2019-08-29 1322 瀏覽
呢間稻乙位於大廈入面,多得朋友介紹黎,先知道有間咁高質既日本菜😋呢度以卡位為主,另外有兩間廂房,係榻榻米既設計,好有日本🇯🇵feel,岩曬一大班朋友黎食野傾計。我地叫左刺身拼盤係季節限定既魚生,餐廳介紹左平貝、石垣貝、火灸銀雪魚。平貝口感彈牙,食得出好新鮮,呢個海水味唔係好重,所以食落口係淡淡既鮮甜味🤗石垣貝必點!口感同樣彈牙,有啲似生北寄貝既口感,不過鮮甜10倍🤤🤤出面唔係間間日本店都有🤫火灸銀雪魚魚味好濃郁、又鮮甜,銀雪魚經過火灸,有陣燒烤既香味,加埋餐廳秘製醬汁,好好正👅又係必點推介!另外燒烤料理有網燒牛肩肉同生燒活鰻魚。牛肩肉好濃既牛味,而且油脂豐富,所以食落成口都係油甘香🤤牛肩呢個部位無咩筋,入口軟腍唔難咬,好食👍🏻活鰻魚又係出面餐廳比較少見😻鰻魚好彈牙,魚身超厚,但食落唔會燒到太乾👍🏻另外再叫左天婦羅雜錦,天綿羅唔會太油,最怕炸完食落口都係油🤦🏻‍♀️但呢度一啲都唔油,炸得好好,同埋好脆身,配埋蘿蔔蓉同醋就一啲都唔怕熱氣啦☺️最尾仲有芝麻同豆腐雪糕🍦做結尾,滿足😋😋

另外燒烤料理有網燒牛肩肉同生燒活鰻魚。

天婦羅雜錦

最尾仲有芝麻同豆腐雪糕🍦做結尾,滿足😋😋
2019-08-13
天婦羅雜錦
2019-08-28 719 瀏覽
難得今日放假,約咗閨蜜慶祝一下!呢間日本菜係尖沙咀,比較隱蔽,好唔顯眼,但係原來臥虎藏龍!佢主打Omakase,但亦有散叫,我地就自己嗌左幾樣想食嘅野!🔥北海道產真蠔、石垣貝刺身真蠔有少少柚子醋浸住,底下配有少量海苔,一啖食入口,口感同味覺都好衝擊,蠔肉好嫰滑、海苔好爽口、柚子醋酸酸地、仲有蠔肉嘅海水鮮味!石垣貝好鮮甜,夠爽口,點少少豉油更好味!🔥長崎縣產鮫蝶魚面頭係一啲辣蘿蔔蓉,配上一個酸汁,鮫蝶魚輕輕被燒左一面,食落好新鮮!🔥秋刀魚刺身炭燒秋刀魚平時就食得多,刺身都係第一次食,本身以為會好腥,但係加埋蘿蔔蓉同蔥花一齊食係一啲都唔腥,反而仲有種鮮味!🔥清酒煮大蜆呢個蜆粒粒都好大隻,食落好鮮甜,冇沙係基本啦,仲要有少少爆汁,另外個湯底飲落都好清甜!🔥鹽燒喜知次第一次食喜知次,d肉非常嫰滑,皮又燒到好夠脆!🔥天婦羅盛合盛合有南瓜、粟米、蕃薯、秋葵、炸魚天婦羅,南瓜蕃薯天婦羅雖然成日食,但係呢度嘅南瓜蕃薯特別甜!炸粟米同秋葵都比較少見,粟米好甜,秋葵好味!炸魚天婦羅啖啖肉!🔥魚湯稻庭烏冬呢度嘅湯底係真材實料,用大量白生魚熬製,冇落味精冇落豆腐冇落牛奶都可以咁奶白色,個湯底好鮮甜好好味!稻庭

🔥北海道產真蠔、石垣貝刺身
石垣貝好鮮甜,夠爽口,點少少豉油更好味!

🔥長崎縣產鮫蝶魚

🔥秋刀魚刺身

🔥清酒煮大蜆

🔥鹽燒喜知次
第一次食喜知次,d肉非常嫰滑,皮又燒到好夠脆!

🔥天婦羅盛合

🔥魚湯稻庭烏冬
呢度嘅湯底係真材實料,用大量白生魚熬製,冇落味精冇落豆腐冇落牛奶都可以咁奶白色,個湯底好鮮甜好好味!稻庭烏冬同平時粗嗰啲唔同,係比較幼身,質感好有彈性,配埋個魚湯一流!

🔥朱古力雪糕
濃郁嘅朱古力味雪糕為我地呢餐畫上一個完美嘅句號!

呢間稻乙真係好高質素,所有海鮮本身已經好新鮮,另外每一道菜都好有心機去整,佢嘅煮法同配搭都令到d食物嘅鮮味更出眾!
  • 魚湯稻庭烏冬
  • 真蠔刺身
2019-08-27 406 瀏覽
真心推介呢間餐廳,食完想食第二次!特上刺身拼盤 788元 刺身種類非常豐富,總共有八樣刺身,而且每種食材都係日本新鮮直運,所以味道新鮮!深海池魚小編覺得魚類刺身最緊要口感彈牙,而且冇腥味,呢塊深海池魚一啲都腥,而且肉質彈牙,唔會淋身,證明係新鮮!而且食落口有滿滿的魚油香味!平貝好食到不得了,食落彈牙!仲有鮮甜味!而且切得厚身,口感豐富!蝦夠晒大隻,啖啖肉之餘,仲要肉質鮮嫩鮮甜!吞拿魚腩不得了,魚腩好肥美,油脂滿溢,一啲都唔腥,我刻意分幾次食,慢慢感受吞拿魚喺口入面融化!魚湯稻庭烏冬 65元鎮店之寶!用咗新鮮魚煮成嘅湯,無添加奶,飲落非常鮮甜,配埋彈牙烏冬,好滿足!黑豚脯燒西京 130元豚肉帶點肥肉,食落更香口,唔會韌,醬油帶點甜香,同黑豚肉十分夾!鹽燒喜之朗BB 280元我第一次食呢隻魚,雖然個樣有少少特別,但係味道非常好食,令人嘩然!肉質嫩口,而且魚油豐富,加上條魚唔算多骨,方便女士們食呢!鬼抓螺 200元我人生第一次食鬼抓螺,原來需要搣開外殼食,而且螺肉非常juicy,啲汁會爆出黎!抹茶雪糕好好食!大有濃濃嘅抹茶味,又唔會太甜,好適合女士們食!我見到仲有沖繩直送嘅啤酒,下次一定要試
真心推介呢間餐廳,食完想食第二次!

特上刺身拼盤 788元

深海池魚

平貝

夠晒大隻,啖啖肉之餘,仲要肉質鮮嫩鮮甜!

吞拿魚腩

魚湯稻庭烏冬 65元

黑豚脯燒西京 130元

鹽燒喜之朗BB 280元
鬼抓螺 200元

我見到仲有沖繩直送嘅啤酒,下次一定要試一試!
餐廳環境大有日式樸素味道,令人以為返左去日本!
  • 刺身拼盤
  • 魚湯稻庭烏冬
  • 雪糕
2019-08-14 643 瀏覽
今日朋友升職,黎呢度食日本菜好好慶祝一番😚呢度推介嘅菜式有好多,有唔少時令菜,以下係我哋嗌左嘅嘢食:1️⃣秋葵三文魚籽秋葵口感好得意,撈鹹鮮嘅三文魚籽食,鮮味十足😽2️⃣鬼爪螺店員話搣嘅時候要小心,建議我哋用牙籤篤穿放左汁先掹d螺肉出黎,食落有蟹肉嘅鮮味,夠甜美😋3️⃣右口魚左口魚就聽得多,今次真係第一次食右口魚,佢晶瑩剔透,係點醋食嘅,鮮味更加濃郁🤤4️⃣特上壽司拼盤(太長,分兩張圖)香濃鮮味嘅火炙鱈魚、鮮甜嘅火炙三文魚、彈牙嘅牡丹蝦、濃郁嘅吞拿魚、爽口甜美嘅深海池魚同入口即溶嘅拖羅等等,仲有我想講佢個三文魚小卷都好足料,好厚肉嘅三文魚😻5️⃣活北寄貝好味道啊🤤🤤🤤超級鮮甜,貝殼上嘅湯一定要飲,正爆❤️6️⃣鹽燒喜知次(BB)賣相超級靚,係BB魚嚟㗎,食落真係好嫩滑,一啲都唔腥😄7️⃣天婦羅盛合炸得得好鬆脆,特別要提粟米天婦羅,超級好味!佢嘅大蝦天婦羅都做得好有水準,茄子同埋冬菇都係大愛😽😽😽8️⃣煮魚湯招牌果然係招牌,乳白色嘅湯底飲落好濃郁,全部都係魚嘅精華,仲有豆腐同埋菇菌類都吸晒啲精華,好鮮甜❤️❤️❤️9️⃣豆腐雪糕好似食緊豆腐,好清新!正!呢間餐廳裝修有心思、舒服,花咗心思,嘢食都好高質,推薦喔😋
1️⃣秋葵三文魚籽
秋葵口感好得意,撈鹹鮮嘅三文魚籽食,鮮味十足😽

2️⃣鬼爪螺

3️⃣右口魚

4️⃣特上壽司拼盤(太長,分兩張圖)

5️⃣活北寄貝
好味道啊🤤🤤🤤超級鮮甜,貝殼上嘅湯一定要飲,正爆❤️

6️⃣鹽燒喜知次(BB)
賣相超級靚,係BB魚嚟㗎,食落真係好嫩滑,一啲都唔腥😄

7️⃣天婦羅盛合

8️⃣煮魚湯

9️⃣豆腐雪糕
好似食緊豆腐,好清新!正!

呢間餐廳裝修有心思、舒服,花咗心思,嘢食都好高質,推薦喔😋
2019-08-14
  • 魚湯
  • 北寄貝刺身
2019-07-31 992 瀏覽
近期愛上了Omakase,由廚師發辦,挑選當天最新鮮的食材入饌,不時不食。餐廳劃分為私人房間、主用餐區及壽司吧。日本粟米白色粟米真的很少見,不用煮熟,直接食用。味道清甜,粟米顆顆飽滿且粟米汁豐富。特上刺身拼盤時令魚生,款款新鮮厚切,令人垂涎。店員提醒要按味道淡至濃開始品嚐。石垣貝肉質厚實,味道鮮甜,爽口彈牙。北海道鮮帶子肉身豐厚,極富彈性,味道鮮味甘甜,口感極致細膩。赤牡丹蝦,蝦肉較黏口,甘甜濃郁,餘味悠長。鮫鰈魚薄切油脂豐腴,肉質爽滑,有嚼勁,伴上香蔥一起吃,既清新又香口。北海道海膽口感creamy,味道濃厚鮮甜。火炙銀雪魚刺身,經火炙後把魚油逼出來,令魚味更香更濃。魚肉綿滑,帶豐腴油分卻不膩口。深海池魚王肉質爽滑肥美,入口質感爽脆,味道鮮味。大拖羅顏色偏白,脂肪分佈如雪花,吃得滿口甘香。濱燒北寄貝清酒煮活北寄貝,嚐到淡淡的清酒味道,肉質飽滿肥美,有口感。鹽燒海活鰻鰻魚燒得金黃焦香,香脆可口。肉質肥美綿滑,鬆軟爽彈,口感細膩甘香,味道豐腴,美味無比。一打開蓋,魚湯即冒出熱呼呼的白煙,奶白色的魚湯熱騰騰,香氣誘人,鮮味十足,美味至極。芝麻雪糕呈炭黑色,口感幼滑,不會太甜,滲透著香醇濃厚

餐廳劃分為私人房間、主用餐區及壽司吧。

特上刺身拼盤

石垣貝肉質厚實,味道鮮甜,爽口彈牙。

赤牡丹蝦,蝦肉較黏口,甘甜濃郁,餘味悠長。

北海道海膽口感creamy,味道濃厚鮮甜。

深海池魚王肉質爽滑肥美,入口質感爽脆,味道鮮味。
特上刺身拼盤

大拖羅顏色偏白,脂肪分佈如雪花,吃得滿口甘香。
大拖羅

濱燒北寄貝
清酒煮活北寄貝,嚐到淡淡的清酒味道,肉質飽滿肥美,有口感。

魚湯

芝麻雪糕呈炭黑色,口感幼滑,不會太甜,滲透著香醇濃厚芝麻味,像食芝麻糊一樣。
芝麻雪糕
大拖羅
魚湯
芝麻雪糕
2019-10-05 26 瀏覽
Omakase 即廚師發板,由廚師精選當日最新鮮食材,尖沙咀一向同銅鑼灣一樣有好多唔同嘅日本餐廳,今次朋友介紹食呢一間隱世嘅廚師發板。日本白色粟米 白色粟米,不用煮直接進食,清爽多汁清甜,作為前菜,直接打開食客味蕾海膽冷麵同樣作為前菜,特上刺身拼盤廚師選用時令魚生,每一款都厚切新鮮,進食次序需要由淡到濃開始慢慢品嚐。北海道新鮮帶子,肉身厚實,同時彈牙,放入舌頭上味道甘甜,口感細膩北海道海膽入口creamy,濃厚味道,沒有很強雪味火炙銀雪魚 炙燒過後把額外的魚油逼出來,令魚味更加濃郁,魚肉綿滑,不膩口大拖羅油脂顏色分明,滿口甘香芝麻雪糕炭黑色,口感幼滑,不會過於甜,滲透着濃厚嘅芝麻味,猶如吃芝麻糊一樣

日本白色粟米

海膽冷麵
同樣作為前菜,

北海道海膽
入口creamy,濃厚味道,沒有很強雪味

火炙銀雪魚

大拖羅油脂顏色分明,滿口甘香

2019-09-20 55 瀏覽
難得今日出尖沙咀食飯🎉朋友知我中意食Omakase🍣就帶左我去呢間隱世日本餐廳🇯🇵餐廳分左三個部分,有私人房,卡位,同埋壽司bar,要食Omakase既我地就緊係選擇左坐壽司bar😆前菜一出黎就有驚喜,涼拌麵爽口得黎連埋海膽食簡直一流,值得推介👍🏻另外鹽焗銀杏都好香,食落有小小似毛豆,新鮮焗出黎記得要趁熱食🔥我地仲叫左清酒煮大蜆同燒羊架,個大蜆真係超鮮甜,份量都好足,燒羊架都非常唔錯,燒得剛剛好,唔會太un😋今晚既刺身拼盤有8款,全部都十分新鮮,我自己最中意既係大拖羅同埋赤蝦,拖羅入口即溶🐟赤蝦又夠爽口🦐食完咁多好野,唔好唔記得留肚食埋個魚湯烏冬同埋紅豆雪糕🍦重點係記得飲埋個個鮮味十足既魚湯底😉
2019-09-11 55 瀏覽
朋友話要食高級日本料理,咁我地就嚟左稻乙食啦。卡位坐得舒服,一坐低就有熱毛巾提供,感受到非一般嘅服務。佢地剩係推出時令海產,選擇不時不食。侍應好nice,不斷介紹唔同海產既特色,例如鮮甜程度、肉既質感、用咩方法煮同有冇骨等,好專業咁推介唔同食材同菜式👏🏻👏🏻👏🏻鐵板燒蠔 有蒜味同pepper味,食落好似避風塘style咁。另外蒜味完全將蠔腥味去除,食落剩係感覺到啲蠔好creamy,好juicy。天婦羅盛合 汁是熱的,有秋葵、蝦、南瓜、魚同粟米排,天婦羅既炸皮好薄好脆、晶瑩剔透,天婦羅魚同粟米都係外面少見。😍😍😍黑豚脯西京燒,白麵豉漬令到豬排甜甜地咁 沾埋沙津醬都又唔會油膩。🥳🥳
朋友話要食高級日本料理,咁我地就嚟左稻乙食啦。

卡位坐得舒服,一坐低就有熱毛巾提供,感受到非一般嘅服務。

鐵板燒蠔

2019-09-11 52 瀏覽
係openrice見到呢間樓上日本菜幾吸引 今日有時間就上去試一試啦 呢間餐廳私隱度好高 有包廂包 又有卡位仲有布簾 想睇師父切魚生又可以坐吧台我地嗌咗秋刀魚、帶子、石垣貝刺身 每一款都好新鮮我第一次食秋刀魚刺身 平時都係食燒秋刀魚 秋刀魚魚生原來係咁鮮味㗎 仲要係秋季限定㗎而石垣貝好有嚼口 帶子好厚身、好鮮味 好甜活燒鰻魚 燒得好香脆 值得一讚的是醬汁是另外上的 咁樣鰻魚就可以一路保持香脆 鰻魚食落外脆內軟 同平時食個啲唔同 配搭埋鰻魚汁食真係無得頂👍🏻👍🏻🥳🥳鰻魚既油分令我覺得好似食緊紅肉咁,肉質好彈牙😍另外我地都試咗依度最出名既魚湯侍應話依個無味精無落奶 但顏色真係好奶白色望落好似豆漿 飲落係甘甜既魚味 好滑

我地嗌咗秋刀魚、帶子、石垣貝刺身 每一款都好新鮮

而石垣貝好有嚼口
帶子好厚身、好鮮味 好甜

另外我地都試咗依度最出名既魚湯
2019-09-10 38 瀏覽
今晚和朋友吃飯,當然要吃一餐豐富的。這家餐廳口碑不錯,不是連鎖餐廳。餐廳裝潢頗特別,設有VIP榻榻米房間,適合朋友聚在一起享受美食。我們吃了很多食物,印象最深刻是清酒煮大蜆,這道普通到不能再普通的菜,在大部分日式餐廳都能吃到,也吃了不少。但稻乙的這道清酒煮大蜆卻是非一般的清甜新鮮,蜆肉肥美,入口非常鮮甜。原來裡面還用了香菇,而且大蜆肉質很厚,入口口感很棒,這個清酒煮大蜆我們是一滴不留地吃光了。我們還叫了天婦羅盛合和魚湯稻庭烏冬天婦羅有秋葵和大蝦等,入口酥脆。烏冬味道滑溜,水準不錯,最後吃到飽飽的,十分滿足。
今晚和朋友吃飯,當然要吃一餐豐富的。

清酒煮大蜆

清酒煮大蜆

天婦羅盛合

我們還叫了天婦羅盛合和魚湯稻庭烏冬
天婦羅盛合

天婦羅有秋葵和大蝦等,入口酥脆。

魚湯稻庭烏冬
魚湯稻庭烏冬

烏冬味道滑溜,水準不錯,最後吃到飽飽的,十分滿足。
2019-09-10 58 瀏覽
今天約了一年沒見的中學同學吃這家日本餐廳,餐廳位於尖沙咀寶勒巷,距離地鐵站就幾分鐘路程,十分方便。餐廳裝修不是傳統的日式配置,而是混合了多種風格,包括吧台座位、卡位、長枱,當然也少不了榻榻米啦。我們被安排坐在長枱,空間十分足夠。翻開餐牌,選擇很多,有刺身、壽司、燒物等。第一道上來的就是最最期待的刺身拼盤,每種刺身都十分新鮮。有我最愛的燒拖羅,和大拖羅,燒拖羅把香味帶了出來,但大拖羅保住鮮味和口感,真是魚與熊掌,我全部都要了。第二份是活燒鰻魚,聽起來很殘忍,但吃起來很滿足,燒得外脆內嫩,真正鎖住了新鮮肉和汁在裡面呢。

翻開餐牌,選擇很多,有刺身壽司、燒物等。

特上刺身拼盤

第一道上來的就是最最期待的刺身拼盤,每種刺身都十分新鮮。

2019-09-10 40 瀏覽
為左慶賀結婚1000日, 今晚老公又帶我去食好野! 有廚師發辦食👏🏻👏🏻👏🏻汁煮花螺 - 首先係冷盤, 呢個螺好爽,少少甜豉油味有點點辣味,開哂胃可以食好多野! 先黎刺身 -時令秋刀魚 (左下) - 第一次食秋刀魚刺身,好鮮甜!! 相比平時我地食開的刺身較濃味,好甜,一d 都唔會有魚腥味👍🏻真蠔 (左上) - 好大隻, 好肥美, 加上少少蟹籽蔥花帶出蠔味石垣貝 (右上) - 第一次食之如都係第一次聽到呢種食材, 好大隻(見下圖), 好爽口,有點兒似細象拔蚌的質感但係淋d 北海道帶子 (右下) - 好大隻,好甜👍🏻清酒煮大蜆 - 真係幾大隻, 好多肉飛驒牛牛肋肉 - 牛肉煎完加上炸蒜片, 好彈牙👍🏻鮮魚湯 - 一打開個蓋見到奶白色! 已經覺得係足料魚湯!飲落去好有魚味,好鮮甜呀~😍 加少少菇同豆腐,好好味!😋 出街好少飲到咁足料魚湯,靚湯👍🏻👍🏻最後粒粒紅豆雪糕作結😋

先黎刺身 -
北海道帶子 (右下) - 好大隻,好甜👍🏻

清酒煮大蜆 - 真係幾大隻, 好多肉

飛驒牛牛肋肉 - 牛肉煎完加上炸蒜片, 好彈牙👍🏻

最後粒粒紅豆雪糕作結😋

2019-09-08 48 瀏覽
係香港食Omakase,經常都比人一個好貴既感覺,今日黎到稻乙,見到又唔係好貴咁,就試下佢。整層都係佢既,入到門口就已經見佢個招牌了。地方好大,坐得好舒服。汁煮花螺 - 爽口彈牙,醬汁惹味,作為開胃小食一流,令食慾大增。刺身 (包括有時令秋刀魚,真蠔,石垣貝,北海道帶子)- 呢碟完全係今晚既亮點,時令秋刀魚好新鮮,魚肉鮮甜無魚腥味,肉質鮮嫩,係香港絕對好難得食到咁高質素既秋刀魚魚生。真蠔大大隻又甜,佢唔屬性係海水味重果隻,係比較甜同creamy既。石垣貝都係一般係壽司店比較少可以食到既,食落好爽口,比起其他赤貝,北寄貝還要爽,味道帶甜。北海道帶子- 呢個會比石垣貝甜,但相對無咁爽,甜味呢個真係好出,食得出貨源好新鮮。飛驒牛牛肋肉 - 炒得好香,牛肉好味😀清酒煮大蜆 - 大蜆大大隻,鮮甜爽口,配合清酒煮好夾。鮮魚湯- 呢個又係另一驚喜,個湯係出奇地鮮,飲得出用左唔少魚,慢慢煲出黎,呢d絕對睇得出其心機,推薦👍👍最後食埋個紅豆雪糕做結尾。

整層都係佢既,入到門口就已經見佢個招牌了。

地方好大,坐得好舒服。

飛驒牛牛肋肉 - 炒得好香,牛肉好味😀

清酒煮大蜆 - 大蜆大大隻,鮮甜爽口,配合清酒煮好夾。

最後食埋個紅豆雪糕做結尾。

2019-09-06 54 瀏覽
呢一間日本餐廳有好罕有嘅鬼爪螺供應,所以毫不考慮就order左。鬼瓜螺的賣相好嚇人,唔係好敢食,店員教我地如何進食。鬼爪攞的肉非常鮮甜,juicy, 有啲似蟹肉刺身。 其實除咗佢嘅外型真係好恐怖之外 入口真係好鮮甜,值得一試的。 這𥚃嘅各種刺身都非常之新鮮,絕對唔會失望而回,呢一餐最欣賞就係真蠔,非常肥大,鮮甜,juicy到暈. 食咗好幾款刺身,店員推介即叫即煮嘅奶白魚湯烏冬,上桌嘅時候除咗熱到辣嘴之外,魚湯果然係奶白色,而且非常滑,重鮮魚味。 👍🏻

這𥚃嘅各種刺身都非常之新鮮,絕對唔會失望而回,
呢一餐最欣賞就係真蠔,非常肥大,鮮甜,juicy到暈.