2017-08-11 309 瀏覽
晚飯過後,同朋友喺大圍揾個好地方食甜品😍其實糖宮係要行到差唔多最入嘅,去到要等位,之後都仲有幾班人等,睇嚟都幾多人特登嚟食🍨入到去見到menu覺得老闆好有創意,聽佢同啲客講野都好幽默,咩菠多野結冰,好好,華華,見到個名都覺得搞笑🤣我係個芒果控,所以叫左個"芒滋枝",裡面有芒果布甸,芒果,西米露同小丸子😍 味道幾好,不過我覺得唔夠多汁🤔鍾意食榴槤嘅朋友一定唔可以放過呢個榴槤雪花冰😍 食啖冰以為自己食左啖榴槤,冰都咁重榴槤味,抵讚👍🏼朋友仲點左個"美麗槤夢露",袖面有榴槤,芒果,雲呢拿雪糕等等.... 齋聽個名就令人對個甜品滿懷期望😇食完甜品,我地就出左去門口"糖宮雅座"坐下,見到門口掛住啲結他,吹開水,老闆仲自彈自唱俾我地聽,後尾上fb就見到原來呢度歡迎鍾意音樂嘅人一齊jam歌😁我又玩下啦咁🤣 真係估唔到嚟食糖水都有結他玩🤣
晚飯過後,同朋友喺大圍揾個好地方食甜品😍
芒滋枝

美麗槤夢露

我又玩下啦咁🤣 真係估唔到嚟食糖水都有結他玩🤣
2017-08-11
15 分鐘 (堂食)
芒滋枝
美麗槤夢露
2017-07-06 396 瀏覽
是香港人一般晚飯後一定是吃一個甜品做一個總結,我跟男友亦唔例外,是日我們去了晚餐餐廳附近的糖宮。甫坐下,友善的年青店員放下餐牌。一看餐牌及環境就知道糖宮的老闆很有創意。什麼「菠多野結冰」,還有日本人氣的水信玄餅都可以在糖宮吃得到。最後點了榴蓮飄香,芒果三重奏,北海道奶凍及水信玄餅。率先來到我們面前的是曾經很人氣的水信玄餅。這是我第一次吃這個甜品,因為本身它就是一個透明的啫喱,沒有什麼味道,所以附有黑糖調一調味。加上黑糖略帶甜味,一道很消暑的甜品。再來是北海道奶凍,外貌平平無奇,但吃第一口就令我深深愛上。濃郁到不得了的牛奶味略帶甜味,但不會太甜,而且奶凍口感香滑,十分美味男朋友點的芒果三重奏𥚃面有芒果爆珠,芒果布甸及雪糕,還有些芒果肉跟西米,可謂內容豐富。夏天芒果當造,果肉份外清甜。而且同時享受到雪糕加布甸,一次過滿足兩個願望喜愛芒果的朋友應該會很喜愛!而我的榴蓮飄香亦不失禮。濃郁的榴蓮汁加上新鮮果肉,還有雪糕加西米,份量十足!唯獨食完會口臭果肉很多!埋單$153 正常糖水店價錢,但質素絕對令人滿意

甫坐下,友善的年青店員放下餐牌。
一看餐牌及環境就知道糖宮的老闆很有創意。

最後點了榴蓮飄香,芒果三重奏,北海道奶凍及水信玄餅。
率先來到我們面前的是曾經很人氣的水信玄餅。
水信玄餅
加上黑糖略帶甜味,一道很消暑的甜品
再來是北海道奶凍,外貌平平無奇,但吃第一口就令我深深愛上。

北海道牛奶奶凍
喜愛芒果的朋友應該會很喜愛!
芒果三重奏

芒果三重奏
榴蓮飄香
  • 北海道奶凍
2017-06-20 180 瀏覽
朱古力雪花冰$38楊枝甘露雪花冰$42首先講下個朱古力味雪花冰,有驚喜,個朱古力好濃,濃到好似食緊朱古力本人咁,完全唔覺得係冰黎既,咁當然係有朱古力醬同朱古力脆脆既配合下先做到呢個效果,唔錯!至於個楊枝甘露呢,佢唔只有芒果味而真係有楊枝甘露味,因為一般既甜品都係得芒果味喺度扮楊枝甘露,而呢個你會feel到個味又好多層次,而唔係單單芒果味。個配料芒果都幾甜,上面有個估計係濃縮左既楊枝甘露汁,所以食落好濃味。另外有樣貼心既係,佢會將啲汁另上,比你自己淋,咁就唔怕上菜時整融綿綿冰。
朱古力雪花冰$38
楊枝甘露雪花冰$42
2017-06-19
2017-06-01 102 瀏覽
今晚嚟到大圍其中一間糖水舖糖宮,住咗喺大圍咁多年今次係第一次來幫襯。今次點左一個熱嘅椰皇燉蛋白同埋阿華田奶凍配胚芽 (外賣) 首先想讚下嘅係店家對於外賣甜品嘅細心包裝返到屋企打開膠袋見到店家用錫紙包住個椰皇,外面仲有一層保鮮紙,咁樣既可以保持溫度,又可以防止椰汁流出打開椰皇個蓋已經聞到好香嘅椰子味,另外蛋白份量好多,質地亦算滑,同時亦都吸收晒椰子嘅味道 ,而椰子肉都好容易就拆到出嚟食。如果你有心機嘅話,可以倒個蛋白出嚟,拆晒啲椰子肉切成一塊塊,咁就可以一啖椰子肉一啖蛋白啦通常奶凍,布甸呢一類嘅甜品口味不外乎芒果,朱古力,芝麻。見呢度咁特別有阿華田味咁就梗係要試吓佢啦!阿華田奶凍配胚芽做得恰如其名,顏色配搭好看之餘,胚芽同奶凍份量比例亦剛好 我個人覺得如果阿華田味再濃d就好啦!

今次點左一個熱嘅椰皇燉蛋白同埋阿華田奶凍配胚芽 (外賣)

外賣自取
2017-05-29 120 瀏覽
今天和小情人在大圍踏單車後,吃完晚飯,卻仍未滿足,經過糖宮,便進去吃甜品。小小店鋪以卡位為主,坐位乾淨舒適👍本來和小情人一人點了一款,但因味道有意外驚喜,難得身處大圍,再點多兩款,一共吃了四款😋😋😋😋非常滿意!梳乎厘: 香味十足,而且非常鬆化,軟綿綿的感覺非常吸引,讓我吃不停口😍😍酥皮榴連卷: 外脆內軟,濃郁的榴連味,齒頰留香!創意,味道,製作等都是誠意十足,非常喜歡😋😋😋😋有感前面兩款甜品如此美味,我們再點了心太軟品嚐。很濃厚的朱古力,甜度適中,外面鬆軟綿密細緻,不錯。再點焦糖燉蛋:雞蛋新鮮,焦糖份量很足夠,啖啖香甜,口感滑!很滿意的甜品👍👍👍👍😍

小小店鋪以卡位為主,坐位乾淨舒適👍

再點焦糖燉蛋:雞蛋新鮮,焦糖份量很足夠,啖啖香甜,口感滑!

很滿意的甜品👍👍👍👍😍

• 酥皮榴槤卷
2017-05-19 213 瀏覽
食完附近甜品店,就向外發展。今次去食呢間甜品專門店,同大圍站比較遠了些,但好食係要搵。環境不太大,但座位寬闊舒適,店內格局氣氛溫和,非常放鬆。今次同朋友食了今期主打椰皇系列我食左個椰皇燉蛋白,額外加花生湯圓,配搭唔錯,幾好食。椰汁鮮甜止渴,加上係熱食的,蛋白充滿椰汁香甜味,嫩滑,好似啫哩咁,配上西米,不太單調,而且變成豐富版的椰汁西米露。真想繼續食,正而另一個就係榴槤椰椰,這是凍食的。想不到榴槤跟椰子能配合得美味可口。濃郁的榴槤蓉令人停𣎴了口,加上小湯圓小丸子,豐富左個普普通通的椰汁西米露,即刻升級,配上榴槤雪糕,喜歡食榴槤的必選。
食完附近甜品店,就向外發展。

今次同朋友食了今期主打椰皇系列

2017-05-16
2017-05-17 142 瀏覽
今日同女人喺大圍食完晚飯, 女人話未夠飽話要發揮佢嘅第二個胃食甜品 於是帶埋姨甥仔一齊出發呢間糖宮甜品,間舖細細但竟然入面係有兩層,而且裝修都幾靚門口仲有用粉筆寫嘅黑板menu,幾型!我自己就點咗呢款爆芒,上層係芒果雪糕下層係芒果布甸 而旁邊係芒果珠珠及芒果, 抵讚嘅係芒果好甜而且份量十足我女人點咗呢款鰹魚燒配紅豆及綠茶雪糕 送黎先發現條魚入面原來係雲呢拿雪糕,佩埋紅豆食味道唔錯姨甥仔就點芒果布甸,佢一個人食份量啱啱好,佢都食到舐舐脷最後點咗呢個糖不甩一齊食,花生夠香, 但如果再甜番少少就perfect埋單共153蚊,唔算太貴臨走先發現有呢啲甜品寫咗喺玻璃, 應該係佢哋店嘅signature ,上下次來要試下先
甜品
於是帶埋姨甥仔一齊出發

呢間糖宮甜品,間舖細細但竟然入面係有兩層,而且裝修都幾靚

門口仲有用粉筆寫嘅黑板menu,幾型!

爆芒

我自己就點咗呢款爆芒,上層係芒果雪糕下層係芒果布甸
而旁邊係芒果珠珠及芒果, 抵讚嘅係芒果好甜而且份量十足

芒果布甸

姨甥仔就點芒果布甸,佢一個人食份量啱啱好,佢都食到舐舐脷

埋單共153蚊,唔算太貴

2017-05-16
爆芒
芒果布甸
2017-05-17 112 瀏覽
深宵食堂大圍出名多野食甜品亦唔例外但好嘅真系唔多糖宮系OpenRice系大圍區數一數二排名嘅所以即管去試下今次系第二次黎榴槤椰椰推薦一定要食好好味連個榴槤雪糕都好正好足榴槤肉同味 加埋小丸子好夾入面仲有D燉蛋白Tim下面系芒果布甸嘅配搭一般 比圖呃左以為系芒果汁(因為好黃)點知原來系花奶或者系我無睇清楚D字呱無咩特別可試可唔試朱古力心太軟整得幾好食 即叫即焗 而且配兩球雪糕本身第一個心太軟焗爆左佢地即刻通知我地轉唔轉第二款因爲要等好耐我覺得佢地哩點做得幾好好多舖頭焗衰左都會照出比客或者系佢地食物質素嘅專重呱椰皇燉蛋白(凍)椰汁味唔濃或者因爲凍嘅關係比較失色總括黎講佢舖頭推薦得嘅都好食即系「榴槤椰椰」同「心太軟」有興趣下次試下個「菠多野結冰」我諗推薦得都好食嘅!唔知系因為上次人少而且老板又系到所以上次服務好好應該系「老板」系暖男黎架🤣對比下今次服務差左D不過都OK 可能因為今次太忙🙈有時間下次會再黎
深宵食堂

好好味連個榴槤雪糕都好正

好足榴槤肉同味 加埋小丸子好夾

入面仲有D燉蛋白Tim

下面系芒果布甸嘅配搭

一般 比圖呃左以為系芒果汁(因為好黃)

點知原來系花奶

我覺得佢地哩點做得幾好

好多舖頭焗衰左都會照出比客

或者系佢地食物質素嘅專重呱

椰皇燉蛋白

椰皇燉蛋白(凍)

椰汁味唔濃或者因爲凍嘅關係比較失色

總括黎講佢舖頭推薦得嘅都好食

即系「榴槤椰椰」同「心太軟」

有興趣下次試下個

「菠多野結冰」

我諗推薦得都好食嘅!

唔知系因為上次人少

有時間下次會再黎
榴蓮椰椰
  • 榴槤椰椰
2017-05-11 114 瀏覽
伏。。第一次去食。見裝修都可以,叫左碗雪耳津梨燉海底椰,揾左好耐都揾唔到海底椰,成碗野入面仲有d糖冬瓜,完全9唔搭8。仲有成碗野得d白糖煲水味,同埋得個幾舊雪梨,仲要芯都唔批。一d誠意都無。仲要收費唔算平。同區比佢好既店鋪真係大把。由細到大都未食過咁差既糖水。食完仲要浪費晒錢,好失望,我永遠永遠都吾會再幫襯呢間咁差既鋪頭!大家如果想知有幾伏。不妨試下。。。。
2017-05-11
2017-04-20 150 瀏覽
今天去大埔食完晚飯!突然好想食返個甜品先返屋企!朋友知我鍾意食榴槤就帶我去到大圍一間好出名食榴槤嘅甜品店!由大埔去大圍車程只需要15分鐘,去到亦都唔難找,門口可泊車!原來都幾多選擇,有傳統中式糖水、奶凍及布甸丶窩夫、心太軟丶雪花冰丶椰皇系列/果凍丶仲有好多特色甜品…不過最吸引我都是榴槤椰椰$58,用上馬來西亞D24榴槤肉丶丸了丶西米丶蛋白再配上榴槤雪糕,榴槤肉香濃撲鼻,西米加蛋白口感細滑!我朋友都說選擇
2017-04-11
其他
  • 榴槤椰椰
2017-04-11 244 瀏覽
榴槤雪花$48好香榴槤味,旁邊有透明粒(似啫喱)配有粟米片(增加口感)雪花冰,好重榴槤香味(雪花冰一層層,冰凍口感)p.s.亮點係雪花冰旁的榴槤蓉(超香濃,榴槤蓉好甜)size 算大魔山$35有朱古力雪糕(好滑好香朱古力味),下面有朱古力布丁(好香滑,質感好實,無彈彈的視覺效果,味道較甜)配上彩色绵花糖(好甜),香蕉片(平衡番甜品的甜味)朱古力迷可一試(比較甜)兩款甜品份量十足
榴槤雪花$48
好香榴槤味,旁邊有透明粒(似啫喱)
配有粟米片(增加口感)
雪花冰,好重榴槤香味(雪花冰一層層,冰凍口感)
p.s.亮點係雪花冰旁的榴槤蓉(超香濃,榴槤蓉好甜)
size 算大
魔山$35
配上彩色绵花糖(好甜),香蕉片(平衡番甜品的甜味)
魔山
朱古力迷可一試(比較甜)
兩款甜品份量十足
魔山
2017-03-31 163 瀏覽
前往Ocio的途中看到這家甜品店,被它一閃一閃的燈飾,早在吃晚餐時已決定要來這裏吃甜品。椰皇系列位於餐牌的首頁,也是其他顧客多數的選擇。雖然是眾多甜品之中最貴的,我沒有多想便挑了。熱椰皇燉蛋白 $52果然貴一點也是值得的!店員端來的時候已經聞到椰水的香味,相信是用了整個椰皇的椰水。蛋白又白又滑,而且不太甜。椰肉很嫩,稍微用力殼肉便分離。雪花冰一向是近年的熱門之選,有九款味道。楊枝甘露雪花冰 $42友人最愛芒果。這款雪花冰包含了傳統楊枝甘露的元素:牛奶、芒果和西柚,混合起來彷如平常一碗碗傳統的楊枝甘露糖水。軟綿綿的雪花冰的芒果味不是那種人造的味道,應該加了真芒果,味道不錯。
熱椰皇燉蛋白 $52
雪花冰一向是近年的熱門之選,有九款味道。
楊枝甘露雪花冰 $42
2017-03-29
2017-02-03 367 瀏覽
成碗野起晒泡...d色好奇怪...呢碗野除左有甜味外完全唔知咩黎...好怪好難食冰雪聰明(新春餐牌名)還可以...入面有牛乳奶凍!!小丸子!!芒果西米露同雪糕...之前黎食都冇咁差....真心唔會再去!!!
之前黎食都冇咁差....真心唔會再去!!!
2017-02-02
2017-01-20 253 瀏覽
糖宮由大圍火車站行過去大約五分鐘。其實大圍都開左幾多甜品鋪,今次試依間純粹因為未試過~店唔算大,不過有少量室外座位。叫左兩個甜品,一個叫白雪屬於糖水類,另一個係玉桂蘋果香蕉酥卷。白雪個個係人氣之選嘅推介款式,入面有芒果雪糕丶西米露丶小丸子同北海道奶凍。芒果唔算好香濃,不過令我驚喜嘅係個北海道奶凍。北海道奶凍好重牛奶味,而且好滑,好好味! 至於玉桂蘋果香蕉酥卷就幾失望下,因為酥皮部份唔係我預期嘅一般酥皮,佢係勁薄,薄到好似張紙咁,顔色上又好淺色,而且夾係上黎好易碎,酥皮亦冇咩味。入面嘅餡料味道就一般。環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★★☆☆服務態度: ★★★☆☆

店唔算大,不過有少量室外座位。

環境氣氛: ★★★☆☆
食物質素: ★★★☆☆
服務態度: ★★★☆☆
白雪
玉桂蘋果香蕉酥卷
2017-01-14
白雪
2016-12-24 313 瀏覽
朋友生日,我一於請佢食甜品聽人講呢間中式西式甜品都唔錯,就黎食下黑糖水信玄餅 $38水信玄餅係日本好出名既甜品呀,賣相好靚,晶瑩剔透,有d jelly既感覺連埋黑糖醬汁一齊食,甜絲絲既感覺好正如果有埋煉奶重好味添椰皇燉蛋白(熱)$52 原個椰子,中間整左空心,放左燉蛋同湯丸,椰汁西米露的質感 食個陣可以刮d 椰子肉,味道不錯玉桂蘋果香蕉酥皮卷伴雪糕$45 曲奇除左一般中式甜品,呢間舖頭烤焗既甜品都唔錯未食之前已經聞到好香既玉桂味酥皮卷食落暖笠笠,脆脆地口感唔錯中間有豐富香甜既香蕉同蘋果肉,加埋玉桂香毫無違和感雪耳津梨燉海底椰(冷)$32 (加小丸子+$6)女仔食d滋潤既甜品都係唔錯既選擇一大堆爽口既雪耳,重有梨同海底椰突出既味道,非常清新呢間既榴連甜品都唔錯架,下次有機會一定再黎幫襯都幾抵食,我地一人俾少過一百蚊就食到咁飽肚既甜品
朋友生日,我一於請佢食甜品

聽人講呢間中式西式甜品都唔錯,就黎食下
糖水信玄餅 $38

水信玄餅係日本好出名既甜品呀,

賣相好靚,晶瑩剔透,有d jelly既感覺

連埋黑糖醬汁一齊食,甜絲絲既感覺好正

如果有埋煉奶重好味添
椰皇燉蛋白(熱)$52

玉桂蘋果香蕉酥皮卷伴雪糕$45 曲奇

除左一般中式甜品,呢間舖頭烤焗既甜品都唔錯

未食之前已經聞到好香既玉桂味

酥皮卷食落暖笠笠,脆脆地口感唔錯

中間有豐富香甜既香蕉同蘋果肉,加埋玉桂香毫無違和感
雪耳津梨燉海底椰(冷)$32 (加小丸子+$6)

女仔食d滋潤既甜品都係唔錯既選擇

一大堆爽口既雪耳,重有梨同海底椰突出既味道,非常清新
呢間既榴連甜品都唔錯架,下次有機會一定再黎幫襯
都幾抵食,我地一人俾少過一百蚊就食到咁飽肚既甜品