2021-08-17 1593 瀏覽
Read in The Standard today that per lawmaker Elizabeth Quat Pui-fan the canteen is always full because the public can eat there. Went over today to eat there just to find out that it is not public and only those allowed to dine there are the legislators and their guests. I’m disappointed to see lawmakers lying to the press but I can’t really say I’m surprised…
2021-08-17
2020-05-28 1986 瀏覽
機緣巧合下可以入到來送貨,有同事話呢度的午餐幾抵食,我就膽粗粗甘行入去食。唔知是否已過了食午飯時間,全場沒乜人,隨便找個位坐低左份西式午餐B,有西湯,意粉,凍檸蜜(只加1元),吃完感覺不過不失。

2019-10-12 1604 瀏覽
我很喜歡到立法會地下的茶餐廳吃早午晚餐,一來支持一下,二來可以避開會議廳和辦公室內的壓迫感。這間茶餐廳的性價比很高,食物質素比外面的茶餐廳快餐店好一點點;價錢方面。早餐定價大概$30,午餐大概在$40至$50。早餐,火腿通粉,一個比較健康的選擇。配三文治包、炒蛋、腸仔, 加杯凍檸茶,$30以內,夫復何求。

早餐,火腿通粉,一個比較健康的選擇。
早餐 A
$30 (早餐)
早餐 A
2019-01-10 2537 瀏覽
#立法會餐廳金鐘立法會道1號立法會綜合大樓地下大堂—-😝係金鐘番過工ge人都知道 金鐘係一個美食沙漠 食都無野食 B仔連立法會個canteen都唔放過~通常立法會有議會ge時候會逼d 要等一陣位 其他時間就會相對鬆動 而呢個豬扒湯檬就係B仔成日叫ge list裡面其中一樣 先講講個豬扒 非常大塊 個面無炸過 但係有煎過 香得黎微微地脆 又唔會太過熱氣 而且肉質嫩滑 完全唔會覺得係一碗($35)ge越南粉入面ge豬扒 而湯底就係好普通ge湯底 但因為豬扒上面有好多香茅調味ge關係 湯底又唔會話太過清 但粉ge份量唔算多 所以大食ge朋友仔可能會有少少唔夠飽😂整體黎講 係金鐘呢d沙漠地方 $35蚊有呢個水準 其實真係好抵食—B仔整體評價:8.5/10個👍🏻B仔抵食程度:10/10個👍🏻B仔環境評分:6/10個👍🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻 ---跟住我一齊吞食香港啦!
#立法會餐廳

B仔環境評分:6/10個👍🏻
B仔味道評分:8/10個👍🏻
B仔回頭機會:9/10個👍🏻
---
跟住我一齊吞食香港啦!
2018-11-08 1630 瀏覽
食品味道尚何,但收銀員態度不知所謂,對客呼呼喝喝,試過找錢大力拍枱放底,外賣又落錯單但不肯承認過錯,反鬧客人落錯單,總之和客人對著幹,倒米!從未見過如止態度極差的女收銀員

2018-09-03 1187 瀏覽
第一次幫襯..諗住試下佢既小菜套餐個收銀阿姐服務態度非常差, 好似唔想做生意咁俾錢買難受, 簡直趕客 啲野食未食落肚已經令人印象差曬希望改善&檢討下員工既服務質素
第一次幫襯..諗住試下佢既小菜套餐
個收銀阿姐服務態度非常差, 好似唔想做生意咁
俾錢買難受, 簡直趕客
啲野食未食落肚已經令人印象差曬
希望改善&檢討下員工既服務質素
2018-09-03
小編雖因工作關係間中要到立法會辦事,但卻從未到過地下的「立法會餐廳」用餐。是午又有機會入立法會,特意借機走訪餐廳一轉一試究竟。「立法會」雖然是一個「高貴」的地方,但其餐廳卻十分「平民」,基本上和一般飯堂無異,價錢亦相當親民。小編點了一客「香茅雞中翼粉」。以單餸湯麵來説,只有三只雞翼實在太少。雞翼以香茅香料醃製,再落鍋油炸理應惹味搶口,但因雞翼沒有與湯粉分開奉上,頓時失去炸物應有的優勢。 整體而言,「立法會餐廳」給予小編的印象只屬一般,優勢在於價錢親民,有機會試試亦無妨!
香茅雞中翼粉
[12/4/2018; Thu]
2018-04-12
2018-02-07 1599 瀏覽
在金鐘工作了三年多,但一直未有機會走到傳說中的立法會餐廳用饍,今次有同事提起話想去試下,所以約好一起去探索一下。去到立法會兩個傻更更四圍望,入立法會時原來要去入口的右邊進行安 檢,再到COUNTER填FORM登記和取證。走到餐廳門外張望,收銀處設於餐廳入口附近,我地就走到收銀處排隊,但發現排在我們前面的人手持食品記錄的,原來係食後比錢的,我們還以為好像一般快餐店那樣要先選食物和付款才取餐,這兒是先找座位,有位後才點餐,吃罷離席才付款攪咗一輪,終於可以安頓了,選擇也不少,有日式拉麵/烏冬、越式粉麵、小菜套餐、西式午餐、碟頭午餐,每一類之中也有多款選擇,價錢大約$30-$50,套餐包埋湯或飲品。我這個是小菜午餐中的韮菜花炒雞柳,質素合晒格 ! 起初誤會了係有湯又有飲品,原來係湯或飲品。難得往外用饍有咁多菜,多餸正合我心意呢。 $47這個午餐在金鐘絕對叫做便宜之選~  下回要試試30蚊之選 !

,這兒是先找座位,有位後才點餐,吃罷離席才付款

小菜午餐

我這個是小菜午餐中的韮菜花炒雞柳,質素合晒格 !

起初誤會了係有湯又有飲品,原來係湯或飲品。

難得往外用饍有咁多菜,多餸正合我心意呢
2018-01-17
小菜午餐
2016-08-19 2657 瀏覽
已經唔係第一次發生,無餐湯又唔出聲,到追單時又話送完即止!明明餐牌寫明是配西湯的,何來送西湯?何來送完即止?根本就完成不到整份午餐,但錢就收足!有點被欺騙的感覺!至於食物質素方面,份量略細,減肥一流!
2016-05-31 2288 瀏覽
金鐘處處吃東西都很貴,份量又少, 也要等位。 我們在参觀立法會時,順便在它的canteen 午飯。餐廳分兩邊, 近電視的是員工專用位,另一邊可供公衆使用。餐廳選擇多,有快餐, 拉麵, 公仔麵, 意粉, 蒸飯等。而且價錢便宜,大多都不過$50上圖是猪軟骨拉麵, 猪軟骨滿多的,很軟很易入口, 拉麵彈牙另加日式魚蛋和咸蛋半只。另配餐飲。這個價錢來說的話是很滿意的

餐廳分兩邊, 近電視的是員工專用位,另一邊可供公衆使用。

猪軟骨拉麵
蛋半只。另配餐飲。這個價錢來說的話是很滿意的

猪軟骨拉麵
2013-08-03 2038 瀏覽
參觀立法會,想必要試試那裏的餐廳。午餐選了西式,是粟米豬扒肉腸意粉,配雜菜湯和熱檸蜜。意粉份量豐富,豬扒夠香,肉腸好吃,吃到意粉沒太多香料,味道清淡。餐湯有些雜菜,蕃茄味足夠,達到水準。檸蜜夠熱,濃度得宜,不過甜,味道清新,好喝。
粟米豬扒肉腸意粉,配雜菜湯和熱檸蜜
2013-07-13
粟米豬扒肉腸意粉,配雜菜湯和熱檸蜜
  • 熱檸蜜,豬扒
立法會地下大堂設有餐廳一間,走茶餐廳大眾化路線,卅多塊錢一個餐。除了一般港式中西飯食外,還月秦式粉麵、台式飯餐等,但我最喜歡吃有三樣東西:奶茶、炒飯和煎雞扒。這裏的奶茶勝在夠香滑,茶味尚可。炒飯和煎雞扒勝在夠鑊氣,有中上水平。