早前假日糖心軒飲茶,發現食物質素唔錯,今晚一於同屋企人試吓晚飯。=========================砂鍋雞煲翅六兩 $348一份可以分到四人嘅份量,而且每碗魚翅分量見體👍🏼 奶白色嘅雞湯濃郁有鮮味用上新鮮雞,雞肉有鮮甜味,略嫌份量比較少;呢個價錢預咗係平價魚翅,但質素頗高😮 翅針大概牙籤咁粗,口感爽滑,浸泡在濃湯之中入味,cp值甚高!清蒸老虎斑 $398老虎斑鮮度還好,不過蒸魚嘅火候值得一讚,魚中心嘅肉輕輕黏住骨,肉質爽口。花雕醉鴿 $108上菜時聞唔到花雕香氣,不過入口鴿肉入味帶微微酒味,不過鴿身幾大隻,肉質偏硬。金銀蛋莧菜 $99莧菜嫩,鹹蛋白滑身,不錯=========================糖心軒 (上環)📍 上環德輔道西28號宜必思酒店2樓
砂鍋雞煲翅六兩 $348

花雕醉鴿 $108
花雕醉鴿

金銀蛋莧菜 $99
金銀蛋莧菜
莧菜嫩,鹹蛋白滑身,不錯
=========================
糖心軒 (上環)
📍 上環德輔道西28號宜必思酒店2樓
2021-03-12 872 瀏覽
去過呢度飲茶幾次, 點心選擇唔算太多, 不過質素總算ok, 同埋有時覺得飲茶嘅環境好嘈什, 所以講嘢自己都要大聲啲, 不過依間酒樓就冇呢個問題, 唔算太嘈什, 座位都夠寬敞。 今次叫咗小籠包、 蛋散 、叉燒包、 金沙炒飯和午市特價孖寶。 小籠包個皮好厚, 不推介; 蛋散唔太甜, 又夠鬆脆; 叉燒包真材實料,like; 金沙炒飯味道正常; 午市特價孖寶有海參和魚肚, 都係賣88蚊, 非常抵食, 質素可以。 三五知己飲下茶、傾下計, 呢度會係一個好選擇。
小籠包
叉燒包
金沙炒飯
蛋散
叉燒包
金沙炒飯
蛋散
星期日屋企人帶我嚟到「糖心軒」飲茶,佢哋食過幾次都能保持水準。到訪之前,我唔帶期望,諗唔到,都幾有驚喜。「糖心軒」主打鮑參翅肚,早午市點心、小菜亦加入呢啲食材,不過價錢貼地,鮑參翅肚都不一定高不可攀。今次先試試點心先,出品可以嘅話再進一步。=========================【鮮蝦炸雲吞】$44雲吞新鮮炸好色澤金黃,皮鬆脆乾爽,唔會碟底一攤油。餡料有原隻鮮蝦十分彈牙爽口,大大力推介!【原隻鮮蝦腸】$46腸粉皮滑但偏厚,餡料方面原隻大蝦十分足料【水晶蝦餃皇】$44蝦餃好~大~隻~但太大隻嘅關係,賣相唔夠精緻,亦蒸到爆餡。不過,餡料有兩隻原隻鮮蝦,十分爽口彈牙。【薑蔥牛柏葉】 $38醬料惹味,呢個不過不失【蠔皇叉燒包】 $32包身唔黐牙,叉燒餡料多,但相對其他水準之作較普通。【山竹牛肉球】$38牛肉球好大,口感彈牙,當中肥肉唔會太多,墊底腐竹吸收精華。【流沙奶黃包】$38一咬嘅時候,奶黃湧出來,差啲辣親😆  外皮厚薄適中,奶黃醬第一下入口香甜,略略起沙嘅口感慢慢出嚟,唔會過於甜膩。【鹹魚肉餅煲仔飯】$52煲仔飯十分之香,米飯粒粒分明爽口,吸收肉餅肉汁、鹹魚嘅香氣。【紅豆糕】$

【鮮蝦炸雲吞】$44
鮮蝦炸雲吞
雲吞新鮮炸好色澤金黃,皮鬆脆乾爽,唔會碟底一攤油。
鮮蝦炸雲吞
餡料有原隻鮮蝦十分彈牙爽口,大大力推介!

【原隻鮮蝦腸】$46
原隻鮮蝦腸
腸粉皮滑但偏厚,餡料方面原隻大蝦十分足料

【水晶蝦餃皇】$44
【薑蔥牛柏葉】 $38
醬料惹味,呢個不過不失

【蠔皇叉燒包】 $32
包身唔黐牙,叉燒餡料多,但相對其他水準之作較普通。

【山竹牛肉球】$38
山竹牛肉球
牛肉球好大,口感彈牙,當中肥肉唔會太多,墊底腐竹吸收精華。

【流沙奶黃包】$38
流沙奶黃包

【鹹魚肉餅煲仔飯】$52
鹹魚肉餅煲仔飯

【紅豆糕】$38
紅豆糕
啖啖紅豆,又不太甜。

「糖心軒」單純做好傳統點心,冇太多花巧,出品真係唔錯。一定要搵個機會,試試呢度師傅炮製鮑參翅肚嘅手勢。
=========================
糖心軒 (上環)
📍上環德輔道西28號宜必思酒店2樓
原隻鮮蝦腸
山竹牛肉球
流沙奶黃包
鹹魚肉餅煲仔飯
糖心軒一間令人好有驚喜既酒樓,今次係第二次幫襯,第一次食已經好滿意,仲要滿意到唔記得左記低佢,今次補番。先講一講個地點,佢係上環尾近海味街既 ibis Hotel 既2樓,位置黎講呢,我個人就覺得幾唔就腳既,不過為左食就算喇。今次都係中午去飲茶,分別係點左鐵板蔥燒魚唇、叉燒、蝦餃、燒賣、牛柏葉、蝦腸、腐皮卷、山竹牛肉,每人仲叫左兜翅。直接啲講,就係性價比好高,每樣點心都熱辣辣味道好好,完全無過咸之類。而個鐵板蔥燒魚唇同叉燒,一定要重點推介,好味,我覺得我每次再去飲茶都一定會 encore 呢兩樣。
糖心軒

2020-10-20
  • 鐵板蔥燒魚唇
  • 叉燒
2020-09-27 1686 瀏覽
今日老細心情好,叫埋我地3條女一齊去飲茶,仲要係去糖心軒糖心軒出名食品精緻,特別在店內所有食品都不會加味精,樣樣原汁原味食得安心又放心。價錢我地唔睇架喇,係咁叫唔客氣😂,椒鹽魷魚🦑鬚($60)、金牌燒腩仔($68)、鮮蝦腐皮卷(大點)、香茜叉燒腸(特點)、鮮蝦韮菜餃(大點)、水晶鮮蝦餃(特點)、蟹籽燒賣皇(大點)、雞湯魚滑生菜煲(廚點)。每樣點心都相當美味特別要介紹一下個金牌燒腩仔,真係外脆內軟😂,個皮咬落去聽到「卜卜」聲店內環境好好,樓底夠曬高,又夠光猛👍🏻,呢餐好似係$4xx,實際幾多我真係唔知喇😂*茶錢每位$14,小點$24,中點$32,大點$38,特點$44,廚點$58,另加一服務費多謝老細🙇‍♀️
今日老細心情好,叫埋我地3條女一齊去飲茶,仲要係去糖心軒

食得安心又放心。

價錢我地唔睇架喇

鮮蝦腐皮卷
椒鹽魷魚鬚
金牌燒腩仔
2020-07-05 1502 瀏覽
就到lunch hour時間,同事話做野做到悶悶地要去食餐好消消氣,於是book左枱去糖心軒飲茶,呢度有好多魚唇,海參,花膠之類嘅點心,菜式可以order, 因為老闆系開海味舖,點心價錢比平時酒樓貴少少,不過可以接受,起碼系真材實料黑椒鐵板蔥燒魚唇,好惹味,大大舊魚唇一般酒樓無得order 又系魚唇呀沙嗲蒸魚唇椒鹽斑頭腩,好好味,炸得好香口,吾油味菜魚唇炆米,有啲魚唇太大舊就吾系甘入味,整體都好食嘅。重有帶子腸粉,帶子好鮮味,沙律海鮮卷都好好味,非常滿足嘅一個中午

黑椒鐵板蔥燒魚唇,好惹味,大大舊魚唇

一般酒樓無得order

又系魚唇呀
沙嗲蒸魚唇

椒鹽斑頭腩,好好味,炸得好香口,吾油

味菜魚唇炆米,有啲魚唇太大舊就吾系甘入味,整體都好食嘅。

2020-06-30
2020-03-19 1877 瀏覽
上環好食好坐嘅酒樓真的已經唔多,糖心軒真的水準高服務態度好,星期一至六下午茶時段更加超值大中小都是二十元,我地四個人點了蝦餃,燒賣,鮮蝦韭菜餃,沙律蝦春卷,鹹水角,沙茶蒸魚唇,沙爹蒸鮮魷魚,小龍包,蛋散,椒鹽龍躉魚骨腩同鳳爪排骨飯~蝦餃好大隻好味沙茶魚唇好厚骨膠原應該好高好正沙律蝦春卷鹹水角都係熱熱辣辣脆卜卜,椒鹽魚骨腩好新鮮更加做得出色蛋散相對就比較少少,不過整體來說質量真的非常之高,下次一定來試下佢個晚飯小菜我相信都唔會差
上環好食好坐嘅酒樓真的已經唔多,糖心軒真的水準高服務態度好
沙茶魚唇好厚骨膠原應該好高好正
沙律蝦春卷鹹水角都係熱熱辣辣脆卜卜
,椒鹽魚骨腩好新鮮更加做得出色
2020-03-19
  • 椒鹽魚骨腩,魚唇
2020-02-23 1149 瀏覽
近排出入主要以私人坐架為主,揀地方吃飯除了有得泊車,坐得鬆動不局促都好緊要。 記得之前去過呢間酒樓,環境唔錯,所以一家人好耐冇出去就揀呢度食餐飯。咁岩呢日凍返d, 部長介紹羊腩煲,令在坐羊人起哄!羊腩煲熱辣辣,配有生菜另上。 羊腩不羶有口感,個汁仲好香濃。除左羊腩煲,大家冇估到仲有羊架呢一個菜式,一見到碟羊架,覺得自己去左西餐廳。味道仲好有驚喜,價錢更是大眾化,呢個人少少食唔哂個煲就岩哂。因為我地有五個大人,所以仲叫左佢地得獎菜式炸子雞同埋臘味煲仔飯。太耐冇出街食飯,今晚真係大滿足!
西式煎羊架
古法炆羊腩煲
臘味煲仔飯啲餸
2020-02-16
西式煎羊架
古法炆羊腩煲
臘味煲仔飯啲餸
2019-08-05 2850 瀏覽
🥳家姐寶貝百日宴👶🏻👶🏻一家人黎糖心軒訂位食飯😍😍🌟地點方便🌟餐廳店員服務熱情👌🏻會主動幫忙💪🏻🌟野食都好好:有翅有飽魚........ 🦞🦞龍蝦麵用左2隻龍蝦唔會唔夠分,新鮮又多蝦肉;🦞比平常食既份量大好多😎😎💜依到既炸子雞都好好食🤩🐔皮脆肉嫩😚認真推介一定係必叫菜式👍🏻👍🏻👍🏻就連糖品都特別花心思💜❤️有3種選擇仲有一款岩你心水😃😃😃
🥳家姐寶貝百日宴👶🏻👶🏻一家人黎糖心軒訂位食飯😍😍
🌟地點方便
🌟餐廳店員服務熱情👌🏻會主動幫忙💪🏻
🌟野食都好好:有翅有飽魚........
就連糖品都特別花心思💜❤️有3種選擇仲有一款岩你心水😃😃😃
2019-01-31 3443 瀏覽
下午茶🍵冇得訂枱, 特價下午茶2pm閞始,茶錢$13/位。他們的買一送一,拍薑🐔雞湯花膠煲/拍薑🐔雞湯海蔘㷛,最吸晴😍。吾講級數,海蔘有6條,細細條,花膠十多粒, 啖啖清🐔湯,CP值👍。今回,我們3人共食左6個點心+👆買一送一㷛。1set。其它點心,大/中/小點一律$20,味道和份量,普通,但合理。點心紙內,大點約10款 (燒賣,菜餃,蒸籮白糕,蓮蓉包,之類),中點極少,小點便是甜品。腸粉已是特點,成為$40+。派位個位姐姐,態度惡劣,但其他伙計則正常,合理。
下午茶🍵冇得訂枱, 特價下午茶2pm閞始,茶錢$13/位。

今回,我們3人共食左6個點心+👆買一送一㷛。1set。

派位個位姐姐,態度惡劣,但其他伙計則正常,合理。
2019-01-30
喜歡假期與家人去飲茶,偶然發現這家小小的酒店也有飲食的地方,在公眾假期的早上便前往一試。酒樓面積算大,枱與枱之間不算擠迫,坐得幾舒服。一行三人點了八款點心(都幾大食🤣) 。分別有 : 1. 蠔皇鮮竹卷-汁太杰、皮亦靱、有點難咀嚼😧2. 蠔皇义燒飽-皮鬆軟,饀料好味可惜偏小😋3. 雞湯菜苗餃-三大只外型像菜肉餃的物體浸在奶白色的濃湯中,餃子饀料豐富,湯亦好味😍4. 香煎芋頭糕-完全是不合格,没有煎過一樣,只有幾粒芋頭、一點臘味都欠奉,應該改名叫"齋芋頭糕"較貼切,收$36元有點過份👎5. 脆皮素鵝-外皮煎得太燶、太油膩,餡料全是菇菌類的物體,很單調,亦太咸🤨6. XO醬煎腸粉-今天的最差點心第一位,色不夠,淡而無味、整碟也找不到一點XO醬,完全遺反商品說明條例👎😑7. 蟹籽燒賣皇-沒有吃,冇評價。8. 最後一款咸魚肉餅煲仔飯-今日飲茶最出色之作😋小小瓦煲盛着熱辣辣的飯,有小許甘香飯焦,加上甜豉油,伴着一大餅蒸得鬆軟的肉餅及小許咸魚,不費吹灰之力便吃掉一整煲👍整體意見是點心款式選擇不多,價錢偏貴,試一次可以,沒有吸引力再回頭。煎得過燶又太油膩

煎得過燶又太油膩

2018-12-25
2018-04-04 4909 瀏覽
位於西營盤同上環站交界嘅糖心軒,重要係酒店二樓 好似唔多人認識。之前親戚幫襯過話食物質素唔錯,而且仲有一份魚翅coupon畀咗我哋。於是今次我哋一行四日就去開餐了。六點九到,人多唔需要book位,直接就坐低 ,其他人未到我就點住鮑汁雞腳作為前菜,重點左南乳蓮藕豬頸肉。餐牌上面寫豬下青孤,陋寡聞嘅我問咗時應先知原來係豬頸肉…親友陸續到… 咁我就點咗送嘅嗰份魚翅,咸魚雞粒豆腐煲 ,例牌叉燒並乳豬 ,同埋一份海蜇。佢之後仲送咗一份禮拜叉燒畀我哋,因為我哋有二至六位。但奇怪嘅事就發生咗…送嘅例牌叉燒 一把入口就有啲失望,鬆肉粉味重。 馬上問家人:唔係話好出名叉燒㗎咩? 再到例牌叉燒拼乳豬送到, 赫見就發現… 送的叉燒, 同埋俾錢食嘅叉燒竟然係兩種貨?! 我哋冇理太多 ,照樣食, 俾錢食嘅例牌叉燒拼乳豬果然好食好多。哈哈。總括而言係一餐開心嘅晚飯。 雖然 有漏單嘅情況,但係服務態度算唔錯!

2018-03-29
2018-03-28 2995 瀏覽
前兩天再次去糖心軒食飯,食物質量大不如前,感覺比較可惜,又少了一個好去處...服務態度也差了... 是做久了沒有沒有好好監管嗎?這是很多食市的通病呀,水準總不能好好維持叫了數個小菜,不是太淡便是太咸,上菜的落單的態度又粗粗魯魯或者無心裝在.. 不想多說了不知道是不是叫的翅或海參不夠貴,招呼就會無咁好呢?還是說說真的質量每況愈下?我也不知道了。希望相關人士見到可以好好改善吧暫時都不會再來了,希望好好改善吧

服務態度也差了... 是做久了沒有沒有好好監管嗎?
這是很多食市的通病呀,水準總不能好好維持

暫時都不會再來了,希望好好改善吧
2018-02-11 4675 瀏覽
年尾,請人食飯,要找高级地方,要見得人,又唔太貴,來此處試菜。依openrice指示在西營盤地鐵出口,從閘口行至地面,經過好長隧道约10至12分才到地面,出地面就是海味街,向左手再行5至8分,見到bis酒店,其實位置是上環尾,海味街頭,我認為上環站西港城行過來近些,老人家要有心理準備。酒樓簡潔裝修,即無乜設計,落地大電子螢幕,令格調低咗。午市點心餐單除一般點心外有魚蜃,魚趐,海參,鮑魚,魚肚及花膠產品,啱1至2人份量。點魚趐雞湯浸魚肚$52,上枱還有滖熱辣泡泡,湯好鲜味,夾雜魚肚海味味,勝瓜索咗湯味,誇啦啦,拍薑魚頭煲$65,多薑葱絲,半個新鮮大魚頭,魚頭湯~味清,點一碗白飯送。蛋黃蓮蓉桃包$35,我最鐘食蓮蓉包,要有蛋黃,要蒸,微波爐吾得,一般只有晚飯有得食,多數叫最少半打,今次當然吾會放過,漲卜卜,軟軟熱辣辣白雪雪皮,灑少許紅粉,蓮蓉的甜,蛋黄的咸,咸甜交融,妙雖然食物水準吾錯,但吾會揀此處請客,因此處食鮑參趐肚,吾食就浪費,所以請人食飯,out of my budget, 而且這裏兩頭吾到岸(地鐵)。食飽飽,去買海味。下午茶2時候,大中小點半價。

,拍薑魚頭煲$65,多薑葱絲,半個新鮮大魚頭,魚頭湯~味清
,點一碗白飯送。

食飽飽,去買海味。下午茶2時候,大中小點半價。
雞湯浸魚肚
拍薑魚頭煲
蛋黃蓮容包
2018-01-23
雞湯浸魚肚
蛋黃蓮容包
2018.1.18我當天在這上環糖心軒訂枱晚上7點半-8點4位,見這間酒樓從來未食過而家中的兩老又嫌貴,我就這晚帶家人去這間聚餐,我們已到樓下,我叫家人上去坐先,我在樓下便利店入錢八達通完就上去都不用十分鐘,我上到去有位女帶位剛行出來見到我就叫行入去就見到我家人坐嗰張枱,跟住我坐下見到枱上什麼都沒只得餐具同餐牌什麼都沒,(就是沒咸菜這類小食)跟住我就問家人點解咩都冇連茶都冇,就攞起餐牌諗住叫小食比佢哋他們就說不了,跟住只係茶就上枱了,咁我唯有同家人攞餐牌看要叫什麼餸,跟住女帶位幫我寫菜,還跟我說我叫的6両雞湯翅是得三碗,我照叫,叫她分四碗,兩老食飽了說要回家去洗手間,我叫他們走先,我跟弟弟慢慢食完叫埋單,跟住有位男像似經理因得他一個高大穿黑色西裝拿張單來給我簽。跟住我看清楚張單多了小食15元,跟住我問經理是什麼小食,他說是合桃小食,跟住我跟他說我沒有食過我唔會比,跟住佢去問清楚啲員工阿嬸,跟住我看到有一位瘦身黑色長頭髮紮馬尾的女上菜阿嬸同個經理說見到我枱有合桃,跟住個經理攞張單過嚟我處,我跟他說我冇食過你哋亦沒攞過嚟我係唔會俾錢的,我有影相可給他看因我連腐乳醬,自己位餐具擺設咁細微都有
因我連腐乳醬,自己位餐具擺設咁細微都有影,一係你看回閉路電視我有的是時間
跟住個經理又走去啲上菜阿嬸嗰度講,聽到個阿嬸說咁樣冇得坳個喎,因為他們的距離跟我隔一張枱所以我聽到,跟住經理攞去取消返$15換過張單俾我,我看清楚單是對我才刷卡離開。我心想,我上來食這餐都過1000使乜貪$15,最憎人屈我,
👉🏻👉🏿本來想第二日晚上再上去理論,因為我覺得好唔憤氣及比整場好幾個員工看住議論紛紛咁討論我們,令我整晚都睡不到,到天光。後來朋友叫我不要再上去,所以沒有再上去了。
在此請大家食家記住結賬前要查單
羊腩煲