2019-02-07 986 瀏覽
年初二去左近期好hit既福田覓食,初三就留港支持本地食店喇,加上係赤口,去開車公,難得有食店開門,都驚驚地啲野食求祈,不過又幾有驚喜喎!而且價錢都合理。有燒菠蘿串外,老闆話見今日天氣咁熱,羅左啲菠蘿🍍冰鎮,可以解下暑,搞到我覺得好似去左泰國咁2種菠蘿都好味,唔同感覺唔止好似去左泰國咁,仲去埋印尼🇮🇩有我最愛既印尼串燒,個沙嗲汁超正,泊得住九龍城蘭英!!除此之外,仲有搵返童年回憶既碗仔翅,又好味又有回憶既味道。搞到今日呢個覓食團好似遊覽左東南亞國家咁
2種菠蘿都好味,唔同感覺
2019-02-07
2017-07-20 916 瀏覽
米之寶其實都開左好耐,中學時都時常在這裹午餐。今日即興與中同放工之後來食個晚餐,8點鐘入座不算太多人。點了半隻雞的麻辣雞煲,因為不太吃得辣,所以店員幫我點了微辣。另外,還加了配菜, 有娃娃菜,蟹柳,花枝墨魚丸,牛栢葉,烏冬。至於雞煲的味道方面, 微辣的口味剛剛好, 裹面的香料也十足,非常入味。跟一般外面出名的重慶雞煲也相似。 店員態度方面不錯, 當我們要求一杯冷水時,還跟我們說吃辣飲暖水比較好,雖然感覺上差不多,不過貼心的提點也不錯喔。下次再來嘗試其他口味的雞煲吧!
米之寶其實都開左好耐,中學時都時常在這裹午餐。

下次再來嘗試其他口味的雞煲吧!

麻辣雞煲
很少寫食評, 因為不太在意東西好不好吃, 這次也不全算是食評, 不過呢間野也值得說說2月1日去車公廟後, 往前行, 就只有這家餐廳, 同行說食少許東西, 坐低看看, 餐牌上什麼都沒有選, 兩個餸(貢丸+魚皮餃)$48大元, 唔跟野飲當時下午4點, 沒什麼人, 都要等成十幾分鐘, 終於送上台, 跟自己家入廚房煮出來沒分別, 是旦一碗, 叫的是酸辣但完全無味道同行叫個3餸+野飲=$68, 另一位叫多士, 兩片白面包, $15三碗面, 一杯野飲, 兩塊面包, 埋單$197不知以為自己在什麼地方吃飯, 車公廟算旅遊區嗎? 真是太貴了,
三碗面, 一杯野飲, 兩塊面包, 埋單$197

2017-02-01
2013-11-26 965 瀏覽
見佢係屋企附近開左一排, 點都要幫襯下~ 點知...... 豬扒司華力腸米線 - 呢度出名桂林米線, 我真係第一次見啲米線粗到咁, 好似放左係湯好耐咁發漲晒, 又淋到糊狀咁, 真係幾難食! 豬扒得好少, 味道一般, 而司華力腸切到片片癡住晒......
見佢係屋企附近開左一排, 點都要幫襯下~ 點知......

2013-11-26
2010-05-21 760 瀏覽
見樓下的用家指米之寶的湯底不夠酸, 沒辦法, 因為她的酸菜是後下的, 不像以前尖沙咀樂道已經執笠的那一間, 酸菜是煎湯是下的, 酸的來源既然沒有甚麼醋的幫助, 不夠酸是必然的。另一點是, 她的小辣確實也是很辣的, 但她的米線又確實不辣不好味。由於筆者吃酸辣米線的經驗太多了, 小心之下, 由第一次幫趁開始, 就已經叮囑她的小麻辣醬必須另上, 由我自己加。這樣一來, 就能安心享用了。筆者不是要為米之寶講好說話, 事實上她的員工的態度確實是不好, 聽電話的也好, 企堂的也好, 通通耐性都不好, 再加上晚上打烊時間提早了, 在翠田街街坊而言, 並不討好。但想深一層, 以翠田街附近的外賣而言, 廿幾元就已經肯送上門, 其它的是六十元啊!!! 哪能要求太多呢? 而且, 幫趁她的都不外乎附近住客、商戶或者學生, 外人專誠到訪者絕少, 街坊生意, 我也不滿意店員待人接物的態度, 所以從不堂食, 只叫外賣。附近的食肆, 除了必須保持水準的麥記和必勝客, 問心講句, 還有哪一家是好吃的? 都只能飽肚。當然你有財力, 你固之然可以飛車出去大圍火車站後的燉奶佬, 一定比她好, 但假如只求平靚正飽肚又一餐,

而且, 幫趁她的都不外乎附近住客、商戶或者學生, 外人專誠到訪者絕少, 街坊生意, 我也不滿意店員待人接物的態度, 所以從不堂食, 只叫外賣。附近的食肆, 除了必須保持水準的麥記和必勝客, 問心講句, 還有哪一家是好吃的? 都只能飽肚。當然你有財力, 你固之然可以飛車出去大圍火車站後的燉奶佬, 一定比她好, 但假如只求平靚正飽肚又一餐, 只幫趁午飯, 還是可以考慮的。堅持要綑綁式的味道好+服務好+就近翠田街, 就免不了要失望的
2010-05-15
2010-03-05 500 瀏覽
自從培養起懂得放慢腳步,到不同小店用餐習慣之後,回去總想與不同朋友網友分享食評;住沙田尾的我,時會為美味料理而專誠乘車到目的地用餐,大圍米之寶是其中一間,但今次不是開貼讚賞,而是要寫出其必須改善的態度問題。食物本身是美味,這裡不多介紹,可是員工態度,尤其是晚上戴眼鏡的男士 (應該是老闆),態度就極有問題。就像今晚,我點了一客 炸醬‧無名肉‧肥牛公仔麵;上檯之後,我發現炸醬的份量比平時少,於是便問他:老細,今日你地d 炸醬少過平時咁多,唔該你幫我加番D丫。估唔到我得到如此下場::夠架喇,係咁多架喇,你放心啦,D 炸醬只不過沉左落湯度之嘛。我心有不甘,想多給他一次機會,因為我是有用匙羹撥過才問的:下,係咪架,真係好少喎誰不知,他的回應是:係啊,你放心啦,D 炸醬係我親自潷落碗麵度架。於是他便走開了,我自問不是頑蠻之人,所以就無再追究,不過我這一餐的馳名炸醬份量就少了一半有多..你說我不給你喊臉都不行啦,又不是沒有給機會你!這位四眼男士(應該是老闆)都不是第一次,表面上做野好像很爽快,實際不懂變通!得罪別人也不知!之前又有一次,我跟朋友到此店點了兩碗改公仔麵底的,誰不知送來全是米線,結果我問
食物本身是美味,這裡不多介紹,
:老細,今日你地d 炸醬少過平時咁多,唔該你幫我加番D丫。

估唔到我得到如此下場:
我心有不甘
,想多給他一次機會,因為我是有用匙羹撥過才問的:
下,係咪架,真係好少喎

誰不知,他的回應是:
係啊,你放心啦,D 炸醬係我親自潷落碗麵度架。
於是他便走開了,
我自問不是頑蠻之人

你說我不給你喊臉都不行啦,又不是沒有給機會你!

之前又有一次,我跟朋友到此店點了兩碗改公仔麵底的,誰不知送來全是米線,結果我問他,
竟然大大聲回應我們一句:完全無講過!
我與那位跟我分開點菜(故一定不會是我們漏點)
的朋友兩個人當場愕了然!
雖然最後他也給我們換了,可是印象分真係大打折扣!

最近米之寶價錢再再提高
有些餸料本來是$4 ,現在已細分成$5
熱飲加至$6,凍飲要$7

本來美味的食材因應物價通漲而調整是可以接受,不過惡劣的態度,真的令人極之失望!

簡直當客人是草!

這個價錢,何不多加一點出沙田或觀塘食更馳名的米線?
何況人家的鋪面衛生情況,絕對比你好,至少光線充足不會一陣羶味傳出來。
2010-03-05
(非會員)
2009-05-21 242 瀏覽
我是第一次來這間食店, 發覺餐牌上有幾樣很特別的食物, 之前從未在別的地方吃過, 所以便問問店員是什麼來的, 他很用心給我講解, 說這些都是他們獨有的招牌食物, 是自家製的。於是我便點了, 有無名肉, 雪摩芋, 鹵肉青, 鹵水豆腐, 再配搭米線, 麻辣醬可以自己加。這幾款招牌食物都很好吃, 尤其是無名肉很有口感, 鹵水豆腐很入味, 鹵肉青其實是瘦豬頸肉, 他們的米線也不錯, 比較彈牙; 因為我不太吃得辣, 所以只加了少少麻辣醬, 聽店員說他們出產的麻辣醬很受歡迎, 每月都可以賣過百瓶。整體感覺良好, 很有特色, 好味, 一定會再來, 如果是經常吃米線的人, 不妨來一來這間店試試。

2009-05-19
  • 無名肉
  • 雪摩芋
  • 鹵肉青
  • 鹵水豆腐
2008-02-27 137 瀏覽
見到呢間舖門口好多報紙訪問,今日見得閒就入去食lunch叫左個生菜鹵牛展米線,要小麻辣湯底個米線仲有d芽菜同酸菜加花生做配料食落覺得米線偏淋,只係一般鹵牛展就好驚喜,好入味小麻辣湯底唔算好辣,仲感覺到麻果程怠覺,唔錯,但太咸......
見到呢間舖門口好多報紙訪問,今日見得閒就入去食lunch

叫左個生菜鹵牛展米線,要小麻辣湯底
個米線仲有d芽菜同酸菜加花生做配料
食落覺得米線偏淋,只係一般
鹵牛展就好驚喜,好入味
(非會員)
2006-11-15 132 瀏覽
聽個friend 話呢間野好出名,咁咪試下啦。試左那些酸辣米線,叫左碗小酸辣無名肉牛展米線試下……唉……好失望呀,酸唔夠酸……食唔到酸辣那種感覺,或者應該食中酸辣卦……唉……好失望啦……不過那些無名肉都幾得意既,幾香口。不過唔會因為呢樣野再去啦……
聽個friend 話呢間野好出名,咁咪試下啦。

不過唔會因為呢樣野再去啦……
2006-11-06 117 瀏覽
考試早放,但時間都係唔早,又係時候食晏...友人介紹呢度,於是就襯少人時黎呢度食...第一次黎呢度食,友人推介無名肉,就叫左個炸醬無名肉米線,小辣酸辣湯底+凍檸水...因為自己呢幾日傷風,唔食得咁辣...米線來得大碗,除左自選配料,碗米線仲有花生,芽菜,酸菜...米線較粗,頗淋,唔夠咬口...炸醬ok,無名肉好似係豬頸肉,但同我地平時食開的豬頸肉有d唔同,幾好食...酸辣湯底,小辣都ok辣下,但嫌唔夠酸...下次試下個麻辣湯底先...碗米線只食左三份二,已經好飽..但食辣的代價,就係喉嚨痛...