每次經過Sogo都會食既章魚燒‎|•'-'•)و✧無論係我反工前收工後上堂前落堂後疫情前中後🙈🙈經過多年,都覺得水準有保持到!佢係煎炸過既章魚燒,所以外脆內軟粒粒都有章魚係到🐙雖然我最中意係原味,但今次同朋友share 左芝士明太子味🤎睇下我既儲分卡就知道我係真Die heart 忠粉😝· - - · - - · - - ·🔸 芝士明太子(8粒) $52· - - · - - · - - ·#foodiedesu銅鑼灣#foodiedesu章魚燒
每次經過Sogo都會食既章魚燒‎|•'-'•)و✧
無論係我反工前收工後上堂前落堂後疫情前中後🙈🙈
經過多年,都覺得水準有保持到!
佢係煎炸過既章魚燒,所以外脆內軟
粒粒都有章魚係到🐙

睇下我既儲分卡就知道我係真Die heart 忠粉😝
· - - · - - · - - ·
🔸 芝士明太子(8粒) $52
· - - · - - · - - ·

#foodiedesu銅鑼灣
#foodiedesu章魚燒

2024-03-01 41 瀏覽
間唔使就會想食下章魚燒過下口癮, 香港黎講呢間章魚燒都算係最好味同最接近日本既版本🇯🇵! weekend既下午時間去到, 都排左幾個人, 但係店員都算快手, 等左5分鐘就有得食啦! 😝 雖然佢係不停咁整, 唔係即叫即整, 但其實keep住有人買, 到手既時候都係熱辣辣既🔥 個日一路食一路睇住店員整, 都幾得意, 每個都好圓碌碌 好可愛🥹原味章魚燒🐙 柴魚片, 沙律醬同照燒汁都落到遮哂章魚燒咁滯, 咬落去外脆內軟燸, 鍾意食既真係每個禮拜食一次都得哈哈! 而且入面每粒章魚都大過手指高, 好足料 性價比好高! 推介!

2024-02-17
5 分鐘 (外賣自取)
  • 原味章魚燒
2023-12-21 127 瀏覽
朋友好鍾意食章魚燒,周圍搵邊間好食。有friend推介呢間話好正喎,所以嗰日經過就去咗試。原味正宗章魚燒,得一款口味。出邊可以望住佢個盤轉下轉下,好鬼過癮。好多人排隊,章魚燒啱啱整好新鮮熱辣辣,真係唔好一啖食落口唔係嘅話會熱死😂味道唔錯,偏軟身,個人更喜歡,忍不住一粒一粒食,醬料適中,唔會蓋過原本嘅味道。

Sogo超市那層有不少小食店見有間主打章魚小丸子的小店岀現人龍就買來試試🤩‣ 原味章魚小丸子 ($25)外皮幾脆,不過好薄入面剩係得一粒章魚🐙無其他配料,而且係好空食完冇咩滿足感🥺💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟章魚小丸子只有原味和明太子兩種味道味道正常發揮,奈何餡料太少而且定價較進取店員服務態度也一般應該不會再回購了~💰Total: $25📍築地GINDACO|@銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓14A號舖全港多間分店🫶🏻🚩更多同類餐廳 #foodstep_小食🚩更多同區餐廳 #foodstep_銅鑼灣📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_ 🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
Sogo超市那層有不少小食店
見有間主打章魚小丸子的小店岀現人龍
就買來試試🤩

‣ 原味章魚小丸子 ($25)
外皮幾脆,不過好薄
入面剩係得一粒章魚🐙
無其他配料,而且係好空
食完冇咩滿足感🥺

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
章魚小丸子只有原味和明太子兩種味道
味道正常發揮,奈何餡料太少
而且定價較進取
店員服務態度也一般
應該不會再回購了~

💰Total: $25
📍築地GINDACO|@
銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓14A號舖
全港多間分店🫶🏻

🚩更多同類餐廳 #foodstep_小食
🚩更多同區餐廳 #foodstep_銅鑼灣

🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2021-02-07 1671 瀏覽
每次去日本都會食章魚燒,仲特登去埋大阪拎米芝連嘅章魚燒小店,不過香港賣章魚燒嘅小店唔多,而且好多只係立食,但依家疫情關係,確實好少機會喺街大啖大啖食。今次銅鑼灣做完嘢,順手去Sogo買章魚燒返屋企食。呢度章魚燒$45有8粒,睇住啲章魚燒滾呀滾呀好治癒,等咗一陣就有得拎。返到屋企食當然無即場食咁好食,雖然腍咗但係依然好好食。每一粒都有大大粒章魚,加埋特調燒汁醬、日式沙律醬、木魚一齊食,好滿足,麵糰比例又唔會太多,一個人食哂8粒無難度!

章魚燒

2021-02-06
章魚燒
2020-08-18 1265 瀏覽
我又食呢一間嘅章魚燒,因為真係幾好食,最接近日本風味。銅鑼灣SOGO入面其實仲有另外一間都係食章魚燒嘅,但係麵粉好多,所以你食完呢間之後就冇再食嗰間,之前第一間冇得揀,但而家有得揀一定係食呢間。四粒$25,八粒$45,買咗八粒,搭左25分鐘車返屋企,雖然凍咗少少,但教落佢面頭都係脆嘅,每一粒都有一粒章魚🐙,加埋佢啲醬汁,一流。今次我又見到日本人排隊買,日本人都鍾意食嘅嘢都唔會差得去邊。呢一間仲有鯛魚燒,不過未食過,下次我諗我會試吓。
呢一間仲有鯛魚燒,不過未食過,下次我諗我會試吓。
2020-07-04 759 瀏覽
每次想食章魚燒都會嚟到呢度細個已經成日去佢哋嘅太古分店食而家銅鑼灣都有真係方便咗章魚燒調得好好味有好香濃嘅燒汁味加埋紫菜粉勁正而且每粒都有大大粒章魚買完記得趁熱食如果唔係會冇咁靚同好食㗎
每次想食章魚燒都會嚟到呢度

而且每粒都有大大粒章魚
買完記得趁熱食
如果唔係會冇咁靚同好食㗎

2020-07-02 167 瀏覽
下午茶食個章魚丸,雖然係冇日本咁好食,不過過下口癮。唔洗排隊,有幾盒章魚燒亦都準備好,排隊到拎野食唔洗1分鐘。我覺得上次食好食啲既,今次個章魚有啲硬,而且有2粒個面有啲焦焦地,其他ok既,係脆既。鐘意哩間唔會好多麵粉係入面,好怕其他店勁多粉漿,食2粒就唔想食,我一個人食左8粒🤭🤭🤭企我隔離有2個日本人,日本人都食既日本野唔會差得去邊。$45 8粒 $25 4粒 另外有啲鯛魚燒都幾吸引,不過太飽冇食到。
下午茶食個章魚丸,雖然係冇日本咁好食,不過過下口癮。
唔洗排隊,有幾盒章魚燒亦都準備好,排隊到拎野食唔洗1分鐘。
企我隔離有2個日本人,日本人都食既日本野唔會差得去邊。
$45 8粒 $25 4粒
另外有啲鯛魚燒都幾吸引,不過太飽冇食到。
2019-10-25 1018 瀏覽
好耐以前喺旺角嘅中地章魚小丸子係我嘅最愛,每次經過旺角都會買來食。不過自從嗰間執咗之後,築地都好似冇再喺香港開分店。直到最近喺銅鑼灣Sogo終於開返,梗係要去食啦!八粒($45)四粒($25),試住四粒睇吓質素如何先!果然冇令到我失望,咁多年冇食水準依然保持到,依然食得返日本嘅元組味道!每粒章魚小丸子嘅麵粉同埋章魚嘅比例都夾得好好,唔會太粉漿住過口,好食!不過沙律醬啦略嫌多咗少少,肥膩左少少。木魚嘅份量好多,好香口!

八粒($45)四粒($25),試住四粒睇吓質素如何先!

章魚小丸子

章魚小丸子
2019-10-16 754 瀏覽
Sogo超市有好多不同既小食店,例如有近期好紅既蘋果批等。 今日食完晚餐見時間還早,便和老婆到sogo超市逛逛,見到每次到日本都會吃的築地銀,雖然已經很飽,但還是決定買來食。章魚燒就算越洋來到香港,但依家做到外脆內軟,非常好食!!!是在日本食過的味道,但吃的時候一定要很小心,因為是新鮮出爐,一不小心便會燙傷嘴。見到脆皮鯛魚燒做緊半價,平時因不是特別喜愛食,所以不會有興趣,但見到有優惠便嚐嚐。吃完的感覺是好在是半價的,如果是正價真的覺得十分不值,皮是脆的,無甚特別。如果來到只推介大家買章魚燒吃。

如果來到只推介大家買章魚燒吃。