2023-01-15 3595 瀏覽
此店位於黃埔,算是一間人氣的小店,晚市基本上都要輪候15-20分鐘才有位。不過,每位客人限時90分鐘用餐,基本是足夠的。午市定食包左米飯、主菜、冷盤、飲品,附送湯品及漬物,價錢由$68至80不等,亦可追加温菜同甜品。不過晚市只能單點,食物主要分為主食、米飯、冷盤、飲品和甜品五類。各式食品可以自由配搭,大胃王仲可以嗌多幾款!表面上看似數十元唔太貴,但若果點齊主食、米飯、冷盤、飲品和甜品五類作為一個SET MEAL,一定OVER一百元,其實價錢都唔平呢!個人幾鍾意餐廳無硬性規定小菜嘅數量,各式冷盤熱盤可以自由配搭,大胃王仲可以嗌多幾款!個人幾喜歡它的南蠻炸雞,表面是沙律醬,而炸雞的火喉算唔錯漢堡扒是自家製的,內裡不知為何混合了豆腐,所以味道有少少特別,不過未合每個人的口味。米気雪糕---微甜的雪糕,和表面的帶點鹹味的脆米一起吃,口感幾得意。整體而言,食物味道傾向淡,雖然不算特出,但都算好食,另外份量偏小,作為男士會有食唔飽的感覺。味道和份量可能是迎合白領女士的喜好。或許這就是日式家常便飯。叫了3個自制SET MEAL, 共391元,值唔值就見仁見智

個人幾喜歡它的南蠻炸雞,表面是沙律醬,而炸雞的火喉算唔錯

2023-01-14
20 分鐘 (堂食)
未到lunch hour已經有人排隊了拎籌後 都等得唔算耐 十分鐘左右就可以入座地方乾淨舒服 日式簡約風格 座位闊落食物方面佢地主要分米+主食+冷盤+熱食+甜品另+$8可配是日湯品及漬物可自行決定組合(我地兩個人黎到 決定full set咁叫晒🤭)Set 1 揀左👉🏻👉🏻👉🏻蟹膏蟹肉飯 $38月見博多地雞團子 $48海苔醋秋葵 $18北海道芝心粟米球 $36蜜柑白玉 $30——————Total:$170Set 2 揀左👉🏻👉🏻👉🏻明太子伴飯 $22牛肉壽喜燒 $48松葉蟹薯仔沙律 $26蔥燒厚切牛舌 $34日本水饅頭 $28——————-Total:$158*限時90分鐘用餐,好夠時間食既*日本的味道 調味火喉都做得好好🤔不過食後覺得勁口渴 應該落左幾重手味精*甜品方面好一般,試過一次就夠
未到lunch hour已經有人排隊了
拎籌後 都等得唔算耐 十分鐘左右就可以入座

地方乾淨舒服 日式簡約風格 座位闊落

食物方面佢地主要分
米+主食+冷盤+熱食+甜品
另+$8可配是日湯品及漬物
可自行決定組合
(我地兩個人黎到 決定full set咁叫晒🤭)

Set 1 揀左👉🏻👉🏻👉🏻

——————-Total:$158

*限時90分鐘用餐,好夠時間食既

*日本的味道 調味火喉都做得好好
🤔不過食後覺得勁口渴 應該落左幾重手味精

*甜品方面好一般,試過一次就夠
2023-03-19
10 分鐘 (堂食)
這間餐廳應該有唔少人試過,也有不少“打手”寫過推薦過咩好食。由於返工地方近,我就試過幾次咁啦~ 老實講,味道中規中矩,不過份量的確比較少,唔太適合大食之人。如果要好好食,或者要好有特色就唔好去這間餐廳啦。以日式家庭餐廳黎講,都算中中至中上 掛~ 環境都算清潔,午巿和晚巿都見到職員都做到忙不停,算係咁。如果拍拖去試下都可以,不過性價比就我覺得差少少。比著我想食特色野,就會覺得去掃下街(附近)多d。總結: 試下無防。
總結: 試下無防。
6天前 0 瀏覽
係網上見到foodie分享紅磡米氣🍱 見到食物賣相精緻 被吸引左去幫襯店舖位置唔難搵 店內坐位唔算好多 坐得都舒適坐低見到餐牌都幾多選擇一個set可以揀大概3-4樣食物 會跟湯同前菜醬油蛋+日本米見圖已經俾佢吸引左 蛋汁配飯係冇得輸月見博多地雞團子雞肉味肉餅 肉質幾juicy 上面都有個生蛋黃係度鰹魚汁菠菜菜份量都幾好下 味道略為清淡明太子厚蛋燒蛋上面有一大pat明太子沙律醬 夾埋蛋好滋味呀食物係唔錯既 不過性價比就唔太高
店舖位置唔難搵 店內坐位唔算好多 坐得都舒適

明太子厚蛋燒
蛋上面有一大pat明太子沙律醬 夾埋蛋好滋味呀

食物係唔錯既
不過性價比就唔太高

📝自選配搭嘅Set,前菜、主菜、小食、甜品到飲品都有好多選擇,好似車仔麵咁想食啲咩自己揀,心大心細真係有排揀!咁啱嗰日仲係好飽,所以每個set淨係叫咗三樣嘢!🦀蟹膏蟹肉撈飯真係超正!而且份量都幾多!🐓人氣月見博多地雞團子醬汁甜甜地,配搭生蛋黃撈飯一流!🐮牛肉壽喜燒都住得幾好味,個壽喜燒汁亦都好送飯!🦪蠔粥係期間限定,味道幾鮮甜,值得一試!整體來講味道OK,係蟹膏蟹肉撈飯最正🫢坐位闊落坐得舒服,不過無乜服務🙈唯一缺點係有啲食物唔夠熱,本身人唔算多,流水式上菜都唔夠熱⋯⋯加上食物係逐樣點,份量唔算多所以價錢都稍貴,性價比方面爭啲~⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 7/10服務: 5/10環境: 8/10打卡: 7/10CP值: 4/10推介值:5/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯日常🤍食評🤍好去處🤍Staycation⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🦀蟹膏蟹肉撈飯真係超正!而且份量都幾多!
蟹膏蟹肉飯

🐓人氣月見博多地雞團子醬汁甜甜地,配搭生蛋黃撈飯一流!
博多月見雞團子

🐮牛肉壽喜燒都住得幾好味,個壽喜燒汁亦都好送飯!
🦪蠔粥係期間限定,味道幾鮮甜,值得一試!

味道: 7/10

• 月見博多地雞團子
  • 牛肉壽喜燒
  • 蔥燒厚切牛舌
2023-03-15 324 瀏覽
呢間喺紅磡區內相當有人氣的餐廳,今日終於都食到喇!之前來過幾次都大排長龍,要轉食第二間的,今日有朋友早早拎位先食到咋!餐廳食物走日式料理路線,每樣分量睇落雖然少少的,但食落都幾飽肚。我選擇了R3明太子飯、L4月見博多地雞團子、S1羊栖葉伴枝豆、Y1米氣黑糖米水。微辣的明太子,配埋軟糯珍珠米,唔使其他餸都可以清半碗飯。而最熱門的月見博多地雞團子的確驚喜非常,看似漢堡扒但整塊都是雞肉配埋軟骨而煮成的,食落無漢堡扒咁重油膩感。如果食完仲有quota的話,不妨叫多個帶點邪惡感的W3忌廉蟹肉餅,整個午餐就完滿啦!值得再試再encore的好味餐廳~

2023-03-14
2023-03-12 273 瀏覽
这个餐厅卫生干净,食物味道不错,会回顾的程度,上餐時間快,人均100-150,我點了111,兩菜一飯,沒有飲品(包百分之十的服務費)一個人點三四份就夠,服务中规中矩。good 下次再来,如果價錢可以便宜點就好了。
,如果價錢可以便宜點就好了。
2023-03-12
5 分鐘 (堂食)
  • 月見博多地雞團子
如題今日去紅磡諗住食火夫,點知無哂位所以排米気(其實之前食過幾次都ok)今次都有一如以往咁樣嗌左地團雞肉同蔥燒牛肩,係我覺得最好食嘅一道餸,但係今次一食,啲雞撈左芫荽同埋蓮藕,完全唔係之前嗰回事👎🏼 個蔥燒牛肩同之前嗰份糧爭勁遠,依家係一塊開三塊好離譜😀仲有碟牛舌,差唔多食晒成餐飯先送上,完全冇燒過咁樣👎🏼只能夠說唔知係轉左廚師定點,以後唔會幫襯😞差評!P.S 聽講火夫同米気都係同一個老細
如題

仲有碟牛舌,差唔多食晒成餐飯先送上,完全冇燒過咁樣👎🏼
蔥燒牛舌

只能夠說唔知係轉左廚師定點,以後唔會幫襯😞差評!

P.S 聽講火夫同米気都係同一個老細

2023-03-09
10 分鐘 (堂食)
2023-03-03 331 瀏覽
〰️必試米氣雪糕,高質日式家庭料理~環境: 4/5服務: 3/5地點: 3/5〰️#fat_factor_香港 #fat_factor_黃埔#fat_factor_日式 〰️ 🌟豚軟骨煮 $45評分: 4/5豬軟骨煮得入味,滿口骨膠原💕肉質鮮嫩,一咬就撕得開👍🏻〰️蔥燒牛舌 $32評分: 3/5😋聞上去好香煙熏味,食落多一層淡淡木香,好特別呀~〰️壽喜燒 $45評分: 3/5肥牛濃郁入味,唯部分肉質較鞋口。旁邊日式大菇、甜蘿蔔和溫泉蛋,多種配菜抵食!〰️🌟紅酒燉牛肋條 $45評分: 4/5牛肋條份量十足,食極都仲有🤣牛肋條同紅蘿蔔都燉到好腍,醬汁偏濃郁,餸飯一流👍🏻〰️🌟米氣雪糕 $28評分: 4.5/5必食👍🏻雪糕有淡淡米香,唔會死甜🥰連埋微鹹嘅米通,一甜一鹹,口感多變有趣。一定要黎試下!
〰️
必試米氣雪糕,高質日式家庭料理~

環境: 4/5
服務: 3/5
地點: 3/5
#fat_factor_香港
#fat_factor_黃埔
#fat_factor_日式

🌟豚軟骨煮 $45
評分: 4/5
豬軟骨煮得入味,滿口骨膠原💕肉質鮮嫩,一咬就撕得開👍🏻

蔥燒牛舌 $32
評分: 3/5
😋聞上去好香煙熏味,食落多一層淡淡木香,好特別呀~

壽喜燒 $45
評分: 3/5

🌟紅酒燉牛肋條 $45
評分: 4/5

🌟米氣雪糕 $28
評分: 4.5/5
  • 米気雪糕
2023-02-28 226 瀏覽
我最近去了一家餐廳點了他們的招牌菜,食豬軟骨飯,但是卻感到非常失望。首先,飯菜的味道非常差,豬軟骨沒有經過足夠的處理,口感非常硬且有著難聞的氣味。除此之外,飯菜的價格也非常昂貴,對於這樣的品質和口感,價格實在是不值得。最糟糕的是,這家餐廳的服務也非常差,員工態度冷淡,完全沒有關心客人的需求和感受。總的來說,食豬軟骨飯是一道令人失望的菜品。我建議餐廳在食材的選擇和處理上下更多的功夫,以改善食物的味道和質量。同時,餐廳也應該重新考慮價格,讓消費者覺得他們的食物物有所值。最後,餐廳的服務態度也需要改進,以提高客戶的滿意度。如果這些問題得不到解決,我相信這家餐廳的生意會越來越差。
2023-02-26
5 分鐘 (堂食)
2023-02-25 345 瀏覽
日本家庭料理,超多選擇,我地叫咗:米 - 醬油金菇飯 🍚主 - 西京燒銀鱈魚 🐠冷 - 海苔醋秋葵🥒溫 - 關東煮嘅芝士麻薯福袋🧀甜 - 米気雪糕🍨食物質素方面:食物質素方面,雖然未算好大驚喜,但整體嚟講都係滿意。醬油金菇飯用日本國產米,米粒飽滿豐富!🍚西京燒銀鱈魚肉質嫩滑。海苔醋秋葵略嫌偏鹹。關東煮嘅芝士麻薯福袋,麻薯煙靭,芝士味濃郁,推薦!🧀👍🏻米気雪糕,雪糕好煙韌,好香米味,另一推薦 !🍨👍🏻
日本家庭料理,超多選擇,我地叫咗:

米 - 醬油金菇飯 🍚
主 - 西京燒銀鱈魚 🐠
冷 - 海苔醋秋葵🥒
溫 - 關東煮嘅芝士麻薯福袋🧀
甜 - 米気雪糕🍨

食物質素方面:

食物質素方面,雖然未算好大驚喜,但整體嚟講都係滿意。

醬油金菇飯用日本國產米,米粒飽滿豐富!🍚
西京燒銀鱈魚肉質嫩滑。海苔醋秋葵略嫌偏鹹。
日本家庭料理
米氣雪糕
日本家庭料理
米氣雪糕
2023-02-21 438 瀏覽
第二次食米気,鍾意佢好多選擇,可以每樣試啲,今次叫咗關東煮、西京燒銀鱈魚、月見博多地雞團子、明太子厚蛋燒、金平牛蒡、招牌醬油蛋飯及新年期間限定蠔粥,個蠔粥好味,好綿,味道剛剛好,又多材料,厚蛋燒啲蛋如果滑啲就好啲,兩個人三百蚊度,價錢都ok,不過今次都係試唔到佢個米気雪糕,下次可能要lunch hour食先有.#紅磡#米#日式#多款#蛋#egg#たまご#🥚#dinner#晚飯#人氣#米気#排隊店#魚
2023-02-20 290 瀏覽
今日同同事lunch 來食,分別食左3個餐,一個雞肉團子,一個豬軟骨, 一個月見豚肉。野食係okay, 不過有個all back 頭男待應態度差到爆:1)等位過左1張飛,補位又唔講清楚係要叫多張先再補, 咁見到人地入左就問點解人地先。佢個語氣勁差,我地有咩得罪你呀,一早你唔解釋清楚?2)入坐食左野食,坐卡位,坐出面兩個餐來先,最後由男待應攞坐入面同事個餐來,見你唔多夠力,放底係檯邊都大大力,咪讓個位比你推入來,點知個男待應就一句勁差語氣咁彈來話“我會捧入來,你唔洗讓比我!”大佬,就係見你唔夠力見讓比你,你夠力我唔會理你啦。咁嘅態度唔會再去啦,野食又唔係特別好食。

大佬,就係見你唔夠力見讓比你,你夠力我唔會理你啦。

咁嘅態度唔會再去啦,野食又唔係特別好食。
2023-02-14 406 瀏覽
米氣專賣日式食物,響紅磡區可算係一間人氣飯堂。好彩我食晏嘅時間早,所以每次黎都無需排隊,但食完後都會見到有人等位或等外賣。羊栖葉伴枝豆羊栖葉係海帶嘅一種,係日本小菜常見嘅材料。羊栖葉加枝豆,再加上日式調味,味道相當不錯~月見博多地雞團子大推呢個餸~ 雞團子即係雞肉加雞軟骨,炸後再加埋甜甜嘅醬油味撈雞蛋,真係好好送飯。八爪魚沙律呢個沙律嘅八爪魚份量好多,食起來好有咬口,再加埋爽脆青瓜同甜甜地嘅芝麻醬,味道好清新。紅酒汁煮牛肋條呢個餸有好多舊牛肋條,炆得亦好淋同好入味,所以都大推~

羊栖葉伴枝豆

八爪魚沙律

紅酒汁煮牛肋條

呢個餸有好多舊牛肋條,炆得亦好淋同好入味,所以都大推~