2022-06-03 204 瀏覽
疫情後很奈都無外出中午,今日心思思去左稻庭食烏冬。久別重逢,出名烏冬仍然保拎持幼滑彈牙。壽司烏冬lunch set,好像要198元? lunch 係貴左啲,不過質素算合格,好多分都俾左個烏冬。壽司整體新鮮,其實日本師傅手握嘅飯都恰到好處,唔係個啲一夾就散哂個啲。不過,當日個日本師傅掛住同日本客人吹水,等左超過30分鐘未有得食🥺可能就是甘,好餓嘅時候,食啲野都覺得好食啲🤣朋友就叫了銀雪魚燒,上菜時都聞到香味,入口即溶。
疫情後很奈都無外出中午,今日心思思去左稻庭食烏冬。

朋友就叫了銀雪魚燒,上菜時都聞到香味,入口即溶。

2022-05-22 291 瀏覽
喺黃埔都有唔少日本餐廳 不過呢間嘅定價就冇咁平民啦 等我試吓係咪真係一分錢一分貨先🍤餐廳門面唔係太大 檯與檯之間唔係隔得太開 燈光都比較暗 環境就唔係特別好😐 不過就好有去咗日本嘅感覺 因為有幾位店員係日本人 要用英文同佢地溝通㗎🙊迷你烏冬嚟到呢間主打烏冬嘅餐廳 點可以唔試吓烏冬呀 餐廳做緊promotion 只要like佢地嘅Facebook page就會免費有呢碗烏冬🤪 烏冬的確好好食 烏冬比較扁身 煙韌適中😆蟹肉忌廉餅及炸蠔定食雖然望落去得四件炸物 但係都會食得好滿足 蟹肉忌廉餅真係有蟹味 仲要中間係流心嘅🥰 炸蠔都好好食 食得出蠔嘅鮮味 又好有肉汁 真係非常唔錯 如果蠔肉再大隻啲就正啦整體嚟講 價錢係有少少貴 但係食物質素真係對得住呢個價錢😌
迷你烏冬
迷你烏冬
蟹肉忌廉餅及炸蠔定食
蟹肉忌廉餅及炸蠔定食
整體嚟講 價錢係有少少貴 但係食物質素真係對得住呢個價錢😌
在黃埔看完電影後,看一看附近有什麼餐廳。找到了這間稻庭養助,原來都是食稻庭烏冬的。烏冬來講平時都只是湯烏冬,但是這一間的烏冬有很多變化,包括有冷烏冬,烏冬,沾烏冬,創作烏冬等等。他的烏冬比起其他的烏冬會比較幼啲,感覺上食冷烏冬會比起烏冬好食。第一名應該是天婦羅的冷烏冬、然後是燒鯖魚的冷烏冬然後是雞肉味的湯烏冬。另外也叫了刺身,就正正常常。評語是都不錯的,如果下次經過這附近,也想食比較清淡一點的,又會試試再來。

燒鯖魚冷烏冬
雞肉湯烏冬
6點刺身
雜錦天婦羅冷烏冬
燒鯖魚冷烏冬
  • 雜錦天婦羅冷烏冬
  • 冷烏冬
很早就因为乌冬种草了这家店,但打卡的方式却吃成了外卖,是喜欢的,以后应该会去堂食,毕竟站在外面翻菜单都很馋,就没见过这么多种类的乌冬,从调味到配料都很特别·外卖有专门的餐牌,还有85折优惠,包装好,份量也实在,「鲣鱼沙律」酱汁清爽,鲣鱼烧至半熟,微微调味,口感细嫩无比·「冷乌冬」,乌冬不愧是主打,看上去跟细面差不多,嚼起来是意想不到的弹韧有力,满口清爽的小麦香气,挂汁能力也很好,酱汁虽不是浓稠型,但淋上去简单拌一拌就有味道·另一边搭配的是鱼生饭,鱼生不错,新鲜量足,但寿司饭就一般般·「烧鲭鱼」,真没吃过这么奇特的烧鱼!两大块鲭鱼、一大块三文鱼,肉质实实在在!能把这么厚身的鱼肉烧至入味真不容易,皮微脆,肉紧实,满口脂肪的丰腴,但吃完刚刚好,意犹未尽却不会腻
另一边搭配的是鱼生饭,鱼生不错,新鲜量足,但寿司饭就一般般
2022-03-06
外賣自取
  • 鲣鱼沙律
  • 冷乌冬
2022-02-12 574 瀏覽
本身有幫趁開呢間連居港日本人都會成日黎食嘅日式小店🇯🇵近期見到佢地開始有外賣餐,選擇多而且有85折添!落單後等咗15分鐘就有得取了😺雖然疫情其間大家可能會少咗堂食,但呢間小店嘅堂食都仲係咁滿座同埋要排隊👏🏻牛舌網燒飯&稻庭冷烏冬 ($98) - 牛舌份量比預期多,每塊都好厚身,嫰滑爽口,亦唔乾身或太熟,好有驚喜😋佢地最出名嘅稻庭冷烏冬竟然同堂食一樣咁彈牙,烏冬幼身麵質細滑,附有用小樽仔裝住嘅冷麵汁,食到心心眼😍 而d白飯唔似一般我地見到嘅圓身日本飯,佢睇落較細,但食落依然好有嚼勁❣️炸雞飯&燒魚便當 ($85) - 炸雞好大件,肉質嫰滑juicy,雞皮薄而且無脂肪,炸粉薄唔會好油,雖然外賣但仲有微暖,咬落無骨啖啖肉,點埋沙律醬更滋味🥰燒鯖魚肉實爽口,魚皮燒到少少燶岩岩好,唔會乾身,仲附有蘿蔔蓉檸檬片,一d都唔會馬虎☺️便當伴菜 - 順帶一提呢兩個便當都有小配菜,分別有蘿蔔,蒟弱,木耳,蓮藕,淮山海帶,漬筍,全部都好入味而且味道清新,令到成個便當即刻變得豐富🤩秋葵鹽昆布漬 ($40) - D鹽昆布嘅鹹味好特別,夾埋落咗麻油嘅秋葵一齊食,d鹹香味會令你食唔停口💕堂食已經好高質,估唔到外賣都有咁

牛舌網燒飯&稻庭冷烏冬

炸雞飯&燒魚

秋葵鹽昆布漬

堂食已經好高質,估唔到外賣都有咁高水準,唔怪得佢地有咁多日本熟客仔😃其實佢地本身個menu上嘅野食都可以做外賣的,但我見個外賣餐仲有好多選擇,下次絕對會再黎試埋佢地d壽司魚生飯❤️
2022-02-06
牛舌網燒飯&稻庭冷烏冬
炸雞飯&燒魚
秋葵鹽昆布漬
  • 燒牛舌
  • 炸雞
  • 冷烏冬
2022-01-25 445 瀏覽
黃埔穩世日本菜🇯🇵 位於黃埔給一個小角落有一間可以試到身處日本嘅感覺嘅烏冬小店 🎌一黎到就會俾一個充滿着和式嘅大門吸引住🚪餐廳嘅設計傾向日本居酒屋風燈光都偏暗特別有氣氛⛩仲有一個長吧枱可以睇住先👺師傅即場準備食物🍱餐廳大部份嘅食材都來自日本🗾🌟特上便當🍱($168)吞拿魚刺身🐟鮮味突出 三舊都冇根😍魚味仲濃郁 八爪魚🐙鮮味爽口 Wasabi仲要係手磨😽配上一件鯖魚腩 🐟外皮燒得香脆魚油特別岀色魚身燒得嫩滑師傅功夫一流🥇美國西冷牛扒削為唔夠熱 🤌🏻但係牛味香濃🐂表層配上蘿蔔蓉解膩😚仲有天婦羅添🍤套餐仲包左麵豉湯同沙律 🥗🍚簡直一次過滿足晒所有願望🥇🌟天婦羅盛盒 [熱/冷]($148)天婦羅🍤炸粉唔會好厚有大蝦九肚魚🐟同埋長豆天婦羅蝦爽口有蝦味 而且仲好大隻🦐九肚魚外脆內軟魚身仲好滑😽長豆爽脆冇臭青味👍🏼配上一個大份嘅稻庭烏冬🍜鳥冬幼滑得黎又有咬口😍超讚!配上鰹魚湯味道清新得來又濃郁🤩加蔥花同天婦羅粉有咬口仲好夾添P.s餐廳座位唔算好多如果想試建議早少少嚟或者提前訂🍽味道 9/10環境 8.5/10推介程度9/10📍稻庭養助 (紅磡)紅磡黃埔新村民泰街27號地下A1舖
黃埔穩世日本菜🇯🇵 [稻庭養助]

位於黃埔給一個小角落有一間可以試到身處
日本嘅感覺嘅烏冬小店 🎌
一黎到就會俾一個充滿着和式嘅大門吸引住🚪
餐廳嘅設計傾向日本居酒屋風燈光都偏暗特別有氣氛⛩
仲有一個長吧枱可以睇住先👺師傅即場準備食物🍱
餐廳大部份嘅食材都來自日本🗾

🌟特上便當🍱($168)
配上一件鯖魚腩 🐟外皮燒得香脆魚油特別岀色
魚身燒得嫩滑師傅功夫一流🥇
美國西冷牛扒削為唔夠熱 🤌🏻但係牛味香濃🐂
表層配上蘿蔔蓉解膩😚仲有天婦羅添🍤
套餐仲包左麵豉湯同沙律 🥗🍚
簡直一次過滿足晒所有願望🥇

🌟天婦羅盛盒 [熱/冷]($148)
天婦羅🍤炸粉唔會好厚有大蝦九肚魚🐟同埋長豆
天婦羅蝦爽口有蝦味 而且仲好大隻🦐
九肚魚外脆內軟魚身仲好滑😽
長豆爽脆冇臭青味👍🏼
配上一個大份嘅稻庭烏冬🍜
鳥冬幼滑得黎又有咬口😍超讚!
配上鰹魚湯味道清新得來又濃郁🤩
加蔥花同天婦羅粉有咬口仲好夾添

P.s餐廳座位唔算好多如果想試建議早少少嚟或者提前訂🍽

味道 9/10
環境 8.5/10
推介程度9/10

📍稻庭養助 (紅磡)
紅磡黃埔新村民泰街27號地下A1舖
試了廚師發板,通常先上刺身、壽司、熱食等等。但這間日本人主理嘅店,根本不適合做廚師發板。他們只是一次過給你一盤定食,你未食完已經凍哂。之後才給你刺身和壽司。但每樣食物都是麻麻哋。最後是另吃了一碗烏冬,這是最好味的了。
試了廚師發板,通常先上刺身壽司、熱食等等。但這間日本人主理嘅店,根本不適合做廚師發板。他們只是一次過給你一盤定食,你未食完已經凍哂。之後才給你刺身壽司。但每樣食物都是麻麻哋。最後是另吃了一碗烏冬,這是最好味的了。
2022-01-07 303 瀏覽
這間餐聽位於紅磡區,在我工作的地方附近,主打佐藤養助稻庭烏冬,尖沙咀亦有分店。個人認為這個質素內說屬於比較經濟的日式餐廳。平日中午黎到餐聽,唔算多人,不過坐落後眼見很快滿坐,建議大家若果想黎食可先在OPENRICE 訂檯。稻庭冷烏冬+天婦羅蝦。清湯底烏冬,更能食出烏冬的質感同味道,烏冬係非常彈牙,又細滑,真心好好食。除左冷烏冬,另外亦點左一個熱腐皮烏冬,湯味濃郁,烏冬同樣軟滑,有彈性。總括而言,都係士分推薦。稻庭養助 Inaniwa Yosuke地址紅磡黃埔新村民泰街 27 號地下 AI 舖

個人認為這個質素內說屬於比較經濟的日式餐廳。

總括而言,都係士分推薦。

稻庭養助 Inaniwa Yosuke

地址
紅磡黃埔新村民泰街 27 號地下 AI 舖
2020-12-21
2021-12-23 314 瀏覽
2021.12.15 Wednesday lunch放假放假😃又搵好晏食😁 又搵間居港日本人都話好食嘅食店試😙有得係openrice 訂位最開心,方便快捷,可能我懶🤪 呢日準時到,一入去⋯⋯oops 🤭 咁迫嘅原來,係我最怕個啲,一排二人枱拍實晒,大大話七、八張🤭 係我哋最唔鍾意,3-4人枱就好啲。 不過都照坐啦,都嚟咗🤪 好彩坐低感覺都ok,可能張枱都夠濶,食食吓有一邊都走左,good 😁都幾多款式揀嘅,我就點都要試番茄湯,揀咗米國牛肉眼薄切蕃茄湯鍋定食,女友就要烏冬餐:一碗烏冬跟一個飯,個飯揀咗牛扒網燒。 好彩有要烏冬,我揀完個鍋先醒起係跟飯😛 因為呢度出名係烏冬,都應該要試!女友個餐到先,兩樣好靚,試咗烏冬先,好味呀😋 試牛扒,個汁唔錯,塊牛正常,但唔好彩,俾咗舊好肥,中間個位對我倆嚟講係完全食唔到,睇相唔覺㗎,剛好畀啲配菜遮晒🤪我個蕃茄湯鍋都到,正😋😋 但無端端有個小吉碟,忘了放嘢落去,定畀我放湯匙🤪 是但!食 lu ⋯⋯果然好味,又多菜,啱晒我😃😋 個湯真係好正,好濃郁,好香,我好鐘意,相信跟烏冬食仲正😋午餐餐牌
2021.12.15 Wednesday lunch

放假放假😃又搵好晏食😁 又搵間居港日本人都話好食嘅食店試😙

烏冬餐- 跟牛扒網燒
米國牛肉眼薄切蕃茄湯鍋定食

午餐餐牌
2021-12-15
$151.8 (午餐)
米國牛肉眼薄切蕃茄湯鍋定食
2021-12-17 252 瀏覽
A Japanese restaurant that has been in the neighbourhood for a very long while, yet I have never been until a month or so ago.Food was decent on the whole. The fried oysters 🦪 were fresh and juicy and the udon was the thin kind which I personally enjoy a lot more than the thick chewy kind. I just wish they were more generous with the amount of unagi and wagyu that came with their unagi mini don and wagyu mini don, but on ell, I guess they call them mini dons for a reason🤷🏻‍♀️😂

2021-12-13 239 瀏覽
開初揀呢間餐廳係源於一篇介紹日式烏冬嘅食評,但嚟到之後就發覺呢到唔止烏冬野,係所有野都勁正🤩絕對要放入encore list📜話說我地係預先book咗檯嘅,所以去到就直搗皇龍諗住confirm booking就坐低啦,點知門口路過嘅waiter竟然係講英文嘅!?心諗:大獲啦!咁d烏冬會唔會西化咗,好食極有限喎🤨(想知點解個waiter講英文?請耐心閱讀..)Anyway, 之後出黎帶位嘅waitress其實都係講廣東話嘅~佢問我地介唔介意坐吧枱,對於眼裏只有食物嘅我,梗係唔介意啦!而呢個決定,更深化咗我對呢間餐廳嘅愛💓吧枱位置嘅凳唔算特別高,即使我生得唔高,都唔會有吊住腳嘅感覺✌🏻而且坐吧枱有個好處就係可以望到師傅點樣預備食材、擺盆,都係一件賞心樂事😸重點係:我聽到師傅係講日文架❤️下一秒我聽到我隔離對couple都係講日文架!即刻好似飛左去日本咁🇯🇵而其實呢到除左師傅之外,有不少員工都係日本人~所以門口路過既waiter講英文🤨好欣賞日本人對每件事嘅認真!呢到成本 期間限定 嘅menu都係人手製作,每個字每條線都係人手寫嘅,但就工整到好似印出黎嘅一樣👍回到重點,由於我唔太肚餓,所次今次

回到重點,由於我唔太肚餓,所次今次我只係叫左4樣野:
1️⃣八爪魚意大利風沙律($98)- 八爪魚切片上淋有沙律醋同調粉,什菜沙律則混有沙律醬。八爪魚唔算韌,屬於能夠輕易咬開嘅程度,建議可以卷埋沙律菜食,酸maymay,好開胃
2️⃣蟹肉味噌壽司($58/2)- 與其叫佢做蟹肉壽司,不如改名做蟹膏蟹肉壽司!有別於一般嘅蟹肉壽司,佢並無用紫菜包住,而係改用一隻精緻嘅玻璃細碗,加上伴碟同金色小匙,成件藝術品咁,一上枱就已經震懾到我😏同時間佢呢個設計真係無得彈!可以避免咬唔開紫菜時被逼要成舊啪嘅機會,反之可以少少🤏少少咁細味品嘗!味噌份量唔算多,唔會太咸,可以輕輕蓋過蟹膏嘅腥味之餘,唔會蓋過蟹肉嘅鮮甜味,CP值超高!🤩
3️⃣雞白湯烏冬($128)- 一如傳說,呢到嘅雞湯係超香濃!而烏冬係有別於我地香港人成日掛響口邊嘅讚歧烏冬嘅,佢係比較幼身,形同上海麵,但出乎預期嘅係佢嘅掛湯能力超高!唯一比較失色嘅係:雞肉比較淡味,可能因為佢已經將d味淆哂落湯🤨但配合碗內炒到淋嘅洋蔥,其實都尚算香口😋
4️⃣鰤魚壽司($68/2)- 上文提到坐隔離嘅couple懷疑係師傅朋友/同鄉,成晚佢地都有傾有講,師傅有時仲會特製d好野俾佢地,睇到我流哂口水!所以師傅整咩俾佢食我都照跟🤪結果唔洗多講,一個字:鮮甜到爆呀~~~😆
2021-12-11
  • 蟹肉味噌壽司
2021-12-01 345 瀏覽
🚫讚歧烏冬粉絲轉會注意😂🤚🏻本來我係鍾意讚岐烏冬口感煙韌,但食完呢餐之後發現稻庭又滑又掛汁🤤🔸燒牛肉水菜冷烏冬 $188😋😋😋😋清澈的鰹魚湯底,淡雅中帶煙燻香氣,完美地襯托出滑溜如脂的主角💓稻庭烏冬牛肉好鞋,不值一提,要扣分😂🔸大蜆番茄湯烏冬 $138😋😋😋😋😋蕃茄牛肉湯底非常濃郁🤤 稻庭烏冬較幼身,條條都掛滿汁,食左一啖停唔到落黎😂大蜆既份量都好多,最少有10隻,而且好新鮮juicy👍🏻🔸牛扒拼牛舌網燒 $158😋😋牛扒同冷烏冬d牛肉同出一轍,鞋!牛舌一般,有2塊切得太厚,硬到咬唔開🔸甜蝦壽司 $28/件😋😋😋😋一舊壽司上有5隻BB甜蝦😍🔸三文魚子壽司 $35/件😋😋😋😋甜!值得再訪,試下沾烏冬☺️ 壽司都好新鮮!但價錢都幾進取,間中食下👌🏻
🚫讚歧烏冬粉絲轉會注意😂🤚🏻

🔸燒牛肉水菜冷烏冬 $188
😋😋😋😋
牛肉好鞋,不值一提,要扣分😂

大蜆番茄湯烏冬

🔸大蜆番茄湯烏冬 $138
😋😋😋😋😋
蕃茄牛肉湯底非常濃郁🤤
稻庭烏冬較幼身,條條都掛滿汁,食左一啖停唔到落黎😂
大蜆既份量都好多,最少有10隻,而且好新鮮juicy👍🏻

牛扒拼牛舌網燒

🔸牛扒拼牛舌網燒 $158
😋😋
牛扒同冷烏冬d牛肉同出一轍,鞋!
牛舌一般,有2塊切得太厚,硬到咬唔開

🔸甜蝦壽司 $28/件
一舊壽司上有5隻BB甜蝦😍

🔸三文魚子壽司 $35/件
甜!

值得再訪,試下沾烏冬☺️ 壽司都好新鮮!
但價錢都幾進取,間中食下👌🏻
大蜆番茄湯烏冬
2021-11-23 326 瀏覽
呢間烏冬有兩間分店,尖沙咀開揚d好坐d,不過我成日都去黃埔呢間,其實兩間都多人等,所以我早左少少入座唔想排隊,可能太耐無黎都轉晒menu,第一次坐bar台可以望住佢準備食物同墊都幾舒服,我叫左炸牛蒡蕃茄烏冬。我記得以前有炸牛蒡沙律好好食,但而家無左就叫炸牛蒡蕃茄烏冬補數,好鐘意佢個蕃茄湯,有少少牛肉粒蕃茄味又好濃,必食推介,老公叫左炸雞蕃茄烏冬,可惜佢唔記得走辣,不過都好好食,我地都叫左燒三文魚,好多油脂好肥美,下次都會再黎
2021-11-21
呢間喺黃埔嘅餐廳開咗好耐,但係一直都冇黎試過,今日同朋友仔唔知食乜,就決定入去試吓!呢間餐廳裝修好靚,外面係木門,裏面嘅裝修都好有格調,有一張長吧枱,好有居酒屋嘅感覺。我哋叫咗一個三色飯,一個蕃茄牛肉稻庭烏冬,一個牛舌小食。番茄稻庭烏冬🍅呢間餐廳主打到庭烏冬,所以我就帶咗一份!先講個湯底,蕃茄湯好濃郁,裏面仲有一粒粒嘅蕃茄,到庭烏冬同我之前見到嘅烏冬有啲唔同,佢係比較幼身既,但係食落就好滑,好好味!三色飯🍚呢個三色飯食落都唔錯,除咗沙律同有個湯之外,三個飯都幾好味。第一個飯上面有吞拿魚,條魚都幾新鮮,油脂都幾多。第二個係牛扒,牛扒好多汁,有好嫩滑,第三個係吞拿魚蓉,呢個算係中規中矩啦~冇咩記憶點,唔算十分好味但係都唔難食。牛舌👅呢個好有驚喜,牛舌外表煎到有少少脆身,裏面就好彈牙,就算冇添加太多調味料都好好味!雖然價錢唔算十分平但係食物質素都不錯,可以再去食!

我哋叫咗一個三色飯,一個蕃茄牛肉稻庭烏冬,一個牛舌小食。

番茄稻庭烏冬🍅

三色飯🍚

牛舌👅

雖然價錢唔算十分平但係食物質素都不錯,可以再去食!
2021-11-10 312 瀏覽
香港數一數二🇯🇵高質好味烏冬專門店之一 🍜烏冬麵質啱啱好🤤比較幼身好幼滑唔會煮得過軟或者過硬好彈牙又掛湯汁🦐海鮮蕃茄湯鳥冬🍲 $148: (4.5/5)🦑🦞海鮮好足料有好多唔同種類有大大粒嘅帶子, 青口, 大蝦…海鮮好新鮮有鮮味🍅蕃茄湯底好濃郁好鮮甜淡淡蕃茄仲有啲椰菜🥬幼身嘅鳥冬滑溜溜吸晒啲湯汁𝓁𝒾𝓀ℯ 𝒾𝓉! (๑• ڡ •๑)🍱 炸雞定食 $80: (3.8/5)日式炸雞 🍗炸得好酥脆又唔會太油膩鎖緊雞肉肉汁肉質鮮嫩𝒿𝓊𝒾𝒸𝓎 💗飯係用日本米🍚仲有麵豉湯唔會話太鹹唔錯💕📍 稻庭養助(紅磡)🐰: 4.3/5

香港數一數二🇯🇵
高質好味烏冬專門店之一 🍜
烏冬麵質啱啱好🤤
比較幼身好幼滑
唔會煮得過軟或者過硬
好彈牙又掛湯汁

🦐海鮮蕃茄湯鳥冬🍲 $148: (4.5/5)

🦑🦞海鮮好足料
有好多唔同種類
有大大粒嘅帶子, 青口, 大蝦…
海鮮好新鮮有鮮味
🍅蕃茄湯底好濃郁好鮮甜
淡淡蕃茄仲有啲椰菜🥬
幼身嘅鳥冬滑溜溜
吸晒啲湯汁
𝓁𝒾𝓀ℯ 𝒾𝓉! (๑• ڡ •๑)

🍱 炸雞定食 $80: (3.8/5)

日式炸雞 🍗
飯係用日本米🍚
仲有麵豉湯
唔會話太鹹
唔錯💕

📍 稻庭養助(紅磡)
🐰: 4.3/5