2025-05-20 720 瀏覽
大前日(17-5-2025 Sat),由於未病好,老公上網拼命搵我食到,軟腍腍嘅嘢做lunch,佢send咗條link,話呢喥有間日本百年老字號嘅築地玉子燒,開咗分店,食材都由日本直送,我就有興趣試,到前日(18-5-2025 Sun),我都叫做好咗好多,等老公稍事休息後,就專登同佢走嚟食。我哋都搵咗好耐至搵到,嚟到時有一位客人,我哋就坐低至睇menu,老公一開口就話要玉子燒,店員答賣晒。咁玉子燒三文治呢?都係賣晒。咁我哋睇menu,見到有松露布甸同泡芙,店員話呢啲有,然後我又見到有$68.00嘅玉子燒飯丼,呢啲佢就有,但其實點解飯上嘅玉子燒就有,淨玉子燒就冇?我就想揀玉子燒魚仔丼,但店員唔推介,話驚我怕腥。咁蒜片和牛玉子丼啦。店員話見我口腔好似有啲事,咀嚼時可能有啲困難,不如要玉子燒肉碎飯丼,要住一碗先,再有quota就再叫。咁好啦,就要呢個。店員好識做地,自己俾個碗仔我哋,老公分好後食得,玉子燒凍咗係正常,佢唔太甜,口感正常;店員就話,先食凍,然後同飯嘅溫度整暖佢食,會係唔同風味,可惜我碗飯都唔夠熱呢。而肉碎味道清,好食,我諗我鍾意食呢種多過台式濃味嘅肉臊。食完之後,我哋就要同樣$

我哋都搵咗好耐至搵到,嚟到時有一位客人,

咁我哋睇menu,

店員好識做地,自己俾個碗仔我哋,
玉子燒肉碎飯丼

食完之後,我哋就要同樣$36.00嘅松露布甸同泡芙各一。

店員拎出嚟,俾我影完相
松露泡芙

就幫我哋將泡芙切開一半食,
切開嘅松露泡芙

泡芙皮腍晒就一定,泡芙口感棉密,唔係只係cream,亦唔太甜。

松露布甸呢?
松露布甸

松露布甸

好細杯,同樣係唔太甜,但正常嘅滑。

2025-05-18
2 分鐘 (堂食)
極高人氣,日本築地創業逾百年老字號玉子燒專賣店「松露玉子燒」,最近首度進駐香港,名為《築地松露》,選址一田沙田全新裝修的「一田食堂」,當然要去試下。睇過餐牌,除了招牌玉子燒,還有布甸、玉子燒三文治、丼飯、燒雞炸雞、牛肉等食物。玉子燒肉碎丼$68配合獨門配製的高湯,再以特製鍋具手工逐層煎製,出品的玉子燒色澤金黃嫩滑。肉碎微辣惹味,刺穿溫泉蛋後,讓飯粒吸飽醬汁,纏著一層滑溜靈動的金黃蛋汁,拌飯一流。蒜片和牛玉子丼$68丼飯即叫即製熱辣辣,用上名貴鹿兒島薩摩和牛,牛肉切粒肉質鬆軟,肉汁飽滿,配以香口炸蒜片,玉子燒將蛋漿層層捲起,綿密堆疊的蛋皮裹滿濃郁蛋香。鳥藤炸雞$49無骨炸雞大件厚肉,香脆的外皮包著嫩滑多汁的雞肉。

玉子燒肉碎丼
玉子燒肉碎丼$68

蒜片和牛玉子丼
蒜片和牛玉子丼$68

鳥藤炸雞
鳥藤炸雞$49
無骨炸雞大件厚肉,香脆的外皮包著嫩滑多汁的雞肉。
玉子燒肉碎丼
蒜片和牛玉子丼
鳥藤炸雞
【📍沙田|👾日本百年老字號】松露玉子燒其實同松露一啲關係都冇🤣只係一間名為「松露」喺日本創業超過100年嘅玉子燒專門店!作為在潮流尖端嘅小編,今次就決定去朝聖一下!.🐨松露玉子燒 $49推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳嘅玉子燒有好多唔同嘅料理,包括三文治、丼法等,但因為小編食咗其他嘢先過去~所以就淨係試咗佢哋嘅招牌菜☺️松露玉子燒同喺香港其他地方食嘅確有不同,玉子燒相對比較甜身、有蛋香,睇相都可以見到玉子燒保持到濕潤咁唔會好乾身🍳.🐨鳥藤炸雞 $49推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️炸雞份量都唔少,有大約7-8塊。外皮金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,原來日本人炸野都有一手💥另外,炸雞上面配以特製沙律醬,令炸雞口感更清新同惹味,仲可以減少到炸物嘅油膩感! 仲有飲品...

【📍沙田|👾日本百年老字號】

🐨松露玉子燒 $49
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🐨鳥藤炸雞 $49
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️

仲有飲品...
築地松露食評 🍚✨位於沙田新城市廣場的築地松露,以其馳名的築地玉子燒而聞名,是喜愛日本料理的食客必試之地🌟親子丼 🍳🍗這道親子丼的雞肉煮得剛好,外焦內嫩,搭配軟滑的雞蛋,口感非常豐富。醬油的鹹香與雞肉的鮮甜相互融合,每一口都能感受到日式料理的精髓。此外,飯粒吸收了湯汁的味道,讓整碗親子丼更具層次感 😋玉子燒肉碎丼 🍚🥩玉子燒肉碎丼的玉子燒非常滑嫩,外觀金黃誘人。肉碎的鮮香與蛋香相得益彰,口感極為細膩。每一口都是幸福的滋味,搭配香軟的白飯,讓人感受到家的溫暖。這道菜的調味恰到好處,讓人回味無窮🍳鳥藤炸雞 🍗🌶️鳥藤炸雞的外皮金黃酥脆,內裡的雞肉鮮嫩多汁。每一口都能感受到香料的獨特風味,搭配特製的醬汁,更是美味無比💕築地松露 (沙田)沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A118號舖
築地松露食評 🍚✨

親子丼 🍳🍗

玉子燒肉碎丼 🍚🥩

鳥藤炸雞 🍗🌶️

築地松露 (沙田)
沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A118號舖
2025-08-02 36 瀏覽
知道沙田一田全新升級的「一田食堂」, 匯聚多間米芝蓮推薦小吃、海外人氣過江龍名店, 今次就特意去試吓首度登陸香港日本百年老店 - 築地松露, 聽說築地百年玉子燒大穫好評, 心思思就去試吓先!蒲燒鰻魚玉子丼可以一次過試晒鰻魚及馳名築地玉子燒, 玉子燒蛋香味十足而且甜甜地質感好軟熟, 鰻魚肉質比較緊實但勝在少骨, 大人細佬都好啱食! 親子丼中的飯粒是採用米子縣米粒, 北海道雞蛋及鳥取縣走地雞製作而成, 配上調味料鹹香感十足, 半生熟嘅蛋非常滑溜, 雞件份量多, 都幾抵食!鳥藤炸雞即叫即炸外皮香脆, 啖啖肉好滿足! 夏日炎炎整返罐可樂芬達橙汁飲, 頓時感覺喉嚨很爽!

鳥藤炸雞即叫即炸外皮香脆, 啖啖肉好滿足!

夏日炎炎整返罐可樂芬達橙汁飲, 頓時感覺喉嚨很爽!
2025-08-01 22 瀏覽
中午同朋友係沙田一田裡面搵食,入面都新開左好幾間食店,當中見到有間食店招牌寫住「松露玉子燒」,望一望餐牌,見到啲丼飯同小食真係好吸引我地,二話不說決定試一試。而且一田裡面設有堂食位置,完全吾洗擔心無位坐。小食🔹鳥藤雞軟骨雞軟骨薄粉酥炸至金黃,口感脆爽不油膩。雞軟骨非常有咬口,調味以椒鹽為主,鹹度適中,不會蓋過雞軟骨本身既鮮味。🔹鳥藤炸雞炸雞酥脆可口,一咬啲雞汁爆哂出嚟,肉質鮮嫩多汁,再配埋個醬料帶點酸甜,與炸雞非常夾,不顯油膩。丼飯🔶蒜片和牛玉子丼呢碗丼飯相當有驚喜,無論在食材品質或調味上都相當出色。首先,和牛非常嫩滑,油脂同醬汁滲入米飯到,仲有酥脆既炸蒜片加埋落去,兩者結合得恰到好處。旁邊個玉子燒,味道甜得黎帶點層次感,濃郁既蛋味令人不禁回味。🔶親子丼雞腿肉嫩滑無比,外皮煎得好香脆,而且蛋花半熟流心,醬汁亦甜鹹適中,整體非常不錯👍 總體而言,店員親切有禮,食物價錢都好相宜,而且食物質素都令人滿意,都是一個不錯既體驗👍📌築地松露 📍沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A118號舖

小食
🔹鳥藤雞軟骨

🔹鳥藤炸雞

丼飯
🔶蒜片和牛玉子丼

🔶親子丼

📌築地松露
📍沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A118號舖

築地松露 (沙田)沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A118號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:玉子燒肉碎丼 $68,蒜片和牛玉子丼 $68,鳥藤炸雞 $49,鳥藤雞軟骨 $42玉子燒肉碎丼:嫩滑的玉子燒與細膩的肉碎相結合,口感柔和,讓人不禁想要一口接一口。溫泉蛋的加入更是為這道菜增添了豐富的層次,當蛋黃輕輕破裂,流出的濃郁蛋黃與肉碎及米飯混合,形成了絕妙的醬汁,讓整體味道更加圓潤!😄😄😄蒜片和牛玉子丼:和牛的肉質極為鮮嫩,油花分布均勻,肉味濃郁,散發出誘人的香氣,令人垂涎。蒜片的香味為這個丼飯增添了獨特的風味,與和牛的鮮美相得益彰。米飯吸收了和牛肉汁後,口感更加豐富,值得一試!👍👍👍鳥藤炸雞:炸雞外皮金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。特製沙律醬的搭配讓炸雞的口感更加清新,減少了油膩感,讓人吃得更過癮!😍😍😍鳥藤雞軟骨:雞軟骨經過精心烹調,炸至金黃酥脆,口感彈牙,咀嚼時帶有彈性,脆嫩滋味!😋😋😋
築地松露 (沙田)
沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A118號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

鳥藤炸雞炸雞外皮金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。特製沙律醬的搭配讓炸雞的口感更加清新,減少了油膩感,讓人吃得更過癮!😍😍😍

2025-07-31 29 瀏覽
今天晚上,我去咗沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A118號舖,馳名築地玉子燒。呢間店以玉子燒聞名,真係唔可以唔試!我揀咗蒜片和牛玉子丼,味道濃郁,牛肉嫩滑,搭配香滑的玉子燒,真係一流。另外,我仲點咗燒鳥串丼,串燒外焦內嫩,醬汁香濃,令人一口接一口。小食方面,鳥藤雞軟骨口感脆口,咬下去有嚼勁,正!再加上鳥藤炸雞南蠻醬,外脆內嫩,味道十分吸引,食到我回味無窮。總括來講,今次的用餐體驗非常滿意,無論係環境定食物都非常好,值得再來!#馳名築地玉子燒 #沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A118號舖

2025-07-31 63 瀏覽
一田食堂開左好多小店呀~~ 間間都好想食!!最後揀左間叫築地松露既店舖, 試下佢既玉子燒松露似係店舖既名, 食物係同"松露"冇關既~~堂食有室內室外坐位, 但數量唔多, 有機會要等位呢....松露玉子燒(2串) $49蛋液層層疊疊煎到金黃, 切開見到完美嘅橫切面~~質感滑嫩, 口感鬆軟得嚟帶少少甜味~鳥藤炸雞 $49外皮炸到金黃酥脆, 肉質鮮嫩多汁~秘製醬汁甜中帶微酸, 口感清新...燒鳥串丼 $68丼飯上面鋪上3條燒鳥串, 有雞肉、雞軟骨丸同雞皮~~每串都燒到恰到好處, 雞肉嫩滑, 雞軟骨丸結實有咬口, 雞皮唔係脆既, 帶煙靭口感~~親子丼 $68雞肉煮到嫩滑, 蛋汁半熟狀態, 撈飯一流~
一田食堂開左好多小店呀~~ 間間都好想食!!
最後揀左間叫築地松露既店舖, 試下佢既玉子燒

松露似係店舖既名, 食物係同"松露"冇關既~~
堂食有室內室外坐位, 但數量唔多, 有機會要等位呢....

松露玉子燒(2串) $49
蛋液層層疊疊煎到金黃, 切開見到完美嘅橫切面~~
質感滑嫩, 口感鬆軟得嚟帶少少甜味~

鳥藤炸雞 $49
外皮炸到金黃酥脆, 肉質鮮嫩多汁~
秘製醬汁甜中帶微酸, 口感清新...

燒鳥串丼 $68
丼飯上面鋪上3條燒鳥串, 有雞肉、雞軟骨丸同雞皮~~

親子丼 $68
雞肉煮到嫩滑, 蛋汁半熟狀態, 撈飯一流~
沙田一田超市裡面有幾間食店,像個food court,堂食同外賣都好方便。我一直想試下,今日收工同個friend去咗築地松露食丼飯,聽個名應該主打日本美食,超市外面有好多座位,不過唔太多人留意,坐位闊落,感覺幾涼爽。燒鳥串丼有三款唔同嘅串燒。特別推介嗰個雞軟骨肉串,軟骨嘅口感好,唔會硬,反而軟軟地,同埋勁多軟骨。東京蠻南雞丼外面炸得勁脆,裡面Juicy,搭配咗好軟熟嘅日本直送壽司米,口感層次豐富。碗壽司飯本身都好好味,完全冇得輸!松露玉子燒有啲特別,唔似平時食開嘅甜甜地嘅,反而帶有一點辣味,為整體菜品加添咗層次感。期待下次再嚟試下其他菜式!

期待下次再嚟試下其他菜式!
2025-07-29
15 分鐘 (堂食)
$99.5 (晚餐)
位於沙田超市裡美食天地的玉子燒專門店,來自日本的百年老字號,在香港插旗的首間海外分店。店家採用新鮮農場雞蛋,加入秘製高湯,人手逐層煎製,製作成外型長方、厚厚的玉子燒 。小店還供應小食炸物、丼飯及甜品。  松露名物:松露玉子燒鎮店招牌名物當然是玉子燒,咬一口濃湯多汁,非常厚身、柔嫩。而且日本的蛋卷味道一向都是偏甜為主,這款也不例外,不過加入高湯製作,鹹甜中和,蛋香味濃,多層次口感。丼飯:親子丼親子丼,飯粒圓潤,最主要的食材就是雞髀肉及滑蛋。雞件大大條,以醬油調味,鹹鹹香香。蛋液半熟狀態,淋到白飯及雞肉上,口感滑嫩,而且拌上少許醬油及蛋汁一起吃,特別下飯。丼飯:蒲燒鰻魚玉子丼蒲燒鰻魚及玉子燒的配搭,丼飯淋上蒲燒醬 。厚切玉子味道甜甜的,帶有蛋香味。配上鰻魚,細骨不算多,肉質細緻。鳥藤名物:鳥藤炸雞新鮮炸起的雞塊,金黃香脆,加上沙律醬,不會太乾口。
松露名物:松露玉子燒

鎮店招牌名物當然是玉子燒,咬一口濃湯多汁,非常厚身、柔嫩。
丼飯:親子丼

丼飯:蒲燒鰻魚玉子丼

蒲燒鰻魚及玉子燒的配搭,丼飯淋上蒲燒醬 。
鳥藤名物:鳥藤炸雞

新鮮炸起的雞塊,金黃香脆,加上沙律醬,不會太乾口。
2025-07-29 27 瀏覽
今日去咗一田超市買嘢,順便試下附近間「松露」小店,見到佢哋主打玉子燒,但係我反而叫咗兩個丼飯加個小食,點知有驚喜!單骨雞翼炸得啱啱好,外皮脆卜卜,咬落去仲有肉汁,唔會乾爭爭,仲有小小辣,食落好滋味。親子丼嘅滑蛋好嫩,雞肉夠晒滑,個汁撈飯真係一流,唔會太咸又唔會太淡,分量都幾足。屋台牛肉燒豚丼就更加抵讚,豚肉肥瘦適中,燒得香口,牛肉唔會韌,加埋洋蔥同醬汁,送飯真係無得彈。整體來講,價錢合理,食物質素唔錯,行開附近絕對可以再encore!下次想試吓佢哋嘅招牌玉子燒~

2025-07-29
其實松露純粹係間舖個名,定真係有用松露整玉子燒?呢個係食完之後浮現嘅疑問,因為一啲松露味都冇……而如果就咁以玉子燒黎講,佢無論口感、味道、賣相都冇乜特別,而且仲要一早整好,要凍食……咁樣2舊玉子燒賣$49,我唔識欣賞喇
其實松露純粹係間舖個名,定真係有用松露整玉子燒?
呢個係食完之後浮現嘅疑問,因為一啲松露味都冇……

咁樣2舊玉子燒賣$49,我唔識欣賞喇
松露玉子燒
2025-06-28
午餐
特登入去沙田食日本築地過江龍玉子燒點知!!好難食!!!個蛋鞋嘅,無乜水份😅食落係凍見到係話,日本直送,但個甜度真係太甜包就普通包啦。見到同樣買咗呢個玉子燒嘅,食完都一臉問號??!太甜,甜度有7分,食落似糖水多過高湯完全唔係日本食到嘅味。一句講曬,唔洗試。
特登入去沙田食日本築地過江龍玉子燒
點知!!
好難食!!!
個蛋鞋嘅,無乜水份😅食落係凍
見到係話,日本直送,但個甜度真係太甜
包就普通包啦。
見到同樣買咗呢個玉子燒嘅,食完都一臉問號??!
太甜,甜度有7分,食落似糖水多過高湯
完全唔係日本食到嘅味。

一句講曬,唔洗試。

2025-06-02 315 瀏覽
$49兩串玉子燒 店員冇問係即刻食定拎走就放左入袋比我摸上手點解係凍既?$49比d咁既野我?仲要連竹簽都抆走埋,我用咩食?搵手食呀?員工態度講野輕挑,完全感受唔到日本職人/工作文化,好唔專業!然後玉子燒既味道好一般,就係甜蛋一舊本來上網睇YouTube睇松露整玉子燒製作整到好吸引,然後得知原來香港新開左一間,心情係非常期待試下呢個百年老店既味道,點知係失望而回,連整返熱舊蛋比客人都懶。勸大家冇期望就冇失望,可以留返去日本先食!
$49兩串玉子燒
店員冇問係即刻食定拎走
就放左入袋比我

摸上手點解係凍既?$49比d咁既野我?
仲要連竹簽都抆走埋,我用咩食?搵手食呀?

然後玉子燒既味道好一般,就係甜蛋一舊