼(跟餐+$22)

🔻煙三文魚蜜桃雜菜沙律(跟餐+$20)

🔻餐湯

🔻餐飲
-紅豆冰奶茶+$10
-凍檸蜜+$3
好抵飲,平時檸蜜係特飲價錢,篤埋檸檬酸酸甜甜好解渴。