2024-07-16 0 瀏覽
朋友仔過嚟搵我食飯,揀咗呢間日式餐廳~餐廳嘅特色係有好多款選擇同配搭~幾個小碟拼埋一個定食咁,感覺好吸引~餐廳環境都係好日系,全部都係木系設計!飯方面我揀咗醬油蛋嘅配搭~自己一向都好鍾意食溫泉蛋,呢度嘅蛋好香,撈飯一流!啲小菜係同朋友share嘅,可以每樣都試到好開心!小菜雖然望落好少,但係份量都唔少,我哋主食食叫咗白汁菠菜鮭魚同紅酒汁煮牛肋條,牛肋條好腍好好食~沙律方面叫咗明太子牛油果沙律同埋南瓜沙律~味道都好好食,不過自己覺得有啲漏,但係南瓜沙律佢係好好食嘅入邊加咗蛋同埋少少蘋果好清新!而小菜揀咗柚子醬汁煎鴨胸同柚子雞翼~推薦煎鴨胸一啲都唔會硬,入口好軟熟!而甜品我哋就叫咗一個赤肉米布丁~個布丁好重米奶味,都幾特別,但係同玉子好似唔係好夾!下次再試吓其他甜品~
每次經過都大排長龍嘅日式家庭料理餐廳,為左食到佢所以早啲出嚟排隊,點知比我即刻入到(lucky😙),入到去比想像中再大間啲,裝修都好有和風感覺,簡潔木系為主。餐牌可選擇米飯、主食、冷盤,另外可以加小食同甜品。🤩🍚今次叫左個明太子飯,鮮味十足,鹹鹹香香咁好適合用黎送飯。而飯亦都煮得好好,水分軟硬適中,係份量較少。至於主食就叫左月見博多地雞團子,其實即係雞肉漢堡加隻生雞蛋黃(親子丼嘅概念)用左類似照燒醬去送,都係非常好送飯嘅味道。而且雞肉夾雜住軟骨,口感更加豐富。而冷盤就叫左鮭魚白雪山藥,除左魚肉之外另外都有薯仔,以沙律黎講就偏膩。總體黎講算係一個不過不失嘅家庭式餐廳,每樣野食份量唔算多,不過食落其實都夠飽。可惜就係冇想像中咁好食咁surprise,唔知點解要排咁耐🧐,仲有就係係叫下叫下其實都唔算平,cp值一般。

餐牌可選擇米飯、主食、冷盤,另外可以加小食同甜品。🤩

2024-07-11
以前無打過食評,今次希望發表意見後餐廳會改善。點餐後發現放喺枱嗰壺水係無哂味嘅熱茶,請店員換過壺都無分別,根本就只係滾水食物質素也大不如前,牛肋條一碗只有2件小的,份量減少左,比咁多汁以為量好多。。。牛肉壽喜燒食落完全無味,唔值呢個價錢之前都一直幫襯米気,但今日食完之後好似受員工氣多過食飯,以後都未必再食了。
以前無打過食評,今次希望發表意見後餐廳會改善。

牛肉壽喜燒食落完全無味,唔值呢個價錢

2024-07-08
2024-07-08 142 瀏覽
間中我都會去紅磡呢間我形容為”日式住家飯” 嘅餐廳食嘢佢menu 有少少似無印,可以自選飯/ 熱盤/ 冷盤/ 小食,每樣份量都唔多,所以一個人都可以試2-3 個餸 因為我知道雞肉扒上面已經有蛋,所以今次我揀左紫菜醬飯,順帶一提,呢間餐廳係用日本米,熱辣辣嘅飯撈埋紫菜醬同生雞蛋超正!今次揀嘅雞肉漢堡扒同牛舌都好好食!兩樣嘢味道都剛剛好,唔會太鹹/ 太淡,送飯一流 🤤 牛舌好多蒜,口感爽脆,亦係送飯嘅好選擇!
間中我都會去紅磡呢間我形容為”日式住家飯” 嘅餐廳食嘢
2024-07-06
2024-07-08 130 瀏覽
和老婆起身就過去,剛好12時開門,第一批進去,到12時半外面就開始要排隊了。醬油蛋飯,蛋是深橙色的,蛋味很濃;月見博多雞團子是另一種蛋,蛋味沒那麼濃,但亦因此不會搶到雞團子的味道。從這點細節來看,米氣在食材選擇上是十分用心的。鮭魚白雪山藥,奶油味加上香煎微鹹的鮭魚碎本身就很搭,再加上了黑胡椒吊味;米氣雪榚是加了米通的淡奶雪芭,少了份甜少了份奶味,但又平衡得很好。米氣的風格整體而言都是清新的,習慣在菜品上加上芥末/黑胡椒等refreshing的調味twist,是那種天天吃都不會很膩的住家飯。埋單兩人$284, 當作是兩餸飯,每人也要一百左右,如果落到$78左右,消費得會更舒服一點。

2024-06-22 264 瀏覽
我覺得冇想像中咁好食最好食係個飯,睇落好似好乾,但係其實係煮得啱啱好,軟硬適中,而且好煙韌我哋叫咗紅酒燴牛肋肉,中規中矩,紅酒味濃,南蠻炸雞,蛋沙律嘅洋蔥有啲太多,個味道好搶,另外個炸雞非常之油,一夾起其實成個碟底都係油,味道就正常,不過唔脆前菜方面蓮藕羊梗菜幾好味,好清爽,用咗芝麻醬調味八爪魚沙律就係芥辣味,但係八爪魚有啲硬,唔容易咬另外加咗個柚子雞翼20蚊,同我想像中好唔一樣,因為首先係凍。。。嘅另外有好多汁淋咗上去,個感覺好似擺咗喺廚房好耐。。。而且好甜好甜,唔係我鍾意食嘅口味整體嚟講試過一次應該都唔會再去
我覺得冇想像中咁好食

前菜方面蓮藕羊梗菜幾好味,好清爽,用咗芝麻醬調味

八爪魚沙律就係芥辣味,但係八爪魚有啲硬,唔容易咬

整體嚟講試過一次應該都唔會再去

2024-06-20 180 瀏覽
每次朋友聚會,大家無意見或特別想食咩,就懶得諗,就會到米氣我都大概回顧左3次了,哈哈!餐廳環境尚算舒適。喜歡佢的餐係完全自由選擇組合,由前菜到主食甜品,想食咩就食咩,而且食品款式選擇也不少呢飯食也有不同配料選項,例如蛋、明太子。前菜主食甜品略嫌一份不夠,都可以劃幾份。特別喜歡佢招牌—米氣雪糕,好夠凍同好有米味,不錯不錯不過6點半到7點後才到達的話,有機會要排隊了!如果當天落雨,鑒於餐廳的位置,在外邊排隊等位都有少許狼狽的!
每次朋友聚會,大家無意見或特別想食咩,就懶得諗,就會到米氣
我都大概回顧左3次了,哈哈!

飯食也有不同配料選項,例如蛋、明太子。
前菜主食甜品略嫌一份不夠,都可以劃幾份。

特別喜歡佢招牌—米氣雪糕,好夠凍同好有米味,不錯不錯

米氣招牌雪糕
米氣招牌雪糕
  • 米氣雪糕
2024-06-06 284 瀏覽
今次已經係第五次食米氣,lunch, Dinner, takeaway都試過,晚市選擇最多😛同朋友一行三人,每人都叫咗三文魚子醬油蛋飯,係呢期既special,我覺得淨係個蛋都可以撈晒個飯食😂😂朋友特別推薦蔥燒牛舌!佢哋話覺得係香港數一數二好食牛舌🤓不過因為我唔食牛肉就比較唔到。另外,朋友覺得蕃茄味噌豆腐漢堡比較咸、而且汁較多,適合重口味人士🙉 而我叫咗奶油煮鮭魚,今次係第二次食,唔會好漏、而且魚肉嫩滑,繼續好食😋😋

同朋友一行三人,每人都叫咗三文魚子醬油

去過黃埔呢間高人氣嘅餐廳食兩次,兩次都要排隊大約20分鐘主打日式家庭式料理, 每樣份量唔係太大,但賣相精緻同埋可以一次試多幾款嘢食菜單提供好多選擇,搞到小編有啲選擇困難🤣菜單主要有五大類別: 米飯,主菜,溫配菜,冷配菜,甜品,飲品餐廳仲會成日轉食物款式,同有期間限定嘅選擇!定食建議組合係米飯 + 主菜 + 溫配菜 + 冷配菜但係其實喺同一個類型揀多過一樣都可以, 今次嘅組合揀咗米飯 + 主菜 + 溫配菜 x 2好有日式家庭煮飯,溫馨一餐嘅感覺🥹遲啲要試吓午餐定食先^^————————————————感想:🍚 米飯❆ 醬油蛋飯 $22熱門選擇之一! 賣相超級靚, 搭配米飯既完美組合,每一啖都可以品嚐到醬油既濃郁味道❆ 明太子 $22濃郁既鮮味同微辣,又係第二個白飯小偷🥘主菜❆ 紅酒汁煮牛肋條 $48超級好食! 牛肋條經過慢煮非常腍,肉質鮮嫩多汁,紅酒香氣突出❆ 奶油菠菜鮭魚 $52鮭魚肉質鮮嫩,搭配奶油菠菜既濃郁口感,鮮嫩既魚肉同滑順既奶油菠菜口感豐富🍢 溫配菜❆ 北海道芝心粟米球 $36外層酥脆,內裡鮮甜! 炸得好好食但又唔會乾❆ 柚子醬油煎鴨胸 $38鴨胸肉經過煎烤處理,外皮酥脆內部
去過黃埔呢間高人氣嘅餐廳食兩次,兩次都要排隊大約20分鐘
菜單提供好多選擇,搞到小編有啲選擇困難🤣
餐廳仲會成日轉食物款式,同有期間限定嘅選擇!
定食建議組合係米飯 + 主菜 + 溫配菜 + 冷配菜
好有日式家庭煮飯,溫馨一餐嘅感覺🥹
遲啲要試吓午餐定食先^^

————————————————

感想:
🍚 米飯
❆ 醬油蛋飯 $22
❆ 明太子 $22
濃郁既鮮味同微辣,又係第二個白飯小偷

🥘主菜
❆ 紅酒汁煮牛肋條 $48
❆ 奶油菠菜鮭魚 $52

🍢 溫配菜
❆ 北海道芝心粟米球 $36
外層酥脆,內裡鮮甜! 炸得好好食但又唔會乾

❆ 柚子醬油煎鴨胸 $38
鴨胸肉經過煎烤處理,外皮酥脆內部肉質嫩滑多汁。柚子醬油增添咗獨特酸甜味道

❆ 蔥燒牛舌 $36
牛舌肉質鮮嫩,經過蔥燒處理後,肉質更加香濃

❆ 關東煮 $28

• 紅酒汁煮牛肋條
  • 蔥燒牛舌
  • 鰹魚汁菠菜
2024-05-29 172 瀏覽
今日同同事去食佢嘅Lunch set,個價錢around $70至到 $90左右,個Set入面包括一份熱食,一份冷盆(8選1)& 一杯野飲。鋪頭經常排長龍,要早少少🤏去排隊拎位。
今日同同事去食佢嘅Lunch set,
個價錢around $70至到 $90左右,
個Set入面包括一份熱食,一份冷盆(8選1)& 一杯野飲。
鋪頭經常排長龍,要早少少🤏去排隊拎位。
2024-05-27 209 瀏覽
週末總是很多人排隊的‘’米氣‘’,諗住平日晚上應該唔太多人,放工19:15就黎攞飛排隊。都要等6張枱先有得入去食。環境唔錯,座位闊落。餐牌可以自由搭配米飯、前菜、主食、溫食、冷食、甜品、飲品,自由度好高,想食咩就叫咩。我地分別叫左2個組合:1)醬油蛋魚子飯+紅酒汁煮牛肋條+蒜蔥燒牛肩肉卷魚子同蛋黃配上有醬油的熱飯,口感一流,醬油唔鹹。牛肋條算多,紅蘿蔔煮得好淋入味牛肩肉卷配上蔥蒜,燒得岩岩好,唔干身2)蟹膏蟹肉飯+牛肉壽喜燒+柚子手羽中蟹肉蟹膏好新鮮配白飯好好食牛肉壽喜燒還好,以為佢會煲上,原來係碟上,內里有一隻蛋柚子雞翼稍為有啲凍,如果熱上就應該好好味整體嚟講,因為有太多選擇,自由度好高,選擇困難症嘅人就唔識點揀好,下次會再嚟試其他餸。

我地分別叫左2個組合:

1)醬油蛋魚子飯+紅酒汁煮牛肋條+蒜蔥燒牛肩肉卷

魚子同蛋黃配上有醬油的熱飯,口感一流,醬油唔鹹。
牛肋條算多,紅蘿蔔煮得好淋入味
牛肩肉卷配上蔥蒜,燒得岩岩好,唔干身

2)蟹膏蟹肉飯+牛肉壽喜燒+柚子手羽中

蟹肉蟹膏好新鮮配白飯好好食
牛肉壽喜燒還好,以為佢會煲上,原來係碟上,內里有一隻蛋
柚子雞翼稍為有啲凍,如果熱上就應該好好味

一份多種選擇既menu .. set , 按自己喜好選擇 ..同媽咪食 , 可以happy share , 大家各選叫咗不同的食物 , 每樣都可以試試。 我同媽咪最鍾意都係茄子 , 唔會好似中式茄子煮法有浸結口的味道 , 感覺很清爽。而媽咪亦都十分喜歡它的魚 , 汁的酸甜亦較到非常適中 , 送飯一流。可能我們都比較大食 , 覺得下次應該可以再嗌多啲。當天係weekend傍晚去食 , 不用等位 , 食完出嚟是晚飯時間 , 門口已多人排隊等候。如想試試日式家庭小菜,可以來這間餐廳感受吓。
可能我們都比較大食 , 覺得下次應該可以再嗌多啲。
如想試試日式家庭小菜,可以來這間餐廳感受吓。
2024-05-09 283 瀏覽
好耐無食過日本野la! 今日黎紅堪好出名既日式fusion 菜解下癮😋😋套餐好多選擇,但備貴,如果每款叫一個應該都要200蚊埋單。 強烈推介醬油蛋飯!蛋汁配上日本米飯,一級棒!聽講係用蘭王蛋,怪唔得甘有蛋味,好香濃!另外叫左個南瓜沙律,分量ok 大但食落無咩南瓜味,還好。而豚軟骨煮,味道無話好特別,不過不失。關東煮有大大舊蘿蔔,好入味好好食,本人好中意佢依隻淡淡既湯香,配大根食一流!推介!整體黎講依個set 係好食有水準,但始終埋單160蚊有dd 貴,如果平50蚊左右就perfect la! 好食可以一試👍

回頭度🍪8/10|人均消費💰~$70-120🥬#crispy_健康外食-唔使$100就有咁精緻嘅定食😍有齊飯🍚主食🥘冷盤🥗仲有湯品🍲飲品☕️漬物🥫性價比真係好唔錯🥳-🤍味噌蕃茄豆腐漢堡 $68豆腐切得幾幼細 真係有啲漢堡嘅感覺加埋味噌同蕃茄🍅配飯一流同時都係比較健康嘅選擇仲有少少炸蓮藕🤩-✨醬油蛋米(+$8)係用日本蘭王蛋🍳望住都覺得好療癒-✨鰹魚汁菠菜食落幾清爽🥬但菠菜有啲一舊舊咁同埋上面都放咗啲木魚碎🐟-✨米気黑糖米水+漬物+是日湯品麵豉湯唔太鹹 都幾多餸😋有豆腐白蘿蔔🥕仲有紫菜-整體味道🌕🌕🌕🌕🌑抵食🌕🌕🌕🌕🌑
回頭度🍪8/10|人均消費💰~$70-120
豆腐切得幾幼細 真係有啲漢堡嘅感覺
加埋味噌同蕃茄🍅配飯一流
同時都係比較健康嘅選擇
仲有少少炸蓮藕🤩
✨醬油蛋米(+$8)
係用日本蘭王蛋🍳
有豆腐白蘿蔔🥕仲有紫菜
整體味道🌕🌕🌕🌕🌑
抵食🌕🌕🌕🌕🌑
2024-05-05 244 瀏覽
小妹身為紅磡區街坊,早喺呢間日式家庭料理店開業時就食過,當時覺得尚可,之後人龍越來越長就更唔想等(個人認為唔值等>20分鐘😝),適逢有朋友大駕光臨黃埔,又見唔駛等,就決定再試呢間區內名店,不過略為失望,大部份小菜都流於普通水準,但呢個價錢就偏貴啦🙈菜單上選擇多,米飯、主食、冷盤、熱食、甜品都有得自由配搭,對於乜都想試,每樣試少少嘅朋友嚟講,都係一個好選擇,只不過揀吓揀吓,價錢都唔平,每人亦限低消$80。醬油蛋飯米飯香軟,但未至於講到咁驚豔,飯亦唔夠熱;醬油蛋少失望,雖然賣相吸引,質地厚稠,但醬油味同蛋味都唔夠濃郁,唔盡興呀😆。松葉蟹薯仔沙律用料的確多,但味道較單薄,青瓜亦淋咗失口感。雖然加咗蟹肉,但竟然唔及大户屋嘅薯仔沙律好食同醒胃🤪紅酒汁煮牛肋條牛肋條軟腍,但整體味道過於單一,紅酒味唔算出,亦冇呢道菜應有嘅惹味同配料香味。奶油菠菜鮭魚唔算特別,鮭魚肉質唔夠嫩滑juicy~柚子手羽中柚子味調較得幾好,係醒胃嘅,但坦白講呢味本身就應該最唔易出事。

醬油蛋飯

松葉蟹薯仔沙律

紅酒汁煮牛肋條

奶油菠菜鮭魚
唔算特別,鮭魚肉質唔夠嫩滑juicy~

柚子手羽中
2024-02-06