2021-11-14 897 瀏覽
足三兩潮州翅,濃湯厚底,翅針綿韌,熱力澎湃,雖未算頂級,卻不失為這餐的好開始。蟹肉燴伊麵,意想不到的大碟,蟹肉份量足,配上芽葉、草菇,非常清淡,無添加味精,坊間難求的優質出品。今晚食得邪惡一點,叫了一隻炸蟹鉗,好熱氣、好油膩,久違了的味道,充滿兒時回憶。這是一間舊派食肆,侍應具人情味、健談,開始時本想加多碟西檸雞,被他勸拒,因為會太多,無謂浪費。茶錢收$6,可以選竹蔗汁一大瓶,另外再收$10,送上炸銀魚花生小食,一吃而盡。埋單收加一,再打9折。下次路過可以再光顧。
潮州翅
蟹肉燴伊麵
2021-10-18
潮州翅
蟹肉燴伊麵
2021-06-21 1534 瀏覽
❤️芝士龍蝦個芝士汁超級好味! !!👍🏽咕嚕肉好食👉🏼避風塘賴尿蝦好味但好細隻係呀去到竹園一定要食嘅就係芝士龍蝦伊麵! 當然啦其他海鮮都整得好食,但係個芝士汁係無敵!因為好想知竹園個芝士汁係咪全港最好食,所以去其他海鮮餐廳時,都會叫芝士龍蝦伊麵黎比較,so far 未有一間個芝士汁係好食過竹苑。 美中不足係佢龍蝦嘅質素係合理,如果連龍蝦質素都再高啲,可以話係無敵 😍 其實間中都有黎竹園飲茶,點心質素都好好,當然啦呢啲傳統港式餐廳侍應嘅說話態度係比較直接(如果想有殷勤嘅態度,除非你係熟客仔)。
❤️芝士龍蝦個芝士汁超級好味! !!
👍🏽咕嚕肉好食
👉🏼避風塘賴尿蝦好味但好細隻

避風塘賴尿蝦
主角:芝士龍蝦伊麵
2021-06-09
主角:芝士龍蝦伊麵
  • 芝士牛油焗龍蝦
2021-04-25 1073 瀏覽
前菜碟魚仔花生:脆但唔咸,無乜味。食2條就放棄。咸蛋黃鮮尤:睇個樣都覺得普通雞煲,唔夠味牛尾:都係麻麻,唔夠味湯:算全晚冠軍,幾好飲唔夠味,無獲氣,唔明點解係老牌有名氣餐廳。而且價錢比起其他同類算略貴,接近1000埋單食以上呢幾味,麻麻地唔算好食先慘。建議遠少少去灣仔大*檔*炒好好多,連環境都靚d(睇我之前食評有提)
前菜碟魚仔花生:脆但唔咸,無乜味。食2條就放棄。
咸蛋黃鮮尤:睇個樣都覺得普通
雞煲,唔夠味
牛尾:都係麻麻,唔夠味
湯:算全晚冠軍,幾好飲
2020-09-09 2161 瀏覽
2020年,9月9号,晚七点半,去了跑马地竹园餐厅,也是有本地朋友推荐这里的餐厅不错,先吃了三道菜,之后,上了一个茄子煲,我朋友吃出一个蟑螂,我们当时也没说什么,餐厅服务员拿下下菜,说给我们不必算钱了这道菜,我们当时也没说什么,还没过五分钟,我的另一个朋友,从这个芥兰炒牛肉里又吃出一支,给他们把蟑螂摆在那里,我当时一看,脑袋炸了,赶快买单,跑路,剩下还有条东星斑刚刚上,我没给她买单,其他菜给我算了1280元,我刚刚到家,非常非常非常的生气,越想越生气😫😫😫😫他们还好意思,算这1280元,看我们是大陆人!
2020-05-30 2366 瀏覽
老闆推介食竹園!聽講呢間飯店以前好出名好多人食,出名食咩我其實唔知,老闆點咩餸我哋就食咩,然後我哋買咗幾支白酒準備食海鮮,無開平費❤️.今晚海鮮為主.第一次咁食,好正,個海鮮好新鮮!.主菜係龍蝦由於有人唔食芝士,所以上湯同芝士都有,我中意食芝士,芝士贏勝在夠濃味!芝士味濃!聖子咁炒又幾好食wor! 有陣胡椒味~ 鼓油王蝦,個蝦頭都成個食得.魚我無乜興趣,但唔差😆..整體來講,我覺得都幾好食!同邊個食同有無酒都有關係!!今次好滿意!!
,然後我哋買咗幾支白酒準備食海鮮,無開平費❤️
今晚海鮮為主
第一次咁食,好正,個海鮮好新鮮!

主菜係龍蝦
由於有人唔食芝士,所以上湯同芝士都有,我中意食芝士,芝士贏
勝在夠濃味!芝士味濃!

聖子咁炒又幾好食wor! 有陣胡椒味~

鼓油王蝦,個蝦頭都成個食得

魚我無乜興趣,但唔差😆

2020-05-24 1583 瀏覽
黑衫四眼男經理服務簡直一流, 見高拜見底踩! 完美展示雙面人.事緣係咁我今日1點去攞枱咁酒樓等枱本身好合理,咁我攞咗飛一路等,一路見到有人出嚟,但係一路有遲過我哋嘅人一路入去 , 咁係我等到1:30 我入去問呢個經理 點解一路有遲過我哋嘅人俾我哋早入去. 呢個經理竟然同我講 前面有10幾張訂枱,訂枱客人係優先. 咁我同佢講我都明白,咁我問佢仲有幾耐可以入, 佢同我講仲有一張就到我哋, 好咁我信多佢一次, 結果梗係冇令你失望 呢個時候嚟咗個佢嘅熟客(我估:一嚟到就叫晒咩太咩太) ,結果一有客走有枱即刻安排那位小姐入座. 我當場即刻行入餐廳走去同個經理講 又話下一張到我哋 結果呢? 結果就係佢又同我講訂枱優先. 跟住我話佢喺餐廳門口同佢爭論 結果即刻有枱 終於搞到兩點終於可以入座,仲要張枱一早Set Up 好根本就有空枱. 諗住留俾佢啲熟客.其實自問每一兩個禮拜都嚟幫襯, 一路都知呢個經理係有問題,但其他員工服務質素其實好好 食物水平亦唔錯 ,所以一路都冇乜嘢但係就係呢個有問題嘅經理,搞到我今日忍唔住要打這篇文章.希望你來唔會遇到呢啲咁嘅嘢同埋唔好俾呢個經理service 你咁就冇問題了。
黑衫四眼男經理服務簡直一流, 見高拜見底踩!
完美展示雙面人.

2020-05-05 1337 瀏覽
講到食海鮮,點可以唔提竹園🤤,食過幾次水準依然,永遠唔會令人失望🔥 每款菜式都好有驚喜,建議多啲人食啦,可以試多幾款菜式🍴飲品(啤酒、橙汁、竹蔗茅根)可以任飲㗎🍻! 當日我哋6人同行,份量以人頭計算,以下價錢只可作參考👇🏻.【牛油芝士焗龍蝦配法包🦞】HKD1140邪惡指數爆燈😈 咁多款入面最鍾意😍 龍蝦非常新鮮味美,肉質飽滿,好彈牙,配合杰身嘅牛油芝士汁🧈,係perfect match呀🤩 可以選擇以法包或伊麵配襯。每次必點法包🥖,法包香脆可口,用嚟蘸牛油芝士醬簡直係天作之合!不過真係超肥膩,食完好有罪惡感🙈【椒鹽瀨尿蝦🦐】HKD672第二款最愛嘅菜式😍 香氣撲鼻,炒得夠火喉,鑊氣十足🥰 。殼為軟身,好易拆殼👍🏻 瀨尿蝦肉好豐滿,除咗食到香濃椒鹽味,仲食到瀨尿蝦嘅鮮味🤪【豉椒炒蟶子皇】HKD390蟶子大大條😙 肉質鮮甜,夠晒爽口,用上豉椒炒得好香口👍🏻 食完一條忍唔住想食多條🙃【粉絲蒜蓉蒸扇貝】HKD330扇貝加上蒜蓉、粉絲同香蔥,用蒸嘅方法帶出扇貝鮮味🤤 粉絲好鬆軟,吸收晒蒜蓉同香蔥嘅味道,相當夠味呀!【豉油王蝦碌🦐】HKD630望落普通,味道有驚喜,高水準👏🏻 蝦殼脆身可口,蝦肉
【牛油芝士焗龍蝦配法包🦞】HKD1140

【椒鹽瀨尿蝦🦐】HKD672

【豉椒炒蟶子皇】HKD390

【粉絲蒜蓉蒸扇貝】HKD330

【豉油王蝦碌🦐】HKD630
望落普通,味道有驚喜,高水準👏🏻 蝦殼脆身可口,蝦肉鮮嫩彈牙,好juicy🤤 咬落去有好濃嘅豉油味,好食!

【薑蔥炒蟹🦀】HKD924
炒得好夠鑊氣,鹹香入味😋 啖啖肉呀,蟹肉鮮甜,最正嘅係超多膏呀,好滿足😚 送飯一流呀~
2020-02-05 1235 瀏覽
終於有機會到這間老牌海鮮酒家吃飯, 小時候途經九龍城都被這間餐館的魚缸吸引著🐙🦐🦀🦞🐠!! 老友記在跑馬地工作, 相約在竹園聚舊吹吹水🤗員工非常友善, 亦有不少贈品⋯⋯暖暖的蔗水,小魚干及蘿白支竹, 真有誠意的前菜🙏🏼🙏🏼我們三人吃了潮州翅、半隻🐔、豆苗、2 隻椒鹽賴尿蝦及瑤柱蛋白炒飯..每樣食物都很不錯👍🏻大滿足😆😆飯後還有誠意的免費糖水及水果! 這餐大約$1,999...論環境, 服務質素及小吃都差不多啦!
2019-04-22 3187 瀏覽
竹園海鮮飯店,是一家由我老爸推介,在80-90年代十分紅的海鮮餐廳。跑馬地感覺專營街坊生意,地方整潔,服務態度有善,沒有一些傳統老店的惡習。由於一早已訂位,報上名號就順利入座。甫入座,服務員馬上送上炸魚仔花生、清湯蘿蔔及一壺熱竹蔗茅根,之後就可以去餐館外的海鮮缸即點即撈。當晚點了 - 清蒸東星斑、芝士牛油焗本地龍蝦烏冬底、清蒸扇貝、豉椒炒蟶子、蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌及砵酒桶蠔。點完海鮮回到座位可回其他菜式,當晚點了紅燒乳鴿、臘味糯米飯等1斤5兩的東星斑,竹園蒸魚的火候掌握得十分好,魚肉熟度剛好蟶子十分新鮮,豉椒味道不會太濃,重點係熟成度剛好,爽而不韌重頭戲,芝士牛油焗龍蝦烏冬底,醬汁味道濃郁,本地龍蝦爽口彈牙,烏冬加上醬汁不會太膩(當然荷包夠深可以選澳洲龍蝦,肉多味濃,波士頓反而不推。不吃龍蝦我也有選用老虎蝦開邊,味道都非常好。)都係個一句,火候掌控一流,熟成度十分好,粉絲只用海鹽吊味,味道剛剛好不過不失,個蠔個心還是半熟嫩口驚喜之作,蝦多士炸至金黃色,鬆脆可口不油膩,蝦肉也爽口總括而言,物有所值,對食物的火候掌控,蒸炒煮炸都掌控十分得宜。紅燒乳鴿就一般,但臘味糯米飯係炒得顆粒分明,值得一試

蒸東星斑

1斤5兩的東星斑,竹園蒸魚的火候掌握得十分好,魚肉熟度剛好
豉椒炒蟶子

蟶子十分新鮮,豉椒味道不會太濃,重點係熟成度剛好,爽而不韌
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
砵酒桶蠔
不過不失,個蠔個心還是半熟嫩口
蝦多士
驚喜之作,蝦多士炸至金黃色,鬆脆可口不油膩,蝦肉也爽口

2019-04-21
蒸東星斑
豉椒炒蟶子
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
蝦多士
2018-09-25 3618 瀏覽
中秋之日 謝闆隆恩 請食飯加比我地早收工到步之後 員工已經好快帶我地入座 呢度嘅員工真係不得不讚 因為始終都係食海鮮餐 佢哋玩碗碟非常勤快 每個都面帶笑容 唔好講嘢食先 淨係佢哋嘅service已經令你開心講到嘢食嘅話令我覺得最可惜係芝士牛油焗龍蝦 食得出個龍蝦真係好鮮 但係用咗芝士同埋牛油黎煮 就cover左本身龍蝦個鮮味 帶點兒可惜 加上可能同事嗌嘅黎一餐 大部分都係口味比較濃味 去到後面食鮑魚同埋咕嚕肉就.....有啲食之無味🤔唔知道係廚房定係樓面決定餸菜上菜嘅次序 感覺上佢嘅次序唔係咁好 一下子太淡 一下太濃Btw佢個椒鹽蝦同埋椒鹽鮮魷真係好食 基本上每個同事都會搶住食值得回頭 不過座位比較迫 如果想靜靜食個飯就要考慮清楚😂
中秋之日 謝闆隆恩 請食飯加比我地早收工

咕嚕肉
椒鹽貴富蝦
椒鹽鮮魷
2018-06-12 2649 瀏覽
從來無試過係跑馬地食點心,真係喜出望外。最鐘意食鳳爪既特,終於搵到間夠味足料既啦,睇我影張相就見到d鳳爪份量夠又肥美。棉花雞又夠滑。原本叫左兩個人叫左六個點心既,點知佢地應該溜左單,最後上左四個點心我地就已經覺得飽啦,所以都無追返無黎既點心。食完仲有糖水送,真係覺得好低食,賣單都係$160,如果我唔係趕時間都想係個度嘆多陣茶,佢地又唔會趕客。見到d侍應都做待好開心,臉有笑容,雖然攞左個茶壺去加水後,要我提返先攞返返黎,但佢地會講唔好意思,所以都可以接受。
2018-06-12
  • 鳳爪
2018-02-21 2675 瀏覽
今年跟教友的新春聯宜不太齊人,照樣團拜一番,餸菜亦不會叫得太多。新春喜慶,先來客炸蟹鉗,熱熱鬧鬧。炸蟹鉗的啖啖肉,蟹味豐足,一人一隻大小適中。 脆皮炸子雞的皮確實夠脆,雞肉嫩而少油脂,無須唧檸檬汁單點淮鹽已是整盡惹味之能事。不知是蟹肉還是蛋白的東西扒在西蘭花之上,總之是又清又滑,是一道秒速激殺的妙品。干燒伊麵做得好,條條伊麵索汁入味兼且不油,是小人在茶樓吃到難得的乾身。水晶包都有不同款式,小人各試了一粒,餡料果然有別,甜度令人接受。喜慶的團拜餐。

炸子雞
炸子雞
蟹肉扒西蘭花
水晶包
2018-01-12 4190 瀏覽
在跑馬地區要找一間有海鮮又有鑊氣小炒的飯店, 提議去 竹園海鮮飯店.  此間老店食物及價錢都實際, 不乏街坊捧場客.  無論星期一至日,  都座無虛席, 所以先要訂位.  茶連芥醬每位@$16-, 提供兩客免費小食, 花生炸魚仔, 卜卜脆,白蘿蔔, 很香稔, 也不錯.我們點了 扇貝 @$50.  新鮮肉嫩,  蒜香味濃, 蒸得時間剛剛好. 蒜炒蟶子皇@$80,  只賣淨三隻.蟶子皇肉厚, 味鮮彈牙, 真討好 !!瑤柱扒豆苗 $148-豆苗炒得滑而香口, 瑤柱連醬汁調味好,  也不太油.紅燒螺頭, $208-.炆得稔而軟, 有鑊氣, 味道適中.  配料洋蔥及蔥頭, 爆得勁香口.椒絲蔥菜炒牛肉 $118-出品熱辣, 薑葱香口, 牛肉絲則屬中規中矩, 沒驚喜.生炒乳鴿崧 $168-乳鴿崧份量多, 連同小薄脆, 感覺炒得更香口, 生菜選揀得好, 新鮮爽嫩. 配醬味道適中.  yummy!  蝦籽柚皮 $98-柚皮很稔夠入味, 不過份量略少, 蝦籽也不多, 水準只屬平均.白飯 @$12-對食物滿意, 服務合格, 價錢合理, 座位較迫,  但都值得再來.

白蘿蔔, 很香稔, 也不錯.

蒜炒蟶子皇@$80,  只賣淨三隻.
蟶子皇肉厚, 味鮮彈牙, 真討好 !!
瑤柱扒豆苗 $148-
豆苗炒得滑而香口, 瑤柱連醬汁調味好,  也不太油.
紅燒螺頭, $208-.
椒絲蔥菜炒牛肉 $118-
出品熱辣, 薑葱香口, 牛肉絲則屬中規中矩, 沒驚喜.
生炒乳鴿崧 $168-
蝦籽柚皮 $98-
白飯 @$12-
對食物滿意,
服務合格,
價錢合理,
座位較迫,  但都值得再來.
2017-11-22 2115 瀏覽
位于跑马地的竹园已经在这里很多年,招牌的芝士焗龙虾乃该店的看家名菜,可惜今天人数不够没有机会再尝。刚好是蟹季,看到店家在做蟹粉的推广,虽然不是很健康但是按耐不住,一碗蟹粉翅足以解多月之馋,蟹粉的香味在浓郁的汤底内让人回味无穷。连带一个蟹粉小笼包。到了竹园岂可不试试他们的海鲜?蒜蓉粉丝蒸圣子,稍微有点过了火候,有点硬,但味道还算可以。再来一份XO酱炒蚬,做得辣味十足,少欠香味,但总体水准还算不错。但却是可惜无缘品尝招牌名菜芝士焗龙虾,只能留待下次路径此地时再续前缘。

连带一个蟹粉小笼包。

2017-10-10 1485 瀏覽
Unbelievable!  This restaurant was over price to expat, we only ordered 4 dishes included two pieces crab, two pieces mentis shrimp, one small fish less than a pound and small dish curry frog, but it costs $1881 not even have vegetable or rice, we understand that expat should not charge so much and we are not tourist, we are local residents and they didn’t show us each dish weight cost, we definitely not going back, crazy!
2017-10-06