2013-06-10 632 瀏覽
我愛食點心,更愛的是上茶樓飲茶。小時候,總是喜歡摟著大人,去茶樓食點心。到現在,飲茶始終是我的強烈喜好。老一輩的人,都習慣一早起床,出門後的第一件事就是上茶樓,嘆茶。早些年前接觸過一名中年的會計師,說他習慣一早五點起床,先去茶樓嘆一盅兩件,睇完份報紙,再上班。而近來的我,也愛上了飲早茶這一個活動,一早出到市區,若是有半小時以上的時間,我大多數會上茶樓,嘆一盅兩件。是日早了過海,在銅鑼灣一落車,便直接走來信和,飲個茶先回公司。早上的茶客,在那一區都是一樣,都是以中、老年人為主動力。在早上飲茶,叫上一盅鳳爪排骨飯已經是一個理所當然的事,而稻香的這一個早晨迷你版的盅頭飯一點也沒有馬虎,因為飯底夠軟而又帶點煙韌,就是生米煮成熟飯的感覺,鳳爪入味,排骨肉香,加了豉油,有飯的香口,有肉的香口,也有豉味的香口。灌湯小籠包,原理就同廣東式的灌湯餃一樣,只不過是換上了小籠包而已,可是這樣的做法影響了小籠包的原始感覺。這一個是一個普通的清雞湯底,也令這一個看似幾有新意的點心變得普通,若換成了金華火腿高湯,相信會是一個絕不一樣的感覺。因為有點心孖寶,所以也來了一客味道鮮美的牛肉球,可是這不是山竹牛肉,碟底的

因為有點心孖寶,所以也來了一客味道鮮美的牛肉球,可是這不是山竹牛肉,碟底的不是腐竹而是幾片黃芽白。味道是一樣的,夠腍,有肉味,粉同肉的比例剛剛好,雖不是最好但也沒有一個令我說不好的理由。
早出門,多點時間,輕鬆地在酒樓慢慢嘆,比起匆匆忙忙地在茶餐廳15分鐘完事來得更健康更舒服。看來,我日後會更早的起床,飲普洱,食點心,的確是好過飲奶茶食公仔麵啊。
$40 (早餐)
2012-11-20 168 瀏覽
友人Fab想吃火鍋, 筆者已預先訂枱, 可惜筆者遲到, 較原先入座時間遲了十五分鐘, 故額外再等侍差不多二十分鐘才有枱. 入座後急不及待點選了豬骨火鍋(HK$1), 黑豚肉, 炸魚皮, 蝦滑, 蝦丸, 豬肉丸, 豆腐, 帶子.先說湯底, 一元真的不可要求太多, 湯底內有數片玉米, 白蘿蔔, 大豬骨, 算是有交代了, 但後期要添加湯底的時候, 卻只是加白開水, 而不是原先的湯底, 真的有點失望. 各樣食品的水準也中規中矩, 其中蝦滑帶有鮮蝦的味道尤其出色. 非常不錯, 友人最愛它的炸魚皮, 但筆者記得德興的魚皮更為薄脆好吃. 烚下烚下, 不經不覺便三小時了, 這就是吃火鍋的樂趣吧!

2012-11-17
2012-02-18 142 瀏覽
11月20日, 今日係family day, 約咗屋企一行5人嚟稻香飲茶, 聽聞佢地嘅下午茶好抵食~ 我地未夠2點已經嚟到, 等位飲下午茶嘅人都真係唔少, 等位時間用咗40分鐘, 終於有得食~::: 蒜蓉蒸鮮魷 ::: $15.8蒜蓉味非常濃郁, 鮮魷都幾新鮮, 不過份量比較少~::: 奶皇馬拉卷 ::: $8.8其實係奶皇包同馬拉糕嘅混合版~ 馬拉糕質地嘅外層, 卷住中間奶皇茸, 幾新奇~ 食落比奶皇包更鬆軟, 甜度適中, 奶皇餡更豐富, 唔錯~::: 香煎芋頭糕 ::: $8.8芋頭糕煎得好香脆, 面頭燶燶脆脆十分香口惹味! 芋頭嘅份量都算多, 唔會粉多過料~ 最意外嘅係佢比平時嘅3件仲要多一件~::: 風味糯米飯 ::: $15.8大耐冇食過糯米飯, 所以覺得呢個好好味~ 係蒸嘅糯米飯加上豉油, 聞落夠香, 飯身都幾煙韌, 可惜臘腸臘肉唔多…::: 玫瑰豆沙包 ::: $10.8個名就夠晒華麗, 不過同玫瑰就唔知有咩關係, 食落咪又係普通豆沙包, 味道可以接受, 係皮厚咗d.::: 上湯小籠包 ::: $9.8小籠包個皮浸得太淋, 味道還可以, 不過得兩粒… 仲要加舊芋絲, si

::: 蒜蓉蒸鮮魷 ::: $15.8
蒜蓉味非常濃郁, 鮮魷都幾新鮮, 不過份量比較少~

::: 奶皇馬拉卷 ::: $8.8

::: 香煎芋頭糕 ::: $8.8

::: 風味糯米飯 ::: $15.8

::: 玫瑰豆沙包 ::: $10.8

::: 上湯小籠包 ::: $9.8
小籠包個皮浸得太淋, 味道還可以, 不過得兩粒… 仲要加舊芋絲, size仲大過粒小籠包… 湯底係味精嚟嘅, 唔飲好過…

::: 黃金叉燒酥 ::: $9.8
叉燒酥嘅餡十分之薄, 叉燒粒都唔係好食到…酥皮都唔係太脆, 好失望…

::: 煎釀茄子 ::: $7.8
釀茄子嘅魚肉都幾多, 比街邊嗰d好好多, 又唔算太油膩, 茄子好夠淋, 呢個價錢有3件係好抵的!

::: 潮州蒸粉果 ::: $5.8
蒸粉果好豐滿, 食落都好有潮州粉味道~ 不過皮都係比較厚, 薄番d會好d. 同釀茄子一樣, 好抵!

::: 稻香鮮蝦餃 ::: $18.8
之前食嗰幾樣個皮都幾厚下, 呢個蝦餃反而有皮薄餡靚嘅感覺~ d蝦餃餡真係迫到想爆出嚟咁滯. 味道真係唔錯, 鮮蝦好爽口, 都算新鮮, 整體係全餐最好味嘅一個點心.

::: 叉燒米線 ::: $18
下午茶嘅湯粉麵餐, 叉燒份量真係多過平時食燒味飯~ 叉燒質素唔算高, 8成肥, 2成瘦, 過濕亦冇乜燶香… 米線係清湯底, 冇味, 米線都太淋.

其實真係好抵, 5個人食咗11個點心連埋$6茶錢只係人均三十多大元! 質素就有高有低, 睇下你食乜點心啦. 下次都仲有機會再嚟食下午茶~
蒜蓉蒸鮮魷
風味糯米飯
煎釀茄子
潮州蒸粉果
稻香鮮蝦餃
香港人真係好鍾意飲茶 , 唔怪得 d 老人家朝朝都去嘆一盎兩件 , 所以香港地特別多酒樓 本人由於工作關係 , 很多機會飲下午茶 , 今天又來到呢間稻香超級漁港 , 可能因為平日關係 , 好多位 , 我和同事選了一個卡位坐 , 點了幾款前幾次來冇食的點心試下 ~ 馬拉卷併糯米卷 - 其實我唔特別鍾意食呢兩樣野 , 不過細細粒 , 一啖一粒 , ok 既 黑椒蒸大腸 - 喜歡食大腸的我因怕進食太多膽固醇食物已好耐冇食大腸 , 今天心血來潮叫左一個食下 , 不過呢度既大腸原來好大條 , 雖然炆得好稔 , 但都食得好 " 漏 " , 如果可以切細舊一 d 會更好 紫薯艾餅 - 喜歡食番薯的我叫了呢個名稱好靚既點心 , 上枱時見到綠色覺得好奇怪 , 點解紫薯唔係紫色既 不過食落又幾好味喎 ~ 唔太甜 , 個皮夠煙靱 , ok 榨菜肉絲炆米粉 - 榨菜味道討好 , 同肉絲韮黃一起炆米粉 , 雖簡單但不錯 , 啱晒我既口味 , 特別一讚個碟辣椒油 , 辣得來夠香 , 好似 XO 醬味道 日式煎餃子 -

不過食落又幾好味喎 ~ 唔太甜 , 個皮夠煙靱 , ok

特別一讚個碟辣椒油 , 辣得來夠香 , 好似 XO 醬味道

日式煎餃子 - 無咩特別 , 個皮一般 , 只算是過得去
上湯小籠包 - 平時多數食蒸既小籠包 , 呢個加左上湯 , 裡面有舊芋絲 , 幾特別

咁樣食幾十蚊一個人 , 係附近好難搵到 , 而且仲有咁多野食喎 , 難怪咁多人鍾意飲茶啦 ~
馬拉卷併糯米卷
紫薯艾餅
榨菜肉絲炆米粉
勁好味既辣椒油
2011-12-06 40 瀏覽
稻香超級漁港係港九都有多間分店 , 都試過係唔同地區食過 , 大致上它的價錢幾抵 , 食物大部份都味道 ok 今次因公司係銅鑼灣開左分店 , 我就有機會來呢頭搵食喇 ~ 聽講呢度有樣點心幾出名 : 菠蘿叉燒包 , 細細地 , 一碟有兩個 , 面層的菠蘿皮未夠鬆脆 , 裡面既叉燒醬味道適中 , 算 ok 既 小籠包 : 咬落都幾 juicy , 不太高要求的你 , 就當係超市買左包返屋企翻叮咁既味道 鮮竹卷 : 夠稔 , 不過不失喇 ~ 蒸蘿蔔糕 : 睇到幾真材實料 , 就係因為咁比較稔 , 如果你鍾意個 d 粉多實少少既蘿蔔糕就可能唔係幾鍾意呢個 脆皮燒肉 ( 例牌 ) : ok 喎 , 皮夠脆 , 肉唔太肥 , $ 58 一碟 , 食得過 唔記得咩雞粒炒飯 , 不太咸 , 啱晒注重健康的我 留意下午茶時段 2:00 pm 開始 . 你可早十分鐘去到取飛 , 因是星期六等位較耐 在此店飲茶有個優點 : 大大塊玻璃窗望到成個維港景 , 咁既價錢望住靚景來嘆茶簡直係超抵啦
今次因公司係銅鑼灣開左分店 , 我就有機會來呢頭搵食喇 ~
鮮竹卷 : 夠稔 , 不過不失喇 ~

唔記得咩雞粒炒飯 , 不太咸 , 啱晒注重健康的我

小籠包
菠蘿叉燒包
鮮竹卷
蒸蘿蔔糕
脆皮燒肉 ( 例牌 )
雞粒炒飯
2011-12-03
菠蘿叉燒包
蒸蘿蔔糕
脆皮燒肉 ( 例牌 )
  • 脆皮燒肉
2011-11-14 31 瀏覽
本人對稻香北海中心的印象不差,以便宜的價錢所提供的服務質素是讓人滿意的。 稻香皇室堡店的也曾到過,服務質素不是很好,但以不足人手的情況下,也還可以。 可是,昨晚與友人嘗試稻香信和中心店就很失望了! 我們是吃火鍋,首先要了湯底,他們紙上寫的是「皮蛋清湯」,可是送上來的湯底是「芫茜」湯,在小心找尋下找到三小片皮蛋,合起來也不夠四份之一個皮蛋,我們跟侍應反應,她只說:「已經有一個皮蛋啦!你自己看不清楚嘛!」... 我沒有跟她鬥嘴,只是我一定不會再來! 至於食物,大致上ok,我們吃了:1. 廣島蠔 (冰硬的,但是吃起來味道也不錯2. 炸魚皮 (厚度適中,而且很脆) 3. 炸響鈴 (太大而且很油) 4. 雲吞 / 水餃 / 青瓜餃拼 (材料新鮮) 5. 皇帝菜 (新鮮, My favourite) 6. 油麥菜 (冰鮮的....真的有冰!) 7. 肥牛 (沒有甚麼特別)8. 黑豚肉 (很薄...太薄.... 但味道不錯)9. 鮮草菇 (沒有任何清潔處理,因還有黑色一片片的泥片...)最欣賞醬油、飲料及糖水的安排,Re-fill 也很快!雖然食物不錯,但不想受氣,所以我還是不會去信和中心的稻香

至於食物,大致上ok,我們吃了:
1. 廣島蠔 (冰硬的,但是吃起來味道也不錯
2. 炸魚皮 (厚度適中,而且很脆)

3. 炸響鈴 (太大而且很油)

4. 雲吞 / 水餃 / 青瓜餃拼 (材料新鮮)

5. 皇帝菜 (新鮮, My favourite)

6. 油麥菜 (冰鮮的....真的有冰!)

7. 肥牛 (沒有甚麼特別)
8. 黑豚肉 (很薄...太薄.... 但味道不錯)

最欣賞醬油、飲料及糖水的安排,Re-fill 也很快!

雖然食物不錯,但不想受氣,所以我還是不會去信和中心的稻香

2011-11-13
2011-09-30 9 瀏覽
OT 到晚上九點, 相想倦, 即興相約好友相聚......一行5人, 最好就係打邊爐LA........經朋友介紹後.....晚市9點後有特價每碟打邊LO, 另外湯底都係$1, $8就可任飲野和糖水......GOGOGO!!經過幾輪狂叫狂飲後...都己數不清叫了幾多碟, 只知道多到數不盡......有菜(有很多款的選擇, 份量也不小), 有魚 (由於冇脆鯇, 只叫了魚頭, 也很新鮮, 所以叫左3碟, YUMMY YUMMY!!), 有肉(駝鳥肉, 肥牛, 羊肉) 由於我唔食牛, 所以選擇不多....鷄 羊 和駝烏肉也不選, 對於我來說, 真是好多選擇AR..., 另外丸類, 多到數之不盡, 但味道不是太特別.....有餃子(餃子很好味, 有很多款, 還有叫外賣帶走), ...鮮魷魚很鮮味, 推介之作...應有盡有....仲要係碟碟都係HKD16....但美中不足係, 有4種脆鯇都SOLD OUT.....同埋12點就打烊, 趕人走....最後埋單5位都唔洗HKD500, 真係好抵....
OT 到晚上九點, 相想倦, 即興相約好友相聚......
一行5人, 最好就係打邊爐LA........

有菜(有很多款的選擇, 份量也不小),
另外丸類, 多到數之不盡, 但味道不是太特別.....
鮮魷魚很鮮味, 推介之作...
同埋12點就打烊, 趕人走....

最後埋單5位都唔洗HKD500, 真係好抵....

2011-09-06
為食嘅我又有飯聚!呢次有朋友要還番本書比我,仲話同我食埋飯,我就緊係應承啦!經過我地商量,飯聚地點係稻香信和廣場店!當然要再約多啲朋友,咁先至熱鬧!我地去到果陣都相當熱鬧,幾多人係度等位,不過好在唔駛等太耐!坐低拎張點心紙嚟睇,發覺大部分點心都貴咗一兩蚊,優惠點心嘅選擇亦少咗!不過而家百物騰貴,我地都見怪不怪!呢度我地都幫襯過好多次,今次總算冇令我地失望,各方面質素都算唔錯,價錢唔算太貴!我食飯就鍾意熱鬧嘅,大家應該有講有笑!去酒樓就可以慢慢食慢慢傾,唔似得去快餐店咁各自為政!而今次去嘅稻香信和廣場店係我地平時係灣仔至銅鑼灣一帶間中會幫襯嘅!係我地印象中佢嘅食物,環境,服務,衛生各方面質素都算唔錯,價錢唔算太貴!相比嚟講我地對佢較為有信心,不過間中都會失手!始終我地嘅要求唔高,若果唔係錯得太過份,都會原諒佢嘅!味道方面,今次4個人叫咗幾款點心同埋湯粉麵,結合屋企人同埋自己嘅評價,味道皆算唔錯!食物包括1)貴妃雞米線:貴妃雞欠缺鮮味,肉質較鞋!米線有質感亦夠軟身,分量恰當!湯味可以接受,鹹淡適中!(2)豉汁蒸排骨:排骨新鮮入味,離骨易食!豉汁味道突出,令排骨更加惹味!(3)蠔皇鮮竹卷:餡

味道方面,今次4個人叫咗幾款點心同埋湯粉麵,結合屋企人同埋自己嘅評價,味道皆算唔錯!食物包括:
(1)貴妃雞米線:貴妃雞欠缺鮮味,肉質較鞋!米線有質感亦夠軟身,分量恰當!湯味可以接受,鹹淡適中!

(3)蠔皇鮮竹卷:餡料包含蝦粒,豬肉同蔬菜粒,味道豐富!蠔汁鮮甜,味道突出!

(4)香茜牛肉腸:牛肉分佈平均,味道就較為清淡!腸粉皮偏厚,未見晶瑩剔透!

(5)豉汁蒸鳳爪:鳳爪皮肉厚,唔怕太削!豉汁味道突出,令鳳爪更加入味!

(6)香麻叉燒酥:叉燒蜜味突出,肥瘦適中!酥皮有少少腍,唔夠香口!可惜太細件,明顯將貨就價!

(7)日式煎餃子:餡料入味,肉汁鮮甜!餃子皮厚薄適中,煎得香口!

(8)潮州蒸粉果:餡料包含菜粒,粉葛同花生粒,味道幾濃!粉果皮稍厚,令口感變差!

(9)竹笙碗仔翅:有肉絲同粉絲等材料,味道討好!湯底較傑,似乎打咗唔少漿粉!

(10)馬拉卷併糯米卷:馬拉卷帶點蛋香,仲幾鬆軟!糯米卷味道香濃,餡料不乏花生粒,包面亦幾鬆軟!

(11)薑汁雞包仔:餡料肉粒,菇粒同蔥花味道香濃,薑味反而唔算突出!餡料分量恰好,包面同樣鬆軟!

(12)蘿蔔牛筋腩:牛筋腩入味,味道討好!可惜又大件又未夠腍,比較難咬!

(13)銀絲滑雞卷:餡料包含雞絲,菜絲同紅蘿蔔絲,味道清淡!點上豉油,鹹度反而啱啱好!

環境方面,稻香信和廣場店開業應該有幾年時間,地方都唔算新淨!佢嘅裝修唔係而家部分酒樓好豪華高貴嘅風格,而係較為新潮搞鬼嘅裝修,天花佈滿大小不一嘅圈圈!佢設有顧客輪座電腦管理系統(列印輪候票,螢幕顯示輪座狀況及自動發聲叫號),自動感應水龍頭,自動感應梘液機等先進設備,先進與否就見仁見智!另外佢電視機唔算多唔算大,亦冇開比人睇!呢個舖位唔係幾大,但好在唔係位處於比較舊嘅樓宇中,避免咗柱多,橫樑多及樓底矮等等嘅問題,視野都幾廣闊!另外檯凳部分放得較擠迫,部分就放得寬敞!整體總算坐得自在,始終唔應該要求咁高!

服務方面,大部分服務員工作效率同態度都中規中矩啦!不過開茶就耐喲!若果各個服務員有多啲笑容就更好!

衛生方面,碗碟尚算乾淨,地方都幾企理,洗手間亦幾乾爽!

抵食方面,星期六下午茶時段茶位$6,大部分點心嘅價錢都唔算太貴,價錢可以接受!

整體嚟講,大部分點心價錢唔算太貴!至於食物,環境,服務,衛生各方面質素都算唔錯,係我地嘅要求嚟講係合格嘅!當然各方面質素未係盡善盡美,仍然有改善嘅空間!食飽之後,我就例牌行吓時代廣場同皇室堡!
食物:貴妃雞米線,豉汁蒸排骨,蠔皇鮮竹卷,香茜牛肉腸
食物:豉汁蒸鳳爪,香麻叉燒酥,日式煎餃子,潮州蒸粉果
食物:竹笙碗仔翅,馬拉卷併糯米卷,薑汁雞包仔,蘿蔔牛筋腩
食物:馬拉卷併糯米卷,薑汁雞包仔,蘿蔔牛筋腩,銀絲滑雞卷
2011-01-15
2011-02-04 4 瀏覽
歲晚將至,闔家約好聚首一堂,開開心心吃餐團年飯。阿姨選了稻香,兩個星期前訂枱,店方指明八時交枱。當晚六時到達,由於尚早關係,場面冷清。心儀的套餐不可叫半席,唯有逐樣菜式落單。也好,選擇較靈活。脆皮吊燒雞:外型袖珍,肉質也算嫰滑。花膠瑤柱什菜煲:味道很清淡,不是我杯茶。香橙焗肉排:醬汁調較得宜,橙香味清新,正!波士頓龍蝦芝士伊麵:芝士稠濃,但出奇地淡。龍蝦也沒有鮮味,差!清蒸多寶魚:三催四請方肯上枱,後來才知廚房經已出菜,但魚兒不知所蹤。此菜做得很好,魚肉十分嫰滑,豉油又夠香,滿分!臘味糯米飯:糯米飯很煙韌,但配料很少。蓮蓉壽包:夠熱,但包皮不夠鬆軟,蓮蓉過甜。埋單七百多元,多謝細佬
歲晚將至,闔家約好聚首一堂,開開心心吃餐團年飯。
阿姨選了稻香,兩個星期前訂枱,店方指明八時交枱。

當晚六時到達,由於尚早關係,場面冷清。
心儀的套餐不可叫半席,唯有逐樣菜式落單。
也好,選擇較靈活。
脆皮吊燒雞:外型袖珍,肉質也算嫰滑。
花膠瑤柱什菜煲:味道很清淡,不是我杯茶。
香橙焗肉排:醬汁調較得宜,橙香味清新,正!
此菜做得很好,魚肉十分嫰滑,豉油又夠香,滿分!
臘味糯米飯:糯米飯很煙韌,但配料很少。
蓮蓉壽包:夠熱,但包皮不夠鬆軟,蓮蓉過甜。

埋單七百多元,多謝細佬
近排行開灣仔及銅鑼灣一帶,如果想飲茶都會幫襯稻香皇室堡店或者稻香信和廣場店,因為稻香集團旗下分店嘅食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,而且價錢化算,令我對佢有信心!今次又再行開灣仔及銅鑼灣一帶,大家又想飲茶,之前先後幫襯過富臨、稻香皇室堡店同埋稻香信和廣場店都唔錯,最後為咗就腳就决定幫襯稻香信和廣場店!我地去到唔駛等就有位啦!稻香信和廣場店係我第2次嚟幫襯,同樣冇令我失望,質素保持水準同樣唔錯呀!味道方面,今次3個人叫咗幾款點心、3碗貴妃雞米線,味道皆唔錯!食物包括1)貴妃雞米線:貴妃雞幾入味,但係唔係幾新鮮!米線口感唔錯,分量足夠!湯味討好,鹹淡適中!(2)日式煎餃子:香口程度啱啱好,餡料入味,湯汁鮮甜充足!(3)薑汁雞包仔:餡料都幾惹味,包亦夠鬆軟!(4)金肚陳村粉:金錢肚夠正宗夠淋!陳村粉過厚,比較難索碟底嘅醬汁,但係都尚算入味!(5)蠔皇鮮竹卷:餡料嘅蝦同埋蔬菜都新鮮,水分充足!鮮竹皮幾嫩,醬汁鹹淡適中!(6)香茜牛肉腸:牛肉餡料比較清淡,腸粉皮厚咗少少!(7)潮州蒸粉果:餡料普通,味道適中!(8)雞絲粉卷:餡料足夠,粉卷皮夠薄!(9)炸煎堆仔:夠香口夠脆,味道適中!(10

味道方面,今次3個人叫咗幾款點心、3碗貴妃雞米線,味道皆唔錯!食物包括:
(1)貴妃雞米線:貴妃雞幾入味,但係唔係幾新鮮!米線口感唔錯,分量足夠!湯味討好,鹹淡適中!

(2)日式煎餃子:香口程度啱啱好,餡料入味,湯汁鮮甜充足!

(3)薑汁雞包仔:餡料都幾惹味,包亦夠鬆軟!

(6)香茜牛肉腸:牛肉餡料比較清淡,腸粉皮厚咗少少!

(7)潮州蒸粉果:餡料普通,味道適中!

(8)雞絲粉卷:餡料足夠,粉卷皮夠薄!

(9)炸煎堆仔:夠香口夠脆,味道適中!

(10)足料碗仔翅:味道討好,仲有好多肉絲同埋粉絲等等嘅材料!

(11)干蒸牛肉燒賣:用牛肉做嘅燒賣幾特別,食落口似牛肉球!

環境方面,稻香信和廣場店據我所知都係近年至重新裝修,地方都唔算殘舊,佢嘅裝修設計同稻香皇室堡店一樣較為富時代感同新潮!佢都幾先進架,有引入電腦座位分配系統(電腦票、電視屏幕顯示叫號及電腦聲音叫號)、自動感應水龍頭、自動感應梘液機等先進設備,至於電視機比較少!呢個舖都算幾大,尚算通透,又唔係身處於比較舊嘅樓宇中,冇柱多、橫樑多及樓底矮等等嘅問題,整體都坐得舒適嘅!

服務方面,中規中矩啦,大部分服務員做野都有效率!如果各個服務員有多D適當嘅笑容就好啦!

衛生方面,碗碟尚算乾淨,地方企理,洗手間尚算乾爽!

抵食方面,星期三下午茶茶位$6,各款點心嘅價錢都大眾化,算抵食架啦!

整體來講,各款點心價錢化算又多選擇!至於食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,幫襯得過啦!
食物:貴妃雞米線(正)
食物:日式煎餃子(正)
食物:香茜牛肉腸(正)
食物:潮州蒸粉果(正)
食物:雞絲粉卷(正)
環境:稻香超級漁港(2)
環境:稻香超級漁港(3)
2010-10-20
食物:貴妃雞米線(正)
食物:日式煎餃子(正)
食物:香茜牛肉腸(正)
食物:潮州蒸粉果(正)
食物:雞絲粉卷(正)
環境:稻香超級漁港(2)
環境:稻香超級漁港(3)
2010-08-12 13 瀏覽
I went to have dinner with my family. (2 people)The restaurant was very clean and neat.Waiters' service was good.Food was nice too.We ordered:1) the $68 set includes: Half chicken and a dish of shrimps2) an additional dish of vegetables costs only $48.The shrimps were extremely fresh and nicely-cooked.The chicken skin was very crispy.It costed us only $162 for 3 dishes and rice. I would like to recommend those who love fresh food to go there.

Waiters' service was good.

Food was nice too.

We ordered:

2010-08-11
  • Chicken
  • sea food
  • shrimps
以前行開灣仔、銅鑼灣果頭,如果係飲茶嘅話就會去華潤大廈嘅皇潮滙,結業後就去樓下嘅好彩,之後又轉咗去富臨!近來聽朋友講稻香皇室堡店質素唔錯,結果去試試,試過之後我都滿意!我都知道稻香集團亦有係信和廣場開分店,所以今次試試呢間,睇吓邊間好D!上次幫襯皇室堡稻香,去到多人要等位,咁我就走到去櫃枱前向知客攞票,佢就指一指個電腦觸控屏幕,原來客人要自己禁電腦屏幕,選擇幾多位同搭唔搭枱,然後架機就會出張電腦票啦!幫襯過咁多酒樓,咁樣自助式攞票而唔係知客親手遞俾你,到果次我至係第1次見!所以今次我乜都唔理禁咗機攞票至算,不過原來呢間分店少人,唔駛等位!稻香信和廣場店係我第1次嚟幫襯,我認為質素與皇室堡店同樣唔錯!味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、2碗貴妃雞米線,味道皆唔錯!食物包括1)貴妃雞米線:貴妃雞味道適中,米線分量夠多,湯味太清淡!(2)香茜牛肉腸:味道唔錯,餡料足夠!(3)金肚陳村粉:金錢肚夠新鮮夠淋!有蒜香汁幾惹味,可惜蒸過火令醬汁差唔多乾哂,搞到陳村粉冇得索D醬汁嚟食!(4)蠔皇鮮竹卷:餡料唔錯,有蔬菜又有新鮮嘅蝦!(5)炸煎堆仔:味道一般幾香口,不過不失!(6)足料碗仔翅:調味唔錯,有

味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、2碗貴妃雞米線,味道皆唔錯!食物包括:
(1)貴妃雞米線:貴妃雞味道適中,米線分量夠多,湯味太清淡!

(2)香茜牛肉腸:味道唔錯,餡料足夠!

(4)蠔皇鮮竹卷:餡料唔錯,有蔬菜又有新鮮嘅蝦!

(5)炸煎堆仔:味道一般幾香口,不過不失!

(6)足料碗仔翅:調味唔錯,有好多肉絲、粉絲,料算足!

(7)干蒸牛肉燒賣:用牛肉做嘅燒賣幾新奇,味道同牛肉球差唔多,但係整粒粟米係度怪怪地!

環境方面,睇其他食評所知呢間稻香都係上年重新裝修,地方都算新淨,缺點同皇室堡店一樣就係冇電視睇!佢嘅裝修亦係同皇室堡店一樣,較為富時代感同新潮!不像某些酒樓集團會以豪華、高雅為裝修主題去做婚宴生意!或者稻香品牌以食火鍋為主,婚宴生意會交俾稻香集團另一個品牌迎囍做啦!

服務方面,不過不失啦,冇收過碗碟!但係收點心紙落單同加水勤快!如果各個服務員有多D適當嘅笑容就好啦!

衛生方面,碗碟乾淨,地方算整潔!

抵食方面,茶位6元,各款特價點心都平!

整體來講,特價點心夠平夠多選擇!各方面質素ok,同皇室堡店差唔多,同樣幫襯得過呀!
2010-08-04
環境:稻香超級漁港(2)
假日下午茶 小點$7.8 中點$10.8 大點$13.8 假若大部份只點小點中點和特惠紙的點心來計 算是優惠了點了13款 ,其中以下點心(忘了一個):1.大飽2.虫草滑鳮粥3.糯米包拼馬拉糕4.叉燒酥5.鮮竹卷6.素菜粉果7.煎薄撐8.煎釀茄子9.麻蓉流沙包10.斎腸粉11.雷沙湯圓12.鳳爪拼排骨大飽 $5開位不久 便有侍應兜售的雖然size沒有做足十分大的 有點''下陷''但是餡料味道十分討好!有雜菜絲以及有濃香的瑤柱香味(不知何解呢 哈)就是十分的鮮甜 讚並不是油油的豬肉餡料!糯米包拼馬拉糕馬拉糕還是一貫的奶黃香味煎薄撐香香的 新鮮煎上薄薄的 不油膩麻蓉流沙包這個還是第一次點選..內裡黑黑的 可是芝麻味不濃香 只有流沙 失色了虫草滑鳮粥虫菜明顯比以往下得少 只有數絲而已不夠誠意吧!素菜粉果如同上一次在皇室保所發生的 水晶皮一夾即穿了廚師應該有所檢討和改良吧斎腸粉這個不是即拉的.到枱時只有微溫而已.即使不是即拉也好 也應該蒸熱才上枱吧又是不夠誠意了...整體- 食物質素水平也屬中上 而且價錢大眾化 值得光顧- 唯獨這分店缺少特色的甜點(eg.綠茶千層糕...)- 若加上特色小甜點
假日下午茶 小點$7.8 中點$10.8 大點$13.8

12.鳳爪拼排骨

大飽 $5
開位不久 便有侍應兜售的

雖然size沒有做足十分大的 有點''下陷''
但是餡料味道十分討好!
有雜菜絲以及有濃香的瑤柱香味(不知何解呢 哈)
就是十分的鮮甜 讚
並不是油油的豬肉餡料!

糯米包拼馬拉糕
馬拉糕還是一貫的奶黃香味

煎薄撐
香香的 新鮮煎上
薄薄的 不油膩

麻蓉流沙包
這個還是第一次點選..
內裡黑黑的 可是芝麻味不濃香 只有流沙 失色了

虫草滑鳮粥
虫菜明顯比以往下得少 只有數絲而已
不夠誠意吧!

素菜粉果
如同上一次在皇室保所發生的 水晶皮一夾即穿了

廚師應該有所檢討和改良吧

斎腸粉
這個不是即拉的.
到枱時只有微溫而已.

即使不是即拉也好 也應該蒸熱才上枱吧
又是不夠誠意了...

整體
- 食物質素水平也屬中上 而且價錢大眾化 值得光顧
- 唯獨這分店缺少特色的甜點(eg.綠茶千層糕...)
- 若加上特色小甜點 整體更美滿
大飽...整多2籠唔怕滯:p
香香奶黃
只有丁點芝麻味
水晶皮再次一夾即穿
不是即拉 微暖 失望,欠誠意
虫草花十分少
2010-05-23
大飽...整多2籠唔怕滯:p
香香奶黃
  • 大飽 . 糯米包拼馬拉糕
2010-04-17 13 瀏覽
約咗朋友補祝生日,諗唔到食乜,朋友話呢到啲嘢幾好食,試吓啦,唉............有一蚊雞promote,試吓先,隻雞又乾又柴皮唔知咩雀巢豆腐,本來都ok嘅,點知我食食吓,口入面有條咬唔開嘅嘢,吐出嚟睇,嘩,有無搞錯呀,(因為唔方便喺呢到講,但保証任何人見到都會發爛渣嘅嘢)揾個店員理論,佢答(唔好意思,多謝你嘅意見,一陣送返啲糖水俾你哋啦)我聽到即刻用粗口回應佢,佢只係攞走嗰樣嘢,唔識叫經理過嚟解話算,繼續食嘢魚香茄子煲:等咗20分鐘,嚟啦,一打開蓋,望一望張電腦單,落錯個魚腩茄子煲,叫佢換過啦,10分鐘左右再嚟,一埋枱完全聞唔到咸魚味,食落仲有味椒鹽墨魚SO:呢個都正常咕嚕肉:甜酸味都唔夠古法蒸多寶魚:等咗一個鐘頭三個字,追咗三次終於嚟,我估佢應該去咗銅鑼灣海皮釣呢條魚返嚟,不過食落都算幾好味,都無理由等個幾鐘啩?精彩時刻到啦,食食吓有UFO(烏蠅)飛過,仲要喺我哋啲嘢食墜機,呢次揾個經理投訴啦,佢答我一陣送返啲糖水俾你哋啦,我呢一刻爆啦,答返佢(唔使客氣啦,我驚中毒呀)咁大間公司,今時今日仲有呢啲問題出現,都唔明佢點解咁旺,唔通香港人真係唔識食??????

有一蚊雞promote,試吓先,隻雞又乾又柴皮

算,繼續食嘢

椒鹽墨魚SO:呢個都正常
咕嚕肉:甜酸味都唔夠

2010-04-13
2010-03-26 56 瀏覽
一年一度家人生日宴又來...一如已往到此店吃飯宴....只知今年來是同一集團卻改了名字而已。我們一同8人...OREDR了半席皇席宴...另一啤酒, 一干燒伊麵及一咖哩牛腩配煎餅金豬半隻, 皮很脆....很回味...因半席食物減半, 故有點不夠喉潮貢抄珊瑚蚌.....不錯...清清的...不太油膩金絲花姿丸....很脆...外面包著一條條麵條..讓我們像食零食似的蟹肉扒鮮菇西蘭花....份量剛好....值得一讚是菜單食物均衡 ..不會太多肉, 少菜的感覺紅燒海皇雞絲翅.....都有滿滿的8人份量花菇扣玉掌..由於我們都不太吃鵝拳, 所以只吃了冬菇....很重菇味清蒸大海斑.....外像很大條, 但卻很少肉..不果這價錢很合理沙香穗香雞....很香肉很嫩....很入味臘味糯米飯.....正....大家都食個不停口..另加的干燒伊麵....一般....咖哩牛腩值得推介....不會太辣又夠咖哩香, 炆的夠淋身.....美點雙輝...竟是餅乾...真的很失望鮮果拼盆....都可幫助消化我還買了一個生日蛋糕, 服務員也很好給我們叉及碟....最好的是不用收取
潮貢抄珊瑚蚌.....不錯...清清的...不太油膩
..不會太多肉, 少菜的感覺
紅燒海皇雞絲翅.....都有滿滿的8人份量
沙香穗香雞....很香肉很嫩....很入味
臘味糯米飯.....正....大家都食個不停口..
另加的干燒伊麵....一般....

美點雙輝...竟是餅乾...真的很失望
鮮果拼盆....都可幫助消化
我還買了一個生日蛋糕, 服務員也很好給我們叉及碟....最好的是不用收取切餅費呢

咖哩牛腩配煎餅
2010-03-17