米気@黃埔百寶坊開業以來人氣一直高企既日式家庭料理店,每次經過我都見到佢成日有人排隊。主打嘅係俗稱「一汁多食」包括米飯、主食、冷菜同埋溫菜嘅日式料理,米飯同埋蛋都係來自日本。今日就搵咗個朋友去試一試。菜式嘅選擇多達五十個,令人眼花撩亂,而且每份嘅份量都唔細,我哋兩個人都食得好飽。🍱Set 1 (一汁三菜+甜品)🍚醬油蛋飯首先一定要試吓佢哋招牌嘅醬油蛋飯。餐廳用上咗日本既越光米,飽滿有彈性。加埋濃厚香味濃郁既蘭王蛋黃,再以日本醬油調味,蛋味鹹香相互融合,撈飯一流!🐙八爪魚沙律八爪魚沙律色彩鮮艷,入面嘅八爪魚爽口彈牙得黎又唔算太韌,沙律菜整體好清爽,青瓜同車厘茄配上微酸既沙律汁非常開胃。🍗南蠻炸雞炸雞幾好味而且肉質唔會太乾,算係正常發揮,炸得夠香脆,配埋塔塔醬食一流。🍢關東煮一道非常有日式風味嘅菜式,算係不過不失,蘿蔔無乜渣,夠曬清甜同埋入味。🍦米氣雪糕呢度嘅特色菜式之一,雪糕幾順滑,上面仲有d米通脆脆,口感特別,值得試一試。🍱Set 2 (一汁兩菜+甜品)🐮蒜蔥燒牛肩肉卷牛肩肉肉質好冧又多汁,燒得啱啱好。配搭上蔥蒜有着豐富嘅香氣同口感,同時平衡左油脂味。配搭埋個肉汁,簡直非常滋味。🐟奶油
米気@黃埔百寶坊

🍦米氣雪糕

🍱Set 2 (一汁兩菜+甜品
🐮蒜蔥燒牛肩肉卷
🐟奶油菠菜鮭魚
佢嘅醬汁都唔算好濃,奶油味都唔會太重,唔使驚食得太Heavy。
🍊蜜柑白玉
呢個甜品就比較普通,冇咩特別之處。蜜柑幾鮮甜,配搭埋小丸子同白玉,味道不過不失。

醬油蛋飯+八爪魚沙律+南蠻炸雞+關東煮+可樂燒酎
  • 奶油菠菜鮭魚+蒜蔥燒牛肩肉卷+關東煮
  • 醬油蛋飯
  • 南蠻炸雞
  • 蔥燒牛舌
第一個丼飯八爪魚沙律就已經吸引晒我嘅胃口。啲八爪魚爽脆彈牙,配埋清爽嘅沙律醬,真係開胃又唔會太膩。白飯上撒咗香軟嘅明太子,令白飯更加香濃。紅酒繪牛肉嘅質感啱啱好,肉質鮮嫩,再沾埋啲醬汁更加好食。最後,糯米雪糕作為甜品,清新又唔會太甜,唔知係咪用米整,所以好黏稠,煙煙韌韌。第二個丼飯帆立貝裙邊沙律作為前菜,啲帆立貝鮮甜爽口,配埋沙律底酸酸尾尾,而且份量好多一啲都唔係前菜份量!南蠻炸雞,啲雞塊炸得香脆,肉質又多汁,佢上面嗰個醬汁非常特別,少少沙律醬加埋一啲洋蔥粒,中和左炸雞嘅油膩。 不過沙律醬都偏濃郁。 所以食幾舊真係夠飽啦!最後,茶碗蒸蛋作為結尾,滑嫩細膩,裏面嘅材料都好多,仲有平時都冇乜嘅鰻魚。 總括黎講,呢間飯真係值得一試!我估佢個名叫米氣所以整嘅嘢都關米事! 飲品係黑糖米水,個人認為偏甜。 然後雪糕又係米整嘅。整體來講幾有特色,午餐嘅Menu價錢都尚算可以。

第一個丼飯

第二個丼飯

2024-04-09
5天前 0 瀏覽
每逢lunch time經過呢間以日本雞蛋做主題嘅日式家庭餐廳都會見到大排長龍,今次特登嚟試吓呢間餐廳睇吓有咩特別🤩🤩餐牌分咗三個部份(前菜、主食、配菜),全部都可以任君選擇,但有部份菜式就要另外加錢,加加埋埋一個lunch set都要$80以上💰但整體而言味道冇話太驚喜,正常發揮,未必會encore……

但整體而言味道冇話太驚喜,正常發揮,未必會encore……
5天前 0 瀏覽
米氣真係開咗好耐,一直覺得都幾貴所以冇食過,今次同同事一齊嚟試吓。主打日式家庭料理風主菜揀紅酒煮牛肋條,$78價錢視乎你叫咩主菜紅酒煮牛肋條,好濃,好彩個汁唔係好稠,唔會一patpat咁,牛肋條好淋,不過得兩三舊,紅蘿蔔好甜另外揀飯、冷盤、飲品我叫左最普通嘅白飯,唔洗加錢,可以加錢有隻蛋或者其他冷盤南瓜沙律,超creamy,遠睇仲以為係炒蛋,好濃南瓜味飲品,米氣黑糖米水常溫,唔洗加錢,可加錢飲其他附湯、前菜

主打日式家庭料理風
主菜揀紅酒煮牛肋條,$78
價錢視乎你叫咩主菜
另外揀飯、冷盤、飲品
我叫左最普通嘅白飯,唔洗加錢,可以加錢有隻蛋或者其他
冷盤南瓜沙律,超creamy,遠睇仲以為係炒蛋,好濃南瓜味
飲品,米氣黑糖米水常溫,唔洗加錢,可加錢飲其他
附湯、前菜
2024-01-17
6天前 0 瀏覽
Lunch set 選擇好多,有時仲有限定menu,自己一個真係試唔哂,今日叫左食過咁多個餸入面最鐘意既南蠻炸雞同帆立貝裙邊海藻沙律,南蠻炸雞唔似其他有啲食店咁淨係用現成蛋黃醬,佢地有加洋蔥係入面,食落會冇咁漏。而帆立貝裙邊海藻沙律食落酸酸地,好fresh。
  • 南蠻炸雞
  • 帆立貝裙邊海藻沙律
2024-03-13 649 瀏覽
佢有好多款式都未試得晒,每次個飯一定要加醬油蛋,食落真係超正。平時每次必點一定有牛肋條,因為份量真係好充足,今次試咗佢個味噌蕃茄茄豆腐漢堡,個皮炸過都唔錯,另外試咗佢個柚子雞,個感覺都幾fresh。
2024-03-07 398 瀏覽
當日夜晚係紅館睇演唱會, 於是打算係黃埔食完野再慢慢行過去紅館個邊, 紅館個邊都無咩好食… google完見到呢間餐廳好受歡迎, 於是就去試下..點知行到過去見到有好多人等緊…果然受歡迎, 不過我地都係等左3-4個字到就可以入去, 原來因為佢出餐好快!佢個形式好特別, 你可以自選不同菜式去組合自己既套餐! 由於我想食得清少少, 於是就叫左牛肉壽喜燒、茶碗蒸、關東煮同埋帆立貝裙邊海藻沙律。牛肉壽喜燒 – 牛肉不算多, 同埋都似係普通的牛小排, 不過壽喜燒汁加蛋汁撈埋食就好好食!茶碗蒸 – 非常滑, 蛋味都濃, 有驚喜係佢有一細舊鰻魚同有蝦, 加入左D海鮮味入去!關東煮 – 蘿蔔無乜渣, 夠清甜, 另有一個福袋(入面裝一粒年糕), 非常日式風味!帆立貝裙邊海藻沙律 - 帆立貝裙邊非常爽口, 醬汁酸酸甜甜, 都非常開胃!男朋友就叫左松葉蟹薯仔沙律、柚子手羽先、紅酒汁煮牛肋條, 另加一個醬油蛋飯, 醬油蛋飯係用蘭王蛋, 撈埋D飯非常好食, 蛋味非常濃!紅酒汁煮牛肋條 – 牛肉炆到非常淋, 可惜紅酒味過多, 遮左D肉味..松葉蟹薯仔沙律、柚子手羽先都無咩特別, 正常發揮不過咁樣逐樣叫, 叫叫埋埋

不過咁樣逐樣叫, 叫叫埋埋每個餐都要百幾蚊,所以都唔算非常抵食, 但可以一試!
2024-03-03
2024-02-26 480 瀏覽
这家主打的是一人份的定食,每样都不会太大量,可以多尝两样,吃完饱腹感也很强。饭,前菜 ,主菜,配菜,甜品,饮品,都可以自主搭配. ✨雞肉團子✨超好吃!提案中带咸,搭配得刚刚好,外面脆脆的。
饭,前菜 ,主菜,配菜,甜品,饮品,都可以自主搭配.
✨雞肉團子✨
超好吃!提案中带咸,搭配得刚刚好,外面脆脆的。
2024-02-23 401 瀏覽
餐廳由開業以來人氣一直高企🔝,每次經過都大排長龍。今日難得成功避開到人潮時間,很快便安排入座了。我點了午餐定食🍱,包括米飯、主食、冷盤和飲品,俗稱「一汁多食」料理,隨餐更附送是日湯品及漬物,性價比貌似幾高,不知味道如何呢?😋🍚醬油蛋米 (另加$8)日本米結合日本蛋,味道簡直一流,必食推介❗️飯粒粒粒分明,煙軔有咬口,有飯香味。醬油蛋🥚醃得入味,不太鹹,最重要的是蛋味濃郁,拌飯一流🥢。🍷紅酒汁煮牛肋條 (定食$78)牛肋條炆得很入味,肉質軟腍,入口即化。醬汁濃郁,完全滲透內裡的紅蘿蔔🥕和洋蔥🧅,重口味的朋友一定喜歡。🥗八爪魚沙律沙律材料新鮮,清新開胃。八爪魚🐙爽口彈牙,可惜份量較少。☕️米氣黑糖米水黑糖具有養生效用,尤其是對女性,餐廳將飲品設為常溫,非常貼心🤩。味道較淡,不太甜,黑糖味也不突出。🌟總結:定食味道尚可,值得推介的是醬油蛋飯,不過整體都覺得有點名過於實😅,如果剛好路過附近見到不用排隊都可以一試。

🍚醬油蛋米 (另加$8)

醬油蛋飯

🍷紅酒汁煮牛肋條 (定食$78)

紅酒汁炆牛肋條

🥗八爪魚沙律
沙律材料新鮮,清新開胃。八爪魚🐙爽口彈牙,可惜份量較少。

八爪魚沙律

☕️米氣黑糖米水

紅酒汁炆牛肋條
2024-02-16 345 瀏覽
🍆和風茄子是一道傳統的日本家常菜,以鮮嫩的茄子為主要食材,加入了豆醬、醬油、味醂等和風調味料,口感豐富,風味獨特😋😋這道和風茄子表面微微焦香😌內部軟綿可口。茄子吸收了豆醬和醬油的風味,帶有淡淡的甜味和微微的鹹香,與茄子的自然甜味相得益彰。茄子的質地軟滑,入口即化,與醬汁的結合更是美味🤩而醬油煎鴨胸肉🥩表面金黃酥脆,內部保持了肉質的嫩滑,配上豆醬和醬油的調味,增添了豐富的層次感。柚子的酸香和微苦味為這道菜增添了清新的風味,使整體口感更加豐富。

2024-02-08
  • 和風茄子
‼️ 自由搭配日本家庭式小菜‼️•① [ 蒜 蔥 燒 牛 肩 卷 // 柚 子 雞 翼 // 南 瓜 沙 律 // 温 泉 蛋 飯]| 只係飯就已經有好多𝐜𝐨𝐦𝐛𝐨比你揀 個蛋真係撈飯一流( ⌯᷄ ·̫ ⌯᷅ก )「 南瓜沙律」 就反而冇乜🎃味,入面有啲🍎。「 柚 子 雞 翼 」柚子味重,幾醒胃!幾值得試,味道層次不錯。|𓋪8/10·② [ 關 東 煮 // 紅 酒 汁 牛 肋 條 //明 太 子 飯 ] |「 明 太 子 」有少少太鹹🥶「 紅 酒 汁 牛 肋 條 」的汁很好吃,配飯一流 |𓋪 7.5/10·③ [ 生 蛋 米 布 甸 🥚 ]| 米味其實唔係特別出。本身以為會勁伏,點知都𝐨𝐤!不過就唔會再試😂 |𓋪6/10•米気 (紅磡)紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖

‼️ 自由搭配日本家庭式小菜‼️

| 只係飯就已經有好多𝐜𝐨𝐦𝐛𝐨比你揀

個蛋真係撈飯一流( ⌯᷄ ·̫ ⌯᷅ก )
「 南瓜沙律」 就反而冇乜🎃味,入面有啲🍎。
「 柚 子 雞 翼 」柚子味重,幾醒胃!
幾值得試,味道層次不錯。|
𓋪8/10

|「 明 太 子 」有少少太鹹🥶
「 紅 酒 汁 牛 肋 條 」的汁很好吃,配飯一流
𓋪 7.5/10
③ [ 生 蛋 米 布 甸 🥚 ]

| 米味其實唔係特別出。
本身以為會勁伏,點知都𝐨𝐤!
不過就唔會再試😂 |
𓋪6/10

米気 (紅磡)
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
黃埔人氣日本米及日本雞蛋主題餐廳,定期會轉換菜式,每種都非常吸引!!套餐可隨意選擇菜式,當中有不同日本蛋同飯的配搭,又有配菜,甜品更係必試之選!!- 醬油蛋飯 HK$22 🍚🥚- 醬油蛋魚籽飯 HK$38 🍚🥚米粒飽滿有彈性,生醬油蛋質地濃厚香味濃郁,再加上咸香鱈魚籽,每粒飯都吸滿蛋汁魚籽香氣,超好食!!- 豚軟骨煮 HK$48 🐷以日式甜醬油汁煮,肉質軟嫩帶軟骨,口感豐富。- 松葉蟹薯仔沙律 HK$26 🦀🥔薯仔沙律中加入松葉蟹碎,紅蘿蔔及青瓜,蔬菜香甜中帶點鮮味,送飯一流!!- 鮭魚白雪山藥 HK$24 🐟🥔山藥泥帶山藥粒,再加入三文魚碎增添咸香,口感軟綿又有微微脆口,非常驚喜!!- 明太子雞翼 HK$38 🍗雞翼表面明太子燒得焦香,味道咸香焦脆,肉餡免治雞肉微辣有彈性肉質鮮嫩,超香口!!- 蔥燒牛舌 HK$36 🐂口感爽脆份量十足,配上蔥香及風味鹽醬,濃郁惹味。- 赤玉米布丁 HK$32 🥚🍮口感綿滑,有米的香甜味,再加上微咸日本生蛋黃,蛋香更勝焦糖布丁,味道特別又好食!!

- 醬油蛋飯 HK$22 🍚🥚

醬油蛋魚籽飯

- 醬油蛋魚籽飯 HK$38 🍚🥚

豚軟骨煮

- 豚軟骨煮 HK$48 🐷
以日式甜醬油汁煮,肉質軟嫩帶軟骨,口感豐富。

松葉蟹薯仔沙律

- 松葉蟹薯仔沙律 HK$26 🦀🥔

鮭魚白雪山藥

- 鮭魚白雪山藥 HK$24 🐟🥔

明太子雞翼

- 明太子雞翼 HK$38 🍗

蔥燒牛舌

- 蔥燒牛舌 HK$36 🐂
口感爽脆份量十足,配上蔥香及風味鹽醬,濃郁惹味。

赤玉米布丁

明太子雞翼
蔥燒牛舌
赤玉米布丁
2024-01-24 243 瀏覽
今日lunch 時去買飯,同店員講要兩個set, 但唔知點解佢落單落左只有一個set,另一個就只有主菜同小食,點解咁都可以有誤會?叫得小食同埋主菜正常都會跟飯掛?最後溝通左店員話下次去可以比返個飯我,但都想佢地留意一下,唔好再有呢個咁簡單嘅誤會!

叫得小食同埋主菜正常都會跟飯掛?

外賣自取
每一次去到都見到大排長龍.好奇心下一行7位朋友一齊去試吓.餐廳地方唔算.上次去排左20分鐘就入到去.但坐得唔算舒服.限時90分鐘食得比較緊張.所以好多都無點影相😅米気主打自由配搭定食組合.米飯,主菜,冷盤,常溫菜.所以餸菜品種選擇繁多🤓如果你有選擇困難症應該好頭痛😂所以建議同幾位朋友食咁每樣餸都可以試到.感覺會抵食D. 每個餸都係細碟但係食食下岩岩好➿醬油蛋加魚籽🍚個人推介醬油醃製蛋加魚籽.撈飯好加分😍蟹膏蟹肉都幾吸引不過好快就賣晒.➿帆立貝裙邊海藻沙律 / ➿蓮藕羊栖菜簡單講幾款有記憶點既餸菜.帆立貝裙邊同蓮藕配海藻類既羊西菜爽口有咬口.食唔停口.➿蔥燒牛舌 / ➿蒜蔥燒牛肩肉卷大量用鹽調味過嘅大蔥配牛舌都幾好送飯但略嫌燒牛肩肉卷太濃味.越食越咸.➿豚軟骨煮 / ➿奶油菠菜鮭魚豬軟骨都煮得夠淋身入味.不過奶油菠菜鮭魚有啲Over Cook.醬汁都比較稀.➿南蠻炸雞 / 南蠻吉列蝦 / ➿忌廉蟹肉餅尼2款炸物正常發揮.夠香脆.配塔塔醬送飯都唔錯.蟹肉餅夠creamy.➿赤玉米布甸 / ➿米気雪糕甜品方面幾位朋友都覺得米気雪糕最穩陣.質感幾滑帶米香味.上面既脆脆增加口感.而其餘幾款嘅甜品

➿醬油蛋加魚籽🍚
➿帆立貝裙邊海藻沙律 / ➿蓮藕羊栖菜
➿蔥燒牛舌 / ➿蒜蔥燒牛肩肉卷
➿豚軟骨煮 / ➿奶油菠菜鮭魚
➿南蠻炸雞 / 南蠻吉列蝦 / ➿忌廉蟹肉餅
➿赤玉米布甸 / ➿米気雪糕
甜品方面幾位朋友都覺得米気雪糕最穩陣.質感幾滑帶米香味.上面既脆脆增加口感.而其餘幾款嘅甜品都係好一般
至於赤玉米布甸.接受能力比較低😂就係生雞蛋放上為布甸上面.成個口感都唔夾🥲只食到生雞蛋嘅味道.直接放棄了.整體一試無防但如果要排太耐就不了~

米飯:
📸  打卡指數: 5/10
🤵🏼  環境服務: 6/10
🤔  推薦指數: 7/10
2023-11-25
尋晚 去食 早去唔洗等 排隊 差唔多 6點幾?去到食之前見到人推介都好想試下但都有啲似 配搭後 唔覺唔覺 都計落唔平自選 set 1醬油蛋魚籽飯+紅酒汁煮牛肋條+帆立貝裙邊海藻沙律+蔥燒牛舌個飯好好食 蛋&魚籽係唔腥 牛肋條好冧 汁都煮得唔錯好食帆立貝裙邊海藻沙律好清新 好酸甜 好爽口牛舌好得意好清新 但凍食 都唔會韌set 2蟹膏蟹肉+牛肉壽喜燒+八爪魚沙律+柚子手羽中+限定新品 梅子豚腩煮個飯加咗有wasabi所以食可能搞拌個飯先壽喜燒啲肉同菇都好甜 肉都好冧八爪魚 有啲位食落韌 但整體都好食 有加咗wasabi柚子雞翼就凍食 但個汁都ok 食落唔係油膩個啲都算清新 梅子豚腩 就肥肉啲有啲位就韌啲冇想像中咁會有梅子味 有一粒放上面 但單就咁食粒梅就酸咸 可能咬少少梅加肉食有啲唔同味?總括 好值得一試 有打卡mode同埋佢價錢上 俾到嘅份量唔算細 每類都好足料好似咁叫咁多肉類食 其實都好飽下冇叫甜品 (唔覺得一定要試 個人口味)
尋晚 去食

八爪魚 有啲位食落韌 但整體都好食 有加咗wasabi
柚子雞翼就凍食 但個汁都ok 食落唔係油膩個啲都算清新
梅子豚腩 就肥肉啲有啲位就韌啲
冇想像中咁會有梅子味 有一粒放上面 但單就咁食粒梅就酸咸
可能咬少少梅加肉食有啲唔同味?

總括 好值得一試 有打卡mode
同埋佢價錢上 俾到嘅份量唔算細 每類都好足料
好似咁叫咁多肉類食 其實都好飽下
冇叫甜品 (唔覺得一定要試 個人口味)
2024-01-12
  • 紅酒汁煮牛肋條