2021-02-02 500 瀏覽
疫情關係,很多原本晚上的朋友聚會也取消。 趁著這幾天不太忙碌,特別請了中午的假,相約媽媽一起吃過午膳,好好享受這悠閒的半天。紅樓位於銅鑼灣登龍街金朝陽中心,銅鑼灣地鐵站時代廣場出口出發不用10分鐘便到,地點方便就腳。疫情關係,餐廳易安排入座時量度體溫,而且有洗手液洗手,抗疫工作十分足夠。最近幾日天氣剛剛轉涼,特別和好友叫了花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩,補一補身體。 花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩(⭐⭐⭐⭐⭐)下單大約十分鐘便上枱,都算方便快捷。而且是有火爐暖著的,吃起來還是熱辣辣。裏面材料相當豐富,除了主打醉雞還有各種林林種種不同藥材,包括紅棗,枸杞等等。真材實料的老火湯,一飲起來便知龍與鳳。藥材味道十足,而且有著淡淡的花嬌美 ,喝起來十分暖胃。裏面的醉雞份量也不少,應該有半隻。吃起來嫩口,有雞味不是雪藏的。另外的螺頭也十分不錯,吃起來有嚼口。總括而言,這間餐廳食物質素不錯,下次經過也一定會再來。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~紅樓 銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown1樓推介菜式:花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩👍🏻地點方便👍🏻環境舒適

花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩(⭐⭐⭐⭐⭐)

花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩

另外的螺頭也十分不錯,吃起來有嚼口。
花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩

總括而言,這間餐廳食物質素不錯,下次經過也一定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

推介菜式:花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
2021-01-18
花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩
終於由二人放寬至四人限聚,諗住同雙親搵個舒服啲嘅地方嘆吓茶,於是揀咗紅樓。點知一入到餐廳,一位短髮戴眼鏡女侍應安排咗我哋坐一張仍然有隔板嘅四人枱,我有禮貌地問而家係咪已經唔需要隔板,女侍應嘅回應係:「係唔需要,不過照擺喺度」。。。無奈之下我再表示希望可以拎走隔板,女侍應立刻一臉不滿,粗暴地將隔板拎走,之後亦全程黑面。好啦唔緊要,一心想同雙親出嚟飲茶無謂掃興,點之上到碟珍珠雞嘅時候,食到一半先發現一隻完整全屍昆蟲喺舊珍珠雞上面,同女侍應反映,佢嘅回應係:「幫你cancel佢(依舊用佢冷淡嘅態度)」。我地要求影張相保障自己(因為已經食咗半隻),女侍應死攬住碟珍珠雞唔肯放低,唔比我地影相;最後要用稍為強硬嘅語氣佢先肯放低比我哋影,成個過程女侍應只係不悅哋講咗一句唔好意思,當佢拎走碟珍珠雞嘅時候亦都係比住面色我哋睇咁拎走。其實食物無論賣相同味道都不錯,珍珠雞上面隻昆蟲亦相信係無心之失,好多食肆偶然都會發生嘅情況;只係咁樣嘅服務態度,真係請我都唔會有下次了。

2021-02-18
2021-02-07 159 瀏覽
餐廳算大,衹是人手不足,所以要等。上菜速度亦算快,用網上訂位主餐牌有八折,都唔錯 。 叫咗麥茶,每位茶錢十二蚊,好ok。帶子腸粉好食,帶子夠大隻又新鮮,帶子腸粉唔係度度食到,佢整得幾好味。 炒飯夠乾身 ,味道剛剛好,有蝦、有雞肉 ,足料,夠大份,可以 一試。 小籠包皮薄, 有湯汁,一籠有四件,好食! 原本想叫生薑牛肉球和叉燒包,兩點已經賣曬,仲叫咗個蒜蓉炒菜,等咗好耐都冇黎?於是cancel咗,所以唔係食咗好多嘢。 埋單每人平均一百蚊 ,由於味道好,又就腳,都會再嚟。
餐廳算大,衹是人手不足,所以要等。

抄飯

2021-02-06
抄飯
  • 帶子腸
  • 紅樓招牌炒飯
2021-01-29 217 瀏覽
呢幾日天氣凍咗好多🥶, 又係圍爐取暖好時候! 圍爐之餘再加個花雕雞酒窩🐥, 想唔暖都難喇! 外賣一窩返屋企慢慢嘆! 😌😌按照餐牌所示, 滋補養生系列呢響螺滋陰補腎、清肝潤肺! 放入有補虛功效燉雞湯中反覆熬製十二個小時, 就可以匯聚食材和藥材精華, 對調理感冒和增強免疫力之效更為顯著! 喺疫情下, 增強免疫力是必須的! 💪🐥花雕藥膳滋補螺頭雞酒窩🍲 ~ 有2種雞呀, 有烏雞! 從小時候, 媽媽就話烏雞係好補身的, 上網一查發現, 烏雞膽固醇和脂肪含量低, 內含豐富的黑色素, 含鐵元素也比普通雞高很多,是營養價值極高的滋補品🤤。湯頭配有大量藥材, 飲得出是經過長時間熬製的, 一滾之下滲透出濃濃的酒香味, 飲落順喉超級暖身暖胃, 雞肉有咬口, 份量亦多! 🤤下次試下午餐去食點心!

🤤下次試下午餐去食點心!

2021-01-28 159 瀏覽
與王家沙同一個門口,紅樓座位每張枱相隔有點距離,裝修帶點新派中菜感覺,燈光柔和坐得舒服。每次都係先預訂,週末都幾滿,點心同小菜價格中上,如有折扣優惠會比較值得去。小菜粉麵就冇試過,都係叫點心,紅油抄手,蝦餃,燒賣,鮮蝦腸粉,餡料都非常實在賣相精美味道都好好。有一款炸春卷做到好靚成個燈籠咁👍🏻👍🏻咁點解講到咁好都話中規中矩呢,咁就係人手不足喇,員工嚴重缺乏,一個服務生加一個出菜,仲要加水冲茶迎賓。如果你好空閑同唔介意服務員聲氣都可以一去嘅
諗住weekend開開心心同屋企人去飲茶!見到間評價唔太差,而且提早預訂仲有8折,所以經openrice.com 訂位。先講講個格局先,成個floor大約15枱係開放俾食客,亦見到有吉枱,諗住可以準時入座,但係最終要等多差唔多24分鐘就可以入座。原因其實好簡單,就係成個floor只有1個正式樓面,但要做齊reception、沖茶啦、送茶啦、收單啦、包外賣啦、執枱啦,辛苦晒佢1個人。就算而度有幾好食,都已經大大減低再幫襯嘅機會。希望僱主可以體諒前線員工,加返d人手幫幫盡晒力嘅樓面!
諗住weekend開開心心同屋企人去飲茶!

就算而度有幾好食,都已經大大減低再幫襯嘅機會。
希望僱主可以體諒前線員工,加返d人手幫幫盡晒力嘅樓面
2021-01-24
2020-12-21 277 瀏覽
今日同朋友去左紅樓到試佢地都幾出名嘅片皮鴨 點知真係有少少失望味道係好既 好香鴨味 包住片皮鴨既皮都好婦食 好煙un 唯獨係個侍應姐姐切出黎既係皮多過肉 我見其他都係皮連肉 我都有既 一兩舊囉。。同埋吾知係咪不嬲都係侍應切嫁呢?因為我係其他食係師傅切吾係侍應切既。。仲要見到隻鴨好多肉淨lol人地既片皮鴨我地既片皮鴨(一隻)對個片皮鴨好失望

人地既片皮鴨

我地既片皮鴨(一隻)

對個片皮鴨好失望

2020-12-21
片皮鴨 $398 做緊特價好抵食 !!!❤️而且經open Rice 訂位飲茶仲有八折優惠 ❤️本來想試食之後同朋友分享不嬲都好鍾意起呢度飲茶店舖好大 攞晒全層隔離王家沙係同一個集團紅樓啲點心好精緻 而且地方好舒服唔會好似平時去飲茶咁好嘈 傾唔到計次次坐得好舒服咁樣聽住西式音樂 好享受咁喺度嘆茶食住點心同朋友傾吓計知道呢度嘅片皮鴨係即叫即燒即興嚟所以就算等咗個幾鐘 都要等叫咗幾個點心食住等。。。。。。。。。。終於到見到隻鴨 懷着興奮嘅心情由於當時已經6:00pm 7:30pm 又約咗人食晚飯一個操着鄉音廣東話嘅阿姐幫我哋喺度片隻鴨首先 佢冇帶手套 不嬲見到人哋都有帶隻手套先開隻鴨 何況有疫情 見到佢隻手都掂到隻鴨幾次我冇出聲 當佢片左幾塊出嚟嘅時候我行埋去同佢講 唔該兩隻脾唔好片想原隻脾切出嚟 心諗隔多一個半鐘又開始食晚飯三個人真係食唔落(諗住打包攞返去孝敬兩老)惡夢開始~~~~~阿姐唔願意:禁中間啲肉唔熟個喎我:咁即係唔可以成隻脾片出嚟?其實我心諗關中間啲肉熟唔熟咩事阿姐態度差望住我:我唔識整!呢啲係要師父先識我:好吖~咁叫師傅整阿姐繼續片 :你要咁樣整中間啲肉真係唔熟我: 我唔係好明
片皮鴨 $398 做緊特價好抵食 !!!
❤️而且經open Rice 訂位飲茶仲有八折優惠 ❤️

次次坐得好舒服咁樣聽住西式音樂
好享受咁喺度嘆茶食住點心同朋友傾吓計

知道呢度嘅片皮鴨係即叫即燒
即興嚟所以就算等咗個幾鐘 都要等
叫咗幾個點心食住等。。。。。。。。。。
終於到見到隻鴨 懷着興奮嘅心情

我行埋去同佢講 唔該兩隻脾唔好片
想原隻脾切出嚟

心諗隔多一個半鐘又開始食晚飯
三個人真係食唔落
(諗住打包攞返去孝敬兩老)
惡夢開始~~~~~

阿姐唔願意:禁中間啲肉唔熟個喎
我:咁即係唔可以成隻脾片出嚟?
其實我心諗關中間啲肉熟唔熟咩事

阿姐態度差望住我:我唔識整!呢啲係要師父先識
我:好吖~咁叫師傅整
阿姐繼續片 :你要咁樣整中間啲肉真係唔熟
我: 我唔係好明 咁我都話叫啲師傅整 你又話啲肉唔熟 算啦算啦~咁你照返平時片嗰個方法~其實我已經唔想同佢糾纏 同埋佢嘅態度同語氣都話俾我聽佢好唔願意做一啲佢平時唔係咁做嘅嘢

最後見到碟野有三份二都係得啲皮
三份一黐住咗少少幾片肉
目測都唔知有冇10塊係有肉黐住
我問佢 點解啲肉唔片出嚟
得返啲皮咁少肉 ?
佢:係咁食個喎
又係答果句啲肉未熟得晒 ,嗰刻我真係要爆了 唔通我第一次食片皮鴨咩

下次睇住佢哋自己幅$398圖先片啦
有一半我都好開心 唔奢望好似佢哋幅相咁爆曬肉

我同佢講 咁呢隻鴨我比嗰個價錢係咪屬於我㗎?
佢話係,我:咁其餘嗰啲打包走啦!我真係同你溝通唔到,猛咁話啲肉唔熟 我都話我食唔晒咯~諗住想打包兩隻脾咁都聽唔明
我拎返屋企自己加熱唔得咩 !

真係一粒老鼠屎 整壞咗成煲粥
明明啲嘢食係好唔錯~~
就咁樣俾佢搞到個氣氛冇咗~~
不嬲食片皮鴨都係兩食
一邊係皮一片係多肉嘅
我都唔記得影隻鴨相 大家就會睇到仲係幾咁多肉喺度 就諗住收走
我立即覺得呢個價錢係唔抵囉 咁我寧願比正價 切番晒啲肉俾我

平時我係絕對唔會要求打包隻鴨咁肉酸!
我知道平時啲酒樓略略切晒啲皮肉之後
可能係會手撕啲肉然後攞嚟做火鴨絲炆米變咗第二道菜咁樣唔好嘥 👍🏼

但今次真係嬲嬲豬 邊有人將咁多肉留起隻鴨度攞走 得啲皮同幾塊肉比客人食 真係癡鬼線!!其實隻片皮鴨味道真係唔差
不過下次絕對要求搵第二個識片嘅人出嚟

花之戀+酥皮蛋撻  各$42
杞子桂花糕$52
  • 花之戀
2020-10-28 251 瀏覽
蟹粉大閘蟹套餐鎮江肴肉 - 晶凝通透,骨膠原豐富四喜烤麩 - 索晒啲汁,正清蒸大閘蟹 - 每隻四至五両先拆蟹粉白玉盅 - 懶人必點,唔使自己落手落腳就可以食到新鮮蟹粉,依家仲回味緊韭菜炒鱔糊 - 一貫水準特色話梅骨 - 酸酸甜甜好開胃,好香話梅味蟹粉小籠包 - 冇得輸薑汁湯丸 - 薑係蟹宴來講係不可或缺,最後一道菜係薑汁湯丸大閘蟹如果唔夠喉可以用$148/隻encore到夠為止😋我哋冇加野,份量好足夠,呢個價錢有呢個質素同份量我覺得好好,仲有,環境簡直一流👍🏻
蟹粉大閘蟹套餐

鎮江肴肉 - 晶凝通透,骨膠原豐富
四喜烤麩 - 索晒啲汁,正
清蒸大閘蟹 - 每隻四至五両
韭菜炒鱔糊 - 一貫水準
特色話梅骨 - 酸酸甜甜好開胃,好香話梅味
蟹粉小籠包 - 冇得輸
薑汁湯丸 - 薑係蟹宴來講係不可或缺,最後一道菜係薑汁湯丸

大閘蟹如果唔夠喉可以用$148/隻encore到夠為止😋

2020-10-28
2020-10-22 194 瀏覽
如果要黎飲茶,至少都要透過OpenRice訂位,有八折!另外呢幢商業大廈都有做緊其他會員優惠,可以用七折買現金券🤔🤔 餐廳設計幾靚,黑色做主調,但係因為有玻璃窗,都夠光猛有梳化位,都幾舒服😌食物方面選擇都算幾多,除咗一般點心之外,亦有一啲小菜可以選擇☺️☺️紅糙米珍珠雞啲飯同埋餸有少少散,唔痴實🤔可能多糙米 少糯米🤷🏻‍♀️叉燒腸 係幾好食嘅👍🏼腸粉皮好薄同埋好滑而且叉燒非常多不過,美中不足嘅係啲豉油淡而無味最後仲要多咗個蛋撻仔好似食空氣咁😂冇乜份量最好食係椒鹽九肚魚,炸粉好酥脆!普通飲茶來講,價錢相對貴啲,不過係舒服同幾好食
如果要黎飲茶,
至少都要透過OpenRice訂位,
有八折!
另外呢幢商業大廈都有做緊其他會員優惠,
可以用七折買現金券🤔🤔

餐廳設計幾靚,黑色做主調,但係因為有玻璃窗,都夠光猛
有梳化位,都幾舒服😌

紅糙米珍珠雞
啲飯同埋餸有少少散,唔痴實🤔
可能多糙米 少糯米🤷🏻‍♀️

叉燒腸 係幾好食嘅👍🏼
腸粉皮好薄同埋好滑
而且叉燒非常多
不過,美中不足嘅係啲豉油淡而無味

最後仲要多咗個蛋撻仔
好似食空氣咁😂
冇乜份量

最好食係椒鹽九肚魚,
炸粉好酥脆!

普通飲茶來講,價錢相對貴啲,不過係舒服同幾好食
2020-09-12 253 瀏覽
位於銅鑼灣金朝陽中心二期midtown,需於登龍街進入而非時代廣場對面。建議乘坐扶手電梯上1樓,如乘坐電梯便會到達王家沙。因天雨關係,整間餐廳只有我們一枱客,服務員的招待十分欣切,環境亦得舒服。太極馬拉糕絕對要試,蘋果流沙包亦得特別。我們還點了黑豚肉叉燒腸粉、酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包、杞子桂花糕,最可惜燒賣和蝦餃當天售完,只好下回再來試試。總括而言,於銅鑼灣有這樣質素的飲茶地方,兩個人五個點心都只是二百多元,絕對超值。

太極馬拉糕
酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包
蘋果流沙包
2020-09-12
太極馬拉糕
酥皮菠蘿黑豚肉叉燒包
蘋果流沙包
食物只有外貌,但質素與味道欠奉。我叫了一個麻辣海蜇頭,牛仔骨,花膠棉花雞,小籠包和一只片皮鴨。先說麻辣海蜇頭,很油,只有辣味,沒有麻的味道。海蜇的質感像極了塑膠。牛仔骨也如是,質感像塑膠,咬不斷,沒有牛肉味。花膠棉花雞,完全沒有清洗乾淨花膠和魚肚,一咬下去整口都是腥味。雞塊是一半脂肪一半肉,肥得要命。以上三個點心只能用恐怖來形容。唯一比較正常的是鴨和小籠包。至於時間和服務方面,我進去的時候只有三座2位的客人,我點餐以後的5分鐘出了一個海蜇頭,之後再得了30分鐘再有其他的點心。一直問什麼時候能上菜,服務員只有在推搪。至於,片皮鴨,點餐時跟我說需40分鐘,但我從下單到看到鴨上餐總共等了1小時30分鐘。重點是,餐廳一直都只有三座客人。結果我用了2小時30分鐘才完成整個午餐。我還以為我在吃法國餐呢。從中午吃到下午茶時段。如果你喜歡從肚餓等到餓到麻木的話,是可以試試這家特別的服務。
食物只有外貌,但質素與味道欠奉。
以上三個點心只能用恐怖來形容。
唯一比較正常的是鴨和小籠包。

重點是,餐廳一直都只有三座客人。
結果我用了2小時30分鐘才完成整個午餐。
2020-07-14 211 瀏覽
👉🏻即叫即烤招牌片皮鴨💲398👉🏻太極馬拉糕💲42👉🏻蘋果流沙包💲42👉🏻香檳金蝦餃💲52👉🏻蟹子黑豚肉燒賣💲44👉🏻黑豚肉叉燒腸粉💲48👉🏻椒鹽豆腐💲68👉🏻乾煸四季豆💲118👉🏻川味白肉粉皮💲78👉🏻木耳海蜇青瓜💲68👉🏻花雕醉雞💲108👉🏻雪花蟹肉炒飯💲158又貴又難食嘅點心🌚蝦餃整個粉紅色皮又油晒金色懶係高級 食落勁厚又好膠好硬 腸粉皮都係 厚到我以為食緊齋腸🌚蘋果流沙包啲餡又係少到我以為食饅頭 整到蘋果咁嘅樣但同個味完全冇關係 椒鹽豆腐淡到係冇味 改名叫炸豆腐啱啲 成張menu十個有九碟菜都加supreme呢個字🌚但只係supreme係個價錢度 味道完全冇提升 片皮鴨等咗個成粒鐘。。。名副其實嘅即叫即烤😹不過好彩都唔差 但成餐飯我淨係覺得四季豆好食🙂飲茶呢家嘢都係去返local啲平民啲好食啲〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️紅樓 (銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown1樓🔗#7eating銅鑼灣#7eating港式#7eating上海菜
👉🏻即叫即烤招牌片皮鴨💲398

👉🏻木耳海蜇青瓜💲68

👉🏻花雕醉雞💲108
👉🏻雪花蟹肉炒飯💲158

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
紅樓 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown1樓
2020-07-05 2410 瀏覽
今日跟朋友到銅鑼灣食中菜點心, 到了登龍街一高級商業大廈, 一間叫紅樓的餐廳, 裝修甚有睇頭,很華麗, 以紅色為主, 好像在宫庭般。坐低先叫了兩隻茶(茗茶HKD12/每位), 我喜愛飲鐵觀音, 茶味濃郁, 好甘香, 朋友叫了較重麥香的蕎麥茶, 估唔到呢度會有這種新興的茶, 非常新潮的餐廳。叫了帶子鳳眼餃 (HKD38) 賣相粉好色, 甚得女士喜愛, 面有兩粒帶子, 鮮甜, 還有蝦肉。鐵板牛仔骨 (HKD36), 牛肉肉質好稔, 有陣陣洋蔥及蒜香味, 好惹味。還有一系列創意點心, 先叫了有榨菜牛肉腸粉 (HKD48) 榨菜帶咸味, 真的有家常小菜的風味, 腸粉也好滑溜。還叫了叉燒包包HKD42, 外型像漢堡包, 中間夾了兩層又稔又香的叉燒。另外有小食, 芹香芝麻脆膳(HKD98), 好脆口, 用來餸酒一流。這裡的子薑牛肉球 (HKD28) , 有三大粒, 也很經濟, 牛肉很彈牙, 中間有馬蹄粒夠爽口 ,子薑酸甜開胃。正宗酸辣湯HKD68店員服務也很好, 座位寬敞, 坐得舒適。

正宗酸辣湯HKD68

店員服務也很好, 座位寬敞, 坐得舒適。

2020-06-30
2020-07-04 157 瀏覽
因為看見Eatigo午餐有優惠,所以與朋友過來一試。點心賣相還好,但吃起上來,卻一般。如果以價格來論,他們定位偏高,因此會有點要求。灌湯餃,湯很淡,欠缺上湯應有的味道。椰子燉湯,火喉不足夠,連椰肉也是硬,所以湯也未有出味。其他點心也是一般水準,欠缺了那種驚喜,沒有了回味,想一吃再吃的感覺。員工態度友善,加茶加水也快捷。當天空調壞了,所以異常的熱。這裡的裝修設計,個人認為適合帶外國人朋友過來,他們應該會喜歡,同時擺盤也比較時尚。
因為看見Eatigo午餐有優惠,所以與朋友過來一試。

灌湯餃,湯很淡,欠缺上湯應有的味道。

椰子燉湯,火喉不足夠,連椰肉也是硬,所以湯也未有出味。

員工態度友善,加茶加水也快捷。

當天空調壞了,所以異常的熱。