2011-01-12 188 瀏覽
My first time to enjoy this dessert shop, and I ordered the 朱古力秋香 after my dinner. This is a high chocolate taste and not very sweet, I feel that it is made from dark chocolate, because I find dark chocolate inside it. The banana with it is fresh, I will try it next time.
2011-01-07
2010-12-27 40 瀏覽
入石澳燒野食,散band後意猶未盡,大家決定再戰糖水舖!多得Openrice有個iphone apps,我地好快就鎖定糖百府!無計,太掛住雪花冰啦幾個朋友諗都唔諗就叫店裡幫你配好的set,唔洗煩嘛!我o係日本宇治食過宇治金時,好回味…本想再叫的,但心諗…始終係香港,應該有點距離…為免失望,都係叫返我的第二最愛,牛奶冰加栗米片配香蕉!比人笑好似食早餐,哈哈。味道和旺角店的沒有多大分別,牛奶味香濃,份量也足,其實兩個人都夠吃,雖然畢來畢去好像有點核突……但眼見好多情侶都是share的。試了朋友的牛奶冰朱古力加彩針,好colorful,朱古力味也很香,但好像太甜了,食晒成個應該會好肥!彩針……我也沒有什麼好感,不過見朋友食得津津有味,應該不錯吧!總括來說,滿意的糖水宵夜

總括來說,滿意的糖水宵夜
2010-08-22
2010-10-26 24 瀏覽
朋友食過另一間, 諗住嚟呢間會冇咁多人, 都好彩都唔算太多人....等位嗰陣就劃定張雪花冰order紙, 一坐低就'交form', 好快就有得食嘞我揀咗牛奶味, 加咗小丸子, 布丁粒同埋黑珍珠, 男友揀咗好立克冰加咗啲水晶珠我第一次食, 都幾好味呀, 啲冰一片片的, 好想睇到佢點整不過啲位就迫咗啲, 同埋坐唔得耐, ....明明出面唔係人山人海...有一對情侶等緊就俾人趕走......我同朋友都唔係坐左好耐....
我第一次食, 都幾好味呀, 啲冰一片片的, 好想睇到佢點整
不過啲位就迫咗啲, 同埋坐唔得耐,
我同朋友都唔係坐左好耐....
2010-10-17
Twilight Saga: Eclipse is every team Edward's dream. Now has come!! Me, pro-Edward fan definately won't miss it. So i watched that with my fd in Taikoo. After 9:20pm, we walked down to Saiwanho, thinking what to eat and turns out going them to cool down~ We ordered a watermelon ice and it is quite good, with pineapple juice and mochi. Great to eat, not not too impressive in general. The combo price is a bit pricy, about $38 for that. But i could say it has no doubt to eat in this Summer~~~

Reddish watermelon magic!
2010-06-30
$20 (宵夜)
Reddish watermelon magic!
2010-05-27 39 瀏覽
第一次光臨已是大半年前的事,上星期日到cwb松記吃了還未''夠喉''於是再會唐八府也~~~點了:朱古力雪花冰配白珍珠 , 綠茶醬 , 柚子 $30可惜份量不同往日般高 , 份量小了不少而且朱古力味也不及以往濃香 似乎冰下得多了醬汁方面 , 當然有所留手。令整個雪花冰失色了!總結-不能保持昔日水準-$30一個價錢不菲 寧願光臨其他糖水店享受2碗傳統糖水-沒有再光臨的原因了 失望
第一次光臨已是大半年前的事,

點了:
朱古力雪花冰配白珍珠 , 綠茶醬 , 柚子 $30
可惜份量不同往日般高 , 份量小了不少
而且朱古力味也不及以往濃香 似乎冰下得多了

醬汁方面 , 當然有所留手。令整個雪花冰失色了!

總結
-不能保持昔日水準
-$30一個價錢不菲 寧願光臨其他糖水店享受2碗傳統糖水
-沒有再光臨的原因了 失望
比細鐵匙還要矮 失望
2010-05-23
2010-05-03 9 瀏覽
點了宇治金時,二人分享。綠茶味不夠濃,甜味也不夠。唯一可取是小丸子,很煙韌。水準好像比之前下降了。
點了宇治金時,二人分享。

綠茶味不夠濃,甜味也不夠。唯一可取是小丸子,很煙韌。

水準好像比之前下降了。
2010-03-08 15 瀏覽
今晚好想食糖水,經過糖百府,買左一碗芝麻糊加豆腐花,另一碗紅豆沙加豆腐花,當時舖頭唔係多食客,但係我地要等左好耐先有糖水,點知返到屋企一打開,真係嚇左一跳,無錯....係嚇左一跳....如果唔係我自己叫,我意為係比錯左....一碗糖水$22,只係得個細外賣盒都算,又唔滿,最衰就係糖水一d都無味,簡直係用水溝出黎....就好似水撞豆腐....呢世人未見過/食過d咁難食的糖水....我以後都唔會再幫襯....

簡直係用水溝出黎....就好似水撞豆腐....

不知所謂的糖水,見到都唔想食
2010-03-07
2010-01-25 16 瀏覽
係石澳bbq勁熱氣梗要搭車出黎食糖水潤一潤佢難得糖百府咁近開分店唯有唔食明記食佢啦天氣咁凍諗住唔食冰食豆腐花啦點知一問佢先知冇豆腐花我地差唔多8個人佢地只係推兩張檯俾我地都唔知點坐跟住自己推多張lo...........例牌叫朱古力冰+樹皮+魔豆然後好嗌唔嗌貪得意叫"樽"子醬以為好似查面包個d啡色醬咁點知黎左一小杯蜜糖咁既野有d云尼拿香油咁既味勁尷尬要問人咩黎員工講先知係"樽"子醬重提一提要慢慢加唔係就好甜咁溝法其實唔係話好好味囉@@下次叫返焦糖唔知係心理作用定點硬係覺得西灣河d冰少過銅鑼灣同埋好散佢一路係咁跌落黎要一路係咁食到我地差唔多食哂既時候重有一個朱古力冰未到提一提佢地跟住話唔好意思...........咁即係留單?好采唔係我既姐
係石澳bbq勁熱氣

點知一問佢先知冇豆腐花

我地差唔多8個人
佢地只係推兩張檯俾我地
都唔知點坐
跟住自己推多張lo...........
例牌叫朱古力冰+樹皮+魔豆
同埋好散
佢一路係咁跌落黎要一路係咁食
到我地差唔多食哂既時候
重有一個朱古力冰未到
提一提佢地跟住話唔好意思...........咁即係留單?

好采唔係我既姐
2010-01-09
$15 (宵夜)
2009-12-31 11 瀏覽
在西灣河食過晚飯,當然心思思想食甜品,一下就想起糖百府。五個人,每人叫了一個冰。每個冰各有特點:薑汁冬香,真有薑味,冰凍中有辣味。石榴冰配上水晶珠,,像嬌艷的少女,美極。朱古力秋香的好看,如一座洛基山脈的大山,且很重的朱古力香味。宇治金時本想是日式,一定好吃好見,誰知一上台,慘綠色,怪難看,綠茶味也苦得不甘口,很難入口,有待改善。「宇治金時」本來指用抹茶及紅豆製成的冰甜品。以日式抺茶加砂糖及水煮成綠茶糖漿,淋在刨冰上,旁邊加上以砂糖熬煮的紅豆,製成色彩分明的甜品。「宇治」原指宇治綠茶,即以京都府宇治市周邊地區所生產的日本茶,起源可上溯至鎌倉時代。「金時」原指名為「金時豆」的紅豆,後來演變為指以砂糖煮調過的紅豆。朱古力秋香的好看,如一座洛基山脈的大山,且很重的朱古力香味。我想最好吃的還是牛奶秋香,來一啖,滿咀牛奶,軟棉棉。無以上之。客人都是一大群學生,置身其中,覺得自己也年青了。
在西灣河食過晚飯,當然心思思想食甜品,一下就想起糖百府。

五個人,每人叫了一個冰。每個冰各有特點:

薑汁冬香,真有薑味,冰凍中有辣味。
石榴冰配上水晶珠,,像嬌艷的少女,美極。

客人都是一大群學生,置身其中,覺得自己也年青了。
薑汁冬香
石榴冰
宇治金時
薑汁冬香
石榴冰
宇治金時
2009-12-01 12 瀏覽
生日飯後甜品, 五人一人一個不同味道的棉花冰來作終結.分別是: 番石榴, 朱古力, 好立克, 香蕉, 咖啡.番石榴, 朱古力, 都好味道, 又夠香.香蕉其實都不錯既, 但可能是錯選了黑糖作汁, 有點被甜味過分地掩蓋了咖啡沒嘗不知道.好立克, 好淡口. 沒驚喜.
生日飯後甜品, 五人一人一個不同味道的棉花冰來作終結.

分別是: 番石榴, 朱古力, 好立克, 香蕉, 咖啡.

番石榴, 朱古力, 都好味道, 又夠香.

咖啡沒嘗不知道.

好立克, 好淡口. 沒驚喜.
朱古力棉花冰
咖啡棉花冰
好立克棉花冰
2009-11-30
朱古力棉花冰
2009-11-18 14 瀏覽
此糖水店名稱「唐伯虎」改得過癮,使人聯想起風流四大才子,最膾炙人口的唐伯虎,竊玉偷香的羅曼蒂克故事。不知內裡有沒有「秋香糖水」,如果有,一定甜到膩。看了菜牌,真的有「秋香冰」,如果加番「秋香糖水」,就更中式了,品種似是台式及粵式結合,值得一試。冰類有牛奶秋香、字治金時、心芯怒放、朱古力秋香、杏仁秋香、咖啡秋香、香蕉秋香、石榴秋香、薑汁冬香、雜果雪花。中式糖水有多種,還有燉品、荳腐花類、黑珍珠類、西米露類、涼粉類。店內提供很多選擇,很難得有隨意配搭的鴛鴦糊。先來一個太極圖的黑白鴛鴦糊,是芝麻糊和杏仁糊的組合。端上來真考究,中間來一個「s」字,把黑和白分得清清楚楚,好似黑白道,一邊好人,一邊壞人,河水不犯井水。在黑中加點白,白中加黑點,兩個鴛鴦魚,你追我,我追你,此消彼長。練太極拳的,想功力加深,一定要日日來吃夜糊了。黑白鴛鴦糊色純,嬌態迷人,引人暇想,正是「眾裡尋她千百度」。這碗糊,使我想起了西式的拿鐵咖啡,啡面的奶,可散成樹葉或心形。不知將來有心人會不會動心思,創作一下,弄一些五行、八卦圖樣到糊面,那才夠意思。黑白鴛鴦糊稍覺甜了點,糊很滑,但不夠熱。朋友要了個紅溝白,是紅豆沙溝杏仁糊,

黑白鴛鴦糊稍覺甜了點,糊很滑,但不夠熱。

朋友要了個紅溝白,是紅豆沙溝杏仁糊,捧上桌,這次賣相差了點,好似「猶抱琵琶半遮面」,紅的只有三份一,給擠得很不舒服,有大欺小之感;曲線也出狗牙,這碗色香味都不過關。

反而要了個「牛奶秋香」,雪糕香而幼滑,有在台嚐『冰館』的感覺。
店內還有很多種雪花冰,都命名秋香,很有古意,他日必要再試。
黑白鴛鴦糊
紅溝白鴛鴦糊
2009-11-09
黑白鴛鴦糊
紅溝白鴛鴦糊
  • 鴛鴦糊
2009-10-31 8 瀏覽
以十幾蚊的價錢,佢地的甜品都好合理的.味道OK,不妨一試花生湯碗:大大粒,一碗六粒,但入邊少少實實的,味道尚可鴛鴦糊:自選任何兩種味,杏仁和芝麻糊都可以.但不是勁好味那種.
以十幾蚊的價錢,佢地的甜品都好合理的.
味道OK,不妨一試
花生湯碗:大大粒,一碗六粒,但入邊少少實實的,味道尚可
鴛鴦糊
2009-10-29
鴛鴦糊
2009-10-21 11 瀏覽
環境 麻麻地... 很迫的感覺... 桌子面十分髒的~~ 服務方面都唔得, 叫左好耐先有人下單, (明明店中都不多客人). 香蕉雪花冰 ~ 個底一到就開始融, 食不出一層層的感覺. 失望~~ 湯圓等了很久才到...不過就比雪花冰好味得多, 壃湯又夠曬味.
環境 麻麻地... 很迫的感覺...

桌子面十分髒的~~

香蕉雪花冰
湯圓
2009-10-15
湯圓
(非會員)
2009-10-19 20 瀏覽
胚牙好立克冰好好食!!!!加練奶更加好食!><服務態度幾好呀~^^食物黎得快 不過湯圓比較慢 因為即時煮所以要等d湯圓既壃湯夠味個鴛鴦糊整得好靚 最衰d枱細 有d逼
胚牙好立克冰好好食!!!!

加練奶更加好食!><
  • 胚牙好立克冰
  • 湯圓
(非會員)
2009-10-11 19 瀏覽
男朋友都係做飲食業.佢公司既糖霜係比較大粒同易見,起初我地唔知糖百府用個種係細粒d同冇咁顯眼.我地就問服務員係咪唔記得左落.另一個就勁大聲勁串話 有,一定有.我睇住佢落既.之後我地再講多次.佢地就同廚房大叫:人地話你冇落到糖霜喎我明明見住你落架囉之後廚房就有人拎住d糖霜出黎係咁.之後仲企左幾個人係[水吧]個個位啤實我地.咩事以家係我地做錯我地唔應該煩住你地收檔??唔通你去食壽司d客話唔記得落蟹籽師傅係咪又要係壽司吧走出黎渣住d蟹籽放返落舊壽司度?不知所為.一路食野一路聽住d服務生同廚房d人大大聲講野大大聲jam歌.究竟想點?銅鑼灣個間好好多.西灣河呢間真係要執執佢.本來係誤會一場解釋返就咩事都冇.可惜冇人識調停反而愈搞愈大..西灣河既市場係做熟客做街坊生意.服務態度咁,一d規矩都冇.請我都唔會再食.
男朋友都係做飲食業.佢公司既糖霜係比較大粒同易見,
起初我地唔知糖百府用個種係細粒d同冇咁顯眼.
之後廚房就有人拎住d糖霜出黎係咁[sum].之後仲企左幾個人係[水吧]個個位啤實我地.咩事以家係我地做錯我地唔應該煩住你地收檔??

2009-10-10