2023-04-24 561 瀏覽
平時都係同朋友同埋同事啦食午飯。今日去東涌行街買嘢之後,一家人再嚟呢度食飯覺得好正所有嘢都大大碟有熱辣辣家人食完之後非常滿意,從叫我下次幾時嚟。尤其是最好味嘅係酸菜魚同埋水煮牛肉真係頂呱呱。服務態度非常之好超哥,玲姐,Ada同埋光哥到服務周到。值得讚賞!下一次一定要再試佢哋嘅酸辣魚啱啱好,下次叫多幾個朋友嚟就最好,因為可以食埋其他唔同嘅嘢。其實想叫埋咕嚕肉同埋其他菜式,不過叫咗好多食唔晒留返下一次再食過。(決定今個星期二再去食晚飯)
2023-04-09
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
信用卡優惠
  • 小籠包
2023-03-23 388 瀏覽
今次同朋友去咗東涌稻成慶祝生日,叫咗好多款菜式,我最欣賞係佢地嘅招牌菜「酸菜魚」,仲有好好味嘅「孜然手抓排骨」😋😋😋最後食埋佢嘅五彩繽紛嘅甜品,今次真係大滿足😊😊😊最重要係佢地嘅服務態度好好,環境舒服又寬敞🥰🥰🥰
最重要係佢地嘅服務態度好好,環境舒服又寬敞🥰🥰🥰
  • 孜然手抓排骨
2023-03-20 307 瀏覽
今晚路過東薈城,突然之間想吃川菜,之後在網上見到4樓有間酸菜魚的相都不錯於是想過來試一下,到了之後發現餐廳環境都不錯有沙發位,坐的都挺舒服的,之後因為想吃辣所以在店員的推薦下試了一下店舖的水煮魚,魚上了之後有一個穿著灰色衫的經理走過來主動詢問我們要不要圍裙,吃飯期間還問我們口味如何,感覺服務的都挺不錯的這家餐廳,環境也很舒服,最後他們家的冰粉也是一級棒,超級好吃,最後想吃甜品的時候可以試試!!!!
冰粉
冰粉
  • 水煮魚
2023-03-19 337 瀏覽
好日都唔嚟呢度,但係由於送朋友機揸車經過,所以都去附近嘅東薈城嗰度熄咗食飯,而且商場方便泊車,見到有午市二人套餐即刻入去試一試,因為之前食過圓方嘅分店好多次都係非常唔錯,所以應該心諗唔會有伏。服務一入去佢麻麻哋,好似人手唔係好足夠,而且枱同埋燈亦都非常之迫,但係最好笑嘅係佢啲碟全部都係好大碟 (只係碟嘅size而唔係份量。)所以根本就放唔晒嘢食 ,多次同店員講可唔可以轉四人枱?因為我哋多嘢食,但係都係唔得,我哋去嗰陣其實只係滿咗一半,其他我都好多吉位。食物嚟講,非常一般,冇話邊個好伏嘅位,但係就係同普通茶餐廳或者大排檔整嘅味道差唔多,冇乜特別。下次亦都唔會再試了

送完朋友上機,諗住黎東薈城食一直想試既酸菜魚,平日午市黎冇乜客,我哋一行2人,門口灰色西裝衫餐廳經理叫我哋坐勁細既2人枱,我哋友善地問可否移去大張少少既枱,佢就話個啲要4個人先坐得,午市一陣會多人,唔轉得過去,話一陣叫多啲野食幫我哋睇下點,聽完我哋已經一肚氣,明明勁冷清既12點零,入面得幾枱客都唔俾我哋坐得舒服啲,唔明原因何在? 黎左啲菜後,我哋再request要張大啲既枱,因為根本放唔落我哋黎緊order左既酸菜魚,另一同事就話泊埋另一張枱埋黎,我哋都覺得無奈,落單已經知啲餸唔夠位放啦係都唔轉,泊完個位就咁樣本身餐廳係中價位,唔係叫好平,2個人叫酸菜魚套餐埋單都$400多啲,但一啲服務質素都冇,唔怪得冇乜人食啦!本身好期待既酸菜魚符合預期,2個人食唔算大份,前菜小食酒曹醉雞唔錯有酒香入味,麻辣炒菜花都ok味精較多食完有啲口渴,個底都略油。

係都唔轉,泊完個位就咁樣

2023-03-17
午餐
2023-02-28 228 瀏覽
去完迪士尼一定去東涌或者青衣食好西!今次帶大家去位於東涌城嘅稻成酸菜魚!-稻成酸菜魚 $238鱸魚完全冇骨,搭配上酸鹹得宜嘅酸菜,簡直係絕配,我哋另外加咗薯粉,吸收晒酸菜魚湯嘅味道,非常推介大家去食!推薦指數:✨✨✨✨✨-紅糖五彩芋圓冰粉 $52有芋圓、山楂、花生粒、芝麻、提子乾加上冰冰涼涼嘅冰粉,甜甜酸酸嘅配搭,有多重嘅口感,好適合做飯後甜品~佢仲要勁大碗!推薦指數:✨✨✨✨✨-稻成京川滬 (東薈城) (東涌)地址:東涌達東路20號東薈城4樓402號舖
去完迪士尼一定去東涌或者青衣食好西!
今次帶大家去位於東涌城嘅稻成酸菜魚!
稻成酸菜魚 $238

推薦指數:✨✨✨✨✨
紅糖五彩芋圓冰粉 $52
推薦指數:✨✨✨✨✨
稻成京川滬 (東薈城) (東涌)
地址:東涌達東路20號東薈城4樓402號舖
2023-02-18 202 瀏覽
每次到稻成都會食酸菜魚,然後會叫好多其他餸菜,每一樣都好好味😋。特別喜歡咕嚕肉、炒椰菜花、辣椒炒豬肉、小籠包、紅燒肉、高力豆沙,甜品冰粉……仲有好多好食嘅餸菜可以慢慢發掘😃每次服務都好好,有種賓至如歸嘅感覺,尤其係Ada,每次好好服務,推薦得嘅食物都好好食,有咩優惠抵食嘅都會話俾我地知🥹。而且睇得出大家工作都好有teamwork spirit,合作得好好,好少會出錯👍🏻係一定會食過返尋味😋
仲有好多好食嘅餸菜可以慢慢發掘😃
  • 紅燒肉
  • 辣子雞
  • 冰粉
  • 高力豆沙
嗰日揸車入嚟東涌,點不知等咗好耐先有得泊位🥹非常之肚餓🫠🫠就嗱嗱臨搵一間可以遙距攞飛嘅餐廳醫肚🤣呢間餐廳好大好多位,所以好快就入得😍其實我都幾鍾意食川菜,尤其係賽螃蟹、青瓜粉皮呢啲,然後我覺得佢都整得幾好食,係我滿意嘅水準🫶🏻酸菜魚就冇得評論🤣因為我嗰人唔食魚🐟🐟所以主要都係我媽咪同阿哥食🐟不過我得返嚟嘅評語就係佢哋都話OK幾好食,亦都好多肉!!但我見到其他人對呢間野嘅評語都唔太好🫤可能係嗰日好肚餓㗎好好彩吧🤣🤣唔知呢

2023-01-18 250 瀏覽
死都唔肯拎飯比我食 唔知你地咩事一早講左 上餸就上埋飯再叫都唔肯比我 叫第三次先肯比果兩碗飯我 真係唔明 係咪飯煲有鬼唔敢開?叫個羊腩煲食緊先問要唔要火爐仲要係蠟燭黎???腐乳醬要叫先俾???D羊腩仲要唔夠淋
死都唔肯拎飯比我食 唔知你地咩事
一早講左 上餸就上埋飯
再叫都唔肯比我 叫第三次先肯比果兩碗飯我
真係唔明 係咪飯煲有鬼唔敢開?

叫個羊腩煲食緊先問要唔要火爐
仲要係蠟燭黎???
腐乳醬要叫先俾???D羊腩仲要唔夠淋

2023-01-17
咁岩行過東薈城,想食川菜🌶️就發現咗呢間稻成酸菜魚,上網見啲相都幾吸引,雖然價錢有啲貴。不過真係好想食酸菜魚!😞3:30嚟到咁啱佢哋落場,4:30先開番。只好喺附近行吓街夠4:30再入嚟⏳原本想食$338/2位 嘅午市二人套餐可惜4:30入去已經做緊晚市啦!晚市套餐要五百幾! 於是我哋就單點左一個酸菜魚同麻婆豆腐再加兩碗白飯🍚。稻成酸菜鱸魚(例)$248問過店員呢個份量佢話夠兩個人食,一上台就聞到陣陣酸菜魚嘅香味👃,作為一個吃貨😋,習慣先飲咗啖湯先,好可惜啖湯係暖嘅吾係辣口嘅,以為佢冇整熱,然後就試吓啲魚,啲魚係辣口好熱嘅,證明佢湯同魚唔係一齊熬!不過個湯底唔算辣,係微辣再加酸同埋香味😋啱使唔食得辣嘅人士!至於啲魚都幾大塊、好新鮮、完全唔覺得滑潺潺。湯底入面仲有兩至三塊蘿蔔片、小小金菇,麻辣粒唔算多,唔使怕唔小心咬到麻辣椒粒。整體嚟講都算係好好食嘅,就係個湯如果熱辣辣會好啲。麻婆豆腐$78見到幅相好吸引,但係上枱好一般,味道更加超級一般,就係落咗一堆豆瓣醬去撈豆腐,完全唔值$78。入面得極少量嘅肉碎、同僅有嘅蔥花。好失望嘅一碟菜😔!白飯$15一碗茶位$8一位另有+1服務費

原本想食$338/2位 嘅午市二人套餐

稻成酸菜鱸魚(例)$248

麻婆豆腐$78
好失望嘅一碟菜😔!

白飯$15一碗
茶位$8一位

另有+1服務費
2023-01-13
2023-01-10 189 瀏覽
今日三兩知己到餐廳食飯,感覺非常之好。蔥爆黃牛同埋咕嚕肉好美味。今日的食物好熱好好味, 尤其係今日個酸菜魚感覺上特別滑,yummy. Captain Ada今日招呼周到, 因為我喺常客,所以Ada完全知道我需要啲乜嘢。值得讚賞. 下次再到餐廳嘗試小籠包, 因為我記得小籠包嘅水準冇得頂. 今日冇機會食因為食咗其他嘢. 下一次一大班人你再食一條大嘅魚影嗰種更加之開心. 整體評分非常好, 我仲買咗賀年產品, 下個星期可以攞. 好期待.

2023-01-10
2023-01-09 150 瀏覽
今天同朋友去東涌shopping,難得入到黎當然唔少得食好D啦,上到商場上面穩餐廳既時候見到原來都有稻成😝😝😝,即刻同我朋友過去,入到去之後照樣係90分鐘用餐時間,我同朋友叫左個二人餐酸菜魚,酸菜魚既肉質非常爽滑,味道適中,辣度剛好,整個菜都非常滿意,用餐環境都非常整潔,相當企理,整體非常舒服。服務態度非常之好,會定時幫你更換熱茶,相當貼心❤️❤️❤️。下次黎東涌玩會再黎😝😝😝😝❤️❤️❤️❤️❤️
2022-12-23 190 瀏覽
叫了兩份招牌酸菜魚,味道OK,但是份量實在不敢恭維,一個人就吃完了😫酸菜夠味,也不辣,魚很新鮮,嫩滑,入口口感佳。出菜時間也准時,約定時間到了,菜也好了!總体OK希望份量能改善一下。
酸菜夠味,也不辣,魚很新鮮,嫩滑,入口口感佳。
外賣自取
2022-12-18 177 瀏覽
星期六由5:48 入座,入座前講是90分鐘,當每道菜差不多食完就問仲要唔要,未食完就想收,當食完甜品到6:30經理就走埋嚟問仲有冇野叫,想叫我埋單,老實講,星期六同老婆仔女聚一下,傾下偈,只是90分鐘,都要咁大壓力,我明白當日係周末人多,但作為消費者,有權享用90分鐘的飯聚。
2022-12-05 1273 瀏覽
分享早前長週末是母親節,和家人陪媽咪去吃了一頓不錯的京川滬晚餐。 這間餐廳我是第一次光顧,也算是隨意挑吧。開業兩年,它正旗號吃北京、四川及上海菜;一來啱我這半個上海仔,二來它打正旗號食四川酸菜魚,也是小弟的喜好,那就即管來一嚐。餐廳佈置有卡位、另一邊則有落地玻璃、亦有私隱度較高的屏風座位,記得在訂枱時和餐廳溝通好想要的位置:送的餐前小吃是麻辣炸黃豆:點心試了「蘿蔔絲酥餅」$58新鮮熱辣奉客,我本來切開了其中半個想影內裡給大家看,怎知蘿蔔蓉一湧而出,真係如「如瀑布瀉下來」,張相影得唔靚 delete 了:蘿蔔蓉用相當足料,甜美多汁,加上熱燙食味是有加分,外酥與內軟它都有做到,不錯的開始。媽咪想吃翡翠苗,來個翠綠的「蟲草花炒翡翠苗」$98配合了蟲草花同炒,簡單蔬食。蟲草花可塑聲甚高,除了用來煲湯、配以紅棗用來蒸雞,也可用來炒餸,就如這一道炒菜苗,多了蟲草花加添了藥膳的影子:其實蟲草花性質平和,不寒不燥,含有豐富營養素,能平喘止咳,對肺氣腫、氣管炎也有好的療效,還可提高免疫力。平常在家我們會用來煲湯,清甜滋潤又養生,價錢也不貴呢。「紫淮山素小炒」$98無得傾,一上枱顏色贏晒,紫色黃色綠色,很

送的餐前小吃是麻辣炸黃豆:
點心試了「蘿蔔絲酥餅」$58

媽咪想吃翡翠苗,來個翠綠的「蟲草花炒翡翠苗」$98

紫淮山素小炒」$98
無得傾,一上枱顏色贏晒,紫色黃色綠色,很 instagtamable:
材料分別是紫淮山、粟米仔和蘆筍,切條後就此炒成,也沒多餘的醬汁:
紫淮山含大量紫色花青素,食療功效有助治療心血管疾病,可抗氧化及美容養顏,及有助增強人體免疫力,健康食材也。

平心而論,除了「最上鏡」,味道也有驚喜,三款食材生熟時間不同,煮出來一樣清爽,調味在沒有味精感下也不寡。

瑤柱芙蓉賽螃蟹」$138
這個不是純素版本,裏面有真 · 蟹肉:
侍應耐心解釋說此菜用了約六隻蛋白,輕輕打鬆落鹽調味,燒紅個鑊落油,下蛋白快炒,再加蟹肉炒勻,上碟,吃的時候可以沾浙江醋:
整體效果不錯,加了醋可貫徹上海菜風味。我們沒有刻意追求中間那隻蛋黃,只是感覺較油膩,不過沒辦法,做賽螃蟹不能慳油的啊,吃得就不要太介意。

這裏主打菜式是酸菜魚,一場來到城隍廟,怎能不求返支籤?「稻城酸菜鱸魚」$248
翻查紀錄,「酸菜魚」也稱為「酸湯魚」,是一道源自四川省重慶的菜式,開始流行於上世紀90年代,是當年重慶「江湖菜系」的先驅。
現在此菜已非常普及,遍地開花,很多舖頭都有供應,也是不少老饕的心頭好。
整條魚已經起肉,肉片完全無骨,食得無後顧之憂:
熟悉我的朋友都知道我是瘋愛酸菜 XD 它用約一斤的鱸魚,起肉切片後以鹽醃,頭部和尾部炸成伴碟裝飾:魚骨則與酸菜用來熬湯:
鱸魚魚片放進湯內煮,有酸菜、辣椒、花椒等吊味:
湯底集甜酸麻辣於一體,酸與麻比辣重,湯醒胃,香醇不搶喉:
內裡的四川酸蘿蔔和酸菜,令湯底品嚐得出那股發酵而造成的獨特酸香味,不會齋下醋提酸,這是好吃酸菜魚的重點:
魚肉嫩中帶爽,是越食越開胃那種,幾乎全部魚肉俾我食晒 XD
酸菜魚墊底的配料也是寶,有薯粉 (另 +$28)、金針菇、大豆芽等在鍋底,索盡鮮味酸辣汁,更是整道菜的精華所在。一邊食一邊熱辣到滿頭大汗。。。
(順帶一提,這店的酸菜魚可以選擇大、中、小、不辣,我點的是中辣;另除了酸菜魚,這裏還有水煮魚系列)
最後甜品我們送上母親節蛋糕 ,此店不收切餅費,也很大方地幫我們準備吃蛋糕的各樣打點。在此祝媽咪身體健康!

埋單沒收任何貼士,也沒有在大時大節硬推銷食客們吃套餐,感覺自在。眼見散點菜單上有不少菜式都想品嚐,例如「川麻胡椒蝦」、「京燒羊腩」、「東坡紅燒肉」、「瓦屋山龍抄手」等,下次來可以點這些菜式加水煮系列,來個辣得過癮又吃得銷魂的一餐 XD
2022-05-13
慶祝紀念