2013-07-19 121 瀏覽
朋友推介, 他說味道和上手店子差不多, 只是換了名字,8點多, 為人比較小, 坐得舒適一點, 另一出名店子人較多, 要等位, 這裡不用等位子點了幻彩名珠 HKD 19 SUMMER HKD 21 擂沙湯圓 HKD 12幻彩名珠, 下單時店員會問要不要加奶, 不加不知會是什麼味道, 一碗放在面前, 好吸引呀, 好多料, 生果好多有MANGO 2 , 西瓜, 哈密瓜 超甜, 涼粉, 同彈牙的珍珠, 好多不同的料放在一起, 食了好滿足,SUMMER, 正常是有2條朱古力條, 但不知為什麼是朱古力威化半份, 是缺貨還是轉了呢,身邊好多人都點SUMMER, 相信是熱門食品,  兩球雪糕加生果 擂沙湯圓, 由於早兩日都食過此食品, 所以好明顯分到呢到的是比較好食, 這裡的湯圓應該不錯, 好多都想試, 但只有一張咀, 又要KEEP FIT, 怎麼辦>V<總結: 抵食, 有水準, 會再來^^
朋友推介,
他說味道和上手店子差不多, 只是換了名字,
8點多, 為人比較小, 坐得舒適一點,
另一出名店子人較多, 要等位, 這裡不用等位子

幻彩名珠,

SUMMER,

擂沙湯圓,

總結: 抵食, 有水準, 會再來^^
2013-04-10 47 瀏覽
早前在下嚐過不同的甜品,多數為西戋或者日式,似乎少吃了中式糖水。然而上一次吃中式糖水,已經是上個星期了,而且還是喳喳呢。除了喳喳,還有其他中式糖水,然而今晚卻又突然想吃一碗較傳統的糖水,亦是在下久違的糖水。來到深水埗,不乏有好幾間糖水店,包括了綠林,糖水佬,甜甜地甜品屋和三姐松記。這晚在下不再到這幾間,反而走得遠一點,來到營盤街的糖水站,吃一碗糖水。糖水站主打糖水,也有其他甜品,包括了豆腐花,西米露紫米露等等,而每一款都有其變化的甜品,可謂款式千變萬化,可是在下卻點選了一款很簡單的糖水,又是久違的糖水。蛋花馬蹄露是在下已經太久沒吃過的糖水,有熱和凍,但在下卻要了一碗凍的。這碗糖水充滿了蛋花和馬蹄,每一口都是充滿著馬蹄的爽口,加上蛋花使口感有點滑溜,而甜味適中,不會太膩。亦可能因為在下太久沒吃過,所以覺得好好味。一碗簡單樸實的糖水,也許不必太過花巧,也不必整色整水,簡單的材料,才是一碗良好的糖水。

2013-04-10
2012-10-28 20 瀏覽
諗住食完飯同老婆食下D傳統糖水(芝麻糊加湯圓和薑汁撞奶)佢哋又話生磨芝麻糊和自製湯圓,諗住唔會差得去邊。一嚟到就知道𡃤嘢!碗所謂芝麻糊"希 LAU LAU"好似水咁,食埋粒湯圓重有雪藏味。碗薑汁撞奶又係咁。真係唔知想點!食咗兩啖就比錢走人。比完錢忍唔住同佢老細講好唔掂,好似水咁。佢立刻收埋我哋兩碗嘢費事比其他客睇到!
2012-07-01 15 瀏覽
松記總是人山人海, 這次走來鄰居糖水站試試點了松記同樣有的summer, 其實兩店分別不大, 價錢也一樣抵雪糕選了曲奇和綠茶曲奇雪糕偏甜, 我較喜愛綠茶雪糕 (雖然味道並沒有很濃)水果也算新鮮, 份量不少, 尤其喜愛它加了微酦的芒汁, fresh啊~
松記總是人山人海, 這次走來鄰居糖水站試試
雪糕選了曲奇和綠茶
曲奇雪糕偏甜, 我較喜愛綠茶雪糕 (雖然味道並沒有很濃)
$17 (宵夜)
2011-12-31 11 瀏覽
食完隔壁的米線最好就是來一碗飯後甜品,這已經成為我的指定動作了,依舊是要等位,店內的枱及椅很小,所以比較迫,坐得一點也不舒服!選擇這店不是因為特別美味,只是位置方便~(因為在主角米線旁邊)款式主要也是生果、涼粉、西米露等撈來撈去,也有熱食糖水,沒有甚麼特別之處,但勝在價錢合理,比許留山平一截,款式跟附近的松記差不多,這次叫了鮮什果大菜糕芒果汁底,西瓜不夠甜,可能我運氣不好啦~以前食過很甜的,哈蜜瓜及密瓜很清甜,芒果也香甜,我很喜歡食大菜糕,尤其是加了香蕉味,可能是這情意結,沒有加的往往覺得味道不對勁,這間的就普普通通,只只清甜味,不夠香~下次我可試其他款啦~
間的就普普通通,只只清甜味,不夠香~
下次我可試其他款啦~
2011-10-20 8 瀏覽
早前睇過Vienna Wong 的食評便認定要試試這間甜品店, 晚上十時去到幸好剩下這一張吉枱並由店主帶位看見牆上有不同的推介, 樣樣都好想試, 不過胃納實在有限黑珍珠馬蹄露(凍)...味道偏淡, 質地幼滑, 有好多馬蹄粒。什果四式涼粉...芒果好酸, 還有西瓜粒、哈蜜瓜粒、奇異果塊, 加了芒果汁及奶油, 好creamy。所謂涼粉(除了黑涼粉), 我估是海藻粉/ 魚膠粉加汁雪凍而成, 四式除了黑涼粉外還有透明的水晶涼粉、白色的香蕉味涼粉及綠色的綠茶涼粉, 黑涼粉的草藥味很輕, 水晶涼粉得甜味、白色涼粉有非常重的香蕉味(最初以為是杏仁豆腐)、綠茶涼粉最好味因為似由綠茶粉製成; 可惜涼粉唔夠冰, 冰d會更吸引。五式湯圓...熱薑湯夠勁, 五色外皮但餡只有黑芝麻、花生及奶黄, 外皮隨了白皮外還有黑糯米皮、綠茶皮。 湯圓質地軟糯, 入口好舒服, 而且沒有油膩膩感覺好滿意的甜品, 不過食客實在太嘈吵, 下次要日間來幫襯

看見牆上有不同的推介, 樣樣都好想試, 不過胃納實在有限

好滿意的甜品, 不過食客實在太嘈吵, 下次要日間來幫襯
2011-10-15
$30 (宵夜)
  • 什果四式涼粉
  • 五式湯圓
2011-08-06 2 瀏覽
五時多在深水埗突然想食糖水,我原定是打算入松記的,但我覺得始終要嘗試其他店子所以便走進糖水站!這裡我是第一次光顧的,隨意點了$18芝麻薑汁撞奶(熱),店方告知要等+分鐘左右,對於不趕時間的我當然沒有問題,等候期間好奇的再看餐牌的奶皇湯圓也很想吃,但不久要吃晚飯只好待下次和老公來吃!當看見奉上芝麻薑汁撞奶表面光亮如鏡,這個足夠芝麻味和薑味的撞奶,我認為這一站糖水站絕對是經濟價錢糖水!
五時多在深水埗突然想食糖水
2011-07-31
2011-04-16 4 瀏覽
糖水站已結業了 ?! 真的嗎 ?!! 我明明兩星期前見它還"健在"喔~anyway, 我仍想寫寫這一篇.... ..長沙灣這個十字路口, 什麼新松記;舊松記;真松記;假松記... 都已分不清, 雖然大家永遠只擠在最crowded一間的門外... 我卻認為, 好食抵食便可, "字號"都是大家捧出來的而已~所以這次試了糖水站 ... ...一個未在別處見過的甜品 -------- 香檸馬蹄露 ($9)簡單的配搭, 但卻是種從未嘗過的清新味道, 也是想像不到的perfect match, 檸檬酸甜清香, 馬蹄新鮮爽脆, 於是這道甜品成了my favourite !!夏天品嘗的話, 肯定吃得心情也可好起來~若此店真的已結業, 那實在是可惜, 也希望各大小食家別只慕名擁到那所謂的真松記, 有機會的話, 給另外的兩家一點支持, 不論出品質素或服務, 都或許會令您有意外驚喜~p.s) 不時經過另兩店時, 都會聽到途人在門外指指點點, 說哪家真的, 又哪家假的, 實在有點礙耳..... 不如下次試試走進去吃過才品評吧~然後你會明白, 以後只管分辨哪家比較好味便是了~
anyway, 我仍想寫寫這一篇.... ..

所以這次試了糖水 ... ...

夏天品嘗的話, 肯定吃得心情也可好起來~

若此店真的已結業, 那實在是可惜,
也希望各大小食家別只慕名擁到那所謂的真松記,

不如下次試試走進去吃過才品評吧~
然後你會明白, 以後只管分辨哪家比較好味便是了~
2011-02-01
$9 (宵夜)
2011-01-21 35 瀏覽
吃罷火鍋全身熱熱的,看來要吃雪糕降降溫了,結果火鍋還沒結帳已決定到附近的松記吃summer,yeah~~~ 可是松記超多人,連門口也站滿等候人群,長沙灣街坊說附近也有其他的又去看看,結果在這家相距數十步腳程的街角發現這家糖水站,阿姐們還要在門口招徠,餐牌根本和松記沒分別, 當然也有我們想吃的summer,那就入座好了! 阿姐安排我們在店後的四人座位,座位其實很迫,就其我這XXXXXL人物就更迫, 可幸跟纖瘦咖喱醬同坐,問題才容易解決。將圖文並茂的餐牌翻完又翻,三人分別點了: summer根本和松記一樣的,同以大粒西米+雪糕+鮮果而成,滿滿一碗的確吸引,是晚四款雪糕有兩款在此,曲奇及芒果雪糕同樣美味, 曲奇有著朱古力香,也有點餅碎可咬; 芒果雖然跟鮮芒果味道有別,但像真度已算不錯,當然仍及不上新鮮芒果的鮮香自然。芒果明珠像SUMMBER變奏版,大西米煮得QQ的,白白的真像大顆珍珠,跟台式粉圓的質感不同;簡單的配上芒果件及鮮芒果汁,加入忌廉奶,令本已充滿芒果甜香的甜品更形香滑,不過也相當飽肚。自己的香蕉船只欠一柄小傘, 不然更有古早味了。以草莓味威化餅做成帆,草莓味一如所料的很人工,威化
餐牌

將圖文並茂的餐牌翻完又翻,三人分別點了:
SUMMER
芒果明珠
香蕉船
自己的香蕉船只欠一柄小傘, 不然更有古早味了。以草莓味威化餅做成帆,草莓味一如所料的很人工,威化餅卻夠鬆化;主菜雪糕球則是是晚其餘兩款口味的雪糕:朱古力及紅豆。朱古力雪糕裡有不少朱古力粒,本已頗濃朱古力味的雪糕更有嚼勁也更重朱古力味,正正正!紅豆也有不少紅豆粒,此款比較有奶香,質感也黏黏的,像加奶版紅豆沙,相對起來我們喜歡朱古力雪糕多一點。面層的朱古力汁其實可有可無,不加的話,香蕉船的外觀更為簡潔。船底有著一堆鮮果如芒果/奇異果/西瓜/蜜瓜/哈蜜瓜及香蕉,幸好沒有加木瓜, 因此所有又甜又新鮮的水果也全數消滅掉,痛快!

吃完三款甜品真的飽s,但又即時涼快不已,好舒服的感覺!! 只是十數分鐘之別,店裡愈坐愈多人,全院滿座!!飯後甜品對香港人來說是不能少的啦。

全單$67,價格正常。
$22.3 (宵夜)
芒果明珠
SUMMER
香蕉船
  • 朱古力雪糕
2010-10-29 2 瀏覽
好抵食我同我同學叫左2個summer(有2個雪糕, 好多生果同埋有D 好大粒既西米)我地今次叫既係曲奇味雪糕同芒果講真,曲奇味雪糕真係幾普通, 同出面食果D係冇分別不過芒果雪糕真係okay, 真係有芒果味17蚊尼講真係好抵!!
好抵食
我地今次叫既係曲奇味雪糕同芒果
講真,曲奇味雪糕真係幾普通, 同出面食果D係冇分別
不過芒果雪糕真係okay, 真係有芒果味
17蚊尼講真係好抵!!

2010-10-29
2010-10-16 1 瀏覽
行到身水身汗... 最好就係去食凍糖水啦^^明明之前係松記~ 入到去見到個餐牌新左同埋有個車仔logo... 噢~ 改左名叫糖水店既? 又見到阿姐係咁話「一樣架~ 一樣架」... 男朋友叫左Hello... 我就叫左我認為最涼又最凍既雜果涼粉~雜果涼粉生果比之前少左... 西瓜有四舊~ 哈蜜瓜兩小舊~ 蜜瓜一小舊~ 奇異果一片~ 芒果兩"條"... 好失望既原因並唔係少生果~ 反而好唔明白點解芒果爛左都會擺上檯俾客食~ 一食落去... 苦架!!! 如果因為芒果唔係時令水果... 可以用另外既代替~ 是次之行失望而回...希望下次再去食~ 佢地會係用心造食物...
行到身水身汗... 最好就係去食凍糖水啦^^

雜果涼粉

希望下次再去食~ 佢地會係用心造食物...
餐牌
Hello
雜果涼粉
2010-10-03
$15 (其他)
2010-10-02 3 瀏覽
吃了免費晚飯,是飽足,卻怎樣亦要食點甜品,才算完滿。深水埗長沙灣一帶,糖水鋪很多,不過差不多間間都吃過,只有這家糖水站,是唯一仍未有機會品嚐的。以前是松記糖水,如今是糖水站,但格局基本上是一樣,賣的產品也十足十,如雪山、幻彩明珠,以致Summer都有。貪心既我,梗係揀有雪糕又有生果的甜品,Summer是也。其實,Summer是由兩球雪糕、什果、明珠以及朱古力脆棒組成。可揀兩款雪糕的口味,今次要朱古力和曲奇,兩者均是質感實在,濃郁美味,相信是維記的出品;而墊在下面的西瓜、奇異果、哈密瓜和芒果,除了最後者是偏酸,其他的均是新鮮甜美,再配以煙韌的明珠,也不錯。朋友點的是雪山,賣相可以,再看對方很快便清碟,相信水準也有番咁上下。被朋友搶了張單去埋,唯有講聲多謝!

被朋友搶了張單去埋,唯有講聲多謝!
2010-08-17 8 瀏覽
今日同友人去黃金買嘢,行到熱熱地,見到有間【糖水站】。但系我記得之前好似系叫【松記】噶,所以有d好奇入去試試。 順便穩d消暑良品吃下先^.^! 入到去坐低,見到MENU好多款糖水,而價錢都唔系好貴。彩層酥貌似好吸引咁,所以就order左一個,5分鐘都唔使就有得吃,果然有效率!三層酥皮裏面夾住d好似冰咁噶透明涼粉,同有d芒果,仲要加個雪糕系上面。相當吸引!@ 友人order左個熱既合桃糊+兩粒芝麻湯丸。距話d合桃糊好夠料,我離遠都聞到陣合桃味。而芝麻湯丸都算唔錯。皮薄咸靚~!值得一試!不過製作時間有些長,因為d湯丸系即叫即煮,夠新鮮! 服務態度都唔錯,環境衛生都搞得好乾淨下!

服務態度都唔錯,環境衛生都搞得好乾淨下!
2010-08-16
  • 合桃糊 芝麻糊 椰汁咋渣 蛋花大菜糕
2010-07-05 10 瀏覽
今日同d朋友仔照舊去長沙灣食糖水~~行下行見度間叫糖水站...不過我好記得lee間舖之前唔係叫"糖水站"架但內面裝修同d人一樣ga...同d朋友仔商量後決定試下...等左唔洗5分鐘就有位~~我地就叫左個幻彩明珠,芒果布甸同紅豆杯杯冰我果個係幻彩明珠~~我本身好鐘食什果..個幻彩明珠d什果好新鮮d芒果好鮮...好味~~^^見到d fd食芒果布甸同紅豆杯杯冰自已都忍唔住食左一啖~~哈哈最意想唔到ga係個布甸好滑同好多芒果~~不過下次一定叫鮮芒果加芒果布甸~~比我係附近食開果幾間糖水足料好多...大家可以試下lee間新野~~
今日同d朋友仔照舊去長沙灣食糖水
~~

行下行見度間叫糖水站...

同d朋友仔商量後決定試下...

等左唔洗5分鐘就有位~~

我地就叫左個幻彩明珠,芒果布甸同紅豆杯杯冰

我果個係幻彩明珠~~我本身好鐘食什果..
個幻彩明珠d什果好新鮮d芒果好鮮...好味~~^^

見到d fd食芒果布甸同紅豆杯杯冰自已都忍唔住食左一啖~~

哈哈最意想唔到ga係個布甸好滑同好多芒果~~
不過下次一定叫鮮芒果加芒果布甸~~

比我係附近食開果幾間糖水足料好多...

大家可以試下lee間新野~~
幻彩明珠
芒果布甸
紅豆杯杯冰
2010-07-04
$15 (宵夜)
幻彩明珠
芒果布甸