2020-05-08 809 瀏覽
好一段日子沒外出吃飯了, 疫情下總是人心惶惶, 今天跟朋友一同辦證件, 趁機外出吃吃東西;  不過小心為上, 所以選了在人流最少的下午茶時段, 去幫襯中式點心, 應該會是最少人的吧! (笑)朋友建議在CWB的 Redhouse, 好像是較新的點心店, 樓底非常高, 配上中式格調的裝潢, 走進去感覺尤如走進中國顯赫家族的飯廳; 餐廳範圍很大, 每張枱都相距一段距離,  所以每枱都可以舒舒服服地坐,  完全不會被鄰座打擾兩邊廳廂都有不同大小的獨立套房, 私隱度非常高見到正做植物肉點心的 promotion, 朋友即叫了兩款 - 一口植物肉煎餃及太極植物肉粉粿; 因為即叫即蒸, 所有點心都非常新鮮及燙口; 如果不是寫明用植物肉, 其實真的分辨不出, 廚師有技巧的調味, 吃來跟真肉一般的香, 而且點心一顆一顆小小的, 剛好一口一個; 雖說是煎餃, 但半點不油膩, 反轉餃子看看, 煎得香脆不油; 粉粿用了鴛鴦皮子的包法, 看起來特別的精緻;  兩款點心的皮子都非常薄而軟綿, 咬下去煙韌煙韌的, 很有驚喜, 所以決定再叫兩款 signature 點心試試香檳金蝦餃賣相絕對吸睛, 粉嫩嬌紅的薄皮配上
兩邊廳廂都有不同大小的獨立套房, 私隱度非常高
香檳金蝦餃賣相絕對吸睛, 粉嫩嬌紅的薄皮配上少少的金箔, 正是舊時中國大戶人家的精緻小點感覺; 皮子非常薄, 但餡料一點不馬虎, 都滿滿的填滿皮內空間, 蝦肉爽口彈牙, 好好吃!
另外還有黑豚肉叉燒腸粉, 香芋春卷及椒鹽豆腐, 煎炸類點心一樣出色, 仍然維持皮薄水準, 還要吃在口中一點不油, 令人再飽也忍不住一口一口吃下去.
春卷裡的芋蓉軟綿香濃, 不過小心燙口
最後當然還有甜品 - 楊枝甘露及生磨杏仁茶, 原先只以為是平凡的一頓下午茶, 卻享受了滿有驚喜的出色精緻點心
  • 香檳金蝦餃
  • 一口植物肉煎餃
  • 太極植物肉粉粿
  • 香芋春卷
2020-05-06 179 瀏覽
一直都想試下impossible meat佢係一啲用大豆整嘅 high protein素食做到個質地口感味道都同牛肉好相似適逢我老公想食片皮鴨 而我又想食 impossible meat所以到銅鑼灣呢間同紅樓一舉兩得 👍我叫咗茄子肉碎炆米粉米粉炒到好入味少油 茄子都好香啲茄肉碎完全感覺唔到喺齋味道好好最變態嘅係竟然有肉香實在非常驚喜好神奇 味道仲要非常之抵讚另外我哋叫咗 impossible meat 煎餃子呢個味道更加突出 非常非常似豬肉如果想animal cruelty free 嘅朋友應該試一試可以考慮改變下生活模式經此一役我都學會開始留意呢一方面試下新嘢另外我老公揀咗特價嘅288蚊片皮鴨 非常大隻298蚊有全隻片皮鴨 實在好抵 佢包咗非常多塊嘅皮畀你包住食切完呢一碟之後我哋仲食咗多一碟醬汁方面有甜醬有糖哈密瓜青瓜蒜乜味都是曬 包住一齊食仲脆卜卜 有啲後悔之前已經食到好飽基本上兩個人食片皮鴨已經夠曬我哋食咗一半頂唔順仲要拎返屋企 店面仲好體貼已經 將隻鴨包好畀我哋拎返去個價錢咁低質素又好認真值得試睇圖片都見到 燒得又香又脆佢仲即叫即燒 雖然等嘅時間有啲長 但絕對值得👍😁
一直都想試下impossible meat
個價錢咁低質素又好認真值得試
睇圖片都見到 燒得又香又脆
佢仲即叫即燒 雖然等嘅時間有啲長 但絕對值得👍😁
2020-05-05 848 瀏覽
約了朋友到銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown1樓的紅樓吃晚餐, 紅樓是一間新派摩登中菜館, 裝修風格以工業風和中國的元素混合一起, 店內以紅、黑色為主調, 還放滿各種特色畫作,再加入霓虹燈元素, 懷舊與時尚融為一體。 餐牌菜式種類多,除了主餐牌之外,還有一個餐牌叫impossible menu, 裏面有一些植物肉的菜式, 我點了兩款來試下,一口植物肉煎餃$62和菠蘿咕嚕植物肉 $168,還有香檳金蝦餃$52,招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯$138,太極馬拉糕$42。香檳金蝦餃~ 粉紅色的蝦餃皮, 掃上高貴的金粉, 少女味爆燈。 皮薄餡靚, 蝦肉大大粒而爽口, 非常吸引。一口植物肉煎餃~植物肉是全植物製造的,用料包括大豆、馬鈴薯蛋白和大豆血紅素。 外層金黃色的煎餃, 雖然餡料是素食, 但味道跟免治牛肉很相似。菠蘿咕嚕植物肉~ 色彩繽紛的菜式, 將植物肉做到跟傳統的咕嚕肉一樣, 配上三色椒和菠蘿伴碟, 食落不油膩, 味道甜甜酸酸的, 開胃又惹味。招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯~ 叉燒肥瘦適中, 熱辣辣軟綿綿的口感, 再加上一隻流心蛋, 非常推介。太極馬拉糕~ 精緻的外貌, 有兩種顏色, 味

。 皮薄餡靚, 蝦肉大大粒而爽口, 非常吸引。

菠蘿咕嚕植物肉

, 再加上一隻流心蛋, 非常推介。
招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯

太極馬拉糕~ 精緻的外貌, 有兩種顏色, 味道分別是原味和黑芝麻味, 甜度適中。

太極馬拉糕

紅樓是一間新派粵菜, 地點方便, 服務周到, 食物高質, 值得再光顧。

2020-05-05
2020-05-03 133 瀏覽
Jamie’s Italian has finally closed, as did around two dozens of its chain in its native England. Replacing it is Gaia’s Redhouse which is a chic new dim sum place that actually offers much more solid food and service than its superficially elegant and ornate décor might initially suggest. It’s also a rare opportunity to be able to enjoy a hefty 30% discount with 300% of the typical spaciousness during the Covid pandemic. No discount is applied to services, as staff are very welcoming and helpful, a great bonus that contrasts with typically irritated servers at many dim sum joints. Food looks and tastes great, arrives promptly and are priced fairly.

Food Rundown
Silken Eggplant Tofu
Braised Pea Shoots in Supreme Broth
Bao Bao with BBQ Pork
Yin Yang Style Sponge Cake and Rose Gold Prawn Dumplings
Smoked Eggs with Caviar
2020-05-01
Silken Eggplant Tofu
Bao Bao with BBQ Pork
  • Silken Tofu with Eggplant
2020-04-29 160 瀏覽
是日晚餐:新派中菜😬以前中菜有所謂八大菜系🍽,到今時今日正宗一系嘅中菜相信已經好難食到。特別喺香港,最好一間餐廳可以食齊中西泰越韓日意俄,如果唔係真係好難遷就到所有人口味!(所以先要食buffet囉😅)講番呢間餐廳先😅,裝修同環境都幾好,又唔太迫又唔太嘈,不過可能係疫情關係啦!食物方面有點心🥧有片皮鴨🦆有小菜有炒粉麵飯有辣有唔辣應有盡有,特別係個义燒我覺得幾好味😋!又係因為疫情關係有promo晚市八五折🤗!不過呢,以呢個價錢呢個環境,服務態度方面可以提升一下就最好啦😉😉😉!P.S. 我睇咗成晚總喺覺得天花啲裝飾係幾個字黎,有冇聰明眼利嘅人可以話我知?🤣
是日晚餐:新派中菜😬

2020-04-19 169 瀏覽
第一次叫redhouse 外賣,$148梅菜扣肉只有三塊肉😡😡😡答案竟然係執錯,叫我第二日去退錢,呢D乜態度,其他咕嗜肉, 份量亦好小,以呢個價錢, 質量一定唔好試

外賣送餐
2020-04-16 1135 瀏覽
今晚食中菜(地方超大的), 睇到一張menu寫住Impossible meat, 都好好奇係meat味道, 據說就係從植物(豆, 薯family)當中提取出黎嘅meat味, 真係食過先知, 期待.>一口植物肉煎餃 (HKD62)如果唔當佢係植物肉, 其實同豬肉韮菜餃真係無乜分別, 感覺仲無咁油膩添, 最緊要係聞到好香, 一鍋6隻for兩個人或者happy share當係試下impossible meat一定嗌li款煎餃😋有驚喜🥟.>菠蘿🍍咕嚕植物肉 (HKD168)咕嚕植物肉搓成肉丸嘅形狀, “肉”嘅顏色比食開嘅較深, 夾起黎非常掛汁, 口感無豬肉嗰種厚實, 卻多左份juicy感. 甜酸醬味道較突出, 加上菠蘿🍍, 三色甜椒, 好創新又好味. >椒鹽九肚魚 (HKD88)炸到脆口又juicy嘅九肚魚粒好有”避風塘”風味, 啲炸蒜椒鹽調味勁足味道豐富!>紅樓招牌炒飯 (HKD128)跟住menu嘅S字揀左li個原來好正嘅炒飯, 一黎就係一大束蟹肉喺面頭, 料多過飯🤣, 有叉燒, 鮑粒, 蝦, 雞蛋, 菜好足料, 我鐘意店家嘅叉燒又入味又無乜肥膏👍🏻👍🏻,

一口植物肉煎餃 (HKD62)
一口植物肉煎餃

菠蘿🍍咕嚕植物肉 (HKD168)
菠蘿咕嚕植物肉

椒鹽九肚魚 (HKD88)
椒鹽九肚魚

紅樓招牌炒飯 (HKD128)
紅樓招牌炒飯

跟住menu嘅S字揀左li個原來好正嘅炒飯, 一黎就係一大束蟹肉喺面頭, 料多過飯🤣, 有叉燒, 鮑粒, 蝦, 雞蛋, 菜好足料, 我鐘意店家嘅叉燒又入味又無乜肥膏👍🏻👍🏻, HKD128黎講我無估到咁正呢👍🏻👍🏻.
唔只坐得舒服, 仲好好好好招呼👏🏻, 我地壺茶同水成日都keep住滿ga👍🏻. VERY NICE!
2020-04-16
椒鹽九肚魚
2020-02-20 263 瀏覽
之前來過吃午餐,他的點心又精緻又好味,所以決定和家人來試一試晚餐,還有他的片皮鴨。再加上OpenRice有8折,所以就更抵食了。我們點了他的6人套餐,可惜是有海鮮的菜是都要預訂,所以把有海鮮的都換作其他餸。誇張的是6人餐像10人餐似的,單是吃頭盤就已經吃飽了。然後跟餐的片皮鴨都是一整隻鴨,還有2籠充足的皮和配料,可以盡情的吃。其他菜式都很好味,特別是那個炸鱔,還有叉燒。這是我吃過最軟的叉燒,他用明火一直燒熱,好好味道!
2020-02-05 202 瀏覽
來到餐廳不免會被眼前佈置所吸引,低光度燈光映照各種典雅食器裝飾,像西餐廳,更像博物館。食物出品沒有令人失望,先來的一籠蝦餃經過調色,淡粉紅配一抺金,外觀辨識度高,易為人留下印象。蝦餃調味質地都控制得好,餃皮跟各材料緊密度高,令人滿意。川味牛柳粒來說,我認為胡椒粒辣椒粒的確令人胃口大開,令人吃得津津有味的辛辣味道最終落在菇菌配料上。燒鵝皮脆肉嫩,配質地略綿的白飯很搭味。燒鵝醃料不過濃,清淡的五香味算是一種新派中菜流行的處理方法。

2020-01-31 179 瀏覽
今天與爸爸來到銅鑼灣登龍街晚膳,來到這家摩登中菜館,裝修西式華麗,甚有氣派。我們點了一些小食,點心及飯,最後還吃了甜品, 十分滿足。特色茄子豆腐先來一個冷盤,豆腐切得薄薄一片,滑溜非常,充滿豆香,以茄子墊底,茄子吸滿了醬汁很入味。醬汁不會太鹹,清爽之選。脆皮煙燻素鵝如其名確是十分脆,腐皮香脆,一咬即碎、不油膩。腐皮入面包着香菇片, 十分香口惹味。香檳金蝦餃粉紅色的蝦餃金光閃閃, 十分精緻吸引。蝦餃脹卜卜,十分飽滿,內裏蝦肉與豬肉的比例十分好,爽口彈牙,油潤美味。蟹子黑豚肉燒賣滿滿的蟹子鋪在燒賣上,好足料。爽口,沒有很多肥豬肉,容易入口。招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯叉燒鋪滿在飯上面,叉燒是厚切,色澤亮麗, 十分吸引。叉燒肉質鬆軟,肥瘦適中,燒得外皮微焦,沾上了少許蜜糖,很好吃。煎蛋煎得香脆,半熟狀態,蛋汁拌飯一流。豉油汁在碗底,份量剛好,足夠均勻拌在每粒飯粒。生磨杏仁茶熱辣辣上枱,陣陣杏仁香撲鼻,喝得出來是真材實料,濃濃的杏仁味,而且很順滑,感覺滋潤。總括而言,這家餐廳的價格不便宜,但是食物質素佳,環境及服務均佳,物超所值。
我們點了一些小食,點心及飯,最後還吃了甜品, 十分滿足。
特色茄子豆腐

脆皮煙燻素鵝

蟹子黑豚肉燒賣

生磨杏仁茶

2020-01-24 179 瀏覽
食點心已經不再局限於傳統酒樓,銅鑼灣midtown樓底高,用餐環境夠開揚,點心嘆茶好寫意!蟹子黑豚肉燒賣($44):蝦肉彈牙實在,燒賣質素平均。辣椒油有提鮮作用!香檳金蝦餃($52):賣相粉紅帶金,好美,亦好有新年氣氛,味道唔錯,蝦餃皮薄餡靚!推介之一!蜜汁火方包包($42):似中式漢堡包,金華火腿鹹中帶甜,有特色!黑豚肉叉燒腸粉($48):腸粉皮薄透,餡料飽滿,唔錯!紅糙米珍珠雞($52):多餡的珍珠雞,入面的鹹蛋黃好味😋椰皇棉花雞($88):雞肉、魚肚索滿椰子香,非常入味!推介之二!姬松茸灌湯餃($88):清甜湯頭配足料灌湯餃,非常好食!推介之三!

蟹子黑豚肉燒賣($44):蝦肉彈牙實在,燒賣質素平均。

辣椒油有提鮮作用!

推介之一!

黑豚肉叉燒腸粉($48):腸粉皮薄透,餡料飽滿,唔錯!

紅糙米珍珠雞($52):多餡的珍珠雞,入面的鹹蛋黃好味😋

椰皇棉花雞($88):雞肉、魚肚索滿椰子香,非常入味!

推介之二!

姬松茸灌湯餃($88):清甜湯頭配足料灌湯餃,非常好食!

推介之三!

• 椰皇棉花雞
  • 姬松茸灌湯餃
  • 香檳金蝦餃
2020-01-18 208 瀏覽
紅樓位於銅鑼灣登龍街, 由銅鑼灣地鐵站行過嚟都只係需要兩分鐘, 方便就腳, 而且環境優雅, 以紅色為主調,極富中國色彩裝橫 , 加上 樓底高,坐得舒適, 以上種種原因,就成為咗我呢一晚同朋友去呢到食晚餐的 原因。大堂靠窗有圓枱,另外一邊就有卡位, 靠尾位置更有兩個廂房舒服好彩自成一角。 所以無論人多人少總會有適合的地方。飯菜選擇也非常豐富,由頭盤、鮑參翅肚、海鮮、家禽、豬牛羊菜蔬、飯、甜點等等都應有盡有。招牌片皮烤鴨最讓人眼界大開的是, 餐廳最近做緊優惠, 叫原隻片皮烤鴨竟然畀叫半隻還要便宜, 那冇理由不叫原隻片皮烤鴨吧! 即叫即烤, 所以當店員拿起整隻鴨上枱時, 還聞一到達北京烤鴨的鴨香, 片皮鴨片片金黃 。 而且餐廳 慎 選鴨種,油脂相對較少, 加埋 即叫即蒸的包皮, 青瓜條, 京蔥, 哈密瓜條, 海鮮醬等等, 讓人忍不住不斷的繼續吃。鴨肉泡飯叫片皮鴨當然可以叫埋二食, 可以選生菜鴨鬆與及鴨肉泡飯, 我們選了後者。 泡飯以鴨肉做底, 富有鴨肉香, 味濃而不油。 加埋脆炸米 落泡飯到絕對係錦上添花, 令口感更多層次。 另外除泡飯也有芹菜蔥粒芝麻 芫茜 等等作調味, 讓泡飯不會太單調呢

招牌片皮烤鴨

鴨肉泡飯

叫片皮鴨當然可以叫埋二食, 可以選生菜鴨鬆與及鴨肉泡飯, 我們選了後者。 泡飯以鴨肉做底, 富有鴨肉香, 味濃而不油。 加埋脆炸米 落泡飯到絕對係錦上添花, 令口感更多層次。 另外除泡飯也有芹菜蔥粒芝麻 芫茜 等等作調味, 讓泡飯不會太單調呢。

蟹籽黑豚肉燒賣

蟹籽份量多粒粒晶瑩通透, 配埋豬肉味濃的黑豚肉作燒賣, 加添了燒賣的口感。 而且蝦肉也大隻, 整粒燒賣豐滿大粒, 鬆化帶爽口。
值得一提係茶水供應,有特別的蕎麥茶,而唔淨係普洱、香片等大路茶,蕎麥茶味道優香。 即使飲到美仍然 留有餘香再加上招呼燙貼, 食物質素也不錯, 所以下次仍然會再嚟用膳呢。
2020-01-17 1497 瀏覽
lunch同事想飲茶,上網見到這間餐廳新開而且也有點心食,所以便來試試。餐廳都幾大,以紅色為主,天花掛有好華麗的燈,令餐廳感覺更高貴!點餐紙上有多款點心、飯、麵、甜品可以選擇,而今期也有一些蟹粉菜式可以選擇!香檳金蝦餃,蝦餃皮的顏色跟平時食到的不同,這裡的是粉紅色,還加有少許金萡在面頭。蝦都幾大粒而且彈牙!蟹籽黑豚肉燒賣,燒賣比平時酒樓食到的冇咁油,蝦肉彈牙惹味!酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包,初初以為是菠蘿包的質地,原來是墨西哥包的質地,餡料有菠蘿和叉燒,叉燒餡料不會太肥,而菠蘿令包酸酸甜甜,很特別的感覺!太極馬拉糕,馬拉糕造型就像太極圖案,味道分別是原味和黑芝麻味。馬拉糕唔會太甜,而且好鬆軟,有淡淡的黑芝麻味,很香口!炸兩腸粉,腸粉內的油炸鬼非常脆口,就算落了豉油浸了一陣子也是很卜卜脆,腸粉皮又唔會好厚,還配有花生醬和甜醬,很美味呢!蒜蓉炒白菜仔,白菜仔不會太油,很香蒜味,而且白菜仔唔會太咸和很鮮甜!紅樓招牌炒飯,這款炒飯其實是蟹肉炒飯,飯炒得很乾身,除了有蟹肉,還有蝦肉、叉燒、菜心、蟹籽,不會很油膩而且味道也不會太咸,很適合女士吃!這間餐廳的食物味道都不錯,而且座位舒適,是下午飲茶的好去處
蟹籽黑豚肉燒賣
蟹籽黑豚肉燒賣,燒賣比平時酒樓食到的冇咁油,蝦肉彈牙惹味!
酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包

蒜蓉炒白菜仔
紅樓招牌炒飯

這間餐廳的食物味道都不錯,而且座位舒適,是下午飲茶的好去處!
2020-01-15
  • 酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包
無我則無敵,無敵則無我,離合似泡影,悲歡歸清空。突然眉頭一皺,我就知道詩興大發,中國傳統文化除左文房四寶,詩琴書畫,又點少平時食得中菜點心呀!由銅鑼灣就有一間新派時尚型格兼現代化既茶樓「Redhouse」,佢將紅黑紅紅黑就係咁簡單既事,變得更有特色。而主要以精緻賣相既點心、懷舊但突破傳統既小菜為招牌,的確係一個好有Gimmick既賣點。👇📌太極馬拉糕 - $42👉兩儀卦象相生相剋,賣相相當靚仔,其實係由原味同黑芝麻兩種口味混合。黃色果邊既原味比較清香,似平時食開酒樓果種蔗糖味;而黑色果邊既甜度適中,幾重芝麻味。整體糕身質感鬆軟,唔會太過腍身,唔錯。📌招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯 - $138👉作為招牌菜,佢既來頭當然唔惹少啦,餐廳採用來自日本既黑豚肉同埋有機新鮮雞蛋。黑豚肉經海鮮醬、燒烤醬醃過,味就濃郁,表面燒到脆卜卜,口感一流,豬腩部位肥瘦均勻,啖啖肉之餘仲食到好juicy既肉汁。而太陽蛋就做到岩岩好半流心狀態,撈埋一齊飯,咁就夠哂黯然又夠銷魂啦!📌川式安格斯牛粒 - $118👉必定要試既人氣小食之一,大廚先先將牛肉粒表面煎香,將本身濃厚既牛味帶出。本身打響頭號既安格斯已經無得輸,再加埋泡

的確係一個好有Gimmick既賣點。👇

📌太極馬拉糕 - $42

幾重芝麻味。整體糕身質感鬆軟,唔會太過腍身,唔錯。

📌招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯 - $138

咁就夠哂黯然又夠銷魂啦!

📌川式安格斯牛粒 - $118

本身打響頭號既安格斯已經無得輸,再加埋泡椒做伴碟,火侯岩岩好,

唔會乾身而且每粒牛粒入口即融,仲有啖啖既四川風味,真係食得過!

📌脆香蛋散 - $58

👉細個去酒樓一定會Lur呀嫲要食既兒時回憶,到而家間中去酒樓都必定會食。最鍾意蛋散果種
蘸上麥芽糖同蛋散之間既愛恨纏綿,難捨難離既畫面,加埋芝麻,呢個三角關係真係好似個質地咁,鬆化香甜。

📌杞子桂花糕 - $52

👉賣相相當精緻既一道甜品,淡淡既桂花香味,配上滋潤明目既杞子做餡料。

入口挺身彈牙,清新感覺,甜而不膩,絕對係養顏滋陰既最佳良食。
2020-01-15
  • 太極馬拉糕
  • 招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯
  • 川式安格斯牛粒
  • 脆香蛋散
  • 杞子桂花糕
2020-01-16 127 瀏覽
趁假期帶呀媽黎食下點心,老人家就係愛傳統野。呀媽對尼間餐廳點心俾好高評價,話正正正,佢開心就得。我哋除左叫基本野,燒賣,蝦餃,仲叫燒味,菜苗,燉湯,食到好飽好滿足。蝦餃皮薄蝦又大粒,菜苗炒得吾會太老,清甜。最值得一讚係燉湯,好香甜而非味精湯。好岩女孩子補補身,平時返工甘辛苦,收工過黎飲啖湯水都好滋補。最尾就係楊枝甘露,好大碗又粉量多,唯美中不足太甜,我自己比較怕太甜既甜品,可以改變一下,其他就幾好幾好!