2020-06-24 866 瀏覽
2020年 端午節,不一樣!COVID-19大流行!抗疫時期,全球多國都實施travel restrictions。所有外遊取消,留港渡端午。糭子,不可少!我是糯米超級粉絲,愛吃所有糯米的食物,今年端午節,買了2套稻香特色糭:#雜錦四色糭子套餐:冬葉眉豆糭(260克)、冬葉鹹肉糭(260克)、五榖紫米糭(260克)、冬菇板栗鹹肉糭(260克)#風味裹蒸三寶糭子套餐:瑤柱裹蒸糭(460克)、、五榖紫米糭(260克)、冬菇板栗鹹肉糭(260克)稻香的產品,品質有保證!我覺得冬菇板栗鹹肉糭最好味!
2020年 端午節,不一樣!
COVID-19大流行!
所有外遊取消,留港渡端午。

糭子,不可少!

稻香的產品,品質有保證!
我覺得冬菇板栗鹹肉糭最好味!
外賣自取
2019-08-08 1346 瀏覽
一家人食飯 通常都一定會去酒樓 而稻香更加係一家大細必去嘅酒樓之一 今次我哋屋企有人生日 所以我哋去咗呢一間位於蘇屋村嘅漁村稻香 其實呢一間稻香環境比較殘 所以佢哋推出嘅套餐都比其他一般嘅平 而今次我哋叫咗兩圍 食物質素真係一半 未去到好難食但係食物偏油 乳豬都算OK 食落口感脆薄薄 龍蝦伊面其實都唔錯 但係其他食物就真係麻麻哋 個菜都係偏淡 可能就返老人家 但過於啱啱一開始拎出嚟嘅時候 仲未整得熟 要叫服務員再整過 佢哋態度都唔係太好 而且本身每人會有飲品 但要我地自己問佢先俾我哋 覺得好似搏大懵咁 不過呢啲屋村酒家 都冇得計較咁多。佢煲魚翅完全唔好飲 一啲都唔夠入味 🥴 就算加咗醋都飲唔落🥵 如果唔係貪佢個價錢平 真係唔會去食,個炒飯基本上係得個咸字 完全唔值得一題🤒但係唯一好食嘅 就係佢個砂礓雞 雞都幾算入味。所以我會比50 50😶
2019-08-07
生日
2019-06-16 616 瀏覽
係枝竹斑腩煲呀平時好少理到長沙灣去到長沙灣都唔知附近有咩食決定簡簡單單又安全咁樣直接入左去稻香食。平時你都稻香通常我都會食佢哋嘅任食放題打邊爐不過呢近排肥咗好多真係唔想再打邊爐啦所以決定食小菜。叫咗個茄子斑腩煲不過呢咁啱茄子冇晒貨所以轉左做枝竹斑腩煲都幾好食喎。特別係啲枝竹索晒班籃嘅汁,用撈飯最好啦同埋唔知點解突然都幾想食壽包咁啱壽包嘅價錢都幾平$50有六件壽包所以呢就叫咗半打黎食蓮蓉手包入邊嘅蓮蓉餡好豐富食落甜甜地果個又唔會太乾呢個。
係枝竹斑腩煲呀

2019-04-27 505 瀏覽
又到一蚊雞既季節啦!今日主要黎食一蚊雞😋兩個人就可以叫一隻雞🐔,咁我地6個人就好唔客氣叫左3隻啦😆每一隻都熱辣辣整出黎,唔係整定先,手撕既時係係超級燙手,$1蚊黎講好正!牛腩煲出奇地好味😍佢唔係好淋架,係有爽既牛筋,我中意呢個質地,一食落去個個都話正!蝦🦐伊麵ok 😊不過不失!呢樣唔記得叫咩魚,但普普通通,普通到我都忘記左佢啦😛可以唔洗叫😂1蚊雞個推廣期聽侍應講延長到5月頭都有,所以大家可以去試下呀😆

蝦🦐伊麵ok 😊不過不失!

2019-04-21
  • 一蚊雞
2019-02-16 661 瀏覽
不嬲都對稻香無乜好感,因為屋企樓下有間去食過雞煲,難食到一個點點知今次丫嫂帶去哩間食小菜,又完全改變左我睇法8點尾輪入席,叫左幾樣小菜:燒腩仔,一般酒樓質素,唔算特別~本來想叫「跳舞雞」,小朋友好鐘意,可惜賣哂,叫左碟炸子雞~好味皮脆肉嫩~肉絲四季豆,少少辣,送飯一流全晚敗筆奇怪嘅炸蝦球臘味炒芥蘭,超好味!但丫嫂話今日份量只得平日1/3,唔知點解呢?最後叫多個炆豬手,佢唔係炆到林哂唔洗咬就吞得個隻,鐘意食有咬口野嘅人會鐘意,本人就係不過唔算超入味總結:小菜勝過邊爐好多,師父亦同樣重要
不嬲都對稻香無乜好感,
因為屋企樓下有間去食過雞煲
難食到一個點

點知今次丫嫂帶去哩間食小菜,
又完全改變左我睇法

8點尾輪入席,叫左幾樣小菜:

燒腩仔,一般酒樓質素,唔算特別~

本來想叫「跳舞雞」,小朋友好鐘意,
可惜賣哂,叫左碟炸子雞~
好味
皮脆肉嫩~

肉絲四季豆,少少辣,送飯一流

全晚敗筆
奇怪嘅炸蝦球

臘味炒芥蘭,超好味!
但丫嫂話今日份量只得平日1/3,
唔知點解呢?

最後叫多個炆豬手,
佢唔係炆到林哂唔洗咬就吞得個隻,
鐘意食有咬口野嘅人會鐘意,
本人就係
不過唔算超入味
總結:小菜勝過邊爐好多,師父亦同樣重要
稻香,食過唔同店,不過呢間服務差,甩單好嚴重,食物質素差,所以,呢間服務係惡劣。入到去,服務都叫正常沒問題,有人帶位,不過都好少食客,十幾位大概。坐低都有招呼,樓面態度都可以,沒問題。到落單了,落了十多樣食物,過左十幾分鐘黎得幾樣就問結果再落過,結果又黎得幾樣。落左大概四次單,四次都有甩野,而且係幾樣。結果到last 柯打,甩得太多野,咪再畫過哂,因為都有六七個人食又對下咩未黎再畫,畫左五分鐘都無就落單,侍應就問我地同另外侍應又話last 柯打哂,點解仲有單,廚房發脾氣, 由第一張單甩到最尾個張單部分食物,我地都未罵,你同我講廚房執哂野啦,你地溝通有問題,我都控制唔到。食物,部分食物質素好差,魚鯇係有縮味,應該變壞左。 部分丸有酸味。肉類,羊肉牛肉就算可以的。海鮮類,鮮蝦味道同口感都可以,蜆就好多都滾左10分鐘都無開口,味道一般,沒咩特別。總結如果有比較,呢度服務係好差,食物肉類質素都還可以,不過有部分食物變壞左,所以就唔會再黎食了,比較差既經歷。

坐低都有招呼,樓面態度都可以,沒問題。

肉類,羊肉牛肉就算可以的。

總結

2018-09-29
2018-09-07 575 瀏覽
如題,什麼叫任食好地地一個任食火鍋2.5小時我地哩啲小巿民當然能支付150/per person的價錢。事緣!去到此店,坐位空空如也,係後來有班大陸客(200多人)我同老公坐低後,揀咗任食火鍋2.5小時!1) 等咗半小時我地催食材未到,某員工話唔見咗張單,再寫過!2) 我地用佢張order紙的食物(10款),同到枱面的,相差好遠,只有三四碟!3) 我地第三次落order,希望最少都會有我想食的肥牛,有位員工拎住張order紙同我地講,態度差勁!我睇一睇手錶,我地由九點到,只坐低一小時,由開始食物唔齊,只有半小時真正食,佢同我講last order!!!!!因為班大陸客多人要serve, 咁我地班任食火鍋的客就要由2.5小時變成1小時,本來好好相遇的客也會火滾啦,後面嗰枱夫婦仲慘,第一轉俾人話要last order !
如題,什麼叫任食
好地地一個任食火鍋2.5小時
我同老公坐低後,揀咗任食火鍋2.5小時!

3) 我地第三次落order,希望最少都會有我想食的肥牛,有位員工拎住張order紙同我地講,[仲有無野加,最後哩轉,要寫就寫埋!!]態度差勁!

2018-09-06
2018-08-19 466 瀏覽
星期日午餐,求其食,買左個燒味飯外賣,燒鴨切雞飯。外賣唔洗等位,直接落order就得,唯一缺點就係食得唔環保,除非自備容器。非常非常扺食,$24一個雙拼燒味飯(單拼同價),係香港黎講$24可以解決到你午餐既煩惱,真係唔係咁易搵。講返個食物先,賣相真係麻麻,但係分量同味道都唔錯,啲燒鴨做好有肉感添,有時候食燒味真係好睇個燒味佬派咩燒味俾你,亦都可以話,呢個係食燒味嘅一種樂趣。咁嘅價錢,咁嘅飯盒,我覺得可以。
星期日午餐,求其食,買左個燒味飯外賣,燒鴨切雞飯。

咁嘅價錢,咁嘅飯盒,我覺得可以。
3 分鐘 (外賣自取)
2017-08-26 1083 瀏覽
今日週末不用上班,大清早起身忽然想去飲茶,便到附近稻香搵位,嘆番一樽兩件慢慢享受下。香港人真係好鐘意飲早茶,才9:30am啫,已多人都不得了,攞飛等了一陣才入座,總算快!中式點心款款想食,不停tick tick tick,最後tick了9樣,當中有叉燒腸、蝦餃、粉果、 叉燒包、 鳳爪 、脆皮菠蘿包、 燒買、 鳳爪排骨飯和馬拉糕,價錢不贵,味道okay。以 蝦餃和鳳爪我最like,皮薄餡靚、肉質鮮味,不錯。埋單才2百幾,絕對低。

埋單才2百幾,絕對低。

2017-08-26
$60 (早餐)
2017-07-11 1031 瀏覽
一直以來稻香都好似冇試過做火鍋放題,突然間推出,鍾意打邊爐嘅我一於去試吓!$138 +10% 呢個價錢其實都算吸引,不過要八點半先開始,對於較早食飯嘅人可能就會太夜了 但對於我呢啲夜鬼就 very good 喇!開頭都會諗稻香一向火鍋都唔平,做放題會唔會得好少選擇呢?但原來我諗多咗!淨係湯底都有六款,七個人或以上可以揀兩鍋!第一次去就試吓高鈣豬骨鍋先 每人可以加一蚊食鮑魚,我梗係唔放過啦最欣賞係有海蝦任食,夠大隻而且出手又唔會太孤寒 (我指長沙灣呢間,其他唔知)!除咗蝦,花膠同生蠔都值得一試!肥牛亦都OK!P.S. 有汽水同韓式飲品任飲,不過冇包啤酒!只係有虎啤特價,$13.8 一樽

但對於我呢啲夜鬼就 very good 喇!

每人可以加一蚊食鮑魚,我梗係唔放過啦

2017-06-30
2017-05-16 741 瀏覽
公眾假期喺附近睇傢俬搵地方飲茶,都預咗價錢唔平同埋要等位。穩陣起見,都係揀咗呢一間連鎖酒樓,覺得應該有質素保證啲。因為揸車嘅關係,預先打左黎問有冇免費泊車,員工好耐心咁樣解答,有一小時免費泊車,仲提我地入邊個停車場。估唔到嚟到呢度唔使等位,公眾假期中午時間飲茶唔使等位都係第一次。一向飲茶都唔會期望有啲乜嘢服務,可能係因為客人多、員工少、工作太忙碌,又或者係公司對員工嘅待遇問題,通常員工的態度都不大好。但呢間酒樓嘅員工態度好得令我有點驚訝。由進門口的收銀接待到開茶和傳菜的員工都很友善和有禮貌,實在是中式酒樓罕見的現象。公眾假期飲茶都預咗會貴啲,但係呢度嘅價錢仍然好大眾化,三個人都忍唔住叫咗12樣嘢食,都係$230。呢個炒手好抵,一碟有好多粒,我一個人都食咗四五粒,唔太辣,皮薄涵多。腐皮卷個皮好脆。炸雲吞一碟有三件,好有懷舊風味。雙拼腸粉有兩條牛肉腸,一條蝦腸,正常水準。雙拼餃,一籠可以試兩款嘢。點心食芝士豆腐,好有新鮮感。通菜很大碟,好抵,啱啱好唔會過熟。牛肉球都好好食,仲要有四粒,通常得三粒。鳳尾蝦幾特別、唔係好貴,蝦好爽口。燒賣都合格。十幾蚊有一大隻糭,仲要好食。叉燒餐飽因為太飽,

川汁炒手

脆皮腐皮卷

腐皮卷個皮好脆。

炸雲吞

炸雲吞一碟有三件,好有懷舊風味。

鮮蝦腸拼牛肉腸

雙拼腸粉有兩條牛肉腸,一條蝦腸,正常水準。

鴛鴦雙潮

雙拼餃,一籠可以試兩款嘢。

芝士豆腐拼煎堆

點心食芝士豆腐,好有新鮮感。

美斯腐乳通菜

通菜很大碟,好抵,啱啱好唔會過熟。

山竹牛肉球

牛肉球都好好食,仲要有四粒,通常得三粒。

花枝鳳尾蝦

鳳尾蝦幾特別、唔係好貴,蝦好爽口。

原蝦燒賣皇

燒賣都合格。

冬葉鹹肉糭

十幾蚊有一大隻糭,仲要好食。

香麻叉燒餐包
叉燒餐飽因為太飽, 已經食唔落。

因為喺附近睇家俬而遇到咁好嘅飲茶經驗,一個開心嘅家庭日。
2017-05-01
花枝鳳尾蝦
原蝦燒賣皇
冬葉鹹肉糭
2017-04-25 1777 瀏覽
此刻稻香與富臨各有約40間粵式酒樓,勢均力敵。論專注度,稻香主力在經營廣州式,客家式,潮州式酒樓,富臨則開拓韓國菜,海南菜等新戰線。論宣傳策略,稻香連續廿多年推出一蚊雞,爭取到大衆關注,力壓富臨,成為龍頭。其實,我近年此雞評價很低,特別是去年,應是用湯灼熟(火鍋除外) ,偏淡而無味。昨日巧合地參與,有新體會。首先,雞是白切雞形式,盤上汁液不多,有黃油,雞身色澤光滑,偏黃。大部份雞件都嫩滑,醮汁都似比去年佳,醮汁來食,結合了貴妃和豉油雞風味。其次,效率很高,誠意足,由18:00開始帶位,到我開始進食,在30分鐘內完成。此店堅持不搭檯制度,容許一人一檯無限制點雞,並可同時點幾隻。燉雞湯(28元)和燉藥材湯(18元)的質素中上,料充足,亦是無限次點選。再其次,我以往認為此銷售策略,會縱使食客不珍惜食物,枉殺生靈。該晚看見有既定政策由店員提示勿浪費雞隻。感受最深是很多是輪椅客,老人客,都是為此雞而來。對他們來說,是一年一度大事,可廉價吃到雞。鄰檯是三婆婆吃三雞,共分享一碟小菜,樂也融融。此店可考慮加設長者優惠,不但一蚊雞留香,更會留芳。點了黃金蝦,不肥膩亦不咸,10分鐘內上檯,熱騰騰,有12隻

昨日巧合地參與,有新體會。

點了黃金蝦,不肥膩亦不咸,10分鐘內上檯,熱騰騰,有12隻,性價比十分高。

最後,推廣策略方面,今年鼓勵食客消費250元,贈送享1元優惠券,高招是延長1元優惠至其他月份 。

一蚊雞
黃金蝦
2017-04-24
一蚊雞
黃金蝦
2017-04-12 381 瀏覽
一年一度1蚊雞活動又開始了,感覺上這2年開始活動受歡迎程度下降,一來近幾年提昌素食主義,還有注意健康的人越來越多,大家都努力實踐多菜小肉的飲食習慣,所以特意為1蚊雞前來的人也小了,早幾年我們試過每人2隻1蚊雞,現在也最多1人1隻就好了~每年的1蚊雞活動都沒有限制客人碟數,但只限堂食,即使不點其他菜,只點1蚊雞也沒有問題,因為不設最低消費,是晚附近有幾枱都是婆婆團,每個婆婆都叫1隻雞,沒有點其他菜,老實說老人家牙都沒有了,見她們吃得很辛苦,不斷用叉子將雞肉撕得碎碎的才放進口裡,再花不小時間咀嚼,一碟雞要花2-3小時才吃完,會不會有點難為自己呢?1蚊雞算是中型雞,配甜豉油味道不錯肉質尚可,不算啖啖肉,但肉和骨的比例適中,所以年青人1人1隻雞沒太大難度﹗雖然不設最低銷費,但我們又不會只吃1蚊雞,通常會點多1個雜菜煲來均衡一下飲食,是晚2個人,2隻雞+1個雜菜煲$99結帳,好抵啊﹗
1蚊雞算是中型雞,配甜豉油味道不錯
2017-04-05
$49.5 (晚餐)
2017-03-09 304 瀏覽
在四月清明節淡季推出一蚊雞前,有四大皇牌。今次龍躉兩味是萵荀山藥泡班球。綠色為萵荀,白色為山藥,魚湯浸龍躉片似曾相識,今次是再度推出。另一味是勁蒜龍躉頭腩,可吩咐店員要多辣,一般辣,或是走辣。我覺得此味是改造自川椒刴魚頭,有新意,反映四川,湖南菜近年融入粵菜。中港經濟,思想都分歧,飲食文化卻20年間漸融合,在當年是預計不到。今次我點不辣,沒有一點兒椒粒,蒜泥味很濃郁,混在油中,十分甘甜。上次是佛跳牆,今次是菜膽燉翅湯,水準不俗。大集團充分發揮食材成本低,以本爭客優勢。取消廣東小炒式的炒魚球,改為省人手的蒸方式,十分高招。
在四月清明節淡季推出一蚊雞前,有四大皇牌。
今次龍躉兩味是萵荀山藥泡班球。

上次是佛跳牆,今次是菜膽燉翅湯,水準不俗。

2017-02-15 1019 瀏覽
去年的春節在這裡飲茶,還過得去。今年再訪重聚於此,竟是胡亂不堪!當小人抵達時,席間的親友已點好菜。燒鵝和蒸魚都在做特價,好像約$68一道。未知是否因為特價貨的關係,燒鵝甚為瘦弱,肉薄膏多,我們六大一小每人只吃到一件有肉的。吃著吃著,燒鵝由暖變凍,我們才驚覺盛著的托盤下有兩座爉蠋,原來都只是造型,根本毫無作用!蒸魚較為好些,算足秤,約莫有兩斤,但也很瘦弱,魚肉少,可幸沒有腥味;薑蔥亦不夠分,應該多下一些。黑松露炒蛋乍看還以為是潮州蠔烙之類的蛋餅,蛋炒得很老,味道超咸,松露味不突出,失敗。另一道又油又咸的肉絲炒四季豆,肉絲靭得要吐,只有四季豆能入口。孖寶小菜$148有兩餸,我們點了椒鹽瀨尿蝦及蒸肉餅。一碟六隻瀨尿蝦,以椒鹽爆香,微微的辣勁,沒有蓋過蝦的鮮美。然而最敗筆的地方是誰都知道瀨尿蝦是要用手剝殼的,酒樓既不提供濕紙巾,亦沒有洗手的水,大家吃完瘋狂地找紙巾抹去手上的油膩,狼狽之至!另一孖的蒸肉餅卻是等得花兒也謝了,由落單到上菜,我們足足苦候了一小時有多。最慘情是因為是孖寶,不可以取消,只能不斷的催單,得到的回覆是廚房已經做了,卻送錯給另一枱客;我們都認為即使再蒸,亦犯不著那麼久吧!看見

特價燒鵝
特價蒸魚
黑松露炒蛋
肉絲四季豆
椒鹽瀨尿蝦
另一孖的蒸肉餅卻是等得花兒也謝了,由落單到上菜,我們足足苦候了一小時有多。最慘情是因為是孖寶,不可以取消,只能不斷的催單,得到的回覆是廚房已經做了,卻送錯給另一枱客;我們都認為即使再蒸,亦犯不著那麼久吧!看見蒸肉餅上桌時,我們不禁失笑,好端端的肉餅上竟然詭異地有一尾黃花魚,但大家都已興致全失,已經欠缺任何動筷的意慾,唯有原份肉餅原條魚打包作為翌日的午餐,還不是名副其實的「明日黃花」??
「明日黃花」
對於如此九流服務質數,小人實在徹徹底底的拜服!