5天前 0 瀏覽
樓下等𨋢勁多人,好彩上到去都唔使等位,不過就要搭枱,兩搭兩,張枱都算幾大次次飲親茶都唔理咁多狂叫嘢食🤣叫咗兩個燒味飯,燒鵝一般,燒腩仔偏瘦🥲馬豆糕,媽咪話好食好多豆甜簿撐,花生椰絲餡(外賣)虎皮椒,有辣有唔辣,次次食親都似抽獎咁帶子盒,唔夠熱鳳眼餃,好睇又好食,特價$19.8蝦餃,正常腐皮卷,熱辣辣,又多蝦,有驚喜,要讚埋單$430,打個突😳不過飲星期日中午正價茶其實都差唔多仲要叫咗咁多嘢

次次飲親茶都唔理咁多狂叫嘢食🤣

叫咗兩個燒味飯,燒鵝一般,燒腩仔偏瘦🥲

馬豆糕,媽咪話好食好多豆

甜簿撐,花生椰絲餡(外賣)

虎皮椒,有辣有唔辣,次次食親都似抽獎咁

帶子盒,唔夠熱

鳳眼餃,好睇又好食,特價$19.8

蝦餃,正常

腐皮卷,熱辣辣,又多蝦,有驚喜,要讚

埋單$430,打個突😳

蝦餃
鮮蝦腐皮卷
6天前
5天前 0 瀏覽
星期五落雨天,成班同事都係想出街食午飯,唔去得遠,又想坐埋一齊,又想唔好太嘈,唔想太趕。雖然呢間茶樓價位唔算低,都照去試試啦。起初都驚服務差,上到去客仔唔算多,可能服務員唔太忙,服務周到,驚你仲有時間問我哋夠唔夠食,執頭執尾快手,乾淨利落,坦白講香港地,呢個服務質素係標準以上。講返嘢食,上菜都算快,可能客人不多。有返咁嘅價錢都提供到服務質素。蝦餃燒賣,原隻蝦大大隻、加入少少fusion,外皮淺綠色。以為嚟錯菜肉包,原來係叉燒包,外殼鬆軟唔濕,餡料都足夠;燒賣外型幾討好無over。同事們最like 炸物,鬆脆冇硬,好食嘅。整體食物好新鮮,大贊。

整體食物好新鮮,大贊。
叉燒腸,黑芝麻煎堆仔
點心一堆
黑蒜燒賣
福建炒飯
2024-05-02 350 瀏覽
食物中規中矩,可以選擇的種類唔多。比較出色的係人參烏龍茶。中午飯、下午茶以及晚飯都試過,食物出品唔太穩定。好似下午茶的雪山叉燒包,有時可以,但係有時凍曬都拿來俾客人。中午飯試過酸菜魚湯米線,唔太新鮮,魚帶有腥味,湯亦做得唔好。晚上的燒鵝都算可以,不過同等價格的燒鵝其他地方都有。最大的問題係收銀員服務態度真係非常差。對埋單客人咁差態度的收銀員老闆應該多做培訓,唔得就考慮換人,收錢位都咁差,真係倒老闆米。

2024-05-02
2024-02-22 1092 瀏覽
老公話搭車路經銅鑼湾廣場1期見一新酒樓,今天便大家去試試下午茶,已派票形式入座,6至8人可訂枱😂,因不搭枱约20分鐘才入座。樓底矮,但靠邊有一排窗口位採光開揚,待應服務不錯。~👍雪山叉燒飽👉大大個,餡料配上洋蔥,和义燒味道好夾。~👍涼瓜煎魚餅👉淡淡涼瓜味,魚肉jucy又厚身。~叉燒燒腩仔湯檬👉叉燒ok,👎燒腩仔偏鹹,肉質嚡口。~蝦餃👉屬皮厚,肉質一般。~👎叉燒腸粉👉皮厚,叉燒太碎粒,口感麻麻。~奶皇飽👉正常,不太甜,餡料尚算多。😂食物質素參差,但性價比高,值得再回頭去試試其他點心😂,碰巧遇上久未見面的朋友,她是常客,推薦👍人参烏龍茶,另外優惠$18.8享用魚翅鮮蝦餃或帶子腸,下回一定要試試🤣
樓底矮,但靠邊有一排窗口位採光開揚,待應服務不錯。

~👍雪山叉燒飽👉大大個,餡料配上洋蔥,和义燒味道好夾。
~👍涼瓜煎魚餅👉淡淡涼瓜味,魚肉jucy又厚身。
~叉燒燒腩仔湯檬👉叉燒ok,👎燒腩仔偏鹹,肉質嚡口。
~蝦餃👉屬皮厚,肉質一般。
~👎叉燒腸粉👉皮厚,叉燒太碎粒,口感麻麻。
~奶皇飽👉正常,不太甜,餡料尚算多。

2024-02-22
2024-01-05 1133 瀏覽
We stumbled upon this Cantonese restaurant on NYE, lucky we came early as it was fully booked already! We order a set $688 with roast duck two ways, with an added steam fish! The duck was great, crispy skin! The second dish with bitter melon was also very nice (for the adults)! The steamed fish was on point! We added a vegetable with salted and thousand year old eggs, this was delicious too! Overall it was $8xx for 5 of us! Very good value dinner! Staff were friendly and attentive!

2023-12-24 965 瀏覽
海山骨酥脆入味還保留到肉汁,基本上炸嘢新鮮即炸火喉控制得剛剛好。菜式精心設計,老少佳宜。海皇小米燕窩羹口感滑溜,如果平時食嘢好淡你會覺濃味,但我就覺得剛剛好(平時對食好有要求嘅小朋友好比面咁食咗個二人份)
菜式精心設計,老少佳宜。

海皇小米燕窩羹
海皇小米燕窩羹
2023-12-18 858 瀏覽
12月18號四大長老提早做冬至食晚飯,先來個清湯龍蝦伊麵味道非常之惹味,龍蝦肉夠彈牙,個伊麵吸咗啲龍蝦汁都好惹味,炸子雞看落好普通,食落原來係脆皮肉嫩,值得推薦,條魚蒸到啱啱熟,肉質夠嫩滑,個叉燒就一般啦,賣相都係麻麻地唔係好吸引,冇特別驚喜,欖骨夠晒嘢味,就一定要嗌個白飯嚟食,感覺就冇咁鹹,個雜菜煲都係一般,個湯底都幾清甜嘅,最後嗌咗椰汁馬豆糕,個椰汁唔係好夠香味,勝在唔係好甜可以接受,服務員態度都幾好,衛生方面有兩隻碗係唔乾淨,一隻碗有頭髮兼有廁紙,真係唔明白點解咁污糟,換來一隻碗都係污糟,在衛生方便大打折扣。
2023-11-05 4261 瀏覽
作為在香港生活了十來年的港漂,我獨愛老香港的那份情懷,今晚約了許久未見的友人,下了電車,穿過繁華的街道,偶遇報攤前兩隻狗兒在活蹦亂跳,濃濃的昔日情懷,這大抵上也是張愛玲看過的老香港吧!想不到工作日的晚上也有大量local會來吃晚飯,我剛到樓下的時候就聽到旁邊的local夫婦說這家粵茶館的出品夠經典,事不宜遲,喜愛傳統特色粵菜的我也上去嘗嘗先黃金金沙蝦上菜時就已經牢牢抓住我眼球,經典的鹹蛋黃味的金沙蝦,這道菜我真的大愛至極,蝦的個頭雖然不大,但一口一隻也剛剛好,蝦肉鮮甜的口感和鹹蛋黃的咸香形成超大的味覺沖擊,來粵茶館的鹹蛋黃控們,必須給我嘗嘗!攬角骨傳統粵菜擅以欖角入膳,獨特的香氣提升了排骨的鮮甜,骨頭和肉輕鬆分離,還有糖醋拔絲,外層酥脆但內部汁水豐盈,展現出粵菜師傅的絕對實力,必須嘗試嘗試!醬皇金錢展當這道菜被端上桌的時候,我本以為這道菜的味道就跟家裡工人姐姐弄的一樣,因為看起來真的平平無奇,但吃到口中的時候,竟然冰冰涼涼,鮮甜濃香,這道菜遠超出我的期待,滷得超入味,超級下飯!原湯金煲高麗菜這娃娃菜被煲得軟嫩,入口即化,金湯也好鮮甜,一勺金湯灑在白飯上,金湯的咸香配上柔軟的米飯🍚真的是

黃金金沙蝦[点赞R][点赞R][点赞R][点赞R]

攬角骨[点赞R][点赞R][点赞R][点赞R][点赞R]

醬皇金錢展[点赞R][点赞R][点赞R]

原湯金煲高麗菜[点赞R][点赞R][点赞R]
這娃娃菜被煲得軟嫩,入口即化,金湯也好鮮甜,一勺金湯灑在白飯上,金湯的咸香配上柔軟的米飯🍚真的是胃口全開了!

現在只要點讚加關注,再出示這份筆記,晚餐還可獲得85折優惠喔!趕緊收藏起來吧![飞吻R]
✅这家真的是我在香港吃的综合味道、环境、服务、性价比可以排到前三的粤式酒楼。✅来吃饭的绝大多数是本地的叔叔阿姨,到了晚上七点多人声鼎沸,几乎坐满。装修很新,很适合聚餐。🥗菜品推荐:🟧揽角骨 🌟🌟🌟🌟🌟作为经典粤菜之一,也非常考验厨师的功力。端上来的一瞬间,就被颜值惊艳到了!晶莹剔透,我就猜到味道不会差!排骨裹着有陈皮的酱汁,酸甜可口。酱汁都能拉出丝来。肉完全不会柴,牙口不好也不用担心!🟧黄金金沙虾 🌟🌟🌟🌟🌟贼大一盘,虾个头也很大又新鲜。有淡淡的咸蛋黄味。下次来一定还点这个!!!谁能不爱咸蛋黄味的大虾啊家人们!🟧酱黄💰展 如图所示,牛肉肥瘦得当,朋友说从来没吃过卤得这么入味的牛肉。完全不会柴,下酒也下饭。🟧烧楠仔拼叉烧 粤菜馆必点,楠仔和叉烧都烤得刚刚好,蘸上蜂蜜芥末酱刚好解腻。🟧原煲金汤娃娃菜 金灿灿的汤裹着娃娃菜,清新爽口。🟧花胶虾仁羹 太爱饭前先来上这么一口了。花胶和虾仁都是Q弹的,喝下去好健康的感觉。🏠店名:粤茶馆📍地址:铜锣湾广场一期8楼🚇地铁:铜锣湾站B口💰人均:200~400hkd

🥗菜品推荐:
🟧揽角骨 🌟🌟🌟🌟🌟
🟧黄金金沙虾 🌟🌟🌟🌟🌟
🟧酱黄💰展
🟧烧楠仔拼叉烧
🟧原煲金汤娃娃菜
金灿灿的汤裹着娃娃菜,清新爽口。
🟧花胶虾仁羹

🏠店名:粤茶馆
📍地址:铜锣湾广场一期8楼
🚇地铁:铜锣湾站B口
💰人均:200~400hkd
  • 金沙虾
2023-09-27 2073 瀏覽
朋友即興話去飲茶,佢知道在銅鑼灣廣場一期開了一間新酒樓,叫「粵茶館」,所以午飯就去飲茶,午飯時間需要直接取位,朋友先到,她說不需等就可以入坐。新裝修,酒樓內環境不錯,我們坐近窗邊位置。朋友叫了壽眉茶,我覺得茶又香又甘,我們叫了五樣食物,很快便送到枱上。午飯時間1點後入座:茶錢每位$14粵茶館蝦餃皇$28.8蟹籽燒賣$28.8蝦多士$88五味脆豆腐$68富貴鮮蝦腸粉$34.8食物樣樣都好啱我口味,蝦餃,燒賣,腸粉都係我必定叫的點心,脆豆腐外脆,豆腐夠滑,今次就冇咁大胃口叫叉燒包,下次會試。😋😋😋雖然🦐蝦多士要$88,但真係好好食,新鮮即整,我吃完第一件蝦多士,之後第二件放了一段時間才吃,多士仍然好脆,沒有淋。蝦餃皇及燒賣原本是特點,有另一張特價點心紙有這兩款點心,所以就享有特價了。5樣食物已經令我們兩人食到好飽,價錢在加一服務費後都係每人$152,我哋覺得價錢合理。
新裝修,酒樓內環境不錯,我們坐近窗邊位置。

午飯時間1點後入座:
茶錢每位$14
粵茶館蝦餃皇$28.8
蟹籽燒賣$28.8
蝦多士$88
五味脆豆腐$68
富貴鮮蝦腸粉$34.8

2023-09-14 1527 瀏覽
經朋友推介黎到今次新開嘅酒樓,酒樓裝修色調以綠色為主,視覺好環保。價錢相對其他同級數(例如稻香、富軒)較貴,茗茶有陳皮普洱選擇,少有酒樓會有。現時晚飯有兩種優惠:優惠一:必須叫至少一款正價小菜,每位免費有翅食優惠二:每二人起可叫龍蝦/乳鴿由於只有3位,單數關係就只能叫一份龍蝦+一份乳鴿 / 3份乳鴿 ,最後決定一人一份乳鴿 亦叫了以下菜式:1. 茄子海皇煲與一般魚香茄子煲冇大分別,只係多左蝦米,太重味,頂唔順要揾水洗過先食得。2. 脆皮燒腩仔留意一下有小食 & 例牌選擇,兩者價錢相差30蚊,雖然皮脆但好細粒,正常一舊再一開四,就顯得量太小,不值。3. 菇皇炒牛柳粒有青椒黃椒、翠肉瓜,牛柳算大粒幾好食。4. 紅燒重子乳鴿咁多個餸最惹味,熱辣辣+皮脆口&大隻,絕不是BB鴿,值得推介。5. 竹笙花膠海皇翅味道&材料唔錯,唔會hea 做。服務員態度積極,友善親切,主動換碟加茶及提供折扣,讚讚讚!!**最後店員話俾現金$100,整單即時85折**
經朋友推介黎到今次新開嘅酒樓酒樓裝修色調以綠色為主,視覺好環保。

現時晚飯有兩種優惠:
優惠一:必須叫至少一款正價小菜,每位免費有翅食
優惠二:每二人起可叫龍蝦/乳鴿

亦叫了以下菜式:
1. 茄子海皇煲

2. 脆皮燒腩仔

3. 菇皇炒牛柳粒
有青椒黃椒、翠肉瓜,牛柳算大粒幾好食。

4. 紅燒重子乳鴿

5. 竹笙花膠海皇翅
味道&材料唔錯,唔會hea 做。

**最後店員話俾現金$100,整單即時85折**
2023-09-13
生日
用餐優惠
優惠券
  • 紅燒皇子乳鴿
呢間無意中發現,今日已經第二次去,坐位寬敞,服務好,有特別茶可點,不用加錢。價錢在該區算實惠,食物質素算中上,唯獨點心款式較少。今日2人用餐,只點一籠點心,一碟炒河及一隻乳鴿:試業優惠,蒸餃新鮮皮薄 $18.8涼瓜斑頭腩炒河$98,調味適中,河粉幼滑,如果上碟再熱d會更好,同埋多比1-2舊魚會更好乳鴿$52,味道不會過咸,新鮮炸出,不會太bb,不會太乾。人心烏龍及果皮普洱,茶味夠濃,茶介$15/head

今日2人用餐,只點一籠點心,一碟炒河及一隻乳鴿:
試業優惠,蒸餃新鮮皮薄 $18.8
乳鴿$52,味道不會過咸,新鮮炸出,不會太bb,不會太乾。
人心烏龍及果皮普洱,茶味夠濃,茶介$15/head
2023-09-09