2025-06-03 3333 瀏覽
最近我發現灣仔有一間米線店,每逢午市總是大排長龍,於是我放工就去試試,看看究竟有什麼特別之處。一進去,店員親切地招呼我們,讓我感到賓至如歸。我還發現椅子上有收納手袋的設計,並且提供圍裙,服務真的很細心。坐下後,店員送上自家製的泡蘿蔔,味道酸辣,清新開胃,還可以無限添加,真是讓人驚喜。我點了「牛魔王小鍋米線」,裡面有牛筋丸、麻辣牛舌尖、滷水牛舌筋和美國肥牛。作為喜歡吃辣的我,看到藤椒湯就已經流口水了。另一碗是酸辣金湯的米線,裡面有炸魚蛋和芫荽餃,酸辣的口感非常開胃,餃子包得十分精緻,原來也是自家製作,真是充滿誠意。這裡的所有湯底都是每天熬製的雞湯,米線在鐵鍋中即叫即煮,並且鐵鍋上桌,可以保持溫度,避免肉類變冷影響口感,米線的彈性也很出色。此外,我還點了兩款小食:惹味脆卜卜和尖椒滑嘟嘟皮蛋。惹味脆卜卜是豆卜,採用了炸臭豆腐的概念,炸得酥脆卻沒有臭味,搭配菜脯、芫荽和蔥,口感驚喜,真是人生首次吃到這麼鬆化的豆腐卜。而尖椒滑嘟嘟皮蛋則是用整條茄子盅煮爛,再加入肉碎燉煮,搭配皮蛋和尖椒,茄子的風味十分突出,皮蛋也Q彈,特別好吃。這兩款小食創意十足,在外面真的沒吃過!自從那天吃完,之後連續幾天的午

這兩款小食創意十足,在外面真的沒吃過!自從那天吃完,之後連續幾天的午餐我都選擇外賣回公司,真是食過返尋味。
2025-05-27
  • 尖椒滑嘟嘟皮蛋
  • 惹味脆卜卜
  • 招牌牛魔王小鍋米線
2025-05-23 3676 瀏覽
我平時食米線都會叫差唔多七$80一碗,所以米線對我嚟講已經係必不可少咁香港已經有好多叫做米線關注組啦巧合之下就同朋友中環工作過嚟灣仔搵食。而今次接觸嘅呢一間米線呢?估唔到湯底已經加分,首先佢係類似過橋米線嘅嗰種利用個鍋底去令到米線係保持溫度因此佢嘅熱食令到啲米線係有口感,軟硬度適中,有彈性。米線雞湯嘅特別之處。顏色乳白均勻入口濃郁不黏喉。有膠紙感覺。眼見我嘅朋友已經將成碗湯飲晒啦有圖有真相。脆卜卜嘅豆卜個賣相好似平時街邊食嘅炸臭豆腐,成份野是幹身的,無醬汁。第一次咬落去外脆里香,搭配一些脆的類似蘿卜幹以及幹蔥。其實佢個配料底下亦都係唔同嘅口感脆卜卜嘅配菜。我有一個大膽嘅諗法如果食完個脆卜卜啦,將嗰啲配菜加落我呢碗雞湯米線裡面會更加好味呢?講埋另外一個小食啦,就係新疆雞翼,呢款雞呢比較乾身啲咁去配搭米線呢就會剛剛好啦。個皮呢夠脆,外酥裡嫩,醃得入味。而另一款小食呢比較令人錯覺因為通常米線的小食皮蛋都會係四川風味啦有啲紅油辣油啦然之後呢就會酸酸辣辣嘅,但今次嘅皮蛋呢佢係店主嘅推介,我最初被賣相以為是茄子,原來因為呢隻皮蛋個座底係用咗燒嘅尖椒,尖椒燉煮後,吸附肉碎醬汁味道,而皮蛋蛋白Q彈,如

而今次接觸嘅呢一間米線呢?估唔到湯底已經加分,

小鍋米線雞骨湯

眼見我嘅朋友已經將成碗湯飲晒啦有圖有真相。

惹味脆卜卜(豆卜)

尖椒滑嘟嘟皮蛋

而另一款小食呢比較令人錯覺因為通常米線的小食皮蛋都會係四川風味啦有啲紅油辣油啦然之後呢就會酸酸辣辣嘅,但今次嘅皮蛋呢佢係店主嘅推介,我最初被賣相以為是茄子,原來因為呢隻皮蛋個座底係用咗燒嘅尖椒,尖椒燉煮後,吸附肉碎醬汁味道,而皮蛋蛋白Q彈,如果稍微加酸加辣相信可以做小食前菜的一種。
埋單200元有找,食得太飽完全無叫飲品。小食的出色又真系可以外賣平時當街邊小食。
如果雞湯湯的配料另外可以加例如過橋米線的金華火腿,少少鮮味帶一點鹹味。相信更好飲。

值得再黎

2025-05-23
5 分鐘 (堂食)
小鍋米線雞骨湯
惹味脆卜卜(豆卜)
尖椒滑嘟嘟皮蛋
  • 小鍋米線(雞骨湯底)
  • 惹味脆卜卜
  • 手工藤椒雞肉丸
2025-05-07 3030 瀏覽
早幾日在灣仔經過,見到有一間新開業的米線店「米真鮮」,主打小鍋米線,一於入座試下先😁店舖裝修簡潔明亮,座位也坐得幾舒服🥰入座後,店員馬上端上自家醃製的白蘿蔔😉米線湯底有5款可供選擇,湯頭基底是雞骨湯🐔招牌牛魔王小鍋米線 $64手工藤椒雞肉丸 +$10這個米線🐮配料包括牛筋丸、麻辣牛舌尖、鹵水牛舌筋及美國肥牛,更加配了店家自家製的手工藤椒雞肉丸🐔,手工藤椒雞肉丸口感彈牙,藤椒味道超過癮👍🏻還有牛舌尖口感嚼勁,牛舌筋炆煮得彈牙🤗招牌雜錦小鍋米線 $68手工粟米餃 +$12這個米線配料有魚蛋、貢丸、牛筋丸、墨魚丸、蟹柳、紅腸、豬皮、肥牛及鹵水豬頸肉,非常豐富🤩也加配了店家自家製手工粟米餃,內餡有爽甜鮮粟米粒又好juicy🌽鹵水豬頸肉醃的入味,肉質柔嫩,正❤️我把米線 +$5轉了菜底,菜底有生菜、娃娃菜、椰菜、豆卜及蘿蔔,份量也不少🥬新疆雞翼 (3隻) $24即叫即做‼️雞翼醃得入味,外皮炸得香脆,內裡雞肉很嫩滑,而且還保持juicy,上桌時熱辣辣立刻吃,很讚👍🏻麻辣豬皮蘿蔔魚蛋 $28百吃不厭的豬皮蘿蔔魚蛋都沾滿醬汁🥰,味道香濃,辣得過癮🌶麻辣豬耳沙律 (半份) $12豬耳👂口感柔韌又爽脆,而且

招牌牛魔王小鍋米線 $64
手工藤椒雞肉丸 +$10

招牌雜錦小鍋米線 $68
手工粟米餃 +$12

手工粟米餃

新疆雞翼 (3隻) $24

麻辣豬皮蘿蔔魚蛋 $28
百吃不厭的豬皮蘿蔔魚蛋都沾滿醬汁🥰,味道香濃,辣得過癮🌶
麻辣豬皮蘿蔔魚蛋

麻辣豬耳沙律 (半份) $12
豬耳👂口感柔韌又爽脆,而且膠質豐富又不膩,配上麻辣醬汁調味🌶,十分開胃。
2025-04-30
手工粟米餃
麻辣豬皮蘿蔔魚蛋
2025-04-21 2211 瀏覽
以前喺灣仔呢頭都係選擇食拉麵多,呢日經過見到呢間小鍋米線店,好有興趣試吓新嘢🥳豬八戒小鍋米線見到個名真係覺得好搞笑,呢個係餐廳預設嘅米線配料,有豬軟骨、豬腰、豬大腸、豬肝同埋滷水豬頸肉🐷 店員同我哋介紹呢度嘅內臟都係餐廳每日去街市選購,再經過處理就成為咗我哋見到嘅小鍋米線。我哋揀咗麻辣湯,味道都幾惹味刺激🍜 另外配料方面我哋仲額外加咗雞肝,食落口唔會有內臟嘅腥味。米線方面可以加錢要菜底,呢度嘅菜底唔係清一色一種菜,而係有娃娃菜、椰菜、唐生菜、豆卜同埋蘿蔔。牛魔王小鍋米線友人作為牛魔王,當然想試呢一個米線啦🤣 配料方面有牛筋丸、麻辣牛舌尖、滷水牛舌筋同埋美國肥牛。勁鍾意佢嘅牛舌尖同埋牛舌筋,兩款都炆得好入味☺️ 呢一個番茄湯味道都唔錯,配埋米線都幾掛湯。我哋仲額外加咗一份自家製嘅粟米餃,入面嘅餡料除咗有粟米同豬肉仲有紅蘿蔔㗎。小食♦️新疆雞翼有三隻或者五隻嘅選擇,雞翼夠晒乾身。♦️麻辣豬耳沙律呢個豬耳沙律幾清新,入面有芫荽、番茄、洋蔥同埋豬耳🥗♦️惹味脆卜卜本來睇個名都唔知呢一個係乜嘢,店員同我哋介紹佢係類似一款炸豆卜,配埋米線食幾特別。♦️韭菜鴨血我哋淨係嗌半份就有兩件好嫩滑嘅鴨血🦆 用上甜甜地

豬八戒小鍋米線
豬八戒小鍋米線

小食
♦️新疆雞翼
有三隻或者五隻嘅選擇,雞翼夠晒乾身。

♦️麻辣豬耳沙律
呢個豬耳沙律幾清新,入面有芫荽、番茄、洋蔥同埋豬耳🥗

♦️惹味脆卜卜
惹味脆卜卜

♦️韭菜鴨血
我哋淨係嗌半份就有兩件好嫩滑嘅鴨血🦆 用上甜甜地嘅豉油,搞到我哋連啲韭菜都食晒。
韭菜鴨血

♦️尖椒滑嘟嘟皮蛋
呢個用咗一個尖椒醬同埋茄子蓉製作而成,配埋皮蛋,好有川菜嘅特色。

♦️炸魚蛋
半份有六粒炸魚蛋,口感幾爽口🍥
炸魚蛋

♦️炸墨魚丸
呢個半份只有三粒🦑 但係每粒都比較大粒。
炸墨魚丸

飲品
餐廳都有水提供,不過我哋都係加配咗兩個飲品🍵 係枝裝嘅烏龍茶同無糖豆漿🥛

呢間餐廳嘅米線真係好惹味,餐廳仲有提供一個調味料籃,可以再調配自己喜歡嘅口味㗎🤔
行街路過見到呢間小店,木系裝潢簡約乾淨又企理,於是決定入去試試 ~店員態度親切服務貼心,每次有客都勁有朝氣齊聲講「歡迎光臨」仲主動提供即棄圍裙 & 紙巾,重點係每碗麵都超足料高 ᴄᴘ 值  ꒰,,꒪ ᐞ ꒪,,꒱○ 雞 雜 小 鍋 米 線 // $58每碗米線本身配料已經好豐富 .ᐟ.ᐟ枝竹有嚼勁、木耳絲爽滑清甜、海帶絲軟中帶硬、芽菜爽口、酸菜開胃解膩,仲有芫茜、韭菜、蔥花、番茄片酸甜可口,識食第一時間梗係試湯啦 ( ๑' ڡ '๑ )湯底基本可以揀雞骨/蕃茄/酸辣金湯,+ $1 仲可以轉麻辣/藤椒湯。依款米線本身係配搭雞骨湯,落足料自家熬製,清甜鮮香又唔油膩,飲完唔會口渴但真正令我驚喜嘅係主角米線 .ᐟ.ᐟ超級彈牙爽滑,好有驚喜 ( ੭ ˙ ᗜ ˙ )੭雞絲嫩滑多汁、雞腎爽脆彈牙、雞肝香滑軟糯無腥味、雞心彈牙、仲有藤椒雞肉丸都係自家手打,咬落去超軟糯 juicy,麻香十足。原本聽店員介紹啲水餃全部自家人手包好想試,但驚食唔晒,最後 +$10 揀咗鹵水豬頸肉,肥瘦適中,香嫩入味,唔會太鹹。老細好貼心話唔夠食嘅話,米線可以無限添加,但講真碗麵配料咁豐富,已經食到飽上心口 如果唔食米線,仲
行街路過見到呢間小店,木系裝潢簡約乾淨又企理,
於是決定入去試試 ~
店員態度親切服務貼心,
每次有客都勁有朝氣齊聲講「歡迎光臨」
仲主動提供即棄圍裙 & 紙巾,
重點係每碗麵都超足料高 ᴄᴘ 值  ꒰,,꒪ ᐞ ꒪,,꒱

○ 雞 雜 小 鍋 米 線 // $58
每碗米線本身配料已經好豐富 .ᐟ.ᐟ
枝竹有嚼勁、木耳絲爽滑清甜、海帶絲軟中帶硬、
芽菜爽口、酸菜開胃解膩,
仲有芫茜、韭菜、蔥花、番茄片酸甜可口,

識食第一時間梗係試湯啦 ( ๑' ڡ '๑ )
湯底基本可以揀雞骨/蕃茄/酸辣金湯,
+ $1 仲可以轉麻辣/藤椒湯。
依款米線本身係配搭雞骨湯,落足料自家熬製,
清甜鮮香又唔油膩,飲完唔會口渴
但真正令我驚喜嘅係主角米線 .ᐟ.ᐟ
超級彈牙爽滑,好有驚喜 ( ੭ ˙ ᗜ ˙ )੭

雞絲嫩滑多汁、雞腎爽脆彈牙、
雞肝香滑軟糯無腥味、雞心彈牙、
仲有藤椒雞肉丸都係自家手打,
咬落去超軟糯 juicy,麻香十足。

原本聽店員介紹啲水餃全部自家人手包好想試,
但驚食唔晒,最後 +$10 揀咗鹵水豬頸肉,
肥瘦適中,香嫩入味,唔會太鹹。

老細好貼心話唔夠食嘅話,米線可以無限添加,
但講真碗麵配料咁豐富,已經食到飽上心口
如果唔食米線,仲可以 +$5 轉菜底,
啱晒素食、健身同糖尿人士( ꈍ ᴗ ꈍ )

○ 尖 椒 滑 嘟 嘟 皮 蛋 // $12 半份
小食方面店員推介左兩款,
本人唔食辣所以揀左依款比較冇咁辣的。
底下有去皮茄子絲超滑溜,
皮蛋配微辣尖椒,開胃惹味。
最正係全部小食都可以揀半份 / 全份,
口痕又擔心食唔晒都可以試到。

依度最重點係真係超抵食 ⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝♡
˗ˏˋ 唔同時段都有多款優惠 ˎˊ˗
午市 11:30 ᴀᴍ -2:30 ᴘᴍ 揀任何小鍋米線
+$10 就送指定小食及汽水
下午茶時段 (3-5 ᴘᴍ) 揀 3 款配菜招牌小編米線 $40
另外仲有一個好特別既「盲俠米線」
每日 3:30 & 6:30 ᴘᴍ  店外排隊頭 10 位客人
$30 就可以享用 ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ 米線,
廚師揀 10 款配菜,客人可以揀自己中意既湯底。

食完真係 ғᴇᴇʟ 到湯底、米線、餸菜
都落足心機研究煮法,
價錢黎講同一般連鎖店比較係貴少少,
但米線本身已經贏左幾條街,
絕對係必試嘅良心小店 ·͜· ♡

FOLLOW IG FOR MORE.

• 尖椒滑嘟嘟皮蛋
  • 雞雜小窩米線
6天前 0 瀏覽
今日去食米線,坐低個下,諗住拉一拉張櫈,點知張櫈個面可以揭起,唔知係咪for擺嘢啦,但一拉起個下再坐低就夾爆咗隻手指,爆埋血,即時同個女侍應反映,同佢講張櫈好危險,我夾爆咗隻手指,然之後佢淨係講咗句:幫你收一收餐牌先,一句唔好意思都冇,咁嘅服務態度都係第一次見!
2025-07-31 0 瀏覽
店鋪彌漫著一股難以形容既氣味,進入果一刻已經聞到,有D似污水渠接駁左去中央冷氣既feel唔洗思考都知呢閒係好野午市12點左右入座,運氣好唔洗等直接就入得建議大家開門果陣小心D慢DD,因爲度門係向右打橫開,而店員係會放隻手係度門隔離稍一不慎,就會夾親店員既手,整親人地就唔好坐低掃QR code點餐,平均大約30分鐘先上餐等上菜期間,同埋食緊野甚至直到我離開之前,周圍D食客都係度不斷催單店員唯有不斷同厨房講咩野優先,上邊樣野先到上菜果下,就知又出事碗野勁細,我極度懷疑我睇錯,碗野要揾米線同埋D餸,你係要反轉個底先見到少少個分量少到好似係兒童餐米線可以免費追加,呢個我唔特別評價個份量,但係D餸個份量真係好離譜我叫既係鷄湯米線,要滑鷄絲+墨魚嘴+溏心蛋鷄絲分量,應該有3條左右,幼過手指尾墨魚嘴,有3粒,其中2粒入面有好大舊殼溏心蛋最正常,有1隻鷄湯睇落去勁濃但係食唔到有味米線比較堅韌,唔係爽口類,食果陣要用力撕咬另外就係店鋪安排座位方面,有3個一齊既食客入座,店員主動幫人地分2張枱果3個食客直頭O曬嘴,你唔夠位其實可以叫人地等下,相信人地唔介意等下,而唔係幫手分開人地整體黎講,我送大家六個字不
唔洗思考都知呢閒係好野
午市12點左右入座,運氣好唔洗等直接就入得
稍一不慎,就會夾親店員既手,整親人地就唔好
坐低掃QR code點餐,平均大約30分鐘先上餐
店員唯有不斷同厨房講咩野優先,上邊樣野先
到上菜果下,就知又出事
個分量少到好似係兒童餐
我叫既係鷄湯米線,要滑鷄絲+墨魚嘴+溏心蛋
鷄絲分量,應該有3條左右,幼過手指尾
墨魚嘴,有3粒,其中2粒入面有好大舊殼
溏心蛋最正常,有1隻
鷄湯睇落去勁濃但係食唔到有味
米線比較堅韌,唔係爽口類,食果陣要用力撕咬
整體黎講,我送大家六個字
不可一不可再
2025-07-31
2025-07-30 0 瀏覽
入店後,叫咗金湯酸菜米線淨米線本身$33+ 唐生菜$7+ 炸魚蛋$8 + 韭菜餃$12= 總數埋單$60湯底微辣微酸,但係都幾濃郁配料都幾豐富,米線軟硬彈口程度都正常炸魚蛋$8 = 兩小粒韭菜餃$12 = 兩粒但唐生菜$7只有合共三條手指粗幼度/長度的菜絲,呆左另外問題係入邊嘅豆皮全部都幾硬身,咬唔開唔好食🥲見隔籬枱老人家堂食問可否俾一杯水,都被拒絕,職員要求佢order一支樽裝水點解$7唐生菜會只有菜絲…我諗都唔使開口問趕時間,極速離開下不為例好了。
入店後,叫咗金湯酸菜米線
淨米線本身$33
+ 唐生菜$7
+ 炸魚蛋$8
+ 韭菜餃$12
= 總數埋單$60

湯底微辣微酸,但係都幾濃郁
配料都幾豐富,
米線軟硬彈口程度都正常
炸魚蛋$8 = 兩小粒
韭菜餃$12 = 兩粒
但唐生菜$7只有合共三條手指粗幼度/長度的菜絲,呆左
另外問題係入邊嘅豆皮全部都幾硬身,咬唔開唔好食🥲

見隔籬枱老人家堂食問可否俾一杯水,
都被拒絕,職員要求佢order一支樽裝水

點解$7唐生菜會只有菜絲…
我諗都唔使開口問

趕時間,極速離開
下不為例好了。
2025-07-20 138 瀏覽
廈門街有唔少食肆,見到呢間幾多人排隊,叫咗一碗牛魔王米線$64。見到枱面寫住可以免費追加米線。米線嚟到賣相都幾靚仔,用鐵鍋裝住,配料唔少,牛肉牛丸牛舌份量都足,牛舌幾厚幾好食,但係肥牛就真係太肥。叫咗蕃茄茄湯都唔錯好食,新疆雞翼炸得好脆口,但就冇乜味有啲乾。另外佢哋有自己整嘅醃蘿蔔,個人覺得好辣

另外佢哋有自己整嘅醃蘿蔔,個人覺得好辣
2025-07-13 212 瀏覽
我點的是豬八戒米線,份量小得驚人,最離譜係豬軟骨只係一舊好似排骨份量,係得一舊。(如圖)湯底味精很重。呢碗麵要$6x蚊,真係唔明點解食評有咁多人推介。總括嚟講唔會再幫襯,呢間舖頭食水大深。
豬八戒米線
2025-06-25 441 瀏覽
經過見到灣仔利東街對出有間新開嘅米線,我呢個米線控見到即刻試一試!呢度湯底主打雞骨湯,如果想食辣嘅話可以選擇level 1 酸辣金湯,level 2 藤椒湯或者level 3 最辣嘅麻辣湯,佢地仲可以免費追加湯底、追加米線、同埋自家醃製蘿蔔免費!😂好有心!湯底比一般嘅米線湯底濃厚😋有啲似拉麵杰身嘅感覺,湯底夠厚掛住米線,第一次食米線有呢個體驗😇而米線質地亦都十分煙靭,我同朋友分別揀咗一個酸辣湯底同一個藤椒湯底,湯底嘅辣味唔會蓋過咗雞骨湯,滕椒湯底麻辣味較重,啱晒鍾意食麻辣嘅朋友!米線除左自由配唔同嘅餸菜之外,有幾個比較特別嘅招牌配搭,分別係雞雜小窩米線, 豬八戒(豬什)小窩米線、牛魔王(牛什)米線,呢個都比較特別,因為出邊好少會見到米線可以配到內臟既餸菜🤓至於小食方面,價錢算好公道!新疆雞翼$24/3隻雞翼炸至脆身,面頭鋪滿咗麻辣粉,食落麻麻辣辣嘅感覺,如果覺得唔夠辣可以自己再添加孜然粉或者藤椒粉韭菜鴨血 $15/半份呢度嘅小食可以叫半份,可以試多啲唔同嘅選擇,鴨血入味,辣到適中!尖椒滑嘟嘟皮蛋 $22/全份茄子切碎放底,皮蛋配上尖椒同秘製辣汁,配埋茄子一齊食口感豐富

至於小食方面,價錢算好公道!

新疆雞翼$24/3隻

韭菜鴨血 $15/半份
呢度嘅小食可以叫半份,可以試多啲唔同嘅選擇,
鴨血入味,辣到適中!

尖椒滑嘟嘟皮蛋 $22/全份
2025-06-19 432 瀏覽
叫咗碗牛魔王蕃茄湯米線,上菜非常之熱辣辣,份量都唔少牛魔王包括有牛丸牛舌牛腩等材料。蕃茄湯亦都好順口唔會太鹹或太甜,呢度嘅米線係可以免費追加,應該適合唔少男士。米線就口感一般般,腍咗啲。但60幾蚊嚟講性價比相當唔錯,幾足料而且味道唔差,算係灣仔返工唔錯嘅選擇。另外叫咗份新疆雞翼,炸到非常之香脆,熱辣辣真係啱啱炸起,仲食到生痱滋。但雞翼本身冇好入味,只係有啲辣粉喺面。

2025-06-18 970 瀏覽
收工肚餓就喺附近搵食先番屋企之前同事介紹過廈門街有間食米線嘅幾出色今次一於嚟見識吓首先想講 就係呢度勁貼心 有埋一次性圍裙 著淺色衫都唔使驚‼️米線可以免費續麵湯底都有得encore添呀‼️每碗米線都一鍋鍋上 保證食到尾碗米線仲係熱嘅🥚尖椒滑嘟嘟皮蛋呢個唔係一般嘅皮蛋佢用埋茄子同椒blend埋一齊好特別 皮蛋亦夠彈牙👂麻辣豬耳沙律(全份)麻辣汁惹味豬耳食落爽口 再配埋洋蔥一齊嗦嗦聲惹味脆卜卜(全份)即係炸豆卜 但佢炸到好似食緊薯片咁上面再有菜甫 蔥 芫荽 芝麻粒食起上黎好脆口 新疆雞翼 (3隻)我的最愛炸雞翼 炸得脆卜卜 雞肉嫩滑雜錦小鍋米線配酸辣金湯另加滷水豬大腸呢個啱晒有選擇困難症嘅朋友乜都有啲 但我仲要加我嘅最愛 - 豬大腸湯底好開胃 我就飲咗幾啖湯先開始食米線😉豬八戒小鍋米線 配藤椒湯另加手工藤椒雞肉丸重點介紹手工藤椒雞肉丸 完全自家製師傅每朝開舖就打打打食落口感彈牙 辣得過癮無糖豆漿下次要試埋佢哋嘅餃子 全部都係人手包㗎
收工肚餓就喺附近搵食先番屋企

🥚尖椒滑嘟嘟皮蛋
呢個唔係一般嘅皮蛋
佢用埋茄子同椒blend埋一齊
好特別 皮蛋亦夠彈牙

👂麻辣豬耳沙律(全份)
麻辣汁惹味
豬耳食落爽口 再配埋洋蔥一齊嗦嗦聲

惹味脆卜卜(全份)
即係炸豆卜 但佢炸到好似食緊薯片咁
上面再有菜甫 蔥 芫荽 芝麻粒
食起上黎好脆口

新疆雞翼 (3隻)
我的最愛炸雞

食落口感彈牙 辣得過癮

無糖豆漿

下次要試埋佢哋嘅餃子 全部都係人手包㗎
2025-06-13 1747 瀏覽
晏晝食lunch行過叫開左新野,幾個同事一齊入去試下,唔講其他人,我叫左個雞骨湯小鍋米線加幾個餸首先個雞骨湯感覺已經唔討好,湯外觀睇係偏濃,不過飲落完全無味,連少少雞嘅鮮味都無,去到呢度我都覺得係自己要求高滷水豬頸肉同滷肉飯嘅肉丁咁無分別,不過都係無味嘅,面且份量極少,12蚊叫真係唔抵滑雞絲就係煲湯雞咁,又嚡又乾蘿蔔冇揀過,太多渣,又唔淋,個湯唔得所以連帶個蘿蔔都唔好食,而且蘿蔔有少少酸味同事個豬皮又酸又有陣膠味全餐唯一正常(係正常唔係好食)係個炸墨魚丸,但係墨魚都係供貨嚟嘅如果都唔好食就真係地獄級難食彈到以為自己係食神史提芬周,不過真係近期少有食到嬲嘅一餐,搞到要去隔離街老麥食個脆香雞翼餐平伏下
滑雞絲就係煲湯雞咁,又嚡又乾
同事個豬皮又酸又有陣膠味

2025-06-13
2025-06-08 1452 瀏覽
近排新開嘅米真鮮,本身已經好大碗,米線仲可免費追加,好有gimmick,男士們食得多嘅絕對要嚟🥢招牌牛魔王小鍋米線有牛筋丸、麻辣牛舌尖、鹵水牛舌筋、美國肥牛🥢招牌雜錦小鍋米線有魚蛋、貢丸、牛筋丸、墨魚丸、蟹柳、紅腸、豬皮、肥牛、滷水豬頭肉米線用鐵鍋上,能保持熱度,入面嘅材料都好多好豐富,米線又多,餸又多,真係多到食唔晒,自己仲加咗腐皮春卷,都幾有咀嚼感幾好食湯底揀咗招牌雞骨湯、蕃茄湯,另有酸辣金湯、麻辣湯及藤椒湯,試咗原味湯底,唔夠味仲可以用店舖提供嘅調味架去調味🥢尖椒滑嘟嘟皮蛋半粒嘅份量,少少辣但好惹味🥢新疆雞翼不一樣的辣,雞翼炸得乾身,不太油膩🚩米真鮮 (灣仔) 📍灣仔廈門街27號地舖

🥢招牌牛魔王小鍋米線
有牛筋丸、麻辣牛舌尖、鹵水牛舌筋、美國肥牛

🥢招牌雜錦小鍋米線

🥢尖椒滑嘟嘟皮蛋
半粒嘅份量,少少辣但好惹味

🥢新疆雞翼
不一樣的辣,雞翼炸得乾身,不太油膩

🚩米真鮮 (灣仔)
📍灣仔廈門街27號地舖