2020-06-20 469 瀏覽
本身煙廠街其實都好多野食 尤其甜品!一直見到呢間日本餐默默地係呢到都冇食過因為門面係十分簡約🤣 同埋係睇唔到入面 都幾有神秘感!今次終於打開對門入去!原來係得一張枱8個位😯一開始係有少許尷尬🤣因為一定係搭枱TLDR: 食完絕對唔口會覺得overpriced 食得出食材係新鮮🤤誠意推介呢個三色丼定食!岩曬我呢d咩都想試下既人🤣唔好睇少呢3小碗丼飯 我食到一碗半已經好滿足🤣松葉蟹肉 -係非常新鮮 鮮甜 加少少甜鼓油食更佳 (同埋d蟹肉真係堆到成座山咁高🤣)海膽 - 放入口之後停留幾秒 呼吸幾啖氣 d海膽味出曬黎 每粒都覺得齒頰留香🤤三文魚子 - 大大粒個隻🤤粒與粒之間既黏P.S. 定食仲有蟹肉味噌湯同茶湯係足料地夠蟹肉😋
本身煙廠街其實都好多野食 尤其甜品
一直見到呢間日本餐默默地係呢到都冇食過
因為門面係十分簡約🤣 同埋係睇唔到入面 都幾有神秘感!
今次終於打開對門入去!
原來係得一張枱8個位😯
一開始係有少許尷尬🤣因為一定係搭枱

誠意推介呢個三色丼定食!
岩曬我呢d咩都想試下既人🤣
唔好睇少呢3小碗丼飯 我食到一碗半已經好滿足🤣
三文魚子 - 大大粒個隻🤤粒與粒之間既黏
P.S. 定食仲有蟹肉味噌湯同茶
湯係足料地夠蟹肉😋
  • 蟹肉味噌湯
  • 松葉蟹膏甲羅燒
2020-03-04 458 瀏覽
呢間空海係朋友介紹我去食 果然係冇介紹錯。我哋兩個人叫咗一個三色丼同埋空海盛 十分之豐富。空海盛包括左前菜 松葉蟹腳刺身 蒜香一口和牛粒 甲羅燒 海膽凡立貝松葉蟹丼飯 蟹肉味增湯!全部都超級好味新鮮!朋友最鍾意食佢嘅甲羅笑 味道十分濃郁 而我就樣樣都好鍾意。不得不提佢嘅三色丼 賣相吸引 而且上面嘅材料一啲都唔吝嗇 每一款食落去都係啖啖嘅鮮味
2019-12-22 538 瀏覽
哇!哇!哇!真係估唔到旺角有間咁嘅嘢食門面勁似大阪果間XX道,係唔識郁囉,唔知以為自己去左大阪食蟹雖然鋪仔細細,無乜裝修,但係好有日本風味有6-7個set選擇,價錢合理,每人一set份量岩岩好!麵豉湯ok唔會太鹹,不過大碗左少少清酒蜆太重牛油味海膽好鮮甜甲羅燒唔夠熱,但係份量都多,每碗蟹肉飯都好多料,食到中間仲有蟹膏三文魚子都好味,一d都唔腥,最岩小朋友食甜品柚子雪糕好味,仲有柚子肉,唔會過甜,岩岩好
哇!哇!哇!真係估唔到旺角有間咁嘅嘢食
門面勁似大阪果間XX道,係唔識郁囉,
唔知以為自己去左大阪食蟹

雖然鋪仔細細,無乜裝修,但係好有日本風味
有6-7個set選擇,價錢合理,每人一set
份量岩岩好!
麵豉湯ok唔會太鹹,不過大碗左少少
清酒蜆太重牛油味
海膽好鮮甜
甲羅燒唔夠熱,但係份量都多
,每碗蟹肉飯都好多料,食到中間仲有蟹膏
三文魚子都好味,一d都唔腥,最岩小朋友食
甜品柚子雪糕好味,仲有柚子肉,唔會過甜,岩岩好
2019-12-22
生日
2019-11-22 549 瀏覽
本來計劃去旺角食串燒的,可惜沒有訂座而爆棚,焗住去找其他餐廳,但又唔想食西式嘢,行下行下,食到一間門面掛住一隻大蟹而低調的餐廳,有趣。一開門,只有一張八人枱,顧客們並肩而坐,亦有趣。二人進餐,我忘記了這個餐的名字,第一個是成碗蟹膏加蟹肉,配上一碗日本珍珠米,一濃一淡,很好的配搭。第二碗是全蟹肉,份量更多,啖啖肉,且飯面加上飯素,咸咸的,足夠送成碗飯。前菜有湯有豆腐,夠飽肚了。餐廳細細,顧客都會低聲說話,專心食飯,不錯。
餐廳細細,顧客都會低聲說話,專心食飯,不錯。
2019-08-25 906 瀏覽
餐廳位置易搵 在不遠處見到好大隻蟹就知道到了成間餐廳格局好得意 只有一張8人大台 座位闊 坐得幾舒服三色丼包括有松葉蟹 海膽 三文魚籽松葉蟹堆到好高 啖啖都係蟹肉 無得輸只係碗太細 要小心進食 以免蟹肉跌落黎海膽質素都吾差 不知不覺就食晒成碗三文魚籽賣相好吸睛好澎湃 多到瀉無數的三文魚籽係口中爆開 超正松葉蟹膏丼賣相雖然比較平凡 但味道完全吾平凡蟹肉同樣分量10足加埋啲蟹膏 撈埋啲飯一齊食 好幸福餐廳雖然面積不大 可能呢個原因客人講野會比較細聲 好寧靜吾嘈經openrice訂位仲有7折 下次會再黎
餐廳位置易搵 在不遠處見到好大隻蟹就知道到了

蟹肉同樣分量10足
加埋啲蟹膏 撈埋啲飯一齊食 好幸福

經openrice訂位仲有7折 下次會再黎

2019-05-28 1033 瀏覽
今晚同學聚會,去左旺角呢間隱世小店食蟹宴。成間餐廳得8個位,想食一定要提前打電話去book定位,咁就唔驚要摸門釘啦。今晚得我地一行四人,變相包左場食我點左松葉蟹甲羅燒定食($138),前菜係蟹肉麵豉湯加麻醬豆腐。個湯好有誠意,蟹肉係新鮮蟹肉主菜就係呢個雖然佢賣相平平無奇,一食竟然令人停唔到手。蟹膏非常飽滿,唔洗慳住食都夠送哂成碗飯。因為實在太好味嘅關係,我忍唔住問有係白飯添。點知真係有足足食左碗半飯,大滿足!

今晚得我地一行四人,變相包左場食

主菜就係呢個
足足食左碗半飯,大滿足!
2019-04-23
2019-05-15 1028 瀏覽
兩個好耐冇見既女人, 因為唔去得遠, 就揀左個中間點試新野食.一早WHATSAPP 訂左位食LUNCH.BOOK 左12點, 12點準時到, 點知....佢12點4,5 先入得 餓死我......一入到去, 原來得8個位, 一個下午我估最多做到2輪.所以都明白點解D侍應會催你落單同出餐咁快.如果加埋8個人早少少BOOK 包場食個飯都應該係幾好既選擇.因為太餓既關係....就叫左3個餐 加 2個小食.無聽錯, 我地係得2個人叫左3個餐. 呢個蟹MISO 湯有少少海鮮甜味,唔太咸 都算OK, 湯入面有隻蟹鉗, 但隻蟹鉗就冇乜味. (冇咩所謂, 反正我仲有好多蟹食)刺身都尚算鮮味.三色丼定食, 3款細細碗好足料 ... 咩都有D以為D魚子會好腥, 點知有意外驚喜  海膽同拆曬既蟹肉都好味. D料仲多過D飯.松葉盛係我朋友叫既, 我偷食左佢一隻燒蟹鉗, 覺得有少少乾同冇味 (同湯果隻應該只係做法唔同).下次唔會再叫呢個了.登登登登  必食既係呢個松葉蟹甲羅燒定食 ! 我下次黎都一定會再食... 雖然佢賣相冇MENU 映得咁靚, 但好足料!!仲有真係燒過既味, 好好味!!蟹膏係多到足以送曬成碗白
一早WHATSAPP 訂左位食LUNCH.

餓死我......
一入到去, 原來得8個位, 一個下午我估最多做到2輪.
所以都明白點解D侍應會催你落單同出餐咁快.
因為太餓既關係....就叫左3個餐 加 2個小食.

無聽錯, 我地係得2個人叫左3個餐.

呢個蟹MISO 湯有少少海鮮甜味,唔太咸 都算OK,
刺身都尚算鮮味.
三色丼定食, 3款細細碗好足料 ... 咩都有D
以為D魚子會好腥, 點知有意外驚喜

海膽同拆曬既蟹肉都好味. D料仲多過D飯.
松葉盛
下次唔會再叫呢個了.
松葉蟹甲羅燒定食
登登登登
 必食既係呢個松葉蟹甲羅燒定食 !
仲有真係燒過既味, 好好味!!
蟹膏係多到足以送曬成碗白飯. 除左個蟹膏正, 白飯都煮得岩岩好嫁.
平時中意食蟹膏既朋友仔, 一定要黎試下.

火灸河豚翅乾
松葉蟹蔥花玉子燒

最后係兩個小食, 河豚翅乾都燒得幾香口
玉子加埋蟹子同蟹肉, 仲有沙律醬...呢個組合係冇得輸....
推介!!
有DD 失望既係 跟餐冇紅豆湯得雪葩, 聽待應講應該唔會再有嫁喇.

拿~最后我地係食曬D野, 冇眼闊肚窄冇浪費食物嫁!!!!
以平均100-200 一個餐又有前菜又有湯又有甜品, 仲要係食蟹黎講. 算係抵!
會再ENCORE !!!
2019-04-30
松葉蟹甲羅燒定食
火灸河豚翅乾
松葉蟹蔥花玉子燒
2019-04-28 829 瀏覽
原本同屋企人幫媽媽開開心心慶祝生日飯,點知就比依間空海激死,食物再好,態度有問題為都做不到回頭客!我地訂咗9:30PM 去到都仲未有位,唔緊要,我地係出面等,過咗十幾分鐘先入到。坐低後我地就叫咗5個set同牛柳粒,其後友人都想黎。我地就問職員可以加多2位嗎?如果趕唔切就唔需要。職員就有小小串咁話,你黎到我咪整囉!咁我地都即刻幫友人落多2個set,友人亦係十分鐘後到達。甲羅燒,正常蟹糕罐頭味,唔夠熱。友人的野食到,但係沒有餐具,於是我哋叫職員幫手拎餐具,點知佢黑住面問要咩?仲話你出聲話要2枝羹呀嘛,一次過講啦! 請佢拎餐具仲要受佢氣?準備好餐具比客人唔係你地責任?真係未去過一間態度差成咁的店。睇過其他人的comment 才知道那職員態度一直都有問題,我相信不是個別事件!到最後連蛋糕都無切到,轉去第二個地方,以免生日都食到一肚氣!最後仲發現然牛柳粒都冇黎到

甲羅燒,正常蟹糕罐頭味,唔夠熱。
甲羅燒定食

松葉盛
蟹糕炒飯
味噌湯
味噌湯
最後仲發現然牛柳粒都冇黎到
2019-04-17 626 瀏覽
經厲了一段無法忍受的過程,食物質素非常差 三文魚刺身有骨,完全零服務。因為帶小朋友 工作人員全程都黑面 。不能提供打包盒因為小朋友吾習慣食蟹肉飯,想帶走,結果店員非常不滿的態度好嬲咁講,我們冇打包盒。真心不會有下次。極度冇禮貌。
2018-12-22 1271 瀏覽
我同老公行行下街,見到「空海」都幾吸引,就入去左去,叫左2樣野,松腳蟹肉特別多,基本上整碗都係,正啊老公叫左3個碗仔嘅 海膽,松腳蟹肉同魚子 ,佢真係好想勁,食住唔停口。 最後買單都係300幾,好抵食

2018-12-06 976 瀏覽
上次試左第一次, 覺得質素幾好, 所以今次帶另外兩㡴朋友仔黎再食過。我地book 左六點半, 亦都好準時去到, 不過店舖竟然未開, 連捲閘都未拉高, 嚇到我以為是日休業。不過等左一陣間, 間店就開番啦!今次試左298嗰個set, 包燒蟹鉗, 清酒煮蜆, 蟹肉飯,湯,飲品同甜品。燒蟹鉗好普通, 一d 驚喜都無,無香味。清酒煮蜆好食, 不過好食之處係個湯,雖然無清酒味。蟹肉飯同上次一樣都係新鮮有水準。飲品叫左柚子梳打, 唔甜, 都岩飲。甜品係柚子雪葩,不過menu 明明有紅豆湯選擇,不過店員無問我就俾左雪葩我啦
燒蟹鉗好普通, 一d 驚喜都無,無香味。
清酒煮蜆好食, 不過好食之處係個湯,雖然無清酒味。
蟹肉飯同上次一樣都係新鮮有水準。
飲品叫左柚子梳打, 唔甜, 都岩飲。

燒蟹鉗
蟹肉飯
2018-12-05
蟹肉飯
2018-11-30 273 瀏覽
之前食隔離嘅西餐,經過見到這間門口很日式嘅餐廳, 就一心想黎試下。餐廳環境很樸素優雅,食物就以定食為主, 價錢由百幾蚊到幾百蚊不等。全間店得一張大枱, 大概容納8 個人左右。今次同朋友食左一個三色丼定食,一個松葉蟹定食同一個柚子雪葩。松葉蟹丼只有蟹肉和蟹羔,可以加錢加海膽或者帆立貝。三色丼有三小碗飯同好多好多魚子 海膽 和蟹肉,食落去, 啖啖都好滿足。 柚子雪葩甜度岩岩好。好耐都未食過一餐咁滿足, 即刻再約其它朋友仔再試埋其它定食~~

松葉蟹丼只有蟹肉和蟹羔,可以加錢加海膽或者帆立貝。
柚子雪葩甜度岩岩好。
松葉蟹定食加海膽
2018-11-15
松葉蟹定食加海膽
2018-11-16 677 瀏覽
朋友介紹,間餐廳得一張大長枱,8個位,真係細鋪,不過間野主打食蟹丼,又唔貴,一於去試下我自己要咗個釜飯套餐,啲飯係個釜入面,暖粒粒,啖啖都有蟹肉,飯中間有好多蟹膏,好足料!呢個釜飯set都係$168,好抵食朋友要咗個$198三色丼套餐,好豐盛,賣相都贏晒我地三個人,一人一個套餐,再加咗個一口牛、清酒煮蜆同一版海膽,海膽好新鮮、好大粒清酒煮蜆個湯有看濃酒同奶油味,成個湯都飲埋一口牛更加係入口即溶,所有食物都係水準之作又唔貴,值得推介及encore

餐湯、小食
釜飯

朋友要咗個$198三色丼套餐,好豐盛,賣相都贏晒

海膽

清酒煮蜆個湯有看濃酒同奶油味,成個湯都飲埋

一口牛
2018-11-16
餐湯、小食
釜飯
海膽
一口牛
  • 蒜香一口和牛粒
2018-10-25 474 瀏覽
平價食蟹之選🦀🦀🦀呢間喺旺角嘅小店,全間鋪頭只有八個位,所以去之前記得訂位呀🤓佢個menu有幾款唔同嘅蟹set,丼飯set,選擇唔係好多,不過都夠你揀啦最重要係佢價錢一啲都唔貴🤑可以一試呀
平價食蟹之選🦀🦀🦀
最重要係佢價錢一啲都唔貴🤑可以一試呀
2018-10-23
2018-10-04 534 瀏覽
同老公食生日飯,係openrice食評見到好多人差評兩位店員態度都有啲擔心,因為始終係食生日飯如果搞到老公唔高興就弊😑,但大家都講到咁好食又好想試下,唯有膽粗粗去訂位。可能因爲之前發生過book左枱又冇留位嘅情況,現時店員都要求用whatsapp book位,整個過程非常順利✌🏻食物方面絶對有驚喜,呢個價位食到咁豐盛嘅蟹宴真係幾抵,甲羅燒好好味啊🤤,啲蟹羔好香甜,另外海膽飯啲海膽又多又甜,如果嫌全餐(空海盛)太貴其實分開點都係一個好選擇。埋單$900兩位,生日飯嚟講好抵食丫。或者係預先有心理準備,我又唔覺得店員態度唔好,聽到佢地自己傾偈啲內容反而我同老公都覺得幾搞笑😝。我好難評價其他人留言係咪客觀,但始終大家比左咁多錢嚟食飯,總會希望有個愉快嘅體驗,如果店家明白呢個道理,生意一定會更好嘅。👍🏻🙂

埋單$900兩位,生日飯嚟講好抵食丫。

甲羅燒,必食👍🏻
蟹肉刺身