2019-05-05 554 瀏覽
第一郡是胡志明市的第一郡, 還是香港的第一郡? 因為這餐廳, 我才知道胡志明市的地域分區是有第一至十二郡, 而第一郡是當中的經濟核心. 這餐廳要當香港越南菜的核心嗎? 我不而為然, 小本經營的她不需和連鎖集團比拼, 做好自己然後繼續存在就好.由她開張到在天后開新分店這五年間, 我最常吃是蕃茄蟹膏檬粉, 能夠保持高質素並不易, 但她做到了. 湯底不只是酸, 還有淡淡的蟹香; 蟹膏餅香而不死鹹, 加入雞蛋製作令其放入湯內不會散開, 更令我們能大啖大啖吃蟹膏, 新鮮的味道, 絕不是韓式罐頭那種所能媲美. 檬粉在如此多水的環境下依然保持完整, 不易散開; 配料中充滿胡椒香的札肉及大塊豬肉, 由主角到副角也是如此洽如其份, 她令我們知道香港的越南小吃, 不只是Pho和法包呢!

• 蕃茄蟹膏湯檬
2019-05-04 392 瀏覽
今日去深水埗食越南野,試左招牌烤豬肉撈檬,烤豬未好香,加左扎肉絲,味道也不錯,檬粉不過不失。仲加左個椰皇,好多汁,好清甜,飲好耐都未飲完,最後問個waitress可唔可以幫我切開個耶皇蓋佢話唔得,有d可惜...
2019-05-01 432 瀏覽
大食妹好鍾意喺深水埗搵食㗎,因為深水埗啲嘢食又平又好食,每一條大街小巷都有好多唔同嘅餐廳俾你選擇,所以係深水埗要做到一間有人排隊嘅餐廳一啲都唔容易而係平日嘅晚上要有人排隊就更加難啦,所以大食妹就揀咗呢間係平日晚上都有人排隊嘅Q1食喇餐廳裏面嘅座位唔多,食客都keep住食完就走食,等左15分鐘左右都可以入座餐牌上面都係平時越南嘅河粉、檸粉、法包同埋小食之類嘅食物大食妹同好姊妹分別每人嗌左個河粉同埋沙冰,好期待喲<烤豬肉湯河$55> (好味:3.5/5) (抵食:4/5)烤豬肉同埋河粉係分開上,平時識開嘅吼豬肉都係乾身炭烤,Q1烤豬肉系用特製醬汁醃,為免搞亂湯的味道,所以另上無論系豬肉定河粉,份量都好多,豬肉入味、軟腍,河粉彈牙,湯底清甜,唔錯<雞絲湯河$55> (好味:4/5) (抵食:4/5)雞絲啖啖肉,唔會好似其實其仔鋪店真系得番條絲,份量介要好多,食極仲有河粉彈牙,湯頭清甜,會再encore

餐牌上面都係平時越南嘅河粉、檸粉、法包同埋小食之類嘅食物

大食妹同好姊妹分別每人嗌左個河粉同埋沙冰,好期待喲

<雞絲湯河$55> (好味:4/5) (抵食:4/5)

河粉彈牙,湯頭清甜,會再encore

2019-05-01 336 瀏覽
上次來第一郡沒有試這裡的招牌菜蕃茄蟹膏湯濛,這次特意來試一試。星期六午飯時間坐無虛席,門口還有人龍,等了差不多20分鐘才能入座。蕃茄蟹膏湯濛($50)湯濛的餸料非常豐富,有兩大片札肉、豬紅、豆卜以及大大舊的蟹膏餅。湯底清甜帶有蕃茄酸,伴有蟹膏鮮味,並不是那種味精味濃而且顏色鮮紅的蕃茄湯。蟹膏餅又厚又大塊,帶濃郁蟹膏味。豆腐卜吸收了湯底精華,非常好吃。牛油果沙冰($30)飲得出餐廳落了很足料的牛油果來打成沙冰,味道清新少甜,飲起來不會膩。加上沙冰的口感幼滑細緻,更讓人愈飲愈喜歡。

蕃茄蟹膏湯濛($50)

牛油果沙冰($30)
  • 蕃茄蟹膏湯檬
2019-04-18 463 瀏覽
不知大家會否和我一樣,一旦喜歡上一間餐廳一樣食物,必定會時時去時時吃,直至有一刻覺得厭悶了,就徹底不光顧,然後隔好一陣子突然想起它才重溫舊夢。上回提到飯後未能吃到那斑蘭糕有點可惜,一個星期後中午時份去到,確保有此供應,拿在手中的一刻實在難掩興奮!斑蘭綠豆糕 $13 用葉包著的糕點呈深綠色,質感煙韌,味道微甜,帶著滿滿的斑蘭香,有一部份蒸得略嫌未透硬了一點,不然更完美。 在此之後又再獨自吃了一遍,還是感到好滿足。一如以往,一愛,便瘋狂愛上。

斑蘭綠豆糕 $13

2019-03-30
外賣自取
2019-04-11 558 瀏覽
平日無時得閒去深水埗都係會食沾麵,但今次想試下地區既越南菜呢間野同好出名既康X甜品同一條街,地點都叫易搵。睇到幾出名既蟹膏番茄湯檬+斑蘭綠豆糕阿妹貪得意叫咗個越式冰滴咖啡,咖啡味好香醇,加埋鮮奶好幼滑,勁好飲杯咖啡值得令我番轉頭主角番茄蟹膏湯檬湯底好鮮甜,有番茄既酸甜同啖啖蟹膏味,中間有一大塊蟹膏片,咬落蟹味噴出黎,作用好似豆卜咁係到吸湯,檬粉好幼,豬紅都好好食唔腥一次過有半粒茄肉🍅阿妹話個包不過不失成餐最正既除咗咖啡仲有呢個綠豆糕,糕底既口感似千層糕,煙煙unun咁又唔會太甜,入面夾咗層綠豆蓉沙沙地雙重口感另外杯牛油果沙冰都好正🥑每一啖都係幼香同牛油果但定價係深水埗叫貴,但對比出面其他越南菜叫平d!?但會為杯咖啡番黎
平日無時得閒去深水埗都係會食沾麵,但今次想試下地區既越南菜

呢間野同好出名既康X甜品同一條街,地點都叫易搵。

睇到幾出名既蟹膏番茄湯檬+斑蘭綠豆糕

一次過有半粒茄肉🍅

阿妹話個包不過不失

雙重口感

另外杯牛油果沙冰都好正🥑每一啖都係幼香同牛油果

2019-04-06 424 瀏覽
#硬法包確實很好吃,裡面有夾酸甜的蘿蔔,肉類還有黃油,爽口且層次豐富。加上我本身很愛吃包,高分!#蟹膏檬粉口感濃郁,很有滿足感,而且料足,很大一份。不過男友說有點偏甜,並且吃完有點渴,是不是有放味精?這點扣分好可惜沒吃到斑斕的甜品,我可是衝著這個去的呢只好下次再約了
#硬法包
#蟹膏檬粉
好可惜沒吃到斑斕的甜品,我可是衝著這個去的呢
只好下次再約了
2019-04-05
  • 越南法包
2019-04-04 464 瀏覽
話說果排腸胃唔舒服,要黎深水埗睇醫生,其實應該食得清淡既🙈🙈但實在太為食,最後捐窿捐罅捐左黎Q1😌一點幾到,幾驚好多人要排隊,又唔係喎😯有吉枱😚餓底既我叫左個斑斕綠荳糕,用叉想叉一舊食,嘩😳咁膠既?咁煙韌既?😝食左少少覺得唔太甜,同幾香既,實在怕消化唔到,所以就留比男朋友😂😂佢覺得一般,我諗係我地唔鍾意個口感,唔關舖頭整得唔好味事!蟹糕濃茄湯檬😍見到大大碗既湯檬好歡欣😆多料顏色靚,再試試係好濃郁既蕃茄,加埋啲香料一齊食,好好味,好開胃😆第一次係蟹糕,幾實淨幾香,已經邊食邊讚👍🏻越式軟包😍呢個我估唔到無期望反而覺得幾出色🤩我見多數人都係食法包,但我擔心un胃,所以叫左軟包,好多料好豐富,好有口感又fresh🤩軟包真係鬆軟,成件事真係非常好食🥰我狂讚個包,全日都唔知講左幾多次,要再黎食個包🤤

2019-03-08
  • 越式軟包
2019-03-26 582 瀏覽
深水埗一向被視為平民美食天堂,想吃便宜又好吃的越南菜來這邊就對了!(平時其他越南菜都幾貴的,一碗生牛肉河大概$7-80)蟹湯蕃茄湯檬 $45 |蟹的味道很鮮甜,再加上蕃茄酸酸甜甜的,很開胃~裡面的豆卜就完全吸了湯汁,咬下去就蟹湯噴發的感覺。檬粉就一般般吧。烤豬肉法包 $38 |在越南吃的是偏鹹跟辣的,這裡因為醬汁關係就偏甜。但烤豬肉烤得很香軟,有點微脆。法包也烤得外脆內軟,味道都很搭,但就是比較想念偏辣的法包。蔬菜燉牛腩 (只限星期六日供應)$48 |這個我不確定是不是越南菜,但湯汁也是很甜,裡面有薯仔和蘿蔔。最重要是牛腩很香嫩,而且沒有根和渣,不會很老。非常推介!另外也附送法包~也是外脆內軟的!

蟹湯蕃茄湯檬 $45 |

烤豬肉法包 $38 |

蔬菜燉牛腩 (只限星期六日供應)$48 |

2019-03-23
  • 越式法包
2019-03-17 390 瀏覽
難得星期六在深水埗吃午飯,順路見這家的評價不錯,11:30早去又不用排隊便和友人入去嚐嚐鮮。店內的環境衛生不錯,不算太擠迫。店員阿姨說不上親切但尚算友善。兩人找了個角落坐底,因為兩個女仔都胃口不大,所以夾份叫了雞絲湯檬$58檬粉大大碗正常分量,太散難夾。雞絲很多,大大份鋪滿。個人口味清淡,雞絲頗合胃口。吃完有點口渴,如有下次可以試下個湯河。整體普普通通沒有什麼特別,$58偏貴。斑蘭綠豆糕$13帶了回家吃,正正常常。鹹檸水$12伏之選,味太鹹喝不下。米紙卷$35@2葉有點苦,調味偏酸,性價比不高。食物整體普普通通沒有什麼特別,性價比不高,$118在深水埗有更好選擇。
店內的環境衛生不錯,不算太擠迫。
店員阿姨說不上親切但尚算友善。
兩人找了個角落坐底,因為兩個女仔都胃口不大,所以夾份叫了
雞絲湯檬$58
檬粉大大碗正常分量,太散難夾。
雞絲很多,大大份鋪滿。
個人口味清淡,雞絲頗合胃口。
吃完有點口渴,如有下次可以試下個湯河。
整體普普通通沒有什麼特別,$58偏貴。
斑蘭綠豆糕$13
帶了回家吃,正正常常。
鹹檸水$12
伏之選,味太鹹喝不下。
米紙卷$35@2
葉有點苦,調味偏酸,性價比不高。

2019-03-16
2019-03-17 323 瀏覽
放學後醫下肚,來這裡當然要點最出名的蕃茄蟹膏湯檬,蟹膏超多超大舊,所以有超濃超勁的蟹膏味, 還有札肉,豬紅,豆卜,生菜,好似車仔麵的食材, 又有番茄和越南香料,口感豐富而且超抵食, 牛油果沙冰都十分出色,牛油果味十足而且十分creamy, 另外點了米紙蝦卷和一些甜糕外賣帶走,蝦卷配了餐廳特制的醬料夾著一齊食,出奇地好吃,甜糕就普普通通,不過不失啦~整體來說,食物質素確實不錯,不過餐廳環境空間略嫌太過狹窄,堂食過程有點辛苦
下午茶
2019-03-13 383 瀏覽
雖然地點同地鐵站有d距離,但係仍然吸引到不少食客,Lunch time 就要快腳了,因為通常12:40後都滿座居多。今日用42寸長腳趕去拎位,未見有人在門口等位bor。一開門,啱啱好重有最後一張枱😍yeah! 店入面沒有華麗的裝修,不過食物真心不錯。星期一休息,小心摸門釘。一座低!唔洗諗!叫返個蟹膏番茄湯濛先。必食之選!⬇️⬇️好多配料⬇️蟹膏有d似蜂巢豆腐的質感,咬開好多汁留出來正呀!食完已經好飽,但都忍唔住食多件斑蘭蛋糕!⬇️一共三層,中間應該係豆蓉,好香好好味,推推推!

店入面沒有華麗的裝修,不過食物真心不錯。

星期一休息,小心摸門釘。

蟹膏蕃茄湯濛

⬇️蟹膏有d似蜂巢豆腐的質感,咬開好多汁留出來
正呀!

食完已經好飽,但都忍唔住食多件斑蘭蛋糕!
⬇️一共三層,中間應該係豆蓉,好香好好味,推推推!
斑蘭蛋糕
2019-03-13
蟹膏蕃茄湯濛
斑蘭蛋糕
  • 蟹膏蕃茄湯檬
呢排要慳錢 諗起深水埗d物價低 於是就同朋友去附近行下 dinner就係朋友介紹的越南菜😳餐廳細細 廚房係開放式 位置都幾狹窄 我同朋友都坐得好辛苦🤥🤥 我地兩個就叫蟹膏番茄湯濛同雞絲撈濛 蟹膏番茄🍅湯濛湯底清甜,滿足蟹的味道,並吾係茄膏的罐頭湯😳 湯濛入面有豬血 生菜 大大片的蟹膏 札肉 材料好充足 飲落好有驚喜🤪🤪🤪雞絲撈濛相對失色,但都好惹味😝 雞絲好滑 入面有大量🥬蘿蔔絲 好fresh 醬汁本身已經加左落去 份量啱啱好 酸酸甜甜好滿足🤤🤤除左坐得無咁舒服,其他都好滿意😝 下次一定要再嚟❤️推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

除左坐得無咁舒服,其他都好滿意😝 下次一定要再嚟❤️

推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-02-07
2019-03-07 344 瀏覽
朋友帶我去深水埗食越南菜,一去到見到前面已經有十幾個人排隊,再望下入面d位都唔多。。。已經想掉頭走人 。。但我朋友話佢真係好想食呢間,唯有繼續排喇。。排左半個鐘有多,終於可以入去。。當日最後一件。。。其實都幾好食。。。只係我本身對呢種texture 的糕類沒太大好感。但要推介的豬肉撈檬,好好食。。又唔太酸。。。因爲個豬肉好好食,叫埋個湯檬,但個湯底我覺得沒有什麼特別。越南包,d香料好多好濃味,食完會覺得好滿足本人覺得最值得推介。。。。好少地方有牛油果🥑沙冰。。。唔會係太重奶味。。。好好飲。

但要推介的豬肉撈檬,好好食。。又唔太酸。。。
因爲個豬肉好好食,叫埋個湯檬,但個湯底我覺得沒有什麼特別。
越南包,d香料好多好濃味,食完會覺得好滿足
  • 烤豬肉撈檬
2019-03-01 447 瀏覽
好耐冇寫食評,今日經過深水埗特登搜尋越南餐廳食lunch。來到先知頂咗手,名字與餐牌裝修都同openruce唔一樣。一坐低,聽到店員都用越南話對話,心諗一定道地菜,唔會掛羊頭。例牌一定要越式番茄牛腩先考到係咪正牌貨,果然不令我失望。(其他冒牌越南餐廳都用甜酸汁代替,一入口就想嘔再加粗囗)有小小插曲,點錯了咖哩牛腩,都唔錯,似泰式紅咖哩,結果食咗兩種牛腩。我一定會返黎再試⋯⋯性價比很高👍🏼服務好親切。
我一定會返黎再試⋯⋯性價比很高👍🏼
服務好親切。