我不嬲都好鍾意食雞成日周圍食海南雞飯水門雞飯所以叫左水門雞飯外賣雞OK 肉質嫩但啲飯真係超級難食勁濕 一pat pat 完全食唔到落口如果淨係食雞就冇問題囉但係啲飯就真係吾店啲米都唔適合做雞飯嘅飯細細粒 痴埋曬一舊舊真係痴埋曬 都吾知係米隔夜飯建議大家千祈唔好叫呢個飯未食過咁難食嘅飯難食到忍唔住黎比差評水門雞飯唔係淨係食雞個飯都好緊要呢啲質素仲話係招牌菜真係嚇死街坊就算吾貴都吾係比呢啲質素人食囉Blacklist!
我不嬲都好鍾意食雞

個飯都好緊要
呢啲質素仲話係招牌菜
真係嚇死街坊
就算吾貴都吾係比呢啲質素人食囉
Blacklist!
水門雞飯

2022-10-25 545 瀏覽
🐡四圍游,周圍食 - 粉紅水門雞🐡喺新蒲崗嘅小店,食泰菜。聽講之前只係賣海南雞飯,係最近先多咗唔同款。🐟海南雞飯($39)🐟Ummm… 以海南雞專門店嚟講,味道好一般。油飯唔夠雞油香,雞肉無令人好Impressed嘅味道,普普通通咁。個配汁都一般,唔夠香。整體嚟講,一般……🐟陳年柑吉蜜($12)🐟呢杯柑吉蜜都小失望,應該係糖漿溝水開出嚟,死甜,而且太甜。唔建議……食物:🐠🐠環境:🐠🐠價錢:🐠🐠🐠服務:🐠🐠Overall:🐠🐠
🐡四圍游,周圍食 - 粉紅水門雞🐡

🐟海南雞飯($39)🐟

🐟陳年柑吉蜜($12)🐟

食物:🐠🐠
環境:🐠🐠
價錢:🐠🐠🐠
服務:🐠🐠
Overall:🐠🐠
2022-10-13 373 瀏覽
昨天跟家人意外發現的創意泰式料理店店內佈置走一種植物系的簡約感🌴由於是下午時段 所以這次沒有點正餐點了一些招牌的泰式甜點及冰點嚐鮮😋泰式奶茶冰酥🍨吃得出來香濃的泰奶味 除了泰奶香 裡頭還包裹仙草凍🧊再加上外頭的杏仁片、珍珠一起吃 口感豐富又不會太甜 我自己好喜歡泰奶乳酪蛋糕🧋這個我好喜歡啊 第一次吃到這樣的口味泰奶香跟乳酪蛋糕體融合的剛剛好🤤下方的餅底不過硬 搭配蛋糕體加珍珠吃 口感很好至於草媽點的義式濃縮咖啡 跟草弟點的珍珠巧克力 都被他們打槍🫣我自己有偷喝巧克力的部分🌱小草給星 🌕🌕🌕🌖🌑
昨天跟家人意外發現的創意泰式料理店

店內佈置走一種植物系的簡約感🌴

由於是下午時段 所以這次沒有點正餐
點了一些招牌的泰式甜點及冰點嚐鮮😋

泰式奶茶冰酥🍨
吃得出來香濃的泰奶味
除了泰奶香 裡頭還包裹仙草凍🧊
再加上外頭的杏仁片、珍珠一起吃
口感豐富又不會太甜 我自己好喜歡

跟草弟點的珍珠巧克力 都被他們打槍🫣
我自己有偷喝巧克力的部分

🌱小草給星 🌕🌕🌕🌖🌑
2022-10-10 301 瀏覽
如果每天都有人煮飯給我吃 那多好第一次吃離學校不遠泰式奶茶就是好喝更嘗試了香蕉餅🫓甜甜的整個不客氣吃光光之後的午餐晚餐多了一個選擇就是你了👍吃了家鄉味熱淚盈眶🥹多久沒吃到家常菜雞湯 蛤蜊 蘿蔔讓我好想念🥰外面買的就是少一味!然後哭著 滿足的 吃完這些我熟悉的味道會煮飯的人 真的很有魅力🥳泰式柚子沙律酸酸甜甜辣辣感覺清新啊!😋😋🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
如果每天都有人煮飯給我吃 那多好

熱淚盈眶🥹
多久沒吃到家常菜
雞湯 蛤蜊 蘿蔔
讓我好想念🥰
外面買的就是少一味!
然後哭著 滿足的 吃完這些我熟悉的味道

會煮飯的人 真的很有魅力🥳

泰式柚子沙律
酸酸甜甜辣辣
感覺清新啊!
😋😋

🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
2022-10-04 279 瀏覽
店名 : 粉紅水門雞 (衍慶街)地址 : 新蒲崗衍慶街29號地舖東南亞領隊想念泰國味了🇹🇭期待天空開放的日子✈️沒想到吃個飯還能收到祝福!嗚嗚~太感人了~~~覺得認識你們這群可愛的領隊朋友很幸運😘可以出國後一定要把外站的美食吃到爆🍴濃濃的泰國味 真的太好吃了整體所有食物都很好吃 泰式奶茶也太太太太太好喝了 太好喝 太好喝了重要的事情必須說三次下次還會再關顧 #新蒲崗衍慶街29號地舖
店名 : 粉紅水門雞 (衍慶街)
地址 : 新蒲崗衍慶街29號地舖

東南亞領隊想念泰國味了🇹🇭
期待天空開放的日子✈️
沒想到吃個飯還能收到祝福!
嗚嗚~太感人了~~~
覺得認識你們這群可愛的領隊朋友很幸運😘
可以出國後一定要把外站的美食吃到爆🍴
濃濃的泰國味 真的太好吃了
重要的事情必須說三次
下次還會再關顧

#新蒲崗衍慶街29號地舖
😍超有驚喜,大推芒果糯米飯-又嚟到糧尾嘅時候,朋友推介話依間泰菜小店好受歡迎,見到價錢咁親民,一於試試佢,估唔到食物真係好出色!-💛冬蔭雞米線 $39冬蔭湯底酸中帶微辣,即使係平時食唔到辣嘅朋友都食到停唔到手,非常開胃。配料有豆卜同雞肉,雖然雞肉偏柴口,但依道米線對我嚟講,絕對對得起佢嘅親民價錢。-💛辣妹生菜包 $39生菜包份量都多,肉碎比起冬蔭湯底再辣啲,但辣得過癮。個人覺得依個生菜包冇野值得挑剔,不過以主食嚟講,始終有多碗飯會好啲。-💛芒果糯米飯 $22我自己個人最愛依個甜品,糯米飯軟熟煙韌,加上芒果香甜多汁,配埋椰漿,簡簡單單唔花巧,真係超好味!-免加一兩個人分享,每人都係$50,真係要大大力推介👍-回頭推介度:5/5食物質素: 4/5餐廳環境:3/5$$性價比: 5/5#香港#香港美食#hkfoodie#cheral_diary#泰菜 #糧尾之選#新蒲崗美食
😍超有驚喜,大推芒果糯米飯
💛冬蔭雞米線 $39

2022-08-30
  • 芒果糯米飯
  • 辣妹生菜包
2022-07-25 416 瀏覽
早前曾幫襯旺角店 但不幸地旺角店結業, 咁岩去開新蒲崗 意外發現原來都有一間。 咁緊係幫襯下過下口癮位置唔算難搵,店舖格局較細。 野食依然都係咁抵,一個海南雞飯都係$39 仲免加一 依個價真係「糧尾價」😂 所以客人都唔算少。 由落單到落枱都好快手 。 對比旺角店 依間相對較重視外觀(?) 賣相都正常 油飯配以香茅點綴香味,也加上了一點雞油(?) 令食落去唔會好單調。 但飯比較林 硬啲啲會更好, 。 雞望落都好有肉感同濕潤 唔會乾癟癟, 口感都幾滑依間相對較多食物選擇 價錢都相當抵 去開新蒲崗可以試下

所以客人都唔算少。

依間相對較多食物選擇 價錢都相當抵 去開新蒲崗可以試下
  • 粉紅水門雞飯
2022-07-17 289 瀏覽
呢間店好特別,標明中午12時開店,早一分鐘都唔睬人,好堅持搭正12點先開門做生意。既然禁有原則,都應該培訓員工準時開店,過嗮鐘都唔開門,收銀嘅又遲到,門口個牌永遠都係“抖下先,聽日見”,好似唔想做生意甘。等到D客不耐煩入去問可以落單未,個店員先行出廚房問你食咩啊,真係一D都唔憂做。最慘係我叫左個雞飯,明明寫係油飯,點知D油好似蒸發嗮,得返乾真真嘅不只明白飯,似白飯非白飯,同平時食好唔同,好失望。開店禁有原則,就應該訓練下班員工態度,保持返食物質量啦
2022-06-23 280 瀏覽
呢間已經翻食左好多次,超級推薦!!!!雖然佢好似最近加左價,但係都依然超抵😍今次食佢最基本嘅粉紅水門雞飯($39),為左方便收拾,所有餐具容器都係即棄,唔需要擔心衛生問題,但就會好多垃圾,不過都要讚佢對筷子唔係平時即棄木筷子咁,係好似平時重用嗰啲咁實淨。今次飲品叫左陳年柑桔蜜($12),味道係道地橫桔檸檬少甜版,我覺得個甜啱啱好👍🏻啲雞好嫩,份量都比得多,但唔知係咪為左唔好過火,有時啲雞會有少少紅。佢有個醬可以點,味道酸辣,偏重口味,但係好食嘅。飯係油飯,粒粒分明,好香,有時仲會有埋啲香葉混雜左。鋪頭仲有其他主食,之前食過生菜包都好食,全部價錢都偏低,味道好,係超乎物超所值✨✨✨

🤑 粉紅水門雞飯 $36🤑 芒果糯米飯 $18———————————————長期糧尾?加上疫情下冇堂食,唔知食咩好?經過新蒲崗,可以試下呢間性價比超高,又平又好味嘅海南雞飯😋🌟 粉紅水門雞飯 $36 🌟海南雞飯份量幾大,足夠飽肚。雞油飯超出色,好香,加上佢地用左獨特香料調味,有啲泰國香葉、蒜頭,就咁食雞油飯都非常滋味!海南雞非常嫩滑,冇骨,配上佢地嘅秘製酸辣醬真係一流❣️🌟 芒果糯米飯 $18 🌟想加甜品,可以食芒果糯米飯。芒果好甜,糯米飯軟綿綿,仲有軟滑紫糯米飯,再加上香味椰汁,好多層次😍 價錢又相宜,簡直係糧尾恩物🥳———————————————評分🔖 (5⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回購?會😋✅———————————————🚶🏻‍♀️ #youngcfood_hongkong🚶🏻‍♀️ #youngcfood_sanpokong🕵🏻‍♀️ #youngcfood_thai———————————————📍粉紅水門雞📍新蒲崗衍慶街29號地舖 👣 港鐵黃大仙站 C2 出口, 步行約13分鐘 ...#hkfoodblogger #hkig #di
🤑 粉紅水門雞飯 $36
🤑 芒果糯米飯 $18

🌟 粉紅水門雞飯 $36 🌟
🌟 芒果糯米飯 $18 🌟
———————————————
評分🔖 (5⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

🕵🏻‍♀️ #youngcfood_thai
📍粉紅水門雞
📍新蒲崗衍慶街29號地舖
👣 港鐵黃大仙站 C2 出口, 步行約13分鐘
#hkfoodblogger #hkig #discoverhongkong #hkfoodie #instafollow #foodstagram #bestfoodhongkong #bestfoodfeed #foodphotography #foodporn #topcitybiteshk #openricehk #吃貨 #支持小店 #香港美食 #hkcouple #hk #852 #hkiger #香港人 #香港 #相機食先 #hkfood #hkfoodstagram #新蒲崗 #新蒲崗美食
2022-01-27
2022-02-05 518 瀏覽
一直以嚟我都係旺角分店嘅超級粉絲,最近知道家裏附近開咗另一分店就轉移到新蒲崗幫襯,直至今天遇著個女服務店員其態度勁差,你有你講佢有佢做,完全唔會理會客人嘅要求,就算食物再好我都唔會再幫襯佢哋,真係勁😡😡😡
2022-02-05
2022-01-30 466 瀏覽
現在只有午市,沒有晚市,所以都珍惜每一次中午外出食飯的機會。慎防式到中伏食物,也會先參考OpenRice的食評。新蒲崗,雖然說很熟悉,但也有一些不起眼的餐廳是未試過,其中一個就是粉紅水門雞。經常經過,但也沒有進去一試,看全部都是好評,沒有一個OK和劣評,今次怎樣也要試一次。首先叫了一個水門雞飯,和一個滷水豬手飯,雞油飯是有附加泰國香料煮成,雞也是剛剛好,不會過熟,醬汁鮮辣惹味。豬手飯,滷水汁充足,豬手入味肥瘦均勻,還有一隻留心蛋,以及酸菜。附加了一個青木瓜沙律,以及一個芒果糯米飯,青木瓜沙律說是少辣,但也偏辣,沙律汁和一般的青木瓜沙律不同,青檸味較重,平常的是甜辣較多。芒果糯米飯,芒果很甜,糯米和紫米比例不均,紫米較少。以及叫了一個白桃烏龍,陳年柑桔蜜 ,這些在外面喝都要10多20元,雖然食物不是特別驚喜,但是性價比極高,整體平靚正可以覆桌,不連價錢有8/10, 連價錢有9/10評分 。全店也是用高質即用即棄餐具,筷子是不用磨的,安全衛生。
正宗滷水豬手飯
呢間餐廳係正我studio 附近開~~本人平時都中意食開海南雞飯,所以好奇心下當然要去食反次,結果又無令我失望!價錢真係抵到爆,$36蚊一個美味晚餐~to 我真係糧尾必選!估5到味道同材料方面都好驚喜啊~~CP值超高~~粉紅水門雞飯$36價錢超抵食,質素亦都好好!肉質有少少淺粉色啱啱好嫩滑❤️有獨特配製嘅醬料配搭,酸酸甜甜好開胃一定要試吓👍🏻正宗鹵水豬手飯 $36完全起曬骨,方便曬怕要骨ge我 haha豬手夠曬淋又好入味,一D都5會難咬斷~~重配有一個完整的鹵水蛋~~就算是晚餐黎講,都夠曬飽肚芒果糯米飯$18細細一碗,一人分量當飯後甜品剛剛好馬拉盞芥蘭✨即叫即製,綠油油睇到都知道夠曬新鮮👍🏻飲品大大支特飲茶,都只係$12
呢間餐廳係正我studio 附近開~~

本人平時都中意食開海南雞飯,
所以好奇心下當然要去食反次,結果又無令我失望!

價錢真係抵到爆,$36蚊一個美味晚餐~
to 我真係糧尾必選!

估5到味道同材料方面都好驚喜啊~~
CP值超高~~

粉紅水門雞飯$36
價錢超抵食,質素亦都好好!
肉質有少少淺粉色啱啱好嫩滑❤️
有獨特配製嘅醬料配搭,酸酸甜甜好開胃

一定要試吓👍🏻

正宗鹵水豬手飯 $36
完全起曬骨,方便曬怕要骨ge我 haha

豬手夠曬淋又好入味,一D都5會難咬斷~~
重配有一個完整的鹵水蛋~~
就算是晚餐黎講,都夠曬飽肚

芒果糯米飯$18
細細一碗,一人分量當飯後甜品剛剛好

馬拉盞芥蘭✨
即叫即製,綠油油睇到都知道夠曬新鮮👍🏻

飲品大大支特飲茶,都只係$12

2021-12-30 260 瀏覽
水門雞開入到好多分店,不過佢哋嘅質素就有啲參差,但係新蒲崗依家我食咗好多次都覺得佢嘅質素唔錯,而且價錢超抵,好值得我哋去支持一下。叫咗一個水門雞飯同埋一個咖喱牛腩飯。水門雞飯佢嘅雞本身都已經有醃過,所以都有啲味嘅,送埋油飯就最啱,佢嘅雞都幾滑,原來加$10可以轉雞髀,食咗幾次先知,等我下次試吓。咖喱牛腩飯佢嘅咖喱係好大浸椰汁香,牛腩亦都炆得好林,而且飯量非常之多,我食唔晒,所以下次環保啲都係要叫小飯了。芒果糯米飯今次第一次食甜品,係出乎意料之外咁好食,原來佢嘅芒果糯米飯係熱食嘅,芒果又甜,佢嘅糯米飯有紫米同普通糯米,所以個口感就會更加突出。白桃烏龍茶白桃味都幾香架,飲茶就可以消滯

叫咗一個水門雞飯同埋一個咖喱牛腩飯。

水門雞飯

咖喱牛腩飯

白桃烏龍茶
白桃味都幾香架,飲茶就可以消滯
2021-12-18 185 瀏覽
粉紅水門雞新蒲崗衍慶街29號地舖G/F, 29 Yin Hing Street, San Po Kong因去買出名架麵包BAGEL,我又出現在新蒲崗啦! 麵包是買回去做早餐, 因此在新蒲崗搵下其他餐廳食飯。 見到門口個粉紅招牌熟口熟面, 係好抵食個間粉紅水門雞, 此刻心情是走去食個海南雞飯。集中賣4款主食, $36 粉紅水門雞飯、正宗滷水豬手飯、Grandma咖哩牛腩飯, 同埋$38冬蔭雞米線。正宗滷水豬手飯,豬手好腍個汁好岩撈飯Grandma咖哩牛腩飯,港式咖哩偏水,配埋係開野架•小食$ 18馬拉盞芥蘭印象中同我第一次係觀塘食架一樣。 凍冷泡烏龍茶好甘, 茶芳香甘醇。分店水準味道統一,是可以ENCORE 架理由, 同埋真係超抵食。所以見到星期六非工作日,也有不少住附近架街坊來買外賣同好多外送ORDER。
粉紅水門雞
新蒲崗衍慶街29號地舖

正宗滷水豬手飯,豬手好腍個汁好岩撈飯
Grandma咖哩牛腩飯,港式咖哩偏水,配埋係開野架

•小食$ 18馬拉盞芥蘭印象中同我第一次係觀塘食架一樣。

凍冷泡烏龍茶好甘, 茶芳香甘醇。