2024-07-19 2678 瀏覽
呢間越南餐廳幾有名氣。聽聞總店好出名,想試咗好耐,入到嚟坐低冇耐已經full House。餐牌款式選擇數量尚可,但真心 樣樣都大件夾抵食,值得讚下😍😍😍💪🏻!蟹膏蕃茄湯檬加($20)蟹膏餅  ($90)嚟得梗係要食呢度嘅名物蟹膏餅,仲要加多舊添😆真心唔後悔!質感幾有層次,成個湯底好香濃嘅蟹膏蕃茄味,而且唔係一般貨洗茄膏!好入味呀😇,差啲連湯都飲曬越式法包  ($60)又一推介!大量配料不特止,個包仲係暖粒粒😍咬落好香肝醬味。點解扎肉可以做得咁彈牙架?!加埋少少酸菜提鮮,大啖食,超滿足🫶🏻烤豬肉軟包  ($60)相對嚟講軟包會冇咁有驚喜,不過都好抵食。每啖都食到好多烤豬肉,味道都唔差㗎米紙蝦卷2件($50;$25)又係名物~手慢落單已經買曬得返兩條啦😭好足料,隻蝦都好夠味,配上自家打嘅花生醬,真係味道一流👍🏻特別得嚟 味道又好夾,真係要試越南香茅雞翼5件 ($76/2;$38)諗住嗌個普通炸物過下口癮,點知佢連雞翼到炸到好嫩滑,好juicy多汁,😂忍唔住要Encore~ 炸隻雞翼都咁高質😆點玩呀烤豬肉撈檬加($10)雞絲  ($80)雙拼之後啲料份量都仲好多,兩款肉質都唔錯。大量嘅香蔥簡
蟹膏蕃茄湯檬加($20)蟹膏餅  ($90)
蟹膏蕃茄湯檬

越式法包  ($60)
越式軟包

烤豬肉軟包  ($60)

米紙蝦卷2件($50;$25)
米紙蝦卷2件

越南香茅雞翼5件 ($76/2;$38)

烤豬肉撈檬加($10)雞絲  ($80)
雙拼之後啲料份量都仲好多,兩款肉質都唔錯。大量嘅香蔥簡直係神來之筆,提升咗成碗檬粉嘅香味😗

食完正餐正式開動甜品胃🤣~

各式糕點: 芋頭糕、紫米糕、芒果糕、榴槤糕($60七個)
糕點都好軟熟,椰汁味香濃。個人最鍾意紫米糕, 紫米幾有咬口;榴槤糕又估唔到佢有濃郁嘅榴槤味 ,都幾好食☺️!其他都唔差,相對用料少啲, 椰汁基底為主,少少唔夠喉~

芒果糯米卷 ($114/3客;$38)
真皮薄餡靚👍🏻芒果大件、香甜 。平時一般鍾意食椰絲,不過呢個配搭好夾

班蘭綠豆糕  ($30/2件;$15)
班蘭綠豆糕
賣相平平無奇,咬落有驚喜😳!非常煙韌,斑爛味都出,同中間夾心、軟綿嘅綠豆蓉超夾🤪暖笠笠嗰時食嘅感覺最好 ,幾難忘。下次嚟都會再嗌~

牛油果沙冰($35)
鳳梨沙冰($32)
芒果沙冰($35)
沙冰類都係超級大杯。呢幾款都唔算好濃,似汁多啲。食咁多嘢飲下沙冰透心涼最爽🤭

罐裝蘇打水($10)
滴滴咖啡(凍)($35)
反而最鍾意滴漏咖啡。香濃嘅咖啡味再溝煉奶,冇得輸
總括嚟講,真心明點解呢間餐廳咁多人排隊。但大件夾抵食得嚟,味道好,又幾有特色🥰。食越南嘢會再諗起佢!
2024-06-20
蟹膏蕃茄湯檬
越式軟包
米紙蝦卷2件
班蘭綠豆糕
  • 芒果糯米卷
2024-06-03 3570 瀏覽
第一郡Q1係一間由越南家庭經營嘅小店,修飾簡潔,地方寬敞舒適⋯食物選擇唔算多,價錢亦非常貼地。不過,最緊要都係食物質素!米紙蝦卷以蝦、豬肉、扎肉、菜⋯為餡料,清新爽脆,配上自家製醬料,令味道層次更加豐富。越式法包法包烘的香脆,餡料有腩肉、札肉、醃蘿蔔、青瓜、芫荽等,食起嚟啖啖香惹,一啲都唔膩。烤豬肉湯河豬骨湯底非常鮮甜!豬肉燒得恰到好處,又唔乾⋯斑蘭糕呢個真係必食推介!底面係煙煙韌韌嘅斑蘭糕,而中間就係鬆化嘅綠豆蓉,兩者配搭得非常好!提提大家,呢款甜品係限量㗎,手快有手慢無⋯榴槤糕呢款甜品亦都好出色,每一啖都充斥榴槤香味,濃郁芬芳,加上榴槤果肉,口感一流!紅毛榴槤沙冰酸酸甜甜,入口清新舒爽,一杯好適合夏天嘅飲品。滴滴咖啡採用深度烘焙的咖啡豆,味道濃郁⋯加入香甜嘅煉奶,口感細滑、香醇⋯令人回味!原本好想試埋芒果糯米卷,點知7點幾已經賣晒⋯另外,見基本上枱枱都有一份蟹檬,下次要嚟再食過!

米紙蝦卷

越式法包

烤豬肉湯河
豬骨湯底非常鮮甜!豬肉燒得恰到好處,又唔乾⋯

斑蘭糕

榴槤糕

紅毛榴槤沙冰
酸酸甜甜,入口清新舒爽,一杯好適合夏天嘅飲品。

滴滴咖啡

2024-05-30
  • 滴滴咖啡
2024-04-17 3675 瀏覽
之前已經喺第一郡食過一次仲要係喺佢仲喺深水埗嘅時候搬咗新舖環境大好多因為多位咗嘅關係仲唔使排好耐🫶🏻菜式嘅選擇非常之多雞翼熱辣辣非常之惹味蟹膏蕃茄湯檬用料十足蟹膏嘅味道非常濃郁,整個湯底亦都非常之鮮味而檬粉亦都非常之掛湯鍾意酸酸尾尾嘅人一定要嗌呢一個扎肉軟包啲料就嚟多到爆出嚟蘿蔔同埋青瓜嘅配搭,令到整個包嘅味道都非常之清新軟包亦都非常之酥脆加埋肉鬆同埋扎肉所有嘢加埋嘅口感非常之完美我哋仲要加咗辣醬,呢個辣真係非常之出色,建議食得辣嘅朋友都可以加大蝦米紙卷配搭埋佢嘅秘製醬但有好濃郁嘅花生醬口感值得一試烤豬肉法包亦都非常之出色豬肉肉汁豐富,配搭埋清爽嘅青瓜同埋蘿蔔絲完美中和左豬肉所帶嚟嗰種油膩嘅感覺法包亦都係烤得非常之酥脆而甜品方面我哋亦都叫咗斑斕綠豆糕,芒果糯米卷,紫米糕,榴槤糕,飲品就叫咗牛油果奶昔佢哋嘅甜品都係限定出售賣晒就冇好好彩食到佢哋招牌嘅斑斕綠豆糕,口感非常之煙靭之餘仲有淡淡嘅椰香味其他嘅糕點都發揮得相色牛油果奶昔牛油果味都好出,亦都唔會太甜啱晒唔鍾意太甜嘅朋友仔👍🏻
之前已經喺第一郡食過一次
仲要係喺佢仲喺深水埗嘅時候
搬咗新舖環境大好多
因為多位咗嘅關係仲唔使排好耐🫶🏻

菜式嘅選擇非常之多

雞翼熱辣辣非常之惹味

蟹膏蕃茄湯檬用料十足
蟹膏嘅味道非常濃郁,整個湯底亦都非常之鮮味
而檬粉亦都非常之掛湯
鍾意酸酸尾尾嘅人一定要嗌呢一個

扎肉軟包啲料就嚟多到爆出嚟
蘿蔔同埋青瓜嘅配搭,令到整個包嘅味道都非常之清新
軟包亦都非常之酥脆
加埋肉鬆同埋扎肉所有嘢加埋嘅口感非常之完美

大蝦米紙卷配搭埋佢嘅秘製醬
但有好濃郁嘅花生醬口感
值得一試

烤豬肉法包亦都非常之出色
豬肉肉汁豐富,配搭埋清爽嘅青瓜同埋蘿蔔絲
完美中和左豬肉所帶嚟嗰種油膩嘅感覺

• 越南香茅雞翼
  • 牛油果沙冰
  • 芒果糯米卷
2024-04-02 3138 瀏覽
想品嚐正宗越南街頭風味美食嗎?咁你一定要認識「第一郡」,我就由深水埗路店幫襯到而家油麻地樓上舖,最喜歡佢哋嘅豬骨湯底配越南香料,湯頭極度鮮甜,配搭任何粉麵都超級美味,當然仲有必食嘅即叫即做法包和越南滴漏咖啡,同埋多款手工甜品,完全地道越南風味👍🏻🍜▪️雞絲湯檬粉 $65首先飲一啖湯,一貫美味嘅水準,湯頭相當清甜,材料有雞絲、洋蔥、芽菜、香菜、香葉和香蔥帶有濃濃嘅越南香料味道,配合越南檬粉和香滑既雞絲,就是越南街頭的風味,好美味🥖▪️烤豬肉法包 $ 62即叫即做熱辣辣,超級大份,法包焗得香脆,餡料豐富,有香囗既烤豬肉、爽脆的紅蘿蔔、醃白蘿蔔絲、青瓜、芫荽、蔬菜、肝醬,一口咬下去,就是麵包香脆、烤豬肉的惹味和酸蘿蔔的酸甜味道,真心推薦超級好食☘️▪️斑斕綠豆糕 $ 15長期都會好快賣晒嘅甜品,口感煙韌、味道清甜的班蘭綠豆糕,獨有斑斕嘅清香,而且唔太甜,一場嚟到幾飽都要食☕️▪️越南滴漏咖啡 (熱) $ 32越南黑咖啡加煉奶,咖啡就是獨特的越南風味,用上滴漏嘅方法,味道變得更為濃厚,所以配煉奶就最適合不過,味道又香又醇

🍜▪️雞絲湯檬粉 $65

🥖▪️烤豬肉法包 $ 62

☘️▪️斑斕綠豆糕 $ 15

☕️▪️越南滴漏咖啡 (熱) $ 32

• 烤豬肉法包
  • 斑斕綠豆糕
睇下你諗住食乜嘢去,如果想食正宗越南野可能會有D失望,但我無食軟包,所以唔評論。只可以講餐牌以主食較多, 主要係粉麵同埋軟包, 其他越南菜式就只有炸雞翼同埋粉卷,兩樣我都有點, 炸雞翼連少少香茅嘅味道都冇都唔知有乜越南特色, 份卷亦做得太大, 外皮亦太厚, 味道實在相當一般, 但唔算難食。粉面嚟講就味道同配料亦相當本地化, 越南野都有米線,真係有啲唔明,點解連生牛河都冇, 份量就相當足夠, 但食越南粉一定要有嘅辣椒粒同埋青檸就欠奉啦, 問店員, 佢話已經加晒落去啦喎。 如果以一般茶餐廳嚟講,佢哋飲品同埋軟包價錢尚算合理,但粉面就有啲偏貴,但如果你係抱住食越南嘢嘅心態去就會有啲失望。

2024-09-14
2024-09-14 0 瀏覽
之前已經聽過係深水埗好出名,未食到就已經搬左黎油麻地。出咗嚟呢邊行街,終於可以順便試埋行到好熱,叫左杯。牛油果沙冰。滿滿牛油果味,好滑好濃,如果再少啲甜就更好啦,唔係講笑,呢杯野都幾飽。太肚餓關係,叫左好多野食。。。。越式法包。未去過越南,香港呢個我就覺得好脆,內面包有菜同肉,口感都幾豐富。。蟹膏蕃茄湯檬。濃濃嘅蟹膏味帶點蕃茄酸味,好開胃。佢哋啲粉真係好多,男人都話多。另外 叫左個。烤豬肉撈檬。 烤豬肉好香,好淋,幾好味,撈檬又係好多。 最後有啲後悔就係叫得太多主食,原本想試嘅甜品都食唔到下次一定再嚟叫左甜品先
之前已經聽過係深水埗好出名,
未食到就已經搬左黎油麻地。

出咗嚟呢邊行街,終於可以順便試埋

行到好熱,叫左杯。牛油果沙冰。

太肚餓關係,叫左好多野食。。。

。蟹膏蕃茄湯檬。
濃濃嘅蟹膏味帶點蕃茄酸味,好開胃。
佢哋啲粉真係好多,男人都話多。

另外 叫左個。烤豬肉撈檬。
烤豬肉好香,好淋,幾好味,撈檬又係好多。
最後有啲後悔就係叫得太多主食,原本想試嘅甜品都食唔到

下次一定再嚟叫左甜品
2024-08-11
2024-09-08 628 瀏覽
4/9/2024📍第一郡呢間越南餐廳仲開係深水埗嘅時候就食過一次 印象中都幾好食 到搬咗去大舖幾年 今日終於去食多次啦😽宜家嘅舖頭真係大咗好多 但晚市時段都係滿座 生意勁好我哋6點半左右去到唔駛等位 上菜速度都好快⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨蟹膏番茄湯檬($70)一飲個湯底就被徹底驚艷 事關湯底嘅蟹味真係好香濃!同番茄嘅酸甜超級夾!佢嘅配料好多 最特別嘅係個蟹膏餅 蟹味好香 口感好得意 食唔出佢係點整出嚟(我哋估係蛋白mix蟹肉蟹膏🤣)至於豆卜、豬紅、扎肉 全部都非常入味 吸晒湯底嘅鮮味 仲有半個番茄同幾條生菜添檬粉嘅分量都唔少 亦唔會煮得太腍 唯一要彈嘅係herbs太多 要夾走面頭果啲先唔會咁重味😹✨越式法包($60)半條法包賣呢個價真係幾貴下 不過真係幾好食😋佢嘅法包係外脆內軟 唔會好難咬 啱上菜嘅時候仲係暖暖哋 入面嘅饀都足料 有扎肉、腩肉、肉鬆、蘿蔔絲 、青瓜、肝醬、酸菜 mix埋一齊嘅味道同口感都好豐富 芫茜味唔會好重✨米紙蝦卷($22)一條米紙卷切開兩半 搣開出面嘅香葉就食得 中間嘅饀料好足 有檬粉、青瓜、蝦、生菜佢嘅靈魂在於個醬汁 花生味超濃 個醬入面仲有啲蘿
4/9/2024
📍第一郡
宜家嘅舖頭真係大咗好多 但晚市時段都係滿座 生意勁好
我哋6點半左右去到唔駛等位 上菜速度都好快

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨蟹膏番茄湯檬($70)
檬粉嘅分量都唔少 亦唔會煮得太腍
唯一要彈嘅係herbs太多 要夾走面頭果啲先唔會咁重味😹

✨越式法包($60)
半條法包賣呢個價真係幾貴下 不過真係幾好食😋
佢嘅法包係外脆內軟 唔會好難咬 啱上菜嘅時候仲係暖暖哋

✨米紙蝦卷($22)
佢嘅靈魂在於個醬汁 花生味超濃 個醬入面仲有啲蘿蔔絲 夾埋米紙卷一齊食💯

✨斑斕綠豆糕($15)
斑斕味好香 口感好煙韌 中間嘅綠豆蓉好滑 唔會太甜👍🏻

✨紫米糕($7)
口感幾實淨 食到一粒粒嘅紫米口感好好 亦都唔會太甜👍🏻

✨牛油果沙冰($35)
與其話係沙冰 飲落更加似係milkshake 完全冇沙冰嘅口感 非常smooth 如果想要沙冰嘅口感一定會失望😹 牛油果味好香🥑甜度適中

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單~$220 (連加一)
所有野都好好食 真係好推薦大家嚟試下啊😽

推薦指數🌟:5/5

📍 油麻地彌敦道483-485A號2樓
2024-09-04
2024-09-05 301 瀏覽
呢間人氣越南菜餐廳平日一樣多人。以前舊店成日排長龍,宜家新店地方大啲,多位好多。呢度蟹膏蕃茄湯檬係必試之選,湯底鮮甜濃郁,蟹膏味道豐富,檬粉好味,非常滿足~~烤豬肉湯檬粉,豬肉烤得香口,配上檬粉同特製醬汁。越式法包外脆內軟,夾住豐富餡料。米紙蝦卷,每件都包得好精緻,蝦肉鮮甜,配上特製醬汁,非常清新~~飲品方面,每人叫左一杯。凍檸茶清爽解渴,鹹檸soda好爽。最後,斑斕綠豆糕甜而不膩,斑斕香氣十足。

烤豬肉湯檬粉,豬肉烤得香口,配上檬粉同特製醬汁。
越式法包外脆內軟,夾住豐富餡料。

飲品方面,每人叫左一杯。凍檸茶清爽解渴,鹹檸soda好爽。
最後,斑斕綠豆糕甜而不膩,斑斕香氣十足。
2024-09-05 0 瀏覽
米紙我哋揀咗自家製嘅醬料,佢裏面有啲花生粒,因為磨得唔係特別細,所以食落會有啲口感,而且花生味非常濃郁。米紙裏面嘅蝦好新鮮,食落彈牙肉質緊致。佢啲蔬菜點埋個醬汁真係好正。我覺得一人食兩舊唔過分。香茅雞翼嘅表現,正正常常外脆內Juicy。主菜我哋揀咗越式法包,裏面有嘅就係扎肉,同埋其他越南特色小小嘅食物。個包外脆內軟,配埋啲蔬菜幾清爽芒果沙冰同牛油果沙冰嘅表現都好突出,芒果會相對清新一啲,牛油果佢就幾飽肚下。兩隻嘅味道都好香濃,正。芒果糯米卷嘅size真係冇輸俾長洲糯米糍。入面嘅芒果靚靚囝囝,色澤金黃,甜度十足,再加埋個糯米皮都好煙靭,食得出係新鮮整嘅,唔係嗰種凍到僵晒嘅,一人一見一下子就K.O.咗本身我哋都係抱住試一試嘅態度食榴槤糕,其實對佢期望冇特別大,畢竟個價錢咁平。點知食落真係好出乎意料地好,佢雖然冇咩榴槤蓉嗰啲,但係佢個榴槤味係好真,唔會人工或者係化學味,非常喜歡。令到我對佢嘅其他糕都有期待,下次嚟到嘅時候我相信我會試埋佢其他糕整體嚟講餐廳嘅食物比想像中出色,一定會有下一次再食

香茅雞翼嘅表現,正正常常外脆內Juicy。

整體嚟講餐廳嘅食物比想像中出色,一定會有下一次再食
2024-09-04 287 瀏覽
中伏,今日打風天氣比較熱,入到來完全感受唔到涼,雖然係午市時間,但人唔算多,唔洗排隊,因為好熱所以第一點佐杯冰沙,紅毛榴蓮沙冰$50,勁難飲,淨係得酸味,仲要酸到飲唔落口,一度以為係壞佐!即時問佐點解味道咁似壞佐,佢地職員話係咁嘅味,我女話好酸好難飲,佢地無出聲,d雞翼又奀痴痴,米紙卷一d都唔新鮮,落單幾分鐘就出齊送,反正以後唔會再來啦!真係感覺好失望,因為以前係深水埗試過幾次,都幾好,依家太差啦!
第一郡📍:油麻地彌敦道483-485A號2樓🚗:油麻地地鐵C出口 步行2分鐘📞:+852 2416-6868💲:~HKD100/head for lunchFood quality✔️:蟹膏蕃茄湯檬、米紙蝦卷、越式法包、牛油果沙冰👌🏼:鳳梨沙冰❌:斑斕綠豆糕總結:😋喺深水埗區闖出名堂嘅越式小店 老闆娶咗嗰越南🇻🇳老婆 愈做愈出名到由細舖到油麻地大舖😋招牌蟹膏蕃茄湯檬真係一上枱就嚇死人 好大碗仲要足料到瀉 札肉蕃茄蟹膏都超大舊 湯頭鮮甜 好似磚頭咁大嘅蟹膏真係畫龍點睛 推薦😋越南菜一定要叫米紙蝦卷 用香葉包住真係驚喜 米紙夠薄身睇到入面包住一大隻蝦🍤生菜同碎嘅米粉 唔蘸醬係超寡 所以一定要蘸醬 可以揀自家醬同魚露 自家醬係花生沙嗲醬 蘸醬同唔蘸真係兩個天地 唔蘸好普通 蘸咗好食😋越式法包🥖好大份被一開二 睇橫切面足料有扎肉 青瓜 芫茜 紅白蘿蔔絲 好食嘅 不過比起湯檬同蝦卷就有啲略失色😋越式小店有牛油果🥑沙冰賣真係幾新奇有趣 以試下嘅心態去試 飲落真係驚喜 好順滑牛油果味都重🤔對比起牛油果沙冰 鳳梨沙冰就比較平實冇咩特別 😨個個都話要試斑斕綠豆糕 但真係好麻麻地 食落又唔係煙韌 中間層綠
第一郡
📍:油麻地彌敦道483-485A號2樓
🚗:油麻地地鐵C出口 步行2分鐘
📞:+852 2416-6868
💲:~HKD100/head for lunch

Food quality
✔️:蟹膏蕃茄湯檬、米紙蝦卷、越式法包、牛油果沙冰
👌🏼:鳳梨沙冰
❌:斑斕綠豆糕

總結:

🤔對比起牛油果沙冰 鳳梨沙冰就比較平實冇咩特別

😨個個都話要試斑斕綠豆糕 但真係好麻麻地 食落又唔係煙韌 中間層綠豆蓉唔太好食 食落成個口感係奇奇怪怪🙊
  • 蟹膏蕃茄湯檬
  • 牛油果沙冰
2024-09-02 184 瀏覽
朋友帶咗我哋呢間食越南菜,話價錢唔貴,份量又夠,所以都幾多人嚟食,12:30嚟到都要排隊等位。叫咗個雞絲湯河,雞絲份量多到鋪到成碗麵都係,好耐冇試過食麵有咁足料,一路食啲河粉都有雞絲配,超正🥰雖然啲雞絲嘅雞味唔算好濃,但食落唔會嚡,調味都唔錯,配埋啲河粉一齊食好正。河粉亦都夠滑,湯底味道亦都係啱啱好,唔會太鹹或者太淡,加埋啲檸檬汁吊下味好正。Lunch set仲要包埋嘢飲,性價比都好高,啲位又唔會太迫,坐得到舒服。
2024-07-16
  • 雞絲湯河
2024-08-30 221 瀏覽
朋友一直話呢一間越南嘢勁抵勁抵又好平又好味,所以今日終於都拉咗我去食。首先呢就叫咗佢嘅名物係一個蟹膏檬粉。佢嘅蟹膏我哋另外再加咗錢叫多一嚿,佢係蟹膏跟蟹肉整成一餅咁樣,有咩好處呢?就係你食落嘅時候的蟹肉唔會散晒落個湯底嗰度然後就咩都食唔到,一個真係真材實料你可以淡淡咬落口。另外我哋加咗個越式法包,揀左烤豬肉嘅。佢嘅豬肉一啲都唔會乾柴,配埋佢隔離酸酸地嘅蔬菜,個法包又脆又軟,真係好正。我哋另外叫咗個椰皇,大大個。其實呢仲有一樣嘢好緊要嘅就係一入到嚟,你必須要即刻下單叫一個斑斕綠豆糕,佢係份量有限,我哋嚟到嘅時候候都係得返幾件,必試。佢嘅皮非常之煙靭,配埋入邊嘅綠豆餡,又唔會太過香甜,食一個完全冇問題。

我哋另外叫咗個椰皇,大大個。

2024-08-26 211 瀏覽
第一郡以前係深水埗已經好高人氣,宜家搬到油麻地人氣不減,地點亦都更方便。當日嗌左兩個主食,招牌菜蟹膏蕃茄湯檬味道鮮甜,蕃茄湯酸甜加埋香料及蟹既鮮味好夾,味道有層次🍅配菜除左有帶香濃蟹味嘅蟹膏餅🦀,仲有扎肉、豬紅、豆卜及生菜,非常豐富👍🏼另外烤豬肉撈㩚份量都好足夠,烤豬肉味道帶甜,非常香口,配合大量蔬菜及檬粉,整體口感豐富,味道清新,好啱夏天食。對比兩個主菜個人覺得蟹膏蕃茄湯檬會更有特色及驚喜。甜品斑斕糕有三層,口感煙韌,充滿斑斕香,唔會死甜,如果鐘意斑斕甜品必食!😋

2024-08-19 465 瀏覽
Q1 第一郡的店面雖不大,但裝潢充滿越南風情,營造出舒適愜意的用餐氛圍。柔和的燈光、木質桌椅,以及牆上掛著的越南風情畫作,讓人彷彿置身於熱鬧的河內街頭。蟹膏蕃茄湯檬: 這道菜絕對是Q1的招牌!濃郁的蟹膏湯頭,酸甜適中,搭配爽口的檬粉和鮮嫩的蔬菜,每一口都是味覺的享受。轉加了檬粉和蟹膏的份量更足,絕對能滿足愛吃海鮮的朋友。芒果糯米卷: 香甜的芒果搭配軟糯的糯米,口感豐富,甜而不膩。外層裹上一層薄薄的椰奶,更增添了香氣。牛油果沙冰: 這是一款非常適合夏天的飲品,濃郁的牛油果香氣搭配冰涼的口感,讓人瞬間清爽起來。越式法包: 法包外皮酥脆,內餡豐富班蘭糕: 班蘭的香氣很濃郁,口感軟糯,但甜度稍高。米紙蝦卷: 外酥內嫩,蘸上店家特製的醬料,風味獨特。

越式法包: 法包外皮酥脆,內餡豐富
班蘭糕: 班蘭的香氣很濃郁,口感軟糯,但甜度稍高。
米紙蝦卷: 外酥內嫩,蘸上店家特製的醬料,風味獨特。