位於K11的米炊非常隱世,位於一樓的K11 Secret內,從外面看進去根本不會發現巷子盡頭有餐廳。可能因為這個原因,人流也相對較少,Walk-in也相信不用等位。蛋6 - 烤特上M4和牛腰柳。特上一吋牛脷 $168米飯可選北海道七星夢美人白飯或日本十六穀飯,還有一個隱藏選項,可以改選烚野菜,變成蛋包菜,感覺有趣可惜旋風蛋裡面只有兩大塊西蘭花,不太滿足。旋風蛋剛剛熟,還有蛋漿,蛋味十足,非常好吃。和牛腰柳是較瘦的部位,大約五成熟,有咬口也有牛味。最令人驚喜的是特上一吋牛脷,相當厚身,口感十足,配上微酸的蘋果燒汁,非常好吃。餐廳的服務非常周到,不時主動為客人添水和收拾桌面。

蛋6 - 烤特上M4和牛腰柳。特上一吋牛脷 $168

餐廳的服務非常周到,不時主動為客人添水和收拾桌面。
今天和男朋友逛了逛尖沙咀K11 Art想起以前曾經和舊同事們去吃的咖啡廳是在一樓K11 Selection 走廊的盡頭沒想到 到了之後才發現原來餐廳已經換了現在這家 米炊主打 旋轉蛋包飯看餐牌 平均$138~二百多不等號稱醬汁都是自家製造這次我們點了一份 雞扒+大啡菇旋轉蛋包飯還有 雞扒+炸豬扒旋轉蛋包飯我們都是配中辛口咖喱汁老實說,上菜時便急不及待的嘗試它的咖喱汁第一口吃下去的感覺就像是在吃平時在超級市場能買到的日式咖喱包原袋加熱即吃的那種附上的醬汁也不夠多但跟店員說,想多要一些,也會提供給你至於雞扒有點像平時在茶餐廳吃早餐的那種未算得上很好吃也不算是難吃但略嫌不夠Juicy反觀大啡菇水份充足 有菇的香味但感覺和咖喱蛋包飯不太配搭單吃算是還可以炸豬扒相對在三樣配菜內,最為好吃的一款但單看顏色,一開始還以為是鹽酥雞顏色不夠黃金,但吃下去某些部位如脂肪的位置,相對較香淋又不會很柴很難咀嚼豬扒比起雞扒好吃咖喱不是不好吃但是這個味道會讓人覺得還不如買咖喱包自己在家裏料理比較化算旁邊的配菜感覺擺放了好一陣子炸的蓮藕也不酥脆,是腍的
今天和男朋友逛了逛尖沙咀K11 Art

第一口吃下去的感覺
就像是在吃平時在超級市場能買到的日式咖喱包
原袋加熱即吃的那種

附上的醬汁也不夠多
但跟店員說,想多要一些,也會提供給你

至於雞扒

單吃算是還可以

炸豬扒
相對在三樣配菜內,
最為好吃的一款

但單看顏色,一開始還以為是鹽酥雞
顏色不夠黃金,
但吃下去某些部位
如脂肪的位置,相對較香淋
又不會很柴很難咀嚼

雞扒大啡菇咖喱旋轉蛋包飯
雞扒炸豬扒咖喱蛋包飯
1K
2024-08-31 158 瀏覽
讚-環境舒服 好唔似尖沙咀 chill chill地-蛋包飯既蛋幾滑 入口厚身 咖喱汁夠惹味 做得幾香口彈-豬頸肉切到好似尾指咁 咬落無左傳統大大片切法果種爽口感-飯煮得唔夠軟熟 真係好無日本米feel

-環境舒服 好唔似尖沙咀 chill chill地
-蛋包飯既蛋幾滑 入口厚身 咖喱汁夠惹味 做得幾香口

-豬頸肉切到好似尾指咁 咬落無左傳統大大片切法果種爽口感
-飯煮得唔夠軟熟 真係好無日本米feel
2024-08-10 241 瀏覽
星期四晚同朋友去星光大道影完多啦A夢,見唔使等位就決定試下餐廳唔算好大, 不過位同位之間都有足夠空間我就叫左個烤特上一吋牛脷🍚對於熱愛牛脷既我黎講, 佢真係整得好出色🥹分量方面都合理 食完都唔會頂住個胃重點係我po完上story, 已經不停有朋友問我拎餐廳地址🤣真心推薦大家如果去開尖沙嘴行街 一定要試下😁
星期四晚同朋友去星光大道影完多啦A夢,
見唔使等位就決定試下

餐廳唔算好大, 不過位同位之間都有足夠空間
我就叫左個烤特上一吋牛脷🍚
對於熱愛牛脷既我黎講, 佢真係整得好出色🥹
分量方面都合理 食完都唔會頂住個胃

真心推薦大家如果去開尖沙嘴行街
一定要試下😁
烤特上一吋牛脷
烤特上一吋牛脷
2024-07-27 492 瀏覽
今天做完gym, 去左K11米炊食飯~好耐無黎,原來而家搬咗位,入面都坐得舒服啲。印象中呢度嘅日式蛋包飯做得唔錯,今日再嚟,都keep 到水準。過左正常食飯時間,今次有得坐窗邊位,可以望下下面嘅街景,感覺都唔錯。今次叫左 特上M4和牛腰柳+特上一吋牛脷旋風蛋包飯~蛋包飯用左日本蘭王蛋,好香蛋味,同埋滑蛋做得唔錯,是記憶中嘅味道🤤 和牛腰柳煎封好,鎖住入面嘅肉汁,比以前進步左。飯可以揀十六穀米,健康啲~但牛脷就⋯認同之前嘅食評,真係有啲鞋。下次都係叫返和牛腰柳算,或者試吓肉眼扒。下次想再食蛋包飯嘅時候,都會揀呢間🫶🏻

下次想再食蛋包飯嘅時候,都會揀呢間🫶🏻

//<米炊>小編經過親米炊都好想試🤣🤣 不過次次都食飽先經過~米炊成個環境好舒服🥰🥰 好日式嘅裝潢🇯🇵🇯🇵星期日夜晚唔洗等位🥳🥳適合同chingu小酌一番傾下偈😉✨——————————烤特上M4和牛腰柳•北海道帶子旋風蛋包飯 $168牛腰柳牛味好濃好濃🐮🐮 但係有少少牛嘅臊味~ 小編個人接受到的😬😬 帶子有兩大粒,煎得啱啱好💖💖 配埋蘋果燒汁酸酸甜甜好夾😆😆 可以解解膩!小編揀咗美人白飯,白飯粒粒分明🍚🍚 配埋個蛋唔會太乾😀😀滿足!——————————燒原條八爪魚鬚 $98魷魚鬚燒到好香🐙🐙 口感唔會韌,焦香焦香的😆😆加埋少少七味粉調味,仲食到八爪魚嘅味道👅——————————KOMETAKI TAIL $78伯爵茶加烏龍茶加雪碧汽水呢個組合有驚喜💖💖 兩隻茶嘅比例啱啱好,伯爵同烏龍味都飲得出😚😚 雪碧帶有少少甜味,有啲sparkling幾refreshing✨✨——————————紀州蜂巢梅酒 $68呢款梅酒會比起一般原味嘅容易入口,相對甘甜淡味少少😆——————————評分:7.2/10地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖營業時間:星期一至日 1
<米炊>
小編經過親米炊都好想試🤣🤣 不過次次都食飽先經過~
米炊成個環境好舒服🥰🥰 好日式嘅裝潢🇯🇵🇯🇵
星期日夜晚唔洗等位🥳🥳
適合同chingu小酌一番傾下偈😉✨

烤特上M4和牛腰柳•北海道帶子旋風蛋包飯 $168

燒原條八爪魚鬚 $98
燒原條八爪魚鬚

KOMETAKI TAIL $78
紀州蜂巢梅酒 $68
呢款梅酒會比起一般原味嘅容易入口,相對甘甜淡味少少😆
KOMETAKI TAIL& 紀州蜂巢梅酒

評分:7.2/10
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
營業時間:星期一至日 12:00~22:00

#米炊 #日式蛋包飯 #蛋包飯 #尖沙咀美食 #尖沙咀日本菜 #香港美食 #香港必食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodshare #hkfoodlover #🐷🐤尖沙咀 #🐷🐤日本菜
2024-06-30
燒原條八爪魚鬚
KOMETAKI TAIL& 紀州蜂巢梅酒
2024-07-19 577 瀏覽
本日唔太鍾意食日式偏甜咖哩但呢間個咖哩唔屬甜既咸甜味道剛好而且食完唔會口乾漿喉牛腰柳非常出色味夠濃 半生熟的程度very perfect 可借得六七小塊 唔夠喉🥹隨餐跟白酒或清酒還可以叫cocktail (可㨂非酒精)會再臨的餐廳👍🏻
本日唔太鍾意食日式偏甜咖哩
但呢間個咖哩唔屬甜既
咸甜味道剛好
而且食完唔會口乾漿喉
牛腰柳非常出色
味夠濃 半生熟的程度very perfect
可借得六七小塊 唔夠喉🥹
隨餐跟白酒或清酒
還可以叫cocktail (可㨂非酒精)
會再臨的餐廳👍🏻
烤牛腰柳旋風蛋日式咖哩汁七星夢美人白米飯
烤七味豬頸肉蛋包飯
Kometaki  Tail
2024-07-18
烤牛腰柳旋風蛋日式咖哩汁七星夢美人白米飯
烤七味豬頸肉蛋包飯
Kometaki  Tail
小朋友一向也很喜歡吃蛋包飯但質素好嘅蛋包飯並唔係度度都食得到🫠今次剛好路過商場見到有蛋包飯食😍小孩二話不說就即刻上去試試🤭餐廳主打旋風蛋包飯、日式咖哩飯配頂及熟成牛肉等日式料理。為保持食品質素,品牌用料講究,只選用蛋香味特別濃郁的蘭王蛋,米種則選用北海道特A級七星夢美人米,以及健康十六穀米飯,打造令人回味無窮的地道日式料理我哋今次去呢間「米炊」提供多款蛋包飯是位於商場內,地方環境寬敞舒適個人一向都很喜歡木系裝飾設計加上餐廳的落地大玻璃令人感到更放鬆在自然光下真的十分寫意(打卡一流📸)🌟烤特上M4和牛腰柳咖喱蛋包飯賣相十分吸引,蛋以旋風狀態包裹著米飯非常特別!特上M4和牛腰柳肉質又香又嫩很有牛味!一碟都有七、八塊左右,每塊size都唔算小,配搭日式咖喱味道甜甜微辣,多重味覺享受~大滿足😋值得一試!🌟靜崗蜜瓜梳打梳打內有乾花冰做裝飾,顏色好吸引非常精緻又特別!香甜蜜瓜🍈味道配梳打真的十分解渴!夏日消暑之選👍🌟朱古力雪糕窩夫即叫即做!窩夫熱辣辣又香又脆口,沾上朱古力醬味道更加濃郁,配搭新鮮水果及雪糕非常好食!
小朋友一向也很喜歡吃蛋包飯
但質素好嘅蛋包飯並唔係度度都食得到🫠
今次剛好路過商場見到有蛋包飯食😍
小孩二話不說就即刻上去試試🤭

我哋今次去呢間「米炊」提供多款蛋包飯
是位於商場內,地方環境寬敞舒適
個人一向都很喜歡木系裝飾設計
加上餐廳的落地大玻璃令人感到更放鬆
在自然光下真的十分寫意(打卡一流📸)

🌟烤特上M4和牛腰柳咖喱蛋包飯
賣相十分吸引,蛋以旋風狀態包裹著米飯
非常特別!特上M4和牛腰柳肉質又香又嫩

🌟靜崗蜜瓜梳打
梳打內有乾花冰做裝飾,顏色好吸引
非常精緻又特別!香甜蜜瓜🍈味道配梳打
真的十分解渴!夏日消暑之選👍

🌟朱古力雪糕窩夫
即叫即做!窩夫熱辣辣又香又脆口,
沾上朱古力醬味道更加濃郁,
配搭新鮮水果及雪糕非常好食!

2024-06-23 609 瀏覽
餐廳地點很方便,K11 購物藝術館1/F,我經openrice online 訂坐可享10%off,屬於試食活動,冇寫優惠期至幾時。溫馨提示:如果想坐窗位卡位,要早點安排,全店只有兩張。第一次食,原本打算叫佢地最出名嘅蛋包飯,點知發現到”K11店限定”食物,咁就梗係要試吓啦🤭我叫左K11店限定嘅烤黑醋無激素走地雞肉,配自家製萍果燒汁,鷄肉嫩滑,好味朋友叫左岩鹽燒鯖魚亦不錯👍另外order 燒物帶子串,就普普通通。甜品绿茶窩夫🧇伴雪糕,仲可以加生日寫句✍️,很貼心服務💕甜品好好味😋整體來說,服務員態度非常好👍食物質素好👍環境好👍價錢合理👍值得推薦👍

溫馨提示:如果想坐窗位卡位,要早點安排,全店只有兩張。

K11  店限定
岩鹽燒鯖魚
綠茶窩夫伴雪糕
  • 烤黑醋無激素走地雞肉
2024-06-19 461 瀏覽
平時好鐘意食蛋包飯,第一次食係IFC 🤤以為次次都要過海先食到,點知一search 最近見K11 Art Mall 都有米炊😍餐廳位於K11art mall入面最入既鋪位,木系色調令人幾舒服😌,多位坐得舒服第一次食既時候係比餐飯整既牛脷以炭火燒烤味令到我念念不忘!重可以揀牛脷加牛肩肉🤤岩曬食肉獸既我😻有雞炸得都好juicy /炸蝦揀,唔食肉既朋友都有其他餸揀!款式好多🤤餐廳主角當然係蛋包飯。旋風蛋都係用日本,所以蛋味香濃、賣相夠哂夠光澤吸引!而米飯係採用北海道夢美人米同七星米,重可以揀要飯定薯菜,薯菜會係粟米西蘭花,上次食既粟米十分甜🙂重有蛋包飯配日式咖喱,注重健康飲食既朋友仔重可以揀咖哩汁另上😹。最後一班朋友食重有甜品可以食🤩窩夫都係即整不過如果再脆d會更好食🤤
平時好鐘意食蛋包飯,第一次食係IFC 🤤

最後一班朋友食重有甜品可以食🤩
窩夫都係即整
不過如果再脆d會更好食🤤
2024-06-13 325 瀏覽
米炊位於K11 Art Mall 1樓的一個角落,地方寬敞舒適。餐牌裡有多達22款咖喱旋風蛋包飯!蛋以旋風形態完整包著米飯,很有特式。❈ M4和牛肉眼扒蛋包飯 HK$258生啤 (加配價錢 HK$38)220g肉眼扒肉質軟滑配搭米炊自家秘製咖喱汁,肉眼扒沒有被咖喱汁味道蓋過。咖喱汁不濃不辣,粒粒七星夢美人白米飯沾上咖喱汁,非常惹味。生啤,小小一杯,冰凍清爽。❈ 奶油蘑菇汁慢煮厚燒牛脷+薯餅配特飲 HK$198牛脷口感軟腍。奶油蘑菇汁,奶油味重蘑菇略少。薯餅外脆內軟,香甜紫 薯味重👍🏼☆分類標籤#nuttylife

❈ M4和牛肉眼扒蛋包飯 HK$258
生啤 (加配價錢 HK$38)

❈ 奶油蘑菇汁慢煮厚燒牛脷+薯餅配特飲 HK$198

☆分類標籤
#nuttylife
2024-06-06 407 瀏覽
📍米炊🍚餐廳位於K11 art Mall 1樓,有D隱蔽,要兜咗一圈先搵到餐廳門口😅餐廳有兩面大玻璃,景色開陽,我哋四人安排坐卡位好舒適。🥢特上M 4和牛腰柳+特上一吋牛脷旋風蛋飯🐮$1️⃣4️⃣8️⃣雖然話特上牛腰柳同牛脷,但肉質一般,牛脷有少少韌,旋風蛋煎得唔錯,賣相好靚,但食落個蛋唔滑,反而D飯幾好。🥢烤慢煮油封鴨髀旋風蛋飯🦆$1️⃣5️⃣8️⃣慢煮鴨髀散發著濃郁的肉香, 輕易切開一絲絲鴨絲,連埋D汁配飯食一流。🥢烤慢煮厚切特上牛脷芯🐮$1️⃣3️⃣8️⃣牛脷經過慢煮, 加上厚切, 入口不俗,但未至於軟淋。搭配薯菜有車厘茄粟米同西蘭花蓮藕片。🥢香煎檸檬鱸魚柳蕃茄汁🐟$1️⃣3️⃣8️⃣有2大件鱸魚柳,煎到外皮酥脆,內裡卻保持了魚肉鮮嫩。整體來說, 鴨腿同煎魚比較好,牛脷就好失望,旋風蛋係煎得唔錯,米飯也很好吃,但薯菜烚西蘭有股花草青味,蓮藕片也不脆🥲💰人均消費$1️⃣6️⃣0️⃣(食後評分💯為滿分)食物7️⃣5️⃣環境8️⃣0️⃣服務7️⃣5️⃣抵食度7️⃣5️⃣回頭率7️⃣0️⃣#米炊 #食在尖沙咀#香港美食 #相機食先 #hkfoodie #heleninocean
📍米炊🍚

🥢烤慢煮油封鴨髀旋風蛋飯🦆$1️⃣5️⃣8️⃣

🥢烤慢煮厚切特上牛脷芯🐮$1️⃣3️⃣8️⃣

🥢香煎檸檬鱸魚柳蕃茄汁🐟$1️⃣3️⃣8️⃣
有2大件鱸魚柳,煎到外皮酥脆,內裡卻保持了魚肉鮮嫩。

💰人均消費$1️⃣6️⃣0️⃣

(食後評分💯為滿分)
食物7️⃣5️⃣
環境8️⃣0️⃣
服務7️⃣5️⃣
抵食度7️⃣5️⃣
回頭率7️⃣0️⃣

2024-05-29 348 瀏覽
同朋友仔係幾十一個戲院睇完gundam seed,諗咗一陣喺邊度食好。行下行下行咗去舊嗰間k11。朋友仔介紹話佢之前見到有一間蛋包飯都唔錯,咁就入咗去食啦。店舖入面嘅裝修都幾好,非常適合一大班人坐低傾計。叫一個蛋包飯百幾蚊左右。我就叫咗個日本和牛漢堡蛋包飯配薯餅,158蚊。出嚟個賣相好好。食落都好好味,唔係嗰啲cheap嘅和牛漢堡扒。最驚喜既係個舖頭做緊買滿400定300減100蚊個優惠。即時覺得係超值既選擇😜

朋友仔介紹話佢之前見到有一間蛋包飯都唔錯,咁就入咗去食啦。

和牛漢堡扒蛋包飯配薯餅

2024-02-09 1381 瀏覽
出左尖沙咀行街。。行街緊係食埋飯啦。。無咩目的咁。。點知經過K11 ᗩᖇT ᗰᗩᒪᒪ有間食蛋包飯嘅舖頭。。日式嘅裝修。。超級簡約。。咁就入去試下😏我叫左個牛同蝦。。佢啲牛同蝦都正常發揮架。。主要係佢嘅蛋包飯同埋佢嘅汁。。我就分別叫左佢嘅咖哩汁同白汁。。當切開個蛋包飯。。將蛋白飯同汁撈埋一齊。。效果相當唔錯😋咖哩汁係少少甜嘅。。鍾意ᑕᖇEᗩᗰY嘅朋友可以揀白汁。。大諗唔到食咩可以黎試下👍🏼👍🏼..🥩炭火烤頂級黑安格斯肉眼扒蛋包飯🦐醬油烤虎蝦有機厚切大啡菇蛋包飯..📍 米炊 (K11購物藝術館) (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖..@tastekometaki ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#
出左尖沙咀行街。。
行街緊係食埋飯啦。。無咩目的咁。。
點知經過K11 ᗩᖇT ᗰᗩᒪᒪ有間食蛋包飯嘅舖頭。。
日式嘅裝修。。超級簡約。。咁就入去試下😏
我叫左個牛同蝦。。佢啲牛同蝦都正常發揮架。。
主要係佢嘅蛋包飯同埋佢嘅汁。。
我就分別叫左佢嘅咖哩汁同白汁。。
當切開個蛋包飯。。將蛋白飯同汁撈埋一齊。。效果相當唔錯😋
咖哩汁係少少甜嘅。。鍾意ᑕᖇEᗩᗰY嘅朋友可以揀白汁。。
大諗唔到食咩可以黎試下👍🏼👍🏼
🥩炭火烤頂級黑安格斯肉眼扒蛋包飯
🦐醬油烤虎蝦有機厚切大啡菇蛋包飯
📍 米炊 (K11購物藝術館) (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
@tastekometaki
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#kometaki#k11#k11artmall#k11food#tsimshatsui#tsimshatsuifood#米炊#尖沙咀美食#蛋包飯

🥩炭火烤頂級黑安格斯肉眼扒蛋包飯 🦐醬油烤虎蝦有機厚切大啡菇蛋包飯
2024-01-06 1152 瀏覽
臨時約朋友食飯,見仲可以openrice book位就揀呢間。地點隱蔽左少少,不過環境都OK既,食物選擇都OK既,係無酒精飲品選擇少D,所以唔多揀得落手。。。落左牛舌同牛柳腰蛋包飯,味道都唔錯既。入座既時候冇人提過有限時,不過60分鐘就有個staff行過黎話「出面有人等緊位,可唔可以埋左張單先?」,真心呆左既,唔講限時但係又趕住要人埋單,想試埋甜品都唔得。。。甜品都唔覺menu 有,係見到有個mini cake櫃
2024-01-05