2025-06-18
西九龍中心八樓Food Court,一直都係食平嘢之選。發現一間好平嘅新店,但完全估唔到平得咁過份,即刻試下呢間由退休夫婦開嘅食店,原來係非常高質嘅用心製作。都係睇餐牌紅菜頭趣味椒鹽豆腐 $26我地搵位搵左超耐,個提示器響左幾下都未攞到。婆婆話要特登重新炸過份俾我地,仲叫我地拎到位一定要第一樣食。熱辣辣外脆內軟,仲有少少爆漿,紅菜頭味道唔算濃,好易入口,不過食粉紅色嘅豆腐好開心,非常有趣。笑咪咪蘑菇飯(海鮮炒飯底)$36第二次見蘑菇飯嘅蘑菇咁大片,仲要係新鮮啡蘑菇🍄。而Creamy 嘅醬汁,下面係炒得乾身,粒粒分明嘅海鮮炒飯。裡面有蝦粒、蟹柳同埋菜心,即係無蟹子,雖然無咩名貴材料,不過出面$36應該淨係買到一盒蘑菇,簡直非常收貨,有下次。友愛泰式鳳爪 $26無骨鳳爪本身夠爽脆,酸酸甜甜加少少辣,加埋青瓜夠開胃,不過同行友人覺得唔夠濃,建議加少少魚露,順便增加泰式風味。招牌笑口乳鴿 $36呢度嘅乳鴿係豉油皇嘅做法,比一般滷水汁甜,但未到瑞士汁咁甜。Keep 到完整嘅外皮,裡面嘅肉好嫩滑,滑到以為部份肉係皮,差啲就浪費左。甜蜜白糖糕 $16白糖糕發酵得好好,氣泡好多夠煙韌,但完全無酸味。另
都係睇餐牌
紅菜頭趣味椒鹽豆腐 $26
笑咪咪蘑菇飯(海鮮炒飯底)$36
友愛泰式鳳爪 $26
招牌笑口乳鴿 $36
甜蜜白糖糕 $16
白糖糕發酵得好好,氣泡好多夠煙韌,但完全無酸味。另外加左少少桂花糖,增加少少花香,甜味更有層次。
迷人芝麻卷 $16
呢度嘅芝麻卷,芝麻味特別濃,特別迷人,夾起身係爽滑嘅,相信馬蹄粉落得好足夠,別有一番風味。
心軟斑蘭糕 $16
雖然叫心軟,但佢唔完全係軟嘅,都係有啲煙韌,但比出面印尼舖嘅千層糕 軟熟好多。斑蘭同椰子香味配合得好好,唔會搶味,都唔會太過甜膩,所以最後我地完全食得曬。
熱菊蜜
櫃位旁邊個大熱水桶就係菊蜜,呢個竟然最有驚喜。我地今日有兩個人,婆婆裝左兩杯俾我地飲。佢係充滿菊花香味,係微甜,但完全唔會苦,味道好平衡,都可以清口腔,飲完好舒服。
總數:$172