2019-10-12 454 瀏覽
我很喜歡到立法會地下的茶餐廳吃早午晚餐,一來支持一下,二來可以避開會議廳和辦公室內的壓迫感。這間茶餐廳的性價比很高,食物質素比外面的茶餐廳快餐店好一點點;價錢方面。早餐定價大概$30,午餐大概在$40至$50。早餐,火腿通粉,一個比較健康的選擇。配三文治包、炒蛋、腸仔, 加杯凍檸茶,$30以內,夫復何求。

早餐,火腿通粉,一個比較健康的選擇。
早餐 A
$30 (早餐)
早餐 A
2019-01-10 1553 瀏覽
#立法會餐廳金鐘立法會道1號立法會綜合大樓地下大堂—-😝係金鐘番過工ge人都知道 金鐘係一個美食沙漠 食都無野食 B仔連立法會個canteen都唔放過~通常立法會有議會ge時候會逼d 要等一陣位 其他時間就會相對鬆動 而呢個豬扒湯檬就係B仔成日叫ge list裡面其中一樣 先講講個豬扒 非常大塊 個面無炸過 但係有煎過 香得黎微微地脆 又唔會太過熱氣 而且肉質嫩滑 完全唔會覺得係一碗($35)ge越南粉入面ge豬扒 而湯底就係好普通ge湯底 但因為豬扒上面有好多香茅調味ge關係 湯底又唔會話太過清 但粉ge份量唔算多 所以大食ge朋友仔可能會有少少唔夠飽😂整體黎講 係金鐘呢d沙漠地方 $35蚊有呢個水準 其實真係好抵食—B仔整體評價:8.5/10個👍🏻B仔抵食程度:10/10個👍🏻B仔環境評分:6/10個👍🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻 ---跟住我一齊吞食香港啦!
#立法會餐廳

B仔環境評分:6/10個👍🏻
B仔味道評分:8/10個👍🏻
B仔回頭機會:9/10個👍🏻
---
跟住我一齊吞食香港啦!
2018-11-08 982 瀏覽
食品味道尚何,但收銀員態度不知所謂,對客呼呼喝喝,試過找錢大力拍枱放底,外賣又落錯單但不肯承認過錯,反鬧客人落錯單,總之和客人對著幹,倒米!從未見過如止態度極差的女收銀員

2018-09-03 914 瀏覽
第一次幫襯..諗住試下佢既小菜套餐個收銀阿姐服務態度非常差, 好似唔想做生意咁俾錢買難受, 簡直趕客 啲野食未食落肚已經令人印象差曬希望改善&檢討下員工既服務質素
第一次幫襯..諗住試下佢既小菜套餐
個收銀阿姐服務態度非常差, 好似唔想做生意咁
俾錢買難受, 簡直趕客
啲野食未食落肚已經令人印象差曬
希望改善&檢討下員工既服務質素
2018-09-03
小編雖因工作關係間中要到立法會辦事,但卻從未到過地下的「立法會餐廳」用餐。是午又有機會入立法會,特意借機走訪餐廳一轉一試究竟。「立法會」雖然是一個「高貴」的地方,但其餐廳卻十分「平民」,基本上和一般飯堂無異,價錢亦相當親民。小編點了一客「香茅雞中翼粉」。以單餸湯麵來説,只有三只雞翼實在太少。雞翼以香茅香料醃製,再落鍋油炸理應惹味搶口,但因雞翼沒有與湯粉分開奉上,頓時失去炸物應有的優勢。 整體而言,「立法會餐廳」給予小編的印象只屬一般,優勢在於價錢親民,有機會試試亦無妨!
香茅雞中翼粉
[12/4/2018; Thu]
2018-04-12
2018-02-07 1435 瀏覽
在金鐘工作了三年多,但一直未有機會走到傳說中的立法會餐廳用饍,今次有同事提起話想去試下,所以約好一起去探索一下。去到立法會兩個傻更更四圍望,入立法會時原來要去入口的右邊進行安 檢,再到COUNTER填FORM登記和取證。走到餐廳門外張望,收銀處設於餐廳入口附近,我地就走到收銀處排隊,但發現排在我們前面的人手持食品記錄的,原來係食後比錢的,我們還以為好像一般快餐店那樣要先選食物和付款才取餐,這兒是先找座位,有位後才點餐,吃罷離席才付款攪咗一輪,終於可以安頓了,選擇也不少,有日式拉麵/烏冬、越式粉麵、小菜套餐、西式午餐、碟頭午餐,每一類之中也有多款選擇,價錢大約$30-$50,套餐包埋湯或飲品。我這個是小菜午餐中的韮菜花炒雞柳,質素合晒格 ! 起初誤會了係有湯又有飲品,原來係湯或飲品。難得往外用饍有咁多菜,多餸正合我心意呢。 $47這個午餐在金鐘絕對叫做便宜之選~  下回要試試30蚊之選 !

,這兒是先找座位,有位後才點餐,吃罷離席才付款

小菜午餐

我這個是小菜午餐中的韮菜花炒雞柳,質素合晒格 !

起初誤會了係有湯又有飲品,原來係湯或飲品。

難得往外用饍有咁多菜,多餸正合我心意呢
2018-01-17
小菜午餐
2016-08-19 2563 瀏覽
已經唔係第一次發生,無餐湯又唔出聲,到追單時又話送完即止!明明餐牌寫明是配西湯的,何來送西湯?何來送完即止?根本就完成不到整份午餐,但錢就收足!有點被欺騙的感覺!至於食物質素方面,份量略細,減肥一流!
2016-05-31 2214 瀏覽
金鐘處處吃東西都很貴,份量又少, 也要等位。 我們在参觀立法會時,順便在它的canteen 午飯。餐廳分兩邊, 近電視的是員工專用位,另一邊可供公衆使用。餐廳選擇多,有快餐, 拉麵, 公仔麵, 意粉, 蒸飯等。而且價錢便宜,大多都不過$50上圖是猪軟骨拉麵, 猪軟骨滿多的,很軟很易入口, 拉麵彈牙另加日式魚蛋和咸蛋半只。另配餐飲。這個價錢來說的話是很滿意的

餐廳分兩邊, 近電視的是員工專用位,另一邊可供公衆使用。

猪軟骨拉麵
蛋半只。另配餐飲。這個價錢來說的話是很滿意的

猪軟骨拉麵
2013-08-03 1960 瀏覽
參觀立法會,想必要試試那裏的餐廳。午餐選了西式,是粟米豬扒肉腸意粉,配雜菜湯和熱檸蜜。意粉份量豐富,豬扒夠香,肉腸好吃,吃到意粉沒太多香料,味道清淡。餐湯有些雜菜,蕃茄味足夠,達到水準。檸蜜夠熱,濃度得宜,不過甜,味道清新,好喝。
粟米豬扒肉腸意粉,配雜菜湯和熱檸蜜
2013-07-13
粟米豬扒肉腸意粉,配雜菜湯和熱檸蜜
  • 熱檸蜜,豬扒
立法會地下大堂設有餐廳一間,走茶餐廳大眾化路線,卅多塊錢一個餐。除了一般港式中西飯食外,還月秦式粉麵、台式飯餐等,但我最喜歡吃有三樣東西:奶茶、炒飯和煎雞扒。這裏的奶茶勝在夠香滑,茶味尚可。炒飯和煎雞扒勝在夠鑊氣,有中上水平。