有次友人的輕輕推介下,這次便來到九龍城就來了這間皇后米線。看到餐牌上川味麻辣湯,想不到原來非常特別,因為店員端來時,看見湯裏面有有些豆卜、雲耳、韭菜等等,還以為會不會給錯了,但發現原來這是湯裏邊的配料,那麼就更加特別。另外其他配料就點了豬腩肉,他不是片裝那些豬腩肉片,而是好像東坡肉那般呈丁方形狀的,豬皮沒有毛,五層肥瘦相間,味道也相當不錯。滑雞,不是雞球的狀態,好像雞絲一般,不算太過大件,不過份量都不少的,不過沒有什麼特別味道,就要以麻辣湯底去提供味道薯粉不太煙韌,不過它竟然滑身沒有波浪紋的,比較特別,因此與別不同,沒太大嚼勁凍檸茶也看似有六七片之多的檸檬,不過檸檬可能不太鮮美,因此檸檬味都欠奉,不過用來解辣都還好的。雖然它這個兩餸米線加杯嘢飲都要50多接近$60 ,不過麻辣湯底比較特別,不像是平日那些化學物料或是所謂的一滴香的麻辣味,確實有使用其他物料煮出來的感覺,因此這個價錢,在九龍城吃這個麻辣米線,還算是可以接受的。
有次友人的輕輕推介下,這次便來到九龍城就來了這間
另外其他配料就點了
味道也相當不錯。

2022-05-22 40 瀏覽
震驚到我。。。點解有米線可以咁難食。。。難食到忍吾住要寫食評。湯底得顔色但係完全冇未,仲要有一陣生味。得啲肉叫做ok。不過有果句講果句,個凍檸茶非常好,真係跟足少冰少甜。其他真係不敢苟同
2022-05-09 30 瀏覽
從來都未試過咁難食既米線🥹我點嘅係過橋米線 佢有雞翼 餃子 青瓜 雲耳 等等 但係另外上的 然而係超級無敵難食 凍冰冰 好似隔夜餸咁 湯底呢 我點的是藥膳湯底 然而係一啲藥材味都冇都唔緊要 仲要係苦既成碗野我真係食左兩啖就走咗去🥲仲好意思叫自己做米線皇后真係笑死人
一啲藥材味都冇都唔緊要 仲要係苦既
成碗野我真係食左兩啖就走咗去🥲仲好意思叫自己做米線皇后
真係笑死人

2022-05-08
2021-10-07 307 瀏覽
星期日想簡簡單單食個晏晝,就出嚟九龍城行吓買,順便咗啲大閘蟹,諗住夜晚食,然後食個米線🍜我哋叫咗12宮女蕃茄湯底米線$62有跟小食,裏面有青瓜 海蜇 秋葵 餃子🥟雞翼 份量唔係太多,但OK好味嘅🤗大眾化嘅環境同大眾化嘅價錢還可以啦😄豬軟骨湯底,加咗蘿蔔 豬軟骨清清地OK啦!凍檸茶跟餐加$9🍹

我哋叫咗
12宮女蕃茄湯底米線$62
有跟小食,裏面有青瓜 海蜇 秋葵 餃子🥟雞翼

豬軟骨湯底,加咗蘿蔔 豬軟骨
清清地OK啦!

凍檸茶跟餐加$9🍹
2021-09-25 169 瀏覽
今次係我第二次幫襯呢間鋪頭,上一次去食已經覺得一般,諗住隔咗咁耐仲起度就試多一次啦,點知仲衰過上次😑今次叫咗藥膳湯底豬腩片豬膶,一嚟到見到個碗好大,都有啲豆腐卜,當歸片,但係我搵咗好耐都見唔到有腩肉片,原來啲腩肉切到仲細粒過一毫子,點樣叫做係片呢,真係同五香肉丁差唔多,豬潤就普普通通冇乜特別,飲湯底只有藥材味冇湯底味就好似用咗啲當歸同杞子加啲滾水一樣,啲米線極少,食完之後個碗底仲剩返好多啲唔食得嘅當歸(邊有人會連當歸食㗎),叫咗杯奶茶飲左一啖就已經冇飲,呢間野真係垃圾,都唔知點解可以喺九龍城開咁耐😑我寧願行返去九龍城廣場食譚仔
我寧願行返去九龍城廣場食譚仔
藥膳湯底
2021-09-03 145 瀏覽
見到呢間米線有多種湯底,其中有我最鍾意的藥膳湯底,仲可以配豬潤,我就簡左呢個配搭,朋友就簡左12宮女,咩都有唔洗諗。12宮女有六格小食同肉燥,佢配左蕃茄酸辣湯,但真係有啲淡,而且味道好單一,無咩層次。啲送就每樣一件,係個碗好大,米線分量都算多。但無邊樣係特別出色,比較一般。個藥膳湯都一樣偏淡,純粹有啲苦苦地同埋有啲藥材係面咁,勝在個米線都多,豬潤都有起碼5塊,不過好鞋,over 左。個咖啡超淡,奶水咁,最後換左杯黑啡,但都係好淡,而且侍應態度認真麻麻,出而係馬路,但唔會關門,走冷氣而且好嘈,又大塵。之前疫情試過買外賣,咩都話無,因為無人手整,而家個市好返啲,諗住試多次,點知都令人有點失望。

2021-05-26 313 瀏覽
首先 我係好鍾意食米線既米線皇后 呢個名真係好加分 因為非常之有氣勢想試食好耐但真心好失望 十二宮女皇后 蕃茄湯個碗好大 但其實分量吾係好多講番個蕃茄湯 好似係滾水加蕃茄咁 係有蕃茄色 但冇咩味 重點個十二宮 分量好精緻每樣一粒 一件咁
首先 我係好鍾意食米線既

講番個蕃茄湯 好似係滾水加蕃茄咁 係有蕃茄色 但冇咩味
重點個十二宮 分量好精緻
每樣一粒 一件咁

2021-05-20 226 瀏覽
作為一個米線粉絲,當然要走遍港九新界試哂啲米線佢!今次試呢間喺九龍城的米線皇后,見幾得意就無考慮太多入去了門面裝修行可愛風格,都ok多枱。可能平日關係不太多人喺入面,都坐得鬆動,尚算舒服,冷氣夠。食物和友人各叫了一碗米線,飲品及小食。份量好足!唔單止碗大,米線份量都好夠!啱哂我呢啲長期好胃口人士落單後上菜亦非常有效率!味道不過不失,價錢亦尚算親民,👌👌

門面

食物
啱哂我呢啲長期好胃口人士
落單後上菜亦非常有效率!味道不過不失,價錢亦尚算親民,👌👌
2021-04-27
2020-07-25 1073 瀏覽
收工同老公lunch, 簡簡單單食碗米線, 唸住快啲食快啲返屋企, 見到li間米線店有好多食物panda紙袋, menu嘅辣湯底又吸引🤤.🍜皇后酸辣湯x薯粉 (HKD29+HKD9 滑雞片)原來8款湯底均有韮菜, 芽菜, 雲耳, 蓮藕片, 腐皮, 豆卜, 本身唔嗌配料其實都頗豐富. 小辣嘅酸辣湯酸味辣味balance, 勁多酸菜呢!!! 店家選用嘅薯粉係幼身嗰款, 軟硬適中好掛汁, 滑雞片都有好多件yummy.🍜川味麻辣湯x米線 (HKD29+HKD10 竹笙)BB辣, 小辣, 中辣, 大辣🌶🌶🌶🌶!!!唔係講笑的!!!初初見到湯底好似好稀, 以為小辣都無乜野, 最尾用左枱頭勁多紙巾抹汗🔥, 米線口感軟腍, 每啖都辣到....我揀左索湯度十粒星嘅竹笙食哂咁多條真係啖啖刺激, 四川嘅辣度唔係講笑, 尤其係切開嘅豆卜更加麻辣, 嗜辣之人必食.🍜麻辣大腸 (HKD32)佈滿辣椒油辣椒籽勁足料又厚切嘅肥腸配我地兩碗薯粉/米線係perfect的.🍜皇后水果茶 (HKD16)Li度嘅水果茶份量係平時我食開嘅米線鋪x2咁大杯🤩, 靚姐話係檸檬茶底, 仲有鮮果. 飲完再拮黎食, 驚喜唔係罐頭菠蘿🍍,

🍜
皇后酸辣湯x薯粉 (HKD29+HKD9 滑雞片)

🍜
川味麻辣湯x米線 (HKD29+HKD10 竹笙)
川味麻辣湯x米線

BB辣, 小辣, 中辣, 大辣🌶🌶🌶🌶!!!
唔係講笑的!!!
🍜
麻辣大腸 (HKD32)

🍜
皇后水果茶 (HKD16)
皇后水果茶

Li度嘅水果茶份量係平時我食開嘅米線鋪x2咁大杯🤩, 靚姐話係檸檬茶底, 仲有鮮果. 飲完再拮黎食, 驚喜唔係罐頭菠蘿🍍, 係新鮮ga! 士多啤梨🍓同藍莓都甜甜的, li個特飲正👍🏻.
🍜
柚子蜂蜜 (HKD18)
柚子蜂蜜
2020-07-25
柚子蜂蜜
  • 皇后酸辣湯
  • 川味麻辣湯
2020-07-19 423 瀏覽
天氣持續炎熱 加上限聚禁令 冇乜心情大吃大喝 簡簡單單食碗米線就無妨-🍅🍜蕃茄清湯米線加牛肉竹笙 ($48)蕃茄外表紅噹噹 又吸睛營養價值又高 疫情 🦠橫行嘅日子 多食可補充維生素A 強化 💪呼吸系統功能 加埋滑牛🥩係最強組合 炎炎夏日做light lunch 消暑開胃又裹腹-🌺☕️冰洛神花茶 (跟餐加 $14)生津解渴 少甜少冰🧊 正氣有益 好過飲汽水🥤 飯前飲胃口更開 飯後飲則幫助消滯 一舉兩得🤩-🐷🍳🍚蔥油豬扒煎蛋飯 ($42)個飯好扺食 有飯有菜🥬有蛋有兩件豬扒 價錢仲平過食兩餸米線 嗰小碟香蔥油係靈魂所在 蔥鮮油香撲鼻👃而來 係下飯佳品 依家外賣自取有折扣🧮 難怪小店訂單📝不絕 值得支持🎊-🍯☕️熱菜蜜 (跟餐加 $7)唔想凍飲傷脾肺 飲熱菜蜜啱哂 滋潤喉嚨 入口清甜順喉-📍九龍城福佬村道3號地下 皇后米線

🍅🍜蕃茄清湯米線加牛肉竹笙 ($48)

🌺☕️冰洛神花茶 (跟餐加 $14)

🐷🍳🍚蔥油豬扒煎蛋飯 ($42)

🍯☕️熱菜蜜 (跟餐加 $7)
唔想凍飲傷脾肺 飲熱菜蜜啱哂 滋潤喉嚨 入口清甜順喉
📍九龍城福佬村道3號地下 皇后米線
2020-07-01 399 瀏覽
進到店裏沒有員工接待我們,大約等了5分鐘才有員工出來,餐牌上的菜式10樣裏面5樣都是沒有的.叫了兩碗米線其中一碗是蕃茄酸辣湯底,味道是像是醋加鹽溝水完全是沒有蕃茄味道的,蘿蔔是滾水煮熟的完全沒有味道,餃子那層皮是硬的如果要吞落肚的話需要時間比較長。令一碗川式麻辣湯底也像水溝辣的味道。牛肉質感比較乾完全沒有牛肉的味道,酸菜比較鹹而沒有酸菜的味道。碗比較大但是米線比較少這些都不是一個重點而是味道真的很差很差很差!只能形容是垃圾!
2020-07-01
  • 沒有值得推介的菜色
2020-06-20 268 瀏覽
位於九龍城福佬村道街口,有間「米線皇后」,店內的裝修用橙白色配搭,感覺光猛清新。看看餐牌,湯底有8款選擇,每款都有固定的配菜,有辣有唔辣。配菜有韮菜、銀芽、腐皮、雲耳和蓮藕片,之後可以再加$7,$8,$9,$10的不同餸菜。還有好幾款小食。服務員把筷子和湯匙放在熱水杯內遞上,非常細心。很快,兩碗米線先後送上,嘩!米線和餸菜都很多,很大碗呢!我叫了豬骨湯底,配豆卜和牛肉先飲一啖湯,非常清甜,有淡淡的豬骨味,米線煮得軟硬適中,牛肉新鮮。朋友就叫了蕃茄湯底,配豬軟骨和西生菜,蕃茄湯底味道濃郁,豬軟骨也非常入味。

服務員把筷子和湯匙放在熱水杯內遞上,非常細心。

很快,兩碗米線先後送上,嘩!米線和餸菜都很多,很大碗呢!
我叫了豬骨湯底,配豆卜和牛肉

2020-06-17
2020-06-17 219 瀏覽
係九龍城多嘢食就係人都知,今次決定要食呢間米線店湯底好多選擇~有起碼7 款皇后滋補藥膳湯底 + 墨魚丸+豬大腸呢款湯岩曬女仔飲~用新鮮嘅豬骨雞湯底再加上 當歸、杞子、北芪等中藥而成😜同埋出面唔多店有呢款湯底。一上檯, 就聞到好強中藥味,好吸引碗米線真係超級大碗,咁嘅價錢真係好抵食豬大腸有6,7 件,而且好大舊 豬大腸入面乾淨而且脂肪唔多,處理得唔錯😄墨丸爽口彈牙,而且仲配有豆腐卜吸曬啲藥膳湯底米線份量真係很多 ,足夠2 個人吃,米線軟硬度合適,而且條條米線都吸收咗湯底的精華川味麻辣湯+牛丸+港式滑牛肉麻辣湯叫咗小辣,湯睇落以為會好辣,飲一口湯,辣味慢慢滲出嚟,好回味嘅川辣味,呢個小辣嘅辣度可以接受,唔會太搶口。港式滑牛肉和牛丸,牛丸有肉汁很彈牙,喜歡吃牛丸一定要叫,牛丸配呢個湯底真係更好食~港式滑牛肉,比起牛丸就遜色少少啦,比較細塊,但都好有口感呢間米線真係唔錯選擇,夠大碗,川味麻辣湯底真係推薦~唔同出面食到嘅麻辣店員服務體貼~
係九龍城多嘢食就係人都知,今次決定要食呢間米線店

湯底好多選擇~有起碼7 款

皇后滋補藥膳湯底 + 墨魚丸+豬大腸

碗米線真係超級大碗,咁嘅價錢真係好抵食

墨丸爽口彈牙,而且仲配有豆腐卜吸曬啲藥膳湯底

川味麻辣湯+牛丸+港式滑牛肉

港式滑牛肉和牛丸,牛丸有肉汁很

彈牙,喜歡吃牛丸一定要叫,牛丸配呢個湯底真係更好食~
港式滑牛肉,比起牛丸就遜色少少啦,比較細塊,但都好有口感

店員服務體貼~
2020-06-16 92 瀏覽
九龍城泰國菜滿滿的地方,有一間米線店,難得哦!店內地方不大,10多張桌子,可以隨意拼合4人或2人台。2個服務員都不錯,主動問要不要小碗,挺好哦!這間店有10種湯底,有平時的清湯,辣湯,還有滋補的湯底。皇后滋補藥膳湯:有當歸,杞子等滋補藥材,很適合女士們哦!叫了豬大膠和墨丸配這個湯底,聞起來又香濃的藥膳,讓人迫不及待喝一口,但喝下去反而味道不濃,比較淡,還有一些苦口。墨丸比較粉,不太好吃,豬大腸雖然很大塊,但都很好咬。川味麻辣湯:麻辣湯叫了小辣,湯看起以為會很辣,喝一口湯,辣味慢慢滲出來,但小辣這個辣度可以接受,不會太搶口。叫了港式滑牛肉和牛丸,牛丸有肉汁很彈牙,喜歡吃牛丸一定要叫哦。港式滑牛肉,比起牛丸就遜色少少啦,但其實都好食。這裡米線一碗極大,和朋友來絕對可以叫一碗share.今次我同朋友各叫一碗分享,一個小碗都可以裝4,5碗了。
九龍城泰國菜滿滿的地方,有一間米線店,難得哦!

店內地方不大,10多張桌子,可以隨意拼合4人或2人台。
2個服務員都不錯,主動問要不要小碗,挺好哦!
這間店有10種湯底,有平時的清湯,辣湯,還有滋補的湯底。
2020-05-08 116 瀏覽
唔想食連鎖店 就去左小店米線皇后以前食過一次 位置多坐亦舒服 唯獨風有點大喱到湯底都有8款 湯米線本身有跟小配菜 覺得辣湯配上腐皮,韮菜,芽菜已經幾正入口味唔錯 小辣+酸酸地味依舊口胃倍增湯夠熱 所以入口好似更辣佢地餐牌唔同選擇 豬頸肉都有不過今次我叫大腸 肥左小小 不過亦很入味清得都幾乾淨 跟感都幾彈 有肥膏怕辣可以叫蔔白 夠清甜又夠淋 唔會有根相反米線唔會太淋 慢慢食等米線湯吸埋湯底店的消費不高大約50一碗, 同時份量不少,很適合大胃口既人食。
唔想食連鎖店 就去左小店米線皇后
以前食過一次 位置多坐亦舒服 唯獨風有點大

喱到湯底都有8款 湯米線本身有跟小配菜
覺得辣湯配上腐皮,韮菜,芽菜已經幾正
入口味唔錯 小辣+酸酸地味依舊口胃倍增
湯夠熱 所以入口好似更辣