2018-05-29 208 瀏覽
今日去完旅行社係屯門市中心搵下好野食結果就行過隔離就有間上海菜 我同朋友都幾鐘意食上海菜所以就去試試佢雞絲拌粉皮個麻醬好香 雞絲唔會"鞋"口好岩我口味老醋小排骨味道少少酸 我唔鐘意食太酸既野食佢整得岩岩好 同埋排骨好"林"好好食稻成小籠包師父手藝好好 正宗小籠包上面會有個小洞倒左湯出泥 岩岩好一個匙滿再將醋同埋薑絲放番入去 簡直係PERFECT肉既味道岩岩好 我非常推薦要食呢個四川回鍋肉我鐘意豬肉係夾心肉 唔會十分肥膩椰菜同肉既比例好好好香口 贊稻成炒飯炒飯粒粒分明 好均勻 色澤都好吸引食完碟底唔會有油係度 證明呢個炒飯唔會太油柚子乳酸梳打好好飲 尤其食左辣野可以解下辣 消消暑
今日去完旅行社係屯門市中心搵下好野食

食完碟底唔會有油係度 證明呢個炒飯唔會太油

好好飲 尤其食左辣野可以解下辣 消消暑

2018-05-03
2018-05-13 142 瀏覽
這天和家人在屯門看完電影,就去屯市醫醫肚。見到這間稻成小館有片皮鴨吃,就入去一試。點了半隻京城片皮鴨跟荷葉餅。片皮鴨可選傳統的薄餅皮或荷葉餅,選了後者,荷葉餅熱騰騰,軟熟煙韌,夾着所有材料有點像吃刈包。片皮鴨切得均勻,全部都是皮連肉,皮脆肉嫩。烤鴨油脂豐富,配清爽的青瓜、京葱和甜面醬,能減去鴨的油膩。餘下的鴨肉用來熬鴨湯,充滿鹹鮮。瑤柱芙蓉賽螃蟹炒得滑身,加上瑤柱更添口感。黑松露小籠包分量十足,雖然皮不算多摺,但做得很薄,裝滿肉汁。入面肉餡食落也有濃郁黑松露香,不過吃完一大個略為飽濟,兩個人分享會更好。

瑤柱芙蓉賽螃蟹炒得滑身,加上瑤柱更添口感。

2018-05-11 2035 瀏覽
早幾天和家人來到屯門的稻成小舘吃晚飯。餐廳位於屯門市廣場,地點方便,而且環境舒適。這裏的食物款式很多,除了有川菜之外,還有京滬菜式,讓人目不暇給。我們先點了一些涼菜小菜。鷄絲拌粉皮。這裏的鷄絲拌粉皮水準不俗,粉皮保有靭度,而且花生醬味道突出,配上青瓜,清新好吃。瑤柱芙蓉賽螃蟹。不知怎的,每次看到賽螃蟹都會忍不住想點來吃,這裏的賽螃蟹蛋白很滑,而且裏面飽含瑤柱,鮮味十足!加入醋一起吃味道更加豐富。奶油津白。奶油配上高麗菜,一向都很喜歡這個配搭。而且高麗菜夠淋,味道清甜。蟲草花炒翡翠苗。翡翠苗幼幼一條,口感很特別,也很爽脆,配上高湯和蟲草花,味道毫不單寡,健康又好吃!黑松露灌湯包。一籠一隻黑松露灌湯包,很大一隻,看起來已經覺得很吸引。一咬開,果然肉汁豐富,而且黑松露味道非常突出,而且湯包皮不會太厚。酸菜魚片。酸菜魚可以算是我川菜中數一數二喜歡的菜式。這裏的酸菜魚不會太辣,不吃辣的人也可以一試。魚片分量慷慨,而且肉質滑溜,酸菜味道惹味。看到有片皮鴨,便點了一嘗。片皮鴨雖然皮不夠脆,但勝在鴨味香濃,而且肥瘦適中。而且鴨肉肉質鮮嫩,不會覺得鞋身,質素還是不錯。整體來説,這裏的食物質素挺高,而且價
早幾天和家人來到屯門的稻成小舘吃晚飯。

餐廳位於屯門市廣場,地點方便,而且環境舒適。
我們先點了一些涼菜小菜。

鷄絲拌粉皮。

瑤柱芙蓉賽螃蟹。

不知怎的,每次看到賽螃蟹都會忍不住想點來吃,

奶油津白。

奶油配上高麗菜,一向都很喜歡這個配搭。
而且高麗菜夠淋,味道清甜。

蟲草花炒翡翠苗。
翡翠苗幼幼一條,口感很特別,也很爽脆,
配上高湯和蟲草花,味道毫不單寡,健康又好吃!

黑松露灌湯包。
一籠一隻黑松露灌湯包,很大一隻,看起來已經覺得很吸引。

酸菜魚片。
酸菜魚可以算是我川菜中數一數二喜歡的菜式。
這裏的酸菜魚不會太辣,不吃辣的人也可以一試。
魚片分量慷慨,而且肉質滑溜,酸菜味道惹味。

看到有片皮鴨,便點了一嘗。
片皮鴨雖然皮不夠脆,但勝在鴨味香濃,而且肥瘦適中。
而且鴨肉肉質鮮嫩,不會覺得鞋身,質素還是不錯。

整體來説,這裏的食物質素挺高,而且價錢不貴,絕對性價比高,值得光顧。
2018-05-08 109 瀏覽
原來屯門有一間新開嘅上海菜係我唔知道嘅,咁岩去開隔離嘅水貨食物店先至見到,響門口見到餐牌價錢唔貴,家人就建議入去食晚餐!雞絲粉皮份量好多,麻醬好杰好濃味!粉皮好滑好清涼!呢個前菜令人好開胃!咕嚕肉炸得好香脆!醬汁甜甜酸酸亦都好開胃!入邊嘅豬肉半肥胖瘦好滑!用來送飯一流!水煮牛肉超級麻辣!而且係麻多過辣!食材份量好多,入面嘅粉條好煙韌,不過呢個有少少美中不足係感覺有少少鹹。上海雪菜肉絲炒年糕好煙韌,不太油!雪菜好咸香!年糕又彈牙!擔擔麵亦都好大碗,麵質彈牙!湯底好香麻香味!麵條粗幼剛好,好香味!酸辣湯好大碗,入面嘅筍絲木耳絲好爽口!豆腐又滑!味道酸辣得來好開胃!鐵板蝦好大好甜!炸過好脆口,幾特別!呢度食物整體不錯,想食的話就早啲嚟排隊會較好,一到晚飯時間就要等位!

上海雪菜肉絲炒年糕好煙韌,不太油!雪菜好咸香!年糕又彈牙!

擔擔麵亦都好大碗,麵質彈牙!湯底好香麻香味!

麵條粗幼剛好,好香味!

鐵板蝦好大好甜!炸過好脆口,幾特別!

2018-05-01 173 瀏覽
今天和朋友到屯門市中心買嘢後,順道一起晩飯,朋友話想食得淸淡尐,於是,搵下搵下,揾到稻成小館稻成小籠包小籠包大大隻,皮薄又唔腍,一咬湯汁出哂來,好鮮甜,入面豬肉幼嫩, 唔靭番茄豆腐魚片湯,材料有蕃茄、豆腐及魚片魚片有很多片,魚肉顔色雪白,新鮮,唔腥,豆腐豆味香濃,食落好滑溜,蕃茄湯好好飲,如果再多尐蕃茄會更加好京蔥爆牛肉牛肉炒得唔靭,而一段段京蔥炒得十分惹味,兩者一齊食,味道更加豐富高力豆沙熱辣辣高力豆沙賣相唔錯,外面炸得好香,豆沙唔甜,好食
蕃茄豆腐魚片湯
番茄豆腐魚片湯,材料有蕃茄、豆腐及魚片
蔥爆牛肉
京蔥爆牛肉
高力豆沙
熱辣辣高力豆沙賣相唔錯,外面炸得好香,豆沙唔甜,好食

蕃茄豆腐魚片湯
蔥爆牛肉
2018-04-30 133 瀏覽
老公最鐘意食上海菜,很多不同上海菜店都食過,今次這間老公竟然話可以再食糖醋排骨:味道是我們喜歡的,而且肉質不「銀」份糧也多!醉雞:酒的份糧適中,不會太濃或太淡,雖然是冰鮮雞,但入口沒有雪藏味,都算嫩口。回鍋肉:我喜歡這個味道,有些是不辣,今次是小辣而野味雲呑比較一般,可試或不試炸曼頭不是即炸,只暖不夠脆,不建議食蟲草炒菜(忘記了菜名)都是水準菜。宮保雞丁最驚喜,是麻辣,就是愈食愈想食那種!一定要試

糖醋排骨:味道是我們喜歡的,而且肉質不「銀」份糧也多!
回鍋肉:我喜歡這個味道,有些是不辣,今次是小辣而野味
雲呑比較一般,可試或不試
炸曼頭不是即炸,只暖不夠脆,不建議食
蟲草炒菜(忘記了菜名
)都是水準菜。
宮保雞丁最驚喜,是麻辣,就是愈食愈想食那種!一定要試

2018-04-28
2018-04-24 96 瀏覽
同老人家食飯中菜館係唔錯嘅選擇今日去屯門市廣場經過呢間 稻成小館就坐低食晚餐酥炸臭豆腐 臭豆腐係香港嘅街邊小食 估唔到餐廳都有得食 臭豆腐切成細細小方塊炸得夠騷夠脆而且粒粒金黃色好似金磚咁靚 上面加上少少調味 仲可以點埋甜醬超惹味 而且臭豆腐係香港人情懷 真係好有特色 四川樟茶鴨子 呢道菜係第二度未見過 應該係傳統菜式 半隻分量都唔細 個皮睇落乾身 聞落有煙燻香味 食落應該似先薰後炸 肉質鬆化個皮香脆 連埋隔黎嘅麵包一齊食好有口感 鴨油好香後叫返個蔬菜蟲草花炒翡翠苗 蟲草花份量超多 食落爽口冇草青味 而且翡翠苗都好嫩滑 好似滑入喉嚨咁 仲用上湯浸住 好有田園嘅感覺

2018-04-24 138 瀏覽
屋企人喜歡食中菜但係中菜都分咗好多種 呢間餐廳就有齊 上海菜同川菜 今日去到屯門市廣場食飯晚市時間都幾多人 唔使等位就可以入去 前菜叫咗水晶餚肉係上海菜嘅表表者之一 佢用咗豬皮長時間去炆煮 而嗰煲上湯就會結成好似啫喱咁既肉凍 加入豬肉既肉凍好有咬口 而且口感十足好有層次感 上面再加多一塊豬皮就更加豐富 可以點泥薑同醋食 口感更加清新冇咁油膩 巨無霸黑松露小籠包 呢度小籠包好出名 新出咗隻巨無霸小籠包 入面仲有黑松露 小籠包size超巨型 兩個人食就啱啱好 一切開入面勁多湯汁 而且嚿肉size都好大 黑松露味已經湧出嚟 咬落好香 而且仲有香菇粒口感十足 今日嘅重頭戲大紅袍松子魚 條魚炸得好香脆 係用上黃花魚 廚師已經先起肉後蘇炸 食起嚟好方便 而且炸得夠透裏裏外外都夠香酥 上面淋上酸甜汁好惹味 而且仲有青紅椒 菠蘿等等嘅配菜 加上香口嘅松子 超級有層次 大人細路都啱食 送飯一流好開胃 十級推薦 整體嚟講呢間中菜館 食物幾有特色而且有質素下次都會再嚟食

整體嚟講呢間中菜館 食物幾有特色而且有質素下次都會再嚟食
2018-04-22 82 瀏覽
週末同屋企人食飯,有老有嫩,中餐自然是不二之選!不過成日去茶樓都會覺得好悶!咁啱屯門呢度有一間平民嘅上海菜,睇落價錢好實惠,呢個週末就同屋企人試吓!星期六,七點左右攞完飛, 大概七點半入到座已經算快,因為屯門真係好多人!呢度嘅菜式算係選擇好多!頭盤,前菜,點心,主菜乜都有。 前財要左一份醉雞!花雕酒味好香,雞亦都好嫩滑好入味!食上海野又點可以錯過小籠包?呢度小籠包都算皮好薄,入面好多湯汁,好熱好甜!餡料亦都算滑!酸辣湯估唔到份量好大!足夠八個人飲!酸酸辣辣好開胃!入面材料都好多!另外見到有個臭豆腐好特別, 所以點一份來試一下!原來係細細粒嘅呢一種,味道真係好"臭"好過癮!味道可以,不過如果佢都係我哋平時食開果種大大舊的話會更加有口感!呢個上湯菜苗亦都唔錯,菜好嫩好甜! 份量亦都好多!我哋要左一份脆炸銀絲卷,炸得金黃!外脆內軟! 我個人超鍾意食!屯門又多一個同家人食飯嘅好選擇!

呢度嘅菜式算係選擇好多!

頭盤,前菜,點心,主菜乜都有。

前財要左一份醉雞!花雕酒味好香,雞亦都好嫩滑好入味!

呢個上湯菜苗亦都唔錯,菜好嫩好甜! 份量亦都好多!

屯門又多一個同家人食飯嘅好選擇!
2018-04-18 115 瀏覽
與朋友很想找點特色的小菜店,得知這裡出名巨大的小籠包,當然要來一嚐!環境上, 乾淨企利,而且座位與座位間都十分寛落,讓人坐得舒適。巨大黑松露小籠包 $38我們是慕著這個巨大小籠包而來的,因為聽聞除了巨大外,味道還很出色。一來到,果然一點也不細!它大約有手掌掌心的大小,還有些黑松露在小籠包上面。一咬開,濃濃的湯汁爆出來,超級香。而且,裡面的餡料十分大個, 當中亦有很多黑松露。味道上, 鮮甜的肉配上香濃的黑松露,很夾很好吃。 餡料十分juicy, 一點也不會乾淨淨。稻成小籠包 $38當中有4隻小籠包,它是正常的大小,而裏面的 餡料同樣也是十分足料和 juicy。肉味十分鮮甜,而且它的湯汁很濃郁香口。川揚鮮肉煎鍋貼 $42當中也是有四隻, 一看便知道它的餡料十分多,因為它很脹卜卜。外皮煎得香脆,而裏面的肉同樣也一點也不乾身,它十分多汁。 配上一點醋,更加惹味可口,很開胃。這裏的餃物真的做得十分好吃!鳳梨咕嚕肉 $76味道酸酸甜甜,而且醬汁不會太傑pat pat。咕嚕肉炸得香脆,不會太油或者太多粉,肉身夠厚,所以咬落口感啖啖肉。京蔥爆牛肉 $80除了有牛肉,另外還有洋蔥和青蔥的配料。當中牛肉有

巨大黑松露小籠包 $38

稻成小籠包 $38

川揚鮮肉煎鍋貼 $42

這裏的餃物真的做得十分好吃!

鳳梨咕嚕肉 $76

味道酸酸甜甜,而且醬汁不會太傑pat pat。

京蔥爆牛肉 $80

除了有牛肉,另外還有洋蔥和青蔥的配料。當中牛肉有很多,這碟味道的鹹味比較重,送飯吃更好佳。

三里屯粗炒麵 $78

粗炒麵十分大碟,份量很多。 這個粗炒麵的火喉十分夠,不會炒得冧pat pat。

雪菜肉絲炒年糕 $72

它的炒年糕不會太鹹, 而當中的雪菜十分多。雪菜咬起上來爽口,配上煙煙靭靭的年糕,令咀嚼時多層次的口感。

杞子桂花糕 $32

甜品同樣有4件,每件份量的大小絕對也不小。 它的桂花糕好清甜,並不會太過重糖的甜味,我很喜歡。 吃了一餐晚餐,最後來一個清甜的甜品,清清喉嚨,很讚!

整體而言,我覺得這一間的小籠包十分之好吃,推介大家來這裡,一定要試它的小籠包和煎鍋貼,很高質呢!
2018-04-17 99 瀏覽
去屯門行街,見到呢間有得食烤魚又有二人餐,仲幾多人食,估計不錯,就試試佢啦!本來想食烤魚,但只係兩個人又怕食唔晒,最後都係叫二人餐啦附近小食都幾好味,雖然唔知係咩黎頭盤叫左《醉雞》醉雞汁做得不錯,味道調很好,酒味唔太搶點心叫左《稻成小籠包》粒粒皮薄涵靚,極多湯,重點係佢頂端果到唔係痴實晒,會留番個小孔比你啜一啜啲湯先👍👍蔬菜就叫左《蟲草花炒翡翠苗》翡翠苗冇渣,清淡之選👍主菜就係《稻成樟茶鴨》因為唔知咩係樟茶鴨,所以好奇心驅使底下就叫黎試下,食完就覺得佢其實同片皮鴨差不多味唔算太特別啦附送甜品就係《桂花糕》清清甜甜我地仲另外叫左個《高力豆沙》食落有雪糕既口感😋😋勁滿足

本來想食烤魚,但只係兩個人又怕食唔晒,最後都係叫二人餐啦

附近小食都幾好味,雖然唔知係咩黎

頭盤叫左《醉雞》
醉雞汁做得不錯,味道調很好,酒味唔太搶

點心叫左《稻成小籠包》

蔬菜就叫左《蟲草花炒翡翠苗》
翡翠苗冇渣,清淡之選👍

主菜就係《稻成樟茶鴨》
唔算太特別啦

附送甜品就係《桂花糕》
清清甜甜

我地仲另外叫左個《高力豆沙》
食落有雪糕既口感😋😋勁滿足

2018-04-08 1914 瀏覽
能夠平日放假真好, 容易成功安排到節目, 亦易於覓食, 皆因無咁多人爭。就趁今日有天平日假 (即是非公眾假期), 就扮乖乖囡, 帶兩老吃喝玩樂。一向有planning的我, 已在兩星期前網上預約T-Park半日遊, 遊完公園後就嘆杯咖啡, 再食埋晚飯, 行程夠豐富嗎?第一次來到T-Park, 除享受了舒適的環境外, 亦有很深的體會, 經導賞員清晰介紹後, 對其認識了不少。遊完T-Park後, 兩老都累透了…….決意早點吃晚餐。屯門巿廣場有不少食肆, 右逛左逛, 就被這間餐店門口的大型餐牌吸引了, 「精選廚師推介2人套餐」經濟實惠, 又豐富, 一於入去吧! 雖是一間京川菜館, 但裝潢富時尚感, 燈光柔和, 環境舒適。分有內外兩個用餐區, 外區有一排長沙發座配四人枱; 兩區有闊落的卡座, 亦有幾張四人枱和一排長沙發, 地方不算很大。先翻閱枱上的餐牌, 除了有精選廚師推介2人套餐外, 還有推介京城片皮鴨和一本設計精美的單點餐簿。菜式分別有頭盤小吃、點心、肉類、海鮮、招牌水煮、蔬菜豆腐、湯羹、麵飯類、甜品和飲品, 選擇豐富。******************************還未點菜,
炸豌豆
還未點菜, 服務員已送來一碗餐前小食炸豌豆 ($12)豌豆 炸得香脆可口, 味道鹹香, 很好味! 大家都忍不住口, 香口嘢的確很受人歡迎。
精選廚師推介2人套餐
頭盤- 南京鹽水鴨
一早已看中四道菜連白飯、甜品和飲品的「精選廚師推介2人套餐」($398/2位), 先點它吧! 頭盤3選1, 老爸揀了南京鹽水鴨, 雖是頭盤, 但一客份量都唔少。細細隻的鹽水鴨 相當肉嫩, 只夾雜少少脂肪, 吃落一點也不油膩。味道亦剛好, 稍稍鹹香得來又不失鴨香, 很得老爸歡心。
點心- 巨無霸黑松露小籠包
點心2選1, 當然看中有特色的巨無霸黑松露小籠包 (2隻), 另單點一隻($36), 一人一隻, 唔駛爭, 哈! 一隻佔一個小籠, 差不多有一般小籠包的兩隻份量, 見到都好滿足。雖是黑松露口味,但並非一身黑卒卒,而是在包頂尖位加上黑松露醬,看起來幾矜貴。
點心- 巨無霸黑松露小籠包
趁熱立即品嚐,已先輕輕咬一口,但肉汁滿瀉,仍然不斷湧出,幸兒用羹承着, 沒有浪費。皮薄肉飽滿,鮮嫩的肉饀 沒有混入太多肥膏, 反而加入了爽口的菇粒, 多份口感。而黑松露的味道亦剛好,再連同包頂的黑松露醬 同吃,肉鮮味也沒有被黑松露蓋過,兩者取得平均,配搭美味!
主菜- 松子斑塊
主菜就有4選1, 唔駛諗, 全家都係魚痴, 必要松子斑塊, 還一致好評。上枱時聞到微微酸香,刺激味蕾,加上色彩豐富,不禁流口水。
主菜- 松子斑塊
一客份量都幾足,約有八九件龍脷魚柳,每件大件兼厚身,肉質潔白嫩滑,加上外層炸漿簿身,啖啖肉, 正! 醬汁 稀稠度剛好,緊緊沾在魚塊上,酸酸甜甜的味道很醒胃。配料也不錯,有清新爽口的紅椒、酸甜多汁的菠蘿 和富咬口的毛豆, 當然不少得甘香可口的松子仁, 全部通通吃清, 一點也不留。
蔬菜- 蟲草花炒翡翠苗
蔬菜2選1, 由我話事, 要了蟲草花炒翡翠苗翡翠苗 色澤青綠, 清爽幼嫩, 加埋鮮香爽口的蟲草花, 配搭雖簡單, 但有益美味, 喜歡!
絲苗白飯
豆漿
還有兩大碗絲苗白飯, 用松子斑塊的酸甜汁撈飯, 一流! 平時少吃飯的我都 “爬”多兩啖。而飲品就要了兩杯豆漿, 很香滑,亦有豆香,還喝到有些燶味,不知是否用明火煲成所致?
杞子桂花榚
最後是日甜品杞子桂花榚, 晶瑩剔透, 甜度適中, 清甜兼有桂花 香, 還加入不少甜美有益的杞子, 不錯!
老醋小排骨
三人行, 當然要加多碟餸, 咁先滿足! 老媽揀了一道老醋小排骨 ($60), 雖它也是頭盤小吃, 但份量都是不少。每件排骨 都啲啲骰骰, 一啖一口, 最喜歡是每件都有一條主骨, 肉質較腍嫩。老醋醬汁 緊緊沾滿在每件小排骨 上, 烹調入味, 酸咪咪的味道令人越食越開胃, 用來佐白飯的最皆之佳。
今日為兩老安排的行程緊密, 由早上9:30至晚上9:30, 足足十二個鐘, 應該是時候回家休息, 但兩老竟然還說因為少出來, 要逛多一陣。不知那句說話是否講我聽, 意味着我太少帶他們周圍玩呢? 哈!
2018-04-06
炸豌豆
精選廚師推介2人套餐
杞子桂花榚
2018-04-05 95 瀏覽
今日襯放假入屯門市廣場睇我最中意既公主展覽發現依度都好多唔同餐廳,睇到有間有烤魚食,二話不說就入去醫肚酒糟醉雞 $68就咁嗅好似冇咩味,仲怕會唔夠味,食落完全唔同好入味,酒味濃郁,雞既份量唔太多,不過主要係肉,比較小骨黑松露小籠包 $36大過手掌既size一個人食一粒都唔會濟,超多湯汁有濃濃既黑松露味,皮夠薄,好多餡料,除咗肉之後比較多係茹菌,好香既味道,食到停唔到喜洋洋鮮茄鍋巴 $88個茄汁底同出面食開既有小小唔同,用咗新鮮蕃茄做成,唔會好甜亦唔太酸,除咗蝦之外仲加咗毛豆,令賣相色澤更靚巴蜀烤魚全條 $208條魚好新鮮份量夠兩個人食,因為唔算好大條,魚肉嫩滑,味道麻麻辣辣,魚&配料都好入味西柚野莓&柚子乳酸梳打 $26/1兩杯野飲味道都好濃特別係西柚野莓梳打唔會酸,甜味啱啱好
今日襯放假入屯門市廣場睇我最中意既公主展覽

酒糟醉雞 $68
就咁嗅好似冇咩味,仲怕會唔夠味,食落完全唔同
好入味,酒味濃郁,雞既份量唔太多,不過主要係肉,比較小骨

黑松露小籠包 $36

大過手掌既size

喜洋洋鮮茄鍋巴 $88

巴蜀烤魚全條 $208
條魚好新鮮

西柚野莓&柚子乳酸梳打 $26/1
兩杯野飲味道都好濃
特別係西柚野莓梳打唔會酸,甜味啱啱好
2018-04-05 131 瀏覽
一心滿懷歡喜諗住同老婆去試下新嘢。點知....一個字“伏”食物應真一般! 有啲直頭係唔掂! 今晚主食片皮鴨鴨切得好大片,大到粉皮都包唔到。且連大塊鴨肉一併切,鴨皮韌到咬唔斷。包鴨嘅粉皮黏埋一齊,好難逐片分開。而且粉皮嘅數量同鴨件嘅數量不一致,即食到最後多出來嘅鴨要直接食,要額外粉皮則要另外加錢。 可以話係食過最差勁嘅“片皮鴨” !!!!!!其他食都平平無奇! 另外侍應態度都不太友善! 當問到有冇額外粉皮時,侍應回應冷淡,且一路行一路回覆! 好無禮貌!!
一心滿懷歡喜諗住同老婆去試下新嘢。點知....一個字“伏”

食物應真一般! 有啲直頭係唔掂!

今晚主食片皮鴨

其他食都平平無奇!

所謂嘅片皮鴨

所謂嘅片皮鴨
2018-03-28
慶祝紀念
紀念日
2018-04-04 90 瀏覽
中午兩點才開始吃壽司,七點還未餓肚子,只好點少一些菜,本來想吃水煮魚,但選擇不是有骨魚就是龍利柳,幸好最後除消念頭,否則也吃不下呢!京城片皮鴨跟麼麼皮烤鴨分量足,皮微脆帶點鮮肉。麼麼皮皮薄,不過一定要趁熱吃,冷掉會變乾變硬很難吃。麼麼皮包上片皮鴨及青瓜蔥,味道鮮甜,鴨油滲入皮身,整件吃青瓜會減低油膩感,加點醬汁,回味無窮。可惜忘了拍津白鴨骨豆腐湯照片,鴨湯奶白色,白菜及豆腐足料,配上鴨骨煮成的湯,香味撲鼻,入口幼滑,味道香濃。每人各有差不多3碗呢。

京城片皮鴨跟麼麼皮
烤鴨分量足,皮微脆帶點鮮肉。
麼麼皮皮薄,不過一定要趁熱吃,冷掉會變乾變硬很難吃。